Mormorbrød

  • 21.10.2017, 15:37

Min dyktige snille mormor blir 96 år i desember. Og tenk..hun baker sine egne brød fortsatt og bor hjemme. Jeg syns det er utrolig imponerende så jeg er veldig stolt av min mormor.
Jeg har mange gode bakeminner med henne, ikke minst mormorbrød som jeg kalte det. Når jeg var syk kom hun alltid med mormorbrød og mormorsaft og da ble man liksom litt fortere frisk. Jeg likte også godt å gå på besøk dit i "non/nons tid" (ettermiddag) for da var det påsmurte brødskiver på fat. Sist vi snakket på tlf spurte jeg om kunne ta mål på slumpinga i mormorbrød så oppskriften kan bevares for all ettertid, og det gjorde min kjære mormor med en gang.
Dette er en fantastisk dame som både oppsøker gruppe og blogg selv, er det rart jeg er stolt?
Prøv mormors deilige hverdagsbrød du også :)


Mormorbrød
3 stk

1.7 liter hvetemel
1 liter grovt sammalt hvetemel
2 dl grov rug
2 dl lettkokte havregryn
3 ts salt
2 ss olje
1 ss sirup
1.5 pk eller poser gjær
1.2 liter væske (etter hva jeg har så mormor. Jeg brukte 6 dl vann og 6 dl lettmelk)

Ha alt det tørre i en bakebolke.  Varm opp væsken til fingertemperatur.
Ha væsken i bollen. Elt på lav hastighet i maskin eller bruk hendene og kna i 10 minutter.
Dekk til bollen med kjøkkenhåndkle og jeg i 45 minutter. Ha deigen i 3 smurte former. La de etterheve 45 min under klede.


Sett brødene på rist i forvarmet ovn på 180 grader og stek i 45 minutter. Ta brødene ut av formene og avkjøl på rist.
Avkjøl brødene minst 30 min før du skjærer i det.

Jeg MÅTTE jo bare lage til ett fat med brødskiver til nons idag og mimre litt tilbake til barndommen.


Non/nons

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Non er en eldre benevnelse på et måltid som spises omkring klokka 15.
Non er trolig avledet fra latinsk nona som betyr den niende timen på dagen, og sies å ha vært ved tretiden. Samme ord er i engelsk form noon, og er etter Ivar Aasens oppfatning betegnelse på spisetid midt på ettermiddagen.
I boken Om kostholdet i Norge fra omkring 1500-tallet og op til vår tid (utgitt av Det Norske Videnskaps-Akademi 1942) nevner Fredrik Grøn at non antakelig er det måltidet som i nyere tid har blitt kalt for middag.
Imidlertid er ordet i praktisk bruk på 60- og 70-tallet (ofte i formen nons) både på Nordøyane og Sørøyane på Sunnmøre, i Nordfjord og på Romerike (Gjerdrum) som et måltid i tillegg til middag, men oftest etter denne.
Non var ofte brukt på landsbygda, og spesielt gårdene, i Trøndelag fram til om lag år 2000. Måltidet "non" (uttalt med lang o) ble ofte inntatt før man gikk til kveldsstellet i fjøset - og kunne være mellom 15.00 og 18.00. Som genitivsetning ble det sagt "å eta til nons".

Scrolle gjerne ned og del innlegget :)



4 Kommentarer

















Nanbrød

  • 14.02.2017, 16:13

Nanbrød :
2 dl melk
2 ss sukker
1/2 pk gjær
1 ts salt
2 ts bakepulver
4 ss olivenolje
3 dl russisk/tyrkisk/gresk Youghurt
10 dl mel
1 ss garam masala


Varm opp melken til den er 37 g. Bland i gjær og sukker og la stå slik i 10-15 min. Ha alt det andre i en bakebolle. Hell i gjærblandingen. Kjør med kjøkkenmaskin. La heve en time. Ha godt med mel på bordet under utbaking. Del i leiver og kjevle de så de blir ca 1/2cm høy. Sett midt i ovnen på 275 g i 2-4 min. Når de er gyldne snur du de og steker 2-4 min på andre siden. Serveres ferske og varme.

 

Velbekomme.
 


Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 
https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter

 



0 Kommentarer

















Pølsebrød

  • 13.02.2017, 19:15

Jeg er ikke fornøyd med butikkens pølsebrød. For det første smaker de ikke godt og for det andre er de altfor små og for korte, spesielt til wienerpølser. Om du er enig kan du prøve min oppskrift.


