hits







30 tips til skolemat

  • 29.01.2018, 07:57

Er du en av de som sliter med f barna til spise skolematen sin?
Med en liten ekstra innsats kan du f tilbake en tom matboks og f hjem unger etter skolen som ikke "dr av sult" fr middag. Ta gjerne med barna og ungdommene p kjkkenet, for mye av dette klarer de fint lage selv ogs.
Variasjon er stikkordet til f tomme matbokser i retur er min erfaring.
Som mamma selv tror jeg kanskje skolematen er noen av de beste minnene mine barn kommer til dra med seg inn i fremtiden.


1. Grove fylte horn
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455818474_grove_fylte_ost_og_sk.html

2. Fine fylte horn
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455459511_fylte_ost_og_skinkeho.html

3. Matpakkevafler med havregryn.
Rren kan st i kjleskapet flere dager. Bare rr litt i den s blir den god som ny.
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1496558196_havregrynsvafler.html

4. Matpakkevafler med rug og gulrot.
P samme mte som over kan den st flere dager i kjleskapet.
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1487086223_gulrot_og_rugmelsvafler.html

5. Amerikanske pannekaker.
P en ekstra slitsom dag kan man friste med noe litt ekstra godt selv om det ikke er anbefalt spise hver dag.
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1487176706_amerikanske_pannekaker.html

6. Pastasalater er veldig populrt blant mine barn. De mest populre hos de kommer her.
Kylling tandoori pastasalat
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1500735430_kylling_tandoori_pastasalat.html

7. Gresk kremet pastasalat
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1459846561_gresk_kremet_pastasal.html

8.Kylling og baconsalat med epledressing
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455149205_kylling_og_baconsalat.html

9. Kylling og karri pleggssalat
Den trreste, kjedeligste brdskive omgjres til magisk med denne knallgode karri og kylling pleggssalaten
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455383978_karri_og_kylling_bagu.html

10. Bacon og kyllingsandwich
Denne er s god og mettende at den er en middag verdig
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456084150_sandwich_med_kylling_.html


11. Hevefrie tebriks
Til skolemat anbefaler jeg bytte ut med 30-40 % grovt. Disse kan du fylle med masse forskjellig feks pizzafyll, tacofyll,  ost og skinke osv
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1462450218_hevefrie_fylte_tebrik.html

12. Kyllingwraps med god marinade og dressing.
Wraps er iallefall veldig populrt blant mine. Her kommer noen forslag til fyll
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456757695_kylling_wraps_med_dre.html

13. Chilibollewraps
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455983889_chilibolle_wraps_med_.html

14. Her med viltskav og nydelig dressing.
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455148372_viltskav_og_grnnsaker.html

15. Sommersalat med egg
Salat er populrt hos mine.
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1497452172_sommersalat_med_egg_og_dressing.html

16. Kyllingsalat med karridressing
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456324254_lun_kyllingsalat_med_.html

17. Csarsalat med balsamicokrutonger
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1473788394_csarsalat_med_balsami.html

18. Lrdagssalat
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1473526690_lrdagssalat.html

19. Pizza er populrt. Bytt feks ut med 20 % grovt mel. Her kommer noen forslag
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1492975687_studentvennlige_pizzasnurrer.html

20. TV pizza
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1476796886_tvpizza.html

21. 80 tallspizza
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455649691_80_tallspizza_av_tanj.html

22. Eggerre
Forbruket av kologiske egg er STORT hos familien Foss. Men hva gjr vel det nr egg inneholder alt du trenger minus c vitamin? Send med en appelsin i tillegg.
Vi bruker feks salatblad, rret, laks og salami til eggerre.
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1459850179_eggerre.html

23. Spr og saftige hvitlksflak
Disse er kjempepopulre i heimen til div salater.
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1515102348_superraske_spr_og_saftige_hvitlksflak.html

24. Hjemmebakt brd er mye mer fristende en kjpt. Tenk hvor godt en lun brdskive med brunost og melk faktisk er. Her finner du mange brdoppskrifter for enhver smak. De fleste brdene vil bli godt likt av barn.
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/baking_brd.html

25. Smoothies
Barna mine elsker smoothies i alle varianter. Dette er en fin mte f i seg masse vitaminer p. Send med en smoothie i flaske p de spesielt harde dagene. Bruker du fryste br om morningen holder den seg god og kald utover dagen.
Her finner du flere oppskrifter.
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/frokost_smoothie.html

26. Skrelt og oppskjrt frukt er alltid populrt. Sprinkle litt sitronsaft over s unngr du at det blir brunt.
Feks ett kaneldryss over eplebtene er populrt hos oss.

27. Grnnsaker er mer innbydende og lettere spise nr de deles i tynne staver. Send med en liten boks med dip feks basert p yoghurt eller kesam s blir det mye bedre spise.

