Kokt skinke

  • 30.11.2016, 13:58

Jeg mottok en påleggsform og tenkte: Hvorfor ikke lage min egen skinke? Mye billigere, bedre, samt at man kan endre krydring etter ønske. Skinke er magert og anvendelig både som pålegg og i div middager. Det er bare å fryse ned i porsjonsstykker.

2 kg skinkestek


Krydderblanding:
3 ss olivenolje
2 ss grov sennep
2 ts pepper
* Du kan velge andre krydder eller ha den naturell om du vil.
Til å lage kokt skinke bruker jeg en påleggsform som er egnet for formålet. Påleggsformen er av den større typen og den kan du lese mer om og evt kjøpe her i en norsk nettbutikk : ⤵

                     goo.gl/cxyiZ4

Jeg smurte steken inn med krydderblandingen og dyttet ned i tilhørende pose. Neste gang kommer jeg til å dele opp kjøttet i biter og tilføre litt spekk (familieskinke). Formen ble ikke så pen når jeg bare dyttet ned i.

Derfor tok jeg bildet fra denne vinkelen.
Sett påleggsformen i en høy gryte med vann og sett i tilhørende termometer.

La den stå til den har en kjernetemperatur på 67 (den vil øke 3 grader når du tar den ut). Vannet i gryten skal være rett under kokepunktet på 80-90 grader. Pass på at det ikke begynner å koke.
Dette vil ta 2-3 timer.

Når kjernetemperaturen viser 67 så sett formen rett over i kaldt vannbad en time.

 

Sett så formen i kjøleskap og vent 6 timer før du tar den ut.Ha formen litt under rennende varmt vann og dra så opp posen. Del i skiver til pålegg eller til middagsbiter (feks terninger eller større stykker ) og frys ned.
Velbekomme.

Neste gang kan du lage feks sylte, kyllingsylte eller kanskje servelat?

Innlegget er skrevet som takk til  The Chef.

 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 



2 Kommentarer

















Svineribbe - Steg for steg for nybegynnere.

  • 29.11.2016, 14:52

Å lage sin første julemiddag kan være en stor påkjenning. Man vil gjerne imponere både kjæreste/mann, foreldre og svigerforeldre. Det er lett å få panikk når alle har forventninger til julekvelden. Jeg har laget julemiddag i 22 år i år, så jeg forhørte meg litt med ett par unge hvor skoen trykker og hva som et viktig å få vite. Jeg håper derfor at du som skal lage julemiddag for første gang får god hjelp av dette innlegget.

For å unngå stress og panikk så husk at alt du får gjort i forkant er en stor fordel for deg.

Vil du imponere lager du medisterkaker og surkål selv. Du kan selvsagt også lage julepølse selv, men det er ikke så viktig første gangen.
Lag medisterkaker i god tid (1-2 mnd før feks), og frys ned.

Medisterkaker

Slik lager jeg medisterkaker. Dette er en stor oppskrift som du har mange middager av. Oppskriften finner du her : http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1477392518_medisterkaker.html

Surkål

Surkål kan ligge noen mnd i fryser eller noen dager i kjøleskap. Dette er topp å ha ferdig i forkant.
Slik lager jeg surkål:
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1480182104_surkl_hjemmelaget.html

Svineribbe

Beregn ca 350-500 gram per voksen.
Du kan velge mellom tynnribbe og familieribbe. Dette er en smakssak. Familieribbe er fetere enn tynnribbe. Personlig bruker jeg tynnribbe. 

Det er utallige måter å lage ribbe på. Du syns kanskje det er vanskelig å velge? Jeg har laget på mange måter som alle har vært vellykket, men jeg kommer til å presentere 3 måter her så det ikke blir så vanskelig å velge.

Generelle forberedelser:
Er ribben fryst tar du den opp om kvelden 21. desember og legger i kjøleskapet.
Ønsker du fersk kan du kjøpe den 22. desember.
Den 22. desember, om kvelden kan du rute opp svoren. Rutene skal være ca 1×1 eller 1×2 cm. Hvis du kjøper i en ferskvaredisk kan du be de rute den opp for deg.
Etter ribben er rutet opp kan du krydre. Det varierer hva folk krydrer med. Jeg foretrekker klassisk med kun salt og pepper.  Krydre veldig godt og gni inn med hendene.

Det ser mye ut, men det er nødvendig. Fyll en ildfast form med ca 2 cm vann. Legg ribben med svorsiden ned i vannet. Krydre oversiden på samme måte. Dekk med plastfolie. Sett i kjøleskap. Nå skal den ligge slik frem til julaften.

Lillejulaften kveld:
Ta ut medisterkaker og surkål og legg i kjøleskapet.

Julaften morgen:

Ta ribben ut av kjøleskap og sett på benken.
Skrell poteter og sett i vann slik at dette er klart og du slipper det stresset helt på slutten. 
Legg medisterkaker på ett fat og sett på benken.
Hvis du skal ha brun saus kan du lage den allerede nå. Den blir bare bedre av å putre i flere timer. Vent dog til siste ti minuttene før du har i f.eks. fløte så den ikke skiller seg. Saus lager du best på god kraft.

Her legger jeg link til min video med tekst om hvordan brune og generelle tips og triks. Trykk her⤵

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1459951767_hvordan_lage_brun_sau.html

Det vil komme en mer spesifikk oppskrift før jul.

2 måter å lage svineribbe på som jeg har god erfaring med.

(Jeg tar som forutsetning at middagen skal serveres kl 17 så du justerer etter tidspunktet dere spiser på.)

En tradisjonell måte.
Sett ovnen på 150 g kl 13.

Legg ribba i en langpanne med svoren ned kl 13.30.
Hell på vann til det dekker litt mer svoren.
Stek i 1 time på 150 grader.
Ta ut ribba av formen. Hvis du ikke har form med ribberist, kan du legge en liten klump med aluminiumsfolie i formen eller ett tefat. Legg ribben midt på. Dette er fordi fettet skal renne av og ikke samle seg i midten.
Sett ribben tilbake i ovnen og stek den videre til kl 16.30. Fra kl 16 begynner du å øse vann over svoren ca hvert 5. minutt.

Nå setter du på potetene

Nå er det på tide å få sprø svor. Skru opp gradene på max og sett på grillelement.
Hvis du er nybegynner anbefaler jeg å sette formen i midten av ovnen. Det vil ta litt lengre tid enn om du setter den høyere opp, men da har du god kontroll og slipper å brenne den. Sitt foran ovnen og gå IKKE fra. Den feilen har mange nok gjort før deg. Du både hører og ser når svoren popper. Om den begynner å bli veldig mørk på kantene må du ta den ut eller legge en stripe aluminiumsfolie over stedet (ha det klart på forhånd).
Om du tar den ut kan du bruke en gassbrenner på de svorbitene som ikke har blitt sprø. Hold gassbrenneren nesten helt inntil i 2-3 sekunder.
Legg ett klede over ribben. Nå skal den hvile.
Skjær 2-3 små snitt på tvers på julepølsene. Legg medisterkaker og biter av julepølser i en ildfast form med noen klatter smør midt i ovnen på 200 g og stek til potetene er ferdig. Snu de iblant.

5 minutter før potetene er ferdig varmer du surkålen. (Sjekk koke/trekketiden på dine poteter.)

Langtidsstekt ribbe.

Man kan langtidssteke på flere måter, også gjennom natten om man vil. Dette ser jeg likevel som unødvendig siden gris er ett veldig lett kjøtt å få mørt.

Dette er måten jeg selv har brukt siste åra.

Langtids Ribbe .
Sett på ovnen kl 10 på 200 grader.
Ha ribba i en form med svoren ned nederst i ovnen. Fyll opp med ca 2-3 cm vann.
Etter en time kl 11.30 ta ut formen av ovnen. Snu ribben og legg ett tefat eller en klump aliminiumsfolie midt under ribba hvis du ikke har ribberist. Sett den tilbake i ovnen og skru ned til 150 grader.
Kl 12.30 setter du den ned til ca 75 grader. Stek videre i 4 timer til kl 16.30
Pass på at det er vann/fett i panna hele tiden, så ikke ribba blir tørr. Fyll på med vann om nødvendig. Nå øser du vann over svoren hvert 5 min ca.
Kl 16.30 er det på tide å få sprø svor.

