hits







Vepsebol med kokos og sitron

  • 19.12.2017, 12:09

Vepsebol er kjapt og enkelt å lage og de kan varieres mht hva man har i de etter hva man har og liker.
Idag har jeg valgt å tilsette kokos og sitron.

Vepsebol med kokos og sitron
(25 store eller 50 små )
3 eggehviter
200 g mandler
200 g kokesjokolade (mørk eller lys)
200 g sukker
100 g kokos
1 ss sitron

Start med å grovhakke mandler og sjokolade.

Finn frem en bakebolle som er helt ren og uten rester av fett.
Skill plommene fra hvitene i eggene.
Stivpisk eggehvitene.
Tips: Hvis du sliter med å få massen helt stiv så er ikke bollen helt ren. Tilsett da noen fnugg salt og pisk videre. Da stivner den lettere.
Pisk så inn sukkeret.


Tøm i sjokolade, kokos og mandler og vend det godt inn med en slikkepott til en seig masse. Bruk en spiseskje og legg klatter på en plate med bakepapir. Trykk de litt ned med baksiden av skeien.
Stekes midt i ovnen i forvarmet ovn på 180 grader midt i på over og undervarme. Hvis du lager ca 50 små så stek i 10 min, hvis du lager store så stek i 15 minutter.
Når de er ferdig drar du bakepapiret over på rist. De er fortsatt litt myke men stivner når de avkjøles.
Oppbevares i tett boks eller i fryser om du ønsker de ekstra seige.

Velbekomme.



2 Kommentarer

















Gode gammeldagse smultringer

  • 20.11.2017, 15:19

Gode gammeldagse tradisjonsoppskrifter skal man ikke tøyse for mye med syns jeg. Denne oppskriften kommer fra min kjæres avdøde bestemor, og opphavet er ukjent ellers. Pga oppskriftens unøyaktige mål har jeg tatt mål selv og satt i parentes.

Disse er nydelig gode.


Smultringer (ca 75 stk)
4 egg
18 ss sukker ( ca 2 dl)
1/2 kopp smør/margarin (1 dl)
2.5 ts hornsalt
1.5 ts kardemomme
4 dl seterrømme
1 dl kefir
Hvetemel til passe deig (14 dl)

Natursmult 1.5 kg

Visp egg og sukker hvitt.
Smelt smøret.
Bland i det øvrige.
Sett deigen i kjøleskapet natten over.
Kjevle deigen til ca 1 cm tykkelse. Bruk utstikker eller ett stort og ett mindre glass. Hvis ikke deigen slipper utstikkeren så ha mer mel i deigen til den slipper.

 


Smelt smulten i en jerngryte. Ved stekingen av smultringer syns jeg det er passe at platen står på 6 av hos meg 9 mulige på innstillingene.

OBS pass på at deigen ikke har dryss av hvetemel på deigen men er jevn og glatt ellers blir det svarte flekker
på smultringer.

Stek smultringene til de er gylne, de må vendes underveis.


Legg smultringene på rist når de er ferdige.


Tips:
Du trenger dobbelt opp med smult for å skifte underveis hvis du dobler oppskriften.

Om smulten skulle ta fyr så dekk gryten med ett lokk og dra til side.
Flammen må kveles.

Oppbevares feks i boks men er også ekstremt velegnet til frysing.

Lykke til :)
Scrolle gjerne ned og del oppskriften 



0 Kommentarer

















Pinnekjtt ( skjerpet) med akevittsaus og rotmos

  • 14.12.2016, 11:28

Skjerpet pinnekjtt med rotmos
Beregn ca 500-750 gram pr voksen

Vann ut pinnekjttet i ca 8 timer. Hvis du er usikker kan du smake litt p kjttet for se. Det er ikke farlig og det smaker ikke vondt. Mange vanner ut mye lenger, men p Sunnmre hvor jeg er fra er ikke dette vanlig. P Sunnmre serveres pinnekjtt hver julaften.

La pinnekjttet dampe p pinner, rist eller med poteter i bunnen under lokk i 3 - 4 timer, til kjttet lsner fra beina. Pass p at det ikke koker trt for vann. Du kan ogs bruke en saftkoker til damping av pinnekjtt. Ideelt nr man er mange. Mange anser pinnekjttet som ferdig n, men det velger du selv. Jeg er vant til skjerpet, sprtt pinnekjtt og setter steikeovnen p 250 grader. Deretter legger jeg pinnekjttet i langpanne med fettsiden ned med ett par klatter smr nederst. Og steker ca 12-15 minutter.

 

Rotmos:

Kok en klrot i skiver mr sammen med 2 gulrtter og 3 poteter. Dette tar 30-40 minutter. Hell av vannet. Mos/stapp det og tilsett salt og pepper etter smak med 100 gram smr og 3 dl flte. Tilsett litt ribbefett tilslutt.
Nb! nsker du tradisjonell klrotstappe fjerner du bare gulrot.

Siste rene har jeg servert min egen akevittsaus til pinnekjttet. Det er fantastisk og hever smaksbildet enormt etter min mening.

Slik lager du den:

Akevittsaus:

1/2 dl hel svart pepper
2 korker akevitt ( eks Gammel reserve)
3 dl flte
1 ts sitron
1 ts dijonsennep
Smak til med salt
Rist pepperkorn p middels varme i trr panne. La pannen vre i stadig bevegelse. Nr det kommer en stlig lukt fra pepperet, hell p to korker med akevitt. Ha s i kremflte, sitron og dijonsennep. Smak til med salt. La putre i 5 min. Sil bort pepperet fr servering.

 

Hvis du nsker motta nye oppskrifter direkte til din epost, flg oss p Blogloving ved trykke p denne linken.. 



4 Kommentarer

















Risboller uten egg og Delfiafett

  • 11.12.2016, 20:05

 

3 dl flte

400 g mrk kokesjokolade

175 g mykt smr

1 ss vaniljesukker (Trsleffs vanila)

1 pose puffet ris

 

Fremgangsmte:

Kok opp flten og tilsett sjokolade og smr. Rr rundt til alt er smeltet.

Tilsett puffet ris litt og litt, pass p at kjelen er stor nok.. Jeg mtte bytte over til bakebollen ;)

For variasjon kan du fylle noen muffinsformer og legge resten av massen p bakepapir i en langpanne. Sett de s inn i kjleskapet s de stivner. Kan ogs fryses.

 



 

Jeg fylte 20 muffinsformer og brukte en liten langpanne, som ga 25 serveringsbiter. Disse er fine og pakke i en cellofanpose og gi bort i gave ;)



                Jenny

 

Hvis du nsker motta nye oppskrifter direkte til din epost, flg oss p Blogloving ved trykke p denne linken.. 

 



0 Kommentarer

















Julegavetips: Fltekarameller

  • 11.12.2016, 19:51

Det finnes mange forskjellige oppskrifter p fltekarameller, og de fleste er veldig like. 

