Ukesmeny 39

  • 24.09.2017, 18:03

 Ny uke og en ny ukesmeny er klar . Ønsker dere alle en fin uke som kommer

Mandag: Stekt hyse
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1494338898_skinnstekt_hyse_med_olivenoljestekte_poteter_eggesmr_og_surst_raspet_gulrot.html



Tirsdag: Lapskaus
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1483545201_brun_lapskaus.html



Onsdag: Fish and chips
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456223448_fish__chips_av_tanja.html



Torsdag: Pannefritert scampi med asiatiskinpirert nudelsalat
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1490116604_pannefritert_scampi_med_asiatiskinpirert__nudelsalat.html

Fredag: Svinefilet & tagliatellesnadder​
http://matfrabunnenfb.blogg.no/1484668262_svinefilet__tagliatel.html




Lørdag: Andebryst​
http://matfrabunnenfb.blogg.no/1458668745_andebryst_med_glasert.html




Søndag: Viltgryte
http://matfrabunnenfb.blogg.no/1465145681_viltgryte_til_8_perso.html


Nå er høsten og tiden for Vilt . Ta gjerne en titt innom Vilttråden vår 
http://matfrabunnenfb.blogg.no/middag_vilt.html


Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 
https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter
 

uke 39 17



0 Kommentarer

















Kringler

  • 21.09.2017, 12:39

Idag våknet jeg tidlig og fikk lyst å bake litt til helgen.
Denne deigen er like god å jobbe med som 90 % av mine deiger så jeg håper du vil prøve.

Kringler (30 stk)

2 - 2.2 liter hvetemel 
150 g smør eller margarin
2 dl sukker
7 dl lettmelk
1 strøken ts salt.  
1 pose tørrgjær eller 1 pk fersk
1 egg (pensling) eller melk

Ha alt det tørre i en bakebolle. Hold igjen litt av melet foreløpig. Deigen skal bli smidig men det skal ikke feste seg på fingrene når du tar på den. 
Varm opp melken til den blir lunken. Ha melken i bakebollen og sett igang maskinen. Skjær opp terninger av romtemperert smør og ha i litt og litt mens maskinen går. La deigen elte på middels hastighet i 7-8 minutter. Kjenn på deigen om den trenger mer mel som beskrevet ovenfor.

Tips: Har du ikke kjøkkenmaskin så smelt smøret og ha i melken til dette blir lunkent og ha i bollen.

La deigen heve under klede i 45-60 minutter til dobbelt størrelse. 
Del i 30 emner. Trill ut hvert emne til en lang remse på tykkelse med en litt tykk finger. Dra hver ende mot midten og fest med å trykke litt på skjøten. 
La disse etterheve på stekebrett i 30-45 minutter. Pensle til slutt kringlene med romtemperert egg eller melk.
Settes midt i i forvarmet ovn på over og undervarme på 225 grader. 
Stek til de blir gylne i 10 - 12 minutter (Jeg stekte i 10 minutter) 
Ta ut kringlene og legg de over på en rist mens de avkjøles.


Del kringlene i to og ha på bare smør eller pålegg. Nydelig til kaffe eller melk.



0 Kommentarer

















Plommegrøt

  • 20.09.2017, 16:42

Ett av mine beste barndomsminner var da jeg overnattet hos min mormor om høsten. Hun hadde ett plommetre som vokste utenfor soveromsvinduet. Jeg husker at jeg krøp ut av den gamle skuvsengen og åpnet vinduet og strekte meg så langt jeg kunne for å nå tak i de deilige søte plommene. Det var ett under jeg ikke falt ut.
Som voksen liker jeg best lage deilig mat med plommer og nå er treet så fullt at greinene nesten soper i bakken, så nå blir det mye godt med plommer framover.

Plommegrøt
6-8 rause serveringsporsjoner

Obs  Det er viktig å bruke skikkelig modne plommer ellers kan plommegrøten bli litt besk/bitter.

