hits







Ukesmeny uke 22

  • 30.05.2016, 19:02



2 Kommentarer

















Plsepanne med spaghetti

  • 30.05.2016, 17:29

Varme sommerdager er det ikke ork til middager som tar lang tid. I tillegg er dette en middag som faller i smak hos barn og andre som liker milde smaker.

Pølsepanne med spaghetti

1 pakke pølser (her er det brukt grillpølser)
500 g ferske tomater eller på boks
1 løk
1 dl fløte
2 ss tomatpure
2 ss ketsjup
1 ts sennep
2 ts sukker
2 ts oregano
Salt og pepper etter ønske.

Kok spaghetti etter ønske feks en neve
Skjær opp pølser og løk og stek i stekepannen. Ha så i alt det andre. La dette putre på litt over middels varme i 15-20 minutter. Pynt gjerne med friske urter. Her er det brukt rosmarin.



4 Kommentarer

















Biff & pastaform

  • 26.05.2016, 18:11

Denne ovnsretten har jeg laget i over 20 år og selv om den har enkle smaker syns jeg den er like god fortsatt. Har rett og slett glemt å dele denne med dere men idag tok jeg mål på slumpinga

Biff & pastaform
300 g biff
500 g pastaskruer
Mozarella (eller annen gul ost)
1/2 løk
1/2 paprika
6 dl fløte
1.5 ss piffi
1 ts paprikapulver
1 ts løkpulver eller hvitløkspulver

Hakk opp paprika og løk. Skjær biff i strimler. Stek raskt i panna i max 1 minutt. Sett til side.
Kok pastaskruer etter pakkens anvisning.
Ha fløten i en gryte. Ha i krydderet. Kok opp under omrøring. La den småputre i 3 minutter. Ha pastaen i en ildfast form. Fordel biffblandingen jevnt fordelt i formen. Hell i fløteblandingen. Legg ost på toppen. Sett på midterste rille i forvarmet ovn på 200 grader. Stek til osten er gylden ca 15-20 minutter.
Server gjerne med baguetter.



16 Kommentarer

















Rabarbrasuppe 7 liter

  • 25.05.2016, 17:45

Rabarbrasuppe er fint lage mye av og fryse i rasjoner. Det er deilig ta frem suppe og varme opp p kalde vinterdager.

Rabarbrasuppe ca 7 liter
1 kg rabarbra
5 liter vann
4-5 dl sukker
1.5 ts kanel
1.5 ts vaniljesukker
2 ss maizenna
Skyll rabarbraen. Kutt i biter ca 1 cm.
Ha det i en gryte med vann,sukker,kane og vaniljesukker. Kok opp under omrring og la det smkoke 10 minutter. Rr ut maizenna i 1 dl vann og tilsett i gryta. Kok videre i 5 min. Den er god bde varm, lun og kald. Velbekomme.



2 Kommentarer

















Fiskegryte

  • 25.05.2016, 10:07

Fiskegryte
Til ca 6 voksne

1 kg torsk (benytt fritt fisken du vil)
1 pakke gulrot
1 fennikel
2 brokkoli
1 purre
2 sjarlottlk
2 ss saft av lime
3 dl flte
6 dl crme frache
Fiskekrydder, salt,pepper
3.5 dl kraft av hummer, fisk eller annet ( evt fond til fisk)

Del opp fisk i stykker (fersk eller tint).
Salt filetene lett.

Skjr purre og sjarlottlk i tynne ringer og gulrot i tynne staver. Ha dette i gryte i godt smr og la det surre seg blankt i ca 5 min.

Skjr brokkoli i buketter og skrell fennikel og del i biter.
Ha kraft, flte, lime og creme fraiche i gryta. La dette koke seg tykkere i 10-15 minutter. Legg fisken i. Sett p lav varme og la den svidt boble. Etter 5 min har du i brokkoli og fennikel.  Krydre etter smak med salt, pepper og fiskekrydder. 

Jeg bruker dette fiskekrydderet og bruker ca 20-25 drag med kverna. Smak til etter eget nske. 5-7 min etter du har hatt i det siste er den tykk og god og klar til servering. 

                 Tanja



7 Kommentarer

















Rabarbrasmuldrepai

  • 24.05.2016, 18:33

Nå er det sesong for rabarbra flere steder og det er jo nydelig og kan brukes til så mangt.

Rabarbrapai
6 rabarbra middels tykk
200 g smør
2 dl havregryn
2 dl mel
1.5 dl sukker
3 ts kanel
Kutt rabarbra i småbiter. Elt sammen smør,mel,havregryn og sukker mef hendene. Legg halvparten i ildfast form. Legg på rabarbra. Strø over kanel. Ha på resten av deigen. Stek midt i ovnen på 200 grader i 40-45 minutter. Serveres lunken med feks is,krem eller vaniljesaus.



