hits






Svineribbe - Steg for steg for nybegynnere.

  • 29.11.2016, 14:52

lage sin frste julemiddag kan vre en stor pkjenning. Man vil gjerne imponere bde kjreste/mann, foreldre og svigerforeldre. Det er lett f panikk nr alle har forventninger til julekvelden. Jeg har laget julemiddag i 22 r i r, s jeg forhrte meg litt med ett par unge hvor skoen trykker og hva som et viktig f vite. Jeg hper derfor at du som skal lage julemiddag for frste gang fr god hjelp av dette innlegget.

For unng stress og panikk s husk at alt du fr gjort i forkant er en stor fordel for deg.

Vil du imponere lager du medisterkaker og surkl selv. Du kan selvsagt ogs lage juleplse selv, men det er ikke s viktig frste gangen.
Lag medisterkaker i god tid (1-2 mnd fr feks), og frys ned.

Medisterkaker

Slik lager jeg medisterkaker. Dette er en stor oppskrift som du har mange middager av. Oppskriften finner du her : http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1477392518_medisterkaker.html

Surkl

Surkl kan ligge noen mnd i fryser eller noen dager i kjleskap. Dette er topp ha ferdig i forkant.
Slik lager jeg surkl:
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1480182104_surkl_hjemmelaget.html

Svineribbe

Beregn ca 350-500 gram per voksen.
Du kan velge mellom tynnribbe og familieribbe. Dette er en smakssak. Familieribbe er fetere enn tynnribbe. Personlig bruker jeg tynnribbe. 

Det er utallige mter lage ribbe p. Du syns kanskje det er vanskelig velge? Jeg har laget p mange mter som alle har vrt vellykket, men jeg kommer til presentere 3 mter her s det ikke blir s vanskelig velge.

Generelle forberedelser:
Er ribben fryst tar du den opp om kvelden 21. desember og legger i kjleskapet.
nsker du fersk kan du kjpe den 22. desember.
Den 22. desember, om kvelden kan du rute opp svoren. Rutene skal vre ca 11 eller 12 cm. Hvis du kjper i en ferskvaredisk kan du be de rute den opp for deg.
Etter ribben er rutet opp kan du krydre. Det varierer hva folk krydrer med. Jeg foretrekker klassisk med kun salt og pepper.  Krydre veldig godt og gni inn med hendene.

Det ser mye ut, men det er ndvendig. Fyll en ildfast form med ca 2 cm vann. Legg ribben med svorsiden ned i vannet. Krydre oversiden p samme mte. Dekk med plastfolie. Sett i kjleskap. N skal den ligge slik frem til julaften.

Lillejulaften kveld:
Ta ut medisterkaker og surkl og legg i kjleskapet.

Julaften morgen:

Ta ribben ut av kjleskap og sett p benken.
Skrell poteter og sett i vann slik at dette er klart og du slipper det stresset helt p slutten. 
Legg medisterkaker p ett fat og sett p benken.
Hvis du skal ha brun saus kan du lage den allerede n. Den blir bare bedre av putre i flere timer. Vent dog til siste ti minuttene fr du har i f.eks. flte s den ikke skiller seg. Saus lager du best p god kraft.

Her legger jeg link til min video med tekst om hvordan brune og generelle tips og triks. Trykk her⤵

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1459951767_hvordan_lage_brun_sau.html

Det vil komme en mer spesifikk oppskrift fr jul.

2 mter lage svineribbe p som jeg har god erfaring med.

(Jeg tar som forutsetning at middagen skal serveres kl 17 s du justerer etter tidspunktet dere spiser p.)

En tradisjonell mte.
Sett ovnen p 150 g kl 13.

Legg ribba i en langpanne med svoren ned kl 13.30.
Hell p vann til det dekker litt mer svoren.
Stek i 1 time p 150 grader.
Ta ut ribba av formen. Hvis du ikke har form med ribberist, kan du legge en liten klump med aluminiumsfolie i formen eller ett tefat. Legg ribben midt p. Dette er fordi fettet skal renne av og ikke samle seg i midten.
Sett ribben tilbake i ovnen og stek den videre til kl 16.30. Fra kl 16 begynner du se vann over svoren ca hvert 5. minutt.

N setter du p potetene

N er det p tide f spr svor. Skru opp gradene p max og sett p grillelement.
Hvis du er nybegynner anbefaler jeg sette formen i midten av ovnen. Det vil ta litt lengre tid enn om du setter den hyere opp, men da har du god kontroll og slipper brenne den. Sitt foran ovnen og g IKKE fra. Den feilen har mange nok gjort fr deg. Du bde hrer og ser nr svoren popper. Om den begynner bli veldig mrk p kantene m du ta den ut eller legge en stripe aluminiumsfolie over stedet (ha det klart p forhnd).
Om du tar den ut kan du bruke en gassbrenner p de svorbitene som ikke har blitt spr. Hold gassbrenneren nesten helt inntil i 2-3 sekunder.
Legg ett klede over ribben. N skal den hvile.
Skjr 2-3 sm snitt p tvers p juleplsene. Legg medisterkaker og biter av juleplser i en ildfast form med noen klatter smr midt i ovnen p 200 g og stek til potetene er ferdig. Snu de iblant.