2 liter  plommer (Victoria)
2.5 dl vann
2 dl sukker (eller etter ønske)
3 ts vaniljesukker
Saften av en halv sitron
1 ts kanel
2 ss maisenna

Ta steinen ut av plommene. Jeg syns det er lettest å skjære bort kantene først og bruke fingeren til å dytte ut steinen på biten i midten. Ha alt i en gryte sammen med 2 dl vann. Ha i saften av en halv sitron, sukker, vaniljesukker og kanel. Gi dette ett oppkok og la det småkoke i 30 minutter. Rør om iblant.
Etter 30 min så bland maisenna med 0.5 dl vann og tøm i gryten. La det så småkoke 2 minutter. Trekk så gryten til side.

Plommegrøt kan serveres både lun og kald.
Godt til: fløte, melk, fløtemelk (halvt om halvt), rømme, creme fraiche, vaniljekesam. På bildet har jeg granateplefrø. Det er kjempegodt til.

Tips: For enda bedre og rikere smak kan vaniljestang og kanelstang benyttes.



4 Kommentarer

















Pannekaker (tynne og store)

  • 19.09.2017, 10:15

Jeg kom på at jeg ikke har tradisjonelle pannekaker i bloggen, så da måtte jeg jo ta mål på det. Pannekaker skiller seg vel ikke voldsomt fra oppskrift til oppskrift kanskje, men slik lager jeg iallefall mine pannekaker for de som måtte være interessert.


Pannekaker (tynne og store)) 17 stk.

11 dl melk (lettmelk eller helmelk)
6 dl hvetemel
7 egg
100 g smør eller margarin
1 ss sukker (kan sløyfes)
1.5 ts salt

Smelt smøret i en gryte. Visp sammen egg og melk og ha så i smøret og det tørre. Pisk røren klumpefri. Har du kjøkkenmaskin eller håndmikser er det lettest men det går fint å piske for hånd. La røren stå i 20 minutter før du steker.
Stek pannekakene på midt i mellom middels og høy varme til de er gylne.
Jeg bruker 1 ts smør i pannen for hver pannekake.

Tips 1: Jeg setter en ildfast form i ovnen på 125 grader og legger inn pannekakene etterhvert som de blir ferdige. Da holder de varmen.

Server de klassisk med feks bacon, blåbærsyltetøy eller sukker.

Tips 2: Får du rester er de fine å spise kalde til lunsj dagen etter.



2 Kommentarer

















Ukesmeny 38

  • 17.09.2017, 18:07



0 Kommentarer

















Fiskegrateng

  • 13.09.2017, 21:00


Fiskegrateng

Oppskriften tilsvarer
3 middager/former for en familie på 4.

300 gr smør
5 dl hv.mel
11-14 dl melk ( etter hvordan du vil ha sausen )
1 ss salt
1 ts pepper
1 ss muskat
4 eggelommer
4 eggehvitter

Smelt smør. Vendt fort inn melet .
Spe med melk. Ha i krydderet.
La putre under omrøring i 10 min.Sett i vannbad.

Trekk 1-1,2 kg hyse eller torsk i 10 min.

Kok 5 dl makaroni.
Når sausen er noe avkjølt ha i eggeplommene
Bland alt sammen i gryta.
Stivpisk eggehviter og vend forsiktig inn.

Den forma som skal i ovnen har du brødrasp eller griljermel på.
De du skal fryse skal du ikke ha på det før du tar den opp igjen fra fryseren.
Gratengen stekes midt i ovnen på 200 grader i 40-45 min.

Server gjerne med poteter, råkost og gressløksmør.

         



2 Kommentarer

















Kringler med stjerneanis

  • 12.09.2017, 17:57

Høsten har kommet og regnet trommer mot ruta, men hva gjør vel det når en himmelsk lukt sprer seg i hele huset ?

Denne deigen er like god å jobbe med som de fleste av deigene mine og det er ikke behov for mel til utbaking :)


Dagens bakst er oppgitt i dl siden batteriene til vekten var oppbrukt.