4 Kommentarer

















Viltpasta

  • 24.05.2016, 18:14

Idag hadde jeg rester av vilt og kom til å tenke på at viltpasta har jeg aldri hverken smakt eller sett noe sted. Slikt syns jeg er moro for da kan jeg leke litt.

Viltpasta
En neve spaghetti
Rester av vilt 300-500 g
2 dl fløte
3 eggeplommer
1 boks snøfrisk
3 sjarlottløk
1 ts salt
1 ts pepper
1 ts rosmarin
1 ts basilikum
1 ts timian.
Fersk timian og basilikum til pynt
Kok spaghetti etter pakkens anvisning. Skjær viltkjøtt i biter. Hakk opp løken og stek den blank i 1 ss smør. Bland sammen fløte,snøfrisk,eggeplommer og krydder. Sil av spaghettien og ha den tilbake i gryta. Sett kokeplata på laveste varme. Strø over kjøttet og løken og hell så over fløteblandingen. Vend rund noen ganger til alt varmes. Nb ikke koke. Server straks



2 Kommentarer

















Ukesmeny for uke 21

  • 22.05.2016, 21:48



0 Kommentarer

















Boller med havregryn

  • 22.05.2016, 17:46


 

850-900 g hvetemel

150 g finmalt havregryn

200 g sukker

1 ss kardemomme

2 ss vaniljesukker

1 pose gjr 

6 dl melk

200 g smr

1 ts salt

1 ts hornsalt

 

FREMGANGSMTE 

Bland alt det trre, varm opp smr og melk til 37 g og hell oppi det trre. Elt til deigen slipper bollen, legg plast over og sett til heving i 45 min.



 

Trill ut 2 plser og del opp i emner til boller.

Hvis du har tlmodighet la de etterheve i 30 min. Pensle med egg fr steking.

Stekes p 200 g varmluft i ca 15 min.

           Jenny

 

Hvis du nsker motta nye oppskrifter direkte til din epost, flg oss p Blogloving ved trykke p denne linken.. 

http://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter



0 Kommentarer

















Kyllinggryte med orientalske smaker

  • 21.05.2016, 19:37

Kyllinggryte med orientalske smaker

4 kyllingfileter
Ris etter ønske feks 4 dl tørr ris
3 dl fløte
1 dl melk
1 ts salt
1 ts pepper
3 ts maizenna
3 ts karri
1 ts spisskummin
1 ts ingefær
1 ss sitronsaft
1 ss soyasaus
1 pose chineese wok

Kok ris etter pakkens anvisning. Ha i litt salt og 2 ts gurkemeie.
Kutt opp kyllingfilet i biter. Stek i panna til gjennomstekt. Ha i fløte,krydder, sitron og soyasaus. Rør ut maizenna i melk og ha oppi panna. La dette putre 12-15 minutter.  Stek wok grønnsaker i en annen panne.

Rett før servering heller du wok grønnsakene oppi kyllinggryten. 
Server straks

Tanja



0 Kommentarer

















Kyllinggryte med orientalske smaker

  • 21.05.2016, 19:34

Kyllinggryte med orientalske smaker

4 kyllingfileter
Ris etter ønske feks 4 dl tørr ris
3 dl fløte
1 dl melk
1 ts salt
1 ts pepper
3 ts maizenna
3 ts karri
1 ts spisskummin
1 ts ingefær
1 ss sitronsaft
1 ss soyasaus
1 pose chineese wok

Kok ris etter pakkens anvisning. Ha i litt salt og 2 ts gurkemeie.
Kutt opp kyllingfilet i biter. Stek i panna til gjennomstekt. Ha i fløte,krydder, sitron og soyasaus. Rør ut maizenna i melk og ha oppi panna. La dette putre 12-15 minutter.  Stek wok grønnsaker i en annen panne.

Rett før servering heller du wok grønnsakene oppi kyllinggryten. 
Server straks

Tanja



3 Kommentarer

















Suksessterte

  • 21.05.2016, 16:55



BUNN

4 eggehviter 

150 g melis

150 g grovmalt mandler

 

FREMGANGSMTE 

Sett ovnen p 175 g.

Bland melis og mandler og tilsett stivpiskede eggehviter. Vend forsiktig inn. Fordeles i en rund smurt form, 24 cm. Kan ogs ha bakepapir i bunn av formen og bare smre sidene. Stekes nederst i ovnen i 35-40 min.

 

GUL KREM

4 eggeplommer

1 dl flte

125 g sukker

2 ts vaniljesukker

150 g smr

 

FREMGANGSMTE 

Varm opp alt unntatt smret p middels varme. Rr godt til du fr en tykk konsistens. Den skal ikke koke. La den putre i minst 10 min. Jo lengre jo bedre.

La den avkjles litt fr du rrer inn smret. La st i kjleskap til den skal brukes, og pisk den opp fr servering. Kan fint lages dagen i forveien.