Den jeg liker best bruke er denne:

3 dl kremflte

3 dl sukker

500 g lys sirup

50 g smr

Fremgangsmte:

Smelt smret og bland flte, sukker og sirup i en tykkbunnet kjele. La det koke minst 15 min. Jo strre kjele du bruker, desto kortere tid tar det f karamell. Jeg startet med full varme, men senket den til 2 (av 9) for at det ikke skulle sprute. Rr kraftig innimellom. Nr massen har en grtaktig konsistens kan du ta drpetesten. Bruk en lang skje eller lignende, og drypp litt av massen i et glass med kaldt vann. Hvis massen holder seg sammen og kan rulles til en kule er den ferdig. Bruk en se og hell massen forsiktig over i isbitformer av silikon. Sett inn i kjleskapet og pakk inn i cellofan nr de er stivnet.

     

Tips: Hvor harde eller myke karamellene blir kan du regulere selv ved bruk av sukkertermometer. Myke taes til 117- 118 og harde til ca 125. Er de klissete har du kokt de for lite eller ved for lav varme.

         Jenny

 

Hvis du nsker motta nye oppskrifter direkte til din epost, flg oss p Blogloving ved trykke p denne linken.. 



3 Kommentarer

















Lussekatter

  • 09.12.2016, 15:00

Lucia feires tradisjonelt 13 desember og da er det lussekatter som gjelder. Det er likevel ingenting i veien for lage de litt fr. De er jo gode uansett og de er fine fryse.

Oppskrift

1 kg hvetemel
2.5 dl sukker
6 dl melk
150 g smr
3 ts vaniljesukker
3 ts kardemomme
1 pose trrgjr
0.5 g safran
Rosiner til pynt
Egg til pensling

*Tips Hvis du ikke finner safran kan du bruke 1 ts gurkemeie for farge men det vil ikke gi den karakteristiske  smaken.
Ha alt det trre minus safran  i en kjkkenmaskin om du har, hvis ikke kan du kna for hnd. Varm opp melken til 37 grader. Ha i safranen og rr godt. Hell det i bakebollen og sett igang maskinen.

Skjr opp smret i terninger og ha i litt og litt i bollen mens deigen elter. Elt p middels hastighet i 10 minutter. Sett bollen ett lunt sted og la heve under klede i 45 minutter.
N kan du bake ut. Du trenger ikke mel til utbaking. N kan du lage en eller flere former p lussekatter alt etter nske.

Her er noen forslag


Her er eks p noen forskjellige. Jeg nummererer de fra verst oppe til venstre og bortover
1. Lussekatt
2. Gullveien
3. Julebrus
4. Soldatgutt
5. Prestens hr
6. Julevogn
7. Gullkorn
8. Julelys
9. Lilje

Eller du kan gjre det helt enkelt som her. Det er jo smaken som er det viktigste.


La de etterheve i 30-45 minutter. Pensle med romtemperert pisket egg. Stekes midt i ovnen p 225 grader i 8 minutter.

Nyt med kaffe eller iskald melk. 



Hvis du nsker motta nye oppskrifter direkte til din epost, flg oss p Blogloving ved trykke p denne linken.. 
https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter



0 Kommentarer

















Brente mandler - bilde for bilde

  • 07.12.2016, 13:28

Brente mandler hrer julen til. Det er dyrt kjpe, men ganske rimelig og mye bedre lage selv.

Du kan ha de naturell eller smakssette de. Eksempler p smakstilsetning er appelsinskall, kanel, cognac osv.

Grunnoppskrift

250 gram mandler
150 gram sukker
1.5 dl vann

Snn gjr du:

Finn frem og ml opp det du skal ha.

Ha alt i en gryte og sett p max varme. Bruk f.eks. en tresleiv. Rr hele tiden.


La det koke opp under stadig omrring. Dette tar 3-5 minutter.
Etter det begynner koke vil det g tregere og tregere rre mens vannet fordamper. Ha tlmodighet.

S vil du se at det begynner sukre seg som dette. Fortsett rre.


N skal sukkeret smelte slik at mandlene blir glatte og glaserte.


Nr sukkeret har smeltet og de ser ut som dette s ta gryten til side.


N kan du gjerne ha i en klatt smr (du m ikke), men dette vil gjre de enda blankere og lettere dele opp.

Hell over p ett bakepapir. Om du ikke har smr i mandlene br du smre bakepapiret med olje.

 

Hell blandingen ut og fordel de raskt utover med en gaffel. N skal mandlene avkjles helt fr de deles opp og for eksempel haes p tett glass.

Da er det bare nyte ;)

 

Hvis du nsker motta nye oppskrifter direkte til din epost, flg oss p Blogloving ved trykke p denne linken.. 



2 Kommentarer

















Svineribbe - Steg for steg for nybegynnere.

  • 29.11.2016, 14:52

lage sin frste julemiddag kan vre en stor pkjenning. Man vil gjerne imponere bde kjreste/mann, foreldre og svigerforeldre. Det er lett f panikk nr alle har forventninger til julekvelden. Jeg har laget julemiddag i 22 r i r, s jeg forhrte meg litt med ett par unge hvor skoen trykker og hva som et viktig f vite. Jeg hper derfor at du som skal lage julemiddag for frste gang fr god hjelp av dette innlegget.

For unng stress og panikk s husk at alt du fr gjort i forkant er en stor fordel for deg.

Vil du imponere lager du medisterkaker og surkl selv. Du kan selvsagt ogs lage juleplse selv, men det er ikke s viktig frste gangen.
Lag medisterkaker i god tid (1-2 mnd fr feks), og frys ned.

Medisterkaker

Slik lager jeg medisterkaker. Dette er en stor oppskrift som du har mange middager av. Oppskriften finner du her : http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1477392518_medisterkaker.html

Surkl

Surkl kan ligge noen mnd i fryser eller noen dager i kjleskap. Dette er topp ha ferdig i forkant.
Slik lager jeg surkl:
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1480182104_surkl_hjemmelaget.html

Svineribbe

Beregn ca 350-500 gram per voksen.
Du kan velge mellom tynnribbe og familieribbe. Dette er en smakssak. Familieribbe er fetere enn tynnribbe. Personlig bruker jeg tynnribbe. 

Det er utallige mter lage ribbe p. Du syns kanskje det er vanskelig velge? Jeg har laget p mange mter som alle har vrt vellykket, men jeg kommer til presentere 3 mter her s det ikke blir s vanskelig velge.

Generelle forberedelser:
Er ribben fryst tar du den opp om kvelden 21. desember og legger i kjleskapet.
nsker du fersk kan du kjpe den 22. desember.
Den 22. desember, om kvelden kan du rute opp svoren. Rutene skal vre ca 11 eller 12 cm. Hvis du kjper i en ferskvaredisk kan du be de rute den opp for deg.
Etter ribben er rutet opp kan du krydre. Det varierer hva folk krydrer med. Jeg foretrekker klassisk med kun salt og pepper.  Krydre veldig godt og gni inn med hendene.

Det ser mye ut, men det er ndvendig. Fyll en ildfast form med ca 2 cm vann. Legg ribben med svorsiden ned i vannet. Krydre oversiden p samme mte. Dekk med plastfolie. Sett i kjleskap. N skal den ligge slik frem til julaften.

