Pai med egg- og baconfyll

  • 29.06.2017, 16:48



 

Oppskriften på paibunnen fant jeg inne på frutimian sin side. Jeg doblet den slik at jeg hadde nok til 2 paier. 

 

Paibunn

350 g hvetemel

2 ts Maldonsalt

250 g smør, delt i terninger

8 ts kaldt vann

 

Ha mel og salt i en foodprosessor, og tilsett smøret. La det blandes godt sammen. Ha så i vannet og kjør til du får det jevnt fordelt. Prøv å ikke kjøre maskinen mer enn du må. Jo mindre deigen jobbes med jo bedre er det.

La deigen hvile i kjøleskapet i 30 min pakket inn i plastfolie.

Når den skal kjevles ut bør du ha plastfolie over og under deigen. Kjevle den til passe tykkelse og legg den over en smurt paiform, ca 24 cm. Trykk den godt, men forsiktig, langs hele kanten. La den gjerne gå litt over kanten. Prikk bunnen.

Hvis du vil forsteke bunnen, må du fylle den med tørkede erter og la den stå på 200 g, nederst i ovnen i 10-15 min.

Hvis du ikke forsteker bunnen, la den stå i ca 20 min i kjøleskapet mens du forbereder fyllet.

 



 

Egg- og baconfyll

4 egg

2 dl fløte

2 stilker vårløk

1 ts pepper

Ca 150 g bacon

Ca 100 g revet ost (Norvegia/Jarlsberg)

Sprøstekt baconet og knus det/klipp opp i små biter.

Visp sammen egg og fløte, tilsett finhakket vårløk og pepper.

Dekk paibunnen med revet ost og hell eggeblandingen over. Dryss bacon over og sett inn nederst i ovnen på 200 g. La stå i ca 30 min. La den hvile 5 min etter steking så den får satt seg litt.

 



 

Serveres med en god salat.

Håper det smaker 😊

 

Hvis du ønsker oppskrifter direkte på epost, trykk på linken:

https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter

Jenny



0 Kommentarer

















Ledertreff i facebookgruppen Mat fra bunnen

  • 27.06.2017, 14:44

Dette er ett litt annerledes blogginnlegg enn dere er vant til fra denne bloggen, men jeg syns at ett ledertreff var ett unntak verdig. Selvsagt stod også god mat og drikke i fokus denne helgen også.
Ledergruppa består av meg selv Tanja Foss, Grethe Langlie, Jenny Myhren, Caroline Nordbæk og Martine Krogh Odenmark.
Grethe Langlie hadde dessverre ikke mulighet til å komme.

Det var ikke med rent lite elefanter i magen da jeg inviterte jentene på hyttetur til meg. For selv om vi samarbeider svært bra så er det jo ingen garanti for at kjemien klaffer i det virkelige livet. To av de kunne også vært døtrene mine rent aldersmessig😅.

Slik så det ut da jentene kom. Jeg syns balkongen er sommerens viktigste rom.


Jenny kom først som avtalt. Hun har vært hos meg to ganger før så det føltes litt betryggende. Jeg kaller Jenny bare " chill pill" da hun er synonymet for ro og tolmodighet. Eller en jente med beina godt plantet i løse luften som hun sier selv 😅 Etterhvert var de alle på plass, klemmer ble gitt og flasker ble åpnet.
Jeg var så heldig å få en nydelig bukett med roser 😍
Forberedelsene til middagen hadde jeg gjort klar på forhånd. Valget falt på å lage Stroganoff med høyrygg. (Oppskriften kommer en annen dag)

Jeg tror det falt i smak for jeg brukte en hel kilo med høyrygg og likevel var gryta bunnskrapt😅🙈.


Derfor var jeg veldig glad for at jeg hadde laget dessert som vi kunne nyte på balkongen etterpå😅
Oppskriften finner du her : http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456241451_sitronfromasje_av_tan.html



Praten gled så lett at man skulle trodd vi hadde møttes mange ganger før. Tonen var uformell, spøkefull men også nær. Etterhvert dro Martine frem brettspillet Politisk ukorrekt. Det som var litt rart med det spillet var at det ble mer og mer morsomt ut i de sene nattetimer😅. Det kan muligens også ha en sammenheng med vin og drinker eller også kan Martines latter være høyst medvirkende😂. Tidvis lo vi nemlig mer av hennes latter enn av spillet. En høyere og mer smittende latter skal du lete lenge etter. Den mer "shady" videoen etter den andre ble postet på admingruppa til resten av adminsene. Innholdet i de er dessverre altfor drøyt å poste i dette innlegget 🙈😎.

 


Etterhvert begynte fuglene å kvitre og det var på høy tid å finne sengen. Jeg takket en stille bønn til høyere makter da de annonserte at de skulle på svenskehandel dagen etter. Som eldst i gjengen var jeg ikke lei meg for å få noen timer ekstra på øyet mens de slo seg løs på shopping😅. Det jeg ikke nevnte var at jeg var sjeleglad for å slippe å gå der med overfylte handlevogner som er ett typisk tegn på nordmenn i Sverige 😂😂.