Velbekomme c",)

Hvis du nsker f nye oppskrifter direkte p epost, trykk p linken:

https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter 

             Jenny

 



13 Kommentarer

















Pavlova med gul krem

  • 21.05.2016, 16:39



Bunn

4 eggehviter ( evt kikertlake)

200 g sukker

0.5 ts eddik 

1.5 ss maizenna

1 ss vaniljesukker

 

FREMGANGSMTE 

Sett ovnen p 200 g. Funker med bde varmluft og over/undervarme.

Pisk hvitene stive, tilsett sukkeret litt og litt. Tilsett resten av ingrediensene litt og litt. La maskinen g hele tiden. Nr du kan snu bollen p hodet uten at noe renner ut, er den ferdig.

Pass p at bollen og vispen er helt rene fr du starter, ellers blir den aldri stiv. 

Jeg brukte vanlig 7% klar eddik, men du kan bruke hvitvinseddik eller bringebreddik istedetfor c",)

Man kan ogs droppe eddik og maizenna, og bare bruke eggehviter og sukker evt. melis. Eddiken gjr at pavlovaen blir seigere inni. 

For langpanneversjon fordeler du bare marengsen p et bakepapir. 

For mini pavlovaer tegn opp sirkler p et bakepapir. Fordel marengsen i sirklene, ca 8 totalt. 

Skru ned ovnen til 100 g, og sett inn stekebrettet nest nederst. Ved 2 brett husk bruke varmluft. La steke i ca 1.5 t.

Nr den er ferdig stekt kan du enten la den st i ovnen med dren p gltt til dagen etterp. Eller ha den p kjkkenbenken under et hndkle. I en tett beholder holder den seg i ukesvis.

Pynt kaka rett fr den skal serveres. Da kan du bruke f.eks. vaniljekrem og vanlig krem,  enten blandet eller lagvis, og masse friske br.

Eller Gul krem

4 eggeplommer

1 dl flte

125 g sukker

2 ts vaniljesukker

150 g smr

FREMGANGSMTE

Varm opp alt unntatt smret p middels varme. Rr godt til blandingen tykner. Den skal ikke koke. La den putre minst 10 min. Jo lengre jo bedre c",) La den avkjles litt fr du rrer inn smret.

Denne kan fint lages dagen i forveien og st i kjleskapet til den skal brukes. Pisk den opp fr den legges p kaka.

Legg friske br opp kremen igjen.

Velbekomme c",)

           Jenny

 

 

 



8 Kommentarer

















Lun potetsalat

  • 20.05.2016, 16:20


Lun potetsalat:

20 sm nypoteter
2 dl olje
1 ss salt
1 ss pepper
1 ss timian
1 ss basilikum

1/2 rdlk
1 ss dijonsennep
1/2 eple (pink lady)
Garnityr: friske urter av timian og persille.

Del potetene i bter. Legg i en pose. Ha i olje og krydder,knyt igjen og vend rundt. La ligge i 30 min.
Etter 30 min klipp ett lite hull p posen og la oljen renne ut.Ha i langpanne nederst i forvarmet ovn p 225 g.
La st i 40 min. Rr i de halveis. Ha potetene i en serveringsskl. Vend inn sennep, rdlk og eple.
Str over maldonsalt og pynt med urter.



4 Kommentarer

















Rabarbragrt med melk

  • 18.05.2016, 19:14

Jeg prver s ofte jeg kan lokke barna ut for sanke det naturen gir. Idag var det minsta p 9 r som ble med ut, lrte seg skjre rabarbara og lage rabarbaragrt. Og som vi vet syns jo barn at det de har laget selv er fantastisk s dette gikk ned p hykant.
N s tidlig trenger heller ikke rabarbraen bli skrelt fr bruk.

Rabarbaragrt 4 porsjoner
4 dl rabarbara
2 dl sukker
5 dl vann
3 ss maizenna eller potetmel
1 dl vann til rre ut maizenna  eller potetmel
1 kanel stang
1 vaniljestang

Kutt opp rabarbara i grove biter og ha i en gryte. Ha i 5 dl vann og 2 dl sukker. Ha i en kanelstang. Skrap fr av 1 vaniljestang og ha i. La dette koke i 10 min. Rr ut maizenna i 1 dl vann. Ha dette i gryta i en tynn strle. Gi ett oppkok. Hell over i en serveringsskl og avkjl i kjleskap. Serveres med feks melk eller flte.



0 Kommentarer

















Orientalsk pytt

  • 18.05.2016, 17:07

Dette er en fin rett til å bruke opp grønnsaksrester. Du kan også surre noen egg sammen med karbonadedeigen om du ønsker. Man tager hva man haver. Denne er også populære hos barna da den er smaksrik men ikke sterk. Dette er hva jeg hadde oppi den idag.