Kringler med  stjerneanis (30 stk)

2 - 2.2 liter hvetemel
150 g smør eller margarin
2 dl sukker
7 dl lettmelk
4 strøkne ts malt stjerneanis
1 strøken ts salt. 
1 pose tørrgjær eller 1 pk fersk
1 egg (pensling) eller melk

Ha alt det tørre i en bakebolle. Hold igjen litt av melet foreløpig. Deigen skal bli smidig men det skal ikke feste seg på fingrene når du tar på den.
Varm opp melken til den blir lunken. Ha melken i bakebollen og sett igang maskinen. Skjær opp terninger av romtemperert smør og ha i litt og litt mens maskinen går. La deigen elte på middels hastighet i 7-8 minutter. Kjenn på deigen om den trenger mer mel som beskrevet ovenfor.

Tips: Har du ikke kjøkkenmaskin så smelt smøret og ha i melken til dette blir lunkent og ha i bollen.

La deigen heve under klede i 45-60 minutter til dobbelt størrelse.
Del i 30 emner. Trill ut hvert emne til en lang remse på tykkelse med en litt tykk finger. Dra hver ende mot midten og fest med å trykke litt på skjøten.
La disse etterheve på stekebrett i 30-45 minutter. Pensle til slutt kringlene med romtemperert egg eller melk.
Settes midt i i forvarmet ovn på over og undervarme på 225 grader.
Stek til de blir gylne i 10 - 12 minutter (Jeg stekte i 10 minutter)
Ta ut kringlene og legg de over på en rist mens de avkjøles.

Del i to og spis med kun smør eller smør og brunost. Dette er nydelig med en kopp te til.
Disse er fine å fryse og blir som ferske når man varmer de opp på svak varme.

Info: Malt stjerneanis selges på de fleste butikker i små poser der krydderet står.
Stjerneanis gir ett hint i smak og lukt av lakris.

Velbekomme :) 



4 Kommentarer

















Ukesmeny 37

  • 10.09.2017, 17:43

 Ny uke og en ny ukesmeny er klar . Ønsker dere alle en fin uke som kommer

Mandag: Laks idag 
http://matfrabunnenfb.blogg.no/1464762019_laks_med_crme_frache_.html



Tirsdag: Kantarellsuppe
Velg selv ett godt  brød til . 
http://matfrabunnenfb.blogg.no/1455207886_kantarellsuppe_av_tan.html



Onsdag: Fisk med rotmos og bacon
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1504726287_hvit_fisk_med_rotmosbacon_og_brekkbnner.html


Torsdag: Bondeomelett
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1497883453_bondeomelett_i_ovnen.html

 

Fredag: Rullebeger 
http://matfrabunnenfb.blogg.no/1495370408_tanjas_rullebeger.html

Lørdag: Pizza med marinert biffkjøtt og nachos
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1486215723_texmexpizza_med_marinert_biffkjtt_og_nachos_med_hot_saus_og_hvitlksdressing.html


Søndag : Fårikål 
http://matfrabunnenfb.blogg.no/1456242723_frikl_av_tanja.html



Om dere ønsker å titte innom fiskemiddagene våres så trykk her
http://matfrabunnenfb.blogg.no/middag_fisk.html?fref=gc&dti=418811681553537


Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken..
https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter&fref=gc&dti=418811681553537

Uke 37 - 17



2 Kommentarer

















Hvit fisk med rotmos,bacon og brekkbønner

  • 06.09.2017, 21:31

Til denne retten kan du bruke den hvite fisken du selv ønsker.
Jeg har valgt hysetfilet, da det er ett veldig foretrukket valg i min familie.

Til fam på 4
800 -1000 g hysefilet
200 g bacon (eller mer etter ønske)

Rotmos
2 kålrot
4 gulrøtter
4 poteter
5 ss smør
2 dl fløte
Salt & pepper

2 never ferske brekkbønner

(Tips: Hvis du ønsker å ha potet er til måltidet kan rotmosen halveres)

Skrell kålrot, gulrøtter og poteter og skjær i tynne skiver. Jo tynnere skiver jo fortere kokes de mør.
Ha grønnsakene i en gryte og dekk med vann. Ha i litt salt. La småkoke til det er mørt. (Ca 30 min)
Hell av kokevannet og sett kjelen tilbake på plata på laveste varme. Stamp den sammen med smør med kålrotstamper (grov mos) eller stavmikser (fin mos). Ha i fløte og rør den inn og smak til med salt og pepper.

