Instagram og Bloglovin

  • 30.03.2017, 22:42

💛 FØLG GRUPPEN PÅ INSTAGRAM 💛 

Mat Fra Bunnen er også å finne på Instagram! Ikke gå glipp av fristende bilder av nydelige oppskrifter 😊

Følg oss på ➡️ matfrabunnenfb (ikke glem fb på slutten). Eller trykk på Meny, scroll ned og trykk på kameraikonet 😉

Legg ut fristende matbilder du også, og bruk #matfrabunnenfb på bildene dine ‼️ Kanskje reposter vi ditt innlegg 😄 Følger du oss ikke? Gjør det nå med ett tastetrykk 💛





Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 

https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter



6 Kommentarer

















Enkel krydderstekt pasta med kylling og grønnsaker

  • 28.03.2017, 15:38

Noen ganger er det greit med en enkel å grei rett å lage som smaker ukomplisert og som vil passe for de fleste ganer.


Ha olje i en stekepanne og sett på max varme. Når det er varmt så ha i kyllingen sammen med ene spiseskeien kyllingkrydder og pepper. Stek ett par minutter mens du vender bitene. Ha så i grønnsakene (minus tomat) og stek ett minutt til.


Krydderstekt pasta med kylling og grønnsaker ( til familie på 4)

400 g ( 1 l) pastaskruer
400 g kyllingfilet
1 rød paprika
1 grønn paprika
15 cherrytomater
1/2- 1 løk etter ønske
1/4 purre
1 dl nøytral olje feks solsikke
2 ss hindu kyllingkrydder tandoori
1 ts pepper
4 ts paprikapulver
2 ts løkpulver
(Tips : du kan tilføre chili og hvitløk for mer smak om ønskelig)

Kok pasta etter pakkens anvisning og hell den over i ett dørslag.

Kutt opp kyllinfiletene og grønnsakene.


Ha pastaen oppi stekepannen sammen med tomatene. Strø i den andre ss med kyllingkrydder og resten av krydderet. Vend godt om i flere omganger så pastaen blir oljete og krydderet fordeler seg.
Smak og vurder om du ønsker å tilsette salt og evt mer krydder.
Server gjerne med baguett eller brød.

Velbekomme

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken..
http://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter



4 Kommentarer

















Ukesmeny uke 13

  • 26.03.2017, 16:31


En ny uke ligger foran oss og jeg håper at en eller flere av middagene mine inspirerer deg til å prøve kommende uke.

Mandag: 
Seibiff med tilbehør
Oppskrift: http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455721379_seibiff_av_tanja.html


Tirsdag:
Pølse og purregrateng
Oppskrift:http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1474657081_plse_og_purregrateng.html


Onsdag:
Fiskegryte
Oppskrift:http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1464163654_fiskegryte.html


Torsdag:
Kylling chop suey
Oppskrift:http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1486388896_kylling_chop_suey.html


Fredag:
Potatoskins
Oppskrift: http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456218599_potatoskins_med_fltep.html


Lørdag
Biff med cognacsaus
Oppskrift:http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1478961470_biff_med_cognacsaus_f.html


Søndag
Finnbiff
Oppskrift:http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1457183624_finnbiff_av_tanja_med.html


Scrolle gjerne ned og del innlegget.

Jeg ønsker alle en feiende flott uke 13 :)



8 Kommentarer

















Kinesisk pepperbiff med velveting

  • 26.03.2017, 14:58


Nå har jeg satt sammen en ny velveting. Høyryggen ble så mør at den bokstavelig falt fra hverandre. Jeg skjærte i 4 mm tynne skiver (brukte maskin) så neste gang skal jeg skjære litt tykkere for LITT tyggemotstand er jo fint 😅


Kinesisk pepperbiff
Nok til 4-5 voksne

Velveting
6 ss rødvinseddik
3 ss maizenna
2 ts bakepulver
3 eggehviter
1 dl olje
1 ts pepper

Skjær høyrygg i tynne skiver. Det er lettest å få til når kjøttet er halvfrossent om du ikke har oppskjærsmaskin. Dekk kjøttet godt. Sett i kjøleskap til dagen etter til du skal tilberede middagen.


