Biff chop suey

  • 27.02.2017, 20:52

Har du lurt på hvorfor kjøttet alltid er så mørt på kinarestaurant?
Her er metoden for hvordan man kan få det seigeste oksekjøtt mørt.
Metoden heter " velveting". Forklaring kommer lenger ned.

 


Biff chop suey

Velveting:
6 ss hvitvinseddik
3 eggehviter
3 toppede ss maizenna
3 ss nøytral olje
1.5 ts salt

Chop suey:
Jeg bruker grytekjøtt pga velveting metoden men vil du flotte deg kan du bruke høyrygg

500 g grytekjøtt eller høyrygg
1 classic wok blanding
1 boks vannkastanjer
1 boks bambusskudd
6 dl vann
0.5 dl sesamolje (til steking)
0.5 dl soyasaus (kikkoman)
0.5 dl oystersaus
1 dl ketsjap manis
2 ts malt ingefær krydder
1 ts pepper
1 terning/1 ts brunt sukker
3 ts maizenna + 0.5 dl vann

Jeg anbefaler å mørne kjøttet over natten ved velveting eller senest fra morgen av samme dag.  Følg oppskriften over.

 

Slik ser velveting ut. Det er bare å røre sammen ingrediensene.

Hell blandingen over kjøttet. Pass på at alt kjøttet er dekt. Sett i kjøleskap.


Når du skal igang med middagslagingen så hell kjøttet i ett dørslag. Skyll kjøttet slik at velveting blir skylt bort.
Kok opp en kasserolle med vann. Når vannet fosskoker har du kjøttet oppi. La det ligge i 20 sekunder. Tøm gryta over dørslaget så kjøttet får rent av.


Stek classic wok blandingen på høy varme i sesamolje i 5 min. De 2 siste minuttene har du i boksene med vannkastanjer og bambusskudd.


Hell grønnsakene på en tallerken.

Legg kjøttet i stekepannen med pepperet ( du trenger ikke mer olje). Stek på max varme i ca 1 min. Ha i vann, ingefær, ketsjap manis, soyasaus  og oystersaus og brunt sukker.
La koke på høy varme i 10 minutter.
Bland maizenna med 0.5 dl vann og hell i pannen og la det koke 3 minutter til.
Ha i grønnsakene og vend om.
La det stå 1 min til før servering.

Serveres med ris.

Velbekomme



63 Kommentarer

















Ukesmeny 9

  • 26.02.2017, 12:38



0 Kommentarer

















Coq au vin med høne

  • 22.02.2017, 14:12

Som matblogger ønsker jeg å slå ett slag for høna. Høner finnes knapt å få kjøpt nå til dags og det har vært mye fokus på dette i media siste tiden.
Det er ikke noe problem å få høne mør. Den trenger bare litt lengre tid enn feks kylling og den smaker bedre når man får det til.

Her er min versjon av coq au vine - en kjent fransk rett hvor det opprinnelig er brukt hane.



Coq au vin
Til 6-8 personer
2 kg høne ( jeg hadde 2 stk a 1 kg)
200 g salt sideflesk
3 gulrøtter
En tredjedel sellerirot
1 gul løk
1 kurv champinjong
7 dl rødvin etter ønske
0.5 -1 dl brandy etter ønske.
20 sølvløk ( på glass)
6 laurbærblad
3 ss akasie honning
1 ts salt
1 ts pepper

Tine høna 1 døgn i kjøleskap. Etter ett døgn skjærer du ut frambeina. Skjær så av bakbeina. De deles så i midten i leddet slik at det blir ei klubbe. Skjær så ut brystet. Legg dette i en skål og dekk med rødvin ( i min skål ble det 7 dl). Dekk til med plast. La stå kaldt i 2 døgn.

Skrell og kutt opp grønnsakene og kutt flesk i terninger. På bildet har jeg glemt sellerirot.


Stek sopp og løk raskt i panna på høy varme. Ha dette så i gryta. Jeg brukte slow cooker men du kan bruke feks en jerngryte om du ikke har det.
Legg rå rundinger av gulrot og små terninger oppå. Stek flesket. Ha det så i gryta men uten fettet. Vask pannen og ha i smør. Vend hønsebitene i mel med litt salt og pepper. Når smøret ligger stille og brunt så legg i hønsebitene med skinnsiden ned. Stek til skinnet blir sprøtt og snu rundt. Stek ca 30 sekund til. Legg hønsebitene så over i gryta. Ha i salt, pepper, akasiehonning og laurbærblad. Hell over vinen som hønsebitene badet i samt brandy.
Jeg satte min slow cooker på trinn 2 i 5 timer. Har du ikke slow cooker kan du ha en jerngryte i ovn på 130 i 4-5 timer. Smak når det er 30 minutter igjen om du ønsker å justere noe.
Du skal ikke røre underveis.

