Spekeskinke med smørdampet nykål, nypoteter og hvit saus

  • 28.06.2016, 20:16

Dette er nydelig sommermat og så raskt og enkelt

Nypoteter
Spekeskinke (Strandaskinke)

Hvit saus:
100 gr margarin
1.5 dl hvetemel .
9 dl melk
1 ts muskat
1/2 ts pepper
Smak til med salt
Smelt smør. Rør raskt inn melet og ha i melk umiddelbart mens du rører samtidig. Ha i krydder. La det småkoke i 5-10 minutter

Smørdampet
Ha litt vann og salt i en bred gryte til det dekker bunnen. La det koke opp. Legg i finnsnittet kål. Legg smør oppå. Ha på lokk. La dampe på lav varme i 1.5 minutter

Kok nypoteter i 20-22 min

Tanja



2 Kommentarer

















Chili og hvitløksbaguetter

  • 26.06.2016, 14:37

Chili og hvitløksbaguetter

1 kg møllerens pizzamel
2 ts salt
1 pose tørrgjær
6 ss olje
7 dl godt lunkent vann

Chili og hvitløkssmør:
100 g smør
1 chili
4 hvitløksbåter
1 ts paprikapulver
1 ts sitron
1 klype salt
Finhakk chili (uten frø) og hvitløk. Tilsett i smøret sammen med de andre ingrediensene.

Elt godt i 10 min. La heve 40 min. Bak ut 4 emner. La heve i 30 min. Skjær renner i baguettene og dytt klatter av smøret ned i rennene og strø godt over med maldonsalt. Stekes midt i ovn på 200 g i 22 min og sett så på grill i 3 min for chrispy overflate.

                  Tanja



2 Kommentarer

















Maiskolber på grillen

  • 26.06.2016, 14:22

Når det gjelder grilling så syns jeg maisen blir best når den er pakket inn i aluminiumsfolie.
Slik gjør jeg det: Maiisen legges på ett ark med aliminiumsfolie. Skjær noen skiver smør og legg på maisen. Strø over maldonsalt eller annet godt salt. Pakk aliminiumsfolien veldig godt sammen rundt maisen. Legg den så på ett nytt ark og pakk så godt sammen. Legg pakken på grillen og la den ligge totalt 20 minutt. Snu pakken hvert 5 minutt.

Serveres feks med urtesmør: http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1466696535_urtesmr.html



0 Kommentarer

















Pastasalat med kremet pesto

  • 24.06.2016, 18:35

INNEHOLDER PRODUKTPLASSERING

Idag hadde vi pause fra grillingen og da passer det bra med en pastasalat.

Pastasalat med kremet pesto
1 liter ukokte pastaskruer
300 g bacon
1 pose sukkererter
1 gul paprika
1 rødløk
7 reddiker
0.5 dl olivenolje
Kok pasta etter pakkens anvisning. Avkjøles.  Stek bacon og la det renne av på kjøkkenpapir
Del opp grønnsakene. Ha alt i en bolle og rør inn oljen og sett i kjøleskap.

Lag pesto. Oppskrift finner du her:
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456242857_pesto_av_tanja.html

Ha 2 dl lettrømme i en skål. Tilsett 5 ss pesto. Server til salaten og ha gjerne baguetter til.

Jeg har brukt Platinium 0.2% Extra Virgin Olivenolje som kan kjøpes hos 

https://www.oliventreet.no/

Bruk koden MFB og få 10% rabatt på handelen.

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken..
http://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter



6 Kommentarer

















Urtesmør

  • 23.06.2016, 17:42

Urtesmør er godt til så mye. Feks kan man ha det på brød eller baguetter, på grullede grønnsaker og maiskolber eller rett og slett oppå kjøtt eller fisk. Jeg er heldig og kan bare gå ut i hagen å høste

Siden jeg har mye kan jeg også bruke mye. Du trenger ikke bruke like stor mengde som meg om du må kjøpe selv. Det blir godt uansett. Dette tok jeg inn til urtesmøret idag.

