hits

Sosakjtt (Kjtt i mrket)


Sosakjtt:

Man kan variere med hvilket kjtt man bruker, men jeg benytter vanligvis hyrygg eller elgkjtt ( her bruker jeg 1400 g ytrefilet av elg )

Saus: (jeg lager rikelig med saus for da bruker jeg restene til brun lapsksus dagen etter og ofte blir det nok til fryse ned en familierasjon )
Jeg bruner 300 gram margarin med 5 dl hvetemel (se mitt sauskurs om du lurer p hvordan du gjr dette).
Jeg sper jevninga med elgkraft eller alternativt 13 dl vann med 3 kjttbuljongterninger.
(Vi foretrekker tykk saus men du kan ha i mer vske om du nsker).
Tilsetter 4.5 dl kremflte og 5 rause ss creme fraiche.
Jeg tilsetter 13 skiver fltemysost, 4 ts dijonsennep, 1 ts salt, 2 ts pepper, 2 ts soyasaus og 3 ts sukker.

Kjttet : del opp i store serveringsstykker. Stek de kjapt p hard varme og ha kjttet i sausen.
Kok ut panna med vann og tilsett den nedkokte krafta av kjttet i sausen.
La dette putre i 3-3,5 time til kjttet er s mrt at det nesten gr i opplsning.

Ertestuing:

Stor porsjon ertestuing for nedfrysing i posjoner av Tanja.

Legg 4 pk trrerter i vann over natten med 1 ss salt. ( jeg bruker 15 liters gryte) Dagen etter tmmer du ut vannet og har i nytt vann. Sett p koking. Jeg tar ut de hvite skallene etterhvert som de flyter opp men det er en smakssak. La det smkoke 2 timer med lokk. La den s smkoke i 45 min uten lokk slik at den tykner. Rr av og til s den ikke brenner seg fast. Mot slutten tilsetter du 300 gram smr, 4 ss sukker og 1 ss salt. For en magrere variant kan du redusere p smret, men denne blir iallefall kjempegod.

Dette holder til 7-10 nedbrysbare porsjoner for en familie p 4. Det kommer litt an p hvor mye ertestuing dere spiser


Server med poteter og nskede grnnsaker.
Velbekomme.

                       Tanja

6 kommentarer
Kari Pettersen

Kari Pettersen

Takk for ertestuing oppskrift......kjpet erter i morge!

S bra Kari Pettersen: )Mange p gruppen bruker denne fast. Hper du ogs blir fornyd

Nydelig tradisjonsmat. Skulle nesten tru du hadde lrt av min mor, mvh Bergljot Helgesen

nydelig tradisjonsmat. Skulle nesten tro du hadde oppskrift fra min mor, mvh Bergljot

Skriv en ny kommentar