Fisken
Ha grovt salt på fileen. La den ligge i ca 30 min. Grunnen til at jeg gjør dette er at fisken blir fast og fin og lett å steke uten at den går i stykker.
Saltet trekker også litt inn. Skyll så bort vannet og klapp fileen tørr. Smelt smør i stekepannen og stek fisken på  litt over middels varme til den flaker seg fint, ca 2-3 min på hver side. Øs smør på fisken fra panna underveis.  Dryss lett på med salt og evt pepper.

Stek bacon til den er sprøstekt og sviss så brekkbønner  30-60 sekund i pannen.

Velbekomme.



0 Kommentarer

















Kjøttkaker

  • 05.09.2017, 17:56

Når jeg tenker tilbake til barndommen så er vel lukten av brun saus noe av det jeg husker aller best og den dag i dag ligger slik mat nært mitt hjerte :)

Kjøttkaker
11-14 stk etter størrelse

4-500 g kjøttdeig eller karbonadedeig
1 egg
En halv løk
1.5 ts salt
0.5 ts pepper
0.5 ss malt muskat
2 ss griljermel
1-2 ss potetmel
2 ts bakepulver ( for luftighet. Kan utelates)
0.5- 1 dl av fritt valg av vann, Farris (for luftighet, eller fløte (for saftighet)

Finmos løken i stavmikser eller kutt i kjempesmå biter. Ha alle ingrediensene i en bolle og bruk hendene til å lete sammen kjapt. Med maskin kan du risikere at de blir seige.
Bruk hendene og form til boller. Jeg liker å ha våte hender når jeg former da det er enklere å forme de da uten å ha i for mye potetmel.
Smelt smør i stekepannen. Stek kjøttkakene til de får stekeskorpe.
De skal ikke gjennomstekes men trekke seg ferdig i sausen.

Du kan bruke en helt vanlig brun saus men her valgte jeg en med fløte. Den laget jeg slik.

Lag bruning av:
100 g smør
1.5 dl mel.

Ta gryta til side og tilsett 6 dl vann eller kraft.

La dette putre i 20-25 min til melsmaken blir borte.
Tilsett 1-2 dl fløte etter ønske, 1 ss soyasaus, 2 ts dijonsennep,1 ts salt og 1 ts pepper.

Her finner du video av hvordan du lager bruning. Les også de gode rådene dersom du er nybegynner. Trykk her : 
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1459951767_hvordan_lage_brun_sau.html

Sett poteter til koking.

Legg kjøttkakene i sausen så de får trekke/småputre i 10 - 15 minutter.

Damp til slutt nykål i en gryte med vann og en god klikk smør samt litt salt. Jeg samler kun i 3-4 minutter da jeg ønsker den litt crispy. Ønsker du ikke det kan du dampe i 12-13 minutter.

Slik lager jeg rørt tyttebær som jeg fryser ned hver høst. Trykk her : http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456311183_rrt_kremet_tyttebr_av.html

Det er mange måter å lage kjøttkaker på og jeg har prøvd mange varianter. Jeg går alltid tilbake til denne :)

Velbekomme :)

Scrolle gjerne ned og del oppskriften så du har den til senere.  



2 Kommentarer

















Ukesmeny 36

  • 03.09.2017, 16:10

 Nå har vi kommet til september mnd . Og det vil bli en fin tid fremover   
Ny uke og en ny ukesmeny er klar . Ønsker dere alle en fin uke som kommer

Mandag : Rødspette 
http://matfrabunnenfb.blogg.no/1462284317_dobbelpanert_rdspette.html
 

Tirsdag: God Solkystgryte 
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1491586712_solkystgryte.html


Onsdag: Sei i høstsaus 
http://matfrabunnenfb.blogg.no/1456154178_sei_i_hstsaus_avtanja.html