Tips: ønsket du en tykkere kraft kan du tilsette 2-3 ts i maizenna i litt vann, røre ut og ha i gryta siste 10 minuttene.
Serveres med ris eller poteter.

Se så mørt kjøttet er


Velbekomme



4 Kommentarer

















3 retters. Kamskjell. Rådyrlår. Fromasj

  • 21.02.2017, 12:25

Avogtil er det koselig å gjøre stas på venner og servere en bedre treretters meny.

Forrett: Kamskjell med sellerirotpure og sprøstekt parmaskinke
Hovedrett: Helstekt rådyrlår med sellerirotpure, soppstuing, poteter og rørt tyttebær
Dessert: Sitronfromasj med bringebærcoulis


Start med å lage desserten.
Sitronfromasj med bringebærcoulis
4 porsjoner

2 egg
1dl sukker.
Pisk dette til eggedosis

Skvis en stor sitron for saften og riv det gule på skallet med ett rivjern eller cest på den fine delen. Pass på at du ikke får med av det hvite. Det gir bitter smak.


Legg 3 gelatinplater i bløt i 5 minutter.
Varm opp sitronen, men ikke kok. Rør inn gelatinen. Sil sitronblandingen i ett dørslag oppi eggedosisen.
Pisk 2 dl fløte og 2 ss sukker til krem. Vend forsiktig inn i eggedosisen.
Hell over i serveringsglass og sett kaldt.

Bringebærcoulis:
225 g frosne bringebær
Saften av 1 lime
3 ss sukker
Ha halvfrosne bær i en beholder sammen med lime og sukker. Kjør til en fin masse med stavmikser eller kjøkkenmaskin med kniver.
Sett kaldt.


Helstekt rådyrlår  ( langtidsstekt) med sellerirotpure, soppstuing, poteter og rørt tyttebær.


Start med å sette ovnen på 80 grader. Skal du langtidssteke må du beregne 7-8 timers steking pluss 30-60 min hviletid. Jeg ønsker rødt og saftig kjøtt så jeg tar ut kjøttet når det har en kjernetemperatur på 58 grader. Ønsker du det mer stekt så ta ut på 62-65 grader.

I denne middagen brukte jeg to typer kraft. Den første kraften blir av vannet fra langpannen.

Kraft til langpannen:
3 store sjalottløk
En tredjedel sellerirot
2 store gulrøtter.
1 liter vann.
Grovhakk grønnsakene og legg i langpanne med vann.

Renskjær låret for sener og hinner. Sag av litt av beinet slik at låret får plass på skrå i langpannen.


Ta vare på beinet og avskjæret.
Gni inn låret med salt og pepper etter ønske. ( Feks 1 ss av hver) Om du vil kan du også bruke timian.

Legg låret i langpannen og sett steketermometer i tykkeste delen. Jeg anbefaler alltid å bruke termometer for full kontroll. Da blir kjøttet akkurat slik du vil det skal være.
Sett langpannen på nederste rille. Nå skal dette bare stå i flere timer og godgjøre seg.

Nå lager du kraft nr 2
Beinbit og avskjæret
3 store sjalottløk
2 store gulrøtter
En tredjedel sellerirot
1 liter vann
0.5 liter rødvin (halvtørr). Jeg brukte vina maipo.  
Grovhakk grønnsakene. Smelt smør i panna. Når det ligger brunt og stille i panna har du inn beinet og avskjæret. Brun dette litt på begge sider. Ha i vann og rødvin sammen med rødvin. Gi ett lite oppkok og skru så ned plata fra høyt til lavt ( hos med til 2 av 9). La dette putre under lokk i 4 timer. Du trenger ikke røre for dette passer seg selv. Etter 4 timer tar du av lokket og setter opp plata på 4. La dette småputre uten lokk i 45 minutter. Sil blandingen gjennom ett dørslag. Hos meg ble kraften 1 liter. Kast det øvrige.