Lillejulaften kveld:
Ta ut medisterkaker og surkl og legg i kjleskapet.

Julaften morgen:

Ta ribben ut av kjleskap og sett p benken.
Skrell poteter og sett i vann slik at dette er klart og du slipper det stresset helt p slutten. 
Legg medisterkaker p ett fat og sett p benken.
Hvis du skal ha brun saus kan du lage den allerede n. Den blir bare bedre av putre i flere timer. Vent dog til siste ti minuttene fr du har i f.eks. flte s den ikke skiller seg. Saus lager du best p god kraft.

Her legger jeg link til min video med tekst om hvordan brune og generelle tips og triks. Trykk her⤵

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1459951767_hvordan_lage_brun_sau.html

Det vil komme en mer spesifikk oppskrift fr jul.

2 mter lage svineribbe p som jeg har god erfaring med.

(Jeg tar som forutsetning at middagen skal serveres kl 17 s du justerer etter tidspunktet dere spiser p.)

En tradisjonell mte.
Sett ovnen p 150 g kl 13.

Legg ribba i en langpanne med svoren ned kl 13.30.
Hell p vann til det dekker litt mer svoren.
Stek i 1 time p 150 grader.
Ta ut ribba av formen. Hvis du ikke har form med ribberist, kan du legge en liten klump med aluminiumsfolie i formen eller ett tefat. Legg ribben midt p. Dette er fordi fettet skal renne av og ikke samle seg i midten.
Sett ribben tilbake i ovnen og stek den videre til kl 16.30. Fra kl 16 begynner du se vann over svoren ca hvert 5. minutt.

N setter du p potetene

N er det p tide f spr svor. Skru opp gradene p max og sett p grillelement.
Hvis du er nybegynner anbefaler jeg sette formen i midten av ovnen. Det vil ta litt lengre tid enn om du setter den hyere opp, men da har du god kontroll og slipper brenne den. Sitt foran ovnen og g IKKE fra. Den feilen har mange nok gjort fr deg. Du bde hrer og ser nr svoren popper. Om den begynner bli veldig mrk p kantene m du ta den ut eller legge en stripe aluminiumsfolie over stedet (ha det klart p forhnd).
Om du tar den ut kan du bruke en gassbrenner p de svorbitene som ikke har blitt spr. Hold gassbrenneren nesten helt inntil i 2-3 sekunder.
Legg ett klede over ribben. N skal den hvile.
Skjr 2-3 sm snitt p tvers p juleplsene. Legg medisterkaker og biter av juleplser i en ildfast form med noen klatter smr midt i ovnen p 200 g og stek til potetene er ferdig. Snu de iblant.

5 minutter fr potetene er ferdig varmer du surklen. (Sjekk koke/trekketiden p dine poteter.)

Langtidsstekt ribbe.

Man kan langtidssteke p flere mter, ogs gjennom natten om man vil. Dette ser jeg likevel som undvendig siden gris er ett veldig lett kjtt f mrt.

Dette er mten jeg selv har brukt siste ra.

Langtids Ribbe .
Sett p ovnen kl 10 p 200 grader.
Ha ribba i en form med svoren ned nederst i ovnen. Fyll opp med ca 2-3 cm vann.
Etter en time kl 11.30 ta ut formen av ovnen. Snu ribben og legg ett tefat eller en klump aliminiumsfolie midt under ribba hvis du ikke har ribberist. Sett den tilbake i ovnen og skru ned til 150 grader.
Kl 12.30 setter du den ned til ca 75 grader. Stek videre i 4 timer til kl 16.30
Pass p at det er vann/fett i panna hele tiden, s ikke ribba blir trr. Fyll p med vann om ndvendig. N ser du vann over svoren hvert 5 min ca.
Kl 16.30 er det p tide f spr svor.

N setter du p potetene.

Sett ovnen opp til 250 grader. Hvis du er nybegynner kan du sette den midt i ovnen. Er du trent kan du sette den hyere. I midten har du god kontroll, men det tar noen minutter ekstra. Sett p grillen. Sett deg foran ovnen og pass p. Ikke forlat ovnen ett sekund. Den feilen har tusenvis gjort fr deg. Nr svoren popper som popcorn er den klar. Begynner den bli svart p sidene fr den har poppet ferdig s legg litt aliminiumsfolie over det omrdet. Kjp gjerne en gassbrenner om du er redd for ta ut ribben for tidlig. Da kan du f spr svor p de rutene som evt ikke har blitt spr. Sett den ganske tett inntil i 2-3 sekunder p hver rute.
Legg ett klede over ribben og la den hvile.

Skjr 2-3 sm snitt p tvers p juleplsene. Legg medisterkaker og biter av juleplser i en ildfast form med noen klatter smr midt i ovnen p 200 g og stek til  potetene er ferdig. Snu de iblant.5 minutter fr potetene er ferdig varmer du surklen. (Sjekk koke/trekketiden p dine poteter. )

Ellers finnes det nok like mange mter som hjem. Jeg har ogs prvd koke den fr steking. Den ble saftig, men mistet mye smak synes jeg.

Det varierer ogs hva folk liker krydre med. Noen bruker f.eks. hvitlk. Personlig syns jeg det blir feil i en tradisjonell oppskrift til julaften. Noen liker ogs ha grnnsaker i formen til god kraft senere.

Nb! Jeg bruker flge med p facebookgruppen fram til kl.16 p julaften, s blir du i villrede er jeg der for deg :).

Lykke til :)

Hvis du nsker motta nye oppskrifter direkte til din epost, flg oss p Blogloving ved trykke p denne linken.. 



6 Kommentarer

















Sirupsnipper

  • 28.11.2016, 17:08

Dette et en tradisjonsoppskrift som jeg har valgt ke litt krydringen p justert etter ntidens gane. Hper du liker den

100 g smr
300 g mel
1.5 dl sukker
2 ss sirup
1 dl vann
1.5 kanel
0.5 ts nellik
1 ts ingefr
1 ts kardemomme
0.5 ts pepper
Tredjedel ts natron

Rr smr, sukker og sirup porst.
Ha i resten, men hold tilbake litt av melet s ikke deigen blir for fast. Bland deigen lett sammen. Dekk til bollen med plast og la den st i kjleskap noen timer.

Kjevle tynt med godt med mel under. Lag fasong med trinse/bakespore.
Om du vil kan du sette en skldet mandel midt i.

Stekes i forvarmet ovn p 200 grader midt i ovnen i 6-8 minutter. (Jeg stekte i 8 minutter). Avkjles helt p rist og legges i tett boks, gjerne med bakepapir i bunnen.



0 Kommentarer

















Sylte ( min beste)

  • 27.11.2016, 15:33

Jeg har laget mange sylter p forskjellige mter bde mht utstyr og krydder. Dette er sylten jeg er aller mest fornyd med bde mht kryddersmak, utseende og form. Det er utrolig lettvint nr man bruker en slik pleggsform som jeg fikk fra The chef som er en norsk nettbutikk. Link finner du lenger ned.