Pepperbiffinnholdet
500 g høyrygg
En halv gul paprika
En halv rød paprika
En halv løk
En halv kurv champinjong
1 boks bambusskudd
1 boks vannkastanjer
0.5 dl sesamolje
6 dl vann
1 kjøttbuljong
0.5 ts malt ingefær
0.5 ts chili
1 lite fedd hvitløk
0.5 dl kikkoman
1 ss ketjap manis
4 ts maizenna
1 ts pepper  ( eller mer etter ønske. Smak til )

(Tips: du kan bruke de grønnsakene du liker best selv enten ferske eller på wokpose)

Skjær opp grønnsakene


Ha kjøttet med velveting i ett dørslag og skyll veldig godt for å få bort velveting. Ha kjøttet i kokende vann. Ta ut etter 15-20 sekunder. Ha kjøttet tilbake i dørslaget.

Ha sesamolje i panna på max varme. Når det er skikkelig varmt så ha i grønnsakene. Fres disse i 2-3 minutter. Ha over grønnsakene på ett fat. Stek kjøttet i panna i 30-60 sekunder. (Etter tykkelse).

 


Hell 5 av 6 dl vann over kjøttet og ha i smakstilsetningene. La dette småputre 3-4 minutter.
Bland ut maizenna med den siste desilitern med vann og ha i panna. La det putre 2-3 minutter så det tykner.
Ha i grønnsakene og la det stå 1-2 min før servering.
Vel bekomme
Scrolle gjerne ned og del oppskriften



14 Kommentarer

















Søte horn med vaniljekrem, kiwi og jordbær

  • 22.03.2017, 19:37

Når man har lyst på noe skikkelig godt kan jeg anbefale dette.
Latterlig digg var det ;)


Søte fylte horn (12 stk)

550 g (ca 9 dl) mel
3 dl melk
1 dl sukker
100 g smør
1 pose tørrgjær

Vaniljekrem (se lenger ned)
1 kurv jordbær
3 kiwi

Ha det tørre i en bakebolle. Varm opp melken til det er lunkent og ha i. Sett igang maskinen eller bruk hendene.
Skjær smøret i terninger og ha gradvis i mens maskinen går. La deigen elte på middels hastighet i 5-10 min. La deigen heve under klede i 45 minutter.

Mens deigen hever lager du vaniljekrem.
Vaniljekremens mengde er tilpasset oppskriften.

Vaniljekrem
2.5 dl kremfløte
4.5 dl melk
150 gram sukker
5 eggeplommer
9 strøkne ss maizenna
3 ts vaniljesukker eller gjerne frøene av en vaniljestang om du har.

Visp sammen eggeplommer med sukker, maizenna og vaniljesukker.
Varm opp melk og fløte til kokepunktet. Ta litt av den varme blandingen og ha i bollen med eggeblandingen. Rør godt. Skru ned plata så det ikke koker (på 5-6 av 9).
Hell eggeblandingen i melkeblandingen. Rør til det tykner. Ta litt av plata hvis du ser antydning til at den kan begynne å koke.
Når kremen er tykk og fin sett gryten i vasken med kaldt vann og avkjøl.

Her ser du prosessen

Eggeblandingen ser slik ut i starten


I starten når du har hatt eggeblandingen i melkeblandingen er det helt flytende


Rør mens du venter på at det skal tykne. Du kjenner det i bunnen først at vispen går noe tyngre. Da er det bare å fortsette. Om det ikke har tyknet etter noen minutter må du skru opp plata litt mens du rører og passer på så det ikke koker.

Her er den ferdig

Når deigen er ferdig hevet deler du den i 3 emner. Du trenger ikke mel til utbaking. Kjevle en runding

Del den i 4 som her


Legg 2 rause ss vaniljekrem som en stripe ca 2 cm fra kanten på bredenden. Legg på kiwi og jordbær.

Slik


Rull fra bredenden forsiktig og bøy de til. Pass på at alle åpninger lukkes. La skjøten ligge ned.
Etterhev 30 minutter.
Pensle med egg når de er ferdighevet.
Stekes midt i forvarmet ovn på 220 grader i 10-12 min (følg med) .
Dryss over melis før servering.

Velbekomme:) . Håper du har lyst å prøve. Scrolle gjerne ned og del oppskriften.



17 Kommentarer

















Pannefritert scampi med asiatiskinpirert nudelsalat

  • 21.03.2017, 18:16

Så lettvint og så godt. Dette fungerer både som middag og som forrett. Det er bare å justere mht mengde.

