Kjøttkaker med fløtesaus,nykål, rørt tyttebær og poteter

  • 11.06.2017, 19:39

Når jeg tenker tilbake til barndommen så er vel lukten av brun saus noe av det jeg husker aller best og den dag i dag ligger slik mat nært mitt hjerte :)

Kjøttkaker
11-14 stk etter størrelse

4-500 g kjøttdeig eller karbonadedeig
1 egg
En halv løk
1.5 ts salt
0.5 ts pepper
0.5 ss malt muskat
2 ss griljermel
1-2 ss potetmel
2 ts bakepulver ( for luftighet. Kan utelates)
0.5- 1 dl av fritt valg av vann, Farris (for luftighet, eller fløte (for saftighet)

Finmos løken i stavmikser eller kutt i kjempesmå biter. Ha alle ingrediensene i en bolle og bruk hendene til å lete sammen kjapt. Med maskin kan du risikere at de blir seige.
Bruk hendene og form til boller. Jeg liker å ha våte hender når jeg former da det er enklere å forme de da uten å ha i for mye potetmel.
Smelt smør i stekepannen. Stek kjøttkakene til de får stekeskorpe.
De skal ikke gjennomstekes men trekke seg ferdig i sausen.

Du kan bruke en helt vanlig brun saus men her valgte jeg en med fløte. Den laget jeg slik.

Lag bruning av:
100 g smør
1.5 dl mel.

Ta gryta til side og tilsett 6 dl vann eller kraft.

La dette putre i 20-25 min til melsmaken blir borte.
Tilsett 1-2 dl fløte etter ønske, 1 ss soyasaus, 2 ts dijonsennep,1 ts salt og 1 ts pepper.

Her finner du video av hvordan du lager bruning. Les også de gode rådene dersom du er nybegynner. Trykk her : 
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1459951767_hvordan_lage_brun_sau.html

Sett poteter til koking.

Legg kjøttkakene i sausen så de får trekke/småputre i 10 - 15 minutter.

Damp til slutt nykål i en gryte med vann og en god klikk smør samt litt salt. Jeg samler kun i 3-4 minutter da jeg ønsker den litt crispy. Ønsker du ikke det kan du dampe i 12-13 minutter.

Slik lager jeg rørt tyttebær som jeg fryser ned hver høst. Trykk her : http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456311183_rrt_kremet_tyttebr_av.html

Det er mange måter å lage kjøttkaker på og jeg har prøvd mange varianter. Jeg går alltid tilbake til denne :)

Velbekomme :)

Scrolle gjerne ned og del oppskriften så du har den til senere.  



10 Kommentarer














Baketerapi

11.06.2017 kl.20:26

Dette så kjempe godt ut! Har du noen tips til hva man kan erstatte muskattnøtt med:-)? Eller kan man droppe den? Vet den gir mye smak men nå for tiden spiser jeg ikke mat /godis med nøtter:)
matfrabunnenfb.blogg.no

11.06.2017 kl.21:04

Det vil ikke bli det samme men 1 ts ingefær er godt Baketerapi: )
Baketerapi

11.06.2017 kl.21:07

Takk for tips:)
matfrabunnenfb.blogg.no

11.06.2017 kl.23:38

Bare hyggelig Baketerapi:)
Mmm, så godt det ser ut! Tusen takk for at du deler oppskriften :-)

Ha en fortsatt fin dag!
matfrabunnenfb.blogg.no

12.06.2017 kl.19:07

Håper du prøver Tiril Sørensen: ).
Takk det samme
Thomas Frydenberg

12.06.2017 kl.16:45

Dette så skikkelig godt ut!
matfrabunnenfb.blogg.no

12.06.2017 kl.19:06

Tusen takk Thomas Frydenberg: )

03.07.2017 kl.12:40

Hvor lenge ca trenger de å trekkes i sausen hvis man kun steker stekeskorpe i panna? :)
matfrabunnenfb.blogg.no

03.07.2017 kl.22:39

Anonym: Du bør gi de hvertfall 20 min i sausen.


Dette er en blogg for alle som vil lære å lage mat fra bunnen, eller få inspirasjon til dette. Her kommer vi til å legge ut mange nye og fristende oppskrifter. I menyen kan du velge oppskrifter og navigere deg frem til alle våre deilige oppskrifter, oppdelt i kategorier.

Vårt mål er å hjelpe og inspirere flest mulige til å lage mat fra bunnen, isteden for posemat, ferdigmat og halvfabrikat.

Se gjerne vår facebookside og bli medlem HER!





Bær Dessert Drinker Fisk Forrett Frokost Gjærbakst Glutenfritt Grilling Gryter Internasjonal mat Jul kaker Kjøtt Kylling Lettvint middag Lunsj Ovnsretter Pasta Pizza Pålegg Salater Sauser Sjømat Skalldyr og skjell Småkaker Supper Sylting Tapas/fingermat Tilbehør Tradisjon Ukesmeny Vilt




Søk i bloggen



Følg oss

bilde bilde bilde


Oppskrifter

Arkiv



Design og koding

Albertine L. Vestvik

hits




Design OG KODING av Albertine Løseth Vestvik ©