hits

Kjøttkaker med fløtesaus,nykål, rørt tyttebær og poteter

Når jeg tenker tilbake til barndommen så er vel lukten av brun saus noe av det jeg husker aller best og den dag i dag ligger slik mat nært mitt hjerte :)

Kjøttkaker
11-14 stk etter størrelse

4-500 g kjøttdeig eller karbonadedeig
1 egg
En halv løk
1.5 ts salt
0.5 ts pepper
0.5 ss malt muskat
2 ss griljermel
1-2 ss potetmel
2 ts bakepulver ( for luftighet. Kan utelates)
0.5- 1 dl av fritt valg av vann, Farris (for luftighet, eller fløte (for saftighet)

Finmos løken i stavmikser eller kutt i kjempesmå biter. Ha alle ingrediensene i en bolle og bruk hendene til å lete sammen kjapt. Med maskin kan du risikere at de blir seige.
Bruk hendene og form til boller. Jeg liker å ha våte hender når jeg former da det er enklere å forme de da uten å ha i for mye potetmel.
Smelt smør i stekepannen. Stek kjøttkakene til de får stekeskorpe.
De skal ikke gjennomstekes men trekke seg ferdig i sausen.

Du kan bruke en helt vanlig brun saus men her valgte jeg en med fløte. Den laget jeg slik.

Lag bruning av:
100 g smør
1.5 dl mel.

Ta gryta til side og tilsett 6 dl vann eller kraft.

La dette putre i 20-25 min til melsmaken blir borte.
Tilsett 1-2 dl fløte etter ønske, 1 ss soyasaus, 2 ts dijonsennep,1 ts salt og 1 ts pepper.

Her finner du video av hvordan du lager bruning. Les også de gode rådene dersom du er nybegynner. Trykk her : 
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1459951767_hvordan_lage_brun_sau.html

Sett poteter til koking.

Legg kjøttkakene i sausen så de får trekke/småputre i 10 - 15 minutter.

Damp til slutt nykål i en gryte med vann og en god klikk smør samt litt salt. Jeg samler kun i 3-4 minutter da jeg ønsker den litt crispy. Ønsker du ikke det kan du dampe i 12-13 minutter.

Slik lager jeg rørt tyttebær som jeg fryser ned hver høst. Trykk her : http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456311183_rrt_kremet_tyttebr_av.html

Det er mange måter å lage kjøttkaker på og jeg har prøvd mange varianter. Jeg går alltid tilbake til denne :)

Velbekomme :)

Scrolle gjerne ned og del oppskriften så du har den til senere.  

16 kommentarer

Dette så kjempe godt ut! Har du noen tips til hva man kan erstatte muskattnøtt med:-)? Eller kan man droppe den? Vet den gir mye smak men nå for tiden spiser jeg ikke mat /godis med nøtter:)

Det vil ikke bli det samme men 1 ts ingefær er godt Baketerapi: )

Mmm, så godt det ser ut! Tusen takk for at du deler oppskriften :-)

Ha en fortsatt fin dag!

Håper du prøver Tiril Sørensen: ).
Takk det samme

Dette så skikkelig godt ut!

Tusen takk Thomas Frydenberg: )

Hvor lenge ca trenger de å trekkes i sausen hvis man kun steker stekeskorpe i panna? :)

Anonym: Du bør gi de hvertfall 20 min i sausen.

Hei. De såg så gode ut . Er det mulig å erstatte griljermel med noe annet?

Feks knust kavring eller knekkebrød Lena:)

11 kjøttkaker av 500 gr. kjøttdeig ?? Har prøvd å lage sausen, 1,5 dl mel til 8 dl væske. Er det noe jeg ikke har fått med meg her ?

Anonym: Stemmer det. Det kommer selvfølgelig an på hvor store du lager kjøttkakene om du får 11 stk ;)
Sausen er ikke tyntflytende...

Prøvde oppskriften. kjøttkakene ble kjempefine veldig fin konsistens, brukte 1 dl. fløte, personlig liker jeg litt mer krydder så neste gang blir det mer av det.

Skriv en ny kommentar