Søte horn med vaniljekrem, kiwi og jordbær

  • 22.03.2017, 19:37

Når man har lyst på noe skikkelig godt kan jeg anbefale dette.
Latterlig digg var det ;)


Søte fylte horn (12 stk)

550 g (ca 9 dl) mel
3 dl melk
1 dl sukker
100 g smør
1 pose tørrgjær

Vaniljekrem (se lenger ned)
1 kurv jordbær
3 kiwi

Ha det tørre i en bakebolle. Varm opp melken til det er lunkent og ha i. Sett igang maskinen eller bruk hendene.
Skjær smøret i terninger og ha gradvis i mens maskinen går. La deigen elte på middels hastighet i 5-10 min. La deigen heve under klede i 45 minutter.

Mens deigen hever lager du vaniljekrem.
Vaniljekremens mengde er tilpasset oppskriften.

Vaniljekrem
2.5 dl kremfløte
4.5 dl melk
150 gram sukker
5 eggeplommer
9 strøkne ss maizenna
3 ts vaniljesukker eller gjerne frøene av en vaniljestang om du har.

Visp sammen eggeplommer med sukker, maizenna og vaniljesukker.
Varm opp melk og fløte til kokepunktet. Ta litt av den varme blandingen og ha i bollen med eggeblandingen. Rør godt. Skru ned plata så det ikke koker (på 5-6 av 9).
Hell eggeblandingen i melkeblandingen. Rør til det tykner. Ta litt av plata hvis du ser antydning til at den kan begynne å koke.
Når kremen er tykk og fin sett gryten i vasken med kaldt vann og avkjøl.

Her ser du prosessen

Eggeblandingen ser slik ut i starten


I starten når du har hatt eggeblandingen i melkeblandingen er det helt flytende


Rør mens du venter på at det skal tykne. Du kjenner det i bunnen først at vispen går noe tyngre. Da er det bare å fortsette. Om det ikke har tyknet etter noen minutter må du skru opp plata litt mens du rører og passer på så det ikke koker.

Her er den ferdig

Når deigen er ferdig hevet deler du den i 3 emner. Du trenger ikke mel til utbaking. Kjevle en runding

Del den i 4 som her


Legg 2 rause ss vaniljekrem som en stripe ca 2 cm fra kanten på bredenden. Legg på kiwi og jordbær.

Slik


Rull fra bredenden forsiktig og bøy de til. Pass på at alle åpninger lukkes. La skjøten ligge ned.
Etterhev 30 minutter.
Pensle med egg når de er ferdighevet.
Stekes midt i forvarmet ovn på 220 grader i 10-12 min (følg med) .
Dryss over melis før servering.

Velbekomme:) . Håper du har lyst å prøve. Scrolle gjerne ned og del oppskriften.



12 Kommentarer

















Foccacia

  • 06.02.2017, 20:56

Foccacia

1 liter møllerens pizzamel ( eller hvetemel)
1 pk tørrgjær
6 dl godt lunkent vann
1 ts salt
1 ts sukker
2 ss olivenolje
1 ts tørket timian
1 ss tørket basilikum 

Fylles med :
Ca 30 g soltørkede tomater
1/2 glass fetaost
God olivenolje
Friske timiankvister
Maldonsalt. 


Lag deigen.

Eltes i 10 min.

La heve 30 min.

Smør en langpanne 20×30 cm.

Legg i deigen

Dytt fetaost og soltørkede tomater godt ned i deigen.

Sprinkle over olivenolje.

Dryss over godt med maldonsalt.

Stikk ned timiankvister.

Heves 10 min. Settes i forvarmet ovn på 180 grader midt i.

Stek i 25 min. Sett så på grillelement og la den stå videre 3 min.     

 

 

Hvorfor bruke Tipo 0 ? 00 istedetfor siktet hvetemel. 

Det er mest stivelse og protein i melet lengst inne i kornet, kjernemel, og det har mye sterkt gluten. Det er glutenet som gjør deigen tøyelig, jo mer gluten desto mer tøyelighet. Og pga all stivelsen blir deigen luftig under steking da stivelsen trekker til seg fuktigheten i ovnen. 

Utmalingsgrad dvs. hvor mye av kornet som er i melet med skall. 

Tipo 0  = 65% 

Tipo 00 = 55% 

Siktet hvetemel = 78 % , inneholder mer skalldeler enn Tipo 0 og Tipo 00. 

 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken..  

http://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter 

 



2 Kommentarer

















Lussekatter

  • 10.12.2016, 09:49

Lucia feires tradisjonelt 13 desember og da er det lussekatter som gjelder. Det er likevel ingenting i veien for å lage de litt før. De er jo gode uansett og de er fine å fryse.

Oppskrift

1 kg hvetemel
2.5 dl sukker
6 dl melk
150 g smør
3 ts vaniljesukker
3 ts kardemomme
1 pose tørrgjær
0.5 g safran
Rosiner til pynt
Egg til pensling

*Tips Hvis du ikke finner safran kan du bruke 1 ts gurkemeie for farge men det vil ikke gi den karakteristiske  smaken.
Ha alt det tørre minus safran  i en kjøkkenmaskin om du har, hvis ikke kan du kna for hånd. Varm opp melken til 37 grader. Ha i safranen og rør godt. Hell det i bakebollen og sett igang maskinen.