Lag bruning.
Her kan du se video på hvordan jeg lager bruning :
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1459951767_hvordan_lage_brun_sau.html

Jeg lager mye saus når jeg først bruker så mye tid på mat for da fryser jeg ned i serveringsporsjoner til senere.
Til bruningen bruker jeg derfor
200 g smør
3 dl hvetemel
Brun dette slik du ser på videoen. Tilsett krafta fra gryten som du lagde kraft på. La dette putre lenge (1 time ca). Dette vil bli veldig tykt men  du skal tilsette kraften fra langpannen når den er klar.
Når rådyrlåret har nådd sin kjernetemperatur så ta langpannen ut av ovnen. Legg låret på en skjærefjøl.Legg ett lag med aliminiumsfolie oppå og 2 kjøkkenhåndklær over slik at  det beholder varmen. Sil kraften fra langpannen. Spe kraften i gryten som putrer med bruningen og den andre kraften. Tilsett brunost, salt og pepper etter smak. Jeg brukte 9 skiver fløtemysost, 2 ts salt og 2 ts pepper. 5 min før servering hadde jeg i fløte ( 2-3dl) 

Skrell poteter og sellerirot.
Sett potetene til koking.

Sellerirotpure
1.5 sellerirot
50 g smør
1 dl fløte
Salt og pepper etter ønske ( 0.5-1 ts av hver)
Kok selleriroten i skiver til den blir mør. (25-30) minutter. Sil av vannet og stavmikse dette sammen med smøret. Ha så i fløte, salt og pepper.
Hvis ikke resten er klart så sett gryta med lokk på ovnen på laveste grad.

Soppstuing
1 kurv sopp (champinjong)
2 sjarlottløk
1 ts dijonsennep
0.5 ts salt
0.5 ts pepper
1.5 dl fløte
2 ss crème fraiche
1 ts maizenna
Skjær sopp i skiver og løk i ringer eller finhakket.
Smelt 1 ts smør  i en liten gryte. Ha i sopp og løk. Surr dette ett par minutt på høy varme. Ha i salt og pepper. Hell på 1 dl fløte og dijonsennep . Skru ned varmen og la dette småputre 5 min. Rør ut 0.5 dl med 1 ts maizenna og ha i gryta slik at det tykner.

Kamskjell med sprøstekt parmaskinke og sellerirotpure


Sellerirotpure: se over.

Legg 1 skive parmaskinke på ett bakepapir. Stek i stekeovnen på 200 grader i 8 minutter midt i. (Dette kan gjøres lang tid i forveien.

Finhakk 1 fedd hvitløk og evt litt fersk chili om du ønsker og ha det i en halv dl olivenolje. Ha i 2 ts sitron. Ta en spiseskei og hell blandingen over hvert romtemperert kamskjell og la det stå i 10 minutter.
Varm godt med smør i en panne. Vent til smøret ligger brunt i panna før du har i kamskjellene.  Dryss forsiktig over med salt. Stek i 1.5 min på første siden mens du hele tiden øser over med smøret fra pannen med en spiseskei.  Etter 1.5 minutt snu kamskjellene og stek 10 sekund på andre siden. Legg 1-2 ss sellerirotpure på tallerken og legg kamskjellene oppå. Klipp sprøstekt parmaskinke over. Om du vil kan du ha ett lite dryss parmesan på toppen.

Tips: Restene av låret kan fryses i skiver. Taes opp dagen før servering og tines i kjøleskap.  Varm romtempererte skiver i aliminiumsfolie i ovnen på 60 grader til de er lunken.

Velbekomme



4 Kommentarer

















Ovnspannekake

  • 19.02.2017, 18:32

Ovnspannekake er greit å lage når man ikke gidder stekingen og har lyst på bruke lite tid på kjøkkenet.


Ovnspannekake
Til en familie på 3-4 stk

4 egg
6 dl melk
4 dl mel
60 g smør
0.5 ts salt

400 g lettsaltet sideflesk eller bacon

Bland sammen røren og visp til den blir glatt og fin.
Kutt opp flesket i terninger og stek i pannen. Hell røra i en ildfast form. Strø i det stekte flesket. Stek på midterste rille i forvarmet ovn på 180 grader i 30 minutter.


Serveres med rørt tyttebær eller blåbær.



12 Kommentarer

















Ukesmeny 8

  • 19.02.2017, 01:54



2 Kommentarer

















Loff med ostesausfyll

  • 16.02.2017, 13:30

Det nærmer seg helg og da vil jeg tipse om denne fylte loffen som vi hadde forrige helg.

1 loff
500 g kokt skinke eller bacon
3 dl fløte
100 g Jarlsberg eller annen gul ost
100 g parmesan ( ekte, ikke på boks)
En halv purre
1 ts salt
1 ts pepper
3 eggeplommer
Ekstra ost til å dekke loffen på toppen. Mengde etter ønske.