Nå setter du på potetene.

Sett ovnen opp til 250 grader. Hvis du er nybegynner kan du sette den midt i ovnen. Er du trent kan du sette den høyere. I midten har du god kontroll, men det tar noen minutter ekstra. Sett på grillen. Sett deg foran ovnen og pass på. Ikke forlat ovnen ett sekund. Den feilen har tusenvis gjort før deg. Når svoren popper som popcorn er den klar. Begynner den å bli svart på sidene før den har poppet ferdig så legg litt aliminiumsfolie over det området. Kjøp gjerne en gassbrenner om du er redd for å ta ut ribben for tidlig. Da kan du få sprø svor på de rutene som evt ikke har blitt sprø. Sett den ganske tett inntil i 2-3 sekunder på hver rute.
Legg ett klede over ribben og la den hvile.

Skjær 2-3 små snitt på tvers på julepølsene. Legg medisterkaker og biter av julepølser i en ildfast form med noen klatter smør midt i ovnen på 200 g og stek til  potetene er ferdig. Snu de iblant.5 minutter før potetene er ferdig varmer du surkålen. (Sjekk koke/trekketiden på dine poteter. )

Ellers finnes det nok like mange måter som hjem. Jeg har også prøvd å koke den før steking. Den ble saftig, men mistet mye smak synes jeg.

Det varierer også hva folk liker å krydre med. Noen bruker f.eks. hvitløk. Personlig syns jeg det blir feil i en tradisjonell oppskrift til julaften. Noen liker også å ha grønnsaker i formen til god kraft senere.

Nb! Jeg bruker å følge med på facebookgruppen fram til kl.16 på julaften, så blir du i villrede er jeg der for deg :).

Lykke til :)

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 



6 Kommentarer

















Sirupsnipper

  • 28.11.2016, 17:08

Dette et en tradisjonsoppskrift som jeg har valgt å øke litt krydringen på justert etter nåtidens gane. Håper du liker den

100 g smør
300 g mel
1.5 dl sukker
2 ss sirup
1 dl vann
1.5 kanel
0.5 ts nellik
1 ts ingefær
1 ts kardemomme
0.5 ts pepper
Tredjedel ts natron

Rør smør, sukker og sirup porøst.
Ha i resten, men hold tilbake litt av melet så ikke deigen blir for fast. Bland deigen lett sammen. Dekk til bollen med plast og la den stå i kjøleskap noen timer.

Kjevle tynt med godt med mel under. Lag fasong med trinse/bakespore.
Om du vil kan du sette en skåldet mandel midt i.

Stekes i forvarmet ovn på 200 grader midt i ovnen i 6-8 minutter. (Jeg stekte i 8 minutter). Avkjøles helt på rist og legges i tett boks, gjerne med bakepapir i bunnen.



0 Kommentarer

















Ukesmeny 48

  • 27.11.2016, 20:09



0 Kommentarer

















Sylte ( min beste)

  • 27.11.2016, 15:33

Jeg har laget mange sylter på forskjellige måter både mht utstyr og krydder. Dette er sylten jeg er aller mest fornøyd med både mht kryddersmak, utseende og form. Det er utrolig lettvint når man bruker en slik påleggsform som jeg fikk fra The chef som er en norsk nettbutikk. Link finner du lenger ned.

Den finnes i 2 størrelser og her har jeg brukt den lille. Ønsker du å lese mer om formen eller kjøpe den kan du gjøre det ved å trykke på linken nedenfor:    ⤵

             goo.gl/BUKBTl

Oppskrift sylte

- 1 kg renskjært buklist ( buklist er ribbe uten bein. Jeg fjerner ytterste svoren. Du kan legge den rundt sylten om du vil, men jeg foretrekker uten)
- 1.5 ss salt
-1.5 ts pepper
- 1 ts allehånde
-1 ts nellik
- 1.5 ts ingefær

Fjern ytterste laget så tynt som du  klarer.

Skjær kjøttet i terninger. Fordel krydderet i kjøttet. Bruk hendene og elt kjøttet rundt slik at krydderet fordeler seg godt. Finn frem påleggsform og tilhørende pose. Ha kjøttet i posen og trykk den ned i påleggsformen. Lag en snurr på øverste del av posen. Sett på press og lokk. Sett den i en gryte slik at vannet dekker den slik. Sett i medfølgende termometer eller bruk ditt eget gjennom hullet i formen.

La sylten trekke under kokepunktet til den når kjernetemperatur på 67 ( den vil øke etter du har tatt den ut) . Dette tar ett par timer. Jeg hadde platen primært på 3, men satte den en stund på 6 iblant for å øke varmen litt igjen. Om du ønsker full kontroll kan du bruke ekstra termometer i vannet. Vannet skal ha en temperatur på 80-90 grader.
Når kjernetemperaturen når 67 grader så sett den i iskaldt vann i vasken. Den vil nå øke litt i gradene. Når temperaturen går nedover så sett den i kjøleskap over natten eller 6-7 timer.
Ta den ut av formen og frys ned i porsjonsbiter.

Nb Jeg brukte ikke gelatin denne gangen da jeg satset på at det naturlige gelatinet ville holde den sammen. Det var vellykket.  Om du vil bruke gelatin så tilsett 4 ts gelatinpulver sammen med krydderet.



0 Kommentarer

















Surkål hjemmelaget

  • 26.11.2016, 18:41

Når lukten av hjemmelaget surkål fyller huset, ja da lengter man mot jul. Forbløffende mange bruker en kjøpt pose  noe som for meg er uforståelig. Hjemmelaget kan du tilpasse helt etter egen gane og du kan variere den etter ønske og behov.  Lag nok når du er igang, frys ned og ta opp når du trenger.

Klassisk surkål
1 stor hodekål ( 3 kg når jeg målte)
4 ts salt
2 ts pepper
4 ts karve
4 dl kjøttkraft eller 4 dl vann oppkok med kjøttbuljong

Etter koking tilsettes:
2 ss sukker
4 ss eddik

NB Alt dette er tilpasset min gane så du kan smake til som du ønsker. Dette er bare retningslinjer mht da jeg målte opp idag. Mange ønsker feks mye mer karve i enn jeg bruker og noen liker feks å tilsette revet eple eller vin.

Fjern ytterste skallet.Del kålen i to deler.

Skjær ut stammen.

Dette er avskjæret.

Det skal du ikke bruke.

Finsnitt kålen.

Legg en fjerdedel i en 5 liters gryte. Ha på 1 ts salt, 1 ts karve og 0.5 ts pepper. Gjenta nytt lag og ny krydring 4 ganger.

Kok opp kjøttkraft. Hell dette i gryta.  Sett gryta på komfyren og gi ett oppkok.

Skru ned gradene til 3 ( av totalt 9) . Sett på lokk. Du skal IKKE røre underveis men ta tak i håndtakene på gryta og føre den litt fort fram og tilbake på komfyren. Dette gjør du iblant. La gryten stå slik i 3 timer. Mange lar den stå 45-60 min men jeg syns man får mye bedre surkål av å ta seg god tid.
Etter 3 timer tar du av lokket og lar siste vannet fordampe.  Hvis du har fett av feks ribbe kjøtt er det godt å tilsette litt av de rett før servering. Frys ned det du ikke skal bruke samme dag.



2 Kommentarer

















Give away Le creuset gryte. Sponset

  • 25.11.2016, 03:52

Vi kjører igang med en Give Away på en Le Creuset gryte sponset av Bakeren og Kokken.
Bakeren og Kokken feirer Black Friday i dag og har i samarbeid med oss laget en konkurranse hvor du har mulighet til å vinne en fantastisk svart Le Creuset gryte! Skriv en kommentar hvor du forteller hvorfor akkurat du vil vinne. Gå gjerne inn og se deres Black Friday tilbud - https://bakerenogkokken.no/blackfriday/

Legg igjen fullt navn og en kommentar og ikke minst trykk Del på innlegget. Scrolle ned og trykk på Del.
Konkurransen avsluttes mandag kl 13.
Sponset av Bakeren og kokken.