Skjær opp smøret i terninger og ha i litt og litt i bollen mens deigen elter. Elt på middels hastighet i 10 minutter. Sett bollen ett lunt sted og la heve under klede i 45 minutter.
Nå kan du bake ut. Du trenger ikke mel til utbaking. Nå kan du lage en eller flere former på lussekatter alt etter ønske.

Her er noen forslag


Her er eks på noen forskjellige. Jeg nummererer de fra øverst oppe til venstre og bortover
1. Lussekatt
2. Gullveien
3. Julebrus
4. Soldatgutt
5. Prestens hår
6. Julevogn
7. Gullkorn
8. Julelys
9. Lilje

Eller du kan gjøre det helt enkelt som her. Det er jo smaken som er det viktigste.


La de etterheve i 30-45 minutter. Pensle med romtemperert pisket egg. Stekes midt i ovnen på 225 grader i 8 minutter.

Nyt med kaffe eller iskald melk. 


 Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 
https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter



0 Kommentarer

















Bollekake

  • 05.12.2016, 13:24

Denne er utrolig lett å slenge sammen når du har lyst på noe godt. Minimalt med arbeid. Med kardemomme og kanel gir den også en god smak av jul.


Oppskrift
1 kg hvetemel
3 dl fløte
3 dl vann
2.5 dl sukker
1 pose tørrgjær
150 g smør
1 dl rosiner
3 ts kardemomme
1 ts kanel
1 egg ( til pensling)
Perlesukker
Vaniljekrem
Vaniljekrem finner du her:http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1457792315_eplekake_med_vaniljek.html

Ha det tørre i en bakebolle. Varm vann og fløte til det er lunkent. Ha det i bollen. Skjær opp smør i terninger.
Ha i terning for terning mens du elter/knar i 10 min.
Sett til heving i 45 minutter.

Legg bakepapir i en ildfast form. (Typ lasagneform) .Ha i deigen og trykk den ned og godt ut i kantene. Lag litt store hull med fingrene.


Fyll hullene med vaniljekrem. Pensle med egg og strø på perlesukker.

Sett den midt i forvarmet ovn på 225 grader i 30-35minutter. Etter 15 min steking legger du ett bakepapir oppå så den ikke blir brent.
Kjenn etter med en trepinne for å se om den er ferdig. Det skal ikke komme deig på pinnen.

Ta ut formen og sett den på rist. La stå 10 min. Løft den over på en rist ( få gjerne hjelp til dette). Løft over på serveringsfat etter 15 minutter. Er du redd for å ødelegge den, kan du dele den i biter.
Om ønskelig kan du pynte med melisglasur.
Velbekomme.

 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 



2 Kommentarer

















Bagels

  • 09.10.2016, 15:58

Bagels er morsomt å lage og kan brukes på flere måter. Du kan feks bruke de med pålegg, som hamburgerbrød eller til sandwicher. Med sin spesielle overflate skiller de seg fra endel annen bakst på en positiv måte. Det finnes flere måter og lage de på men slik er min versjon

Bagels
(Stor oppskrift)

2 kg hvetemel
6 dl melk
6-7 dl vann
1 pose tørrgjær
3 ts salt
2 ts sukker
100 g smør.
Ha alt det tørre i en bakebolle. Smelt smøret. Ha i væsken. La væsken bli 38 grader. Hell over i bakebollen. Elt til deigen slipper bollen. La heve under klede i 60 min.
Del opp deigen i emner. Hvert emne skal bli som en stor bolle. Ta fingeren og lag hull i midten. Ta tak i kantene og dra slik at du får ett stort hull i midten på 4- 5 cm hver vei

Sett en stor bred gryte med vann på koking. Når vannet koker slipper du bagelsene ned i. Du har i så mange du får plass til, ca 3-4 stk.

La de ligge i det kokende vannet i ca 2 min. Legg de over på stekebrett med bakepapir. Jeg foretrekker å bruke en fiskeøse med hull når jeg tar de ut. Stekespade kan også brukes. Pensle med egg. Sett de i forvarmet ovn på 225 grader midt i. La de steke i 16-18 min til de er gylne.
Avkjøl på rist. Fin å fryse. 



4 Kommentarer

















Sjokoladebagels

  • 07.10.2016, 16:05

Hva er vel mer deilig enn å kombinere to gode ting. Idag ble det kombinasjonen sjokolade og bagels. Godt både hver for seg og sammen.

Sjokoladebagels ( 15 veldig store)

Deigen
1 kg mel
3 dl melk
3-4 dl vann
50 gram smør
100 gram sukker
I pk tørrgjær
1 ts salt
Ha alt det tørre i en bakebolle. Smelt smøret. Tilsett væsken i smøret. Rør rundt. Når væsken er ca 38 grader helles det over i det tørre. Kjør maskinen til deigen slipper kantene helt. La heve i 1 time

Legg deigen på benken. Du trenger ikke mel til utbaking. Del deigen i passende emner og trill ut boller. Stikk en finger midt i bollen og dra forsiktig i kantene for å utvide.

Sett en stor gryte med vann på koking. Når det koker slipper du bagelsene ned i vannet. Du har i så mange du får plass til , ca 3-4 stk om gangen.