28. Srg for en variert matboks med mange farger og nok "plukkemat" som de har tid til putte i munnen i ett vanlig friminutt eller etter gymtimen.

29. Middagsrester er utrolig populrt i matboksen hos oss. G sammen med foreldrene i klassen og spleis med 10-20 kr hver til en rimelig mikroblgeovn med helt enkle funksjoner.

30. Det finnes varmematbokser f kjpt om de ikke har micro i klasserommet. Varmmat er undervurdert skolemat i Norge ikke minst n p vinteren.

Jeg hper at disse tipsene kan hjelpe deg og dine barn til mer inspirerende og mer varierte nistepakker.
Som mor selv ser jeg iallefall hvor stor pris mine egne setter p omtanke og tid brukt p skolematen deres.
Lykke til :)



1 Kommentar

















Vinner av konkurransen

  • 28.01.2018, 21:00

Og hvem var så heldig å vinne gavekortet på 1000 kr på Vertshuset Tvällen ????

Fanfare....

Jo det var Torill Bodding som var så heldig å vinne denne gang :)
Ta kontakt på pm eller på bloggmailen Torill så jeg får din adresse.
Del gjerne litt av matopplevelsen i et innlegg på facebookgruppen Mat fra bunnen om du vil men det er ikke noe krav :)
Kos dere masse
Klems:)



2 Kommentarer

















Ukesmeny 05

  • 28.01.2018, 13:53

Ny uke med nye muligheter ..Denne uken tar vi for oss Internasjonal mat . 
Hper det denne uken ogs kan vre noen tips til dere ..
Mandag: Swok
http://matfrabunnenfb.blogg.no/1516651971_swok.html


Tirsdag: Mac`n-sheese
http://matfrabunnenfb.blogg.no/1462555565_macn_cheese.html


Onsdag: Pannefritert scampi med asiatiskinpirert nudelsalat
http://matfrabunnenfb.blogg.no/1490116604_pannefritert_scampi_med_asiatiskinpirert__nudelsalat.html


Torsdag: Pekingsuppe
http://matfrabunnenfb.blogg.no/1462199952_pekingsuppe.html


Fredag: Hjemmelaget Kebab
http://matfrabunnenfb.blogg.no/1480610992_kebab_hjemmelaget.html


Lrdag: Kinesisk Pepperbiff
http://matfrabunnenfb.blogg.no/1490533130_kinesisk_pepperbiff_med_velveting.html


Sndag: Coq au vin med hne
http://matfrabunnenfb.blogg.no/1487769127_coq_au_vin_med_hne.html



Hvis du nsker motta nye oppskrifter direkte til din epost, flg oss p Blogloving ved trykke p denne linken.. 
https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter

 Om dere nsker titte innom fiskemiddagene vres s trykk her http://matfrabunnenfb.blogg.no/middag_fisk.html

 Titt gjerne innom Siden vr ogs Tanjas Mat. Den finner du her : https://www.facebook.com/Tanjasmatfrabunnen/

Uke 05 - 18



0 Kommentarer

















Vinn gavekort p vertshuset Tvllen

  • 27.01.2018, 16:23

Annonse

          VERTSHUSET TVÄLLEN

- en matopplevelse i særklasse!
Villsvin fra egen hage, bjørnekjøtt og et rikt utvalg av vilt, fugl, fisk og vegetar.

Ved å skrive en kommentar på innlegget  (scrolle helt ned her i innlegget), kan DU vinne et gavekort på 1000 kr på vertshuset Tvällen :)

Vinner trekkes i morgen søndag 28.01.18 kl 21.
Vinner annonseres her i bloggen i eget innlegg i morgen kl 21.

Les om min egen matopplevelse hos Tvällen her : http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1516722837_vertshuset_tvllen__en_matopplevelse_i_srklasse.html


Foto: Tvällen



23 Kommentarer

















Kjttdeig og makaronigrateng

  • 25.01.2018, 12:40

En enkel og god hverdagsform for bde store og sm.

 

 

Hvitsausbasen:
50 g smr
1 dl hvetemel
1 ts salt
1 ts malt muskat
7 dl melk
4 dl (mlt trr) makaroni
0.5 dl ost ( jarlsberg)
2 ss fersk revet parmesan (kan slyfes)

Kok makaroni etter pakkens anvisning og la den sile av i ett drslag.
Smelt smret i en gryte. Rr s raskt inn hvetemelet. Spe med melken mens du rrer det klumpefritt med en visp. La det smputre under omrring i 7 minutter. Sett til side og rr inn makaronien og osten.