Orientalsk pytt

Oppskriften er nok til en familie på 4 i to dager. Den er nemlig fin å varme opp om du kjøler ned raskt første dagen.

5 dl ukokt ris
500 g karbonadedeig
1 liten løk
En halv purre
1 boks erter
1 ts salt
1 ts pepper
2 ts ingefær krydder
3 ts spisskummin
0.5 ts muskat

Kok risen etter pakkens anvisning med ca 2 ts gurkemeie.
Kutt opp purre og løk i småbiter.
Stek karbonadedeigen i en dyp stekepanne med salt og pepper.  Tilsett løk og purre etter ett par min og stek videre. Så tilsetter du en boks med avrente  erter. Når risen er ferdigkokt tilsettes risen. Krydre med ingefær,spisskummin og muskat. Vend rundt mange ganger så smakene setter seg i hele retten.
Server med ruccola og soyasaus om ønskelig.

Tanja



0 Kommentarer

















Kryddersmr til bakt potet

  • 17.05.2016, 18:08

Sommeren er tiden for grilling og bakt potet. Idag har jeg tatt mål på en av variantene vi liker til dette.

Kryddersmør
200 g smør
0.5-1 ss piffi (smak til)
1 ss paprikapulver
0.5 ss løkpulver,evt 0.5 fersk hakket  hvitløk
1 ts estragon
1 ts cayennepepper.
Rør sammen. Sett i fryser eller kjøleskap og ta fram ved behov.

Tips: Du kan ha røren i en sprøytepose og sprøyte pene rosetter på bakepapir og sette i boks så ser det penere ut. 

Tanja



2 Kommentarer

















Ukesmeny uke 20 (ons-snd)

  • 17.05.2016, 17:06



0 Kommentarer

















Smrgstrta (smrbrdkake) med roastbeef)

  • 17.05.2016, 14:43

Smørgåstårta kommer opprinnelig fra Sverige og denne "kaken" er en rett jeg absolutt syns vi skal adoptere fra vårt naboland. Den finnes i mange varianter og jeg vil tippe de fleste svenske familier har sin egen vri til denne "kaken" som passer i mange sammenhenger. Idag har jeg laget en variant med roastbeef.

Smørgåstårta med roastbeef.

Du trenger 2 store firkantede loff. Du kan bruke den oppskriften du ønsker, men tilsett gjerne 1-2 ss sukker. Del loffene så du får 24 tynne loffskiver
Skjær bort kantene. Legg de tett sammen. Det skal være 8 loffskiver i hvert lag.

Fyll 1. lag:
200 g god leverpostei
5 ss fløte
1 dl sylteagurk
125 gram bacon
Rør sammen leverpostei og fløte og bre over skivene. Stek baconet crisp og la renne av på kjøkkenpapir. Klipp det opp og strø over. Finhakk sylteagurken og strø over.

Legg nytt lag loffskiver oppå.

Fyll 2. lag
200 g skinkeost eller bacon ost
100 g sprøstekt løk (på pose) eller rå løk om ønskelig
1/2 agurk
Smør på osten. Strø over løk.  Skjær agurk i tynne skiver og dekk over.

Legg nytt lag loffskiver oppå.

Fyll 3. lag:
200 gram roastbeef
165 gram remulade.
Bre over remulade.  Skjær roastbeef i biter og legg over.

Legg nye loffskiver oppå.

Topp
1.5 pakke majones
2 dl crème fraiche
1 appelsin
400 g roastbeef
Sprøstekt løk
Ruccola
Gressløk
Bland sammen majones og creme fraiche. Bre dette over og på kantene. Klipp av litt av stilken på ruccolaen og fest bladene langs kantene. Skrell appelsin og skill båtene. Rull sammen roastbeef som små roser. Pynt etter eget ønske eller som på bildet. Strø over sprøstekt løk og gressløk.

Tips: Denne lager du med fordel dagen før servering.

Tanja
  



4 Kommentarer

















Lvetannsirup med cognac og sitron

  • 12.05.2016, 14:46

Hver sommer kommer de og er til stor irritasjon for mange. Idag hadde de kommet her og da ble jeg kjempeglad. Istedenfor irritere seg over de kan man jo spise de feks som sirup

Lvetannsirup med cognac og sitron

5 dl lvetann hoder
5 dl vann
5 dl sukker
2 ss sitron
2 ss cognac

Plukk 5 dl med lvetannhoder.  Skyll disse godt i ett drslag.

Ha det over i en gryte med 5 dl vann.  Kok opp under omrring. La de trekke i 45 min. Ikke koke for da forsvinner nringsstoffene.

Tm de i ett drslag med gryte under. Press godt ut saften.  Sett gryten med vsken tilbake p ovnen og ha i sukker. La dette koke p 6 av 9 i 20 min. Ha i cognac og sitron.

La det koke 10 min til. Hell det over p sterilt glass. Avkjles fr du har p lokk.  Oppbevar mrkt og kaldt.