La de ligge i det kokende vannet i ca 2 min før du tar de ut feks med fiskeøse. Legg de på stekeplate med bakepapir. Pensle med egg eller melk. Sett i forvarmet ovn i midten på 225 grader i 16 min. La de avkjøle på rist.

Sjokoladekrem:
2 plater kokesjokolade
6 ss smør eller melange
4 ss melis
Sett en gryte med vann på koking. Knekk opp sjokoladen og ha i en bolle som tåler varme.  Sett bollen i gryta. Ha i smøret. La alt smelte mens du rører med en gaffel. Ha i melisen.  Rør til blandingen blir glatt. Hell over i en dyp tallerken. Dypp bagelsene ned i og sett de på bakepapir. Strø over ønsket kakestrøssel.
Bagelsene kan fryses i inntil 1 mnd.



0 Kommentarer

















Brioche

  • 06.10.2016, 14:46

Brioche kan vel sies å være verdens beste brød. Det bokstavelig talt smelter på tungen. Opprinnelsen til brødet er fransk. Selv om det tar tid så er det definitivt verdt det. Her spises det omtrent med andakt. Det er ett anvendelig brød og kan brukes til så og si alt. I helgen skal jeg feks riste det og bruke det i fransk løksuppe. Må gjemme bort brød til det ellers forsvinner dette med en gang. Det finnes flere oppskrifter på dette men her har du min versjon:

Brioche
2 små brød (1.5 liters former)

280 gram romtemperert smør
7 romtempererte egg
600 gram mel
75 gram sukker
1 pk tørrgjær
1.5 ts salt

Det er svært viktig at smør og egg er romtemperert før du starter. Smøret skjæres i terninger.
Ha alt utenom smør i en bolle. Kjør i kjøkkenmaskin på lav hastighet. Ha i en og en smørbit ( ikke juks og ha tolmodighet). Hver bit skal elles godt inn i deigen før du har i neste bit. Prosessen i maskinen tar 10-15 minutter. Du vil bli fristet til å ha i mer mel da deigen virker altfor løs til å bli noen deig. Men ha tolmodighet. Kunsten med en god brioche er at den skal ha minst mulig mel for maksimal luftighet. Deigen skal til slutt sitte fast i elte kroken. Da er den klar. Slik skal deigen se ut

Sett deigen i kjøleskap og legg plastfolie over. Nå skal deigen kose seg på kaldheving i 12 timer. Jeg lager om kvelden og lar den stå over natta. Når deigen har stått 12 timer tar du den ut og legg på benken. La den ligge der i en time. Dryss så LITT mel på. Del deigen i to og del hvert emne i 8 deler. Form til boller og legg de i formene. Fyll vasken med varmt vann. Legg en rist over. Dekk med kjøkkenhåndkle. La de heve i 2.5 timer. 

Formene må være godt smurt med smør før du har i bollene. Pensle så med egg og ha på valmuefrø om du ønsker. Sett i forvarmet ovn på 200 grader i 10 minutter. Etter 10 minutter  skrur du ned til 175 og lar de stå 25 minutter til. Avkjøles på rist.
Brødet kan fryses max 1 mnd.

Nb : Har du ikke så små former kan du lage i en stor. Dette vet jeg ikke steketid på men har du steketermometer kan du sette inn det. Brødet vil være perfekt på 85 grader.
Nå er det bare å ta imot jubel fra de som får smake.



6 Kommentarer

















Vannkringler

  • 05.10.2016, 15:21

Vannkringler er egentlig ett tradisjonsbakkels fra Bergen. Det serveres ofte til spekemat og rømmegrøt ikke minst på 17 mai. For meg personlig er det ett godt barndomsminne for dette fikk jeg hos mormor. Da var de delt i to med smør og evt hjemmelaget syltetøy på.
Vannkringler har fått navnet sitt fordi de etterheves i kokende vann. Det finnes flere oppskrifter. Jeg har laget min egen variant.

Vannkringler
20 stk

650 gram mel
4 dl melk
100 g smør
1 ts salt
2 ts sukker
1 pk gjær
Ha det tørre i en bakebolle. Smelt smøret. Ha i melken i smøret. Kjenn etter om væsken har ca 38 grader. Hell dette i det tørre. Kjør i kjøkkenmaskin i 10 min på middels hastighet. La heve under klede 1 time.

Ha deigen ut på benken. Du skal ikke bruke mel til utbaking. Rull en pølse og del i 20 biter. Trill ut så du får en lang remse og forme de slik som på bildet. Pass på at det sitter godt fast i skjøten. 

Jeg liker å legge de på ett brett slik at det er lett å frakte de til komfyren.

Fyll en gryte med vann og sett på komfyren. Når vannet koker er det klart til å ha i kringlene .  Har du ikke gjort det før så prøv gjerne med en kringle først.

Når den flyter opp er den klar til å taes ut. Dette skjer kjapt. Ta de ut av gryten og legg på bakepapir. Jeg foretrekker en fiskeøse med hull i til å ta de ut med. Pensle kringlene med egg. Settes i varm ovn på 225 grader og stekes i 15 minutt.