Torsdag: Blomkålsuppe med kjøttboller 
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1504201492_kalorifattig_blomklsuppe_med_magre_kjttboller.html


Fredag: Fylt svinefilet 
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1458234726_fylt_svinefilet_av_ta.html


Lørdag: Sprøstekt svinefilet med sur/søt saus og ris
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1492881929_sprstekt_svinefilet_med_surst_saus_og_ris.html


Søndag: Grønnsak/kjøttpudding
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1485776379_grnnsaks_og_kjttpudding.html



 Om dere ønsker å titte innom fiskemiddagene våres så trykk her    http://matfrabunnenfb.blogg.no/middag_fisk.html?fref=gc&dti=418811681553537 


Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken  
 https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter&fref=gc&dti=418811681553537

Uke 36 - 17

 



2 Kommentarer

















Himmelsk saftig banankake med nøtte og sjokoladefyll og nougatkrem

  • 03.09.2017, 15:30

Å himmel og hav! Jeg har igjen stått med teskei og desilitermål og smakt fram en helt fantastisk kake. Den er jeg utrolig stolt over! Denne kaken er så saftig og full av smak og ettersmak at det er ren skjær nytelse. Krydderne har litt "julesmak" men denne bør du ikke vente til jul med å lage.

(26 cm form)

Kaken
4 egg
3 dl sukker
100 g hasselnøttkjerner
100 g valnøtter
4 små godt modne (first price) bananer eller 3 store
100 g mørk kokesjokolade
2 ts kanel
2 ts natron
2 ts vaniljesukker
0.5 ts muskat
0.5 ts kardemomme
0.25 ts malt nellik
0.25 ts allehånde
1/2 ts salt
3 dl mel
1.5 dl solsikkeolje

Nougatkrem
4 dl kremfløte
250 g nougat
100 g mørk kokesjokolade

Pisk egg og sukker til eggedosis.
Hakk opp nøttene og sjokoladen.
Tilsett alle ingrediensene i eggedosisen og visp forsiktig.
Smør kakeformen og hell røren i.

Stekes i forvarmet ovn på nederste rille i på 170 grader i 100 minutter.

*Ja, 100 minutter stemmer. Det var tiden det tok å få kaken stekt og jeg brukte kakenål mange ganger.

Avkjøl kaken i formen. Hvelv den over på ett kakefat.
Når kaken er helt avkjølt lager du nougatkremen.
Ha 1 dl fløte i en gryte. Grovhakk sjokoladen og ha den i. Smelt sjokoladen i fløten på middels varme til det er en jevn og fin røre. Avkjøles helt. Stivpisk så 3 dl kremfløte. Når den er stiv har du i sjokoladeblandingen.
Kremen smøres umiddelbart på kaken.
Om du vil kan du pynte med feks bær eller nøtter.

Her ser du litt bilder av prosessen


Dette er en helt vanvittig saftig kake og den ble enda bedre etter en natt i kjøleskapet.

Velbekomme



4 Kommentarer
















Dette er en blogg for alle som vil lære å lage mat fra bunnen, eller få inspirasjon til dette. Her kommer vi til å legge ut mange nye og fristende oppskrifter. I menyen kan du velge oppskrifter og navigere deg frem til alle våre deilige oppskrifter, oppdelt i kategorier.

Vårt mål er å hjelpe og inspirere flest mulige til å lage mat fra bunnen, isteden for posemat, ferdigmat og halvfabrikat.

Se gjerne vår facebookside og bli medlem HER!





Bær Dessert Drinker Fisk Forrett Frokost Gjærbakst Glutenfritt Grilling Gryter Internasjonal mat Jul kaker Kjøtt Kylling Lettvint middag Lunsj Ovnsretter Pasta Pizza Pålegg Salater Sauser Sjømat Skalldyr og skjell Småkaker Supper Sylting Tapas/fingermat Tilbehør Tradisjon Ukesmeny Vilt




Søk i bloggen



Følg oss

bilde bilde bilde


Oppskrifter

Arkiv



Design og koding

Albertine L. Vestvik

hits




Design OG KODING av Albertine Løseth Vestvik ©