Kokosmakroner med sitron

  • 31.10.2016, 17:57

Jeg syns vanlige makroner kan bli litt for søtt og derfor liker jeg å tilsette sitron.

Kokosmakroner med sitron
370 gram sukker
370 gram kokos
7 eggehviter
5-6 ss sitronsaft  ( saften av sitron)

Stivpisk eggehviter og sukker til den er så stiv at bollen kan snues opp ned. Vend så inn kokos med en sleiv

Skvis saften av sitron og ha i 5-6 skjeer.

Ha alt i en gryte. Rør konstant på middels varme i ca 10 minutter.
Bruk en spiseskje og sett på plate med bakepapir. Jeg bruker en teskje for å dra massen av spiseskjeen.

Sett i forvarmet ovn på 180 grader i midten. Stek til de er gylne ca 12-13 minutter.



5 Kommentarer

















Vinneren av Spekemat med fjøl og kniv

  • 30.10.2016, 18:07

Vinneren av produkter fra Gjerdrums spekebu er : Marianne E. Slettebakk.
Vennligst send oss din adresse på vår blogmail.

GRATULERER :)))         



0 Kommentarer

















Ukesmeny uke 44

  • 30.10.2016, 16:13

Kjære lesere! Jeg vil ønske dere en helt herlig kommende uke. Håper dagene blir strålende av sol og at du lykkes i alt du foretar deg :).

Her er min middagsinspirasjon til deg for uke 44.

Mandag: Brennende kjærlighet
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456232855_brennende_kjrlighet_a.html

Tirsdag: Blomkålsuppe med kjøttboller
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456330855_blomklsuppe_med_kjttb.html

Onsdag : Fiskegryte
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1464163654_fiskegryte.html

Torsdag: langkokt bolognese
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455732175_langkokt_bolognese_av.html

Fredag: Nachos med jalapenossaus
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1461430561_nachos_med_hjemmelage.html

Lørdag: Biff og bacongryte
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1471968606_biff__bacongryte_med_.html

Søndag: Potetball med tilbehør
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1473176407_potetball.html



0 Kommentarer

















Rispilaff

  • 30.10.2016, 12:03

Har du smakt eller laget rispilaff? Denne retten kommer opprinnelig fra Sør- Asia og Perserriket.

Den kan lages med mange forskjellige kryddersmaker og forskjellige tørkede frukter og nøtter. Det er måten å tilberede den på som er spesiell og skiller seg fra vanlige måter å tilberede ris på. Les mer om det i oppskriften.Resultatet blir en smakseksolosjon og ønsker man noe til så blir nesten kjøttet mer som ett tilbehør til pilaffen. Selv serverte jeg kylling og raita  til men kyllingen ble nesten overflødig.

Slik ble min rispilaff denne gangen:
Til 4-6 personer

5 dl tørr ris (jasmin eller basmati.)
1 liter vann
2 stk hønsebuljong
3 ts gurkemeie
0.5 ts kardemomme
0.5 ts kanel
0.25 ts malt nellik
1 ts løkpulver eller 3-4 fedd hvitløk
2 ts malt ingefær

1 løk
4 stilker vårløk
100 g skolda mandler (eller andre nøtter)
En pose tørket tranebær (andre forslag er feks tørket aprikos, rosiner, dadler)

Slik gjør du:
Ha risen i ett dørslag og skyll godt og lenge med kaldt vann mens du gnir risen med hånden. Grunnen til dette er at stivelsen skal ut slik at risen ikke blir klebrig men skiller seg fint fra hverandre.

Kok opp 1 liter vann med 2 hønsebuljong og sett til side. (Pass på at buljongen har løst seg opp)

Bland krydder sammen i en liten kopp.

Kutt opp løk og vårløk.
Ha olje i pannen så den blir dekt av olje. Surr vårløk og løk blankt. Tilsett nå den tørre risen (den skal ikke kokes først) og krydder. Varmen skal være på max.

Vend risen rundt konstant i pannen helt til oljen har trekt inn i risen slik at pannen blir mest mulig tørr. Tilsett tørket tranebær. Hell nå på vannet med hønsebuljong.

Gi risen ett oppkok og skru ned på 1 og sett på lokk. Det som er viktig nå er å ta tiden. Den skal ikke stå like lenge som vanlig ris. Siden jeg bruker jasminris så drar jeg den av plata etter 15 minutter. Så lar jeg den stå fortsatt under lokk i 10 minutter.

Rist mandler i tørr panne. Når de er gylne har du mandlene på en tallerken. Dryss over før servering.



2 Kommentarer

















Daimkuler

  • 28.10.2016, 23:32

Daim kan du lage i den fasongen du vil. Daim er godt og aller best hjemmelaget.

Lag først knekk :
(60 stk)
2 dl lys sirup
2 dl fløte
2 dl sukker
2 ss smør

Bland sammen sirup, fløte og sukker i en litt høy ildfast form. Sett den i micro på 650 watt i 27 minutter.
Ta den ut og bland inn smør.

Hell umiddelbart massen med ts i konfektformer. Om massen stivner før du er ferdig så kan den varmes igjen.

Ta med brettet ut eller sett i kjøleskap 10-15 min. Legg så bitene i en boks og sett i fryseren. La den stå minst 1 time.

Sjokoladetrekk:
En plate lys eller mørk melkesjokolade
50 gram delfiafett
Smelt i vannbad. Kok opp en gryte med vann . Ha en bolle i gryta med sjokoladen og delfia smøret. Rør til det er klumpefritt. Ta ut knekken fra fryseren. Dypp umiddelbart den iskalde knekken i den varme sjokoladen. Du kan feks bruke en pølseklype. Legg på bakepapir. Du kan gjerne la sjokoladen stivne og dyppe på nytt.
Oppbevares kaldt.



23 Kommentarer

















Give away - Gjerdrum spekebu- sponset innlegg

  • 28.10.2016, 20:56

Sponset

Gjerdrum spekebu gir bort dette til en heldig leser:)

- 2 spekepølser
- speke kniv
- 1 aquevitgele
- fele- fjøl

For å være med i konkurransen:

- Skriv navnet ditt i kommentarfelt her i bloggen.
- Hvis du har lyst kan du dele innlegget,men det er ikke ett krav :)

Premien leveres av Gjerdrum spekebu.
Vinner annonseres søndag kl 18.
Ønsket du å handle hos Gjerdrum spekebu så søk de opp her på Facebook på deres egen facebook side.

Sponset.



216 Kommentarer

















Knekk med mandler

  • 27.10.2016, 17:23

Knekk er veldig deilig å lage til jul. Det er også dekorativt om man har de i issjokoladeformer.

Knekk med mandler (60 stk)
2 dl lys sirup
2 dl fløte
2 dl sukker
2 ss smør
0.5-1 dl mandler etter ønske

Bland sammen sirup, fløte og sukker i en litt høy ildfast form. Sett den i micro på 650 watt i 27 minutter.
Ta den ut og bland inn smør og mandler.

Bruk så en teskei og fyll i formene mens massen enda er varm.

Hvis massen stivner for fort for deg i formen så kan du varme den litt igjen.

Avkjøl raskt. Jeg bruker å ta med meg brettet med knekk ut på balkongen 10-15 min. Oppbevares i kjøleskap i feks en krukke.

Nb Har du ikke micro kan du lage i gryte. Da er den klar når massen er 150 grader.



1 Kommentar

















Saltkokte & saltbakte mandler med ett hint av kanel og Cayenne pepper

  • 27.10.2016, 15:40

Saltkokte & saltbakte mandler med ett hint av kanel og Cayenne pepper

Ha 5 dl vann og 3 ss maldonsalt i en gryte. Kok opp mens du rører til saltet blir oppløst. Sett gryten til side og ha i 5 dl mandler. La dette stå 20 minutt. Hell av vannet. Hell mandlene på ett stekebrett med bakepapir. Dryss over 2 ss maldonsalt og ett dryss med kanel og ett tynnere dryss Cayenne pepper. Bland sammen med hendene og spre de utover. Stekes på varmluft midt i ovnen på 200 grader i 15 min. Åpne opp døra 4-5 ganger underveis så damp slipper ut. Avkjøles og ha det i tett boks eller glass.