Den finnes i 2 strrelser og her har jeg brukt den lille. nsker du lese mer om formen eller kjpe den kan du gjre det ved trykke p linken nedenfor:    ⤵

             goo.gl/BUKBTl

Oppskrift sylte

- 1 kg renskjrt buklist ( buklist er ribbe uten bein. Jeg fjerner ytterste svoren. Du kan legge den rundt sylten om du vil, men jeg foretrekker uten)
- 1.5 ss salt
-1.5 ts pepper
- 1 ts allehnde
-1 ts nellik
- 1.5 ts ingefr

Fjern ytterste laget s tynt som du  klarer.

Skjr kjttet i terninger. Fordel krydderet i kjttet. Bruk hendene og elt kjttet rundt slik at krydderet fordeler seg godt. Finn frem pleggsform og tilhrende pose. Ha kjttet i posen og trykk den ned i pleggsformen. Lag en snurr p verste del av posen. Sett p press og lokk. Sett den i en gryte slik at vannet dekker den slik. Sett i medflgende termometer eller bruk ditt eget gjennom hullet i formen.

La sylten trekke under kokepunktet til den nr kjernetemperatur p 67 ( den vil ke etter du har tatt den ut) . Dette tar ett par timer. Jeg hadde platen primrt p 3, men satte den en stund p 6 iblant for ke varmen litt igjen. Om du nsker full kontroll kan du bruke ekstra termometer i vannet. Vannet skal ha en temperatur p 80-90 grader.
Nr kjernetemperaturen nr 67 grader s sett den i iskaldt vann i vasken. Den vil n ke litt i gradene. Nr temperaturen gr nedover s sett den i kjleskap over natten eller 6-7 timer.
Ta den ut av formen og frys ned i porsjonsbiter.

Nb Jeg brukte ikke gelatin denne gangen da jeg satset p at det naturlige gelatinet ville holde den sammen. Det var vellykket.  Om du vil bruke gelatin s tilsett 4 ts gelatinpulver sammen med krydderet.



0 Kommentarer

















Surkl hjemmelaget

  • 26.11.2016, 18:41

Når lukten av hjemmelaget surkål fyller huset, ja da lengter man mot jul. Forbløffende mange bruker en kjøpt pose  noe som for meg er uforståelig. Hjemmelaget kan du tilpasse helt etter egen gane og du kan variere den etter ønske og behov.  Lag nok når du er igang, frys ned og ta opp når du trenger.

Klassisk surkål
1 stor hodekål ( 3 kg når jeg målte)
4 ts salt
2 ts pepper
4 ts karve
4 dl kjøttkraft eller 4 dl vann oppkok med kjøttbuljong

Etter koking tilsettes:
2 ss sukker
4 ss eddik

NB Alt dette er tilpasset min gane så du kan smake til som du ønsker. Dette er bare retningslinjer mht da jeg målte opp idag. Mange ønsker feks mye mer karve i enn jeg bruker og noen liker feks å tilsette revet eple eller vin.

Fjern ytterste skallet.Del kålen i to deler.

Skjær ut stammen.

Dette er avskjæret.

Det skal du ikke bruke.

Finsnitt kålen.

Legg en fjerdedel i en 5 liters gryte. Ha på 1 ts salt, 1 ts karve og 0.5 ts pepper. Gjenta nytt lag og ny krydring 4 ganger.

Kok opp kjøttkraft. Hell dette i gryta.  Sett gryta på komfyren og gi ett oppkok.

Skru ned gradene til 3 ( av totalt 9) . Sett på lokk. Du skal IKKE røre underveis men ta tak i håndtakene på gryta og føre den litt fort fram og tilbake på komfyren. Dette gjør du iblant. La gryten stå slik i 3 timer. Mange lar den stå 45-60 min men jeg syns man får mye bedre surkål av å ta seg god tid.
Etter 3 timer tar du av lokket og lar siste vannet fordampe.  Hvis du har fett av feks ribbe kjøtt er det godt å tilsette litt av de rett før servering. Frys ned det du ikke skal bruke samme dag.



2 Kommentarer

















Julekake/julebrd

  • 23.11.2016, 20:03

Hva er vel mer jul enn dette? Disse brdene er utrolig saftig og er du en av de som elsker gjrbakstoppskriftene mine s vil du nok elske denne ogs.

Julebrd/julekake ( 2 store)

1 - 1.1 kg hvetemel
6 dl melk
1 egg
100 g smr eller margarin
1 ts salt
2 dl sukker
2 ts kardemomme
5,5 dl rosiner
1 pk trrgjr
2 poser sukat om du vil ( jeg bruker ikke det)
Melk til pensling

Ha alt det trre i en bakebolle ( ikke ha i rosiner og evt sukat). Varm melken til den blir lunken. Ha melken i bollen sammen med egget. Kjr p langsom hastighet.
Skjr smret i terninger og ha i en og en terning mens maskinen gr. Skru opp til middels hastighet. Kjr videre i 5 minutter.

Sett deigen til heving ett lunt sted i 30 minutter. Ha deigen ut p benken. Del i to. (Du trenger ikke mel til utbaking)
Lag to store rundinger. Kna inn rosiner og evt sukat. Sett de p bakepapir. La heve lunt i 1 time. Settes nederst i ovnen i 35 min i forvarmet ovn p 180 grader.
Avkjl p rist. Nb ikke skjr i brdet fr det har gtt 40-50 minutter.



30 Kommentarer

















Donuts med sukker og kanel

  • 21.11.2016, 21:05

En litt annerledes variant av våre tradisjonelle smultringer.

Dette gir ca 35 stk
3 egg
225 gram sukker
1.25 dl kremfløte

650 gram mel
2 ts kardemomme
1 ts natron
1.5 ts hjortetakksalt

Smult til steking

Pisk eggedosis av 3 egg og 225 gram sukker.
Pisk 1.25 dl kremfløte stiv.

Sikt sammen 650 g mel,
2 ts kardemomme,
1 ts natron,
1.5 ts hjortetakksalt.
Tilsett de andre ingrediensene og rør sammen.
Bruk smultringbaker.
Stekes i smult.
Ta de rett opp fra gryta og vend i blanding av sukker og kanel.



0 Kommentarer

















Kyllingsylte i pleggsform

  • 18.11.2016, 15:40

Dette er ett sponset innlegg da jeg har mottatt en gave fra The Chef.

Jeg har lagt ut ett par sylter i det siste for jeg syns det er utrolig moro lage eget plegg som ogs er tilpasset min egen gane. Jeg har gremmet meg litt over fasongen p mine plegg s derfor var gleden stor og trangen til prve noe nytt enda strre da jeg mottok denne i posten.

Jeg bestemte meg umiddelbart for lage en sylte av kylling for det har jeg hverken prvd eller smakt fr. Gleden over resultatet ble kjempestor bde mht smak og utseende som den nye formen ga. Formen skaffer ett automatisk press og den er utstyrt med termometer for full kontroll hele veien. Slik ble jeg sikret ett saftig resultat med riktig kjernetemp. Riktig kjernetemp for kylling er 70 grader. Har du kologisk kylling kan du tillate deg ta den helt ned til 62-65.