Men det ser jo ut som de hadde det ganske så moro egentlig


Og forresten... mine forutanelser stemte. Bilen var fylt til randen så bakdelen hang godt ned mot bakken 😅. Disse jentene har blant annet godteri, capri sonne og brus for lang tid framover 😅

Etter litt kaffekos på verandaen syns vi det var helt naturlig å leke litt "rosabloggere". Vi har nemlig sett de har så mange lesere så da måtte vi jo  prøve å fylle deres sko denne dagen 😅.

Siden Caroline er yngst, bruker mest tid på badet på å stelle seg og ellers en "flott liten sak" var hun jo dømt til å være motiv.

Caroline " the babe"

  


Midt på dag var det tid for en aldri så liten picnic med jordbær og Prosecco. Jeg mistenker egentlig at picnicken kun var ett påskudd for ettermiddags-prosecco😅.

Vi følte oss som litt på en film


Denne helgen var det ganske behagelig at Caroline har bijobb som bartender. Hun kunne nemlig trylle fram veldig gode drinker.

Mojito


Oppskriften på Carolines mojito :

Til 1 glass mojito:
2,5 CL lys rom
1 neve mynteblader
1/2 glass knust is
250ml club soda
1 ss sukker
1/2 lime

Skjær 1/2 lime i 4 båter. Knus de sammen med sukker så all saften kommer ut. Knus inn mynte. Hell på med is og rom. Bland godt. Fyll opp med club soda. Bland godt og server.


Vi fikk også en deilig strawberry daquiri

Oppskrift 3 glass Strawberry daquiri:

400g fryste bær blendes med 8 ss sukker. Bland så inn 7 CL lys rom og 1 glass knust is. Press saften av 2 lime. Blend godt i en blender. Server i kalde glass.


Det var kos å innta drinker på balkongens daybed.

Igjen så følte vi oss litt sånn rosablogger /slash på film 😅


Vi var enige om å spise godt men lettvint denne helgen.
Middagen ble denne dagen derfor reker, loff, majones, dill og min egen avokadoaioli.
Jeg trodde det ville bli rester av 4 liter reker men tok igjen feil. Hver eneste reke ble borte😂. Dette er jenter med næringsvett - det er helt sikkert.
Vi koste oss glugg ihjel og inntok måltidet på balkongen ( ja det var stort sett der vi oppholdt oss hele helgen)


Jeg hadde laget klar en ostekake med nøttebunn. Den skulle egentlig ha ett lag sjokoladeganasje på toppen men det hadde jeg visst glemt å kjøpe.
Jeg satte derfor Martine til å pynte den med det vi hadde tilgjengelig.


Kvelden fortsatte som kvelden før med god prat og brettspill og ikke minst mye latter. Kvelden ble ikke avrundet før solen atter en gang skinte inn på balkongen.

På søndagen kunne jeg konkludere med at helgen hadde vært en formidabel suksess. Jeg fikk flashback til da jeg var liten og låste venninna mi inne i en redskapsbod for at hun ikke skulle dra hjem 😂. Det var litt samme følelsen liksom 😅

Vi kunne jo jugd å sagt at vi elsket hverandre. De fleste av oss har jo fast følge eller nyter singellivet (Martine tar gledelig imot invitasjoner til dates). Så vi elsket kanskje ikke hverandre på den måten, men pokker ta så glade vi ble i hverandre og hvor mye vi trives i hverandres selskap 😍
Alder hadde slettes ikke noe å si. Det var nok latter og masse å prate om.

Slike ledersamlinger i bedrifter er ment som faglig påfyll og sosialisering. Vårt ledertreff hadde vel samme intensjonen, men dersom vi ser bort i fra det faglige påfyllet holdt vi oss helt etter skjema 😂😂

Neste treff er allerede under planlegging men først og fremst ser vi nå fram til Admintreff 2017 siste helgen i juli for hele hurven. Vi har stor tro på at det også blir en formidabel suksess 😀

Tusen takk for at dere kom jenter! Og tusen takk for hjelp til å ta bilder og for å hjelpe til med alt.

I love you big time 💖



8 Kommentarer

















Kebabpizza med enkel kebabdressing

  • 26.06.2017, 19:34

Pizza kan varieres i det uendelige med fyll og div dressinger til å ha oppå.

Først må du lage kebabkjøttet. Det kan du fint dele opp i porsjoner og fryse ned.
Slik lager jeg kebab : http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1481359992_kebab_hjemmelaget.html

Jeg vet ikke om ferdig kebabkjøtt selges i Norge, men det selges iallefall i Sverige. Uansett: Hjemmelaget er utrolig mye bedre og kan ikke sammenlignes.

Pizzabunn (tykk type) :

500 g møllerens pizzamel eller hvetemel etter ønske
1 pk tørrgjær 
3-4  dl vann 37 grader
2 ts salt
3 ss solsikkeolje
3 ss oregano
Elt sammen deigen og la heve 30 min.
Pensle en langpanne med olje og kan deigen godt utover. Ha på fyllet.

Fyll:
500 g kebabkjøtt
1 liten boks mais
1 løk
Ost (merke og mengde etter ønske)
Jeg brukte 4 never mozzarella rett på deigen og 4 never Jarlsberg på toppen.

Saus til bunnen :
1 dl rømme eller creme fraiche
1-2 ss oregano

Enkel kebabdressing til å ha på etter steking:
1.5 dl rømme
2 ts spisskummen
1 ts løkpulver (eller hvitløkspulver)
2-4  ts oregano etter ønske
1 ss ketchup
1 ss majones
La trekke 30 min i kjøleskapet.