Kjttdeigblandingen
500 g kjttdeig
1 boks (400 g) Mutti tomater
1 dl vann
En halv gul lk
1 ss oregano
1 ss paprikapulver
2 ss kikkoman (soyasaus)
2 ts basilikum
0.5 ts pepper
2 fedd hvitlk eller 1 ss lkpulver
Smak om du nsker tilsette 1 ts salt

Stek kjttdeig og lk. Ha i smakstilsetningene og tomatene. La det smputre i 20 minutter.


Legg makaroniblandingen i en ildfast form (typ lasagneform). Legg s kjttdeigblandingen opp. Str over med nsket mengde ost. Jeg bruker Jarlsberg men bruk det du liker.
Stek p midterste rille i forvarmet ovn p 200 g i 20 min eller til osten er gylden.
Server gjerne med en frisk grnn salat med tomater.

Velbekomme



4 Kommentarer

















Vertshuset Tvllen - en matopplevelse i srklasse

  • 23.01.2018, 17:07

Annonse

Ett serveringssted med villsvin fra egen hage, bjørnekjøtt og ett rikt utvalg av vilt, fugl, vegetar og fisk - hvor ofte finner man ett slikt  sted?

Jeg tok med 9 av mine nærmeste på julebord på Tvällen i en hektisk førjulstid. Forventningene var skyhøye fordi to av de jeg tok med meg hadde vært å spist der før og de skrøt uhemmet over den høye kvaliteten på maten og det store og spennende utvalget. Det ble en vakker kjøretur dit gjennom ett nydelig snødekt naturlandskap.
Selv om dette stedet ligger i de svenske skoger er det bare en kort kjøretur fra grensa.

Tvällen dukker liksom helt plutselig opp midt i all naturen. Den fulle parkeringsplassen viser likevel at MANGE  finner veien hit. Skal du besøke stedet i høysesongen er det lurt å bestille bord.

Rett innenfor døren møter du Anki og hennes svært blide og serviceinnstilte personale.

Her er litt av julestemningen som møter deg


Aller først vi litt gløgg og pepperkaker før vi ble vist til bordet som var bestilt. Barn og ungdom valgte cola på glassflaske mens de ikke-kjørende voksne bestilte en øl.

Så var det bare å gjøre seg klar til flere runder med kald og varm mat.

Her er mange eksempler på det vi fikk å spise:

Fisk
3 sorters sild ,varmrøkt kaldrøkt  innkokt og gravet laks ,reker laksepate skalldyrsmousse

Vilt/kjøtt kaldt
Pastejtårta,kalvesylte,
Rullesylte,ulika sorter pateer som feks bjørnepate',viltpate'
kylling & andepate' og
julepate'.

Røkt elg, røkt villsvin,røkt bjørn,røkt and ,røkt lam,villsvinscarre jegarskinke,  hvitvinspølse, elggpølse ,løkpølse

Dessertbord
Ulike sorter godis og småkaker, kolapannacotta, ris a la Malta, saftsaus, julekake samt kaffe, te og gløgg.

Alle rettigheter som feks tradisjonsrikt svensk øl og akevitt.

Her er noen bilder. Lokalet er litt mørkt og intimt så det var ikke så lett å ta klare bilder  men her ser du noe av det?

Hvor mange ganger har du feks sett dette før?


Man føler seg jo bare velsignet heldig når man åpenbarer slike syn.


At dette ble en fest for smaksløkene er det ikke mye tvil om.
Vi satt vel i 3 timer og spiste tror jeg og det var en meget takknemlig forsamling.

Merk: De har julebord både på dagtid hvor man kan ta med barn men også på kveldstid om man vil være bare voksne.

Stedet i seg selv var helt spesielt innredet.

Her ser du litt av det

Bakgrunn

Jeg ba Anki ( en av eierene fortelle litt om stedet og dette var det hun fortalte :

" Vi har haft tvällen i 19 år den 1 maj 2018.
Vi är tredje ägarparet på 40 år som tvällen varit restaurang .
Vi har högsäsong (sommar maj-aug  & julbord i nov/dec sedan lågsäsong i jan-april  och sep -okt)
Sommartid och till julbord är det bäst att beställa bord !
Både jag och min man är kockar 😉vi har 4 barn och 4 barnbarn 3 av våra döttrar hjälper oss från och till + att vi har anställda
Lite av ett familjeföretag .
I framtiden kommer vi att även ha byggt ett bageri /café med en ny terrass med utsikt mot sjön .
Vi fick erbjudande om att ta över tvällen av en fd arbetskamrat till Lasse när de skulle gå i pension .
Vi har en vildsvinsfarm .
Just under lågsäsong har vi en mindre a la carte men i mars/april byter vi till en större ny a la carte meny . "

Vi takker Anki og Lasse med personale for fantastisk mat og service. Vi sees garantert igjen.