Pølsebrød 6 stk (8 stk)
8 stk i parantes fordi 4 av de 6 jeg lagde i dag ble litt for store

550 g hvetemel
1 pose tørrgjær
50 g smør
3 dl fingervarmt vann
2 egg (derav 1 til pensling inkl)
1.5 ts salt

Ha alt i en bakebolle unntatt smør. Sett igang maskinen (eller elt for hånd) . Skjær opp terninger med smør og ha en og en i maskinen mens den går i 5 minutter.

Fyll opp vasken halvfull med varmt vann. Sett bollen oppi med klede over. La heve i 45 minutter. Trill ut i 8 emner . Etterhev i 30 minutter. Pensle med egg eller melk. Stekes på midterste rille i forvarmet ovn på 225 grader i 10 minutter.

Deigen ferdig eltet


Deigen ferdig hevet


Ferdig bakt ut


Ferdige pølsebrød


Agurkrelish

1 slangeagurk
En halv rødløk
En fjerdedels paprika
1 dl vann
1 dl eddik 7%
0.5 dl hvitvinseddik
En halv teskei Dijon sennep
1 ts salt
4 ts sukker
1 ss brunt sukker

Kutt opp grønnsakene i små biter.


Ha alt i en gryte. La koke på litt over middels varme i 25-30 minutter til væsken er absorbert.

Slik skal det se ut


Serveres avkjølt på feks pølse med brød eller oppå ost til brødskiva eller til ost og kjeks


Min oppskrift på rekesalat finner du her:http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455220522_klassisk_rekesalat_av.html

Velbekomme:)

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 
https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter



15 Kommentarer

















Grovbrød med rug ( grytebrød 67 % grovt)

  • 13.12.2016, 19:07

 

Å lage ett godt og sunt grovbrød er en god investering for flere måltider hver dag. Det gir byggeklosser til kroppen og metter lenge. Det er også bra for tarmer og mage. Dette brødet er helt enkelt, men du kan tilføre frø etter ønske om du vil.

1 grovbrød ( stor jerngryte)
400 gram siktet rugmel
450 gram sammalt grovt
350 g hvetemel
2 ss fiberhusk
1 pose tørrgjær
2 ts bakepulver
1 ss sirup
2 ts salt
8 dl vann
(Olivenolje og maldonsalt oppå)

Ha alt det tørre i en kjøkkenmaskin. Ha i vann med temp ca 38-40 grader sammen med sirupen. Kjør deigen på lav hastighet i kjøkkenmaskin i 10-15 min. Deigen skal være noe klissete pga grovheten så ikke ha i mer mel enn angitt.

Deigen ser slik ut:

 

Sett deigen til heving i 45 min. Jeg har erfart at grov deig hever bedre om man vrir opp et kjøkkenhåndkle i varmt vann og legger over bollen.

 

Når deigen har hevet 30 av 45 min setter du på ovnen på 250 grader. Når den er varm setter du inn en tom og usmurt jerngryte med lokk. La den stå 15 minutter. Ta den ut. Bruk gode grytekluter. Dette er varmt. Ta en slikkepott og dra deigen over i gryten ( gryten skal IKKE smøres. Det at deigen haes i varm gryte gjør at brødet slipper etterpå). Sprinkle over litt olivenolje og 0.5 - 1 ss maldonsalt eller flaksalt. Sett på nederste rille med lokk i 30 minutter. Etter 30 minutter skru ned til 200 og stek videre i 15 minutter til. Hvelves direkte på rist.


Brødet er stort så la det avkjøle på rist i 70 minutter før du skjærer i det.

Oppbevares best i papirpose ( jeg bruker avfallsposer som har en fin størrelse)

 

Da er det bare å kose seg med en god mettende brødskive.

 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 



22 Kommentarer

















Mandagsbrød med sprø skorpe

  • 17.10.2016, 16:46

Å ta seg tiden til kald langtidsheving kan være lurt. Gjæren får mye lengre tid på å utvikle seg og da blir ofte resultatet bedre. Dette er ett brød som vil være godt likt av barn.