Kyllingsylte

Du trenger : En pleggsform. Den kan du lese mer og ogs kjpe ved trykke her:

goo.gl/BUKBTl

2 hele kyllinger ( 1 kg ferdig renset kjtt. Skinn/fett kommer i tillegg)

Kryddermix:
1.5 ts nellik
1 ts allehnde
1.5 ts ingefr
2 ts pepper
1.5 ss salt
8 ts gelatinpulver

Tin r kylling i kjleskap.  Dette tar 1-2 dgn. Hvis man tiner p benken s risikerer man bakterier.

Fjern skinnet p kyllingen med en skarp kniv. Legg skinnet til side

Skjr ut fileene og f med kjttet langs beina. Jeg erfarte at langs bein var det bedre benytte saks.

Skroget spares til kraft.

Legg kjtt ett sted og skinn/fett ett sted. Ta bort sener og hinner.

Skjr opp kjttet i mindre biter.

Ha skinn og fett i enten en maskin med kniver eller benytt en stavmikser.
Kjr den til du fr en seig masse.

Ha kjtt, skinn/fett, krydder og gelatin i en bolle og vend veldig godt rundt slik at alt blir jevnt fordelt.

N skal kjttet i formen. Jeg klarte DET STORE KUNSTSTYKKET glemme ha pose som fulgte med ned i formen og det angret jeg veldig p dagen etter s det m ikke du glemme ;) :0

Sett pressen p toppen og pass p at du treffer sporet slik at det klikker seg fast i sporet. Sett beholderen i en gryte med hye kanter. Sett i termometeret i hullet p toppen.

Sylte trives godt  i vann som har en temperatur p 80-90 grader. Jeg brukte ett ekstra termometer til vannet men det trenger du ikke om du ikke har. Bare pass p at det ikke koker. Nr jeg oppndde nsket temperatur p vannet skrudde jeg ned komfyren til 3 (av 9). Den stod slik i 1.5 time fr det var behov for sette den opp p 6. Den stod p 6 en halvtime fr jeg satte den tilbake p 3. Etter ca 3 timer var den ferdig. Jeg tok beholderen ut av gryten da kjernetemp var 67 da jeg visste den ville ke med 3 grader. Nr formen tas ut er det viktig at den kommer rett i kaldt vannbad. Hvis ikke fortsetter varmeprosessen og da blir plegget trt. Jeg lot den ligge i vann til gradene gikk nedover.

Formen settes stende i kjleskap.
Jeg lot min st over natten i ca 9 timer.

Siste rene har jeg brukt vakumpakker nr jeg nsker fryse noe. Dette srger for mye lengre holdbarhet. Man kan stort sett ha en tommelfingerregel p at man kan gange holdbarheten med 4, men ofte er det ogs lenger.

P en tidligere vakumpakker jeg har hatt var det vanskelig suge ut luften men det var det ikke p denne.
Den p bildet kan du lese mer om ved trykke her:

goo.gl/20uQz8

Jeg er veldig fornyd med denne vakumpakkeren.

Vakumering skal jeg skrive mer om senere s flg med:).

Jeg ble kjempefornyd med dette produktet og kommer til bruke det fast framover. Men erfaringen er da alts at jeg ikke skal glemme posen neste gang. Jeg er jo glad i alt som gjr livet enklere.

Innlegget er skrevet i samarbeid med The Chef

 

Hvis du nsker motta nye oppskrifter direkte til din epost, flg oss p Blogloving ved trykke p denne linken.. 

 



10 Kommentarer

















Julekake

  • 16.11.2016, 13:53

Jeg liker tradisjoner, men syns ogs det br vre rom for noe nytt :) En ny julekake med sjokolade m da vre helt innenfor ;) Denne deler du i biter, fryser med bakepapir imellom laga i boksen og tar fram 10 min fr servering. Holdbar i fryseren i mnedsvis.

Tanjas julekake

Bunn:
500 g mandler (med skall)
500 g sukker
7 eggehviter

Topping:
100 g delfia fett
500 g melis
3 strkne ss bake kakao
1 ss vaniljesukker
6-8 ss ferdigtraktet kaffe

Slik gjr du:
Kverne mandlene i maskin med kniv. (Stavmikser kan ogs brukes).

Ha i sukker.
Skille plommer fra eggehviter. Stivpisk eggehviten. Om du sliter med f den stiv kan du ha i noen fnugg salt. Bland alt i en bolle. Vend forsiktig rundt med en slikkepott.

Legg bakepapir p ett stekebrett. Smr massen utover. Sett i forvarmet ovn p 180 grader i 30 minutter midt i.

La det avkjle helt. (Ca 1 time).

Nr det er avkjlt lager du sjokoladekrem. Ha melis, vaniljesukker og kakao i en bolle. Smelt delfia. Ha delfia og kaffe i bollen med det trre.

Pisk dette blankt og klumpefritt med en gaffel. Ha sjokoladen utover bunnen og ha p nsket str.

Sett kaldt en liten stund. Bruk ett pizzahjul og skjr opp i passende biter og frys ned som beskrevet.
De kan ogs st i en tett boks noen dager p benken eller i kjleskap.

Hper at dette vil bli din nye julekake ogs :)

 

Hvis du nsker motta nye oppskrifter direkte til din epost, flg oss p Blogloving ved trykke p denne linken.. 

 



6 Kommentarer

















Sylte av sideflesk (buklist)

  • 06.11.2016, 17:09

Fra gammelt av ble det stort sett benyttet grisehode for lage sylte. Det er tidkrevende og en relativt grisete jobb. Idag benyttes det oftere buklist eller svineknoker. Lettvint sylte med svineknoke har jeg lagt ut fr s her kommer sylte laget av buklist.

Oppskrift
2 kg buklist
500 g annet kjtt feks elg eller kalv

Krydderblanding:
3 ts pepper
2 ts nellik
2 ts allehnde
2 ts malt ingefr
13 ts gelatinpulver

Start med skjre inn i buklista men ikke helt gjennom. La det vre igjen 1-2 cm p siden og brett til side.

Skjr s mot motsatt side s du kan brette ut som ett langt stykke

Finskjr tynt det andre kjttet og legg opp der det er mest fett

Fordel krydderet og gni det godt inn

Begynn fra kortsiden og rulle sammen.

Finn fram hyssing og snre den godt sammen. En hjelpende hnd fra noen er kjekt.

Surr godt sammen slik som p bildet

Finn s frem en ren koppehnduk og rull den inni. Surr hyssing tilsvarende rundt den.

Stikk inn ett steketermometer fra kortsiden til ca midten av rullen.

Kok opp vann. Nr vannet koker legg sylten ned i vannet og skru ned temp. Vannet skal vre rundt 80 grader (rett fr kokepunktet) . Her skal sylten ligge trekke til den er ferdig. Den er ferdig nr kjernetemperatur er 70 grader.