2 Kommentarer

















Kaffelikør 14-15 % (tykk)

  • 26.10.2016, 13:52

Kaffelikør
Ca 2.3 liter total mengde. 14-15 %

8 dl kremfløte
4 dl lettmelk
500 g brunt sukker
1 dl melis
1/2 ts vaniljeessens
2 ts nescafe utblandet i 2 ss varmt vann- mer om du ønsker mer kaffesmak)
4 ruter Jacobs kokesjokolade ( eller annen)

8 eggeplommer
2 dl 60% brennevin
5 dl whiskey etter eget ønske

Smelt kokesjokolade forsiktig i en gryte.
Ha i fløte og melk og de andre indigriensene fra første delen.
Gi ett kjapt oppkok under omrøring.
Sett i vannbad for kjapp avkjøling.
Pisk inn eggeplommene.
Ha så i 60% og whiskey. Smak om du ønsker ytterligere mef kaffesmak og tilfør evt mer om du vl. Sil væsken gjennom en sil ned i flasker. Oppbevares i kjøleskap.

Holdbarhet: 9-12 mnd hvis den står kaldt.



2 Kommentarer

















Honningglaserte og saltbakte mandler

  • 25.10.2016, 19:46

Honningglaserte og saltbakte mandler

5 dl vann
3 ss maldonsalt (eller grovsalt)
Varmes opp
Rør til saltet er oppløst.
Dra gryten til siden og ha i 5 dl mandler.
La det stå i 20 min.
Hell av vannet og hell mandlene på stekebrett med bakepapir.
Ta 2 ss honning og sildre over.
Rør alt rundt og spre utover.
Strø over ca 2 ss maldonsalt og rør de rundt igjen.
Stekes på varmluft midt i ovnen på 200 g i 18 min. Åpne ovnsdøra 3-4 ganger underveis
NB om du ønsker litt sting kan du drysse på chili også



2 Kommentarer

















Lettvint kyllingpanne

  • 25.10.2016, 19:28

Lettvint kyllingpanne:
For fam på 4

600 g kyllingfilet
Ris etter ønske
5 dl fløte
6 cm oppkuttet purre
1/2 løk
1 hønsebuljong
2 ts sambal oelek
1 ss soyasaus
1 pose brokkoli blanding

Kutt kylling,løk og purre i biter. Stek i panna med ett lett dryss salt og pepper.
Ha i fløten og resten av smakstilsetninger. La dette putre i 20 min.
Sett nå på risen og la kylling panna putre videre. Damp grønnsakene.
Velbekomme
        Tanja



10 Kommentarer

















Hevefrie fylte tebriks

  • 25.10.2016, 16:50

 

Sjelden har jeg vært så fornøyd totalt med en egenkomponert oppskrift. Disse tar nesten ikke tid å lage og var utrolig gode. Anbefales på det varmeste.

Hevefrie fylte tebriks
1 kg pizzamel
200 g smør
6 dl kefir
1 pk gjær
3 ts salt
4 ts oregano
1 ts basilikum
0.5 ts timian
2 ts natron
2 ts sukker
Cheddar, mozarella, salami maldonsalt og urter. Egg til pensling.

NB Skal du doble deigen så IKKE doble gjæren. Jeg prøvde og satt lenge med ettersmak av gjær.

Sett ovnen på 225 grader. Ha alt det tørre i en bolle. Smelt smøret. Ha i kefir. Rør rundt til det er ca 38 grader. Ha væsken i bakebollen. Kjør kjøkkenmaskin på middels hastighet i 5 min. Legg deigen på benken. Kjevle den slik

Pensle med egg og strø på urter ost og maldonsalt etter ønske.

Stekes midt i forvarmet ovn på 225 grader i 16 minutter.

 

Hvorfor bruke Tipo 0 mel (pizzamel)

Det er mest stivelse og protein i melet lengst inne i kornet, kjernemel, og det har mye sterkt gluten. Det er glutenet som gjør deigen tøyelig, jo mer gluten desto mer tøyelighet. Og pga all stivelsen blir deigen luftig under steking da stivelsen trekker til seg fuktigheten i ovnen. 

Utmalingsgrad dvs. hvor mye av kornet som er i melet med skall. 

Tipo 0  = 65% 

Tipo 00 = 55% 

Siktet hvetemel = 78 % , inneholder mer skalldeler enn Tipo 0 og Tipo 00.

 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 

http://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter 

 

 



17 Kommentarer

















Medisterkaker

  • 25.10.2016, 12:48

Nå går det raskt mot jul og det er også tilbud på medisterdeig flere steder. Medisterkaker er rimelig mat og om du lager endel for å fryse ned er dette god og billig mat feks i januar.

Medisterkaker

4 kg medisterdeig
4 strøkne ss muskat
1 ss pepper
1 ss salt
Bland sammen og stek på panna til de er gjennomstekt på litt over middels varme ca 3 minutt på hver side.

Dette blir 80 - 90 stk.

Nb : Husk å kjøpe DEIG- IKKE FARSE :)



10 Kommentarer

















Krumkaker

  • 24.10.2016, 12:50

Hele familien er veldig glad i krumkaker. Jeg har testet flere tradisjonsoppskrifter, men de siste årene har jeg kun brukt denne som jeg syns er den beste jeg har smakt noe sted.
Fin gammel oppskrift.

Krumkaker
2 dl sukker
200 g smør
4 egg
1 ts kardemomme
Ca 4 dl hvetemel
Ca 1 dl vann

Smelt smøret og avkjøl. Rør inn sukker.
Rør inn eggene vekselvis med noe av melet. Bland i resten av melet til en jevn røre 
Stek i krumkakejern.

Bruk en slik å forme krumkakene rundt. Emnene må være varme for å kunne formes og du må holde litt i den for at den skal feste seg 

Bruk en sånn

Tips: Det finnes noen hvite hansker å få kjøpt på apoteket som lindrer litt varmen som du kan bruke.

Du kan også lage serveringsskåler

Disse kan du feks fylle med multekrem og fylle.

Nb De to bildene her med både krumkaker og skåler tilsvarer en tredobbelt oppskrift.



12 Kommentarer

















Tilbud til lesere av bloggen

  • 24.10.2016, 10:09

Som leser av bloggen får du denne uken dette tilbudet.

20 % avslag i nettbutikkene til :

Christiania glassmagasin
Porsgrunds porselen
Hadeland glassverk

Tilbudet varer til 30/10/16

Tilbudskoder:

CG: AD _CG25%07nov

PP % HG : 20P6nov

Unntak for tilbudet er:
Bogstad hvit
Bogstad strå
Papir
Norgesglasset
Finn
Marie
Kunsglass



0 Kommentarer

















Ukesmeny 43

  • 23.10.2016, 16:54



0 Kommentarer

















Risboller

  • 23.10.2016, 15:23

Risboller er fint å lage i godt tid før jul. Jeg putter de i fryseren og da er de god i månedsvis.

Risboller (50 stk)
Risboller ala Tanja
50 store

1 pose puffet ris
1 pk delfia fett
2 plater lys eller mørk kokesjokolade
2 egg
2 dl sukker

Smelt 1 pk delfiafett sammen med 2 plater lys kokesjokolade. Avkjøl. Pisk eggedosis av 2 egg og 2 dl sukker. Hell den avkjølte sjokoladeblandingen i eggedosisen. Vend inn 1 pose puffet ris. Legg med skje i muffinsformer. Rasp over mørk kokesjokolade. Oppbevares kaldt og gjerne i fryser.



2 Kommentarer

















Ekte kakao (med krem)

  • 23.10.2016, 15:03

Ekte kakao er så mye bedre enn pulveret man rører inn. Ikke tar det lenger tid heller

Ekte kakao

1 liter melk
1 plate mørk kokesjokolade.
1-3 ss sukker etter ønske
Ha alt i en gryte. Varm opp til kokepunktet under omrøring.

Krem:
1 dl fløte
1-2 ts sukker
Visp til krem.