Dagens urtesmør

150 g godt smør eller brelett
2 never gressløk
1 neve kruspersille
2 ts sitronsaft
3 klyper maldonsalt
Klipp opp gressløken og ha i smøret. Ta bort stilk på persille og grovhakk resten. Ha dette i bollen sammen med sitron og salt. Rør sammen. La trekke litt i kjøleskap.

Tanja



3 Kommentarer

















Coleslaw (kålsalat)

  • 23.06.2016, 14:05

Coleslaw er ett ypperlig alternativ som tilbehør til grillmaten. Det er smakfullt og kjapt å lage og holder seg fint i kjøleskap noen dager.

Coleslaw
1/2 nykål (400 g)
1 stor gulrot
1 eple (pink lady)

Dressingen
1 dl majones av valgfri type
1 dl gresk youghurt
1 ss HP saus
1 ts eddik 7%
1 ts sitrronsaft
0.5 ts salt
1 ts sukker
0.5 ts pepper

Hakk opp kålen i fine strimler. Skrell eplet og gulrot og rasp det på grov rasp.
Bland sammen ingrediensene til dressingen. Ha dette oppi skålen med det andre og rør godt rundt.
La trekke litt i kjøleskap (20 min elr mer)

Tanja



2 Kommentarer

















Helgrillet entrecote med nypotetblanding, fylt tomat og kaffe & castellosaus

  • 22.06.2016, 18:55

Personlig syns jeg det er lite som slår helgrillet entrecote på grillen. Mer saftig biff skal man lete lenge etter

Helgrillet entrecote
1.8 kg

Marinade:
4 ss solsikkeolje
Saft av en båt sitron
1 ts pepper
(Salt har jeg på rett før grilling)
Lag marinaden og pensle den over hele kjøttet

Dekk til med gladpack og la den stå til kjøttet er romtemperert (1.5 -2 timer)
Sett grillen på 370. Tørk bort overflødig marinade og risle over salt.
Stek den godt på alle sider i ca 1 min på hver side.

Ikke glem kortsidene. Legg den på ett fat og sett ett steketermometer inn i tykkeste delen fra kortsiden. Sett ned grillen til 220 grader. Legg den på indirekte varme eller ett sted på grillen der det ikke er voldsom varme vanligvis.
Min er erfaring er at ett så stort stykke kjøtt øker 10-12 grader mens det hviler i motsetning til feks en steik som stort sett øker 3-4 grader så vær obs på dette. Jeg foretrekker at kjernetemperatur etter hviletid ligger fra 55-58. Om du ønsker medium bør du ha en kjernetemperatur på 62-65 etter hviletid. Så vær obs på å følge med på kjøttet så du tar det av 10-12 grader før. Den bør hvile en halvtime før du skjærer i den. I mellomtiden kan du lage resten av tilbehøret

Fylt tomat på grill:http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1466609280_fylt_grillet_tomat.html

Nypoteter på grill:http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1466612389_nypoteter_p_grillen.html

Kaffe og castellosaus: http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1461142384_hestebiff_med_castell.html

Tanja



2 Kommentarer

















Nypoteter på grillen

  • 22.06.2016, 18:19

Det er ingenting i veien for å også lage poteter på grillen. Du kan også blande inn grønnsaker om du vil.

Poteter på grillen.
Antall poteter etter ønske
Eks 1/2 løk
1/2 grønn paprika
1/2 rødløk
Litt smør
Godt salt, eks maldonsalt

Legg dobbelt ark med aluminiumsfolie på benken. Vask nypotetene godt og del i båter.
Skjær opp rødløk, vanlig løk og grønn paprika og legg oppå potetene. Strø over maldonsalt og noen bittesmå klatter smør. Pakk godt sammen aluminiumsfolien rundt potetene. Legges på grill i 250 g i 30 minutter. Åpne pakken ved å skjære hull langs midten når de er klar.