Nr den er klar s tar du den ut og legger den i press p ett kaldt sted. Jeg syns det er koselig bruke en arvet syltepresse men du kan bruke noen kg med noe annet tungt. Feks en plate med noe tungt opp. La den st i press i ca 9 timer.

Etter 9 timer s tar du sylten ut av press. N skal den i saltlake.

Saltlake:
500 g salt
3 liter vann
Kok opp vannet og kjl av.

Nr laken er avkjlt deler du sylten i passende stykker til fryse ned. Legg de s i laken og sett kaldt. Etter ett dgn smaker du p sylten og vurderer  om du nsker om den skal bli saktere og la den ligge ett dgn til.
N er det bare ta en prvesmak og fryse ned resten:)

Tips: holdbar i kjleskap i 3-4 dager. Om du lager en oppbevaringslake legger den i kan den ligge i 10-14 dager. Oppbevaringslake finner du ved ett kjapt sk p nettet.
Velbekomme.

 

Hvis du nsker motta nye oppskrifter direkte til din epost, flg oss p Blogloving ved trykke p denne linken.. 

 



0 Kommentarer

















Sylte (lettvint)

  • 01.11.2016, 13:13

Mange har det hektisk men ønsker likevel å lage hjemmelaget mat. Det smaker jo utrolig mye bedre og ikke minst er det veldig mye billigere.
Her får du 1.4 kg sylte for under hundrelappen. Dette er også fint å gi bort som gaver. Faktisk arbeidstid ca 10 minutter.

Sylte lettvint
2 ferske svineknoker totalt 2.2 kg ( 1.4 kjøtt renset)
1.5 ts malt nellik
1.5 ts allehånde
1.5 ts ingefær
2 ts svart pepper
1.5 ss salt
8 ts gelatinpulver

Du trenger to knoker. Legg de i en gryte og dekk helt med vann sett på lokk.

La det småkoke i  3 timer. Ta knokene ut av gryta og la de avkjøle såpass at du klarer å ta i kjøttet. Fjern svoren fra resten og ha dette i en food prosessor. 

Riv opp kjøttet i strimler.

Kjør svoren til en fin masse i food prosessor.  Bland alt i en bolle. Tilsett krydder og gelatin og rør godt rundt så krydderet fordeler seg.

Stapp blandingen godt ned i en 1 liters kartong. (Oppskriften er perfekt tilpasset 1 liter). Lukk kartongen godt igjen med skikkelig teip.

Sett den ett kaldt sted og legg noe tungt oppå på 2-3 kg. Jeg brukte ett par bakestål og en jerngryte.  La det stå i press i ca 9 timer. Bruk en saks for å skjære bort kartongen. Da er det bare å dele opp i biter å fryse ned. Men det er selvsagt lov å smake litt først ;). Lykke til :)

Nb Om du kun finner lettsaltet knoke kan du bruke det men dropp da å ha salt i vannet. Det er sikkert lurt å vanne den ut først.



56 Kommentarer

















Kokosmakroner med sitron

  • 31.10.2016, 17:57

Jeg syns vanlige makroner kan bli litt for søtt og derfor liker jeg å tilsette sitron.

Kokosmakroner med sitron
370 gram sukker
370 gram kokos
7 eggehviter
5-6 ss sitronsaft  ( saften av sitron)

Stivpisk eggehviter og sukker til den er så stiv at bollen kan snues opp ned. Vend så inn kokos med en sleiv

Skvis saften av sitron og ha i 5-6 skjeer.

Ha alt i en gryte. Rør konstant på middels varme i ca 10 minutter.
Bruk en spiseskje og sett på plate med bakepapir. Jeg bruker en teskje for å dra massen av spiseskjeen.

Sett i forvarmet ovn på 180 grader i midten. Stek til de er gylne ca 12-13 minutter.



5 Kommentarer

















Daimkuler

  • 28.10.2016, 23:32

Daim kan du lage i den fasongen du vil. Daim er godt og aller best hjemmelaget.

Lag først knekk :
(60 stk)
2 dl lys sirup
2 dl fløte
2 dl sukker
2 ss smør

Bland sammen sirup, fløte og sukker i en litt høy ildfast form. Sett den i micro på 650 watt i 27 minutter.
Ta den ut og bland inn smør.

Hell umiddelbart massen med ts i konfektformer. Om massen stivner før du er ferdig så kan den varmes igjen.

Ta med brettet ut eller sett i kjøleskap 10-15 min. Legg så bitene i en boks og sett i fryseren. La den stå minst 1 time.

Sjokoladetrekk:
En plate lys eller mørk melkesjokolade
50 gram delfiafett
Smelt i vannbad. Kok opp en gryte med vann . Ha en bolle i gryta med sjokoladen og delfia smøret. Rør til det er klumpefritt. Ta ut knekken fra fryseren. Dypp umiddelbart den iskalde knekken i den varme sjokoladen. Du kan feks bruke en pølseklype. Legg på bakepapir. Du kan gjerne la sjokoladen stivne og dyppe på nytt.
Oppbevares kaldt.



23 Kommentarer

















Knekk med mandler

  • 27.10.2016, 17:23

Knekk er veldig deilig å lage til jul. Det er også dekorativt om man har de i issjokoladeformer.

Knekk med mandler (60 stk)
2 dl lys sirup
2 dl fløte
2 dl sukker
2 ss smør
0.5-1 dl mandler etter ønske

Bland sammen sirup, fløte og sukker i en litt høy ildfast form. Sett den i micro på 650 watt i 27 minutter.
Ta den ut og bland inn smør og mandler.

Bruk så en teskei og fyll i formene mens massen enda er varm.

Hvis massen stivner for fort for deg i formen så kan du varme den litt igjen.

Avkjøl raskt. Jeg bruker å ta med meg brettet med knekk ut på balkongen 10-15 min. Oppbevares i kjøleskap i feks en krukke.

Nb Har du ikke micro kan du lage i gryte. Da er den klar når massen er 150 grader.



1 Kommentar

















Honningglaserte og saltbakte mandler

  • 25.10.2016, 19:46

Honningglaserte og saltbakte mandler

5 dl vann
3 ss maldonsalt (eller grovsalt)
Varmes opp
Rør til saltet er oppløst.
Dra gryten til siden og ha i 5 dl mandler.
La det stå i 20 min.
Hell av vannet og hell mandlene på stekebrett med bakepapir.
Ta 2 ss honning og sildre over.
Rør alt rundt og spre utover.
Strø over ca 2 ss maldonsalt og rør de rundt igjen.
Stekes på varmluft midt i ovnen på 200 g i 18 min. Åpne ovnsdøra 3-4 ganger underveis
NB om du ønsker litt sting kan du drysse på chili også



2 Kommentarer

















Medisterkaker

  • 25.10.2016, 12:48

Nå går det raskt mot jul og det er også tilbud på medisterdeig flere steder. Medisterkaker er rimelig mat og om du lager endel for å fryse ned er dette god og billig mat feks i januar.