2 Kommentarer

















Baileys-karameller (mikroovn)

  • 22.10.2016, 16:11

Disse må du bare prøve om du liker både baileys og karameller

2 dl kremfløte
1 dl baileys
50 g smør
1 dl lys sirup
3 dl sukker
En klype salt
Ha alt i en ildfast form. Du trenger ikke røre rundt. Sett den i micro (under micro lokk om du har) i 5 minutter på 650 vatt. Skru så ned til 350 watt og la den stå på det i 30 minutter. Mine var nå klar. Det er lurt å ta dråpetesten uansett. Ha litt karamell i kaldt vann og ta opp massen og se om du kan forme til en liten kule.
Slik:
Kan du ikke forme en slik kule så kjør noen minutter til i micro og prøv igjen

Hell i smurt ildfast form og sett kaldt.

Tips: Hvor harde eller myke karamellene blir kan du regulere selv ved bruk av sukkertermometer. Myke taes til 117- 118 og harde til ca 125.



32 Kommentarer

















Glaserte cognacmandler

  • 21.10.2016, 19:14

Dette må da være noe av det beste snopet man kan få syns jeg.

Glaserte cognacmandler.
250 g mandler
150 gram sukker
1 dl cognac

Tips: Om du ikke vil ha cognac kan du bruke vann

Sånn gjør du:

Finn frem og mål opp det du skal ha.

Ha alt i en gryte og sett på maks varme. Bruk f.eks. en tresleiv. Veldig viktig å røre hele tiden.


La det koke opp under stadig omrøring. Dette tar 3-5 minutter.
Etter det begynner å koke vil det gå tregere og tregere å røre mens vannet fordamper. Ha tålmodighet.

Så vil du se at det begynner å sukre seg som dette. Fortsett å røre.


Nå skal sukkeret smelte slik at mandlene blir glatte og glaserte.


Når sukkeret har smeltet og de ser ut som dette så ta gryten til side.


Nå kan du gjerne ha i en klatt smør (du må ikke), men dette vil gjøre de enda blankere og lettere å dele opp. Tilsett 2-3 ss Cognac, dette er i tillegg til det du hadde i på starten.

Hell over på ett bakepapir. Om du ikke har smør i mandlene bør du smøre bakepapiret med olje.

 

Hell blandingen ut og fordel de raskt utover med en gaffel. Nå skal mandlene avkjøles helt før de deles opp og for eksempel legges på tett glass.

Da er det bare å nyte ;)

 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 



0 Kommentarer

















Harde peppernøtter

  • 20.10.2016, 19:04

En absolutt "må ha til jul"

Harde peppernøtter
(klassisk oppskrift)

150 g sukker
75 g smør eller margarin
150 g lys sirup
1 egg
1/4 ts pepper
1/4 ts ingefær
1/4 ts kardemomme
1/2 ts natron
400 g hvetemel

Margarin og halvparten av sukkeret røres hvitt og egget piskes sammen med den andre halvparten av sukkeret. Sirupen varmes. Bland alt dette sammen. Krydderet blandes i melet. Trilles store som klinkekuler. Stekes midt i ovnen på 200 grader i 12 minutt. Det går ca 80 stk på ett brett. Oppskriften er ca 250 nøtter.



0 Kommentarer

















Microkarameller med maldonsalt

  • 20.10.2016, 12:51

Å blande søtt og salt gir en helt herlig overraskende smaksopplevelse med ny dimensjon.

Microkarameller med maldonsalt

3 dl kremfløte
50 g smør
1 dl lys sirup
3 dl sukker
En klype salt
Ha alt i en ildfast form. Du trenger ikke røre rundt. Sett den i micro (under micro lokk om du har) i 5 minutter på 650 vatt. Skru så ned til 350 watt og la den stå på det i 30 minutter. Mine var nå klar. Det er lurt å ta dråpetesten uansett. Ha litt karamell i kaldt vann og ta opp massen og se om du kan forme til en liten kule.
Slik:

Bruk grytekluter når du tar ut formen. Rør i den med en slikkepott.

Hell den over i den smurte aliminiumsformen. Strø over 1-2 ss maldonsalt etter ønske.

Oppbevares kaldt.

Tips: Hvor harde eller myke karamellene blir kan du regulere selv ved bruk av sukkertermometer. Myke taes til 117- 118 og harde til ca 125.



6 Kommentarer

















Microkarameller med sjokolade

  • 19.10.2016, 16:18

Disse karamellene har dumlekonsistens og smelter nesten på tunga. Syns du også det er litt travelt å lage karameller på gamlemåten med termometer og styr? Da bør du teste microkarameller. De lager seg selv mens du slapper av eller gjør annet.

Microkarameller

3 dl kremfløte
50 g smør
1 dl lys sirup
3 dl sukker
En klype salt
Ha alt i en ildfast form. Du trenger ikke røre rundt. Sett den i micro (under micro lokk om du har) i 5 minutter på 650 vatt. Skru så ned til 350 watt og la den stå på det i 30 minutter. Mine var nå klar. Det er lurt å ta dråpetesten uansett. Ha litt karamell i kaldt vann og ta opp massen og se om du kan forme til en liten kule.
Slik:

Ta ut formen med grytekluter  (det er varmt). Rør rundt med en slikkepott også nede i bunnen.

Hell den i en form. Denne formen er passelig og rommer 12 dl.

Formen må være godt smurt med formfett eller smør ellers vil det sitte fast. La den stå i kjøleskapet.

Sjokoladetrekk:
1 dl kremfløte
200 g kokesjokolade mørk eller lys
4 ss sukker.
Smelt sjokoladen i vannbad. Kok opp kremfløte med sukker. Ha fløte blandingen i den smelta sjokoladen. Rør inn langsomt. Ikke visp for da vil det komme luftbobler. Når karamellen har blitt stiv (ca 1 time i kjøleskap) kan du ha på sjokoladen og sette tilbake i kjøleskapet.

Avkjøl skikkelig før du pakker inn.

Tips: Hvor harde eller myke karamellene blir kan du regulere selv ved bruk av sukkertermometer. Myke taes til 117- 118 og harde til ca 125.



0 Kommentarer

















Fudge

  • 19.10.2016, 14:28

Fudge er godt både når det er jul og ellers også. Ypperlig som en liten personlig gave.

Fudge
425 g sukker
50 gram smør
4 dl fløte

Smelt 425 g sukker på middels varme. Pass på at det ikke brenner seg. Tilsett 50 g smør.Ha så i 4 dl fløte. La det småputre i teflongryte i 2.5-3 timer. Da slipper du å røre hele tiden. Finn riktig temperatur så den ikke koker over. Smør en liten form feks en aliminiumsform som tar 12 dl  og sett kaldt. Skjær opp i passende biter ett par timer etter.



10 Kommentarer

















Rødgrøt (enkel variant)

  • 18.10.2016, 20:30

Rødgrøt... om du vokste opp på 70 og 80 tallet som meg husker du kanskje rødgrøt? Og hos deg var den kanskje servert fra en sølvfarget pose fra Nora? Utrolig hva de lagde posemat av den tiden.  Det er jo gjort på 3 minutter.

Sånn lager du rødgrøt selv
3 dl solbærsaft eller solbærsirup
4.5 dl vann
4 ss potetmel

Ha alt i en kjele. Det skal ikke koke, bare varmes opp til kokepunkt. Rør rundt hele tiden så potetmelet ikke setter seg i bunnen. I starten er det helt tyntflytende. Plutselig begynner det å tykne i en fart så det blir vanskelig å røre. Dra kasserollen av plata med en gang og hell over i en skål. Avkjøl. Server med melk eller fløte. 



0 Kommentarer

















Tv-pizza

  • 18.10.2016, 15:21

Deig:
500 g møllerens pizzamel eller hvetemel etter ønske
1 pk tørrgjær
3-4  dl vann 37 grader
2 ts salt
3 ss solsikkeolje
3 ss oregano
Elt sammen deigen og la heve 30-40 min.