Tanja



2 Kommentarer

















Fylt grillet tomat

  • 22.06.2016, 17:28

Kunsten med å ikke gå lei grillmat er å variere typer kjøtt og fisk og ikke minst tilbehøret man har til.
Tomater kan fylles med nesten hva som helst. Her er det bare fantasien og ellers hvilke smaker måltidet ellers har som setter begrensningene. Urter er nesten alltid godt i og div typer ost. Mht middagen og sausen idag valgte jeg å lage en litt smaksnøytral variant.

Fylt grillet tomat
Til 4 personer

4 bifftomater (store)
4 ss pinjekjerner
1/2 løk
8 skiver jarlsberg
Salt og pepper etter smak.

Ha 1 ss olje i en liten gryte. Ha i pinjekjerner. Surr til de er lett gylne mens du rører. Ha i løk. Skru ned på lav varme og la dette surre i fred.

Skjær av ett lite lokk på tomatene. Skjær rundt kantene innvendig på den største delen av tomaten og ta ut innholdet. Nå er det dannet en grop i tomaten. Ha tomatfyllet oppi gryta med resten. Strø litt salt på begge tomatdelene.
Smak til fyllet i gryta med salt,pepper og litt chili. Du kan ha i hvitløk om du vil. Riv opp 4 skiver jarlsberg og la dette smelte inn i røra. Ta gryta av plata og fyll tomatene.

Legg tomatene på hver sitt stykke aluminiumsfolie.  Legg på en skive ost og legg på øverste delen av tomaten.

Pakk inn tomatene som på bildet. Stek de på grillen på 250 g i 10-12 minutter.

Tanja



0 Kommentarer

















Marinerte koteletter med bakt potet,kryddesmør og salat

  • 18.06.2016, 21:18

Sommeren er grilltid og trikset for den store grillipplevelsen er rett og slett marinaden og det å grille kjøttet riktig.

Marinade :

4 ss ketchup,

2 ss tomatpure,

1 ss rødvinseddik,

1 ss honning,

1 ss sennep

1 ss grillkrydder

Rør godt sammen. Pensle kotelettene rikelig. La de ligge med marinade gjerne i 5-6 timer i kjøleskap. Sett de på kjøkkenbenken 1 time før grilling.
Stek de først på 350 grader ett minutt på hver side med lokket på. Skru ned til 100-150 og la de steke videre i 10-20  minutter (man må se an tykkelsen. Snu de hvert 5. minutt.

Bakt potet:
Lag ett kryss med kniv i potetene. Pakk inn i aluminiumsfolie. Sett de midt i kald ovn og sett på gradene til 250-275. Ta de ut etter 1.45 min.

Kryddersmør.
Se under dip dressing marinade



6 Kommentarer

















"Alt i en gryte" Pølsegryte

  • 16.06.2016, 18:18

Det er ikke alltid like motiverende å lage mat i sommervarmen og da er det greit med middager som krever kun en gryte.

Lite jobb og lite oppvask. I denne kan du bruke de grønnsakene du har og liker. Ideell når man har grønnsaksrester.

Pølsegryte
Til fam på 4

600 g pølser
2.5 dl ukokt makaroni
2 dl erter (fryst eller hermetisert)
1 løk
5 dl melk
3 dl vann
2 dl Crème fraiche
100 g smør
1.5 dl mel
1 ts paprikapulver
salt etter ønske
0.5 ts pepper
1-3 ts Sambal oelek ( smak til litt og litt så den ikke blir for sterk)

Smelt smør i en gryte.

Når det er smeltet rører du inn mel.

Ha på melk og vann med en gang.

Rør mens det koker opp.

Ha i creme fraiche og krydder.

Hell i makaronien og la det småkoke.

Kutt opp pølser og løk og ha i sammen med erter.

Gryten er ferdig når makaronien er kokt (det tar litt lenger tid enn i vann).