174 Kommentarer

















Tanjas mørke fristelse (sjokorgasme ;)

  • 24.11.2016, 17:33

Noen ganger trenger man ikke så mange ord. Vurderte å kalle denne "Need no boyfriend cake" og det er ikke uten grunn ;)

Bunn:
2 pk oreokjeks
100 g smør
Knus kjeksene. Smelt smøret og blande godt sammen. Stekes på 175 grader i midten av ovnen i 10 minutter.

Fyll:
900 g philadelphiaost
4.25 dl sukker
3 ss bakekakao
4 romtempererte egg
3 ts vaniljesukker
285 g mørk sjokolade 70 %

Bland ost, kakao, sukker og vaniljesukker. Visp luftig. Tilsett ett og ett romtemperert egg om gangen.

Smelt sjokoladen i vannbad. Avkjøl litt.

Tilsett sjokoladen i osteblandingen og visp luftig. Hell oppå den avkjølte kakebunnen.  Sett den i forvarmet ovn på 175 grader på stekeplate i midten i 70 minutter. Ta kaken ut av ovnen og avkjøl.  Sett så kaken i kjøleskap i 8 timer.

Ganache:
225 gram mørk sjokolade 70 %
2.3 dl fløte
1 ss sukker
0.25 ts salt

Kok opp fløten. Skru av platen. Tilsett sjokolade, sukker og salt. La sjokoladen smelte. Rør til en jevn røre. Hell over kaken og stryk den utover. Sett i kjøleskap og la stivne. Pynt med jordbær før servering.
Holdbar 5 dager i kjøleskap.  Kan fryses.

Nb Om du velger en lavere kakaoprosent på sjokoladen eller velger lys sjokolade bør du sannsynligvis redusere sukkeret.



10 Kommentarer

















Julekake/julebrød

  • 23.11.2016, 20:03

Hva er vel mer jul enn dette? Disse brødene er utrolig saftig og er du en av de som elsker gjærbakstoppskriftene mine så vil du nok elske denne også.

Julebrød/julekake ( 2 store)

1 - 1.1 kg hvetemel
6 dl melk
1 egg
100 g smør eller margarin
1 ts salt
2 dl sukker
2 ts kardemomme
5,5 dl rosiner
1 pk tørrgjær
2 poser sukat om du vil ( jeg bruker ikke det)
Melk til pensling

Ha alt det tørre i en bakebolle ( ikke ha i rosiner og evt sukat). Varm melken til den blir lunken. Ha melken i bollen sammen med egget. Kjør på langsom hastighet.
Skjær smøret i terninger og ha i en og en terning mens maskinen går. Skru opp til middels hastighet. Kjør videre i 5 minutter.

Sett deigen til heving ett lunt sted i 30 minutter. Ha deigen ut på benken. Del i to. (Du trenger ikke mel til utbaking)
Lag to store rundinger. Kna inn rosiner og evt sukat. Sett de på bakepapir. La heve lunt i 1 time. Settes nederst i ovnen i 35 min i forvarmet ovn på 180 grader.
Avkjøl på rist. Nb ikke skjær i brødet før det har gått 40-50 minutter.



16 Kommentarer

















Prosecco & jordbærmousse

  • 23.11.2016, 13:32

Til de større anledningene og feks etter en tung nyttårsmiddag er det kjempedeilig med noe luftig og friskt.


Prosecco & jordbærmousse

200 g jordbær
3 ss sukker
0.5 dl vann
0.5 dl limesaft
5 plater gelatin

2 dl extra dry prosecco

3 dl kremfløte
2 ss sukker
2 ts vaniljesukker

Ha jordbær, lime, vann og 3 ss sukker i en gryte.

Ha jordbær

Knus bærene lett.

La dette småputre i 20 min. Legg gelatinplatene i vann i 2 minutter.
Dra gryten av platen og rør inn gelatinplatene. Pass på at de blir skikkelig oppløst.

Pisk krem av fløte, vaniljesukker og 2 ss sukker. Hell i prosecco og jordbærblandingen. Rør godt rundt.
Hell alt i en skål. La stivne i ca 3 timer. Pynt med raspet mørk sjokolade og noen jordbær rett før servering.



6 Kommentarer

















Grove eplelapper med ett hint kanel

  • 22.11.2016, 19:58

Mange blir lei av brødskiver. Dette er ett ypperlig alternativ. De metter bra og har en frisk smak av eple. Denne røren er stor så den holder nok noen dager.

Grove eplevafler

2.5 dl finmalt rug
2.5 dl sammalt grovt mel
2.5 dl hvetemel
12-13 dl lettmelk
5 egg
2 ss sukker eller søtning
0.5 ss kanel
1 ts salt
3 små eller 2 store epler.

Visp sammen egg og melk og ha i resten.
Rasp epler på grov rasp.

Du kan velge om du vil ha med eller uten skall. Jeg har med.
Stek på litt over middels varme til de er gylne. Ha på det du ønsker.

Røren tåler fint å stå i kjøleskapet noen dager.



4 Kommentarer

















Donuts med sukker og kanel

  • 21.11.2016, 21:05

En litt annerledes variant av våre tradisjonelle smultringer.

Dette gir ca 35 stk
3 egg
225 gram sukker
1.25 dl kremfløte

650 gram mel
2 ts kardemomme
1 ts natron
1.5 ts hjortetakksalt

Smult til steking

Pisk eggedosis av 3 egg og 225 gram sukker.
Pisk 1.25 dl kremfløte stiv.

Sikt sammen 650 g mel,
2 ts kardemomme,
1 ts natron,
1.5 ts hjortetakksalt.
Tilsett de andre ingrediensene og rør sammen.
Bruk smultringbaker.
Stekes i smult.
Ta de rett opp fra gryta og vend i blanding av sukker og kanel.



0 Kommentarer

















VINNERNE ER KÅRET!

  • 21.11.2016, 20:56

I går dro vi i gang flere Give aways i forbindelse med at facebookgruppen Mat fra bunnen rundet over 100.000 medlemmer :D

 

I dag har vi trukket vinnerne via random.org. 

 

 

Og vinnerne er:

 

The Chef 

Randi Sejer- Påleggsform

https://www.thechef.no/produkt/paleggsform-med-termometer-o10cm/?utm_source=tradetracker&utm_medium=Mat+fra+bunnen&utm_content=linkgenerator

 

Hanne Thalberg - Pølsestapper

http://goo.gl/vYUBy6



 

 

 

Freshbox by Foodsave

Eva Hansen

https://www.facebook.com/FoodsaveAs/



Gjerdrums Spekebu

Ellinor Abrahamsen - Spekefjøl med spekekniv og 2 valgfrie pølser.

https://www.facebook.com/gjerdrumsspekebu/



Den grønne kassa levert av Veganermat

Hege

https://www.veganermat.no/om-den-gronne-kassa/?utm_source=matfrabunnen&utm_medium=facebook&utm_campaign=matfrabunnen



 

Gratulerer til dere alle sammen :) Vi tar kontakt på epost :)

 

Og en stor takk til firmaene som sponset oss med gaver, dere finner link til alle over bildene <3

 

 



0 Kommentarer

















Sitronkjeks (crunchy)

  • 21.11.2016, 11:36

Dette er en nydelig kjeks med en herlig ettersmak av sitron. De er veldig godt likt av hele familien.

Sitronkjeks
100 g smør eller margarin
275 g (3 dl) sukker
3 ts vaniljesukker
1 dl olje
1 ts hornsalt
300 g ( ca 5 dl) hvetemel
4 ss saft av sitron eller på flaske

Rør smør og sukker hvitt. Tilsett litt olje om gangen. Bland hornsalt med mel og rør det inn i deigen. Arbeide deigen godt sammen.