Fyll:
6 ss crème fraiche
4-5 fedd hvitløk
Hindu kyllingkrydder
150 gram bacon
1 kyllingfilet
En halv paprika
10 cm purre
1.5 løk
500 g ost ( eller mindre om man vil)
2 ss oregano

Kutt opp kylling, løk, paprika og purre. Legg kylling til side og gni inn med kyllingkrydder.
Smør en langpanne med olje og ha den ferdig hevede deigen i og kna den ut. Smør på  crème fraiche og dryss over hvitløk. Dryss over hakket løk. Strø over oregano. Legg på ost. Del rå baconskiver i biter og legg oppå osten sammen med rå kylling paprika og purre. .Stekes på over og undervarme på 200 g midt i ovnen i 20 min. Sett så på  pizzafunksjon eller grill i 3-5 minutter. Ta ut en kyllingbit og del den for å forsikre deg om at den er gjennomstekt. Server straks



6 Kommentarer

















Mandagsbrød med sprø skorpe

  • 17.10.2016, 16:46

Å ta seg tiden til kald langtidsheving kan være lurt. Gjæren får mye lengre tid på å utvikle seg og da blir ofte resultatet bedre. Dette er ett brød som vil være godt likt av barn.

Mandagsbrød med sprø skorpe
2 store

750 gram hvetemel
750 gram fint sammalt
10 dl vann
2 ts tørrgjær
2 ss fiberhusk
1 dl olje
2 ss lys sirup
2 ts salt

Ha alt det tørre i en bolle. Ha så i sirup, olje og KALDT vann. Eltes i 10 minutter på medium hastighet i maskinen.
Sett deigen med plastfolie over bollen i kjøleskapet. La den stå 16 timer. (Jeg satte den inn kl 20 og tok den ut kl 12 dagen etter). Ta ut deigen og del i to. Smør to brødformer og ha deigen oppi og fordel den utover. La heve på benken i 2.5 time.
Ha en form med vann nederst i ovnen. Sett ovnen på 275 (eller 250 om den ikke går lengre opp). Pensle brødene med varmt vann. Skjær noen tverrsnitt med kniv. Sett brødet på rist på nederste rille når ovnen er varm nok. Stek på denne temperaturen i 5 min (7 min hvis 250 grader)Sett nå temperaturen ned til 200 og stek 30 minutter til. Avkjøles på rist. Ikke skjær i brødet før det har gått 30 minutter.



22 Kommentarer

















Ukesmeny uke 42

  • 16.10.2016, 18:29

Straks starter en ny uke. Håper du kan finne litt inspirasjon til ukesmenyen din her.

Mandag: Fiskepinner. Server gjerne med god potetmos.
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1476031316_fiskepinner.html

Tirsdag: Joikaboller. Hjemmelagd såklart. http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1475594295_joikaboller.html

Onsdag: Fiskekaker. Server gjerne med råkost og lettrømme eller gressløk smør
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1476173233_fiskekaker_uten_egg_a.html

Torsdag: Blomkålsuppe med kjøttboller
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456330855_blomklsuppe_med_kjttb.html

Fredag: Potatoskins
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456218599_potatoskins_med_fltep.html

Lørdag: Bretagnegryte
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1475505613_bretagnegryte_med_kyl.html

Søndag: Hjortesteik. 
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456168201_langtidsstekt_hjortes.html

Mat fra bunnen ønsker deg en fantastisk uke :)



0 Kommentarer

















Luftig loff med sprø skorpe

  • 16.10.2016, 16:48

"Kan du ikke lage noe godt til søndagslunsjen mamma"? Jeg er igrunn ikke så vond å be. Jeg liker å strekke meg langt for at "flokken min" (familien) skal ha det bra.

Idag slumpet jeg til (måler all slumping) å lage en loff som jeg tror jeg kommer til å være evig trofast mot framover. Jakten på den perfekte loffen er nå forbi og det med ingredienser jeg stort sett alltid har i hus. Det er litt lykke.

Luftig loff med sprø skorpe
2 stk store

1 kg hvetemel
6 dl vann
100 g smør eller margarin
1 egg
2 ts salt
1 pose gjær

Ha alt det tørre og egg i en bakebolle. Hell i fingetvarmt vann. Sett igang kjøkkenmaskinen.  Del opp smøret i terninger. Slipp de opp i maskina en etter en. Elt på middels hastighet i 5 min til deigen slipper kantene.

Sett deigen ett lunt sted til heving i 30 minutter.
Smør to brødformer.

Legg deigen på benken og del i to deler.

Ha hver del i hver sin brødform.
Fyll opp kjøkkenvasken med varmt vann (så varmt det blir fra springen). Sett en rist oppå og sett brødene der. Legg ett klede oppå.

La brødene etterheve en time.
Se så mye de har vokst.

Sett ovnen på 275 grader. Ja, det stemmer -275 grader. Brødene skal aller først få ett lite sjokk. Sett en form med vann nederst.
Pensle brødene med varmt vann og ha på valmuefrø. Skjær noen tverrgående snitt med skarp kniv.

Sett de inn på nederste rille i ovnen. Etter 5 minutter skrur du ned temperatur til 210 grader. Stek videre i 30 minutter.

Hvelv de ut på rist. La de avkjøle før du skjærer i de.
Nyt!



22 Kommentarer

















Sitronbakkels med jordbærkrem

  • 15.10.2016, 14:56

Det trenger ikke å ta lang tid å lage noe godt om du plutselig får lyst på noe eller plutselig får gjester.

Denne kan også lett gjøres diavennlig ved å bytte ut sukker med feks natreen strø.

Sitronbakkels med jordbærkrem

125 g smør
125 g hvetemel
2 1/2 dl vann
4 egg
1 ss sitronsaft


Sett ovnen på 260 grader.

Kok opp vann og smør.

Når smøret er smeltet, dra kjelen til side og tilsett mel.

Rør kraftig rundt.

Sett gryta i kaldt vann for nedkjøling.

Når massen er lunken har du i alle 4 eggene og sitronsaften.

Pisk kraftig til massen blir seig og smidig.

Ha bakepapir på en stekeplate.

Bruk en toppet spiseskje og sett en og en litt adskilt.

Settes midt i ferdig oppvarmet ovn.

Nå kommer det VIKTIGE: Sørg for at temperaturen i rommet er god og jevn.

Jeg låser av erfaring dørene og alle må sitte stille som er i rommet når den skal taes ut! Når den har stekt i 20 min slår du av varmen.

Åpne døra gradvis og mer og mer over 10 min.

Vent så ytterligere 10 min før du tar den forsiktig ut.

Dette er ett følsomt bakkels så ingen tramping eller trekk før den er avkjølt.

 

Jorbærkrem:
3 dl kremfløte
3 ss sukker
100 gram jordbær ( mine var frosne)
2 ss sitronsaft

Knus bærene i kjøkkenmaskin. Tilsett sitron.
Visp stiv krem av kremfløte og sukker.

Ha jordbærene i kremen og vend forsiktig rundt.

Jeg foretrekker å åpne bakkels med saks. Jeg stikker den inn fra siden og klipper rundt og tar bort lokket. Så legger jeg kremen inni og lokket på plass. Pynt med ett dryss melis om ønskelig. 

Anrett



6 Kommentarer

















Mine 15 mest populære gjærbakstoppskrifter

  • 15.10.2016, 11:20

Jeg har valgt å samle mine mest populære gjærbakstoppskrifter i ett innlegg så de blir lett å finne igjen for dere.

Om dere går helt nederst i innlegget og trykker på Del vil det være lett og fort for dere å finne igjen når dere trenger det raskt.

Oppskriftene har fått helt tilfeldig nummering.

