Lettvint "bearnaise"

  • 31.05.2017, 11:03

Kanskje du er en av de som bruker bearnaise på pose og ikke riktig tør å prøve å lage ekte bearnaise enda?
Eller kanskje du bare trenger en kjapp saus en dag i sommervarmen.

Da er denne noe for deg! Denne lager du på 4-5 minutter. Selv om det ikke er helt ekte bearnaise så smaker den iallefall mye bedre enn posen uansett.


Lettvint "bearnaise"

4 eggeplommer
250 g smør
1-2 ts hvitvinseddik
1.5 ss estragon (tørket)
0.5 dl fløte
En fjerdedels ts salt

Varm opp en gryte med vann til det koker. Sett ned temperaturen så den ikke koker men akkurat på vippen til å koke. Sett en beholder som tåler varmen oppi gryten men uten at bunnen treffer vannet. Ha i eggeplommene og pisk de litt. Del romtemperert smør i terninger og visp de inn litt om gangen med eggeplommene. Ha i fløte, estragon og salt og pisk lett. Smak til om du ønsket 1 eller 2 ts med hvitvinseddik.


Serveres umiddelbart.

Tips: om du ikke har hvitvinseddik kan du benytte hvitvin eller sitron. Man kan også droppe syre men personlig syns jeg det er ett must.

Legger ved link til EKTE bearnaise for ordens skyld : http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1486118791_bernais_med__teskeibeskrivelse.html

Scrolle gjerne ned og del innlegget så du har det til senere



2 Kommentarer

















Kiwi og banan smoothie

  • 30.05.2017, 18:54

Smoothie er leskende og deilig i sommervarmen.

Kiwi og banan smoothie
6 dl (2 glass)

1 banan
3 kiwi
3 dl vaniljeyoughurt

Fjern skallet fra bananen og del den i to og ha i en blender.
Rens kiwi for skall med potetskreller eller del i to og ta ut innholdet med en teskei. Ha dette i blenderen sammen med vaniljeyoughurt.  Kjør til en glatt masse. Server og nyt :)



0 Kommentarer

















Sitron is

  • 29.05.2017, 16:38

Jeg er veldig glad i smaken av sitrus og ønsket derfor å lage en syrlig kremete is. Den ble veldig godt mottatt her hjemme så håper du også vil prøve den:)


Sitron is
(Mengde ca 1.5 l)
Eggedosis av :

5 eggeplommer
125 gram sukker

Krem av:
6 dl fløte
2 ss sukker
2 ts vaniljesukker eller frøene av 1 vaniljestang.

1 stor sitron

Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker.
Pisk krem av fløte, sukker og vaniljesukker.
Raps skallet av sitronen. Pass på å ikke få med det hvite da det smaker bittert. Skvis en halv sitron for saften. Skvis den andre halve også men bruk kun 2 ss saft av andre halvdelen. 
Bland sammen forsiktig eggedosis, krem, sitronskall og sitronsaften med en slikkepott. Vend godt inn.
Frys ned i egnet beholder. Du trenger ikke røre i innfrysningsprosessen.
Må stå i fryser minimum 6 timer før servering.
Tips for variant : om du vil kan du tilsette litt opphakket mørk kokesjokolade i isen før du fryser den.

Velbekomme:)
Scrolle gjerne ned og del innlegget så du har det til senere.



8 Kommentarer

















Ukesmeny 22

  • 28.05.2017, 17:05



0 Kommentarer

















Marinerte potetbåter i ovn

  • 27.05.2017, 12:28

Vi er fullt igang med grillingen og for å ikke gå lei så er kunsten variasjon.
Jeg har derfor tatt mål av slumpinga på krydringen av disse potetene.


10 kokefaste poteter (asterix)
1 dl solsikke eller rapsolje
1 ss paprikapulver
1 ss estragon (tørket krydder)
1 ts pepper
1 ts salt
(Ett par fedd hvitløk hvis ønskelig )

Tips: ønsker du en mer hot utgave kan du tilsette litt chili eller Cayenne pepper.

Jeg bruker potetene med skall for enkelheten sin skyld men det velger du selv.

Del potetene først i to og så i tre på hver halvdel. Legg i en ildfast form.

Bland oljen med krydder og hell over. Vend potetene rundt. La de stå og trekke 30-45 min. Sett så potetene i forvarmet ovn på 225 grader midt i.
Stek i 35 min. Vend potetene om ett par ganger underveis.

Disse ble servert med grillet kyllingfilet samt bearnaise og asparges. Det smakte nydelig.


Velbekomme :)
Scrolle gjerne ned og del innlegget så du har det til senere.



6 Kommentarer

















Banankake

  • 25.05.2017, 18:15

I dag har jeg saumfart nettet etter en god oppskrift på banankake. De fleste var veldig like med noen få variasjoner. Derfor plukket jeg litt fra flere og fikk denne som resultat 😊

Veldig saftig og god, og til en liten langpanne som måler ca 23×27 cm. 