Her er bilde av middagstallerken

Dette er passende mengde som forrett


Pannefritert scampi med asiatiskinpirert nudelsalat

Som middag til 2 voksne
eller
Forrett til 4 voksne

Scampireker (rå eller kokt). Mengde etter ønske
Panko
Egg
Hvetemel

Salaten
En halv mango
12 sukkererter
En halv rødløk
En fjerdedels agurk
2 kvaster vårløk
1 pose nudler (uten smakstilsetning)
0.5 dl ketsjap manis
1 ss kikkoman
1 ss oystersaus
En fjerdedels ts malt ingefær

Slik gjør du:
Kok nudler etter pakkens anvisning. Avkjøles. Kutt opp grønnsakene.


Ha grønnsalene i en bolle sammen med nudlene. Vend godt om.
Bland ketsjap manis, kikkoman, oystersaus og ingefær i en kopp.
Hell over salatblandingen og vend rundt.

Tips: om du ønsker en mer hot saus kan du smake til med feks chili eller sambal oelek


Ha mel på en tallerken, visp egg i en liten bolle og panko på en annen tallerken.

Dypp rekene først i mel, så i egg og så i panko. Om du vil kan du dobbeldyppe egg og mel for mer fyldighet.


Ha olje i en stekepanne og sett på max varme. Stek 30-40 sekund på hver side så de blir gylne. Ikke stek for lenge for da blir de seig.


Server umiddelbart: )

Tips: Panko selges feks på meny og andre velassorterte butikker. Selges også i innvandrerbutikker. Jeg foretrekker panko fremfor feks griljermel da jeg oppnår skikkelig crisp resultat med panko. Panko er en type japansk griljermel.
Ketsjap manis selges i flere butikkjeder.

Velbekomme:) Håper det faller i smak



6 Kommentarer

















Asiatiskinpirert skalldyrsuppe med kokosmelk

  • 20.03.2017, 20:25

Som dere sikkert har merket er jeg i veldig humør for asiatiske smaker for tiden. Det er jo så lettvint og veldig godt.

Asiatiskinpirert skalldyrsuppe med kokosmelk

Til 2 tallerkner

8 scampi (store reker) - ferdigkokt
6 kamskjell
En halv rød paprika
En halv gul paprika
5 cm purre
6 sukkererter
400 ml kokosmelk på boks
2 ss oystersaus
1 ts malt ingefær
1 ts saft av lime
0.5 ts salt
2 ts gurkemeie
1-2  ts gul currypaste (smak til)
1 stilk vårløk til pynt.

Marinade skalldyr
En halv lime
Ett lite dryss chili
Ett lite dryss salt.
Skvis lime over. Dryss på chili og salt på begge sider. La stå 30 min


Hakk opp grønnsakene.


Ha olje i en panne og sett på max varme. Stek kamskjell 45 sekunder på ene siden og 10 sekund på andre siden. Stek ferdigkokt scampi 10 sekund på hver side. Legg over på en tallerken.


Fres så grønnsakene i ca 30 sekund og sett til side.


Varm opp kokosmelk i en gryte og tilsett smaksingrediensene. Rør underveis. La putre 5 minutter. Like før servering tilsetter du grønnsakene og skalldyrene, evt dander skalldyr i suppen etter du har hatt den i tallerken så det blir penere og jevnt fordelt.

Slik ser ett par av produktene ut. De finnes i vanlige butikker

Tips: Du kan bruke grønnsaker etter hva du liker og har. Jeg brukte bare ting jeg tilfeldigvis hadde liggende.

Server gjerne med nanbrød.
Oppskrift på nanbrød finner du her:

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1457879612_nanbrd_av_tanja.html

Håper det smaker. Velbekomme :)



2 Kommentarer

















Ukesmeny uke 12

  • 20.03.2017, 12:11

 

Mandag

Ovnspannekake

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1487525532_ovnspannekake.html



 

Tirsdag

Stekte kjøttboller

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1485334378_kjttboller_stekte.html



 

Onsdag

Hjemmelagede fiskeboller

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1488573076_fiskeboller_hjemmelaga_med_karrisaus_spesial.html



 

Torsdag

Møre koteletter

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1479216329_mre_koteletter.html



 

 

Fredag

Jambalaia

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1483985521_jambalaia_med_tagliat.html



 

 

Lørdag

Texmexpizza

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1486215723_texmexpizza_med_marinert_biffkjtt_og_nachos_med_hot_saus_og_hvitlksdressing.html



 

 

Søndag

Kinesisk kylling curry

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1489081355_kinesisk_kylling_curry.html



 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken..
http://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter



2 Kommentarer

















Asiatiskinpirert scampisalat

  • 18.03.2017, 15:22

I dag har jeg smakt til en  nydelig forrett med ett komplekst og godt sammensatt smaksbilde og med en tydelig langvarig ettersmak.
Dette er en forrett men øker du oppskriften og gjerne serverer ris til kan det bli en fullverdig middag.