Her kan du lese mer om Tvällen med blant annet åpningstider, meny  og hvordan du kommer deg dit:

http://www.tvallen.com/



0 Kommentarer

















Vertshuset Tvllen - en matopplevelse i srklasse

  • 23.01.2018, 16:53

Annonse

Ett serveringssted med villsvin fra egen hage, bjørnekjøtt og ett rikt utvalg av vilt, fugl, vegetar og fisk - hvor ofte finner man ett slikt  sted?

Jeg tok med 9 av mine nærmeste på julebord på Tvällen i en hektisk førjulstid. Forventningene var skyhøye fordi to av de jeg tok med meg hadde vært å spist der før og de skrøt uhemmet over den høye kvaliteten på maten og det store og spennende utvalget. Det ble en vakker kjøretur dit gjennom ett nydelig snødekt naturlandskap.
Selv om dette stedet ligger i de svenske skoger er det bare en kort kjøretur fra grensa.

Tvällen dukker liksom helt plutselig opp midt i all naturen. Den fulle parkeringsplassen viser likevel at MANGE  finner veien hit. Skal du besøke stedet i høysesongen er det lurt å bestille bord.

Rett innenfor døren møter du Anki og hennes svært blide og serviceinnstilte personale.

Her er litt av julestemningen som møter deg


Aller først vi litt gløgg og pepperkaker før vi ble vist til bordet som var bestilt. Barn og ungdom valgte cola på glassflaske mens de ikke-kjørende voksne bestilte en øl.

Så var det bare å gjøre seg klar til flere runder med kald og varm mat.

Her er mange eksempler på det vi fikk å spise:

Fisk
3 sorters sild ,varmrøkt kaldrøkt  innkokt og gravet laks ,reker laksepate skalldyrsmousse

Vilt/kjøtt kaldt
Pastejtårta,kalvesylte,
Rullesylte,ulika sorter pateer som feks bjørnepate',viltpate'
kylling & andepate' og
julepate'.

Røkt elg, røkt villsvin,røkt bjørn,røkt and ,røkt lam,villsvinscarre jegarskinke,  hvitvinspølse, elggpølse ,løkpølse

Dessertbord
Ulike sorter godis og småkaker, kolapannacotta, ris a la Malta, saftsaus, julekake samt kaffe, te og gløgg.

Alle rettigheter som feks tradisjonsrikt svensk øl og akevitt.

Her er noen bilder. Lokalet er litt mørkt og intimt så det var ikke så lett å ta klare bilder  men her ser du noe av det?

Hvor mange ganger har du feks sett dette før?


Man føler seg jo bare velsignet heldig når man åpenbarer slike syn.


At dette ble en fest for smaksløkene er det ikke mye tvil om.
Vi satt vel i 3 timer og spiste tror jeg og det var en meget takknemlig forsamling.

Merk: De har julebord både på dagtid hvor man kan ta med barn men også på kveldstid om man vil være bare voksne.

Stedet i seg selv var helt spesielt innredet.

Her ser du litt av det

Bakgrunn

Jeg ba Anki ( en av eierene fortelle litt om stedet og dette var det hun fortalte :

" Vi har haft tvällen i 19 år den 1 maj 2018.
Vi är tredje ägarparet på 40 år som tvällen varit restaurang .
Vi har högsäsong (sommar maj-aug  & julbord i nov/dec sedan lågsäsong i jan-april  och sep -okt)
Sommartid och till julbord är det bäst att beställa bord !
Både jag och min man är kockar 😉vi har 4 barn och 4 barnbarn 3 av våra döttrar hjälper oss från och till + att vi har anställda
Lite av ett familjeföretag .
I framtiden kommer vi att även ha byggt ett bageri /café med en ny terrass med utsikt mot sjön .
Vi fick erbjudande om att ta över tvällen av en fd arbetskamrat till Lasse när de skulle gå i pension .
Vi har en vildsvinsfarm .
Just under lågsäsong har vi en mindre a la carte men i mars/april byter vi till en större ny a la carte meny . "

Vi takker Anki og Kalle med personale for fantastisk mat og service. Vi sees garantert igjen.

Her kan du lese mer om Tvällen med blant annet åpningstider, meny  og hvordan du kommer deg dit:

http://www.tvallen.com/



0 Kommentarer

















Swok

  • 22.01.2018, 21:12

Hvorfor heter denne retten swok?
Det er rett og slett fordi den er søtere enn de andre asiatiskinspirerte middagene jeg har lagt ut. Så en s (søt)  foran så skilles den fra andre.
Navnet ble kommet på av admin Fredrik etter en liten rådslaging i admingruppen tilhørende  facebookgruppen Mat fra bunnen