Trill deigen i 2 lengder.  Det er lettest å gjøre dette ved å pakke inn i plastfolie.Sett i kjøleskap en times tid ( da blir den lettere å jobbe med, så dette er ikke noe du må men noe jeg foretrekker. Skjær i 1 cm biter og sett på stekebrett med bakepapir.  Stek i 20 minutter på 150 grader.
Dette blir ca 55 stk. Oppbevares i tett boks eller i fryser.

Slik skal deigen se ut



0 Kommentarer

















Ukesmeny 47

  • 20.11.2016, 19:25



0 Kommentarer

















SPONSET JUBILEUMS GIVE AWAY - DEN GRØNNE KASSA

  • 20.11.2016, 15:43

I dag har Facebookgruppen Mat fra bunnen rundet 100.000 medlemmer!!

I den anledning har Den grønne kassa levert av Veganermat, sponset oss med en kasse for 2 personer med 5 fristende vegetarretter :D

Alt DU trenger å gjøre for å kunne vinne den er å kommentere dette innlegget.

Besøk gjerne siden Deres for flotte tilbud ved å trykke på linken  :)

http://www.veganermat.no/om-den-gronne-kassa/?utm_source=matfrabunnen&utm_medium=facebook&utm_campaign=matfrabunnen

Vinneren vil bli trukket ut i morgen, mandag kl 19, og kontaktes via epost.

 

 



95 Kommentarer

















Jubileumsgave fra The chef. Sponset

  • 20.11.2016, 14:50

Vi feirer at facebookgruppen Mat fra bunnen har rundet 100 000 medlemmer.

Du kan vinne pølsestapper eller påleggsform ved å kommentere innlegget om hva du ønsker deg.
Husk å dele innlegget!

Pølsestapper kan du lese mer om eller kjøpe her ved å trykke på denne linken :goo.gl/BUKBTl

Påleggsform kan du lese mer om eller kjøpe her ved å trykke på denne linken :goo.gl/vYUBy6

Gavene er sponset av The Chef.
Konkurransen avsluttes i morgen kl 15



143 Kommentarer

















SPONSET JUBILEUMS GIVE AWAY

  • 20.11.2016, 14:42

I dag har facebookgruppen Mat fra bunnen rundet 100.000 medlemmer

I den anledningen har vi vært så heldige at Freshbox by foodsave sponser oss med en gave

Alt du trenger å gjøre for å kunne få denne er å kommentere dette innlegget. Vinneren trekkes kl 18 mandag 21.11.2016.

Ta også en kikk inne på Freshbox by foodsave sin Facebookside.

https://www.facebook.com/FoodsaveAs/?hc_ref=PAGES_TIMELINE



 



679 Kommentarer

















SPONSET JUBILEUMS GIVE AWAY - GJERDRUMS SPEKEBU

  • 20.11.2016, 14:23

Gjerdrums Spekefjøl med spekekniv og 2 valgfrie pølser.



I dag har facebookgruppen Mat fra bunnen rundet 100.000 medlemmer :D

I den anledningen har vi vært så heldige at Gjerdrums Spekebu sponser oss med en Spekefjøl med spekekniv og 2 valgfrie pølser.

Alt du trenger å gjøre for å kunne få denne er å kommentere dette innlegget c",)

Ta også en kikk inne på Gjerdrums Spekebu sin Facebookside. Masse gode tilbud der :)

https://www.facebook.com/gjerdrumsspekebu/

 

Vinneren trekkes i morgen mandag kl 18, og vil få beskjed på epost :)

 



211 Kommentarer

















Kyllingsylte i påleggsform

  • 18.11.2016, 15:40

Dette er ett sponset innlegg da jeg har mottatt en gave fra The Chef.

Jeg har lagt ut ett par sylter i det siste for jeg syns det er utrolig moro å lage eget pålegg som også er tilpasset min egen gane. Jeg har gremmet meg litt over fasongen på mine pålegg så derfor var gleden stor og trangen til å prøve noe nytt enda større da jeg mottok denne i posten.

Jeg bestemte meg umiddelbart for å lage en sylte av kylling for det har jeg hverken prøvd eller smakt før. Gleden over resultatet ble kjempestor både mht smak og utseende som den nye formen ga. Formen skaffer ett automatisk press og den er utstyrt med termometer for full kontroll hele veien. Slik ble jeg sikret ett saftig resultat med riktig kjernetemp. Riktig kjernetemp for kylling er 70 grader. Har du økologisk kylling kan du tillate deg å ta den helt ned til 62-65.

Kyllingsylte

Du trenger : En påleggsform. Den kan du lese mer og også kjøpe ved å trykke her:

goo.gl/BUKBTl

2 hele kyllinger ( 1 kg ferdig renset kjøtt. Skinn/fett kommer i tillegg)

Kryddermix:
1.5 ts nellik
1 ts allehånde
1.5 ts ingefær
2 ts pepper
1.5 ss salt
8 ts gelatinpulver

Tin rå kylling i kjøleskap.  Dette tar 1-2 døgn. Hvis man tiner på benken så risikerer man bakterier.

Fjern skinnet på kyllingen med en skarp kniv. Legg skinnet til side

Skjær ut fileene og få med kjøttet langs beina. Jeg erfarte at langs bein var det bedre å benytte saks.

Skroget spares til kraft.

Legg kjøtt ett sted og skinn/fett ett sted. Ta bort sener og hinner.

Skjær opp kjøttet i mindre biter.

Ha skinn og fett i enten en maskin med kniver eller benytt en stavmikser.
Kjør den til du får en seig masse.

Ha kjøtt, skinn/fett, krydder og gelatin i en bolle og vend veldig godt rundt slik at alt blir jevnt fordelt.

Nå skal kjøttet i formen. Jeg klarte DET STORE KUNSTSTYKKET å glemme å ha pose som fulgte med ned i formen og det angret jeg veldig på dagen etter så det må ikke du glemme ;) :0

Sett pressen på toppen og pass på at du treffer sporet slik at det klikker seg fast i sporet. Sett beholderen i en gryte med høye kanter. Sett i termometeret i hullet på toppen.

Sylte trives godt  i vann som har en temperatur på 80-90 grader. Jeg brukte ett ekstra termometer til vannet men det trenger du ikke om du ikke har. Bare pass på at det ikke koker. Når jeg oppnådde ønsket temperatur på vannet skrudde jeg ned komfyren til 3 (av 9). Den stod slik i 1.5 time før det var behov for å sette den opp på 6. Den stod på 6 en halvtime før jeg satte den tilbake på 3. Etter ca 3 timer var den ferdig. Jeg tok beholderen ut av gryten da kjernetemp var 67 da jeg visste den ville øke med 3 grader. Når formen tas ut er det viktig at den kommer rett i kaldt vannbad. Hvis ikke fortsetter varmeprosessen og da blir pålegget tørt. Jeg lot den ligge i vann til gradene gikk nedover.

Formen settes stående i kjøleskap.
Jeg lot min stå over natten i ca 9 timer.

Siste årene har jeg brukt vakumpakker når jeg ønsker å fryse noe. Dette sørger for mye lengre holdbarhet. Man kan stort sett ha en tommelfingerregel på at man kan gange holdbarheten med 4, men ofte er det også lenger.

På en tidligere vakumpakker jeg har hatt var det vanskelig å suge ut luften men det var det ikke på denne.
Den på bildet kan du lese mer om ved å trykke her:

goo.gl/20uQz8

Jeg er veldig fornøyd med denne vakumpakkeren.

Vakumering skal jeg skrive mer om senere så følg med:).

Jeg ble kjempefornøyd med dette produktet og kommer til å bruke det fast framover. Men erfaringen er da altså at jeg ikke skal glemme posen neste gang. Jeg er jo glad i alt som gjør livet enklere.