Om du ønsker hjemmebakt loff så finner du min oppskrift på det her: http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1476629315_luftig_loff_med_spr_s.html

Riv ostene på rivjern. Kutt purre i ringer. Skjær opp ringer av skinke  (eller stek bacon).
Varm opp fløte i en gryte. Ha i salt og pepper. La det småputre mens du har i osten. Rør så den smelter inn. Ha i skinke eller ferdigstekt bacon. Dra gryta av plata. Skill plommer fra hviter på eggene. Ha plommene i gryten og rør inn. (Gryta er dratt av plata for at eggeplommene ikke skal koke og koagulere.  Da blir det klumper og det vil du ikke ha)
Avkjøl innholdet i gryta i 20-30 min.
Skjær normal tykkelse brødskiver av loffen men litt tykkere på hver kant. Du skal IKKE skjære helt gjennom for den skal sitte sammen i bunnen. Bruk teskei og fingrene for å dytte ned fyllet i alle sprekkene. Stapp godt.
Legg så til slutt ekstra ost på toppen.
La loffen med fyllet stå i 30 minutter og trekke til seg fyllet.
Sett i forvarmet ovn på 200 g i 15-20 minutter til osten har smeltet.
Server med salat etter ønske.

Tips: Fylt loff kan varieres i det uendelige. Kun fantasien setter grenser.


Velbekomme



6 Kommentarer

















Amerikanske pannekaker

  • 15.02.2017, 17:38

Da jeg var tenåring tilbragte jeg ett par sommerferier hos min tante i USA. Jeg husker godt solfylte morgener med pannekaker og Maple sirup. Dette er ikke en frokost jeg anbefaler å ha daglig men det er jammen godt en gang iblant.


Amerikanske pannekaker
15 stk

3 egg
3 dl melk
4 dl mel
50 g smør
3 ss sukker
1 ss bakepulver (ja.. ss)
1 ts salt

Smelt smøret. Visp sammen røren og ha i smøret. Stek på litt over middels varme. Du får plass til 3 i stekepannen om gangen.
La røren svelle 10 minutter

De er klar til å snues når du ser slike store hull


Serveres med sirup, sukker eller bær

Velbekomme



23 Kommentarer

















Tropisk Smoothie

  • 14.02.2017, 18:13

Nå er det snart skikkelig vår og hva er da mer deilig enn en smoothie.
De kan jo varieres i det uendelige så man går ikke lei.

Tropisk smoothie
4 glass
200 gram fersk ananas
200 gram fersk mango
300 gram papaya eller nektarin
5 dl appelsinjuice
Om ønskelig kan du tilsette søtning.
Del i terninger og kjør i blender. Server gjerne med isbiter.

                     Tanja

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 
https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter



4 Kommentarer

















Gulrot og rugmelsvafler

  • 14.02.2017, 16:30

Mettende gode vafler som er ett godt alternativ til brødskiver. Røren kan stå i kjøleskap i flere dager. Rør da litt rundt før bruk.


Gulrot og rugmelsvafler
16 stk

4 egg
4 dl siktet rugmel
50 g smør
8 dl kefir
2 stor gulrøtter (300 g)
1 ts salt
2 ts bakepulver
2 ss sukker eller søtning etter ønske.

Smelt smør. Skrell og riv gulrøttene. Ha alle ingrediensene i en bolle og pisk. La røren stå 10 min. Stek vafler og kos deg.

Dette er passelig mengde røre i jernet


Velbekomme:)

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 
https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter



4 Kommentarer

















Nanbrød

  • 14.02.2017, 16:13

Nanbrød :
2 dl melk
2 ss sukker
1/2 pk gjær
1 ts salt
2 ts bakepulver
4 ss olivenolje
3 dl russisk/tyrkisk/gresk Youghurt
10 dl mel
1 ss garam masala


Varm opp melken til den er 37 g. Bland i gjær og sukker og la stå slik i 10-15 min. Ha alt det andre i en bakebolle. Hell i gjærblandingen. Kjør med kjøkkenmaskin. La heve en time. Ha godt med mel på bordet under utbaking. Del i leiver og kjevle de så de blir ca 1/2cm høy. Sett midt i ovnen på 275 g i 2-4 min. Når de er gyldne snur du de og steker 2-4 min på andre siden. Serveres ferske og varme.

 

Velbekomme.
 


Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 
https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter

 



0 Kommentarer

















Pølsebrød

  • 13.02.2017, 19:15

Jeg er ikke fornøyd med butikkens pølsebrød. For det første smaker de ikke godt og for det andre er de altfor små og for korte, spesielt til wienerpølser. Om du er enig kan du prøve min oppskrift.


Pølsebrød 6 stk (8 stk)
8 stk i parantes fordi 4 av de 6 jeg lagde i dag ble litt for store

550 g hvetemel
1 pose tørrgjær
50 g smør
3 dl fingervarmt vann
2 egg (derav 1 til pensling inkl)
1.5 ts salt

Ha alt i en bakebolle unntatt smør. Sett igang maskinen (eller elt for hånd) . Skjær opp terninger med smør og ha en og en i maskinen mens den går i 5 minutter.