Mandagsbrød med sprø skorpe
2 store

750 gram hvetemel
750 gram fint sammalt
10 dl vann
2 ts tørrgjær
2 ss fiberhusk
1 dl olje
2 ss lys sirup
2 ts salt

Ha alt det tørre i en bolle. Ha så i sirup, olje og KALDT vann. Eltes i 10 minutter på medium hastighet i maskinen.
Sett deigen med plastfolie over bollen i kjøleskapet. La den stå 16 timer. (Jeg satte den inn kl 20 og tok den ut kl 12 dagen etter). Ta ut deigen og del i to. Smør to brødformer og ha deigen oppi og fordel den utover. La heve på benken i 2.5 time.
Ha en form med vann nederst i ovnen. Sett ovnen på 275 (eller 250 om den ikke går lengre opp). Pensle brødene med varmt vann. Skjær noen tverrsnitt med kniv. Sett brødet på rist på nederste rille når ovnen er varm nok. Stek på denne temperaturen i 5 min (7 min hvis 250 grader)Sett nå temperaturen ned til 200 og stek 30 minutter til. Avkjøles på rist. Ikke skjær i brødet før det har gått 30 minutter.



22 Kommentarer

















Luftig loff med sprø skorpe

  • 16.10.2016, 16:48

"Kan du ikke lage noe godt til søndagslunsjen mamma"? Jeg er igrunn ikke så vond å be. Jeg liker å strekke meg langt for at "flokken min" (familien) skal ha det bra.

Idag slumpet jeg til (måler all slumping) å lage en loff som jeg tror jeg kommer til å være evig trofast mot framover. Jakten på den perfekte loffen er nå forbi og det med ingredienser jeg stort sett alltid har i hus. Det er litt lykke.

Luftig loff med sprø skorpe
2 stk store

1 kg hvetemel
6 dl vann
100 g smør eller margarin
1 egg
2 ts salt
1 pose gjær

Ha alt det tørre og egg i en bakebolle. Hell i fingetvarmt vann. Sett igang kjøkkenmaskinen.  Del opp smøret i terninger. Slipp de opp i maskina en etter en. Elt på middels hastighet i 5 min til deigen slipper kantene.

Sett deigen ett lunt sted til heving i 30 minutter.
Smør to brødformer.

Legg deigen på benken og del i to deler.

Ha hver del i hver sin brødform.
Fyll opp kjøkkenvasken med varmt vann (så varmt det blir fra springen). Sett en rist oppå og sett brødene der. Legg ett klede oppå.

La brødene etterheve en time.
Se så mye de har vokst.

Sett ovnen på 275 grader. Ja, det stemmer -275 grader. Brødene skal aller først få ett lite sjokk. Sett en form med vann nederst.
Pensle brødene med varmt vann og ha på valmuefrø. Skjær noen tverrgående snitt med skarp kniv.

Sett de inn på nederste rille i ovnen. Etter 5 minutter skrur du ned temperatur til 210 grader. Stek videre i 30 minutter.

Hvelv de ut på rist. La de avkjøle før du skjærer i de.
Nyt!



22 Kommentarer

















Lyst jerngrytebrød

  • 16.03.2016, 19:20

Lyst grytebrød med sprø skorpe og maldonsalt ala Tanja ( kun 1 heving)
2 store

2 kg hvetemel
50 g gjær
1 ss salt
1 ss sukker
200 g smør
13 dl lettmelk

Ha i det tørre. Smelt smør og ha i melka. Rør rundt og la det bli 37 grader. La heve 1 time. Sett ovnen på 250 grader. Sett inn jerngrytene og la de bli varm. Ha oppi deigen. Hell over olivenolje og ett par små never maldonsalt. Ha på lokk. Stek på nederste rille på 250 grader i 30 min. Ta så av lokk. Sett ned til 200 grader og stek 15 min til.

        Tanja 



6 Kommentarer

















Halvgrove grytebrød med sprø skorpe

  • 21.02.2016, 15:43


Halvgrove grytebrød med sprø skorpe 
(Kun 1 heving)

2 store brød i 5 liters gryter
Denne mengden tilsvarer 4 vanlige brød.

1100 g hvetemel
1100 g sammalt mel
4 dl havregryn
200 g margarin
2 ts hornsalt
1 pk tørrgjær
3 ts bakepulver
1 ss sukker
1 liter kefir
4 dl vann
Smak til med salt 

Ha alt det tørre i en kjøkkenmaskin. 
Varm opp kefir og vann til 37 grader. 
Tøm i bakebollen. 
Elt i 10-15 min.