Stek pizzaen i 25-30 min på 225 grader midt i ovnen. La den stå 5-10 minutter før du skjærer i den.

Velbekomme

 

Hvis du ønsker nye oppskrifter direkte på epost, trykk på linken her:  https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter 



4 Kommentarer

















Ukesmeny 26

  • 25.06.2017, 15:32

Ny uke og en ny ukesmeny er klar . Ønsker dere alle en fin uke som kommer
Mandag: Fiskepinner
http://matfrabunnenfb.blogg.no/1476031316_fiskepinner.html



Tirsdag : God Makaroniform
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1478603817_barnas_makaroniform_5.html


Onsdag: Skinnstekt Skreifilè 
http://matfrabunnenfb.blogg.no/1456334561_skinnstekt_skreifilet.html


 
Torsdag: Bondeomelett i ovn
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1497883453_bondeomelett_i_ovnen.html


Fredag: Svinefilè og Tagliatellesnadder 
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1484668262_svinefilet__tagliatel.html


Lørdag: Moussaka og serverer med hjemmelaget Foccacia 
http://matfrabunnenfb.blogg.no/1455806225_moussaka_av_tanja.html
Foccacia Finner du her http://matfrabunnenfb.blogg.no/1455629809_foccacia_av_tanja.html



Søndag: Viltgryte 
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1465145681_viltgryte_til_8_perso.html



Om dere ønsker å titte innom fiskemiddagene våres så trykk her : http://matfrabunnenfb.blogg.no/middag_fisk.html

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken..
 https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter



2 Kommentarer

















Fromasjkake

  • 20.06.2017, 18:16

Denne kaken er glutenfri, laktosefri, fri for nøtter og egg.



 

6 dl laktosefri kremfløte
2 kurver jordbær + 1 kurv til pynt
1 kurv blåbær
4-5 kiwi til pynt
2 pk sitrongele
2 ts sitronsaft
2 pk jordbærgele
Sitronmelisse til pynt

Kok opp 5 dl vann x 2 i to små gryter.
Når vannet koker tar du grytene av plata og har i gelepulveret.
Visp til det er oppløst.
Rens bæra og del i skiver.
Visp 3 dl kremfløte stivt. (Samme prosedyre for de restrerende 3 dl, men du bør vente da laget skal stivne før du har på det andre laget.)
Ha lunken geleblanding i kremen.
Bland så i jordbær i den med jordbærgele, og blåbær i den med sitrongele.
Finn en kakeform. Ha aluminiumsfolie eller plastfolie rundt den og litt opp på kanten, da blandingen er veldig flytende.
Hell først på jordbærblandinga, la dette stivne før du heller over sitronblandingen.
La stivne i kjøleskap i 2 timer til slutt.
Pynt etter ønske. Jeg har brukt 1 kurv jordbær og 4-5 kiwi.

        Tanja



6 Kommentarer

















Bondeomelett i ovnen

  • 19.06.2017, 16:44

Ovnsomeletter er kjærkomne. De passer seg selv og man kan bruke rester og mat som er på vei til å gå ut på dato. Man kan i praksis tilsette det man vil.
Dette brukte jeg idag.

Til 4 personer
6 poteter (amadine)
6 egg
6 ss fløte, melk eller vann
200 g bacon (Eller mer/mindre)
1 løk
6 stilker vårløk
Ost etter mengde og eget ønske
Salt og pepper

Stek baconet og la renne av på kjøkkenpapir. Klipp opp i mindre biter.
Spar stekefettet.
Smør en ildfast form (20×30) med baconfett. Skjær opp potetene i veldig tynne skiver. Legg de side om side i bunnen og pensle over med baconfett. Ha i de andre potetskivene litt tilfeldig utover første laget og pensle med baconfett. Strø forsiktig over med salt og pepper.Kutt opp løk og spre over.
Sett formen inn i forvarmet ovn på 200 g nederst i ovnen i først 20 minutter. Mens potetene steker kutt opp vårløk og visp sammen egg med væske. Tilsett 0.5 ts salt og 0.5-1 ts pepper i eggeblandingen.Rasp så osten.
Etter 20 minutter taes formen ut av ovnen. Ha i eggeblandingen og dryss over bacon, vårløk og ost.
Sett formen tilbake i ovnen og stek 25 min til.
Spander gjerne ett persilledryss til slutt.


Jeg serverte med en enkel salat og ristet grovt brød.
Velbekomme :)

Scrolle gjerne ned og del oppskriften så du har den til senere 



0 Kommentarer

















Ukesmeny 25

  • 18.06.2017, 15:31

Ønsker dere alle en fin uke. Og en fin Sankthanskveld

Mandag : God Fiskesuppe
http://matfrabunnenfb.blogg.no/1455215877_mild_kremet_fiskesupp.html



Tirsdag: Gratinert blomkålform med bacon  Gode grønnsaker nå
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1496681444_gratinert_blomklform_med_bacon.html


Onsdag : Fish - Chips Velg hyse eller torskefile.
http://matfrabunnenfb.blogg.no/1456223448_fish__chips_av_tanja.html