Fyll opp vasken halvfull med varmt vann. Sett bollen oppi med klede over. La heve i 45 minutter. Trill ut i 8 emner . Etterhev i 30 minutter. Pensle med egg eller melk. Stekes på midterste rille i forvarmet ovn på 225 grader i 10 minutter.

Deigen ferdig eltet


Deigen ferdig hevet


Ferdig bakt ut


Ferdige pølsebrød


Agurkrelish

1 slangeagurk
En halv rødløk
En fjerdedels paprika
1 dl vann
1 dl eddik 7%
0.5 dl hvitvinseddik
En halv teskei Dijon sennep
1 ts salt
4 ts sukker
1 ss brunt sukker

Kutt opp grønnsakene i små biter.


Ha alt i en gryte. La koke på litt over middels varme i 25-30 minutter til væsken er absorbert.

Slik skal det se ut


Serveres avkjølt på feks pølse med brød eller oppå ost til brødskiva eller til ost og kjeks


Min oppskrift på rekesalat finner du her:http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455220522_klassisk_rekesalat_av.html

Velbekomme:)

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 
https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter



15 Kommentarer

















Ukesmeny 7

  • 12.02.2017, 14:54



2 Kommentarer

















Sjokoladepudding ( mektig og smaksrik)

  • 11.02.2017, 11:12


Har du ikke smakt hjemmelaget sjokoladepudding? Det er utrolig godt og den kjøpte er ett trist kapittel i forhold.  I tillegg er det gjort på 7 minutter så det er jo herlig.

Oppskrift:
4 dl kremfløte
2 dl lettmelk
0.5 dl sukker
100 g mørk kokesjokolade
100 g lys kokesjokolade
1 ts vaniljesukker
5 plater gelatin

Slik gjør du:
Legg gelatinplatene i en bolle med vann. Varm melk og fløte i en gryte til kokepunktet sammen med sukker og vaniljesukker. Rør så sukkeret løser seg opp. Ha i biter av sjokolade. Rør til sjokoladen er smeltet inn. Rør så inn gelatinplatene til de er oppløst.
Sett ett dørslag over en form og hell blandingen i. Slik blir du sikret at ikke evt gelatinrester følger med. Sett så formen kaldt i kjøleskap i 2 timer.
Hvelv sjokoladepuddingen på ett fat før servering. Dette gjør du lettest ved å skjære pent langs kanten, legge ett fat oppå og snu kjapt rundt.

 


Vaniljesaus

Dette er en oppskrift med vaniljesukker da jeg selvsagt hadde glemt å kjøpe vaniljestang.

7 eggeplommer
3 dl kremfløte
3 dl melk
5 ss sukker
4 strøkne ts vaniljesukker

Slik gjør du:
Skill plommer fra hviter i en bolle. Bland inn 1 dl fløte og  med eggeplommene.
Ha resten av fløten og melk i en gryte sammen med sukker og vaniljesukker. Varm opp til kokepunktet. Ta gryta av plata og la den stå 1 min. Ha så eggeblandingen i i en tynn stråle mens du pisker 2-3 min slik at den tykner. Sett i kjøleskapet for avkjøling.

Tips: Om den ikke blir tykk nok kan du blande 2 ts maizenna med 2 ss melk og ha i blandingen. Husk at blandingen ikke må koke for da får du eggerøreklumper.

 


Lykke til :)
Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving
https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter



6 Kommentarer

















Osteanretning med cognacglaserte valnøtter og cognactrekte ristede valnøtter

  • 10.02.2017, 13:54


Litt annerledes tilbehør løfter osteanretningen til nye høyder.

Cognactrekte ristede valnøtter:
100 g valnøtter
1-1.5 dl cognac (din favorittype)

Legg nøttene i en skål og hell over cognac.


La dette trekke i 30-40 minutter.
Sil bort cognacen og spar den cognacen til glaserte valnøtter.


Rist valnøtter på litt over middels varme (7 av 9) i tørr panne i 1.5 minutter mens du vender de rundt underveis.

Cognacglaserte mandler.

100 g valnøtter
5 ss sukker
0.5 dl cognac
2 ts smør

Smelt sukker på lav til middels varme i stekepannen uten å røre. Hell i cognacen og så valnøtter. Vend rundt i 30-40 sekund. Dra pannen til side og ha i 2 ts smør. Jeg la nøttene over på tallerken men anbefaler aliminiumsfolie da det satte seg litt fast. La tørke litt før du anretter.


