hits







Surkål hjemmelaget

  • 26.11.2016, 18:41

Når lukten av hjemmelaget surkål fyller huset, ja da lengter man mot jul. Forbløffende mange bruker en kjøpt pose  noe som for meg er uforståelig. Hjemmelaget kan du tilpasse helt etter egen gane og du kan variere den etter ønske og behov.  Lag nok når du er igang, frys ned og ta opp når du trenger.

Klassisk surkål
1 stor hodekål ( 3 kg når jeg målte)
4 ts salt
2 ts pepper
4 ts karve
4 dl kjøttkraft eller 4 dl vann oppkok med kjøttbuljong

Etter koking tilsettes:
2 ss sukker
4 ss eddik

NB Alt dette er tilpasset min gane så du kan smake til som du ønsker. Dette er bare retningslinjer mht da jeg målte opp idag. Mange ønsker feks mye mer karve i enn jeg bruker og noen liker feks å tilsette revet eple eller vin.

Fjern ytterste skallet.Del kålen i to deler.

Skjær ut stammen.

Dette er avskjæret.

Det skal du ikke bruke.

Finsnitt kålen.

Legg en fjerdedel i en 5 liters gryte. Ha på 1 ts salt, 1 ts karve og 0.5 ts pepper. Gjenta nytt lag og ny krydring 4 ganger.

Kok opp kjøttkraft. Hell dette i gryta.  Sett gryta på komfyren og gi ett oppkok.

Skru ned gradene til 3 ( av totalt 9) . Sett på lokk. Du skal IKKE røre underveis men ta tak i håndtakene på gryta og føre den litt fort fram og tilbake på komfyren. Dette gjør du iblant. La gryten stå slik i 3 timer. Mange lar den stå 45-60 min men jeg syns man får mye bedre surkål av å ta seg god tid.
Etter 3 timer tar du av lokket og lar siste vannet fordampe.  Hvis du har fett av feks ribbe kjøtt er det godt å tilsette litt av de rett før servering. Frys ned det du ikke skal bruke samme dag.



2 Kommentarer














Ruth

05.12.2016 kl.17:23

Takk for oppskrift! Hvordan varmer du den opp når den skal brukes?
matfrabunnenfb.blogg.no

06.12.2016 kl.01:40

Med litt vann og eddik Ruth: ). Smak om du trenger sukker


Dette er en blogg for alle som vil lære å lage mat fra bunnen, eller få inspirasjon til dette. Her kommer vi til å legge ut mange nye og fristende oppskrifter. I menyen kan du velge oppskrifter og navigere deg frem til alle våre deilige oppskrifter, oppdelt i kategorier.

Vårt mål er å hjelpe og inspirere flest mulige til å lage mat fra bunnen, isteden for posemat, ferdigmat og halvfabrikat.

Se gjerne vår facebookside og bli medlem HER!





Bær Dessert Drinker Fisk Forrett Frokost Gjærbakst Glutenfritt Grilling Gryter Internasjonal mat Jul kaker Kjøtt Kylling Lettvint middag Lunsj Ovnsretter Pasta Pizza Pålegg Salater Sauser Sjømat Skalldyr og skjell Småkaker Supper Sylting Tapas/fingermat Tilbehør Tradisjon Ukesmeny Vilt




Søk i bloggen



Følg oss

bilde bilde bilde


Oppskrifter

Arkiv



Design og koding

Albertine L. Vestvik





Design OG KODING av Albertine Løseth Vestvik ©