 

200 g mykt smør

2 dl sukker

4 egg

1.5 dl rømme (jeg brukte lettrømme)

5 modne bananer

6 dl hvetemel

1 ss vaniljesukker

1 ss kanel

1 ts Maldonsalt

2 ts natron

200 g mørk kokesjokolade

 

Jeg brukte kjøkkenmaskin på alt unntatt bananene som jeg moste med gaffel. Sjokoladen kjørte jeg i foodprosessor så den ble finhakket.

Vìsp sammen smør og sukker, tilsett deretter ett og ett egg. Skift til K-spade (deigkrok) og tilsett rømme og deretter alt det tørre unntatt sjokoladen. Kjør maskinen til det blir en jevn røre og hell oppi bananene og sjokoladen. Kjør til alt har blandet seg godt, og putt det i en egnet form. Jeg brukte bakepapir i min for å slippe og vaske opp formen etterpå..

Stekes på nederste rille på 180 g over og undervarme i 35-40 min. Sjekk med bakenål, hvis det ikke sitter fast noe på den er kaka ferdig. La den stå litt i formen så den får satt seg litt, for den er veldig myk og saftig.

Håper det smaker 😊

Hvis du ønsker nye oppskrifter på epost, trykk på linken her:

https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter

 

Jenny



2 Kommentarer

















Mild makaronisalat

  • 23.05.2017, 18:19

Denne er mild og smaksnøytral og passer derfor som tilbehør til veldig mye feks grillmat.

Skal du ha den bare til baguetter/brød så kan du gjerne krydre den opp eller ha i urter.


Makaronisalat
Nok som tom tilbehør til 6-8 pers

1 liter tørr makaroni
1 rød paprika
1 gul paprika
En halv purre
2 bokser lettrømme (6 dl totalt)
1 ss akasiehonning
0.5 -1 ts salt
0.5 -1 ts pepper
1 ts sitron
1 pose gresk dressingmiks

Kok makaroni med salt etter pakkens anvisning. Skyll så med kaldt vann i ett dørslag. Pass på at den blir skikkelig avkjølt også nederst.

Hakk opp grønnsakene. 

Bland rømme med salt, pepper, sitron, og gresk dressingmiks i en skål.

Ha avkjølt makaroni og grønnsaker i en skål. Hold gjerne litt av på grønnsakene til å strø på toppen. Ha i rømme blandingen.  Vend godt rundt. La stå og trekke 20-30 min i kjøleskapet.

Slik ser gresk dressingmiks ut


Slik kan du feks anvende den.


Oppskriften til denne gjærbakstoppskriften finner du her:
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1495370408_tanjas_rullebeger.html

Velbekomme :)



3 Kommentarer

















Sjokoladeis med biter

  • 22.05.2017, 12:29

Dette er en is med skikkelig rik og fyldig sjokoladesmak og kan på ingen måte sammenlignes med butikkjøpt. Dette er bare så mye bedre og i tillegg så er det så fort gjort.


Sjokoladeis med biter

5 eggeplommer
125 g sukker

200 g lys kokesjokolade
200 g mørk kokesjokolade
2 ss kakaopulver

5 dl kremfløte
2 ss sukker
2 ts vaniljesukker

Smelt den lyse sjokoladen i vannbad.
Hakk opp mørk sjokolade i biter
Pisk eggedosis (uten hviter) med 125 gram sukker
Pisk krem med 2 ss sukker.

Sikt kakaoen i den ferdige eggedosisen. Vend forsiktig inn kremen, smeltet sjokolade og halvparten av den mørke sjokoladen.

Ha alt over i en form som kan fryses (feks 1.5 - 2liters form)
Strø over resten av den opphakkede sjokoladen. Sett på lokk. Frys i minst 6 timer.
Velbekomme :)



12 Kommentarer

















Ukesmeny 21

  • 21.05.2017, 15:01



2 Kommentarer

















Tanjas rullebeger

  • 21.05.2017, 14:40

Hva kan vel være bedre enn ett slikt rullebeger du bare kan fylle med hva som helst og bare ta i hånden og spise?

Her kan du feks fylle med :
-pastasalat
-salat
-pizzafyll
-tacofyll
- skalldyr/skagenrøre...
Bare fantasien setter begrensninger.


Dette begeret står fint med fyll så du kan feks servere det stående om du vil.


Tanjas rullebeger
6-8 stk

Deigen:
1 kg hvetemel
6 dl vann
100 g smør eller margarin
2 egg (1 i deigen og 1 til pensling)
2 ts salt
1 pose gjær

Ha alt det tørre og egg i en bakebolle. Hell i fingetvarmt vann. Sett igang kjøkkenmaskinen.  Del opp smøret i terninger. Slipp de opp i maskina en etter en. Elt på middels hastighet i 5 min til deigen slipper kantene.
La deigen heve i 45 minutter.
Etterheving trengs ikke.
Del deigen i 6-8 emner.

Vask brus/øl bokser innvendig og utvendig og la tørke.
Fjern bunnen med en boksåpner.
Dytt fra andre siden fliken opp med en kniv slik som på bildet.