Ostene som ble valgt til denne anretningen var brie, hvit castello, Jarlsberg, pepperost, gressløkost, valnøttost og mandarinost. 
Druer og epler passer godt til.

Vin anbefaling: casteliero del diablo (chilensk)

  



0 Kommentarer

















Havregrøt

  • 08.02.2017, 08:09



Havregrøt er godt både varm og kald. 

Og variasjonene i hva man har oppå er mange. 

Jeg bruker forholdene som står på pakka med havregryn, altså 1 dl havregryn til 2 dl væske.

2-3 porsjoner 

3 dl havregryn

6 dl vann, man kan bruke melk også

Ha alt i en kjele og tilsett en liten klype salt.

La det koke opp under omrøring, la det koke til det oppnår den konsistensen du vil ha.

Server med ønsket topping, bær, korn, syltetøy :)

Jenny



2 Kommentarer

















Foccacia

  • 06.02.2017, 20:56

INNEHOLDER PRODUKTPLASSERING

Foccacia

1 liter møllerens pizzamel ( eller hvetemel)
1 pk tørrgjær
6 dl godt lunkent vann
1 ts salt
1 ts sukker
2 ss olivenolje
1 ts tørket timian
1 ss tørket basilikum 

Fylles med :
Ca 30 g soltørkede tomater
1/2 glass fetaost
God olivenolje, f.eks. Platinium 0.2% Extra Virgin
Friske timiankvister
Maldonsalt 


Lag deigen.

Eltes i 10 min.

La heve 30 min.

Smør en langpanne 20×30 cm.

Legg i deigen

Dytt fetaost og soltørkede tomater godt ned i deigen.

Sprinkle over olivenolje. Jeg har brukt Platinium 0.2% Extra Virgin Olivenolje.

Dryss over godt med maldonsalt.

Stikk ned timiankvister.

Heves 10 min. Settes i forvarmet ovn på 180 grader midt i.

Stek i 25 min. Sett så på grillelement og la den stå videre 3 min.     

Olivenoljen er kjøpt på  https://www.oliventreet.no/ 

Bruk koden MFB og få 10% rabatt på det du handler.

Hvorfor bruke Tipo 0 ? 00 istedetfor siktet hvetemel. 

Det er mest stivelse og protein i melet lengst inne i kornet, kjernemel, og det har mye sterkt gluten. Det er glutenet som gjør deigen tøyelig, jo mer gluten desto mer tøyelighet. Og pga all stivelsen blir deigen luftig under steking da stivelsen trekker til seg fuktigheten i ovnen. 

Utmalingsgrad dvs. hvor mye av kornet som er i melet med skall. 

Tipo 0  = 65% 

Tipo 00 = 55% 

Siktet hvetemel = 78 %  inneholder mer skalldeler enn Tipo 0 og Tipo 00. 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken..  

http://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter 

 



2 Kommentarer

















Kylling chop suey

  • 06.02.2017, 14:48


Chop suey finnes det ett hav varianter av. Dette er min variant med kylling. Vi syns den er like god som på kinarestaurant og jeg håper at du også syns det.

Jeg har benyttet grønnsaksblanding på pose da dette er minst like næringsrikt på denne tiden av året.
Det er jo herlig da det er veldig lettvint.

Kylling chop suey
Til 4-5 voksne

Jasminris  (mengde etter ønske)
500 g kyllingfilet
1 pose classic wok mix
1 boks bambusskudd
5 dl vann
1 stk hønse/ kjøttbuljong
0.5 dl oystersaus
0.5 dl soyasaus
3 ss ketsjap manis
2 ts malt ingefær
3 ts maizenna + 3 ss vann

NB Ingrediensene er å få kjøpt i de fleste vanlige matbutikker

Tips: Ønsker du å ha ett ekstra "kick" i maten kan du tilsette 1-2 ts sambal oelek eller litt frisk chili.

Tips: Er du forsiktig med salt kan du droppe buljongterningen og heller tilsette pepper og mer ingefær.

Slik gjør du:

Sett på risen.
Ha litt olje i stekepannen og fres dypfryste wok grønnsaker på max varme i 5 minutter mens du vender rundt i blant. Ha så i bambusskudd og fres ett minutt til. Hell grønnsakene over på en tallerken.
Ha buljongterningen i 5 dl varmt vann og la den løse seg opp.
Ha oppskjært kyllingfilet i stekepannen sammen med ingefær og stek på litt over middels varme i 2- 3 minutter. Ha så i vannet med den oppløste buljongterningen. Tilsett oystersaus, soyasaus og ketsjap manis.  La dette stå og koke på nesten max varme i 10 minutter.
Rør maizenna og 3 ss vann til det løser seg opp. Ha dette i stekepannen.  La dette koke 2-3 minutter og ha i grønnsakene. La det surre videre 1 minutt og server umiddelbart.