12 Kommentarer

















Sukker og kanelbriks

  • 21.09.2016, 13:21

Sukker og kanelbriks
(40-45 stk)

300 g smør eller margarin
7 dl melk
2 dl sukker
2 ts malt kardemomme
23 dl hv.mel
1 pk tørrgjær
Fyll :
Smør, sukker og kanel etter ønske.

Ha det tørre i kjøkkkenmaskin.
Smelt smør. Ha melken i det smeltede smøret. Du trenger ikke mel til utbaking som de fleste av mine deiger.  Ta av plata og rør rundt.
Ha det oppi med resten.
Kjør maskin til deigen slipper.
Hev 30 min. Del deigen i to for letthets skyld.
Kjevle ut og smør på fyllet . (Se bilder)

Etterhev 40 min.
Pensle med egg og pynte med perlesukker
Sett i ovnen på 200 grader i midten i 12 min.
Avkjøl på rist. Kjempefine å fryse.

Ha på smør over hele

Ha på rikelig med kanel og sukker

Brett fra venstre inn mot midten. Brett så høyre kant over.

Kjevle over så den lukkes og rettes.

Del opp i passende biter

Husk å pensle med egg og ha på perlesukker når de er ferdig Etterhev et



0 Kommentarer

















Rundstykker

  • 13.09.2016, 14:55

20 stk store

2 kg hvetemel mel
400 gram smør eller margarin
12 dl vann eller lettmelk
1 ts sukker
1 ts salt
1 pk tørrgjær
Frø til pynt (valmuefrø)

Ha alt det tørre i en bakebolle. Smelt smør. Hell melken i smøret. La den bli fingervarm. Hell i bakebollen og la den gå noen min til deigen slipper kanten. Heves i 45 min. Trill ut (uten mel) Etterhev 30 min.Pensle med egg. Ha på frø. Stek midt i ovn på 225 grader i 12 min. Velbekomme.



19 Kommentarer

















Ostebriks

  • 05.09.2016, 08:10



 

250 gr hvetemel

300 gr sammalt rugmel finmalt

450 gr sammalt hvetemel finmalt 

1 pose gjær

2 ts sukker

2 ts salt

200 gr smør

3 dl h-melk

3 dl ekstra lett

 Smelt smør og tilsett melka så det blir ca 37 gr.

Bland alt det tørre og hell melkeblandingen i og elt godt. Minst 5 min.

La heve i 1 time. Del så deigen inn i 3 deler som du kjeller til rektangler. Smør smør på 2/3 av rektangelet, brett delen uten smør halveis over på smørdelen. Brett så siste del med smør over der igjen. 

La stå og etterheve hvis tålmodigheten er tilstede.

Pensles med egg og strø ost over, jeg har brukt Mozarella.

Stekes på varmluft 200 g, midt i ovnen i ca 12 min.

 



 

Håper de smaker c",)

                   Jenny



0 Kommentarer

















Hevefrie ostehorn

  • 01.09.2016, 14:05

Tiden er innimellom for kort til å bruke den på å heve bakst på ordinær måte. Idag har jeg slumpet sammen denne oppskriften som jeg gjerne vil dele med dere

Hevefrie ostehorn  (16 stk)

1.2 kg pizzamel (Tipo 0 mel)
6 dl kefir ( kan erstattes med 6 dl lettrømme om man ønsker)
150 g smør eller margarin
1 dl vann
1 pk gjær
2 ts natron
2 ts salt
1 ss sukker
Ost etter ønske

Ha alt det tørre i en bakebolle. Smelt smøret. Ha i kefir og vann og rør rundt til det er ca 38 grader. Ha dette i bakebollen. Elt deigen godt. Ta deigen ut på benken ( ikke bruk ekstra  mel til dette). Del i to. Kjevle i rundinger. Del i åtte. Rull fra den brede siden mot spissen. Legg på ost og evt valmuefrø. Sett begge brettene samtidig inn i KALD ovn. Skru på VARMLUFT og 200 grader. Stekes i 20 min. Legges på rist.

Tips: du kan fylle horna om du ønsker med feks ost og skinke, pizzafyll, taco fyll, cheddar og salami osv.  

Frys ned det du ikke skal spise samme dag
Lykke til



5 Kommentarer

















Niste-brød/ sandwichbrød

  • 16.08.2016, 15:01

Det er fint å kunne fryse ned niste-brød som man kan ta opp og lage en ekstra god nistepakke av. Det ser litt mer fristende ut enn vanlige brødskiver.

Niste-brød (24stk)

1 kg hvetemel
450 gram grovt sammalt
350 gram fint sammalt
1-3 ts salt etter ønske
1 pk tørrgjær
1 dl olje
11 dl vann
Pynt: solsikkefrø, sesamfrø, linfrø
(Ikke mel til utbaking)

Ha det tørre i en bakebolle. Ha i olje og fingertemperert vann (38 grader). Kjør deigen smidig og glatt med kjøkkenmaskin. La heve under klede i 45 min. Kjevle ut 2 leiver på ca 40×25 cm.  Del hver leiv først på langs og så i 6 på hver leiv slik at du får 24 emner. La etterheve i 30 minutter. Pensle med egg og ha på strø. Stekes midt i ovnen på 225 grader i 13 minutter.
Velbekomme.   