Torsdag : Kylling og baconpai 
http://matfrabunnenfb.blogg.no/1456322531_kylling_og_bacon_pai_.html


Fredag : Spareribs med coleslaw, maiskolber og ris
http://matfrabunnenfb.blogg.no/1491241288_spareribs_med_coleslaw_maiskolber_og_ris.html



Lørdag :kyllinggryte med orientalske smaker 
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1463852067_kyllinggryte_med_orie.html



Søndag :  Kjøttkaker med nydelig nykål
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1497202765_kjttkaker_med_fltesausnykl_rrt_tyttebr_og_poteter.html



Om dere ønsker å titte innom fiskemiddagene våres så trykk her http://matfrabunnenfb.blogg.no/middag_fisk.html

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 
https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter



2 Kommentarer

















Luksusnachos med guacamole,tomatsalat og rømme

  • 16.06.2017, 18:44


 

Dette er vel det nærmeste vi kommer "tacomat" her i huset, men dette er kjempegodt om dog ikke fullstendig fra bunnen mht nachochipsen.

 

Luksusnachos
Nok til 4-5 voksne

2 pk nachos ( 185 g ×2 )
300 g ytrefilet
300 g Jarlsberg
1 pk cheddar i skiver
1 liten purre
1 rød paprika
1 boks mais
Slik ser cheddarosten ut


Tomatsalat
2 store tomater
En halv rødløk
2 ss olivenolje
1 ss saft av sitron
En neve kruspersille
3 klyper maldonsalt.
Bland godt sammen.

Oppskriften min på guacamole finer du her :http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1481997256_guaccemole.html

Slik gjør du:
Del biffen i biter. Krydre med salt og pepper. Om du ønsker kan du bruke feks hvitløk og chili eller annet du liker. Smelt smør i en panne. Vent til smøret ligger brunt og stille før du har i biffkjøttet. Du skal såvidt svisse dette i pannen noen sekund siden det skal videre inn i ovnen.


Bruk en fiskeøse å ta ut kjøttet med eller hell det i ett dørslag så væsken renner av (du ønsker ikke våt myk nachos). Sett til side.

Hakk opp grønnsakene.
Finn frem ett stekebrett med bakepapir eller en ildfast form. Før brukte jeg form men nå bruker jeg brett. Legg ett lag med nachos i bunnen. Strø over med revet ost og cheddar revet i mindre biter. Legg så på mais, paprika i strimler, purre i ringer og biffkjøtt.  Legg nytt lag med nachos og gjenta prosessen.
Da blir det seende slik ut


Sett nederst i forvarmet ovn på 200 grader nederst i 15 minutter.
Server med tomatsalat, guaccamole og rømme. Om du ønsker kan du bruke en sterk salsa. Server umiddelbart.

Her ser du brettet ferdig stekt


Velbekomme :)



6 Kommentarer

















Amerikanske pannekaker

  • 15.06.2017, 20:43

 


Amerikanske pannekaker
15 stk

3 egg
3 dl melk
4 dl mel
50 g smør
3 ss sukker
1 ss bakepulver (ja.. ss)
1 ts salt

Smelt smøret. Visp sammen røren og ha i smøret. Stek på litt over middels varme. Du får plass til 3 i stekepannen om gangen.
La røren svelle 10 minutter.

De er klar til å snus når du ser slike store hull.

 


Serveres med sirup, sukker eller bær.

Velbekomme 😊

Hvis du ønsker nye oppskrifter på epost, trykk på linken her:

https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter 



4 Kommentarer

















Sommersalat med egg og dressing

  • 14.06.2017, 16:56

Det er herlig med lettere mat sommerstid. Det er lettvint,friskt og lett fordøyelig. Serverer man feks noe type brødmat til kan det gjerne serveres som middag syns jeg.

Til 4 personer (servert med urtebrød)

5 økologiske egg
Ett halvt salathode
En neve ruccola
1 rød paprika
En liten boks mais
En halv pose (en neve) sukkererter
3 stilker vårløk

Dressing:
2 dl rømme
1 dl majones
3 ts karri (hindu)
1 ts salt 
2 ts sitron
2  ts sukker eller søtning
(1-2 fedd hvitløk om ønskelig)
Litt fersk gressløk

Hardkok eggene i 8 minutter. Avkjøl eggene i kaldt vann. Fjern skallet og del i båter. Dryss litt salt på båtene om du ønsker.
Kutt opp grønnsakene slik du ønsker.
Rør sammen dressingen.

Her finner du forslag til tilbehør :

Urtebrød: http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1459407205_urtebrd_av_tanja.html

Rundstykker:
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1473771328_rundstykker.html

Ciabatta: http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455903108_ciabatta_av_tanja.html



0 Kommentarer

















Indrefilet med karamellisert ananas, Pommes Anna og lettvint "bearnaise"

  • 12.06.2017, 18:50

Dette er en deilig biffmiddag med gode smaker. Biff med tilbehør kan heldigvis varieres i det uendelige etter lyst og humør.
Pommes Anna er fransk opprinnelig og stammer fra Napoleonstiden.