1. Rundstykker

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1473771328_rundstykker.html

2. Sukker og kanelbriks

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1474456878_sukker_og_kanelbriks.html

3. Hevefrie tebriks

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1462450218_hevefrie_fylte_tebrik.html

4. Niste og sandwichbrød
(Får ikke lagt inn bildet av uviss grunn)

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1471352515_nistebrd_sandwichbrd.html

5. Supersaftige grove rundstykker

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456002576_supersaftige_grove_ru.html

6. Luftige tebriks

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455150935_luftige_tebriks_av_ta.html

7. Ciabatta

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455312047_ciabatta_avtanja.html

8. Fylte fine horn

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455459511_fylte_ost_og_skinkeho.html

9. Foccachia

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455629809_foccacia_av_tanja.html

10. Vannkringler  (myke inni)

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1475673676_vannkringler.html

11. Halvgrove håndtverkere

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456061750_halvgrove_hndtverkere.html

12. Baguetter

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455816897_baguetter_av_tanja.html

13. Klippekrans/kringle

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455816549_flettekrans_kringle_m.html

14. Grove fylte horn

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455818474_grove_fylte_ost_og_sk.html

15. Brioche

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1475757983_brioche.html

Hva er grunnen til at jeg bruker Tipo 0 mel/pizzamel i en del av oppskriftene mine?
Forklaring kommer nedenfor. Der dette melet er brukt kan det ikke forventes samme resultat om man bruker vanlig hvetemel.

I Italia (og en del andre land) blir melet klassifisert etter hvor mye av mineralene som er igjen etter bearbeidingen av kornet og hvor fint melet er malt. I Italia brukes klassifisering fra 00 til 4. Det italienske 00 melet har et lavere innhold av mineraler en det norske, det vil si at det er benyttet større andel av kornets innerste kjerne i melet. Dette innholdet måles i "aske masse" (utmalingsgrad). I norsk siktet hvetemel ligger utmalingsgraden på ca. 78 %, mens det italienske melet har ca. 65 % for Tipo 0 og helt ned i ca. 55 % for Tipo 00. Med andre ord bruker vi i Norge mer av hele kornet i hvetemelet vårt og mindre kjerne enn for det italienske 00 melet.

Siden det italienske kornets innhold av kjerne er høyere vil det også ha et høyt innhold av protein. Det er i melets kjerne at glutenproteinene ligger og det er dette proteinet som danner nettverk og holder deigen oppe når den hever.

I tillegg til et høyt innhold av gluten vil også mel som dyrkes i tørrere og mer solfylte områder ha et høyere falltall (forklistringsevne) enn norsk mel. Forklistringsevnen sier noe om kvaliteten på stivelsen (glutenet) og deigens evne til å oppta fuktighet. Falltallet stiger under kornets modning, og er høyest mellom gulmodning og fullmodning. Det som man vil oppdage ved å bruke italiensk mel til baking av pizzadeig, foccachia etc. er at man kan tilsette mer vann i deigen, noe som også er med på å gi et luftigere og sprøere resultat.

Oppsummering.
Melets bakeevne ligger i kjernen på kornet. Mel som inneholder mye glutendannende protein og stivelse med stor forklistringsevne ved opptak av væske, gir god bakeevne. Italiensk mel har en større andel av kjernen i seg og dermed en helt annen bakeevne - så enkelt og så komplisert...



0 Kommentarer

















Sukkerbrød 8 cm høyt

  • 14.10.2016, 18:34

Alt man trenger er ett høyt og deilig sukkerbrød for å lage en flott kake.

Denne er tilsatt 3 ss kakao for en sjokoladekake variant. 

Denne er til vanlige kaker som bløtkake og marsipankake.

Høyt sukkerbrød :
5 egg
4 dl sukker
2 dl potetmel
2 dl hvetemel...
1 ss eddik 7 % blank
2 ss vann
2 ts bakepulver
(Evt 3 ss kakao)

Lag eggedosis. Ha så i eddik og vann 
Tilsett det tørre og visp forsiktig eller vend inn. Bruk 26 cm rund form.
Sett nederst i ovnen på 185 grader i 35-40  minutt. Den er ikke klar før den har gått opp på midten.

Deles i 3. Dynk delene godt. Jeg foretrekker eplejuice på bløtkake og melk på sjokoladekake.



18 Kommentarer

















Eplemuffins med smuldrestrø

  • 14.10.2016, 14:56

Det er så herlig når norske epler er i sesong enten man har i hagen selv eller må kjøpe. I vår hage var det tomt nå men da er det bare å ta en tur på butikken.

Eplemuffins med smuldrestrø
20-21 store

200 gram smør
8 dl mel
4 dl melk
1 ss sitronsaft
4 egg
3 dl sukker
3 ts vaniljesukker
4 ts bakepulver

Smelt smør og tilsett melk og sitronsaft.

Pisk egg, sukker og vaniljesukker til eggedosis. Tilsett så smørblandingen. Ha i det tørre. Visp forsiktig inn.

Eplefyll:
10 epler
50 g smør
1.5 dl sukker
3 ss kanel

Fjern kjernehus.  Jeg skreller ikke eplene men det er ditt valg. Å la barna hjelpe til med dette er fin lærdom og veldig koselig. Skjær tynne fine skiver.

Smelt 50 g smør i stekepannen. Ha i eple skivene, sukker og kanel. Vend om til eplene blir lett karamellisert. Sett til side og avkjøl.

Legg til side 1-2 eple skiver til pynt.
Ha resten i bollen med deigen. Vend godt om.

Lag smuldrestrø:
150 g kaldt smør
4 dl havregryn
2 dl mel
2 dl sukker
Ha det tørre i en bolle. Del smør i terninger. Ha i terningene og bruk hendene på å samle deigen godt sammen.

Fordel eple blandingen i muffins former.  Fyll opp ca 2/3 av formen. Legg på ca 1-2 ss smuldrestrø.  Pynt med eplebåter du la til side.

Stek i forvarmet ovn i midten på 175 grader i 23 minutter. Har du mindre formet kan du sjekke allerede etter 13-15 minutter ved å stikke inn trepinne. Om det ikke feirer seg deig til pinnen så er de klar. Avkjøl på rist. Pynt med perlesukker om ønskelig. 



2 Kommentarer

















Bagelsburger med hot bbq-saus

  • 13.10.2016, 17:47

Er du glad i en god burger men lei det vanlige brødet og kjedelig dressing? Da anbefaler jeg deg å prøve denne. Neste gang skal jeg ha hvitløksdressing og løkringer ved siden av- da vil den bli helt optimal for min smak.

Bagels finner du oppskrift på her :
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1476021513_bagels.html

Burgere (3-4 stk)

4-500 gram karbonadedeig eller kjøttdeig
1 egg
1 ss potetmel
(0.5 dl fløte om ønskelig)
1.5 ts salt
1.5 ts tabasco
1 ts dijonsennep
(2-3 fedd hvitløk om ønskelig)

Cheddarost, salat, tomat, gul løk
Elt deigen sammen med hendene. Del inn i 3-4 boller.  Stek i olje eller smør i stekepannen. Snu 3- 4 ganger. Etter 3-4 min legg på ost og la smelte.

Bbq-saus
4 ss tomatpuré
2 ss lys sirup
2 ss soyasaus
1 ss løkpulver eller 2 ts hvitløkspulver
1.5 ts tabasco
Rør sammen.

Smør på bbq-saus.  Legg på salat, tomat, løk og burger til slutt.



2 Kommentarer

















Irish coffe

  • 12.10.2016, 19:24

Høstkos:) Når det er ferie og barna er på overnatting hos venner så er det god grunn for å dra frem denne gamle klassikeren. Med litt varme fra peis og kjæreste så blir ikke høsten så kald likevel ;)

Til 1 Irish trenger du:

2 cl lord Jameson (elr annen type whisky )
6 cl kaffe
2 terninger brunt sukker
2 ss pisket krem
Ett dryss kanel



8 Kommentarer

















Marinert Club sandwich med glaserte poteter

  • 12.10.2016, 17:34

"Jeg føler jeg bor på en restaurant tilogmed når du sier du bare skal kaste sammen noe lettvint" sa min kjære da han fikk denne i fanget.
Og hva er vel bedre enn å få høre slikt når man er glad i å lage mat. Prøv den gjerne du også.

1 stor eller 2 små kyllingfileter
1 pk bacon
6 små loff skiver
1 tomat
1/2 rødløk
Hjemmelaget dressing samt marinade

Marinade:
2 ss akasiehonning eller annen honning
1 ss soyasaus
1 ss hindu kyllingkrydder
2 ts sitron.
Rør sammen. Del kyllingen i 4 deler. Legg i marinade. Vend om noen ganger. La ligge 20-30 minutter.

