hits






Bakepulver, natron eller hornsalt?

  • 19.07.2017, 22:10

 



 

Bakepulver (Baking powder) - Hever i 2 trinn. Frste gang i romtemperatur nr man blander rra/deigen, og andre gang mens man steker kaka. Man br derfor la rra/deigen st og svelle litt fr man setter i gang med stekingen. Bakepulver inneholder 2 syrer, natriumdifosfat og monokalsiumfosfat, i tillegg til natron og stivelse. Det gjr at man ikke trenger surmelk eller andre sure ingredienser for at det skal virke. Pga at den hever i 2 trinn gir den en luftigere kake enn natron, det skal ogs gi mykere og seigere kaker.

1 ts bakepulver brukes til 2,5 dl hvetemel (150g).

1 ts bakepulver tilsvarer ts natron.

Eksempel p bakst: Sukkerbrd, sjokoladekaker, muffins.

 

Natron (Baking soda) - M ha noe surt for reagere som f.eks. surmelk, eddik, sitronsaft, kullsyre eller sirup. I motsetning til bakepulver skjer hevingen kun 1 gang med natron. Derfor br man blande alle de trre ingrediensene frst fr man tilsetter vsken s man ikke delegger boblene natronen lager i rra/deigen. Med natron trenger ikke rra/deigen st og svelle.

ts (2g) natron kan nytraliseres med ca 2,5 dl surmelk eller 1 ts sitronsaft eller eddik.

Eksempel p bakst: Sveler, lapper, tykke lefser.

 

Hornsalt - Brukes i deiger med mye fett og lite eller ikke noe vann, flate kaker/kjeks som skal stekes ved relativ hy temperatur. Spalter seg til 3 forskjellige gasser nr det varmes opp til over 60 grader. Dvs at hornsaltet forsvinner i lse lufta nr kakene/kjeksene stekes, men gassene kan lfte med seg litt av deigen p vei opp. Eller den kan etterlate seg mange sm hull som gjr kjeksene ekstra spr og porse.

Eksempel p bakst: Trrkjeks, sirupsnipper, pepperkaker, serinakaker.

 

Hvis du nsker lese mer om kjemien bak de forskjellige hevemidlene s sjekk ut disse sidene:

http://www.naturfag.no/artikkel/vis.html?tid=1087336

http://www.dinside.no/bolig/dette-er-forskjellen-pa-hevemidlene/61208060

http://hverdagen.whiteaway.no/vet-du-egentlig-forskjellen-paa-natron-og-bakepulver?utm_source=facebook&utm_medium=artikel&utm_campaign=blog+vet+du+egentlig+forskjellen+p%C3%A5+natron+og+bakepulver

https://www.abcnyheter.no/livet/2015/04/05/221410/heveguiden-du-trenger

 



0 Kommentarer
















Dette er en blogg for alle som vil lre lage mat fra bunnen, eller f inspirasjon til dette. Her kommer vi til legge ut mange nye og fristende oppskrifter. I menyen kan du velge oppskrifter og navigere deg frem til alle vre deilige oppskrifter, oppdelt i kategorier.

Vrt ml er hjelpe og inspirere flest mulige til lage mat fra bunnen, isteden for posemat, ferdigmat og halvfabrikat.

Se gjerne vr facebookside og bli medlem HER!





Br Dessert Drinker Fisk Forrett Frokost Gjrbakst Glutenfritt Grilling Gryter Internasjonal mat Jul kaker Kjtt Kylling Lettvint middag Lunsj Ovnsretter Pasta Pizza Plegg Salater Sauser Sjmat Skalldyr og skjell Smkaker Supper Sylting Tapas/fingermat Tilbehr Tradisjon Ukesmeny Vilt




Sk i bloggen



Flg oss

bilde bilde bilde


Oppskrifter

Arkiv



Design og koding

Albertine L. Vestvik





Design OG KODING av Albertine Lseth Vestvik