Oppskrift

600 g kyllingfilet
2 pk nudler (85 g pr stk. 170 g totalt)
Ca 500 g grønnsaker egnet til wok
Feks 1 wokblanding (4-500 g)
eller andre egnede ferske eller på boks. Idag brukte jeg både frossen og fersk etter det jeg hadde.
Saft av en stor boks ananas (585 g)
4 ss oystersaus
4 ss ketjap manis
2 ss kikkoman (soyasaus)
2 ss 7 % eddik eller saft av lime
0.5 ts malt ingefær (kan sløyfes)

Kok nudler etter pakkens anvisning (jeg tilsetter ikke smak). Hell av vannet og sett nudlene til side.
Skjær opp kyllingfileene i biter og stek de i litt olje i pannen. (Det er ikke nødvendig å steke de helt igjennom da de skal småkoke til slutt). Legg kyllingbitene så til side. Stek grønnsakene til de er crispy. Ha kyllingen og nudlene tilbake i pannen. Hell over alle smakstilsetningene. La væsken koke inn i 5-7 minutter. Smak så om du ønsker justeringer før servering.

Tips 1: For litt sting så tilsett 1-2 ts sambal oelek etter eget ønske.
Tips 2: Ananasen bruker jeg i middagen dagen etter eller sender med i skolematen.
Tips 3: Finner du ikke ketjap manis kan du smake til med brunt sukker.

Velbekomme



0 Kommentarer

















Ukesmeny 04

  • 21.01.2018, 17:30

 Ny uke med nye muligheter . Denne uken tar vi for oss tradisjonmat.
Hper det vil vre noen tips til dere. Og mulig bytte om p dagene,. Slik det vil passe dere

Mandag: Fiskepudding 
http://matfrabunnenfb.blogg.no/1455211917_karristekt_fiskepuddi.html


Tirsdag: Flesk og duppe 
http://matfrabunnenfb.blogg.no/1456219128_flesk_og_duppe_av_tan.html


Onsdag: Fiskeboller 
http://matfrabunnenfb.blogg.no/1488573076_fiskeboller_hjemmelaga_med_karrisaus_spesial.html


Torsdag : Kjttkaker 
http://matfrabunnenfb.blogg.no/1504626982_kjttkaker.html


Fredag: Potetball
http://matfrabunnenfb.blogg.no/1473176407_potetball.html


Lrdag: Hjortestek
http://matfrabunnenfb.blogg.no/1456168201_langtidsstekt_hjortes.html


Sndag: Sosakjtt
http://matfrabunnenfb.blogg.no/1455828663_sosakjtt_kjtt_i_mrket.html

Hvis du nsker motta nye oppskrifter direkte til din epost, flg oss p Blogloving ved trykke p denne linken.. 
https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter

 Om dere nsker titte innom fiskemiddagene vres s trykk her : http://matfrabunnenfb.blogg.no/middag_fisk.html
 

Titt gjerne og lik siden vr Tanjas Mat ogs : https://www.facebook.com/Tanjasmatfrabunnen/

Uke 04 - 18



0 Kommentarer

















Kremet taco tagliatelle

  • 17.01.2018, 21:30

Idag fikk jeg lyst på en ny vri på pastamiddagen. Dette er en oppskrift sim mest sannsynlig vil slå an hos barn og voksne som liker taco.

Oppskrift

Tagliatelle (mengde etter ønske)

500 g kjøttdeig eller karbonadedeig
En halv løk
1 paprika (den fargen du vil)
2 dl fløte
2 dl creme fraiche
2 ss paprikapulver
1-2 ts salt etter ønske
1 ts pepper
2-4 ts spisscummin ( smak til)
1 ss oregano
1 ss løkpulver
1-3 fedd hvitløk etter ønske
Tomater til serveringen

Stek kjøttdeig sammen med løk og krydderet. Tilsett så fløte og creme fraiche. La det småputre mens du koker tagliatelle etter pakkens anvisning.

Velbekomme:)



2 Kommentarer

















Ukesmeny 03

  • 14.01.2018, 13:56

Vinter . Sn og kulde. Men her kommer ukens tips. Denne uken tar vi for oss Barnevennlig mat og under kr 70 pr middag
Mandag: Fisk og bacon grateng 
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1507658354_fisk__bacon_grateng_med_grnt.html



Tirsdag: Kyllingpasta
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1471365467_kyllingpasta_penne.html


Onsdag: Fiskepinner
http://matfrabunnenfb.blogg.no/1476031316_fiskepinner.html


Torsdag: Tomatsuppe
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1462464705_mild_tomatsuppe.html


Fredag: Plse og baconPizza
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1472399122_plse_og_baconpizza.html


Lrdag: Kyllingwraps
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455904834_kylling_wraps_med_dre.html


Sndag: Ertesuppe
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1473262334_gammeldags_ertesuppe.html


Hvis du nsker motta nye oppskrifter direkte til din epost, flg oss p Blogloving ved trykke p denne linken.. 