Pommes Anna:
(Til 4 voksne)
700 g poteter (veid skrelt)
200 g smør
Salt
Pepper
Timian (Kan sløyfes)

Skrell poteter. Del eller skjær de i ca 2 mm tynne skiver. Jeg foretrekker å bruke maskin som på bildet nedenfor.
Legg potetene i en bolle vann. (For å dra ut stivelse). La de ligge 30 min. Hell av vannet og legg potetene på ett rent kjøkkenklede. Legg ett nytt rent over så de tørker.
Smelt smøret. Legg potetskivene på bakepapir og smør på smør på begge sider. Legg de i ildfast/ildfaste  form/porsjonsform i vifteform. Dryss forsiktig med krydder mellom hvert lag.

Mange oppskrifter sier man skal steke de i 30 min.
Jeg steker i 1 time og 30 minutter i vannbad på nederste rulle for å bli fornøyd med konsistensen.

Karamellisert ananas:
1 skive til hver, her 4 skiver.
2 ss smør
2 ss sukker

Indrefilet medium stekt.

Indrefileten før være romtemperert før  den stekes. Strø salt og pepper på begge sider. (Litt timian er også godt) Ha smør i panna og sett på max varme. Når smøret ligger brunt og stille i panna legger du i biffen. Stek til du ser det begynner å piple væske oppå. Da snur du biffen. Stek likedan på neste side. La biffen hvile under klede i minst 5 minutter.

Mens biffen hviler lager du lettvint "bearnaise". Det gjør du slik: http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1496221434_lettvint_bearnaise.html

Bildeforklaringer:


Scrolle gjerne ned og del oppskriften så du har den til senere.

Velbekomme :)



0 Kommentarer

















Kjøttkaker med fløtesaus,nykål, rørt tyttebær og poteter

  • 11.06.2017, 19:39

Når jeg tenker tilbake til barndommen så er vel lukten av brun saus noe av det jeg husker aller best og den dag i dag ligger slik mat nært mitt hjerte :)

Kjøttkaker
11-14 stk etter størrelse

4-500 g kjøttdeig eller karbonadedeig
1 egg
En halv løk
1.5 ts salt
0.5 ts pepper
0.5 ss malt muskat
2 ss griljermel
1-2 ss potetmel
2 ts bakepulver ( for luftighet. Kan utelates)
0.5- 1 dl av fritt valg av vann, Farris (for luftighet, eller fløte (for saftighet)

Finmos løken i stavmikser eller kutt i kjempesmå biter. Ha alle ingrediensene i en bolle og bruk hendene til å lete sammen kjapt. Med maskin kan du risikere at de blir seige.
Bruk hendene og form til boller. Jeg liker å ha våte hender når jeg former da det er enklere å forme de da uten å ha i for mye potetmel.
Smelt smør i stekepannen. Stek kjøttkakene til de får stekeskorpe.
De skal ikke gjennomstekes men trekke seg ferdig i sausen.

Du kan bruke en helt vanlig brun saus men her valgte jeg en med fløte. Den laget jeg slik.

Lag bruning av:
100 g smør
1.5 dl mel.

Ta gryta til side og tilsett 6 dl vann eller kraft.

La dette putre i 20-25 min til melsmaken blir borte.
Tilsett 1-2 dl fløte etter ønske, 1 ss soyasaus, 2 ts dijonsennep,1 ts salt og 1 ts pepper.

Her finner du video av hvordan du lager bruning. Les også de gode rådene dersom du er nybegynner. Trykk her : 
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1459951767_hvordan_lage_brun_sau.html

Sett poteter til koking.

Legg kjøttkakene i sausen så de får trekke/småputre i 10 - 15 minutter.

Damp til slutt nykål i en gryte med vann og en god klikk smør samt litt salt. Jeg samler kun i 3-4 minutter da jeg ønsker den litt crispy. Ønsker du ikke det kan du dampe i 12-13 minutter.

Slik lager jeg rørt tyttebær som jeg fryser ned hver høst. Trykk her : http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456311183_rrt_kremet_tyttebr_av.html

Det er mange måter å lage kjøttkaker på og jeg har prøvd mange varianter. Jeg går alltid tilbake til denne :)

Velbekomme :)

Scrolle gjerne ned og del oppskriften så du har den til senere.  



10 Kommentarer

















Ukesmeny 24

  • 11.06.2017, 15:52



0 Kommentarer

















Daim is

  • 10.06.2017, 17:32

Daim is er jo godt og aller best er det å lage den selv :)

Daim is
(Mengde ca 1.5 l)

Eggedosis av :
5 eggeplommer
125 gram sukker

Krem av: 
6 dl fløte 
2 ss sukker
2 ts vaniljesukker eller frøene av 1 vaniljestang.
3 ss kakao
200 g daim sjokolade

Hakk opp daim i små biter 
Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker. 
Pisk krem av fløte, sukker og vaniljesukker. Ha så i kakaopulveret.
Bland sammen forsiktig eggedosis og krem med en slikkepott sammen med opphakket daim . Vend godt inn. 
Frys ned i egnet beholder. Du trenger ikke røre i innfrysningsprosessen. 
Må stå i fryser minimum 6 timer før servering. 

Tips : dryss peanøtter over ved servering.

Velbekomme:)
Scrolle gjerne ned og del innlegget så du har det til senere.