Innlegget er skrevet i samarbeid med The Chef

 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 

 



10 Kommentarer

















Gløgg. Hjemmelaget

  • 17.11.2016, 21:33

Det er lett å lage gløgg selv og man kan smake til etter egen smak. Den beste gløggen lager man på hele krydder som kanelstang osv, men det er jo ikke alltid man har det får hånden om man brått får lyst på;)

Gløgg 1.2 liter
1.2 liter rødvin etter eget ønske
2 ts kanel
1 ts ingefær
1 ts nellik
1 ts kardemomme
5 ss sukker
4 ss honning
2 ss saft av en appelsin
 

Varm opp rødvin i gryta og tilsett krydder. La den stå og god gjøre seg 10 min.  Det er lurt å bruke termometer. Ønsker du at det skal være alkohol i så ikke la temperatur gå over 70 grader. Om du ønsker den alkoholfri så la den overstige 100 grader. Ønsker du alkoholfri kan du også bruke sterk utblandet saft men da kan du smake til mht sukker og honning så det ikke blir for søtt.

Serveres med mandler og rosiner.

 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 

 



0 Kommentarer

















Tanjas julekake

  • 16.11.2016, 13:53

Jeg liker tradisjoner men syns også det bør være rom for noe nytt :) En ny julekake med sjokolade må da være helt innenfor;). Denne deler du i biter, fryser med bakepapir imellom laga i boksen og tar fram 10 min før servering. Holdbar i fryseren i månedsvis.

Tanjas julekake

Bunn:
500 g mandler (med skall)
500 g sukker
7 eggehviter

Topping:
100 g delfia fett
500 g melis
3 strøkne ss bake kakao
1 ss vaniljesukker
6-8 ss ferdigtraktet kaffe

Slik gjør du:
Kverne mandlene i maskin med kniv. (Stavmikser kan også brukes).

Ha i sukker.
Skille plommer fra eggehviter. Stivpisk eggehviten. Om du sliter med å få den stiv kan du ha i noen fnugg salt. Bland alt i en bolle. Vend forsiktig rundt med en slikkepott.

Legg bakepapir på ett stekebrett. Smør massen utover. Sett i forvarmet ovn på 180 grader i 30 minutter midt i.

La det avkjøle helt. (Ca 1 time).

Når det er avkjølt lager du sjokoladekrem. Ha melis, vaniljesukker og kakao i en bolle. Smelt delfia. Ha delfia og kaffe i bollen med det tørre.

Pisk dette blankt og klumpefritt med en gaffel. Ha sjokoladen utover bunnen og ha på ønsket strø.

Sett kaldt en liten stund. Bruk ett pizzahjul og skjær opp i passende biter og frys ned som beskrevet.
De kan også stå i en tett boks noen dager på benken eller i kjøleskap.

Håper at dette vil bli din nye julekake også :)

 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 

 



6 Kommentarer

















Møre koteletter

  • 15.11.2016, 14:25

Jeg tenker alltid på skrekk og gru på koteletter stekt på panna. Resultatet blir etter min erfaring veldig tørt og kjøttet blir hardt.

Slik lager jeg møre koteletter.

Legg ferske eller opptinte koteletter i en ovnsform. Legg i grønnsaker du har feks løk, paprika og tomater. Strø godt over med salt og pepper. Ha i 2-3 klatter med smør. Hell i vann til kotelettene er halveis dekt. Jeg bruker 5 dl. 

Sett koteletter inn i forvarmet ovn på 180 grader. Stek kotelettene i 1.5 time.
Hvis du har f.eks fløtegratinerte poteter som skal være ferdig samtidig kan du sette formen med koteletter helt i bunnen siste halvtimen. Det bruker jeg å gjøre. Alltid møre koteletter på denne måten :)
NB om du ønsker kan du gi kotelettene en stekeskorpe i stekepannen til slutt, men det bruker ikke jeg å gjøre. 

 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 

 



3 Kommentarer

















Grateng med salt sideflesk/bacon

  • 14.11.2016, 17:51

De aller fleste liker grateng. Dette er min favoritt. Det vekker gode minner om middager på min mormors kjøkken.

Grateng med salt sideflesk/bacon
Oppskriften tilsvarer
3 middager for en familie på 4.

Sausen
300 gr smør
5 dl hv.mel
11-14 dl ( etter hvor tykk du vil ha sausen )
1 ss salt
1 ts pepper
1 ss muskat
4 eggelommer
4 eggehvitter

500 g lettsaltet sideflesk
5 dl tørr makaroni

Smelt smør. Vendt fort inn melet .
Spe med melk mens du rører. Ha i krydderet.
La putre under omrøring i 10 minutter. Sett gryten i kaldt vannbad for nedkjøling.

Skjær sideflesk i biter og stek i panna. Sett så til side.

Kok 5 dl tørr makaroni etter pakkens anvisning.

Når sausen er noe avkjølt ha i eggeplommene.
Bland alt det andre sammen i gryta.
Stivpisk eggehviter og vend forsiktig inn.

Den forma som skal i ovnen har du panko, brødrasp eller griljermel på.
De du skal fryse skal du ikke ha på det før du tar den opp igjen fra fryseren. Du trenger ikke steke de formene som skal fryses.
Gratengen stekes midt i ovnen på 200 grader i 40-45 min.

Server gjerne med poteter, råkost og gressløksmør.

 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 

 



4 Kommentarer

















Vinner av konkurranse Freshbox by foodsave. Sponset

  • 14.11.2016, 17:24

Vinneren av Freshbox by foodsave  er  Randi Ommedal. Vennligst kontakt oss så vi får din addresse. Gratulerer : )

 



0 Kommentarer

















Uke 46

  • 13.11.2016, 16:45

 

Denne uken går vi for rimelige og smakfulle middager c",)

 

Mandag:  Gammeldags ertesuppe

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1473262334_gammeldags_ertesuppe.html

 



 

 

Tirsdag:  Pannemix med skruestuing

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456222279_pannemix_med_skruestu.html

 



 

 

Onsdag:  Sei i høstsaus

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456154178_sei_i_hstsaus_avtanja.html

 



 

 

Torsdag:  Meksikansk gryte

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456312050_meksikansk_gryte_av_t.html

 



 

 

Fredag:  Lettvint kyllingpanne

http://matfrabunnenfb.blogg.no/1477416508_lettvint_kyllingpanne.html

 



 

 

Lørdag:  Cowboypanne

http://- http://matfrabunnenfb.blogg.no/1479037198_cowboypanne.html

 



 

 

Søndag:  Ovnsomelett

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456001112_ovnsomelett_av_tanja.html

 

 

 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving c",)

http://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter

 



3 Kommentarer

















Cowboypanne

  • 13.11.2016, 12:39

Det enkle er ofte det beste i en hektisk hverdag. Cowboypanne er lettvint og mettende.



 

Cowboypanne

6-7 poteter
150 g bacon
En halv purre
1 løk
6 egg
6 ss melk, vann eller fløte

Slik gjør du:
Skrell potetene. Skjær de i skiver. Hakk opp løk i små biter. Skjær purre i ringer.

Stek bacon i panna. Når det er stekt så legg det over på en tallerken med kjøkkenpapir.

Ha ekstra smør i panna med bacon fettet. Legg skivede poteter side om side i stekepannen. Dryss lett over med salt og pepper. La de steke i 5 min på hver side. Når du har snudd potetene så ha i løken når det er ca 1 min igjen av steketiden.Jeg steker på 7 (av 9) på komfyren.
Mens potetene steker, blander vi sammen egg og væske. Ha i 1 ts salt og 1 ts pepper.

Sett kokeplaten ned på 2. Dra pannen til side. Hell over eggeblandingen. Vent 1 min og sett den tilbake på stekeplaten. Legg på lokk. Har du ikke lokk kan du bruke aluminiumsfolie. Etter 10 minutter drysser du på bacon og purre. Stek videre til eggemassen har blitt fast.
Server gjerne med ristet brød.

 

 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 

 



0 Kommentarer

















Biff med cognacsaus, fløtegratinerte poteter og brokkoli

  • 12.11.2016, 15:37

Bernaise er godt det, men personlig syns jeg den kommer ett stykke bak i rekka mht hvilken saus jeg foretrekker til biff. Til denne cognacsausen syns jeg dog det passer bedre med øl/brus istedenfor rødvin, men det kan jo være rødvin som passer bedre enn de jeg har prøvd selv.