https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter

 Titt gjerne innom Siden vr ogs Tanjas Mat. Den finner du her :https://www.facebook.com/Tanjasmatfrabunnen/

Se ogs vr fiskemiddag . Den finner du her :http://matfrabunnenfb.blogg.no/middag_fisk.html

03 -18



0 Kommentarer

















Ukesmeny 02

  • 07.01.2018, 19:06

Vinteren er over oss. Men her kommer ukesmenyen 
Mandag: Pekingsuppe 
http://matfrabunnenfb.blogg.no/1462199952_pekingsuppe.html



Tirsdag: Plsepanne med spaghetti
http://matfrabunnenfb.blogg.no/1464622182_plsepanne_med_spaghet.html


Onsdag: Skinnstekt skreifil 
http://matfrabunnenfb.blogg.no/1456334561_skinnstekt_skreifilet.html


Torsdag: Orientalsk pytt i panne
http://matfrabunnenfb.blogg.no/1463584032_orientalsk_pytt.html


Fredag: Plse og Baconpizza
http://matfrabunnenfb.blogg.no/1472399122_plse_og_baconpizza.html


Lrdag: Biff chop suey
http://matfrabunnenfb.blogg.no/1488225172_biff_chop_suey.html



Sndag: Kjttrull med brie og purre
http://matfrabunnenfb.blogg.no/1457268333_kjttrull_med_brie_og_.html



Hvis du nsker motta nye oppskrifter direkte til din epost, flg oss p Blogloving ved trykke p denne linken.. 
https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter

 Titt gjerne innom Siden vr ogs Tanjas Mat. Den finner du her :
https://www.facebook.com/Tanjasmatfrabunnen/
Her finner du fiske middagene http://matfrabunnenfb.blogg.no/middag_fisk.html

Uke 02 - 18 



2 Kommentarer

















Lammecarre med asiatiskinspirert glace med ditto saus og honningbakte rotgrnnsaker

  • 06.01.2018, 20:06

Med disse gode smakene får du en flott og annerledes variant av lammecarre.


Lammecarre

Beregn 2-3 pinner eller 250-300 g pr pers

Glace
2 ss ketjap manis
1 ss akasie honning
1 ts saft av lime
0.5 ts malt ingefær

Skjær bort hinner og sener.
Bland sammen glacen og smør over på begge sider. Rute fettet med en skarp kniv.
La kjøttet ligge med fettsiden ned i glacen i minst 3 timer.

Ha smør i en stekepanne. Vent til smøret ligger stille. Legg i kjøttet og stek på max varme i 30 sekunder 


Legg kjøttet over i en ildfast form og stikk inn steketermometer. Sett til side.
Ta vare på det som ligger igjen i stekepannen og den ekstra marinaden til etterpå.

Nå kan du starte på tilbehøret.

Honningbakte rotgrønnsaker
(Til 4 pers) 
4 poteter eller 2 søtpoteter
2 store gulrøtter
1 pastinakk
1 rødløk
8 sjalottløk (hele)
3 ss akasie honning
3 ss smør
Salt og pepper

Skjær poteter i båter og del gulrøtter og pastinakk i tynne staver. Skjær rødløken i ringer. Legg hele skrellede sjarlottløker oppå. Risle over honning. Strø over  salt og pepper.


Sett midt i ovnen på rist i forvarmet ovn på 200 grader. Stek først i 25 min. Vend om på grønnsakene og sett de så i bunnen av ovnen. Sett inn lammecarreen på rista isteden. Hvis du ikke har steketermometer så stek i 10 minutter. Da var min 55 grader og rosa. Den økte 1 grad under hvile. Om du ønsker godt stekt/grå så ta den ut på 59 grader. (Ca 12 minutter). Sett formen på benken og dekk med aluminiumsfolie. Sett grønnsakene tilbake på risten i midten av ovnen. Stek i 15 minutter til. Sett så på grillen og la de stå under grill i noen minutter.

Mens de står under grill så lag skysausen.

Skysausen
Kok opp pannen med også den overflødige glacen med 1 dl vann. Sil den over i en liten smørkopp/liten gryte. Smak om du trenger justering av salt eller syre. Jeg trengte ikke det. Varme den opp så er den klar til servering.

Velbekomme



0 Kommentarer

















Ett hotell med sunnhet, mosjon og velvre i fokus

  • 05.01.2018, 14:26

Annonse

Trenger du tid for deg/dere selv langt i "ingenmannsland" i Finnskogens dype skoger? Trenger du pfyll og inspirasjon til sunn mat og gruppetimer som setter kroppen og velvre i sentrum?

