Sosakjøtt (Kjøtt i mørket)

  • 18.02.2016, 21:51


Sosakjøtt:

Man kan variere med hvilket kjøtt man bruker, men jeg benytter vanligvis høyrygg eller elgkjøtt ( her bruker jeg 1400 g ytrefilet av elg )

Saus: (jeg lager rikelig med saus for da bruker jeg restene til brun lapsksus dagen etter og ofte blir det nok til å fryse ned en familierasjon )
Jeg bruner 300 gram margarin med 5 dl hvetemel (se mitt sauskurs om du lurer på hvordan du gjør dette).
Jeg sper jevninga med elgkraft eller alternativt 13 dl vann med 3 kjøttbuljongterninger.
(Vi foretrekker tykk saus men du kan ha i mer væske om du ønsker).
Tilsetter 4.5 dl kremfløte og 5 rause ss creme fraiche.
Jeg tilsetter 13 skiver fløtemysost, 4 ts dijonsennep, 1 ts salt, 2 ts pepper, 2 ts soyasaus og 3 ts sukker.

Kjøttet : del opp i store serveringsstykker. Stek de kjapt på hard varme og ha kjøttet i sausen.
Kok ut panna med vann og tilsett den nedkokte krafta av kjøttet i sausen.
La dette putre i 3-3,5 time til kjøttet er så mørt at det nesten går i oppløsning.

Ertestuing:

Stor porsjon ertestuing for nedfrysing i posjoner av Tanja.

Legg 4 pk tørrerter i vann over natten med 1 ss salt. ( jeg bruker 15 liters gryte) Dagen etter tømmer du ut vannet og har i nytt vann. Sett på koking. Jeg tar ut de hvite skallene etterhvert som de flyter opp men det er en smakssak. La det småkoke 2 timer med lokk. La den så småkoke i 45 min uten lokk slik at den tykner. Rør av og til så den ikke brenner seg fast. Mot slutten tilsetter du 300 gram smør, 4 ss sukker og 1 ss salt. For en magrere variant kan du redusere på smøret, men denne blir iallefall kjempegod.

Dette holder til 7-10 nedbrysbare porsjoner for en familie på 4. Det kommer litt an på hvor mye ertestuing dere spiser


Server med poteter og ønskede grønnsaker.
Velbekomme.

                       Tanja



6 Kommentarer














Kari Pettersen

06.09.2016 kl.18:45

Takk for ertestuing oppskrift......kjøpet erter i morge!
matfrabunnenfb.blogg.no

06.09.2016 kl.18:52

Så bra Kari Pettersen: )Mange på gruppen bruker denne fast. Håper du også blir fornøyd

25.04.2017 kl.17:28

Nydelig tradisjonsmat. Skulle nesten tru du hadde lært av min mor, mvh Bergljot Helgesen
matfrabunnenfb.blogg.no

25.04.2017 kl.18:31

Så moro :)
Bergljot

25.04.2017 kl.17:30

nydelig tradisjonsmat. Skulle nesten tro du hadde oppskrift fra min mor, mvh Bergljot
matfrabunnenfb.blogg.no

25.04.2017 kl.18:31

Så hyggelig å høre Bergljot: )


Dette er en blogg for alle som vil lære å lage mat fra bunnen, eller få inspirasjon til dette. Her kommer vi til å legge ut mange nye og fristende oppskrifter. I menyen kan du velge oppskrifter og navigere deg frem til alle våre deilige oppskrifter, oppdelt i kategorier.

Vårt mål er å hjelpe og inspirere flest mulige til å lage mat fra bunnen, isteden for posemat, ferdigmat og halvfabrikat.

Se gjerne vår facebookside og bli medlem HER!





Bær Dessert Drinker Fisk Forrett Frokost Gjærbakst Glutenfritt Grilling Gryter Internasjonal mat Jul kaker Kjøtt Kylling Lettvint middag Lunsj Ovnsretter Pasta Pizza Pålegg Salater Sauser Sjømat Skalldyr og skjell Småkaker Supper Sylting Tapas/fingermat Tilbehør Tradisjon Ukesmeny Vilt




Søk i bloggen



Følg oss

bilde bilde bilde


Oppskrifter

Arkiv



Design og koding

Albertine L. Vestvik

hits




Design OG KODING av Albertine Løseth Vestvik ©