Medisterkaker

4 kg medisterdeig
4 strøkne ss muskat
1 ss pepper
1 ss salt
Bland sammen og stek på panna til de er gjennomstekt på litt over middels varme ca 3 minutt på hver side.

Dette blir 80 - 90 stk.

Nb : Husk å kjøpe DEIG- IKKE FARSE :)



10 Kommentarer

















Krumkaker

  • 24.10.2016, 12:50

Hele familien er veldig glad i krumkaker. Jeg har testet flere tradisjonsoppskrifter, men de siste rene har jeg kun brukt denne som jeg syns er den beste jeg har smakt noe sted.
Fin gammel oppskrift.

Krumkaker
2 dl sukker
200 g smr
4 egg
1 ts kardemomme
Ca 4 dl hvetemel
Ca 1 dl vann

Smelt smret og avkjl. Rr inn sukker.
Rr inn eggene vekselvis med noe av melet. Bland i resten av melet til en jevn rre 
Stek i krumkakejern.

Bruk en slik forme krumkakene rundt. Emnene m vre varme for kunne formes og du m holde litt i den for at den skal feste seg 

Bruk en snn

Tips: Det finnes noen hvite hansker f kjpt p apoteket som lindrer litt varmen som du kan bruke.

Du kan ogs lage serveringsskler

Disse kan du feks fylle med multekrem.

Nb De to bildene her med bde krumkaker og skler tilsvarer en tredobbelt oppskrift.



12 Kommentarer

















Risboller

  • 23.10.2016, 15:23

Risboller er fint å lage i godt tid før jul. Jeg putter de i fryseren og da er de god i månedsvis.

Risboller (50 stk)
Risboller ala Tanja
50 store

1 pose puffet ris
1 pk delfia fett
2 plater lys eller mørk kokesjokolade
2 egg
2 dl sukker

Smelt 1 pk delfiafett sammen med 2 plater lys kokesjokolade. Avkjøl. Pisk eggedosis av 2 egg og 2 dl sukker. Hell den avkjølte sjokoladeblandingen i eggedosisen. Vend inn 1 pose puffet ris. Legg med skje i muffinsformer. Rasp over mørk kokesjokolade. Oppbevares kaldt og gjerne i fryser.



2 Kommentarer

















Baileys-karameller (mikroovn)

  • 22.10.2016, 16:11

Disse m du bare prve om du liker bde baileys og karameller

2 dl kremflte
1 dl baileys
50 g smr
1 dl lys sirup
3 dl sukker
En klype salt
Ha alt i en ildfast form. Du trenger ikke rre rundt. Sett den i micro (under micro lokk om du har) i 5 minutter p 650 vatt. Skru s ned til 350 watt og la den st p det i 30 minutter. Mine var n klar. Det er lurt ta drpetesten uansett. Ha litt karamell i kaldt vann og ta opp massen og se om du kan forme til en liten kule.
Slik:
Kan du ikke forme en slik kule s kjr noen minutter til i micro og prv igjen

Hell i smurt ildfast form og sett kaldt.

Tips: Hvor harde eller myke karamellene blir kan du regulere selv ved bruk av sukkertermometer. Myke taes til 117- 118 og harde til ca 125.



32 Kommentarer

















Glaserte cognacmandler

  • 21.10.2016, 19:14

Dette m da vre noe av det beste snopet man kan f syns jeg.

Glaserte cognacmandler.
250 g mandler
150 gram sukker
1 dl cognac

Tips: Om du ikke vil ha cognac kan du bruke vann

Snn gjr du:

Finn frem og ml opp det du skal ha.

Ha alt i en gryte og sett p maks varme. Bruk f.eks. en tresleiv. Veldig viktig rre hele tiden.


La det koke opp under stadig omrring. Dette tar 3-5 minutter.
Etter det begynner koke vil det g tregere og tregere rre mens vannet fordamper. Ha tlmodighet.

S vil du se at det begynner sukre seg som dette. Fortsett rre.


N skal sukkeret smelte slik at mandlene blir glatte og glaserte.


Nr sukkeret har smeltet og de ser ut som dette s ta gryten til side.


N kan du gjerne ha i en klatt smr (du m ikke), men dette vil gjre de enda blankere og lettere dele opp. Tilsett 2-3 ss Cognac, dette er i tillegg til det du hadde i p starten.

Hell over p ett bakepapir. Om du ikke har smr i mandlene br du smre bakepapiret med olje.

 

Hell blandingen ut og fordel de raskt utover med en gaffel. N skal mandlene avkjles helt fr de deles opp og for eksempel legges p tett glass.

Da er det bare nyte ;)

 

Hvis du nsker motta nye oppskrifter direkte til din epost, flg oss p Blogloving ved trykke p denne linken.. 



0 Kommentarer

















Harde pepperntter

  • 20.10.2016, 19:04

En absolutt "må ha til jul"

Harde peppernøtter
(klassisk oppskrift)

150 g sukker
75 g smør eller margarin
150 g lys sirup
1 egg
1/4 ts pepper
1/4 ts ingefær
1/4 ts kardemomme
1/2 ts natron
400 g hvetemel

Margarin og halvparten av sukkeret røres hvitt og egget piskes sammen med den andre halvparten av sukkeret. Sirupen varmes. Bland alt dette sammen. Krydderet blandes i melet. Trilles store som klinkekuler. Stekes midt i ovnen på 200 grader i 12 minutt. Det går ca 80 stk på ett brett. Oppskriften er ca 250 nøtter.



0 Kommentarer

















Microkarameller med maldonsalt

  • 20.10.2016, 12:51

blande stt og salt gir en helt herlig overraskende smaksopplevelse med ny dimensjon.

Microkarameller med maldonsalt

3 dl kremflte
50 g smr
1 dl lys sirup
3 dl sukker
En klype salt
Ha alt i en ildfast form. Du trenger ikke rre rundt. Sett den i micro (under micro lokk om du har) i 5 minutter p 650 vatt. Skru s ned til 350 watt og la den st p det i 30 minutter. Mine var n klar. Det er lurt ta drpetesten uansett. Ha litt karamell i kaldt vann og ta opp massen og se om du kan forme til en liten kule.
Slik:

Bruk grytekluter nr du tar ut formen. Rr i den med en slikkepott.

Hell den over i den smurte aliminiumsformen. Str over 1-2 ss maldonsalt etter nske.

Oppbevares kaldt.

Tips: Hvor harde eller myke karamellene blir kan du regulere selv ved bruk av sukkertermometer. Myke taes til 117- 118 og harde til ca 125.



6 Kommentarer

















Microkarameller med sjokolade

  • 19.10.2016, 16:18

Disse karamellene har dumlekonsistens og smelter nesten p tunga. Syns du ogs det er litt travelt lage karameller p gamlemten med termometer og styr? Da br du teste microkarameller. De lager seg selv mens du slapper av eller gjr annet.