14 Kommentarer

















Boller (Hevefrie)

  • 03.06.2016, 11:09

Noen ganger ønsker man at det skal gå fort å lage noe

Hevefrie boller
16-17 dl pizzamel
200 g smør
1 pk tørrgjær
2.5 dl sukker
2 ts kardemomme
2 strøkne ts natron
6 dl kefir
Ha alt det tørre i en bakebolle. Smelt smøret. Ha i kefir og rør rundt. Kjenn om det er fingervarmt. Ha væsken i bakebollen. Elt på lav hastighet i 3-4 minutter. Trill ut bollene  og pensle med melk. Sett de midt i i KALD ovn på 225 grader. Stek i 25 minutter.
* Hvorfor kefir? Fordi kefir og natron gir god heving i ovnen.

Hvorfor bruke Tipo 0 ? 00 istedetfor siktet hvetemel. 

Det er mest stivelse og protein i melet lengst inne i kornet, kjernemel, og det har mye sterkt gluten. Det er glutenet som gjør deigen tøyelig, jo mer gluten desto mer tøyelighet. Og pga all stivelsen blir deigen luftig under steking da stivelsen trekker til seg fuktigheten i ovnen. 

Utmalingsgrad dvs. hvor mye av kornet som er i melet med skall. 

Tipo 0  = 65% 

Tipo 00 = 55% 

Siktet hvetemel = 78 % , inneholder mer skalldeler enn Tipo 0 og Tipo 00.

Pizzamel får du kjøpt feks på Kiwi.

 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 

http://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter



0 Kommentarer

















Boller med havregryn

  • 22.05.2016, 17:46


 

850-900 g hvetemel

150 g finmalt havregryn

200 g sukker

1 ss kardemomme

2 ss vaniljesukker

1 pose gjær 

6 dl melk

200 g smør

1 ts salt

1 ts hornsalt

 

FREMGANGSMÅTE 

Bland alt det tørre, varm opp smør og melk til 37 g og hell oppi det tørre. Elt til deigen slipper bollen, legg plast over og sett til heving i 45 min.



 

Trill ut 2 pølser og del opp i emner til boller.

Hvis du har tålmodighet la de etterheve i 30 min. Pensle med egg før steking.

Stekes på 200 g varmluft i ca 15 min.

           Jenny

 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 

http://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter



0 Kommentarer

















Hevefrie fylte tebriks

  • 05.05.2016, 14:10

Sjelden har jeg vært så fornøyd totalt med en egenkomponert oppskrift. Disse tar nesten ikke tid å lage og var utrolig gode. Anbefales på det varmeste.

Hevefrie fylte tebriks
1 kg pizzamel
200 g smør
6 dl kefir
1 pk gjær
3 ts salt
4 ts oregano
1 ts basilikum
0.5 ts timian
2 ts natron
2 ts sukker
Cheddar, mozarella, salami maldonsalt og urter. Egg til pensling.

NB Skal du doble deigen så IKKE doble gjæren. Jeg prøvde og satt lenge med ettersmak av gjær.

Sett ovnen på 225 grader. Ha alt det tørre i en bolle. Smelt smøret. Ha i kefir. Rør rundt til det er ca 38 grader. Ha væsken i bakebollen. Kjør kjøkkenmaskin på middels hastighet i 5 min. Legg deigen på benken. Kjevle den slik

Legg på fyll slik. Det til høyre er basilikumblader og rosmarin

Brett begge kantene mot midten. Først den med ost og så den med urter

Nå kjevler du FORSIKTIG over  og lukker kantene.

Del opp i biter.

Pensle med egg og ha på maldonsalt. Legg på mozarellaost og urter etter ønske.  Her har jeg brukt timian.

Sett de i ovnen i midten og stek i 16 min.

Avkjøl på rist.

Info:Hvorfor pizzamel og ikke vanlig? 

Det er mest stivelse og protein i melet lengst inne i kornet, kjernemel, og det har mye sterkt gluten. Det er glutenet som gjør deigen tøyelig, jo mer gluten desto mer tøyelighet. Og pga all stivelsen blir deigen luftig under steking da stivelsen trekker til seg fuktigheten i ovnen. 

Utmalingsgrad dvs. hvor mye av kornet som er i melet med skall. 

Tipo 0  = 65% 

Tipo 00 = 55% 

Siktet hvetemel = 78 % , inneholder mer skalldeler enn Tipo 0 og Tipo 00

Da er det bare å nyte applausen fra familie og venner

 

Tanja



75 Kommentarer

















Tortillalefser. Grove

  • 25.04.2016, 13:55

8 små

2.5 dl hvetemel
2.5 dl sammalt grov
0.5 dl olje
2.5-3 dl vann 38 grader
1 ts salt
En halv pose tørrgjær
En klype sukker
Ha alt i en bolle og elt. La heve 30 min.

Del i 8 emner. Stek på takke eller tørr stekepanne. De er klare til å snues når de bobler. På stekepanne steker du på innstilling 7 av 9.

Bruk de feks til taco,lefseruller eller med vanlig pålegg.