Asiatiskinpirert scampisalat

Til 2 personer
8 scampi (rå eller kokt. Se steketips)

Marinade og saus
3 ss ketsjap manis
1 ss oystersaus
2 ts saft av fersk lime
0.5 -1 ts sambal oelek  (smak til)
0.5 ts malt ingefær
0.5 ts brunt sukker
1 ss sesamolje
3 kløfter marinert hvitløk på glass
(eller 1-2  fedd vanlig hvitløk)

Salaten
En halv mango
1 stilk vårløk
8 sukkererter
1/4 rødløk
4 tynne skiver lime
2 ts sesamfrø

Slik gjør du
Bland ingrediensene til marinaden sammen i en skål. Legg scampiene i slik at de blir dekt. La ligge 30 min.


Mens det marineres så skjær mango i biter, del sukkererter i tre, klipp vårløken i tynne skiver og skjær rødløk og lime i så tynne skiver. Anrett på en tallerken.
Sett en liten gryte på komfyren på max varme. Når det ryker så ha i sesamfrø. Beveg gryten hele tiden ved å riste den fram og tilbake til de er gyldne og du kjenner en nøtteaktig lukt. Sett så tilside.


Ta scampiene ut av marinaden og legg til side. Varm opp stekepanne på max varme. Ha marinaden i stekepanna. La dette frese 10- 15 sekund ( ikke mer). Legg i de ferdigkokte.scamiene. Fres disse på 10 sekund på hver side. ( ikke mer for da vil de bli seig).

Hvis scampiene er rå har du saus og scampi i samtidig og steker 60 sekund på hver side

Ta ut scampiene og legg på en tallerken. Sett stekepannen til side. Anrett scampiene på salaten. Ha 2-3 ts av marinaden i stekepannen over hver salat. Dryss over sesamfrø helt til slutt.

Sånn ser hvitløk på glass ut


Sånn ser andre produkter ut. De finnes i flere merker og selges på endel vanlige butikker.


Velbekomme. Håper det faller i smak :)



8 Kommentarer

















14 mars = Guttas dag ;) Indrefilet med råstekte poteter, bearnaise og brokkoli

  • 14.03.2017, 08:20

Idag er det 14 mars. Denne dagen er guttas motsvar til valentines med konfekt og roser, hvor de ønsker blant annet biff som en del av oppvartningen denne dagen ;).
Så da er vel saken biff ;)

Råstekte poteter
Skrell potetene. Del ønsket antall poteter i to for så igjen å dele hver av potetdelene i to slik at du får fine båter.
Smelt olje og smør i panna og legg båtene i. Krydre lett med salt, pepper og litt paprikakrydder for både farge og smak. Stek på litt over middels varme i 20 minutter til de er mør. Båtene vendes om iblant i pannen.


Hvordan du lager hjemmelaget bernaise finner du her : http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1486118791_bernais_med__teskeibeskrivelse.html

Brokkoli:
Skjær av mesteparten av stilen. Legges i kokende lettsaltet vann i 2-3 min.

Biffen:
Smelt smør i en stekepanne. Vent til smøret ligger brunt og stille i panna. Jeg liker å steke biffen minst mulig så jeg steker ca 20-30 sekund på begge sider med denne tykkelsen. Ønsker du medium må du steke lenger feks 1-1.5 min.
Legg den ferdigstekte biffen til side og krydre med salt og pepper på begge sider. La hvile noen minutter før servering.

Da gjenstår det å kose seg masse! Ta gjerne en god flaske vin til. Jeg har nettopp oppdaget en ny italiener ved navn Amicone (2013 ) som jeg syns er ett godt følge til denne retten.