5 minutter fr potetene er ferdig varmer du surklen. (Sjekk koke/trekketiden p dine poteter.)

Langtidsstekt ribbe.

Man kan langtidssteke p flere mter, ogs gjennom natten om man vil. Dette ser jeg likevel som undvendig siden gris er ett veldig lett kjtt f mrt.

Dette er mten jeg selv har brukt siste ra.

Langtids Ribbe .
Sett p ovnen kl 10 p 200 grader.
Ha ribba i en form med svoren ned nederst i ovnen. Fyll opp med ca 2-3 cm vann.
Etter en time kl 11.30 ta ut formen av ovnen. Snu ribben og legg ett tefat eller en klump aliminiumsfolie midt under ribba hvis du ikke har ribberist. Sett den tilbake i ovnen og skru ned til 150 grader.
Kl 12.30 setter du den ned til ca 75 grader. Stek videre i 4 timer til kl 16.30
Pass p at det er vann/fett i panna hele tiden, s ikke ribba blir trr. Fyll p med vann om ndvendig. N ser du vann over svoren hvert 5 min ca.
Kl 16.30 er det p tide f spr svor.

N setter du p potetene.

Sett ovnen opp til 250 grader. Hvis du er nybegynner kan du sette den midt i ovnen. Er du trent kan du sette den hyere. I midten har du god kontroll, men det tar noen minutter ekstra. Sett p grillen. Sett deg foran ovnen og pass p. Ikke forlat ovnen ett sekund. Den feilen har tusenvis gjort fr deg. Nr svoren popper som popcorn er den klar. Begynner den bli svart p sidene fr den har poppet ferdig s legg litt aliminiumsfolie over det omrdet. Kjp gjerne en gassbrenner om du er redd for ta ut ribben for tidlig. Da kan du f spr svor p de rutene som evt ikke har blitt spr. Sett den ganske tett inntil i 2-3 sekunder p hver rute.
Legg ett klede over ribben og la den hvile.

Skjr 2-3 sm snitt p tvers p juleplsene. Legg medisterkaker og biter av juleplser i en ildfast form med noen klatter smr midt i ovnen p 200 g og stek til  potetene er ferdig. Snu de iblant.5 minutter fr potetene er ferdig varmer du surklen. (Sjekk koke/trekketiden p dine poteter. )

Ellers finnes det nok like mange mter som hjem. Jeg har ogs prvd koke den fr steking. Den ble saftig, men mistet mye smak synes jeg.

Det varierer ogs hva folk liker krydre med. Noen bruker f.eks. hvitlk. Personlig syns jeg det blir feil i en tradisjonell oppskrift til julaften. Noen liker ogs ha grnnsaker i formen til god kraft senere.

Nb! Jeg bruker flge med p facebookgruppen fram til kl.16 p julaften, s blir du i villrede er jeg der for deg :).

Lykke til :)

Hvis du nsker motta nye oppskrifter direkte til din epost, flg oss p Blogloving ved trykke p denne linken.. 



6 Kommentarer














Kari

29.11.2016 kl.15:15

Dette var en flott oppskrift Tanja! Punkter der som jeg vil flge selv, enda jeg har laget julemiddag i over 30 r! Anbefaler nybegynnere flge denne! Da blir det en vellykket julemiddag! 🎅🎅🎅🎄🎄🎄
matfrabunnenfb.blogg.no

29.11.2016 kl.15:22

S utrolig koselig hre Kari: ). N ble jeg kjempeglad :)
Ellen

05.12.2016 kl.06:53

Skal ribba som stekes p tradisjonell mte ogs stekes nederst i ovnen? (ser at den langtidsstekte skal nederst i ovnen)
matfrabunnenfb.blogg.no

05.12.2016 kl.13:50

Ja det skal den Ellen: )
Tina

24.12.2016 kl.03:25

Hvordan gjr jeg det nr jeg ikke har grillfunksjon p ovnen?!
matfrabunnenfb.blogg.no

29.12.2016 kl.17:27

P julaften i r Tina s droppet jeg grill og kun satte opp til 250 g i 20-30 min. Aldri hatt bedre svor :)


Dette er en blogg for alle som vil lre lage mat fra bunnen, eller f inspirasjon til dette. Her kommer vi til legge ut mange nye og fristende oppskrifter. I menyen kan du velge oppskrifter og navigere deg frem til alle vre deilige oppskrifter, oppdelt i kategorier.

Vrt ml er hjelpe og inspirere flest mulige til lage mat fra bunnen, isteden for posemat, ferdigmat og halvfabrikat.

Se gjerne vr facebookside og bli medlem HER!





Br Dessert Drinker Fisk Forrett Frokost Gjrbakst Glutenfritt Grilling Gryter Internasjonal mat Jul kaker Kjtt Kylling Lettvint middag Lunsj Ovnsretter Pasta Pizza Plegg Salater Sauser Sjmat Skalldyr og skjell Smkaker Supper Sylting Tapas/fingermat Tilbehr Tradisjon Ukesmeny Vilt




Sk i bloggen



Flg oss

bilde bilde bilde


Oppskrifter

Arkiv



Design og koding

Albertine L. Vestvik





Design OG KODING av Albertine Lseth Vestvik