La heve 45 min. 
Varm opp ovnen til 250. 
Sett en jerngryte inn og la den bli varm. 
Ta ut og fyll den halvt opp. 
Sett den inn på 250 grader med lokk i 30 min.
Sett nå ned varmen til 200 og ta av lokket.

             Tanja 



8 Kommentarer

















Hverdagsbrød

  • 12.02.2016, 20:47


(2 store brød)

5 dl sammalt hvetemel
6 dl grovbakst
5 dl sammalt rugmel
2 dl havregryn
12 dl hvetemel
1 dl linfrø
1 dl sesamfrø
1 ts salt
1 dl solsikkeolje
3 ss lys sirup
2 egg ( så det ikke skal smule)
1 pk tørrgjær
12-13 dl vann


Ha i alt det tørre og så fingervarmt vann ca 37 grader.

La den elte i kjøkkenmaskin 10 min.

La heve lunt sted i 2 timer.

Ha de over i former.

La de etterheve i 1 time.

Pensle med melk og dryss over ekstra med lin og sesamfrø.

Stek i ovn nederste rille på 200 grader i 40 min.

               Tanja 



0 Kommentarer

















Gulrotbrød

  • 12.02.2016, 20:40


2 stk 

14 dl hvetemel
2 dl kruskakli
9 dl sammalt grovt
300 g finrevet gulrot
7 dl vann (temperert)
4 ts salt
1 ss lys sirup
1 pk tørrgjær.
Bland ingrediensene.


Kjør med kjøkkenmaskin på lav hastighet i 10 min.
La heve lunt i en time.
Fordel i to smurte brødformer.
Hev en halvtime i formene under klede.
Stek nederst i ovnen på 180 g i 45 min.

            Tanja



3 Kommentarer

















Loff

  • 11.02.2016, 18:19


Loff 2 stk:

8 dl møllerens pizzamel
7 dl hvetemel
4 ts salt
2 ts sukker
1 pk tørrgjær
2 ts bakepulver
6 dl lettmelk
250 g smør


Ha det tørre i en bolle. Smelt smør. Ha i melken. La væsken bli ca 38 grader. Ha væsken i det tørre. Elt godt. La heve tldekket lunt og varmt sted i 45 min. Del deigen i 2 emner og legg i hver sin smurte brødform. Pensle med melk og ha på frø om du ønsker. Sett nederst i forvarmet ovn, 200 grader, og stek i 35-40 min. Ta de ut av formene og avkjøl på rist. Velbekomme.

           Tanja



2 Kommentarer

















Urtebrød med maldonsalt

  • 11.02.2016, 00:34


Urtebrød:
1 kg møllerens pizzamel
2 ts salt
1 pose tørrgjær
6 ss olje
7 dl godt lunkent vann
2 ss tørket basilikum
2 ts oregano
1 ts timian
Maldonsalt


Elt godt i 10 min. La heve 40 min. Bak ut 3 emner. La heve i 30 min. Skjær kryssnitt,pensle med melk og strø godt over med maldonsalt. Stekes midt i ovn på 200 g i 22 min og sett så på grill i 3 min for chrispy overflate. ( jeg brukte Baking steel)

              Tanja

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving

http://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter



0 Kommentarer
















Dette er en blogg for alle som vil lære å lage mat fra bunnen, eller få inspirasjon til dette. Her kommer vi til å legge ut mange nye og fristende oppskrifter. I menyen kan du velge oppskrifter og navigere deg frem til alle våre deilige oppskrifter, oppdelt i kategorier.

Vårt mål er å hjelpe og inspirere flest mulige til å lage mat fra bunnen, isteden for posemat, ferdigmat og halvfabrikat.

Se gjerne vår facebookside og bli medlem HER!





Bær Dessert Drinker Fisk Forrett Frokost Gjærbakst Glutenfritt Grilling Gryter Internasjonal mat Jul kaker Kjøtt Kylling Lettvint middag Lunsj Ovnsretter Pasta Pizza Pålegg Salater Sauser Sjømat Skalldyr og skjell Småkaker Supper Sylting Tapas/fingermat Tilbehør Tradisjon Ukesmeny Vilt




Søk i bloggen



Følg oss

bilde bilde bilde


Oppskrifter

Arkiv



Design og koding

Albertine L. Vestvik

hits




Design OG KODING av Albertine Løseth Vestvik ©