Spray boksene med formfett eller smør med olje. Rull ut lange pølser (som en litt tykk finger). Surre pølsene rundt boksen. Start hvor det store hullet er. Når du kommer til toppen rull en ekstra høyde og rull rundt så det blir en flate med deig.


Pensle med egg og dryss over med valmuefrø og maldonsalt om ønskelig. Klapp til rundt deigen hvid rullene har sklidd litt fra hvetandre. Sett boksene med det store hullet ned på en bakeplate med bakepapir. Settes nederst i forvarmet ovn på 225 grader i 14 min (se an mht din ovn). Avkjøles med boksen i på rist.
Ta en kniv og dra langs kanten der åpningen er. Det løsner veldig lett. Ta tak i en bit av ringen på boksen og vri og napp sakte ut.



Fyll med det du vil.
(Oppskrift på makaronisalaten kommer i morgen)
Disse kan du pakke inn i aliminiumsfolie og ta med som lunsj på skole/jobb/stranden osv.

Tips: Du kan bytte ut hvetemelet med inntil 40 % grovt.

Edit: Det ble veldig mye mat i en så neste gang skal jeg lage de mindre

Velbekomme :)
Scrolle gjerne ned og del oppskriften så du har den til senere.



4 Kommentarer

















Hasselback poteter

  • 19.05.2017, 22:39

Hasselback poteter er en svensk oppfinnelse og den har spredd seg over hele verden. Vi som er glad i poteter syns at de fleste måter å tilberede den på gir oss mye variasjon i hverdagen og til fest.

Hasselback poteter varieres etter humør og selve middagsplanen. Man kan bruke både krydder og urter. Å ha på brødstrøssel eller ost til slutt er også med på å gi variasjon.

Til dagens biff for en familie på 4 brukte jeg denne helt enkle krydringen.

10 poteter (asterix)
100 g smør
1 ts paprikapulver
1 ts løkpulver
1 ts salt
0.5 ts pepper.
Dette er en mild krydring som går til det meste og som også passer barn.
Smelt smøret og ha i krydderet.

Hvordan lettest skjære potetene slik at snittene ikke går helt gjennom poteten?

Legg poteten på ei skei eller sleiv (alt etter størrelse på poteten). Skjær snitt ned til du treffer skeia. Når jeg er halveis foretrekker jeg å snu poteten og snitte fra motsatt side.


Legg potetene i en ildfast form. Pensle over med smør og krydderblanding 3-4 ganger. Sett i forvarmet ovn på 200 grader i 70 min.
Ta ut formen ett par ganger underveis og pensle igjen.


Etter 70 min var mine klar. Da er det bare å kose seg :)


Velbekomme:)



2 Kommentarer

















Rådyr indrefilet med bjørnebærsaus, fløtegratinerte poteter, aspargestopper og granateplefrø

  • 19.05.2017, 13:25

Dette er noe av det beste man kan spise syns jeg. Siden jeg er så heldig å kjenne en jeger har jeg alltid nok vilt i fryseren.
Dette var en koselig middag for to :)


Start med de fløtegratinerte potetene. Siden kjøttet er vilt smakssetter jeg også med litt timian.
Oppskrift på hvordan jeg lager mine fløtegratinerte poteter finner du her :
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1457441229_fltegratinerte_potete.html

Bjørnebærsaus:
150 g bjørnebær
3 ss crema balsamico
1 terning brunsukker eller 1 ts
0.5 dl vann

Tin bærene om de er frossen. Hold av noen få bær til pynt.
Ha alt i en kjele. La det putre og redusere til det halve ca. Dette tar noen få minutter.


Når du har tatt ut de fløtegratinerte potetene skal de hvile 10 minutter.
Da ordner du resten.
Del gratnateplet i to. Pelle ut steinene over i en skål. Jeg foretrekker å gjøre dette med baksiden av en teskei.

Indrefileen:
Strø forsiktig over salt, pepper og litt timian. Smelt smør i stekepannen. Når smøret ligger brunt og stille legger du i biffen. Stek i 30-45-60 sekunder etter hvor mye stekt du vil ha den. Jeg steker i 30-45 sekunder.
La den hvile minst 5 minutter etter steking.

Sviss aspargestoppene i samme stekepannen med litt salt noen sekunder. (15-20 sekunder). 

Dander fatene og strø over granateplesteiner.

Vintips: En god vin til dette er en italiensk Amicone 2013

Velbecomme

Scrolle gjerne ned og del innlegget så du har det til senere:)



2 Kommentarer

















Kylling- og baconsalat med epledressing og urtebrød

  • 18.05.2017, 18:37



Kylling og baconsalat:

800 g kyllingfilet
3 pk 150 g bacon
2 bokser ananas
1 paprika
5 dl pastaskruer
1/2 purre

Vårløk

Marinade:
4 ss balsamico
2 ss akasiehonning
Saft av 1 lime
3 ts hindu kyllingkrydder tandoori

Lag marinade og ha den i en liten pose. Del opp kyllingfilet og ha i posen. La trekke 30-60 min. Klipp ett hull i posen og la marinaden renne ut. Hell resten i stekepanne og stek godt. Avkjøl. Stek bacon og la renne av på kjøkkenpapir. Kok opp pasta etter pakkens anvisning. Avkjøl. Del opp grønnsakene og ha i en stor bolle. Ha i avkjølt kylling, bacon og pasta.