Tanja

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 

 



0 Kommentarer

















Fylt potetstappe

  • 14.06.2016, 17:46

I denne middagen kan du bruke de grønnsakene du selv foretrekker og du kan bruke feks både fisk og pølser istedenfor flesk/bacon. God mat som faller i god jord hos unger

Fylt potetmos

Nok til 6 personer
20 poteter
3 dl fløte
2 dl melk
50 g smør
Salt og pepper
500 g flesk/bacon
1/2 løk
1/2 purre
1 neve fersk gressløk

Skrell poteter. La de koke til de er møre.
Mens potetene koker steker du flesk/bacon i biter og setter til side.
Kutt opp grønnsakene.
Når potetene er kokte så hell av kokevannet. Ha i smør og stapp den. Ha så i fløte og stapp den videre. Ha i melk og bruk en sleiv og rør rundt til den er luftig. Ha i baconet og grønnsakene og vend om noen ganger. Smak til med salt og pepper. Server straks.

Tips: Det er også godt med noen fedd hvitløk eller litt  parmesan i om du liker det.

Tanja



1 Kommentar

















Instagram

  • 14.06.2016, 13:25

Nå er vi å finne på instagram. Søk opp matfrabunnenfb (husk fb til slutt)
Håper vi kan kommunisere mat sammen også der :)



0 Kommentarer

















Lady og landstrykeren

  • 13.06.2016, 19:14

Dette er egentlig en romantisk rett som spises på en tallerken for to. På en vanlig mandag er denne omgjort til familiemiddag for 4

Lady og landstrykeren

Kjøttboller:
500 g karbonadedeig
1/2 løk
1/2 dl fløte
1.5 ts salt
1 ts pepper
2 ss griljermel.
Finmos løk med stavmikser. Ha den i karbonadedeigen. Ha i krydder,fløte og griljermel. Elt sammen. Lag små kjøttboller. Stekes på litt over middels varme.

Nå kan du sette på vann og koke en neve spaghetti etter pakkens anvisning.

Tomatsausen:
500 g hakket tomat på boks eller fersk
1 dl fløte
1 ss  basilikum (krydder ) eller 2 ss fersk
1 ts salt
1.5 ts pepper.
1 ts sukker
Om ønskelig kan du ha i en ts sambal oelek og 3 fedd hvitløk.
Hell tomatene og fløten over kjøttbollene i stekepanna. Ha i krydder. La dette småkoke mens spaghettien blir kokt.
Ha gjerne ett dryss parmesan  over ved servering.

Tanja



6 Kommentarer

















Ukesmeny uke 24

  • 12.06.2016, 21:03



2 Kommentarer

















Kylling og makaronisalat med nydelig dressing

  • 08.06.2016, 18:25

Om sommeren kommer kreativiteten for nye deilige dressinger til div type salater. Salater er knallgodt og lettvint nå om sommeren.

Kylling og makaronisalat med nydelig dressing
Salaten:
2 kyllingfileer
2.5 dl tørr makaroni
1/2 salathode
1/2 stor paprika
1/2 pose sukkererter
1/2 purre
1/2 rødløk.
Stek kyllingfilet i biter med Hindu kyllingkrydder. Ha den over i dørslag og avkjøl. Kok makaroni etter pakkens anvisning. Avkjøl. Hakk opp grønnsakene og ha i en bolle. Tilsett avkjølt kylling og makaroni og vend godt rundt.

Dressing:
1.5 dl kremfløte
3 ss lettrømme
3 ts lime
1 ts sukker
1 ts pepper
1 ts akasie honning
2 ts dijonsennep
0.5 ts salt
En god bunt gressløk

Pisk kremfløten. Ha i alt det andre og rør godt rundt. Spar litt gressløk til pynt. La trekke i kjøleskap i 20 min.