Tips: om du ikke liker ettersmak av cognac kan du droppe den.

Lvetannsirup er godt p feks is, vafler, pannekaker og til vilt.

Tanja



15 Kommentarer

















Skinnstekt torsk med rotmos og potet & baconblanding

  • 11.05.2016, 17:47

Skinnstekt torsk med rotmos og potet & baconblanding

200-250 g pers torskefilet med skinn

Potet og baconblanding
Antall poteter etter ønske, eks 3 pr pers
150 g bacon
Fersk gressløk
Stek bacon og sett til side.
Skrell potetene. Del de på tvers og på langs til terninger. Kokes til de er møre (ca 15 min hvis kokefaste).  Hell av vannet. Vend inn 1-2 ss smør, oppklippt gressløk  og oppklippt bacon.

Rotmos
1 kålrot
2 gulrøtter
2 poteter
1-2 dl fløte
50 g smør
Salt pepper og muskat
Skrell kålrot gulrot og potet. Skjær i tynne skiver. Kok til mørt (ca 30-35 minutter). Hell ut vannet. Ha i smør. Stamp dette. Ha i fløte og stamp videre. Smak til med krydder.

Fisken: strø grovsalt på den hvite siden av fisken. La den ligge slik 30 min. Skyll av saltet og tørk godt. Stek den på temp 7 av 9 i godt smør, ca 5 min på skinnsiden og 2 min på andre siden så den blir perfekt flaket. 

Tanja



0 Kommentarer

















Svineknoke med rotmos og poteter

  • 10.05.2016, 17:26

Svineknoke med rotmos og poteter

1 svineknoke
Legg knoken i en gryte med vann. La den småkoke til kjøttet løsner fra beina. Dette tar 2.5-3 timer. Ta ut og avkjøl litt før du rengjør den for skinn og fett.
Tips: Kraften fra kokevannet kan du bruke dagen etter feks til ertesuppe,kjøttsuppe, lapskaus og koke potetball i osv. Den kan også fryses for senere bruk.
Rester av kjøtt kan brukes i feks suppe, lapskaus, til potetball, pytt i panne osv. Kan også fryses.

Rotmos
1 kålrot
2 store gulrøtter
2 poteter
1-2 dl fløte
50 g smør
Salt pepper og muskat
Skjær bort skallet fra kålroten.  Skrell potet og gulrot. Skjær alt i tynne skiver. Kok til der er mørt. Er skivene tynne tar det 30-35 minutter. Stamp den med smør og ha så i fløte mens du stamper videre. Smak til med salt pepper og muskat.

Tips: Ønsker du en magrere variant kan du kutte ut smør og fløte og ha i kraft fra kokevannet. Du kan også ha i litt melk om du ønsker å runde av smaken.

Kok poteter til de er møre.
Kan serveres med smeltet smør om ønskelig, gjerne med fersk gressløk i.



2 Kommentarer

















Mac'n cheese

  • 06.05.2016, 19:26

Mac'n' cheese
4-5 personer

50 g smør
6 ss mel
8 dl melk
250 g gul cheddar
2 ss revet parmesan
1 1/2 ts salt
1/2 ts pepper
3 ts gurkemeie (for ekstra gullfarge. Kan sløyfes)
1 ts muskat
2 ts dijonsennep
5 dl makaroni

Kok makaroni etter anvisning på pakken.
Smelt smør og rør raskt inn melet. Spe med  melka mens du rører det klumpefritt. Smelt inn  osten mens du rører. Tilsett krydder. Til slutt vender du inn den ferdigkokte makaronien. Ha alt i ildsfast form. Knus 4-5 lyse kavringer eller bruk panko eller griljermel. Sett nederst i ovn i 25 min på 200 grader. Hvis kavringraspet begynner å mørkne etter 15 min så legg ett bakepapir oppå. Serveres med feks salat som her. Velbekomme ☺

Tanja



8 Kommentarer

















Marsipankake

  • 06.05.2016, 17:12

Hyt sukkerbrd : 
5 egg
4 dl sukker
2 dl potetmel
2 dl hvetemel...
1 ss eddik
2 ss vann
2 ts bakepulver
Lag eggedosis. Ha s i eddik og vann og visp rundt. 
Tilsett det trre og visp godt inn.         Bruk 26 cm rund form.
Sett nederst i ovnen p 185 grader i 35-40 minutt. 

Vaniljekrem : 
1/2 liter flte
100 g sukker
35 g maizenna
1 vaniljestang
4 eggeplommer

Pisk egg maizenna og sukker. 
Hell flte i en kjele. Splitt vaniljestang og skrap ut frene. 
Legg ogs stangen i. Kok opp. 
Fjern stangen.