Salatdressing:
Fyll opp halvt om halvt med balsamico og soyasaus til det blir 1/2 dl totalt. Ha på 1/2 dl olivenolje og saft av 1/2 lime. Tilsett 2 ts sukker. Hell over salaten og vend inn.

Epledressing:
1 boks lettrømme
1 raspa eple
1/2 lime.
Smak til med cayennepepper, salt og sukker.

Urtebrød:
1 kg møllerens pizzamel
2 ts salt
1 pose tørrgjær
6 ss olje
7 dl godt lunkent vann
2 ss tørket basilikum
2 ts oregano
1 ts timian
Maldonsalt

Elt godt i 10 min. La heve 40 min. Bak ut 3 emner. La heve i 30 min. Skjær kryssnitt, pensle med melk og strø godt over med maldonsalt. Stekes midt i ovn på 200 g i 22 min og sett så på grill i 3 min for chrispy overflate. ( jeg brukte Baking steel).

 

Hvis du ønsker nye oppskrifter direkte på epost, trykk på linken: https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter 



6 Kommentarer

















Smørbrødkake/smørgåstårta med reker

  • 17.05.2017, 18:21

Smørgåstårta er svensk tradisjon og serveres i selskaper som ett mer mettende alternativ til vanlige kaker.
Jeg har laget en versjon med enkle og rene smaker. Liker du rekesmørbrød vil du like denne.

Smørgåstårta med reker
12-18 porsjoner etter størrelse

18 skiver loff
1 kg reker (veid frosne med skall)
1 stor fiskepudding
120 g crab lobs
9 egg (økologiske for farge og smak)
1 butikkjøpt plante med dill
2 sitroner

Sausen/dressingen
2 bokser rømme (6 dl)
330 g majones (2 poser eller selvlaget)
8 ts saft av sitron
1 ts salt
2 ts pepper

Jeg brukte helprodukter da de er lettere å jobbe med (renner mindre).
Det smaker også best.

Rør sammen forsiktig og sett kaldt.



Legg 9 egg i vann og hardkoke de. Det tar 8 min fra det begynner å putre. Avkjøle de i rikelig  kaldt vann en god stund. Skrelle de og del 6 av eggene i skiver. Jeg valgte å skjære de siste 3 eggene i båter for å bygge opp på midten av kaken til slutt.

Skjær skorpene av loffskivene. Legg 6 skiver på ett fat. Ha på rikelig av dressingen (4mm ca). Dette skal trekke inn i brødet. Legg skiver av egg over hele flaten. Dryss over litt salt og ha igjen over bare litt dressing i noen striper.
Legg 6 nye skiver oppå. Ha nok ett raust lag med dressing på. Klipp opp dill og strø oppå (feks 5 ss).
Legg på siste laget med brød. Smør godt med dressing på sidene ( festemiddel for pynten) og så oppå..
Skjær opp fiskepudding i tynne skiver. Fest skivene langs kantene sammen med crab lobs og legg resten oppå. Pynt oppå etter eget ønske. Jeg valgte å bygge opp med eggebåter i midten sammen med båter av en sitron. Dryss skrelte reker over. Klipp opp mer dill og strø over. Legg nien tynne skiver med sitron rundt om.

Det er ett must at kaken får stå å trekke over natten.

Server gjerne med en skål med sitronbåter på bordet.

Oppbevares kaldt.
Hvor lenge kaken er holdbar er det rekene som avgjør.

Oppskrift på min nydelige loff finner du her. Om du ønsker kan du tilsette litt sukker for en søtere variant.

Loff:http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1476629315_luftig_loff_med_spr_s.html

Slik lager du majones. Du trenger ikke noe spesielle smakstilsetninger her da dressingen er smakssatt. Egg og olje holder.

Majones: http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1460048062_hvordan_lage_majones.html

Håper det vil smake.
Scrolle gjerne ned og del innlegget så du har det til senere:)



1 Kommentar

















Hvordan lage marengs uten egg

  • 15.05.2017, 16:07

Det finnes mange som ikke tåler egg, men som gjerne skulle laget marengs til f.eks pavlova.



Istedenfor egg kan man faktisk bruke kikertlake. Egg kommer i flere str. Vekten på eggene står alltid på kartongen, og ifølge Prior sine sider er vektfordelingen slik: Eggeplomme 30% , eggehvite 60% og skall 10%.

Dvs på egg som veier 50 g, veier plommen ca 15 g og hviten veier ca 30 g. 

I en boks med kikerter er det ca 160 g lake. Det tilsvarer ca 5 eggehviter.