Tanja



0 Kommentarer

















Sukkeress

  • 22.03.2016, 19:32

Ca 700 g hvetemel
100 g sukker
125 g smør
3 dl h-melk
1 dl Siesta/appelsinbrus 
1 ts kardemomme
1/2 ts hornsalt
1 pose gjær

Bland alt det tørre.
Varm opp melk, Siesta og smør til 37 g, og elt alt godt i minst 10 min.
La heve i 45 min.

Rull deigen til en pølse og del opp i  20 emner. Rull disse forsiktig og form som S (eller hva du vil).
La de heve i 30 min.

Pensles med egg og stekes midt i ovnen på 200 g i ca 12 min.

Mens de avkjøles kan du blande sammen litt sukker og melis ( og kanel for de som liker det) i en skål.
Smelt 2-3 ss smør og pensle S'ene og dypp de i sukkerblandingen.

Nam ☺

                 Jenny



11 Kommentarer

















Halvgrove håndtverkere

  • 21.02.2016, 14:35


Tanjas halvgrove håndtverkere 
(13 store)


Kun en heving på 30 min

1 kg Møllerens pizzamel ( viktig mht luftighet)
400 g sammalt grovt
1 pk tørrgjær
2 ts bakepulver
8 ss olje (jeg bruker solsikke)
1 ts sukker
Smak til med salt .
7-8 dl vann varmes til 38 grader

Ha alt det tørre i en bakebolle. 
Ha i lunkent vann og olje.
Elt deigen godt. 
Den skal slippe bollen.

La heve i 30 min. 
Sett på ovnen på 225 grader. 

Del deigen i antall emner du ønsker 
Form som kvadrat og trykk litt ned. 
Legg på plate med bakepapir. 
Pensle med lunken melk. 
Ha på frø. Jeg brukte sesamfrø. 
Stek midt i ovnen i 18-20 min. 

Avkjøl på rist. Velbekomme.



0 Kommentarer

















Hevefrie rundstykker

  • 20.02.2016, 23:35



Denne oppskriften gir ca 13 stk

(Skikkelig hevet bakst er aller best, men disse er helt innafor på en travel dag når man har lyst på bakst)

1 kg Møllerens pizzamel 
7 dl lettmelk
1 pk tørrgjær
3 ss luftigere bakst
2 ts sukker
3 ts salt
7 ss solsikkeolje


Bland det tørre. Varm melka til 38 grader og ha i sammen med olje. Elt godt. Trilles ut med en gang og settes i kald ovn. Pensle med vann om man ønsker sprø skorpe.Skru opp temperatur til 225 grader. Stekes midt i ovnen i 30-33 min. 
NB: Bakebollen ser helt ren ut når man tar ut deigen. Ikke mel til utbaking. Helt "klinefritt".

         Tanja

 



0 Kommentarer

















Supersaftige grove rundstykker

  • 20.02.2016, 22:09


 

Supersaftige grove rundstykker

7 dl melk
6 dl vann
1 kg sammalt mel
1kg hvetemel
2 dl havregryn
1 pk gjær
4 ss sukker
300 g smør eller margarin
Smak til med salt


Ha alt det tørre i bollen.

Varm opp melken til ca 37 grader.

Da den er nådd ønsket temp så ta av plata.

Ta en liten kopp og ha oppi litt av væska.

Rør ut gjær i denne.

Hell så alt flytende i bollen og sett den igang.
Skjær 300 gram smør i terninger og ha oppi bollen fortløpende.

La maskinen gå i 10 -15 min.
La heve 1 time.

Trill ut og etterhev en time over varmt vannnbad.

Stekes midt i ovnen på 225 grader i 13-15 min.

 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på 
denne linken..
http://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-
14744499/?referrer_context=autocomplete_enter



12 Kommentarer

















Halvgrove restehorn med pølse og bacon

  • 20.02.2016, 22:00

Halvgrove restehorn med pølse og bacon 
24 stk

Deigen:
600 g hvetemel

400 g sammalt grovt
6 dl melk
200 g smør
4 ts sukker
I pk gjær.

Smak til med salt 

 
Ha det tørre i en bakebolle. 
Smelt smøret. 
Ha i melken så væsken blir 37 grader. 


Ha væsken i bakebollen. 
Kjør i kjøkkenmaskin i 5 min.


Heves 45 min. Ha påfyll på trekantene og rull sammen. 
Etterheves i 30 min. Stek i ovnen på 225 grader i 12 min. 


Fyll:
Ost
3 kjøttpølser (eller mer)
150 g bacon
1/2 løk
1 boks mais
4 ss tomatpuré
2 ss ketchup
1 ss oregano
1 ts paprika krydder
Smak til med  pepper.


Stek pølser og bacon og ha i resten.

La surre i 5 min. Avkjøl. 
Legg en skive ost inni og fyll.

Legg en skive ost på toppen av hornet.

          Tanja



2 Kommentarer

















Grove fylte ost og skinkehorn

  • 18.02.2016, 19:01

Grove fylte ost og skinkehorn
24 stk

400 g grahamsmel/sammalt hvetemel 
600 møllerens tipo 0 pizzamel 

6 dl melk
200 gram margarin 
4 ts sukker
2 ts salt
50 gram gjær


Fyll: 500 gram røkt tulip skinke og gouda
Ha alt det tørre i kjøkkenmaskinbollen.
Smelt margarinen.