Forberedelser:

Legg biff på kjøkkenbenken så den får mørne og bli romtemperert ett par timer.

Fløtegratinerte poteter med parmesan
( vi var bare 2 men dette hadde holdt til 4 personer)

6-7 poteter
4-5 dl fløte
1 løk
50 g parmesan
1 ts salt
1 ts pepper
3-4 fedd hvitløk om ønskelig
3 ts maizenna
Ost etter ønske på toppen

Slik gjør du:

Skrell poteter og ta skallet av løken.
 


Hakk løken i biter og del potetene i skiver.

Finn fram en gryte og ha poteter og løk i. Hell på med fløte til det er 1-2 cm igjen så du fortsatt ser potetene. Ha i krydder. La dette småkoke i 10 minutter mens du rører iblant.

Etter 10 min så rør ut 3 ts maizenna med en skvett fløte i en kopp. Tilsett dette i gryta.

Rasp parmesan og ha i gryta.

Jeg bruker kun ekte parmesan. Slik ser den ut.

Etter 5 minutters koking så hell alt sammen i en ildfast form. Dekk med ost. Stek i midten av ovnen på 200 grader i 25 minutter.

Cognacsaus
1 dl cognac ( den du vil)
1 dl fløte
50 gram iskaldt smør
2 ts rødvinseddik
1 ts dijonsennep
0.5-1 ts pepper etter ønske
0.5- 1 ts salt etter ønske
1 ss biffkraft

Finn fram en liten gryte. Sett på plata med gryta på og la gryta bli varm. Hell i cognacen. La det redusere i ett minutt. Ha i fløte og krydder. La det småputre noen minutter.
Rett før servering visper du inn terninger med iskaldt smør og 1 ss kraft fra pannen du stekte biffen i.

Brokkoli:
Kok opp vann med en klatt smør og litt salt. Når det koker så skru av varmen. Legg brokkoli i og damp den noen minutter etter hvor crispy eller myk du vil ha den. Kjenn etter med gaffel.

Biffen:

Smelt smør i en stekepanne. Vent til smøret ligger brunt og stille i panna. Jeg liker å steke biffen minst mulig så jeg steker ca 20-30 sekund på begge sider med denne tykkelsen. Ønsker du medium må du steke lenger.
Legg den ferdigstekte biffen til side og krydre med salt og pepper på begge sider. La hvile noen minutter før servering.
Velbekomme😊

 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 

 



1 Kommentar

















Give away ! Freshbox by foodsave. Sponset

  • 11.11.2016, 14:48

Sponset

Vinn Freshbox by foodsave. Kommenter ditt navn i kommentar her i blogginnlegget (ikke på facebook) og del innlegget.
1 vinner trekkes førstkommende mandag kl 15.

Søk opp Freshbox by foodsave på facebook om du ønsker mer informasjon eller å kjøpe produktet :)

Sponset



328 Kommentarer

















Reduser matbudsjettet med 1/3 ( Slik reduserte jeg mitt)

  • 10.11.2016, 16:58

Slik reduserer du matbudsjettet med 1/3

Mange lurer på hvordan jeg kan ha så lavt matbudsjett hver gang tråder kommer opp om dette på facebookgruppen Mat fra bunnen.

Jeg har redusert vårt husholdningsbudsjettet fra 6500 til 4500-4700.

Min kjære som er flink med penger bruker å si at man blir ikke millionær i å spare millioner men å spare kroner og det er veldig mye sant i det.

Jeg ser hele tiden at trenden i facebookgruppen  er at:

"Jeg vil lage kjempegod middag, som ikke koster mye, som er sunn og som ikke tar noe tid".

Vel, slik er ikke virkeligheten dessverre. Noen krav må man fire på om man ønsker å spare. Ikke hver dag nødvendigvis , men noen dager i uken. Budsjettet handler heller ikke bare om middag men også andre ting mange unner seg i hverdagen som brus, dyre pålegg, spise ute, "ekstramat" som dyre youghurter osv. Det er mange moteprodukt i butikkene som koster mer enn det smaker.

MÅL:

Definer målet for sparingen. Det kan feks være å bli kvitt gjeld, kjøpe/pusse opp hus, ferieturer eller rett og slett å unne seg mer av andre ting man ønsker å bruke penger på. La hele familien din bli involvert slik at de lærer seg gleden av å spare og det å nå målet man setter seg.

SETT NÆRING ETTER TÆRING :
Første prioritet er å finne ut hvor mye du nå bruker pr mnd på husholdning/mat/snop/spise ute osv. La oss feks si at dere er en familie på 4 som pr idag bruker 6500 på mat. Dere ønsker å redusere til 4500

SLIK STARTER DU:

Sett opp summen dere ønsker å bruke hver uke, ikke omvendt hvor dere handler og ser på beløpet etterpå. La oss si dere ønsker å bruke 1200 pr uke.
Se først over hva dere MÅ ha som feks toalettruller, bind, vaskemidler osv. Skriv opp på en handleliste og summere ca beløp for dette. Beløpet du nå har til overs kan du nå benytte på mat og drikke.

LAG UKESMENY!
Sett opp ukesmeny feks søndag. Se godt gjennom hva du har fra før. La ikke fryserens innhold bli verneverdig. Det er å spare seg til fant. Men la to dager stå tomme. Disse to dagene benyttes til flere rester av middager og til gjenbruksmiddag som jeg kaller det.

.
.

GJENBRUKSMIDDAG:
er feks når du har rester av hvitsaus og fisk hvor du lager grateng dagen etter, rester av brunsaus og grønnsaker blir til brun lapskaus tilsatt rester du har liggende av kjøtt eller rimelige pølser. En gjenbruksmiddag kan feks også bli omelett, pytt i panne, stekt ris osv. I dette bruker du grønnsaker som begynner å bli slappe, pålegg som går ut på dato osv. Hver uke bør du sette av ca 200-300 til lagringskjøp.  Feks større forpakninger av kylling, fisk osv eller fyll opp med tørrvarer og krydder.


HALVERINGSKUNSTEN:
Tenk godt gjennom menyen din. Prøv å ha middager hvor du kan halvere ett produkt en dag og ha resten i en annen middag en annen dag. Man trenger ikke å fylle på i en gryte bare for å fylle på. Halveringskunsten kan også brukes på kjøtt og fisk osv. Trenger man virkelig 500 g i en gryte eller kanskje det går like fint med 300 gram og fylle på med annet? Skjær alt kjøtt i mindre biter så ser det mer ut og smaken spres bedre. Man trenger kanskje ikke en hel løk, en hel paprika osv for å smakssette maten ?Alle slike små ting monner mer enn man skulle tro.


MAT I SAMSVAR:
Mange spiser veldig store mengder kjøtt kontra tilbehør. 4 kjøttkaker til 2 poteter er feil vei å gå. Snu heller på det. Fyll på med grønnsaker. Nb Frosne grønnsaker er rimelig og ingen synd. Spesielt i vinteråret inneholder de mer næring enn ferske grønnsaker så dette er vinn vinn situasjon. Du kan også forvelle egne grønnsaker


PÅLEGG:  Her er det mye å hente. Pålegg er dyrt. Man trenger ikke ha 10 pålegg i kjøleskapet. Man kan skille mellom hverdagspålegg og pålegg til helg. Man trenger heller ikke to pålegg på brødskiven som feks både ost og skinke. Her spiser vi feks kun egg, røykalaks osv når det er helg. Påleggssalater lager jeg selv. Det er mye billigere og bedre enn å kjøpe. Oppskrifter finner du i bloggen. Mange vil også ha mye å tjene på å gå over til butikkens egne billigmerke

KVALITET KONTRA KVANTITET:
Ta en vurdering for det for deg er viktig med kvalitet/kvantitet. Ønsker man å spare kan man ikke alltid gå for de dyreste produktene selv om de i en del tilfeller smaker bedre. La meg gi noen eksempler fra mine prioriteringer. Jeg handler økologiske egg og økologisk kylling. Dette går både på smak og dyrevelferd. Istedenfor så handler jeg feks butikkens eget merke på pølser istedenfor en annen kjent produsent jeg syns er bedre. Om du vil handle dyre pølser må du kanskje akseptere å spise mindre pølser enn det du hadde lyst på. Da må du spørre deg selv om smak eller mengde er det viktigste fra produkt til produkt (dette vil helt sikkert variere fra ting til ting.