8 Kommentarer

















Ukesmeny 11

  • 12.03.2017, 16:41



6 Kommentarer

















Himmelsk eplekake

  • 11.03.2017, 17:10

Idag ble det mas etter kake ;). Siden jeg manglet både det ene og det andre slumpet jeg til og tok mål på det jeg hadde i hus. Det ble suksess i heimen. "Bra jobba mamma, beste eplekaka jeg har smakt" sa minstejenta 

Himmelsk eplekake
26/28 cm form

100 g smør
2 dl sukker
3 egg
1 dl solsikkeolje
1 dl fløte
3 dl hvetemel
2 ts bakepulver

Topping
Karamelliserte epler
3 epler (med skall)
0.5 dl sukker
2 ts kanel
Perlesukker til pynt

Visp smør og sukker hvitt. Ha så i eggene og visp videre. Ha i resten av ingrediensene og visp til røren er glatt. Ha røren i en godt  smurt form ( olje eller smør).
Hell røren i.


Skjær eplene i tynne båter. Ha 2 ss med smør i en panne. Ha i eplebåtene. Strø over sukkeret og kanelen. Stek på middels varme i 2-3 minutter til eplebåtene er karamellisert på alle sider.


Legg eplebåtene oppe på kaka. Stek på nederste rille på 175 grader (over og undervarme) i 40 minutter.


Avkjøles på rist. Kjenn etter med kniv at kaken ikke sitter fast før du fjerner kanten.
Legg på kakefat


Server og nyt med krem eller is


Scrolle gjerne ned og del oppskriften



18 Kommentarer

















Kinesisk kylling curry

  • 09.03.2017, 18:42

Flere har spurt om jeg kan ta mål på hva jeg bruker i kylling curry, så idag gjorde jeg det. Vi foretrekker å spise kinamat hjemme istedenfor på restaurant.


Kylling curry
Til familie på 4

500 g kyllingfilet
400 gram grønnsaker etter eget ønske eller Just do it wok mix
1 boks bambusskudd
6 dl vann (1 dl holdes igjen)
1 ts salt
1 ss kikkoman
1 ts ingefær
1 ss akasiehonning
0.5 dl sesamolje
1 ss kokosolje (på glass)
1 ts sitron
0.5 ts pepper
2 ss karri
(1-2 fedd hvitløk om ønskelig)
2 ts gul curry paste ( blue dragon)

Tips: Har du små barn eller ønsker mild curry så reduser curry paste til 1 ts. Ønsker du en hot variant øker du til 3 ts.

Slik gjør du:

Kok ris etter pakkens anvisning.
Kutt opp kylling i biter og grønnsaker om du ikke bruker wok mixen. ( jeg bruker frosne på denne tiden av året da de inneholder mer næring på denne tiden av året).

Sett plata på max og ha i sesamoljen og kokosoljen. Stek grønnsakene. Ta ut grønnsakene og legg i en bolle. Ha i kyllingfilebitene i panna (du trenger ikke mer olje) og strø på karripulveret samt salt og pepper. Når kyllingbitene er stekt i 2 minutter så ha i 5 dl vann. Ha så i soyasaus, ingefær, honning og curry paste. La dette stå å surre på max varme i 6-7 minutter.
Rør ut 1 ss maizenna med 1 dl vann. Hell i panna. La det putre 2-3 minutter til det tykner. Ha så i grønnsakene og la det surre 1 min til.

Lykke til og håper du blir fornøyd.
Scrolle gjerne ned og del oppskriften.

 


Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken..
http://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter

 



14 Kommentarer

















Tortilla dip

  • 08.03.2017, 20:58

Flere i facebookgruppen har spurt om jeg kan lage en tortilladip så her kommer mitt forsøk på den.

2 ts paprikapulver
0.5 ts oregano
1.5 ts løkpulver
0.5 ts hvitløkspulver
0.5 ts salt
1 ts spisskummin
1 ts piffikrydder
2 ts sukker

Rør krydderet sammen med 3 dl lettrømme. Rør veldig forsiktig så den ikke blir veldig flytende. Om du ønsker tykk dip kan du bruke gresk youghurt, creme fraiche eller seterrømme.



6 Kommentarer

















Chutney av tindved

  • 06.03.2017, 17:43

Tindved smaker som en blanding mellom multe og pasjonsfrukt men er litt surere. Det er en busk.  Busken er 0,5–3 m høy, med vedtorner og smale avlange blad som er sølvglinsende på undersiden. Den har små, gulgrønne blomster og ertestore, vakkert oransjegule frukter. Disse er meget rike på C og Evitamin. Den har også provitamin A, B kompleks, betydelige mengder mineral som svovel, selen,sink og kopper. Kvistene ble brukt til rivetinder. I Asia er den en viktig steppeplante, i Norge vokser den på havstrand og i urer fra Trondheim til Ibestad i Troms, og er dessuten funnet viltvoksende i Lom, Skjåk.
Dette kan du bruke i feks i saft, syltetøy, chutney, desserter.