Så er fremgangsmåten helt lik som med eggehviter. Husk å ta vare på kikertene da de kan brukes i matlaging 😉

Kikertlaken må stivpiskes, helst med maskin da det tar noen minutter, tilsett sukker litt og litt mens maskinen fortsatt går. Og deretter eddik, maizenna og vaniljesukker. Eddik gjør marengsen hvitere og seig inni 😊

Her er min oppskrift på pavlova 😉

120 g kikertlake

200 g sukker

0.5 ts eddik 

1.5 ss maizenna

1 ss vaniljesukker

Forvarm ovnen til 200 g og sett den ned til 100 g før du setter inn marengsen. Jeg bruker bare stekebrett med bakepapir på og setter det midt i ovnen. La den steke i 1.5 t. Når den er ferdig stekt, skru av ovnen, og la marengsen stå inni og kjøle seg ned med ovnsdøra på gløtt. 

Håper det faller i smak 😊

Jenny



4 Kommentarer

















Ukesmeny 20

  • 14.05.2017, 15:19



2 Kommentarer

















Ostekake med kiwi og smashbunn

  • 14.05.2017, 10:56

Er du en av de som har hørt eller selv opplevd at geleen ikke vil stivne om du har kiwien liggene i den rennende blandingen?
Her i innlegget får du vite hvordan du kan stivne kiwien i selve geleen :)


Ostekake med kiwi og smashbunn
26 cm form

Bunn:
1 pose smash (200 g)
7 digestive kjeks (100 g)
150 g smør

Knus grovt kjeks og sjokolade i stavmikser eller på annen måte.
Smelt smøret. Vend smøret inn i blandingen. Smør en kakeform og hell blandingen i. Sett i kjøleskap.


Ostemassen
2 pk Philadelphia ost (400 g)
1 boks seterrømme
3 dl kremfløte
250 g melis (ca 4 dl)
1 pk sitrongele

Kok opp 2.5 dl vann. Dra gryten til side og rør inn gelepulveret. Rør til det er godt oppløst. La det avkjøle.
Bland sammen ost og rømme til en jevn masse. Visp krem av kremfløte. Vend kremen forsiktig inn i ostemassen. Vend inn melisen. Ha i den avkjølte sitrongelevæsken og vend godt rundt.
Kjenn på kakebunnen i kjøleskapet. Har den stivnet heller du oppi ostemassen og brer den forsiktig utover. La ostemassen stivne i 4-6 timer.

Kiwi geleen
1 pk kiwigele
5 -6 kiwi (jeg brukte akkurat 5)

Skrell kiwien på den måten du ønsker. Jeg bruker en skarp potetskreller.
Skjær i skiver ca  2-3 mm.

Her kommer trikset:
Ha kiwiskivene i en liten gryte. Ha i vann. Gi dette ett oppkok. La det koke ca 20 sekunder (ikke lenger for da kan de bli ødelagt). Hell forsiktig kiwiskivene opp i en sil. La de avkjøle.
Kok opp 2.5 dl vann i en gryte. Dra gryten til side og ha i pakken med kiwigele. Rør til den er godt oppløst.
Når geleblandingen er avkjølt legger du kiwiskivene i det mønsteret du vil oppå ostemassen. Hell over den flytende avkjølte blandingen. Kiwiskivene vil flyte litt opp og flytte bittelitt på seg men dette korrigerer du forsiktig etter at du har satt formen inn i kjøleskapet. Bær formen så forsiktig så mulig til kjøleskapet.


Da er det bare å vente 2-3 timer så er den klar til servering. Sett formen på ett kakefat. Før en smørkniv langs kanten før du løsner ringen.

Velbekomme. Håper det smaker :)


Scrolle gjerne ned og del innlegget så du har det til senere.



16 Kommentarer

















Kremet pastasalat med bacon

  • 13.05.2017, 09:38

Pastasalat er alltid godt både som lunsj men det er også godt som middag en varm sommerdag.
Vi hadde det som fredagskos igår


Kremet pastasalat med bacon
Nok til 7- 8 voksne

500 g pastaskruer.
2 bokser lettrømme
3 ss majones
300 g bacon
1 rød paprika
1 gul paprika
En halv liten purre
En halv rødløk
En liten boks mais
3 ss karri (eller mindre om du vil)
1 ts salt
1 ts pepper
1 ts saft av sitron
2 fedd hvitløk om ønskelig

Tips: Du kan bruke grønnsakene du selv liker best.

Kok pastaen etter pakkens anvisning.
Hell over i dørslag og skyll med kaldt vann mens du vender om i pastaen med en sleiv. Pastaen må være helt kald før du blander den med resten.

Stek baconet og legg det så på en tallerken med kjøkkenpapir så det får renne godt av. Klipp opp baconet i små biter.

Hakk opp grønnsakene i små biter og purren i tynne ringer.

Bland krydderet i rømmen.

Ha pasta, bacon, grønnsaker og krydret rømme i en skål eller en egnet annen form. Bland godt sammen.
La pastasalaten stå å trekke minimum 20 min i kjøleskap. Det er lurt å ha plastfolie over.