.
).

RESTER/ Å KASTE:
Rester ble også nevnt med tips lenger opp. Har du 1-2 kjøttkaker igjen etter middag så ikke kast. Ha feks en tom boks i fryseren du legger kjøttkaker (eller hva det skulle være) hver gang du har en rest. Plutselig har du en hel middag til familien på restene. Noen middagsrester egner seg godt til lunsj dagen etterpå. Grønnsaker man ikke får brukt opp kan forvelles og legges i fryser. Fløte som går ut kan fryses i boksen eller i isterningposer. Slutten  på brunost en kan fryses og er perfekt å ta opp til når du skal ha feks en god viltsaus. Gulost kan rives og fryses og ha på pizza senere. Har du kjøtt som går ut samme dag så stek det og frys ned. Bruk tid på å tenke over hva du kan gjøre for å bevare istedenfor å kaste.

.
.

..OG ALT BARE FORSVANT
På facebookgruppen Mat fra bunnen ser jeg veldig ofte at når noe godt lages så forsvinner alt samme dag før det rekker å nå fryseren. La heller hele familien få en smaksprøve hver og ta heller opp feks rundstykker til helgens frokost eller lunsj eller la de feks ha fylt horn i matpakken endag istedenfor brødskiver på skolen. De trenger det ikke hver dag men iblant for variasjonens del.
Selv om melk/juice er godt trenger man ikke å drikke en liter av det hver daglig. Det er faktisk mot sin hensikt på alle måter. Man kan fint drikke vann til mange måltider eller en rimelig saft innimellom til avveksling.
Smoothie og slikt kan fort bli dyrt å innføre som frokoster. Det er fort gjort å dra på seg vaner som vil koste endel ekstra.  Man trenger ikke feks 3 epler om dagen selv om epler er godt.  Det finnes andre og rimelige måter å fylle tomrommet i magen på. Lær familien din at "det er ikke bare å forsyne seg fritt av absolutt alt". Det vil komme feks barn til gode den dagen de skal flytte ut. De skal aldri gå sultne men de må ikke velge fra øverste hylle hele tiden. Innfør 1 fast handledag. La resten av familien forstå at det blir ikke mer påfyll før det av det som er " godt ". Ha forskjell på helg og hverdag.


MEN HVA SKAL JEG LAGE TIL MIDDAG? JEG HAR IKKE SÅ MYE FANTASI?

HER finner du link til 30 middager til under 70 kr for familie på 4:
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1476109340_middager_under_70_kr_.html

Du finner også middager til 50 kr i bloggen som jeg har startet opp med nylig. Disse ligger ikke samlet.

70-80 % av middagene i bloggen koster mindre enn 100 kr for familie på 4.

Generelle tips:

Generelle tips:
1. Ikke handle når du er sulten og heller ikke uten handlelapp.
2. Ha til enhver tid kontroll på hva som er i fryser, skuffer og skap
3. Ha noen raske middager på menyen så du ikke tyr til take away
4. Lag store kvanta med middager og frys ned
5. Butikker har ofte ulike ting de velger å holde prisene fast nede på. Finn ut av dette og handle bevisst produkter bestemte steder.
6. Ikke kast mat bare fordi den har gått ut på dato  ( med kylling gjør jeg unntak). Lukt- smak- se
7. Ha god kontroll på prisene til forskjellige butikker. Handle smart.
8. Kast ikke rester
9. Spis mindre av det som er godt
10. Handle mat som er utgått på dato. Varmebehandle det og spis eller frys ned samme dag. Nb biff er stort sett best når den er utgått.
11. Ikke kjøp hel og halvfabrikata. Det meste fordyrer maten og smaker ikke godt jmf  hjemmelaget. 
12. Innfør vegetardag
13. Melkemat er billig. Innfør gjerne en dag.
14. Rødt kjøtt max 1 gang i uka.
15. Bak brød. Det tar ikke lenger tid å bake 4 enn 1
16. Ikke at jeg inviterer til handelslekkasje men bor du i nærheten kan du halvere utgiftene på å spare en del på å handle i Sverige.  Se forøvrig svensketråden i facebookgruppen.
17. Om du har mulighet kan du handle feks egg og annet  hos endel lokale bønder.  Stort sett billigere.
18. Studer kvitteringen. Ofte er produkter mye billigere eller dyrere enn hva vi tror. Dette vil hjelpe deg mht videre handling.
19. Husk å sjekke KILOPRIS, ikke enhetspris.
20. Følg med på tilbud via div tilbudsapper, reklameaviser eller nett og benytt dette i planlegging av ukesmeny og den ekstra potten på 2-300 du setter av til å fylle opp det du er tom for.
21. Fryser er ett must! Selv har jeg to. Det du sparer første mnd kan fort bli nok til en ny eller brukt fryser neste mnd. Invester i en.
22. Benytt egne handlenett fremfor butikkens poser som bare er reklame for de uansett.
23. Handle stor pakning kontra liten pakning.  Her er det veldig mye å hente feks på smør, knekkebrød, mais osv osv. Bli kjent med dette neste gang du handler.
24. Høst alt du kan og har muligheter til. Fisk din egen fisk om du har tilgang og høste og foredle fra egen hage om du har.  Skogen er for alle!
25. Har du en velfylt fryser? Spis ut av fryseren 2 ganger pr år der du handler svært lite ved siden av.
26. Lag alltid nistepakke både på jobb og tur.
27. Ikke kjøp vann på flaske. Det finnes helt gratis i springen
28. Handle kun 1 gang i uka
29. Har du en "innvandrerbutikk" i nærheten så bruk den. Grønnsaker, olje og krydder er ofte billigere.
30. Handle aldri på kreditt.

Innlegget er IKKE ment til diskusjon. Innlegget er kun tanker og tips som kan være nyttig. Du kan velge å bruke de eller la være :)

Hva er dine beste sparetips? Bruk gjerne kommentarfeltet her på bloggen:)

Lykke til



22 Kommentarer

















Barnas makaroniform (50 kr)

  • 08.11.2016, 12:16

Jeg fortsetter med rimelige middager da mange setter pris på dette. Prisen er regnet ut fra nettopris og hvor mye man bruker. Du kan selvsagt tilsette mer kjøtt og grønnsaker, men det vil da bli en dyrere variant.

 

Fyll:

50 g smør
1.5 dl mel
1 liter lettmelk
6 dl makaroni
En halv pakke First price kokt skinke
1 liten brokkoli
100 g ost
2 ts muskat
1 ts salt
0.5 ts pepper.

Kok makaroni etter pakkens anvisning.
Skjær skinken i to og så i strimler. Del brokkoli i buketter og ta bort groveste stilken.

Hvit saus:  

Smelt smøret. Rør raskt inn mel. Hell umiddelbart i melken. Rør til det blir klumpefritt. Ha i salt, muskat og pepper. La småkoke 5 minutter. Ha makaronien og skinke  i sausen. Ha så alt  i en ildfast form. Dytt ned i brokkolibuketter. Dryss over ost.
Sett midt i ovnen i forvarmet ovn på 200 grader i 25 minutter.
Hvis du ønsker kan du servere med salat eller brød men det ligger ikke i prisen på 50 kr.
Håper dette kan være til hjelp om du har dårlig råd eller trenger å spare :)

 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 

 



0 Kommentarer

















Vinner av konkurransen Freshbox by foodsave

  • 07.11.2016, 16:39

Vinner er Bjørg Eva Nyborg. Vinneren har en uke på seg til å ta kontakt for å innkassere premien. Etter denne tid vil det ikke bli sendt ut.