 
Hell litt av vska i bollen med eggeblandingen. 
Rr rundt. Hell s denne blandingen tilbake i kjelen og rr kraftig til det tykner. 
Avkjl blandingen raskt i kjleskap. 
Avkjl kaken.

I korg jordbr,jordbrsyltety og 7 dl kremflte.

Del i 3. Dynk delene i eplejuice. 
Pisk 7 dl kremflte med 3 ss sukker. 
Lag en smremyk blanding av vaniljekrem og litt av kremen. 
Smr p ett tykt lag p nederste del. 
Smr s p 6 rause ss med jordbrsyltety og delte jordbr.
Legg p nytt kakelag. 
Smr med vaniljekremblanding. 
Skjr jordbr i skiver og legg opp.
Legg p verste lag og dekk hele kaken med krem.

Bruk 2 stk med ferdig marsipan. Ha i en halv pose titanium dioxide White og kna inn. Ha masse melis p bordet og kjevle ut. Bruk to bakstepinner for lfte den over kaka. Skjr til kantene. Lag roser med lage rundinger med feks eggeglass eller sm kaffekopper. Rull de rundt hverandre en og en .  

             Tanja



0 Kommentarer

















Mild tomatsuppe.

  • 05.05.2016, 18:11

Det skal ikke s mye til for lage en god og barnevennlig tomatsuppe. Her gjelder prinsippet jo enklere jo bedre. Voksne kan ha i mer og andre krydder om de nsker

Tomatsuppe
Ca 1 liter

400 g baby plommetomater
2 ss tomatpur
8 dl vann
3-5 ss sukker
1 ts salt
0.5 ts pepper
0.25 ts timian
(0.5 dl flte eller melk for runde av smaken om nskelig)
Ha litt olivenolje i en gryte. Del tomatene i to. Ha de i gryten sammen med sukker, salt, pepper,  timian. La dette surre p hy varme i 5 min mens du rrer. Ha i vann. La det smkoke i 10 min. Stavmiks suppa. Smak til om du nsker mer sukker og evt 0.5 dl flte eller melk.



6 Kommentarer

















Hevefrie fylte tebriks

  • 05.05.2016, 14:10

Sjelden har jeg vrt s fornyd totalt med en egenkomponert oppskrift. Disse tar nesten ikke tid lage og var utrolig gode. Anbefales p det varmeste.

Hevefrie fylte tebriks
1 kg pizzamel
200 g smr
6 dl kefir
1 pk gjr
3 ts salt
4 ts oregano
1 ts basilikum
0.5 ts timian
2 ts natron
2 ts sukker
Cheddar, mozarella, salami maldonsalt og urter. Egg til pensling.

NB Skal du doble deigen s IKKE doble gjren. Jeg prvde og satt lenge med ettersmak av gjr.

Sett ovnen p 225 grader. Ha alt det trre i en bolle. Smelt smret. Ha i kefir. Rr rundt til det er ca 38 grader. Ha vsken i bakebollen. Kjr kjkkenmaskin p middels hastighet i 5 min. Legg deigen p benken. Kjevle den slik

Legg p fyll slik. Det til hyre er basilikumblader og rosmarin

Brett begge kantene mot midten. Frst den med ost og s den med urter

N kjevler du FORSIKTIG over  og lukker kantene.

Del opp i biter.

Pensle med egg og ha p maldonsalt. Legg p mozarellaost og urter etter nske.  Her har jeg brukt timian.

Sett de i ovnen i midten og stek i 16 min.

Avkjl p rist.

Info:Hvorfor pizzamel og ikke vanlig? 

Det er mest stivelse og protein i melet lengst inne i kornet, kjernemel, og det har mye sterkt gluten. Det er glutenet som gjr deigen tyelig, jo mer gluten desto mer tyelighet. Og pga all stivelsen blir deigen luftig under steking da stivelsen trekker til seg fuktigheten i ovnen. 

Utmalingsgrad dvs. hvor mye av kornet som er i melet med skall. 

Tipo 0  = 65% 

Tipo 00 = 55% 

Siktet hvetemel = 78 % , inneholder mer skalldeler enn Tipo 0 og Tipo 00

Da er det bare nyte applausen fra familie og venner

 

Tanja



94 Kommentarer

















Dobbelpanert rdspette med potetmos og erter

  • 03.05.2016, 16:05

Dobbelpanert rødspette er deilig hverdagsmiddag og det er en typisk rett jeg kan anbefale for de som "ikke liker" fisk. Får du ikke tak i fersk rødspette kan du kjøpe den ferdigpanert.

Rødspette med potetmos og erter
Lag en blanding av mel,salt og pepper. Visp ett par egg lett sammen. Dypp lettsaltet filet i egg,så mel blanding, så egg igjen og så i panko. Panko får du kjøpt på innvandrerbutukker. Stek på ganske sterk varme til de er sprø og gylne på begge sider.  Mengde etter ønske.