4 Kommentarer

















Sjokoladekake med 2 ingredienser

  • 09.06.2017, 15:13

Noen ganger er reklamen på Facebook til stor inspirasjon og ikke irritasjon 😉

På fredag så jeg en reklame fra Coop hvor de hadde fått konditor Leif Inge Bårdsen, fra bakebloggen Matmonster, sin oppskrift på denne superenkle sjokoladekaka. Jeg brukte bare litt mer sjokolade.


 

 

3 romtempererte egg

200 g kokesjokolade

Skill eggene og stivpisk hvitene. Plommene kan du piske lett sammen med en gaffel. Sjokoladen brekkes opp og smeltes i vannbad. Med eggene pleier jeg å ta et og et egg og slippe hviten i et glass før jeg puttet det i bollen. På den måten kan jeg sjekke at det ikke følger med noe plomme eller skall.



 

Sjokoladen har jeg i en glassbolle som jeg setter i varmt vann i vasken. Pass på at det ikke kommer noe vann i bollen.

 



 

Når hvitene er stivpiskes og sjokoladen smeltet kan du blande eggeplommene i sjokoladen og blande godt. Så tar du 1/3 av hviten og pisker inn i blandingen. Deretter skal resten av hviten vendes inn i sjokoladeblandingen. Så heller du alt i en 15 cm form. Jeg hadde bare en ugleform i silikon tilgjengelig nå... (Anbefales ikke helt)

 



 

Stekes midt i ovnen på 170 g i ca 20 min. Sjekk med en bakenål om den er ferdigstekt.

Så er det bare å drysse melis over hvis du vil og servere. Smaker ekstra godt med litt krem ved siden av 😊

 



 

Her finner du originaloppskriften: https://coop.no/coop-prix/kos/articles/verdens-enkleste-sjokoladekaker/?utm_source=facebook&utm_medium=content 



2 Kommentarer

















Lettvint kremet kyllingsnadder

  • 07.06.2017, 21:15

Kylling er så utrolig anvendelig og derfor elsker jeg å bruke det.
Denne retten smaker utrolig godt og er lett og rask å lage .

Kremet kyllingsnadder
Til familie på 4

Ris: mengde etter ønske. Tilbered etter posen/pakkens anvisning.

600 g kyllingfilet
1 løk
1 rød paprika
1.5 dl fløte
1 ts salt
1 ts pepper
1 ts tørket estragon
1 ts rød Dragon curry paste

Hakk løken i biter. Stavmikse paprikaen  (dette for fargens skyld)
Skjær kylling i små biter.
Stek kyllingen i olje i stekepannen. Tilsett så fløte, løk, paprika og krydder.
La dette surre 2 minutter.

Server med feks lettkokt brokkoli.

Velbekomme 😊



2 Kommentarer

















Villsvin lårstek

  • 06.06.2017, 21:40

Da fikk vi prøvd oss på låret fra villsvinet også. Kjøttet blir så utrolig saftig og godt.

 



 

1 stk villsvinlår på ca 3 kg med ben.

 

Rub

8-10 tørket einebær, knust

1 kvist rosmarin, hakket

2 ts Maldonsalt

0.5 ts pepper

2 pk bacon

Bland alt sammen i en morter og knus godt sammen. Pensle låret med olje, f.eks. rapsolje, og gni ruben godt over hele steika. Dekk steika med bacon, fest det med tannpirkere av tre.

 



 

I panna/formen med steika

1,5 dl rødvin

0.5 dl vann

3 gulrøtter, i biter

2 rødløk, delt i båter

1 gul løk, delt i båter

6 fedd hvitløk, knust og grovhakket

Ha alt i formen før du legger steika oppå. La stå på 120 g til termometeret viser 65 g. Bruk grillfunksjonen de siste minuttene for å få ordentlig stekt bacon. La så steika hvile, pakket inn i alufolie og håndkle, i ca 30 min.

Poteter

Ta så det antall poteter du ønsker og kok de halvveis. Hell av vann og legg potetene over i en langpanne, trykk de godt ned. Hell over litt olje og strø over salt og pepper. La stå på 225 g i ca 10 min.

 



 

Saus

Ta krafta fra formen som steika har ligget i, spe ut med ca 0,5 dl vann. Ta også den safta som har kommet i alufolien og hell oppi sausen. Smak til med salt og pepper hvis du føler det trengs, og jevn hvis ønskelig.

Da håper jeg det smaker 😊

Jenny

 



 



2 Kommentarer

















Gratinert blomkålform med bacon

  • 05.06.2017, 18:50

Når de norske grønnsakene kommer for sesongen er det bare å benytte seg maksimalt! Det er jo bare så godt og vi skal være glade for at vi har tilgang på så flotte råvarer.


Gratinert blomkålform med bacon
Til familie på 4

2 små blomkål
200 g bacon (evt mer etter ønske)
50 g smør
1 dl mel
6 dl melk
0.5-1 ts salt
1 ts malt muskat
0.5 ts pepper
Ost etter eget ønske mht type og mengde. Jeg brukte ca 150 g jarlsbergost.
Persille til pynt

Del blomkålen i buketter. Kok den i lettsaltet vann i 7 min. La den renne av i dørslag.
Saus:
Smelt smøret i en gryte. Rør kjapt inn melet og spe med melk mens du rører det klumpefritt. Ha i salt, pepper og muskat. La sausen putre under omrøring i 5 minutter.
Legg blomkålen i en ildfast form. Hell over sausen. Dryss over ost.
Settes i forvarmet ovn på 200 grader i 15 min. Sett så på pizzafunksjon eller grill i 3-5 min til du får fine gyldne topper.
Mens formen stekes i ovnen steker du bacon.
Ta ut formen og klipp bacon  over sammen med oppklippet persille. Server straks.