Dressing:
2 ss majones
1 ts soyasaus
1 ts dijonsennep
1 ts sitron
1 ts sukker
3 fedd hvitløk (små)
Rør sammen og la trekke i kjøleskap.

Stek bacon. Når det er ferdig legg over på tallerken med kjøkkenpapir og la renne av.

Rist loffskivene. 

Stek kyllingfilet. Tøm også oppi marinaden. Stek på litt over middels temperatur.

Her har den blitt saftig og glasert. Legg kyllingen på en tallerken.

Potetene
4 ferdigkokte poteter (rester)
Stek i pannen hvor kyllingen ble stekt på max varme 1-2 min slik at dee får en crunchy glasert overflate.

Skjær opp grønnsakene.

Ha smør på loffskivene.  Ha så på 2 ts dressing på hver. Legg på tomat, kylling og bacon. Legg på ny loffskive med kylling rødløk og bacon. Legg den siste loffskiven  med dressingen ned mot baconet. Stikk en trepinne gjennom så den står. Legg på poteter og eventuelt rester av grønnsaker. 
Velbekomme. 



2 Kommentarer

















Fiskekaker uten egg av frossen hyse

  • 11.10.2016, 10:07

Jeg prøvde flere ganger å lage fiskekaker av frossen fisk uten særlig suksess. De ble dessverre "korte" og kornete. For en tid siden tok jeg kontakt med en kvinne fra nord via facebockgruppen som jeg har god tone med, fordi jeg vet hun har god greie på fiskemat. Og takket være henne lager jeg nå herlige fiskekaker av frossen hyse ( kjøper av fiskebilen) som er sååå mye bedre enn tilogmed de beste og dyreste på butikken. Hele familien min elsker de!

Forberedelser:
Ta ut fisken av fryseren dagen før og sett i kjøleskapet for å tine. Når du skal lage er det viktig at alt er kjøleskapkaldt.

Du trenger en kjøkkenmaskin med kniver eller kvern.

Slik ble oppskriften da jeg tok mål igår.

Oppskrift:
1400 gram hyse filet
2 dl fløte
Frysevannet av fisken (VIKTIG for binding)
2 løk
6 ss potetmel
4-5 ts salt
2 ts muskat
Først knuser du løken med stavmikser. Del fisken i grove biter. Deler av fisken min var fortsatt halvfrossen.
Jeg delte fisken i to porsjoner siden alt blir litt mye for min maskin. Ha fisken i maskina med saltet ( dette er viktig da farsen skal bli seig og samlet). Jeg kjørte begge omgangene med fisk med halvparten av saltet hver i nøyaktig 3 minutter.
Ha alt i en bolle. Ha i muskat. Ha i frysevannet og fløten i stråle mens du rører eller bruker hånden til å elte sammen. Deigen skal være såpass løs at du lurer på om den vil henge sammen. Stek gjerne først en prøvekake. Det er en kjempestor fordel å ha våt hånd og våt skei for hver kake du former.

Ha godt med smør i panna. Når den er skikkelig varm så skru ned til 6 (av 9 på min komfyr). Jeg tok tiden og fant ut at de var perfekt stekt etter 3 minutter på hver side.

Om du ikke ønsker at fiskekakene skal bli kalde mens du steker kan du legge de etterhvert i ovnen i ildfast form på 125 grader i midten.
Nå er det bare å nyte middagen.
Neste gang skal jeg lage med egg og leke med flere smaker. Lykke til:)



0 Kommentarer

















30 middager under 70 kr for fam på 4

  • 10.10.2016, 16:22

Man kan lage god hjemmelaget mat uten å "blakke seg" helt. Som tidligere alenemor som måtte snu på krona lærte jeg meg å lage rimelig mat.
I oppskriftene som legges ut her taes det som forutsetning at man velger de rimeligste produktene som butikkens egne merker samt
frysevarer istedenfor fersk der det et gunstig økonomisk.. Du bruker selvsagt produkter du vil etter økonomi og lyst.
Det er tatt i betraktning at man har mel og krydder hjemme fra før.
Om man lager ukesmeny og ser over ingredienser slik at man kan feks bruke en halv paprika ene dagen og en halv paprika en annen dag så sparer man mye penger. Oppskriftene er beregnet prismessig mht hva som nøyaktig er brukt i oppskriften.

1. Gammeldags ertesuppe

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1473262334_gammeldags_ertesuppe.html

2. Meksikansk gryte.(mild. Kan tøffes opp med chili og hvitløk)

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456312050_meksikansk_gryte_av_t.html

3. Pølsegryte

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456070333_plsegryte_av_tanja.html

4. Pølse og purregrateng

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1474657081_plse_og_purregrateng.html

5. Grønnsaksgrateng

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1461077628_grnnsaksgrateng.html

6.Brennende kjærlighet

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456232855_brennende_kjrlighet_a.html

7. Ovnsomelett

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456001112_ovnsomelett_av_tanja.html

8. Sei i høstsaus

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456154178_sei_i_hstsaus_avtanja.html

9. Seibiff

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455721379_seibiff_av_tanja.html

10. Pytt i panne med pølser

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1474530270_pytt_i_panne_med_plse.html

11. Stekt ris med egg og grønnsaker

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1472054638_stekt_ris_med_egg_og_.html

12. Hybelgryte med orientalske smaker

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1465311262_hybelgryte_med_orient.html

13. Skinke omelett

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1460561116_skinkeomelett.html

14.Fiskesuppe

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456922746_mild_kremet_fiskesupp.html

15. Grove hverdagspannekaker

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456756823_grove_hverdagspanneka.html

16.Mektig brunsaus-lapskaus

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456310928_hurtigversjon_brun_la.html

17.Lettvint jukse-rømmegrøt

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456247596_rmmegrt_av_tanja.html

18. Pannemix med skruestuing

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456222279_pannemix_med_skruestu.html

19. Pizzabaguetter

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1474997169_pizzabaguetter.html

20. Pølse og baconpizza

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1472399122_plse_og_baconpizza.html

21. Fylte meksikanske pannekaker

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1474387540_pannekaker_med_meksik.html

22.  Orientalsk pytt

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1463584032_orientalsk_pytt.html

23. Kylling pasta penne

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1471365467_kyllingpasta_penne.html

24. Lady og landstrykeren

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1465838073_lady_og_landstrykeren.html

25. Pølsepanne med spaghetti

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1464622182_plsepanne_med_spaghet.html

26. Pasta med karbonadedeig pytt

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1460652951_pasta_med_karbonadede.html

 

27. Pasta bolognese kortversjon

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456069973_spaghetti_bolognese_a.html

28. Tomatsuppe

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1462464705_mild_tomatsuppe.html

29. Sellerirot suppe med bacon

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1461855114_sellerirotsuppe_med_b.html

30. Pasta di parma

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456404352_pasta_di_parma__av_ta.html

 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 

 



8 Kommentarer

















Jordbær og sjokoladekake med sitronmandelbunn

  • 10.10.2016, 13:37

Denne kaken er rask å lage og lett å lykkes med. Smaksmessig er den også noe for enhver smak.

Mandelbunn:
200 gram mandler
5 eggehviter
200 gram melis eller sukker
3 ss sitron
Kverne mandlene. Skill plommer fra eggehviter.  Ha i hvitene. Ha i sukker eller melis samt sitron. Rør sammen.

Ha massen i en smurt kakeform.
Stek i forvarmet ovn på 175 grader i midten i 30 min. Avkjøl med ringen rundt.

Sjokoladekrem:
150 g kokesjokolade
50 gram smør
5 ss melis.
Smelt smør og sjokolade i vannbad. Rør så inn melisen til den blir glatt.
Hell over på nøttebunnen og sett formen i kjøleskapet en halvtime.

Krem
Pisk 1 dl kremfløte med 1 ss sukker.
Smør dette oppå sjokoladen. Pynt med en halv kurv jordbær, en halv plate hakket kokesjokolade og sitronmelisse om du har. Dryss forsiktig over melis med en tesil.