Nb du kan fint bruke en helt vanlig stekepanne til wokingen. 

Bilder


Velbekomme. Håper det smaker :
Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving​
https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter



40 Kommentarer

















Ukesmeny 6

  • 05.02.2017, 16:24



5 Kommentarer

















Strawberry daiquiri

  • 04.02.2017, 20:51

Dette er en av de beste drinkene syns jeg. Den er fin å lage med frosne jordbær for da trenger man ikke is. Jeg fikk en veldig god strawberry daiquiri av en "gærn" jente jeg kjenner og fikk målene på hennes. Likevel ble det såklart til at jeg "slumset" til min egen variant.


Strawberry daiquiri
(Ca 1 liter, nok til ett glass til 4-5 personer)

8 dl frosne jordbær
2 dl vodka
0.75 dl lime
0.25 dl hvit rom
1.5 dl jordbærlikør
8 ss sukker.

Ha alt i en blender eller i en kjøkkenmaskin med kniver.
Kjør til bærene er knust. Serveres umiddelbart.

 


Kos dere ;)
Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving
https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter



4 Kommentarer

















Texmexpizza med marinert biffkjøtt og nachos med hot saus og hvitløksdressing

  • 04.02.2017, 14:42


Denne pizzaen er litt hot. Ønsker du at den skal være mild og barnevennlig så fjern sambal oelek fra pizzasausen på bunnen og cayennepepper i biffkjøttmarinaden.

Pizzabunn:

500 g møllerens pizzamel eller hvetemel etter ønske
1 pk tørrgjær
3-4  dl vann 37 grader
2 ts salt
3 ss solsikkeolje
3 ss oregano
Elt sammen deigen og la heve 30-40 min.
Smør langpannen  med olje og fordel deigen i den. Ha på fyll og stek midt i ovnen på 225 grader i 22-25 minutter.

Marinering biffkjøtt:


250 gram ytrefilet
1 dl nøytral olje
1 ts spisskummin
2 ts paprikapulver
2 ts oregano
1 ts hakket hvitløk eller løkpulver
0.5 ts cayennepepper

Skjær romtemperert biff i strimler. Legg strimlene i marinaden. La trekke 30-60 minutter. Hell så alt i ett dørslag og la renne godt av.

Pizzasaus til å smøre på bunnen:
3 ss crème fraiche
1 ts sambal oelek
Bland sammen og smøre på bunnen.

Slik gjør du:
* Ha ferdig hevet deig i langpannen og kna ut.
* smør på pizzasausen
* legg på ønsket mengde ost
* legg på ca 4-5 never med nachos
* strø over en liten boks med mais  (avrent i dørslag)
* legg på rått avrent biffkjøtt øverst ( det stekes underveis)  
* du kan velge om du vil ha på rødløk før eller etter steking
* stek som angitt ovenfor.
 

Her er pizzaen klar for å gå i ovnen.

Hot saus og hvitløksdressing


Hot saus
70 gram tomatpuré
1 ts sambal oelek
1 ts sukker

Hvitløksdressing
2 dl lettrømme
3 ss majones
1 ts eddik eller lake fra sylteagurk
1 ts sukker
2-4 fedd hvitløk etter ønske.

La sausene trekke en stund i kjøleskapet.

Her er pizzaen klar



Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving
https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter



0 Kommentarer

















Bernaisé med " teskeibeskrivelse"

  • 03.02.2017, 11:46

Bernaisé kan for mange virke helt uoverkommelig og de tyr derfor til posen. Jeg gjorde det selv i mange år. Jeg trodde tilogmed den var god. Når man først har fått dreisen på bernaise vil man aldri gå tilbake til posen. Jeg håper du har lyst å prøve nå.
Bildeforklaringene kommer nederst.

Oppskrift
1 stor eller 2 små sjalottløk
1 dl hvitvin eller vann
2-3 ss hvitvinseddik.
(Jeg bruker 3 om jeg ikke har hvitvin)
300 g ekte smør
3 romtempererte eggeplommer
Salt
Pepper
Estragon (frisk eller tørket)
Sitron


Slik gjør du
Ha EKTE smør i en gryte og smelt på lav-middels varme. Ikke rør i det, men la det stå i ro slik at det deler seg i tre lag. Vanligvis bruker ikke kokker det som skiller seg og ligger på toppen og bunnen, men jeg har prøvd både å fjerne topp og bunnfall og å ha i alt sammen, men ser/smaker virkelig ikke den store forskjellen. Du velger selv om du kun bruker det i midten eller ikke. 
(Bilde lenger nede) 