Scrolle gjerne ned og del innlegget så du har det til senere:)

Velbekomme



0 Kommentarer

















Ukesmeny 23

  • 04.06.2017, 17:50



6 Kommentarer

















Havregrynsvafler

  • 04.06.2017, 08:36

Vafler finnes det utallige varianter av. Denne oppskriften kan du trygt servere til frokost for de som er lei av brødmat.

Havregrynsvafler

4 egg
7 dl kefir
2 dl mel
4 dl havregryn
50 g smeltet smør.
2 ts bakepulver
2-3 ss sukker
1 klype salt

Rør godt sammen. La svelle 10 minutter. Pass på å ikke ha for mye i jernet for da vil de bli deigete inni. Stek de godt til de er litt brune. 



 

Dette er passe mengde.
Serveres med pålegget man selv ønsker.

 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på linken 

https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter 



3 Kommentarer

















Sjokoladebollekake

  • 02.06.2017, 20:30

Sjokoladebollekake er egentlig kokosbollekake men da uten kokos. Det ligger flere av disse ute på nettet bare med små variasjoner.
Slik er min versjon.


Sjokoladebollekake

6 eggehviter
3 dl sukker
2 ts vaniljesukker
Noen fnugg salt
7 plater gelatin
1 dl vann
100 g lys kokesjokolade
100 g mørk kokesjokolade
3 ss smør

Legg gelatinplatene i vann og la ligge i 5 min. Varm opp 1 dl vann med gelatinplatene mens du rører til de blir oppløst (det skal ikke koke)
Avkjøles.
Sil den gjennom en sil oppi bollen med marengsen mens maskinen går og pisk i 10 min til.

Ha eggehviter, sukker og vaniljesukker i en bolle med noen ørsmå fnugg salt. Pisk på max hastighet i maskinen til den er stiv. (Ca 10 min).
Er den stiv nok blir den slik


Kle en form med plastfolie. Spray på formfett. Ha i marengsen.  Sett i kjøleskap minst 4 timer eller gjerne over natta.

Når den er stivnet ferdig så smelt sjokolade og smør i vannbad (i en bolle over en kjele med varmt vann som ikke koker men på kokepunktet).
La smelte mens du rører med gaffel til en blank masse. Avkjøles.
Ta ut kaken av kjøleskapet. Hvelve den over på ett kakefat og ta bort plasten. Smør sjokoladeblandingen over. Sett kaldt.


Ta ut kaken 10-15 minutter før servering før du skjærer i den så sjokoladen ikke sprekker opp.
(Jeg forhastet meg litt idag).

Spis og nyt!

Scrolle gjerne ned og del innlegget så du har det til senere.



8 Kommentarer

















Villsvin indre- og ytrefilet i baconform

  • 02.06.2017, 20:24

Da har jeg endelig fått prøvd meg på villsvin. Så saftig og mørt kjøtt er det lenge siden jeg har smakt 😀


 

Jeg hadde 2 indrefileteer og 1 ytrefilet på ca 700 g totalt. De fikk ligge og godgjøre seg i ca 3 timer i marinade før de ble svidd kjapt i panna og lagt på en baconseng i ildfast form. Ovnen ble satt på 200 g og steketermometeret på 65 g. Pakket hele formen inn i alufolie og lot kjøttet hvile i 30 min mens fløtepoteter var i ovnen.

 

Marinade

1 dl olivenolje

0.5 dl soyasaus

1 ts Sambal Oelek

0.5 ts hvite pepperkorn, knust

1 kvist rosmarin, hakket

3 fedd hvitløk, knust

 

Bland alt godt sammen, bruk 2 brødposer og putt kjøttet oppi og hell marinaden over. Masser det godt inn og la det ligge på benken i ca 3 timer. Kle en ildfast form med 2 pakker bacon og pakk inn kjøttet etter det er brunet. Tok ca 30 min på 200 g før kjøttet nådde kjernetemp på 65 g.

 


 

Saus

5 dl vann

1 kjøttbuljong

1 grønnsaksbuljong

3 dl fløte

Krafta som ligger i den ildfaste formen når kjøttet er ferdig stekt. 

Jeg lot vann og buljong stå og putre mens kjøttet stekte. Tilsatte krafta og fløte og lot det putre videre mens fløtepotetene var i ovnen. Kan bare bruke krafta og fløte da det gir mer enn nok smak 😉

Oppskrift på fløtepoteter finner du her:

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1457441229_fltegratinerte_potete.html 

Server med rotgrønnsaker.

Velbekomme 😊

Ønsker du varsel når det kommer nye oppskrifter, trykk på linken her:

https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter

 

Jenny 😊



0 Kommentarer

















Hvordan få kiwi til å stivne inn i gelé

  • 02.06.2017, 16:53

Er du en av de som har hørt eller selv opplevd at geleen ikke vil stivne om du har kiwien liggene i den rennende blandingen?
Her i innlegget får du vite hvordan du kan stivne kiwien i selve geleen :)


Ostekake med kiwi og smashbunn
26 cm form

Bunn:
1 pose smash (200 g)
7 digestive kjeks (100 g)
150 g smør

Knus grovt kjeks og sjokolade i stavmikser eller på annen måte.
Smelt smøret. Vend smøret inn i blandingen. Smør en kakeform og hell blandingen i. Sett i kjøleskap.