Microkarameller

3 dl kremflte
50 g smr
1 dl lys sirup
3 dl sukker
En klype salt
Ha alt i en ildfast form. Du trenger ikke rre rundt. Sett den i micro (under micro lokk om du har) i 5 minutter p 650 vatt. Skru s ned til 350 watt og la den st p det i 30 minutter. Mine var n klar. Det er lurt ta drpetesten uansett. Ha litt karamell i kaldt vann og ta opp massen og se om du kan forme til en liten kule.
Slik:

Ta ut formen med grytekluter  (det er varmt). Rr rundt med en slikkepott ogs nede i bunnen.

Hell den i en form. Denne formen er passelig og rommer 12 dl.

Formen m vre godt smurt med formfett eller smr ellers vil det sitte fast. La den st i kjleskapet.

Sjokoladetrekk:
1 dl kremflte
200 g kokesjokolade mrk eller lys
4 ss sukker.
Smelt sjokoladen i vannbad. Kok opp kremflte med sukker. Ha flte blandingen i den smelta sjokoladen. Rr inn langsomt. Ikke visp for da vil det komme luftbobler. Nr karamellen har blitt stiv (ca 1 time i kjleskap) kan du ha p sjokoladen og sette tilbake i kjleskapet.

Avkjl skikkelig fr du pakker inn.

Tips: Hvor harde eller myke karamellene blir kan du regulere selv ved bruk av sukkertermometer. Myke taes til 117- 118 og harde til ca 125.



0 Kommentarer

















Fudge

  • 19.10.2016, 14:28

Fudge er godt både når det er jul og ellers også. Ypperlig som en liten personlig gave.

Fudge
425 g sukker
50 gram smør
4 dl fløte

Smelt 425 g sukker på middels varme. Pass på at det ikke brenner seg. Tilsett 50 g smør.Ha så i 4 dl fløte. La det småputre i teflongryte i 2.5-3 timer. Da slipper du å røre hele tiden. Finn riktig temperatur så den ikke koker over. Smør en liten form feks en aliminiumsform som tar 12 dl  og sett kaldt. Skjær opp i passende biter ett par timer etter.



10 Kommentarer

















Baileys-karameller (gryte)

  • 25.02.2016, 19:10

2 dl lys sirup

1.5 dl flte

1 dl baileys

2 dl sukker

2 ss whisky

1 ss smr


La alt putre p svak varme i en time. Rr en sjelden gang. Ferdig nr vanntesten er besttt.
Du m dryppe litt av massen i ett glass med kaldt vann. Nr massen ikke synker til bunns og du klarer forme enn kule s er den klar😊

Myke og gode med en deilig ettersmak 😊

Tips: Hvor harde eller myke karamellene blir kan du regulere selv ved bruk av sukkertermometer. Myke taes til 117- 118 og harde til ca 125. Er de klissete har du kokt de for lite eller ved for av varme.

Hvis du nsker motta nye oppskrifter direkte til din epost, flg oss p Blogloving ved trykke p denne linken

https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter 

 



25 Kommentarer

















Honningglaserte og saltbakte mandler av Tanja

  • 24.02.2016, 18:27


Honningglaserte og saltbakte mandler 

5 dl vann
3 ss maldonsalt (eller grovsalt)
Varmes opp
Rr til saltet er opplst. 
Dra gryten til siden og ha i 5 dl mandler. 
La det st i 20 min. 
Hell av vannet og hell mandlene p stekebrett med bakepapir. 
Ta 2 ss honning og sildre over. 
Rr alt rundt og spre utover. 
Str over ca 2 ss maldonsalt og rr de rundt igjen.
Stekes p varmluft midt i ovnen p 200 g i 18 min. pne ovnsdra 3-4 ganger underveis 
NB om du nsker litt sting kan du drysse p chili ogs



1 Kommentar

















Saltkokte & saltbakte mandler med ett hint av kanel og Cayenne pepper av Tanja

  • 24.02.2016, 18:25


Saltkokte & saltbakte mandler med ett hint av kanel og Cayenne pepper av Tanja 

Ha 5 dl vann og 
3 ss maldonsalt eller grovsalt i en gryte.

Kok opp mens du rrer til saltet blir opplst. 
Sett gryten til side og ha i 5 dl mandler.
La dette st 20 minutt. 
Hell av vannet. 
Hell mandlene p ett stekebrett med bakepapir. 
Dryss over 2 ss maldonsalt og ett dryss med kanel og ett tynnere dryss Cayenne pepper. 
Bland sammen med hendene og spre de utover. 
Stekes p varmluft midt i ovnen p 200 grader i 15 min. 
pne opp dra 4-5 ganger underveis s damp slipper ut. 
Avkjles og ha det i tett boks eller glass



1 Kommentar

















Cognacfudge av Tanja

  • 24.02.2016, 15:23


Cognacfudge

Smelt 425 g sukker p middels varme. 
Pass p at det ikke brenner seg. 
Tilsett 50 g smr. 
4 dl flte og 
4 ss god cognac. 
Smputre i teflonpanne i 2.5-3 timer. 
Da slipper du rre hele tiden. 
Finn riktig temperatur s den ikke koker over. 
Smr en liten langpanne og sett kaldt.



1 Kommentar

















Risboller av Tanja

  • 24.02.2016, 15:21


Risboller 
50 store

Smelt 1 pk delfiafett sammen med 2 plater lys kokesjokolade. 
Avkjl.
Pisk eggedosis av 2 egg og 2 dl sukker. 
Hell den avkjlte sjokoladeblandingen i eggedosisen. 
Vend inn 1 pose puffet ris. 
Legg med skje i muffinsformer.
Rasp over mrk kokesjokolade. 
Oppbevares kaldt



0 Kommentarer

















Glaserte cognacmandler av Tanja

  • 24.02.2016, 15:19


Glaserte cognacmandler 

Ha
250 g mandler, 
1dl cognac
150 g sukker i en gryte.

Rr mens vsken fordamper. 
La mandlene sukre seg. 
La sukkeret smelte helt ned s mandlene blir blanke. 
Tilsett s en liten klatt smr og en en liten sprut med cognac. 
Hell ut p ett bakepapir. 
Oppbevar i krukke



0 Kommentarer
















Dette er en blogg for alle som vil lre lage mat fra bunnen, eller f inspirasjon til dette. Her kommer vi til legge ut mange nye og fristende oppskrifter. I menyen kan du velge oppskrifter og navigere deg frem til alle vre deilige oppskrifter, oppdelt i kategorier.

Vrt ml er hjelpe og inspirere flest mulige til lage mat fra bunnen, isteden for posemat, ferdigmat og halvfabrikat.

Se gjerne vr facebookside og bli medlem HER!





Br Dessert Drinker Fisk Forrett Frokost Gjrbakst Glutenfritt Grilling Gryter Internasjonal mat Jul kaker Kjtt Kylling Lettvint middag Lunsj Ovnsretter Pasta Pizza Plegg Salater Sauser Sjmat Skalldyr og skjell Smkaker Supper Sylting Tapas/fingermat Tilbehr Tradisjon Ukesmeny Vilt




Sk i bloggen



Flg oss

bilde bilde bilde


Oppskrifter

Arkiv



Design og koding

Albertine L. Vestvik





Design OG KODING av Albertine Lseth Vestvik