Server feks med hvitløks og chilibaguetter. Oppskrift på det finner du her : http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1466944678_chili_og_hvitlksbague.html

Eller ett grovt brød med rug som du finner oppskrift på her : http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1481652466_grovbrd_med_rug___gry.html

Eller en deilig loff med sprø skorpe. Oppskrift finner du her:
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1476629315_luftig_loff_med_spr_s.html

Velbekomme :)

Scrolle gjerne ned og del innlegget så du har det til senere



4 Kommentarer

















3 cheese nachos med deilig krydring og hjemmelaget tykk salsa

  • 12.05.2017, 10:34

Fredagen er her så da kommer det ett tips fra meg mht krydring av nachos og salsa.

1 pose nachos
Jarlsberg
Mozzarella
Gul/ orange cheddar eller ched up
500 g kjøttdeig
1 rød paprika
1 gul paprika
1 liten boks mais
Vårløk etter ønske
2 ts spisskummin
2 ts oregano
2 ts løkpulver
3 ts paprikapulver
0.5 ts pepper
0.5 ts salt
1-2 fedd hvitløk om ønskelig

Stek kjøttdeigegen. Hell den så i ett dørslag så den får renne av (du har ikke lyst på våt nachos).
Ha bakepapir på en stekeplate. Strø nachos på og deretter ost i mengden du ønsker . Ha på halvparten av kjøttdeigen og halve maisboksen. Legg så ett nytt lag på samme måte.
Paprika og vårløk har du på etter den er stekt.
Stek nachosen midt i ovnen på 200 grader i 15 minutter.

Mens nachosen steker lager du salsaen.

200 g tomat (plommetomat)
1 strøken ts sambal oelek (eller mer/mindre om du ønsker den sterkere/svakere.
4 ts tomatpure
0.25 ts salt (en fjerdedels ts)
2-4 ts sukker etter ønske. Jeg bruker 4.
Du kan tilsette koriander og rødløk om ønskelig. Jeg var tom for det idag.
Fjern det våte innholdet i tomaten for at salsaen skal bli tykk og ikke rennende. Dette gjør du lettest ved å dele de i to og skrape ut med en teskei.

Sånn


Kjør tomaten i stavmikser. Ha i resten av ingrediensene.

Kutt opp paprika og vårløk. Server straks.
Velbekomme :)

Scrolle gjerne ned og del innlegget så du har det til senere.



4 Kommentarer

















Skinnstekt hyse med olivenoljestekte poteter, eggesmør og sursøt raspet gulrot

  • 09.05.2017, 16:08

Med godt tilbehør kan fisk lett løftes fra godt til fantastisk.

Til familie på 4
1 kg hysefilet med skinn
10 poteter

Sursøt raspet gulrot
4 store gulrøtter
0.5 dl vann
0.5 dl saft av fersk sitron
Smak til med sukker
Rasp gulrot. Blande vann og sitron. Smak til med sukker. Helle over raspet gulrot og vend rundt.

Eggesmør:
50-100 g smør etter ønske
3 hardkokte egg
0.5-1 ts saft av sitron
En kvast vårløk
Hardkok egg (8 min fra det koker)
Skrell eggene og del i båter. Finkutt vårløk. Smelt smøret og ha i egg, sitron og vårløk.

Olivenoljebakte poteter finner du oppskrift på her:

Strø grovsalt på fisken. La den ligge slik 30 min. Skyll av saltet og klapp tørr. Strø lett over med vanlig salt og pepper om ønskelig.
Stek på litt over middels varme i smør  i 5 min på siden med skinn og 2 min på andre siden.

Velbekomme :)



0 Kommentarer

















Chili og hvitløksbaguetter

  • 08.05.2017, 11:12

Chili og hvitløksbaguetter

1 kg møllerens pizzamel
2 ts salt
1 pose tørrgjær
6 ss olje
7 dl godt lunkent vann

Chili og hvitløkssmør:
100 g smør
1 chili
4 hvitløksbåter
1 ts paprikapulver
1 ts sitron
1 klype salt
Finhakk chili (uten frø) og hvitløk. Tilsett i smøret sammen med de andre ingrediensene.

Elt godt i 10 min. La heve 40 min. Bak ut 4 emner. La heve i 30 min. Skjær renner i baguettene og dytt klatter av smøret ned i rennene og strø godt over med maldonsalt. Stekes midt i ovn på 200 g i 22 min og sett så på grill i 3 min for chrispy overflate.

 Hvis du ønsker nye oppskrifter direkte til din epost, trykk på linken:

https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter 



0 Kommentarer

















Ukesmeny 19

  • 07.05.2017, 15:48



0 Kommentarer

















Rådyr indrefilet med bjørnebærsaus, fløtegratinerte poteter, aspargestopper og granateplefrø

  • 06.05.2017, 18:00

Dette er noe av det beste man kan spise syns jeg. Siden jeg er så heldig å kjenne en jeger har jeg alltid nok vilt i fryseren.
Dette var en koselig middag for to :)


Start med de fløtegratinerte potetene. Siden kjøttet er vilt smakssetter jeg også med litt timian.
Oppskrift på hvordan jeg lager mine fløtegratinerte poteter finner du her :
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1457441229_fltegratinerte_potete.html

Bjørnebærsaus:
150 g bjørnebær
3 ss crema balsamico
1 terning brunsukker eller 1 ts
0.5 dl vann

Tin bærene om de er frossen. Hold av noen få bær til pynt.
Ha alt i en kjele. La det putre og redusere til det halve ca. Dette tar noen få minutter.