Tøm i melka.

La den bli fingervarm.

Ha væsken i det tørre og la kjøkkenmaskina gå noen minutt.

Hev under klede i 45 min.

Del deigen i 3 leiver.

Kjevle ut en runding.

Del hver runding i 8 emner.

Legg på ost og skinke og rull med den brede enden først.

Etterhev 30-40 min.

Sett midt i ovnen på 225 grader i 12 min.

Velbekomme.

        Tanja



7 Kommentarer

















Baguetter

  • 18.02.2016, 18:34


Baguetter

(8 stk. Ideell for nedfrysing)

Kun 1 heving

2 kg Møllerens pizzamel tipo 0
12 dl vann ca 38 grader
1 dl olivenolje
6 ts salt
2 pk tørrgjær

Ha alt det tørre i bakebollen.
Ha i vannet og oljen. 
Kjør i kjøkkenmaskin minst 5 min. 
Deigen skal slippe bollen. 
Sett til heving i 30-40 min. 
Del deigen i 8 emner. Ikke bruk mel til utbaking. 
Lag snitt med kniv og pensle med melk. 
Du kan strø over maldonsalt om du liker det. 
Sett i forvarmet ovn på 225 grader midt i ovnen i 18 min. 
Avkjøles på rist.

Tips: Når de skal varmes opp etter nedfrysing så sett de dypfryst i ovnen. 
Skru så på til 150 grader. 
Hul lyd når de klar. På denne måten blir skorpen crunchy og deilig.

Hvorfor bruke Tipo 0 ? 00 istedetfor siktet hvetemel. 

Det er mest stivelse og protein i melet lengst inne i kornet, kjernemel, og det har mye sterkt gluten. Det er glutenet som gjør deigen tøyelig, jo mer gluten desto mer tøyelighet. Og pga all stivelsen blir deigen luftig under steking da stivelsen trekker til seg fuktigheten i ovnen. 

Utmalingsgrad dvs. hvor mye av kornet som er i melet med skall. 

Tipo 0  = 65% 

Tipo 00 = 55% 

Siktet hvetemel = 78 % , inneholder mer skalldeler enn Tipo 0 og Tipo 00.

 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 

http://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter 



0 Kommentarer

















Flettekrans /kringle -med bilder

  • 18.02.2016, 18:29


Flettekrans /kringle -med bilder 

150 g smør

3.5 dl melk
1 dl sukker
1 ts malt kardemomme
11 dl hv.mel
1 pk tørrgjær

Ha alt det tørre i kjøkkenmaskin.
Smelt smør og bland i melk til 37 grader. 
Ha det oppi sammen med de tørre ingrediensene og la det elte til deigen slipper bollen.

La deigen heve 30 minutter.

Fyll:

Smør, mykt ikke smeltet

Sukker

Kanel


Kjevle ut deigen og smør på fyllet . 
Rull sammen og følg bildene for fletting.


La den etterheve 45 min. 
Pensle med egg og pynt med perlesukker og mandler.
Stekes i midten av ovnen på 200 grader i ca 15 min.

 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på 
denne linken..
http://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-
14744499/?referrer_context=autocomplete_enter



0 Kommentarer

















Kanelboller

  • 18.02.2016, 16:00


Kanelboller
ca 28 stk


150 g meierismør
3.5 dl melk
1 dl sukker
1 ts malt kardemomme
11 dl hv.mel
1 pk tørrgjær
Fyll :
Meierismør, sukker og kanel etter ønske.

Ha det tørre i kjøkkkenmaskin.
Smelt smør.
Varm melk til 37 grader. 
Ha det oppi med resten. 
Kjør maskin til deigen slipper. 
Hev 30 min
Kjevle ut og smør på fyllet . 
Rull sammen til en pølse og del i biter ca 2-3 cm.

Etterhev 45 min. 
Pensle med egg og pynte med perlesukker og mandler.

I ovn på 200 grader i midten i 12 min.

         Tanja



4 Kommentarer

















Grove boller

  • 18.02.2016, 15:40

Grove, luftige og saftige av Tanja
Ca 50 stk

1100 g hvetemel
1100 g sammalt hvetemel
4 dl havregryn
2 ts hornsalt
2 ts salt
1 pk gjær
3 ts bakepulver
1 ss sukker
1 liter kefir
4 dl vann
200 g smør

Ha det tørre i en kjøkkenmaskin. Varm opp kefir og vann til 37 grader. Hell dette i kjøkkenmaskina. Skjær 200 g smør i terninger og tilsett litt etter litt. La heve i 45 min. Trill ut og la etterheve i 30 min. Pensle med egg. I ovnen på midterste rille i i 10 -12 min på 200 g.

          Tanja



2 Kommentarer

















Boller

  • 17.02.2016, 16:21

Tanjas beste boller (18 STORE)

10 dl hvetemel
10 dl møllerens pizzamel
200 g smør
2 pk tørrgjær
3 ts bakepulver
4 ts vaniljesukker 
1 ts hornsalt
1 ts salt
1 ts kardemomme
200 g sukker
9 til 10 dl lettmelk 


Ha det tørre i en bolle. Smelt smøret.

Ha melken i smøret og rør ett par ganger rundt.