Mens smøret smelter lager du til løkblandingen. Surr løken blank i en teskei smør og ha i hvitvinseddik og vin/vann. Den skal reduseres til halvparten. For meg tar dette 2 minutter.
(Bilde lenger nede) 

Ha eggeplommene i en metall- eller glasskål som tåler varme. Fyll vann i en gryte som du kan sette skåla oppi. (Skåla skal ikke være i kontakt med vannet.)
Kok opp vannet og ta deretter kasserollen bort fra varmen.. Hvis du vil ha full kontroll kan du bruke ett termometer og passe på at vannet holder en temperatur på ca 65 grader. 
Visp sammen eggene og bland inn løkblandingen. Sett skåla over det varme vannet og visp til det tykner ( for best temperaturkontroll, ikke la skåla få kontakt med vannet) Ballongvisp anbefales. 
(Bilde lenger nede ) 

Hell i det litt nedkjølte smøret i en tynn stråle mens du fortsetter å vispe. (Smøret bør være under 70 grader) Å piske bernaisen tykk og luftig tar 3-4 min. Du må piske hardt og fort.
Du kan sile bort løken hvis du ønsker (jeg gjør ikke det). Ha i estragon, salt og pepper. Smak til med sitron. Obs viktig: kun en sitrondråpe i gangen. Det er kort vei mellomm god og vond bernaisesaus. 
Dersom du ikke har vært nøyaktig kan sausen skille seg. Istedenfor å kaste den kan du prøve å redde den slik: 
Skiller seg: Pisk inn kaldt vann 
Klumper seg: Sile i ett dørslag, piske hardt og tilsette litt vann.

Bildeforklaring


Smelt smøret på lav/middels varme.
Det deler seg i skum på toppen, bunnfall og det klarnede smøret i midten.
Velg om du vil bruke det som samler seg på toppen og bunnen eller ikke.


Surr løken blank i en teskei smør. Ha i resten.
Mens smøret smelter reduserer du (koker ned) løkblandingen til 50 % mengde. Jeg brukte 2 minutter på dette da jeg tok tiden.


Kok opp vann i en kjele. Dra til side. Sett en bolle oppi som ikke berører vannet. Pisk sammen egg og løkblandingen og ha dette i bollen.
Ha det noe nedkjølte smøret i bollen i en tynn stråle mens du visper hardt og fort i 3- 4 minutter.


Sil bort løken om du ønsker ( jeg gjør ikke det). Smak til med salt og pepper estragon og til slutt sitron. Ha kun i en dråpe sitron om gangen og smak på sausen for hver dråpe.

Server og nyt din første bernaise.


 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving
https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter



7 Kommentarer

















Proteinrundstykker

  • 02.02.2017, 09:58



Har sett flere skryte av hvor enkelt og godt det er med proteinrundstykker, men aldri laget det før nå. Disse skal jeg så absolutt lage flere ganger c",)

 

Ingredienser

400 g Cottage Cheese

3 egg

400 g havregryn ( 9 dl )

1 ss bakepulver

1 ts Maldonsalt



Fremgangsmåte

Bland alt godt sammen med stavmikser. Fordel røren på et stekebrett med bakepapir, jeg brukte gummihansker for å forme de da røren er veldig klissete.

Stek på 200 g varmluft i 20 - 25 minutter, de skal være gyldne og litt sprø på overflaten. 



Smaker veldig godt med f.eks. en osteskive på ;)

                  Jenny

 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 

http://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter



8 Kommentarer
















Dette er en blogg for alle som vil lære å lage mat fra bunnen, eller få inspirasjon til dette. Her kommer vi til å legge ut mange nye og fristende oppskrifter. I menyen kan du velge oppskrifter og navigere deg frem til alle våre deilige oppskrifter, oppdelt i kategorier.

Vårt mål er å hjelpe og inspirere flest mulige til å lage mat fra bunnen, isteden for posemat, ferdigmat og halvfabrikat.

Se gjerne vår facebookside og bli medlem HER!





Bær Dessert Drinker Fisk Forrett Frokost Gjærbakst Glutenfritt Grilling Gryter Internasjonal mat Jul kaker Kjøtt Kylling Lettvint middag Lunsj Ovnsretter Pasta Pizza Pålegg Salater Sauser Sjømat Skalldyr og skjell Småkaker Supper Sylting Tapas/fingermat Tilbehør Tradisjon Ukesmeny Vilt




Søk i bloggen



Følg oss

bilde bilde bilde


Oppskrifter

Arkiv



Design og koding

Albertine L. Vestvik

hits




Design OG KODING av Albertine Løseth Vestvik ©