Når du har tatt ut de fløtegratinerte potetene skal de hvile 10 minutter.
Da ordner du resten.
Del gratnateplet i to. Pelle ut steinene over i en skål. Jeg foretrekker å gjøre dette med baksiden av en teskei.

Indrefileen:
Strø forsiktig over salt, pepper og litt timian. Smelt smør i stekepannen. Når smøret ligger brunt og stille legger du i biffen. Stek i 30-45-60 sekunder etter hvor mye stekt du vil ha den. Jeg steker i 30-45 sekunder.
La den hvile minst 5 minutter etter steking.

Sviss aspargestoppene i samme stekepannen med litt salt noen sekunder. (15-20 sekunder). 

Dander fatene og strø over granateplesteiner.

Vintips: En god vin til dette er en italiensk Amicone 2013

Velbecomme

Scrolle gjerne ned og del innlegget så du har det til senere:)



2 Kommentarer

















Gresk kremet pastasalat

  • 06.05.2017, 12:35

Kremet gresk pastasalat ala Tanja
8 pers

2 kyllingfileer
1 pk pastaskruer,gjerne flerfarget
1 paprika
1/2 purre
1/2 rødløk
1 neve valnøtter
1 boks creme fraiche
1 boks rømme
2 poser gresk dressingmix
Smak til med salt og pepper og evt hvitløk.
Kok pasta. Avkjøl. Stek kylling i biter med litt salt og pepper. Hakk opp ingrediensene. Tilsett rømme og creme fraiche iblandet dressingmiksen. La den stå i kjøleskap minimum 2 timer før servering.

              

 Hvis du vil ha nye oppskrifter på epost, trykk på linken: https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter 



0 Kommentarer

















Styrkesmoothie

  • 05.05.2017, 16:45

Denne smoothien inneholder viktige nærigsstoffer og er derfor en mettende og super smoothie


Til ca 4 dl
1 banan
1.5 dl vaniljeyoughurt
1 dl havregryn
2 ss linfrø
2 ss saft av sitron
2 dl halvfrosne bjørnebær.

Kjør alt i blender og nyt.



6 Kommentarer

















Speke- og parmesanpoteter

  • 05.05.2017, 13:55


Spekemat og parmesanpoteter:
( Passer og til feks spekemattallerken og kokt torsk)

Beregn 2-4 poteter pr person
Kok poteter i 11 min. La de avkjøle seg litt. Skjær de opp i skiver og legg i langpanne.
Rasp parmesanost på den fine delen av rivjern. Kutt opp god spekeskinke ( feks Stranda skinke eller serrano) i små biter.
Ha 1/2-1 ts parmesanost på hver potetskive og strø over skinke. Er du ekstra glad i salt kan du ha kvernsalt over.
Stek så i ovnen midt i på 200 grader i 11 min. Server på en seng av ruccola.
Velbekomme.

 Hvis du ønsker nye oppskrifter på epost trykk på linken:

https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter 



0 Kommentarer

















Lun potetsalat

  • 04.05.2017, 15:49


Lun potetsalat:

20 små nypoteter
2 dl olje
1 ss salt
1 ss pepper
1 ss timian
1 ss basilikum

1/2 rødløk
1 ss dijonsennep
1/2 eple (pink lady)
Garnityr: friske urter av timian og persille.

Del potetene i båter. Legg i en pose. Ha i olje og krydder,knyt igjen og vend rundt. La ligge i 30 min.
Etter 30 min klipp ett lite hull på posen og la oljen renne ut.Ha i langpanne nederst i forvarmet ovn på 225 g.
La stå i 40 min. Rør i de halveis. Ha potetene i en serveringsskål. Vend inn sennep, rødløk og eple.
Strø over maldonsalt og pynt med urter.



6 Kommentarer

















Olivenoljebakte poteter

  • 04.05.2017, 13:23

Dette er ett deilig og enkelt tilbehør som passer like godt til kjøtt som til fisk.

10 poteter
Olivenolje
Maldonsalt

Skrell potetene. Del de først i to og deretter i tre på langs.
Sprinkle olivenolje i en ildfast form. Ha i potetene. Sprinkle mer olivenolje. Dryss godt over med maldonsalt og vend potetene litt rundt.
Stekes midt i ovnen på 200 grader i 45 - 50 minutter.
Server umiddelbart.

Tips: For variasjon kan du også vende inn friske urter og div typer løk. Du kan også bruke flere typer krydder for variasjon og etter hva du skal ha.
Dette serverte jeg idag til fisk og brukte derfor kun salt.



2 Kommentarer

















Potetsalat med mais

  • 03.05.2017, 13:27

Jeg har tidligere lagt inn 3 potetsalater i bloggen men nå som grillsesongen er i gang vil det komme flere. Variasjon er kunsten for å ikke gå lei grillmat.