0 Kommentarer

















Ukesmeny 41

  • 09.10.2016, 20:32



2 Kommentarer

















Fiskepinner

  • 09.10.2016, 18:41

Fiskepinner er mye bedre å lage selv. Jeg foretrekker å lage av ren fisk enten hyse eller torsk. Idag tok jeg med 9 åringen på matlagingen. De syns jo det er moro å dyppe og grise lutt. Slik går jeg frem for å få perfekte fiskepinner som er sprø inni og hvor fisken er perfekt flaket inni.

Jeg beregner 6-800 gram på vår familie på 4.
Tin fisken om den er frossen. Klapp den tørr. Strø over grovsalt på ene siden etter fisken er tint. La fisken ligge med dette i 20 minutter. Skyll av og klapp fisken tørr. Grunnen til at jeg salter den slik er at den blir fastere i fisken og da detter den ikke så lett fra hverandre.
Salt fisken lett på begge sider. Sett fram skåler med mel, egg og panko. Panko får du kjøpt på innvandrerbutikker og velassorterte butikker.

Dypp fisken først på begge sider i egg

Dypp fisken så i mel

Dypp deretter fisken i egg igjen

Dypp til slutt i panko

Ha olje i en stekepanne og sett på max. Såpass at det er ca 1 cm i høyden med olje.  Hos meg er max 9. Jeg foretrekker solsikkeolje men du kan bruke raps eller frityr. Vær helt sikker på at oljen har blitt skikkelig varm før du har i fiskepinner. Hold hånda over så kjenner du varmen. Stek 1 min. Skru ned til 7. Stek ett minutt til. Snu igjen. Stek 1 min til og snu en siste gang og stek ett minutt til. Ha en rist stående klar som er dobbeldekt med kjøkkenpapir. Legg fiskepinnene der og la de ligge i 2-3 minutter før servering. 



10 Kommentarer

















Bagels

  • 09.10.2016, 15:58

Bagels er morsomt å lage og kan brukes på flere måter. Du kan feks bruke de med pålegg, som hamburgerbrød eller til sandwicher. Med sin spesielle overflate skiller de seg fra endel annen bakst på en positiv måte. Det finnes flere måter og lage de på men slik er min versjon

Bagels
(Stor oppskrift)

2 kg hvetemel
6 dl melk
6-7 dl vann
1 pose tørrgjær
3 ts salt
2 ts sukker
100 g smør.
Ha alt det tørre i en bakebolle. Smelt smøret. Ha i væsken. La væsken bli 38 grader. Hell over i bakebollen. Elt til deigen slipper bollen. La heve under klede i 60 min.
Del opp deigen i emner. Hvert emne skal bli som en stor bolle. Ta fingeren og lag hull i midten. Ta tak i kantene og dra slik at du får ett stort hull i midten på 4- 5 cm hver vei

Sett en stor bred gryte med vann på koking. Når vannet koker slipper du bagelsene ned i. Du har i så mange du får plass til, ca 3-4 stk.

La de ligge i det kokende vannet i ca 2 min. Legg de over på stekebrett med bakepapir. Jeg foretrekker å bruke en fiskeøse med hull når jeg tar de ut. Stekespade kan også brukes. Pensle med egg. Sett de i forvarmet ovn på 225 grader midt i. La de steke i 16-18 min til de er gylne.
Avkjøl på rist. Fin å fryse. 



6 Kommentarer

















Sjokoladebagels

  • 07.10.2016, 16:05

Hva er vel mer deilig enn å kombinere to gode ting. Idag ble det kombinasjonen sjokolade og bagels. Godt både hver for seg og sammen.

Sjokoladebagels ( 15 veldig store)

Deigen
1 kg mel
3 dl melk
3-4 dl vann
50 gram smør
100 gram sukker
I pk tørrgjær
1 ts salt
Ha alt det tørre i en bakebolle. Smelt smøret. Tilsett væsken i smøret. Rør rundt. Når væsken er ca 38 grader helles det over i det tørre. Kjør maskinen til deigen slipper kantene helt. La heve i 1 time

Legg deigen på benken. Du trenger ikke mel til utbaking. Del deigen i passende emner og trill ut boller. Stikk en finger midt i bollen og dra forsiktig i kantene for å utvide.

Sett en stor gryte med vann på koking. Når det koker slipper du bagelsene ned i vannet. Du har i så mange du får plass til , ca 3-4 stk om gangen.

La de ligge i det kokende vannet i ca 2 min før du tar de ut feks med fiskeøse. Legg de på stekeplate med bakepapir. Pensle med egg eller melk. Sett i forvarmet ovn i midten på 225 grader i 16 min. La de avkjøle på rist.

Sjokoladekrem:
2 plater kokesjokolade
6 ss smør eller melange
4 ss melis
Sett en gryte med vann på koking. Knekk opp sjokoladen og ha i en bolle som tåler varme.  Sett bollen i gryta. Ha i smøret. La alt smelte mens du rører med en gaffel. Ha i melisen.  Rør til blandingen blir glatt. Hell over i en dyp tallerken. Dypp bagelsene ned i og sett de på bakepapir. Strø over ønsket kakestrøssel.
Bagelsene kan fryses i inntil 1 mnd.



0 Kommentarer

















Brioche

  • 06.10.2016, 14:46

Brioche kan vel sies å være verdens beste brød. Det bokstavelig talt smelter på tungen. Opprinnelsen til brødet er fransk. Selv om det tar tid så er det definitivt verdt det. Her spises det omtrent med andakt. Det er ett anvendelig brød og kan brukes til så og si alt. I helgen skal jeg feks riste det og bruke det i fransk løksuppe. Må gjemme bort brød til det ellers forsvinner dette med en gang. Det finnes flere oppskrifter på dette men her har du min versjon:

Brioche
2 små brød (1.5 liters former)

280 gram romtemperert smør
7 romtempererte egg
600 gram mel
75 gram sukker
1 pk tørrgjær
1.5 ts salt

Det er svært viktig at smør og egg er romtemperert før du starter. Smøret skjæres i terninger.
Ha alt utenom smør i en bolle. Kjør i kjøkkenmaskin på lav hastighet. Ha i en og en smørbit ( ikke juks og ha tolmodighet). Hver bit skal elles godt inn i deigen før du har i neste bit. Prosessen i maskinen tar 10-15 minutter. Du vil bli fristet til å ha i mer mel da deigen virker altfor løs til å bli noen deig. Men ha tolmodighet. Kunsten med en god brioche er at den skal ha minst mulig mel for maksimal luftighet. Deigen skal til slutt sitte fast i elte kroken. Da er den klar. Slik skal deigen se ut

Sett deigen i kjøleskap og legg plastfolie over. Nå skal deigen kose seg på kaldheving i 12 timer. Jeg lager om kvelden og lar den stå over natta. Når deigen har stått 12 timer tar du den ut og legg på benken. La den ligge der i en time. Dryss så LITT mel på. Del deigen i to og del hvert emne i 8 deler. Form til boller og legg de i formene. Fyll vasken med varmt vann. Legg en rist over. Dekk med kjøkkenhåndkle. La de heve i 2.5 timer. 

Formene må være godt smurt med smør før du har i bollene. Pensle så med egg og ha på valmuefrø om du ønsker. Sett i forvarmet ovn på 200 grader i 10 minutter. Etter 10 minutter  skrur du ned til 175 og lar de stå 25 minutter til. Avkjøles på rist.
Brødet kan fryses max 1 mnd.

Nb : Har du ikke så små former kan du lage i en stor. Dette vet jeg ikke steketid på men har du steketermometer kan du sette inn det. Brødet vil være perfekt på 85 grader.
Nå er det bare å ta imot jubel fra de som får smake.



8 Kommentarer

















Vannkringler

  • 05.10.2016, 15:21

Vannkringler er egentlig ett tradisjonsbakkels fra Bergen. Det serveres ofte til spekemat og rømmegrøt ikke minst på 17 mai. For meg personlig er det ett godt barndomsminne for dette fikk jeg hos mormor. Da var de delt i to med smør og evt hjemmelaget syltetøy på.
Vannkringler har fått navnet sitt fordi de etterheves i kokende vann. Det finnes flere oppskrifter. Jeg har laget min egen variant.