 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken..
http://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter



4 Kommentarer

















Ukesmeny 23 ( Onsdag til Søndag )

  • 07.06.2016, 17:22



0 Kommentarer

















Hybelgryte med orientalske smaker

  • 07.06.2016, 16:54

Denne kaller jeg hybelgryte da det var typisk mat jeg spiste som student og lommeboken var slunken, matkunnskapen liten og man kun hadde tid og lyst til å bruke mer enn 10 min på kjøkkenet.

Hybelgryte
6-8 personer

400 g karbonadedeig eller kjøttdeig
5 dl tørr makaroni
1 boks kikerter
1/2 purre (både litt av den grønne og hvite delen)
1/2 løk
0.5 ts salt
O.5 ts pepper
2 ts spisskummin
1 ts karri
3 ts ingefær
Kok makaroni etter anvisning på pakken. Stek karbonadedeigen. Dra den litt til side i pannen og ha i kikerter,løk og purre. Ha i krydderet. Ha makaroni i ett dørslag og tøm den så i panna. Vend inn.

Nb : har du små barn kan det være greit å halvere krydderet.
Tips: godt med salat og rømme eller soyasaus.

Tanja



0 Kommentarer

















Tunfisksalat

  • 07.06.2016, 14:37

1 boks tunfisk
2 ss lettrømme eller kesam
2 ss majones
10 skiver syltet agurk
1/2 rødløk
1/2 ts agurklake
1/4 ts salt
1/4 ts pepper
1/4 ts sukker
Bland alt godt. Veldig god på tortilla med crispy salat eller bare på brødskiva



2 Kommentarer

















Viltgryte til 8 personer

  • 05.06.2016, 18:54

Viltgryte

100  g smør
1.5 dl hvetemel
8 dl vann
4 dl crème fraiche
1.5 dl fløte
1 dl rødvin (brukte jacobs creek)
700 g viltkjøtt
300 g bacon
1 løk
1/2 purre
1 kurv sopp
8 skiver fløtemysost
1 ts dijonsennep
2 stk kjøttbuljong
2 ts salt (eller smak til)
2 ts pepper (eller smak til)

Smelt smør i en gryte og ha i mel. Rør hele tiden med tresleiv til dette er helt brunt. Tilsett vannet og kjøttbuljong.. La dette putre mens du rører iblant.

Skjær opp kjøtt. Jeg brukte rester av steik. Har du ikke rester kan du bruke skav som du steker eller la kokekjøtt putre i sausen ett par timer.

Skjær opp purre og løk.
Ha løk og purre i en liten gryte med 2 ss smør. Surr dette blankt og mykt. Tilsett 1 dl rødvin og la det småkoke i 5 minutter. Ha det så over i sausen.

Kok nå ønsket mengde ris på lavesre varme.

Skjær opp soppen
Stek bacon sprøtt og la renne av på kjøkkenpapir. Hell ut fettet i vasken og ha i soppen og stek den på hard varme i ca 1 minutt.

Når sausen har kokt i ca 20-25 min så tilsetter du creme fraiche,fløte,fløtemysost,dijonsennep,salt,pepper,viltkjøtt og bacon. La dette putre i 5-10 minutter. Rett før servering tilsettes soppen.

Server gjerne med brokkoli eller rosenkål.


Tanja



4 Kommentarer

















Is-te

  • 05.06.2016, 10:53

Det er jammen deilig å drikke is-te på varme dager. Mange kjøper den ferdig men det er jo helt unødvendig. Den beste og billigste lager man selv etter eget ønske.

Is-te
2 liter vann
20 teposer gul lipton
1.5 dl sukker eller natreena strø
3-5 ss sitron fra fersk sitron eller flaske etter ønske.

Kok opp vann i en kjele. Sett til side. Ha i teposene. La trekke i 20 minutter.

Klem på teposene og ta de ut. Rør inn sukkeret og ha i sitron. Avkjøl i kjøleskap.