Fun fact: Russiske kosmonauter brukte Tindved til å beskytte seg fra
kraftig stråling fra sola.


Chutney
2 dl Tindved
3 terninger brunt sukker
1 ts ingefær
0.25 ts sitron
0.25 ts pepper
4 ts akasiehonning

Ha alt i en gryte. La småkoke i 10 min under omrøring.
Oppbevares kaldt.
Spises feks til ost og kjeks

Sånn ser bæra ut



3 Kommentarer

















Ukesmeny 10

  • 05.03.2017, 16:25



5 Kommentarer

















Toscakake

  • 05.03.2017, 16:00

Dette er en helt klassisk oppskrift på Toscakake kun med små justeringer. En veldig god kake som dessverre blir litt glemt blant endel andre kaker. Det er veldig synd for den er utrolig god, ikke minst til kaffen.

Oppskrift:

Bunn:
100 g smør
2 dl hvetemel
2 egg
1.5 dl sukker
1 ts bakepulver
0.5 dl fløte

Glasur:
100 g smør
1 dl sukker
3 ss hvetemel
3 ss fløte
100 g mandler

Slik gjør du:
Sett på ovnen på 175 grader.
Smelt smøret og avkjøl.
Pisk egg og sukker til eggedosis.
Ha i resten og visp. Ha så i det avkjølte smøret. Smør en kakeform (24/26) med smør og ha røren i. Stek på nederste rille i først 25 min. Nå åpner du døra gradvis over 3-4 minutter. Sett den forsiktig på komfyren. Smør på glasuren forsiktig.  Sett den tilbake i ovnen og stek videre i 5 min. Åpne igjen døra litt og litt i 3-4 minutter før du tar den ut. Avkjøles på rist.

Glasur:
Grovhakk mandlene. Ha alle ingrediensene i en gryte. La det koke mens du rører det tykt. Dette tar 3-4 minutter.



10 Kommentarer

















Fiskekaker

  • 04.03.2017, 17:38

Det er ingen sak å lage gode fiskekaker av frossen fisk om man bare vet nøklene. Derfor hadde jeg idag 15 åringen min på opplæring. Fisk som kan benyttes er feks hyse, lyr, sei og kolje. Skal du bruke andre fiskesorter bør 50 % være en av disse sortene.


Forberedelser:
Ta ut fisken av fryseren dagen før og sett i kjøleskapet for å tine. Når du skal lage er det viktig at alt er kjøleskapkaldt.

Du trenger en kjøkkenmaskin med kniver eller kvern.

Slik ble oppskriften da jeg tok mål igår.

Oppskrift:
2 kg hyse filet
2 egg
2 dl fløte
Frysevannet av fisken (VIKTIG for binding)
2 løk
8 ss potetmel
6 ts salt
2 ts muskat(kan sløyfes)

Først knuser du løken med stavmikser. Del fisken i grove biter. Deler av fisken min var fortsatt halvfrossen.
Jeg delte fisken i to porsjoner siden alt blir litt mye for min maskin. Ha fisken i maskina med saltet ( dette er viktig da farsen skal bli seig og samlet). Jeg kjørte begge omgangene med fisk med halvparten av saltet hver i nøyaktig 3 minutter.
Ha alt i en bolle. Ha i muskat. Ha i frysevannet og fløten i stråle mens du rører eller bruker hånden til å elte sammen. Deigen skal være såpass løs at du lurer på om den vil henge sammen. Stek gjerne først en prøvekake. Det er en kjempestor fordel å ha våt hånd og våt skei for hver kake du former.

Kvern fisken med saltet


Behold frysevannet og ha farsen i


Ha i de andre ingrediensene


Bland godt sammen. Ha våte hender når du former kakene. Stek 3 min på hver side på 6 av 9 på platen.

Da var fiskekakene klar til å spises og fryses.


Dette er nok til ca 4 middager til en familie på 4.
Velbekomme



2 Kommentarer

















Fiskeboller (hjemmelaga) med karrisaus spesial

  • 03.03.2017, 21:31

Det er egentlig ikke så veldig vanlig å lage fiskebollene sine selv lenger. Flinkest er de vel de oppe i nord. Det er egentlig litt rart for det er ikke mer komplisert enn å lage kjøttboller. Bor du på østlandet med dårlig tilgang på fisk så søk litt på nettet etter en fiskebil som kjører i ditt omåråde.