Ta kontakt på mail med din addresse. Vi brukte tilfeldig utvelging. Kommentar nr 28 vant



3 Kommentarer

















Skinkeomelett (middag for 4 under 50 kr)

  • 07.11.2016, 10:35

Omelett kan varieres i det uendelige og dette er en veldig rimelig versjon med nettopris under 50 kr.

8 egg
8 ss melk eller vann
En halv pakke familieskinke
10 cm purre
Salt, pepper og oregano

Pisk egg og melk i en bolle. Ha i 1 ts salt og 1 ts pepper. Smelt smør i panna. Skru ned på 2 (av 9) på komfyren. Hell blandingen oppi. Skjær purre og skinke i strimler.  Dryss dette oppå. Dryss over 1-2 ss oregano. La det stå under lokk til massen stivner.
Om ønskelig server med brød eller salat.

Brett ene delen over andre om ønskelig

 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 

 



0 Kommentarer

















Ukesmeny 45

  • 06.11.2016, 19:46



5 Kommentarer

















Sylte av sideflesk (buklist)

  • 06.11.2016, 17:09

Fra gammelt av ble det stort sett benyttet grisehode for å lage sylte. Det er tidkrevende og en relativt grisete jobb. Idag benyttes det oftere buklist eller svineknoker. Lettvint sylte med svineknoke har jeg lagt ut før så her kommer sylte laget av buklist.

Oppskrift
2 kg buklist
500 g annet kjøtt feks elg eller kalv

Krydderblanding:
3 ts pepper
2 ts nellik
2 ts allehånde
2 ts malt ingefær
13 ts gelatinpulver

Start med å skjære inn i buklista men ikke helt gjennom. La det være igjen 1-2 cm på siden og brett til side.

Skjær så mot motsatt side så du kan brette ut som ett langt stykke

Finskjær tynt det andre kjøttet og legg oppå der det er mest fett

Fordel krydderet og gni det godt inn

Begynn fra kortsiden og rulle sammen.

Finn fram hyssing og snøre den godt sammen. En hjelpende hånd fra noen er kjekt.

Surr godt sammen slik som på bildet

Finn så frem en ren koppehånduk og rull den inni. Surr hyssing tilsvarende rundt den.

Stikk inn ett steketermometer fra kortsiden til ca midten av rullen.

Kok opp vann. Når vannet koker legg sylten ned i vannet og skru ned temp. Vannet skal være rundt 80 grader (rett før kokepunktet) . Her skal sylten ligge å trekke til den er ferdig. Den er ferdig når kjernetemperatur er 70 grader.

Når den er klar så tar du den ut og legger den i press på ett kaldt sted. Jeg syns det er koselig å bruke en arvet syltepresse men du kan bruke noen kg med noe annet tungt. Feks en plate med noe tungt oppå. La den stå i press i ca 9 timer.

Etter 9 timer så tar du sylten ut av press. Nå skal den i saltlake.

Saltlake:
500 g salt
3 liter vann
Kok opp vannet og kjøl av.

Når laken er avkjølt deler du sylten i passende stykker til å fryse ned. Legg de så i laken og sett kaldt. Etter ett døgn smaker du på sylten og vurderer  om du ønsker om den skal bli saktere og la den ligge ett døgn til.
Nå er det bare å ta en prøvesmak og fryse ned resten:)

Tips: holdbar i kjøleskap i 3-4 dager. Om du lager en oppbevaringslake å legger den i kan den ligge i 10-14 dager. Oppbevaringslake finner du ved ett kjapt søk på nettet.
Velbekomme.

 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 

 



0 Kommentarer

















Sponset konkurranse. Vinn Freshbox by foodsave

  • 04.11.2016, 17:04

Sponset

Vinn Freshbox by foodsave. Kommenter ditt navn i kommentar her i blogginnlegget (ikke på facebook) og del innlegget.
1 vinner trekkes mandag kl 15.

Søk opp Freshbox by foodsave på facebook om du ønsker mer informasjon eller å kjøpe produktet :)

Sponset konkurranse



294 Kommentarer

















Budsjettform for familie på 4 (50 kr)

  • 03.11.2016, 17:59

Avogtil har en ønske om eller rett og slett må leve mer billigere enn vanlig. Det er ingen grunn til å fortvile.  Man kan spise gode middager likevel

Budsjettform
7 poteter (kokt, rester fra dagen før)
4 skinnfrie kjøttpølser (billig merke)
En halv løk
6 egg
6 ss vann eller melk
En neve ost (man kan utelate)
Purre eller feks tomat (om man har)
Salt og pepper

Sett ovnen på 200 grader

Skjær opp potetene i skiver. Dekk bunnen. (Spar en potet til å legge oppå). Dryss lett over med salt og pepper. Skjær opp pølser og løk i små biter og strø over.

Pisk sammen egg og væske i en bolle med 0.5 ts salt og 0.5 ts pepper. Hell blandingen i formen.

Dryss over ost hvis du har og skjær opp siste poteten i skiver og legg oppå. Sett midt i ovnen i 35-40 min. Når det er ca 10 minutter igjen av steketiden så dryss på purre eller tomat om du har.
Server med brød om du ønsker men vi hadde ikke behov for det.
Velbekomme:)



5 Kommentarer

















Sylte (lettvint)

  • 01.11.2016, 13:13

Mange har det hektisk men ønsker likevel å lage hjemmelaget mat. Det smaker jo utrolig mye bedre og ikke minst er det veldig mye billigere.
Her får du 1.4 kg sylte for under hundrelappen. Dette er også fint å gi bort som gaver. Faktisk arbeidstid ca 10 minutter.

Sylte lettvint
2 ferske svineknoker totalt 2.2 kg ( 1.4 kjøtt renset)
1.5 ts malt nellik
1.5 ts allehånde
1.5 ts ingefær
2 ts svart pepper
1.5 ss salt
8 ts gelatinpulver

Du trenger to knoker. Legg de i en gryte og dekk helt med vann sett på lokk.

La det småkoke i  3 timer. Ta knokene ut av gryta og la de avkjøle såpass at du klarer å ta i kjøttet. Fjern svoren fra resten og ha dette i en food prosessor. 

Riv opp kjøttet i strimler.

Kjør svoren til en fin masse i food prosessor.  Bland alt i en bolle. Tilsett krydder og gelatin og rør godt rundt så krydderet fordeler seg.

Stapp blandingen godt ned i en 1 liters kartong. (Oppskriften er perfekt tilpasset 1 liter). Lukk kartongen godt igjen med skikkelig teip.

Sett den ett kaldt sted og legg noe tungt oppå på 2-3 kg. Jeg brukte ett par bakestål og en jerngryte.  La det stå i press i ca 9 timer. Bruk en saks for å skjære bort kartongen. Da er det bare å dele opp i biter å fryse ned. Men det er selvsagt lov å smake litt først ;). Lykke til :)

Nb Om du kun finner lettsaltet knoke kan du bruke det men dropp da å ha salt i vannet. Det er sikkert lurt å vanne den ut først.



48 Kommentarer
















Dette er en blogg for alle som vil lære å lage mat fra bunnen, eller få inspirasjon til dette. Her kommer vi til å legge ut mange nye og fristende oppskrifter. I menyen kan du velge oppskrifter og navigere deg frem til alle våre deilige oppskrifter, oppdelt i kategorier.

Vårt mål er å hjelpe og inspirere flest mulige til å lage mat fra bunnen, isteden for posemat, ferdigmat og halvfabrikat.

Se gjerne vår facebookside og bli medlem HER!





Bær Dessert Drinker Fisk Forrett Frokost Gjærbakst Glutenfritt Grilling Gryter Internasjonal mat Jul kaker Kjøtt Kylling Lettvint middag Lunsj Ovnsretter Pasta Pizza Pålegg Salater Sauser Sjømat Skalldyr og skjell Småkaker Supper Sylting Tapas/fingermat Tilbehør Tradisjon Ukesmeny Vilt




Søk i bloggen



Følg oss

bilde bilde bilde


Oppskrifter

Arkiv



Design og koding

Albertine L. Vestvik

hits




Design OG KODING av Albertine Løseth Vestvik ©