Ostemassen
2 pk Philadelphia ost (400 g)
1 boks seterrømme
3 dl kremfløte
250 g melis (ca 4 dl)
1 pk sitrongele

Kok opp 2.5 dl vann. Dra gryten til side og rør inn gelepulveret. Rør til det er godt oppløst. La det avkjøle.
Bland sammen ost og rømme til en jevn masse. Visp krem av kremfløte. Vend kremen forsiktig inn i ostemassen. Vend inn melisen. Ha i den avkjølte sitrongelevæsken og vend godt rundt.
Kjenn på kakebunnen i kjøleskapet. Har den stivnet heller du oppi ostemassen og brer den forsiktig utover. La ostemassen stivne i 4-6 timer.

Kiwi geleen
1 pk kiwigele
5 -6 kiwi (jeg brukte akkurat 5)

Skrell kiwien på den måten du ønsker. Jeg bruker en skarp potetskreller.
Skjær i skiver ca  2-3 mm.

Her kommer trikset:
Ha kiwiskivene i en liten gryte. Ha i vann. Gi dette ett oppkok. La det koke ca 20 sekunder (ikke lenger for da kan de bli ødelagt). Hell forsiktig kiwiskivene opp i en sil. La de avkjøle.
Kok opp 2.5 dl vann i en gryte. Dra gryten til side og ha i pakken med kiwigele. Rør til den er godt oppløst.
Når geleblandingen er avkjølt legger du kiwiskivene i det mønsteret du vil oppå ostemassen. Hell over den flytende avkjølte blandingen. Kiwiskivene vil flyte litt opp og flytte bittelitt på seg men dette korrigerer du forsiktig etter at du har satt formen inn i kjøleskapet. Bær formen så forsiktig så mulig til kjøleskapet.


Da er det bare å vente 2-3 timer så er den klar til servering. Sett formen på ett kakefat. Før en smørkniv langs kanten før du løsner ringen.

Velbekomme. Håper det smaker :)


Scrolle gjerne ned og del innlegget så du har det til senere.



0 Kommentarer

















Løvetannsirup med lime og cayennepepper

  • 01.06.2017, 14:50

I fjor lagde jeg en løvetannsirup med cognac og sitron. Siden den ble så populær fikk jeg lyst å lage en årets versjon med andre smaker.

Løvetannsirup med lime og cayennepepper  (4 dl mengde)

5 dl løvetannhoder
5 dl vann
5 dl sukker
Saften av 1 lime (3 ss)
En fjerdedels ts cayennepepper  (eller mer om ønskelig)

Plukk løvetannhoder. Skyll de godt i ett dørslag. Om du er redd for småkryp kan du i tillegg legge de i en skål vann med ett par ss eddik eller salt så vil evt kryp legge seg på toppen. Skyll igjen i dørslag.
Ha løvetann hodene i en gryte og dekk med vann. Gi det ett oppkok. Skru ned varmen og la det trekke i 45 min. (Ikke putre/koke).
Sett ett dørslag over en annen gryte og hell blandingen oppi. Sett gryten på komfyren og kok på ganske hard varme i 30 minutter. Ha i lime og cayennepepper og kok 5 min til. Hell over i ren sterilisert beholder med lokk.

Konsistensen skal bli omtrent som akasiehonning  (flytende men ikke like tynn som saft). Den vil også bli tykkere over natten i kjøleskapet.

Denne sirupen kan du bruke feks i marinade (den vil passe i alle mine marinader hvor akasiehonning er brukt så du kan erstatte med denne. Du kan også marinere den rett på kjøtt og bruke den på is, vafler, pannekaker osv.

Lag nok og gi bort eksklusive gaver til jul. Den står seg fint kaldt i kjøleskapet. 

Scrolle gjerne ned og del innlegget så du har det til senere .

Velbekomme:)



2 Kommentarer
















Dette er en blogg for alle som vil lære å lage mat fra bunnen, eller få inspirasjon til dette. Her kommer vi til å legge ut mange nye og fristende oppskrifter. I menyen kan du velge oppskrifter og navigere deg frem til alle våre deilige oppskrifter, oppdelt i kategorier.

Vårt mål er å hjelpe og inspirere flest mulige til å lage mat fra bunnen, isteden for posemat, ferdigmat og halvfabrikat.

Se gjerne vår facebookside og bli medlem HER!





Bær Dessert Drinker Fisk Forrett Frokost Gjærbakst Glutenfritt Grilling Gryter Internasjonal mat Jul kaker Kjøtt Kylling Lettvint middag Lunsj Ovnsretter Pasta Pizza Pålegg Salater Sauser Sjømat Skalldyr og skjell Småkaker Supper Sylting Tapas/fingermat Tilbehør Tradisjon Ukesmeny Vilt




Søk i bloggen



Følg oss

bilde bilde bilde


Oppskrifter

Arkiv



Design og koding

Albertine L. Vestvik

hits




Design OG KODING av Albertine Løseth Vestvik ©