Fiskeboller med karrisaus spesial
( 3-4 middager for en familie på 4)

Forberedelser og gode råd:

Har du fryst fisk som meg så ta opp fisken kvelden før og legg i en stor bolle i kjøleskapet. Du MÅ ta vare på tinevannet for det skal bli med i farsen, ellers får du knudrete og "korte" fiskeboller. Det er bare en fordel om fisken ikke er fullstendig tint når du skal bruke den da det er viktig at alle produktene skal være kalde. Ta derfor egg og melk ut like før bruk.
Det er lettest å få til bollene om du har våt hånd og en våt skei for hver bolle)

Oppskrift:
2 kg hyse
2 dl fløte eller melk
2 løk (kan sløyfes)
3 egg
2 ts muskat
6 ts salt
7-9 ss potetmel
(Prøv deg frem og se om du klarer å forme bollene)

Del opp løk i grove biter. Del så opp fisken. Behold bollen med tinevannet.
Kjør fisk sammen med løk og salt i feks en maskin med kniv til det har blitt en seig masse. Det er viktig at du kjører MED saltet for å oppnå ønsket konsistens. Har du liten maskin må du gjøre det i flere omganger.

Jeg kjører i flere imganger


Ha farsen i bollen med tinevannet.
Tilsett egg,melk/fløte, muskat og potetmel.


Bland dette godt sammen med hendene.
Sett på en stor gryte med vann på plata.
Form fiskebollene. (Se tips øverst)
Når vannet koker så skru ned til 4 (av 9) på plata. Ha i fiskebollene.
De er ferdige når de flyter opp ( ca 10 min) . Ta ut med fiskeøse og legg til side.


Karrisaus spesial
100 g smør
1.5 dl mel
9-10 dl melk
1 dl kraft fra gryta med fiskeboller
1 ss karri
2 ts saft av sitron
1- 1.5 ts salt ( eller smak til)
2 eggeplommer ( kan sløyfes)

Smelt smøret med karrien i. ( Det fremhever karrismaken).
Ha i mel og rør raskt rundt. Spe med melk og kraft. Tilsett salt og sitron.
Ha i fiskebollene og la det putre 5-10 min. Ta kasserollen så bort fra plata og rør inn 2 eggeplommer. Server straks.

Fiskebollene kan fryses.


Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken..
http://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter

 



2 Kommentarer

















Fløte og kefir vafler

  • 01.03.2017, 15:24


Har man rester av diverse i kjøleskapet er det greit å bruke opp rester på vafler. Det kan man gjerne gjøre selv om produktene har blitt litt sur (feks fløte og melk). Idag hadde jeg fløte som hadde akkurat bikka over grensa til sur så da ble det vafler til sportssendingene.


Fløte og kefir vafler
22 stk

6 egg
5 dl fløte
3 dl kefir
4 dl mel
1 dl sukker
2 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver

Visp sammen alt til en tykk røre. La stå å svelle 15 - 20 minutter. Stek.

Tips: vaffelrøre kan stå i kjøleskapet i flere dager og den kan også fryses.

Da er det servert



5 Kommentarer
















Dette er en blogg for alle som vil lære å lage mat fra bunnen, eller få inspirasjon til dette. Her kommer vi til å legge ut mange nye og fristende oppskrifter. I menyen kan du velge oppskrifter og navigere deg frem til alle våre deilige oppskrifter, oppdelt i kategorier.

Vårt mål er å hjelpe og inspirere flest mulige til å lage mat fra bunnen, isteden for posemat, ferdigmat og halvfabrikat.

Se gjerne vår facebookside og bli medlem HER!





Bær Dessert Drinker Fisk Forrett Frokost Gjærbakst Glutenfritt Grilling Gryter Internasjonal mat Jul kaker Kjøtt Kylling Lettvint middag Lunsj Ovnsretter Pasta Pizza Pålegg Salater Sauser Sjømat Skalldyr og skjell Småkaker Supper Sylting Tapas/fingermat Tilbehør Tradisjon Ukesmeny Vilt




Søk i bloggen



Følg oss

bilde bilde bilde


Oppskrifter

Arkiv



Design og koding

Albertine L. Vestvik

hits




Design OG KODING av Albertine Løseth Vestvik ©