Tanja



4 Kommentarer

















Lemonade

  • 03.06.2016, 13:30

En klassisk tørstedrikk som jeg lærte å lage i Usa som 15 åring. Dette er 27 år siden nå men jeg syns det er like godt enda

Lemonade (2 liter)
16 dl vann
3 dl ferskpresset lime (8-10 stk evt limesaft på flaske)
3 dl sukker eller natrena strø for de som ønsker sukkerfritt.

Kok opp under omrøring. Hell over på mugge eller flaske. Avkjøles i kjøleskap og drikkes helt kald.

Hvis du ønsker nye oppskrifter på epost, trykk på linken her:

https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter 



4 Kommentarer

















Boller (Hevefrie)

  • 03.06.2016, 11:09

Noen ganger ønsker man at det skal gå fort å lage noe

Hevefrie boller
16-17 dl pizzamel
200 g smør
1 pk tørrgjær
2.5 dl sukker
2 ts kardemomme
2 strøkne ts natron
6 dl kefir
Ha alt det tørre i en bakebolle. Smelt smøret. Ha i kefir og rør rundt. Kjenn om det er fingervarmt. Ha væsken i bakebollen. Elt på lav hastighet i 3-4 minutter. Trill ut bollene  og pensle med melk. Sett de midt i i KALD ovn på 225 grader. Stek i 25 minutter.
* Hvorfor kefir? Fordi kefir og natron gir god heving i ovnen.

Hvorfor bruke Tipo 0 ? 00 istedetfor siktet hvetemel. 

Det er mest stivelse og protein i melet lengst inne i kornet, kjernemel, og det har mye sterkt gluten. Det er glutenet som gjør deigen tøyelig, jo mer gluten desto mer tøyelighet. Og pga all stivelsen blir deigen luftig under steking da stivelsen trekker til seg fuktigheten i ovnen. 

Utmalingsgrad dvs. hvor mye av kornet som er i melet med skall. 

Tipo 0  = 65% 

Tipo 00 = 55% 

Siktet hvetemel = 78 % , inneholder mer skalldeler enn Tipo 0 og Tipo 00.

Pizzamel får du kjøpt feks på Kiwi.

 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 

http://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter



0 Kommentarer

















Laks med crème fraîche og mangochutney

  • 01.06.2016, 08:20

Jeg er veldig glad i fisk, og på jakt etter ny inspirasjon fant jeg denne oppskriften på Salma sine sider :)



 

4 laksefileter

3 dl crème fraîche 

1 ts currypaste

3 ss mangochutney 

 

Bland alt sammen unntatt laksen og kjør litt med stavmikser. Stek fileténe lett på hver side og hell blandingen over. La det stå og putre i ca 5 min. Serveres med f.eks. ris og brokkoli.

 

Velbekomme.

             Jenny



0 Kommentarer
















Dette er en blogg for alle som vil lære å lage mat fra bunnen, eller få inspirasjon til dette. Her kommer vi til å legge ut mange nye og fristende oppskrifter. I menyen kan du velge oppskrifter og navigere deg frem til alle våre deilige oppskrifter, oppdelt i kategorier.

Vårt mål er å hjelpe og inspirere flest mulige til å lage mat fra bunnen, isteden for posemat, ferdigmat og halvfabrikat.

Se gjerne vår facebookside og bli medlem HER!





Bær Dessert Drinker Fisk Forrett Frokost Gjærbakst Glutenfritt Grilling Gryter Internasjonal mat Jul kaker Kjøtt Kylling Lettvint middag Lunsj Ovnsretter Pasta Pizza Pålegg Salater Sauser Sjømat Skalldyr og skjell Småkaker Supper Sylting Tapas/fingermat Tilbehør Tradisjon Ukesmeny Vilt




Søk i bloggen



Følg oss

bilde bilde bilde


Oppskrifter

Arkiv



Design og koding

Albertine L. Vestvik

hits




Design OG KODING av Albertine Løseth Vestvik ©