Potetsalat med mais
Til ca 8 personer

8 kokefaste poteter
1 stor boks mais
En halv purre
En halv rødløk
En kvast vårløk
1 boks rømme
1 pose majones
1 ss sitron
1 ts salt
0.5 ts pepper
0.5 ts sukker

Skrell potetene. Kok de mør og la de avkjøle helt. Del opp i passende biter.
Finkutt rødløk, purre og vårløk.
Bland sammen majones og rømme med smakstiletningene.
Bland alt sammen men spar litt av løksortene og maisen til å strø på toppen som pynt.
La den stå å sette seg i kjøleskapet minst en halvtime.

Velbekomme :)



6 Kommentarer

















Jordbærsmoothie

  • 02.05.2017, 15:21

Hva kan vel være bedre for en ungdom når mamma har smoothien klar når man kommer hjem varm og lei etter endt skoledag en deilig vårdag?


Jordbærsmoothie
(3 dl ferdig mengde)

2.5 dl halvfrosne jorbær
1 liten banan (godt modnet)
1 dl vaniljeyoughurt

Kjør i blender og server med en frossen jordbær i.

Nyt!



4 Kommentarer

















Omregningstabell

  • 01.05.2017, 11:29

OMREGNINGSTABELL

Tørrvarer:

1 dl hvetemel = 60 g

1 dl sammalt hvetemel = 55 g

1 ss hvetemel = 8 g

1 dl potetmel = 80 g

1 ss potetmel = 12 g

1 dl maizena = 50 g

1 ss maizena = 8 g

1 dl knust brød (rasp) = 50 g

1 dl semulegryn = 70 g

1 dl risengryn = 85 g

1 dl byggryn = 75 g

1 dl havregryn = 35 g

1 dl små makaroni = 50 - 60 g

1 dl tørkede erter/bønner = 90 - 100 g

1 dl kakaopulver = 35 g

1 ss kakaopulver = 6 g

1 dl malt kaffe = 40 g

1 ss malt kaffe = 6 g

1 dl rugmel = 50 g

1 dl hvetkli = 25 g

1 dl hvete helkorn = 85 g

1 dl sesamfrø = 70 g

1 dl fint salt = 120 g

1 dl grovt salt = 100

 

Sukker, sirup, honning

1 dl sukker, vanlig = 85 g

1 dl sukker, brunt = 90 g

1 ss sukker = 15 g

1 dl sukrin = 60 g

1 dl melis = 60 g

1 ss melis = 10 - 12 g

1 ss vaniljesukker = 10 g

1 dl sirup/honning = 135 - 145 g

1 ss sirup/honning = 20 g

Sukker til Stevia = halver mengden Stevia i forhold til sukkeret

 

Fett, smør, olje

1 ss fast smør eller annet fett = 15 g

1 ts fast smør eller annet fett = 5 g

1 dl smeltet/flytende smør eller olje = 90 g

1 ss smeltet/flytende smør eller olje = 13 g

 

Diverse varer

1 egg = 50 ? 60 g

1 eggehvite = ¼ dl

1 eggeplomme = 1 ss

4 eggehviter = 1 dl

1 dl korinter = 50 g

1 dl rosiner = 70 g

1 dl mandler/nøtter = 65 g

1 dl malte mandler/nøtter = 125 g

1 dl revet ost = 35 - 50 g

1 ss revet ost = 7 - 8 g

1 dl jordbær = 55 - 60 g

 

Mål og vekt

1 liter = 10 dl

1 dl = 10 cl

1 cl = 10 ml

1 ss = 15 ml

1 ts = 5 ml

¼ kopp = 4 ss

1 kopp = 2,4 dl

1 ounce = 2 ss = 30 ml 

 

Husk at alt dette er ca mål. Det vil alltid være vanskelig å omregne helt nøyaktig.

 

Dersom du ønsker nye oppskrifter direkte til din epost, trykk på linken:

https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter  



2 Kommentarer
















Dette er en blogg for alle som vil lære å lage mat fra bunnen, eller få inspirasjon til dette. Her kommer vi til å legge ut mange nye og fristende oppskrifter. I menyen kan du velge oppskrifter og navigere deg frem til alle våre deilige oppskrifter, oppdelt i kategorier.

Vårt mål er å hjelpe og inspirere flest mulige til å lage mat fra bunnen, isteden for posemat, ferdigmat og halvfabrikat.

Se gjerne vår facebookside og bli medlem HER!





Bær Dessert Drinker Fisk Forrett Frokost Gjærbakst Glutenfritt Grilling Gryter Internasjonal mat Jul kaker Kjøtt Kylling Lettvint middag Lunsj Ovnsretter Pasta Pizza Pålegg Salater Sauser Sjømat Skalldyr og skjell Småkaker Supper Sylting Tapas/fingermat Tilbehør Tradisjon Ukesmeny Vilt




Søk i bloggen



Følg oss

bilde bilde bilde


Oppskrifter

Arkiv



Design og koding

Albertine L. Vestvik

hits




Design OG KODING av Albertine Løseth Vestvik ©