Potetmos (til 4)
14-16 poteter (jeg bruker asterix)
75 g smør
2 dl fløte
1-2 dl lettmelk
Salt og pepper.
Kok potetene møre. Stamp de med smør. Ha i fløte og stamp videre. Ha i melk og rør den luftig med en sleiv. Smak til med salt og pepper.

Erter: ha frosne erter i en liten kjele og dekk med vann. Ha i en klatt smør om du ønsker. La koke 4-5 min og sil av vannet.

Tanja



1 Kommentar

















Creme brule med bringebr og krem

  • 02.05.2016, 20:38

Dette er en ideell dessert for selskaper da den bør lages dagen før. Den er velsmakende og likt av de fleste.

Oppskrift 4 små skåler
2.5 dl kremfløte
1.5 dl lettmelk
6 ts sukker
4 eggeplommer
1 vaniljestang
4 ts brunt sukker

Sett ovnen på 150 grader med en høy langpanne inni.
Del vaniljestangen i to og dra ut frøene. Kok opp fløte, sukker og melk sammen med frø og vaniljestang. La den stå 10 minutter før du rører inn eggeplommene.  Avkjøl.  Ta ut stengene. Ha i serveringsskåler som er ildfaste.  Sett skålene i langpanna. Kok opp vann i vannkoker eller kjele og hell oppi langpannen sånn ca halveis opp på skålene. Stek i 30-35 min. Ta ut og avkjøl i kjøleskap natten over.
Rett før servering har du på det brune sukkeret. Bruk en crème brule brenner til sukker blir karamellisert. Har du ikke brenner kan du ta den noen minutter under overarme i ovnen. Server alene eller feks med litt krem og bær.

Tanja



6 Kommentarer

















Pekingsuppe

  • 02.05.2016, 16:39

Nr man bor 4 mil fra nrmeste by m man vre selvhjulpen til lage ting man ellers bestiller p restaurant. Siden jeg hadde kraft og rester av and fra igr var pekingsuppe ett naturlig middagsvalg idag.

Pekingsuppe
Kraften lagde jeg slik: http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1462189732_kraft_and.html
 
Oppskrift:
1.5 liter kraft
3 dl vann
5 ss soyasaus
1 ss sitron
1 ss eddik 7%
1 ts sukker
1 ts sambal oelek
3 ss sesamolje
5 ts maizenna
3 gulrtter
1 boks bambusskudd
1 boks minimais
6 store sopp. (Hadde ikke steinsopp s valgte sjampinjong)
10 cm purre.
1 egg
Sett kraft og vann til koking. Ha i smaksingrediensene. La dette koke opp. Ta 2 dl av suppa i en kopp og rr inn 5 ts maizenna. Ha dette tilbake i gryten og kok opp p nytt.
Skrell gulertter i tynne flak med ostehvel. Snitt opp purre og sjampinjong. Ha gulrot i gryta.Ha 3 ss sesamolje i en stekepanne. Stek sopp,  bambusskudd og minimais raskt i panna. Ha over i gryta. Ta ett egg og skill hviten fra plommen. Hell i en tynn strle i gryta mens du samtidig pisker det inn. Server straks.

Tips 1: nsker du sterkere suppe s tilsett mer soyasaus og sambal oelek.
Tips 2: Har du ikke kraft og and kan du prve deg fram med kraft/buljong av kylling og kyllingkjtt.



4 Kommentarer

















Kraft and

  • 02.05.2016, 13:48

Lag først en helstekt and. Det gjør du slik: http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1462127804_helstekt_and_med_pote.html

Når anden er ferdig tar du vare på langpanna med grønnsaker og kraft. Sil dette. Ha kraften i en kasserolle og legg skroget av and ned i gryta. Fyll opp med vann så skroget blir dekt. 

La dette koke under lokk i 3 timer. 
Kok så videre uten lokk 1 time. Sil bort skroget.

Da ser den slik ut

Sett den i kjøleskap over natta. Nå har alt fettet stivnet som ett lokk på toppen.

Bruk en fiskeøse og ta bort fettet. 

Nå er kraften tykk og klar for nedfrysing til sauser og supper. Dette ble ca 1.5 ganske konsentrert kraft.

Tanja



0 Kommentarer

















Sjokoladekake uten egg og melk

  • 01.05.2016, 21:46



Bunn

2 dl sukker

3 dl hvetemel

3 ss bakekakao

1 ss vaniljesukker

1 ts natron 

2 dl vann

6 ss rapsolje

1 ts romessens

1 ts eddik (7%)

Et lite hint med kanel

 

Bland alt det trre godt sammen. Bland alt det vte for seg og tilsett i det trre. Rr godt til en jevn rre. 

Stekes i rund 20 cm form.

180 g midt i ovnen ca 30 min.