Vannkringler
20 stk

650 gram mel
4 dl melk
100 g smør
1 ts salt
2 ts sukker
1 pk gjær
Ha det tørre i en bakebolle. Smelt smøret. Ha i melken i smøret. Kjenn etter om væsken har ca 38 grader. Hell dette i det tørre. Kjør i kjøkkenmaskin i 10 min på middels hastighet. La heve under klede 1 time.

Ha deigen ut på benken. Du skal ikke bruke mel til utbaking. Rull en pølse og del i 20 biter. Trill ut så du får en lang remse og forme de slik som på bildet. Pass på at det sitter godt fast i skjøten. 

Jeg liker å legge de på ett brett slik at det er lett å frakte de til komfyren.

Fyll en gryte med vann og sett på komfyren. Når vannet koker er det klart til å ha i kringlene .  Har du ikke gjort det før så prøv gjerne med en kringle først.

Når den flyter opp er den klar til å taes ut. Dette skjer kjapt. Ta de ut av gryten og legg på bakepapir. Jeg foretrekker en fiskeøse med hull i til å ta de ut med. Pensle kringlene med egg. Settes i varm ovn på 225 grader og stekes i 15 minutt.



18 Kommentarer

















Joikaboller

  • 04.10.2016, 17:18

I min generasjon vil jeg tro de fleste husker boksen med joikaboller enten med kjærlighet eller med skrekk og gru. Idag fikk jeg lyst å lage det fra bunnen. Dette er også noe som har vært spurt endel etter på facebokkgruppen.

Joikaboller
NOK til en fam på 4 i 2-3 dager

Sausen:
Lag bruning av:
100 g smør
2.5 dl hvetemel
Slik lager du bruning:
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455718844_kunsten__lage_brun_sa.html
Når det er ferdig brunet har du oppi:
12 dl vann
5 skiver fløtemysost
1 stor kjøttbuljong
1.5 ts salt
0.5 ts pepper
3 dl fløte ( den har du i 10 min før servering)
La sausen putre på lav varme mens du lager joikakaker.

Joikakaker
500 g kjøttdeig
250 gram renskav
250 gram medisterdeig
2 egg
1 dl fløte
4 ss potetmel
2 ss griljermel
3 ts salt
1 ts pepper.

Kjør renskav i kjøkkenmaskin med kniver til farse.
Slik:

Bland inn kjøttdeig og medisterdeig. Ha i alt det andre. Elt godt, gjerne med hendene. Lag små boller. Jeg foretrekker å bruke en våt hånd og en teskje jeg dypper i vann for hver bolle.

Legg bollene rett i sausen. Det skal bare putre. Rør innimellom.Sett poteter på koking. Når potetene er klar er også joikaboller klar. Husk å ha i fløten i sausen 10 min før servering.
Velbekomme.



8 Kommentarer

















Sitronkrem

  • 04.10.2016, 10:55

Sitronkrem er noe av det beste som finnes. Den er også veldig anvendelig. Den kan brukes på vafler, boller, brød, på kaker, i desserter..ja bare egne ønsker setter grenser. I kjøleskap holder den seg fint 2-3 uker ( men så lenge varer den ikke her).

Slik lager jeg min sitronkrem

5 eggeplommer  (økologisk)
170 gram sukker
100 gram smør
3 små/mellomstore sitroner
Revet skall av to sitroner.
Sitronene skal helst være økologisk men om du ikke finner det så vask de iallefall godt med vann.

Start med å sette en kjele med litt vann i på koking. Legg noe i bunnen som en bolle kan stå på (bollen skal IKKE berøre vannet. Da vil den bli ødelagt).

Slik som dette

Finn fram en bolle. Ha i sukker. Del smøret i terninger å ha i. Skill plommer fra hviter. Plommene haes i bollen. Skvis ut saften av sitronene. Pass på å få bort steinene. Riv skallet av 2 sitroner og ha i bollen. Vær forsiktig så du ikke får med det hvite da det smaker beskt. Sett bollen oppå det du har lagt i gryta som nå koker.

Pisk i blandingen hele tiden. Det kan være lurt å bruke en hanske da det blir litt varmt. Pisk hele tiden i ca 20 minutter. Da vil den tykne litt men er fortsatt noe flytende. Ha den over på rent tett glass og sett i kjøleskap. Dagen etter har den tykner fint.

Etter noen få timer

Ferdig :)



10 Kommentarer

















Bretagnegryte med kylling

  • 03.10.2016, 16:40

Hvem liker vel ikke en god bretagnesaus? Å hva er vel bedre enn å lage en gryte basert på den ideen?
Slik ble dagens gryte

Bretagnegryte med kylling
Marinade:
500 g kyllingfilet
1 ss paprikapulver
1ss løkpulver eller hvitløkspulver
1 ts salt
1 ts pepper
0.5 dl solsikkeolje
Rør sammen og la trekke 20 min.

Sausen:
1 liten løk
1 stor tomat
1 stor rød paprika
Stek i gryte med 2 ss smør i 15 min på middels varme. Rør iblant. Bruk tilslutt stavmikser og lag en klumpefri jevning.
Tilsett
3 ss mel
1 ss paprikapulver
1 ss løkpulver
1 ss estragon
1 ss sitron
1 ts salt
3-4 fedd hvitløk om ønskelig
3 dl vann
4 dl fløte
4 ss crème fraiche 
La dette putre på litt under middels varme.
Stek kyllingen i stekepanne med all marinaden. Ha alt oppi gryta inkl stekeskyen.
Tilsett en halv pose blomkål eller brokkoli blanding.  La gryten putre 7 min før servering.

Server med ris, pasta eller poteter.



6 Kommentarer

















Skalldyrsalat

  • 02.10.2016, 16:33


Skalldyrsalat:
2 krabbeskall
4 dl renska reke
1/2 boks rømme
3/4 pakke majones ( eller helst hjemmelaga)
1 dillplante ( 3 gode never)
5 stilker vårløk
Saft av 3/4 stor sitron
1 ss sitronpepper
1/2 ts sukker

Bland alt godt. La den sette seg ett par timer i kjøleskap. Spar gjerne litt av garnityret til servering. Velbekomme.

 

             Tanja 

 



2 Kommentarer

















Frisk italiensk påleggssalat

  • 02.10.2016, 16:32




Frisk italiensk påleggssalat:

200 g kål
1 stor gulrot
150 g kokt skinke
1.5 dl creme fraiche
1/2 raspa eple ( pink lady)
1/2 pose majones
3 ss hvitvinseddik
1/2 ss sitron
2 ts pepper
1/2 ts salt
1 ss sukker
Finkutt kål og skinke. Skrell og rasp gulrot og eple på grovrasp. Tilsett creme fraiche,majones, hvitvinseddik og sitron. Ha oppi salt,pepper og sukker. Bland godt sammen og la trekke litt i kjøleskap. Velbekomme.

         Tanja



2 Kommentarer
















Dette er en blogg for alle som vil lære å lage mat fra bunnen, eller få inspirasjon til dette. Her kommer vi til å legge ut mange nye og fristende oppskrifter. I menyen kan du velge oppskrifter og navigere deg frem til alle våre deilige oppskrifter, oppdelt i kategorier.

Vårt mål er å hjelpe og inspirere flest mulige til å lage mat fra bunnen, isteden for posemat, ferdigmat og halvfabrikat.

Se gjerne vår facebookside og bli medlem HER!





Bær Dessert Drinker Fisk Forrett Frokost Gjærbakst Glutenfritt Grilling Gryter Internasjonal mat Jul kaker Kjøtt Kylling Lettvint middag Lunsj Ovnsretter Pasta Pizza Pålegg Salater Sauser Sjømat Skalldyr og skjell Småkaker Supper Sylting Tapas/fingermat Tilbehør Tradisjon Ukesmeny Vilt




Søk i bloggen



Følg oss

bilde bilde bilde


Oppskrifter

Arkiv



Design og koding

Albertine L. Vestvik

hits




Design OG KODING av Albertine Løseth Vestvik ©