Sjekk at den er ca 38 grader. Ha væsken i bollen og elt noen minutter.

La heve i 30 min. Trill ut bollene.

Etterhev 45 min.

Pensles med romtemperert egg.

Stekes i forvarmet ovn på 225 grader i midten i 12 min.

Spis & nyt.

        

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 

http://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter



7 Kommentarer

















Lyse, luftige lørdagsrundstykker

  • 15.02.2016, 18:31

Lyse, luftige lørdagsrundstykker 
 
2 kg hvetemel
200 g smør
6 dl melk
6 -7 dl vann
5 ts sukker
5 ts salt
2 pk tørrgjær

Ha alt det tørre i en stor bakebolle.
 
Smelt smøret og ha i vann og melk.
La temp på væske bli ca 40 grader.
Ha væske i det tørre.
 
Kjør kjøkkenmaskin i 7-10 min.
La heve under klede i 45 min. Trill ut.
 
Etterhev 45 min. Pensle med egg.
Stek midt i ovnen på 220 g i 12-15 min.
             Tanja 

 

 

 



8 Kommentarer

















Ciabatta

  • 12.02.2016, 22:20


(Kun en heving)

1 kg møllerens pizzamel
7 ss god olivenolje
1 pk tørrgjær
6-7 dl væske (37 grader)
4 ts salt
2 klyper sukker

Elt sammen deigen godt gjerne i kjøkkenmaskin.

La heve på lunt sted.

Bak ut i 8 emner.

Stek mitt i ovnen på 225 grader i 18 min.

Jeg bruker bakingsteel, men vanlig plate kan brukes. 

 

Hvorfor bruke Tipo 0 ? 00 istedetfor siktet hvetemel. 

Det er mest stivelse og protein i melet lengst inne i kornet, kjernemel, og det har mye sterkt gluten. Det er glutenet som gjør deigen tøyelig, jo mer gluten desto mer tøyelighet. Og pga all stivelsen blir deigen luftig under steking da stivelsen trekker til seg fuktigheten i ovnen. 

Utmalingsgrad dvs. hvor mye av kornet som er i melet med skall. 

Tipo 0  = 65% 

Tipo 00 = 55% 

Siktet hvetemel = 78 % , inneholder mer skalldeler enn Tipo 0 og Tipo 00. 

 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken..  

http://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter 

 



4 Kommentarer

















Halvgrove grytebrød med sprø skorpe

  • 12.02.2016, 22:14


2 store brød i 5 liters gryter
I mengde tilsvarer dette 4 vanlige brød.
(Kun 1 heving)

1100 g hvetemel
1100 g sammalt mel
4 dl havregryn
200 g margarin
2 ts hornsalt
1 pk tørrgjær
3 ts bakepulver
1 ss sukker
4 ts salt
1 liter kefir
4 dl vann
Ha alt det tørre i en kjøkkenmaskin.

Varm opp kefir og vann til 37 grader.

Tøm i bakebollen.

Elt i 10-15 min.

La heve 45 min.

Varm opp ovnen til 250.

Sett en jerngryte inn og la den bli varm.

Ta ut og fyll den halvt opp.

Sett den inn på 250 grader med lokk i 30 min.

Sett nå ned varmen til 200 og ta av lokk.

Etterstekes i 15 min.

                Tanja 



0 Kommentarer

















Luftige tebriks

  • 11.02.2016, 01:35


Tebriks:
16 stk store

1 kg mel
200 gram smør
6 dl melk
4 ts sukker
2 ts salt
50 gram gjær
Frø til pynt

Ha alt det tørre i en bakebolle. Smelt smør. Hell melken i smøret. La den bli fingervarm. Hell i bakebollen og la den gå noen min til deigen slipper kanten. Hev under klede i 45 min. Kjevle ut ett stort rektangel ca 55×35. Ha setersmør på 1/3. Brett den mot midten og ta så den andre kanten over. Del i 16 emner. Etterhev over kjøkkenvask med kokvarmt vann i 40 min. Pensle med egg. Ha på frø. Stek midt i ovn på 225 grader i 12 min. Velbekomme.

                Tanja 



9 Kommentarer
















Dette er en blogg for alle som vil lære å lage mat fra bunnen, eller få inspirasjon til dette. Her kommer vi til å legge ut mange nye og fristende oppskrifter. I menyen kan du velge oppskrifter og navigere deg frem til alle våre deilige oppskrifter, oppdelt i kategorier.

Vårt mål er å hjelpe og inspirere flest mulige til å lage mat fra bunnen, isteden for posemat, ferdigmat og halvfabrikat.

Se gjerne vår facebookside og bli medlem HER!





Bær Dessert Drinker Fisk Forrett Frokost Gjærbakst Glutenfritt Grilling Gryter Internasjonal mat Jul kaker Kjøtt Kylling Lettvint middag Lunsj Ovnsretter Pasta Pizza Pålegg Salater Sauser Sjømat Skalldyr og skjell Småkaker Supper Sylting Tapas/fingermat Tilbehør Tradisjon Ukesmeny Vilt




Søk i bloggen



Følg oss

bilde bilde bilde


Oppskrifter

Arkiv



Design og koding

Albertine L. Vestvik

hits




Design OG KODING av Albertine Løseth Vestvik ©