 

Glasur

50 g mykt smr (melkefritt)

4 ss oboy (kan inneholde soya)

1 ts romessens

1 ss ferdig traktet kaffe

3 ss melis

Rr alt godt sammen og smr p avkjlt kake.

               Jenny

 



22 Kommentarer

















Helstekt and med potetpure, kremet rdvinssaus, bringebrsaus og asparges

  • 01.05.2016, 20:36

Tin anda gjennom ett dgn i kjleskap. Sett den p benken ett par timer fr bruk.
Ta ut posen med innmat som ligger inne i anden.
Skyll anden godt i vasken bde utvendig og innvendig.

Trk godt av den.

Stuffing:
Riv opp 4 loff skiver og legg i en skl. Hell over flte.  Ha p salt og pepper.
La dette st trekke 20 min. Ha i 2 never med rosiner.

Ha 1 ss salt og 1 ss pepper i hnden. Ta hnden inn i anden og gni mot kantene.
Del en appelsin i to.

Skvis en halvdel appelsin p hver side av anden.

Dytt resten av appelsinen og stuffingen inn i anden. 

Samle beina og surr hyssing rundt s anden lukkes. 

Legg anden p rist, frst med brystet ned. Gni inn godt med salt og pepper. And trenger en god del salt.
Sett ovnen p 160 grader.
Skjr opp 6 gulrtter, 3 stilker selleri og 1 lk. Legg dette i en langpanne og fyll p 2 liter vann.

Sett den p nederste rille i ovnen. Sett risten med anden rett over.

Stek den slik i en time. s over kraft hvert kvarter.  Ta ut risten. Snu anden med brystet opp. Ha p mer salt og pepper. Hvle smr med ostehvel og legg over. Sett inn steketermometer i brystets tykkeste del.  Sett den tilbake i ovnen.

Kremet rdvinssaus:
Innmat
Smr
2 sjarlottlk
2 ss mel
4 dl kraft
2 dl rdvin
Etter den er innkokt og silet
1.5 dl kraft
1.5 dl flte
0.5 ts salt
0.25 ts pepper.
Ha smr i en gryte og la det bli brunt.
Legg i innmaten og sjarlottlk og str over 2 ss mel. Brun dette godt. Ha i kraft og rdvin. La dette smputre i 1.5 time

Sil kraften og ha den over i ny gryte.
Tilsett mer kraft, flte salt og pepper. La dette smputre i 7-8 minutter. 

 

Bringebrsaus:
2.5 dl (frosne) bringebr
2 dl crema balsamico
4 terninger brunt sukker.
Varm opp alt i en gryte og la det redusere i 20-25 minutter.

Fortsett se over anden. Nr anden viser 58-60 grader s skru opp varmen til 225. N skal den bli ferdig og skinnet sprtt. Nr den nr 64 grader s sett p grillfunksjon. 
N m du sitte foran og passe p at den ikke blir brent. Ta den ut nr skinnet er litt crispy og gyllent p ca 66-67 grader. Sett risten over vasken. N skal den hvile.

Potetpure:
10 poteter
100 g smr
3 dl flte
Salt og pepper
Skrell 10 store poteter. Kok de mre UTEN salt. Hell av vann og ha i smr. Stamp de i smret. Ha i flte. Kjr glatt med en stavmikser. Smak til med salt og pepper.

Spiss asparges p hy varme med litt smr i 30 sekund.

Del opp anden. Skjr brystfileene i fine serveringsstykker.
Jeg sparer lrene til andre retter som feks pekingsuppe. Disse er mer stekt enn brystene. 

Tips : Etter middag siler du formen med grnnsaker fra langpannen og skroget og lager kraft til senere bruk. Dette legger jeg ut fremgangsmte p i morgen

Tanja



7 Kommentarer

















Ukesmeny uke 18

  • 01.05.2016, 12:51



0 Kommentarer
















Dette er en blogg for alle som vil lre lage mat fra bunnen, eller f inspirasjon til dette. Her kommer vi til legge ut mange nye og fristende oppskrifter. I menyen kan du velge oppskrifter og navigere deg frem til alle vre deilige oppskrifter, oppdelt i kategorier.

Vrt ml er hjelpe og inspirere flest mulige til lage mat fra bunnen, isteden for posemat, ferdigmat og halvfabrikat.

Se gjerne vr facebookside og bli medlem HER!





Br Dessert Drinker Fisk Forrett Frokost Gjrbakst Glutenfritt Grilling Gryter Internasjonal mat Jul kaker Kjtt Kylling Lettvint middag Lunsj Ovnsretter Pasta Pizza Plegg Salater Sauser Sjmat Skalldyr og skjell Smkaker Supper Sylting Tapas/fingermat Tilbehr Tradisjon Ukesmeny Vilt




Sk i bloggen



Flg oss

bilde bilde bilde


Oppskrifter

Arkiv



Design og koding

Albertine L. Vestvik





Design OG KODING av Albertine Lseth Vestvik