Da kan jeg anbefale deg ta ett opphold p :

Finnskogtoppen velvrehotell

 


Jeg valgte ta med meg min 16 r gamle datter i en hektisk frjulstid, for finne ro til de gode samtalene. Og for bare ta vare p oss selv og hverandre med mat, trening og et deilig spaanlegg.

Her er resepsjonen. Betjeningen var svrt hyggelige.

Vi bodde p en nydelig suite med 2 soverom, oppholdsrom og bad med boblebad og dusj.

Utsikten var ett kapittel for seg selv.


Her ser du litt fra suiten.


Hotellet var preget av en svrt avslappet atmosfre. Her kler man ser rett og slett ned istedenfor opp, omtrent som p en hyttetur. Det var helt vanlig se folk g rundt p hotellet i badekpe og tfler eller se de sitte i en stol foran peisen med en bok med ullsokker og beina trukket godt oppunder seg.


Det var utrolig mange koselige steder bare sitte og slappe av og det var veldig lett bli kjent med folk i en s avslappet atmosfre. Jeg ble kjent med mange og flere var stamgjester over flere r og var der 7-8 dager i strekk for hvert opphold


Her ser du litt av stedene man kan slappe av med en god samtale eller en god bok.


P Finnskogtoppen er det mye man kan delta p om man vil. Men man kan ogs la vre og bare kjre sitt eget lp etter behovet man har. Jeg brukte rett og slett det frste halve dgnet p sove, for det hadde jeg behov for.

Her ser du ukeprogram for aktiviteter da jeg var der.


For hver dag var det ogs oppslag i resepsjonen mht dette.


Jeg og min datter tilbragte aller mest tid her.


Bassenget var oppvarmet til en svrt behagelig temperatur og boblebadet var romslig og innbydende. Vi var der flere ganger i dgnet og atmosfren var rolig og behagelig fritt for styende barn. Det meste av lyd her var noen skvulp eller lav samtale. Rolig bakgrunnsmusikk ga ro i sjelen. Vi vekslet mellom svmmebassenget, varmt/ kaldt gbasseng, dampbadstu og vanlig badstu.
Garderobene var forresten ogs veldig lekre, men det glemte jeg visst ta bilder av.

S var det maten da. Her er det virkelig mye sunn inspirasjon hente. Her trenger man heller ikke bekymre seg mht laktoseintoleranse. Det serveres 3 mltider pr dag. I tillegg finner du skler med frukt til enhver tid samt div spennende te og ogs kaffe.
Her er noen bilder.


Finnskogtoppen tilbyr ogs en rekke spabehandlinger, men disse benyttet jeg meg ikke av denne gang. Du kan lese mer om de p sidene deres.
Det finnes ogs temauker og div pakketilbud. Man kan ogs dra hit p dagspa noe jeg kommer til gjre i fremtiden siden jeg ikke bor s langt unna.

Du kan lese mer om Finnskogtoppen og bestille deg et opphold her p deres egen side : https://www.finnskogtoppen.no


Jeg takker Finnskogtoppen velvrehotell for det givende oppholdet.
Vi sees igjen.



0 Kommentarer

















Superraske spr og saftige hvitlksflak

  • 04.01.2018, 22:45

Disse er superraske med sprø overflate samtidig som de er saftige inni. Du  er best med lyst brød som feks baguetter eller loff og det må slettes ikke være ferskt. Derfor er det ypperlig å lage når man har ett par dagers lyst brød liggende. Det kan være både noe du har bakt selv eller kjøpt.
Dette passer til mye som tilbehør til div middager som pastaretter, ovnsretter, pastasalater osv.
Det er også kjempegodt kun som snacks med eller uten dip.

Du trenger :
Lyst brød
Smør (etter ønske)
Hvitløk (fersk eller på boks)
Sitron (fersk eller på flaske. Kan utelates)
Evt salt/maldonsalt om ønskelig

Smør på RIKELIG med smør. Skvis over litt sitron (ca 1 ts pr flak). Ha på hakket hvitløk etter ønske (0.5-1 ts etter ønske). Evt litt salt til slutt


Legg de på bakepapir på rist og stekes i forvarmet ovn på 225 grader i 15 minutter.

Her er min oppskrift på hjemmelagde baguetter: http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455816897_baguetter_av_tanja.html

Velbekomme



0 Kommentarer

















Hvilke nye kniver befinner seg p mitt kjkken ?

  • 03.01.2018, 19:45

Annonse

Jeg hadde egentlig fått noen år på baken før jeg skjønte verdien av skikkelige gode kniver på kjøkkenet. Det finnes flere gode merker der ute men jeg har sett at et knivmerke har vært mye omtalt på facebook- gruppen Mat fra bunnen, og har derfor hatt lyst å teste de.

Så hvilke kniver er det ?


Her ligger "herlighetene" foran dere.

Nemlig Victorinox kniver


Victorinox er et anerkjent merke innen kokke- og kjøkkenkniver og en av de ledende produsentene på  markedet. Knivene har ofte blitt anbefalt av medlemmer på facebookgruppen mat fra bunnen.  Jeg har derfor ønsket meg Victorinox fordi det sies å være et godt valg for nybegynnere og hobbykokker blant annet fordi den gode kvaliteten gjør knivene godt egnet for daglig bruk.

Hvilket forhold vi har til matlaging varierer. Noen elsker å kokkelere mens for andre er det bare ett nødvendig onde. Det som er sikkert er at i uansett hvilken bås du er så vil det lette arbeidet ditt betydelig og gi ett bedre resultat når du bruker kniver av god kvalitet. Jeg husker første gangen jeg fikk prøve en skikkelig kniv etter hybeltilværelse som ung med dårlige kniver - det var nesten ett sjokk.


Skaftene er laget av rosentre og er verdsatt for sin høye kvalitet langt tilbake i tid. Rosentreets tetthet, styrke og naturlige innhold av olje gjør den ideell for produksjon av knivskaft.

Skaftene er også polerte for hånd, noe som skaper en glatt overflate.

Victorinox har livstidsgaranti mot material- og produksjonsfeil. Dette er gode og slitesterke kniver. Det er likevel viktig å huske på at redskaper av høy kvalitet krever godt vedlikehold.
Jeg håndvasker alltid kniver av god kvalitet. Dette er også viktig for skaftet.

Jevnlig skjerping og sliping sørger for at knivene holder seg skarpe og effektive.  Anbefalingene sier at om du opplever at treverket blir tørt, kan du smøre det med olivenolje.

Det er utrolig viktig at knivene ikke bare ligger slengt i en skuff der de vil bli sløve. Kjøp en knivblokk med flere kniver eller ett magnetoppheng hvor du kan feste de fast.


Skal du velge bare en kniv ville jeg gått for santekukniven eller evt kokkekniven.
Det neste på listen å prioritere er grønnsakskniven og brødkniven.
Det er kjekt å ha mange kniver for ulikt bruk.

Mange ledende kjeder selger knivene og man finner de også lett etter et søk på nettet.

Jeg kan trygt anbefale deg Victorinox kniver.



0 Kommentarer

















Ukesmeny 01

  • 01.01.2018, 21:33

Da nsker vi alle Et Riktig Godt Nytt r 
Og takker for ret som gikk 

Mandag: Dyppeloff for 2 1 nyttrsdag 
http://matfrabunnenfb.blogg.no/1502221390_dyppeloff_for_to.html



Tirsdag : Grnnklsalat med fetasot
http://matfrabunnenfb.blogg.no/1455221178_grnnklsalat_med_fetao.html


Onsdag : Fiskepinner
http://matfrabunnenfb.blogg.no/1476031316_fiskepinner.html


Torsdag: Smaksrike Vrruller
http://matfrabunnenfb.blogg.no/1455220152_smaksrike_vrruller_me.html



Fredag :  Meksikansk Gryte
http://matfrabunnenfb.blogg.no/1456312050_meksikansk_gryte_av_t.html


Lrdag : Hestebiff
http://matfrabunnenfb.blogg.no/1456262556_hestebiff_med_castell.html



Sndag: Brennsnut
http://matfrabunnenfb.blogg.no/1459412521_brennsnut_av_tanja.html

 

Hvis du nsker motta nye oppskrifter direkte til din epost, flg oss p Blogloving ved trykke p denne linken.. 
https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter

Titt gjerne innom siden vr ogs . Det gjr du her 
https://www.facebook.com/Tanjasmatfrabunnen/

Uke 1 - 18 



1 Kommentar
















Dette er en blogg for alle som vil lre lage mat fra bunnen, eller f inspirasjon til dette. Her kommer vi til legge ut mange nye og fristende oppskrifter. I menyen kan du velge oppskrifter og navigere deg frem til alle vre deilige oppskrifter, oppdelt i kategorier.

Vrt ml er hjelpe og inspirere flest mulige til lage mat fra bunnen, isteden for posemat, ferdigmat og halvfabrikat.

Se gjerne vr facebookside og bli medlem HER!





Br Dessert Drinker Fisk Forrett Frokost Gjrbakst Glutenfritt Grilling Gryter Internasjonal mat Jul kaker Kjtt Kylling Lettvint middag Lunsj Ovnsretter Pasta Pizza Plegg Salater Sauser Sjmat Skalldyr og skjell Smkaker Supper Sylting Tapas/fingermat Tilbehr Tradisjon Ukesmeny Vilt




Sk i bloggen



Flg oss

bilde bilde bilde


Oppskrifter

Arkiv



Design og koding

Albertine L. Vestvik





Design OG KODING av Albertine Lseth Vestvik