Kalkun

  • 31.12.2016, 13:08

Forberedelse: La kalkunen tine 3 døgn i kjøleskapet. Ta den ut og sett på benken ett par timer før du skal steke den. Ta ut innmaten og legg på benken. Denne er ypperlig til kraft til saus.

Kalkun
2 epler
1 neve aprikos
1 neve rosin
Smør
Persille
Sitron
Salt, pepper, paprikakrydder.

Vask kalkunen både inni og utenpå og klapp tørr. Skjær opp epler i biter. Dytt inn i hulrommet sammen med rosin og aprikos. Legg også inn ett par gode klatter smør.


Løsne skinnet forsiktig med fingrene og jobb innover forsiktig så du skaper ett hulrom.


Skjær opp smør og skvis sitron og litt salt over. Dytt dette inn under skinnet. 


Bind sammen beina.


Smelt 200 g smør og ha i 1 ss paprikapulver, 1 ts salt og 1 ts pepper. Pensle kalkunen. Sett inn steketermometer i tykkeste delen av låret.
Sett kalkunen i en langpanne med 5 dl vann nederst i forvarmet ovn på 200 grader.  Stek den en halvtime slik. Skru nå ned varmen til 125. Smøre kalkunen med smørblandingen og hell over væske fra langpannen annenhver gang hvert 20 minutt. Når kjernetemperaturen er 70 er den klar. På min kalkun tok dette 3 timer og 10 minutter. Jeg antar den veide 4-5 kg.
Ta kalkunen ut av ovnen og legg den over på en ren stekeplate. Dekk godt til først med aliminiumsfolie og deretter en stor badehåndduk. Nå kommer det viktigste : La den hvile minst 2.5 time. Etter 2.5 time var kjernetemperaturen på min fortsatt 62 grader så den holder seg god og varm.


Jeg vil i løpet av nærmeste timen redigere inn tilbehør så kikk innom igjen :)

Saus
Innmat
2 gulrøtter
2 sjalottløk
2.5 dl fløte
3 dl vann
2 ss smør
4 ss mel
2 ts dijonsennep
2 ts ripsgele
Salt og pepper

Del opp gulrot og løk biter. Smelt smør i en gryte. Legg i innmaten og grønnsakene og ha på 1 ts salt og 1 ts pepper  og stek 1 min tid på begge sider.


Hell på vann til innmat og grønnsaker dekkes. La dette småkoke og redusere i ca 2 timer. Nå siler du kraften, tar vare på den og kaster resten. Hos meg ble dette 1.5 dl redusert kraft.

Smelt smør i en panne. Ha i melet. Rør til dette blir helt brunt. Ikke gå ifra men rør hele tiden. Når det er brunt har du i vann, kraft og fløte.  Tilsett sennep, ripsgele. Smak til med salt og pepper ( jeg brukte 0.5 ts av hver).
La sausen putre og kose seg. Om du syns den er for tykk så ha i mer vann.

Waldorfsalat:

2 dl fløte. ( stivpiskes)
2 dl majones ( ca 1.5 pakke). vendes inn

3-4 stilker stangselleri.( deles i skiver)
150 g valnøtter,
1 rødt stort eple  ( kuttes i biter. Jeg bruker alltid pink lady),
100 gr kål (finsnittes)
150 gr blå druer deles i to.
Vend alt inn.
Smaksett med saft av 1/2 sitron og 2 ss sukker.
Spar litt av druene og nøttene til pynt.

Danske glaserte brun poteter

Antall poteter etter ønske
Sukker
Skrell poteter og kok på vanlig måte.
Smelt sukker i en stekepanne på middels varme.  Når sukkeret er smeltet så ha i de nykokte potetene. Skru ned plata.  Jeg veksler mellom 2 og 3 ( av 9). Snu forsiktig i blant. La potetene stå slik en time.


Fløtegratinerte poteter


Fløtegratinerte poteter

Poteter etter ønske
Fløte
Maizenna
Løk
Salt
Ost
Pepper
Hvitløk om ønskelig

Skrell potetene. Del potetene i tynne skiver (Jeg foretrekker Asterix men mange foretrekker melne poteter ). Ha disse i en kasserolle. Fyll opp med fløte til det er ca 2 cm igjen til toppen av potetene. La dette småkoke i et min. Rør ut 2- toppede ts maizenna i 1 dl fløte. Hell blandingen i gryta. Kok videre i 5 min. Smak til med salt, pepper og evt hvitløk. Hell over i ildfast form, legg på ost og stek midt i ovnen på 200 grader i 25 minutter. La hvile 10 min før servering.



0 Kommentarer

















Ukesmeny 52

  • 25.12.2016, 13:19



2 Kommentarer

















Riskrem med syrlig jordbærsaus

  • 20.12.2016, 21:24

Det er mange år siden jeg sluttet med den klassiske røde sausen til riskrem. Jeg syns en syrlig saus er mye mer smakfullt til en søt dessert etter en tung julemiddag.

4 porsjoner

Lag 5 dl ferdig grøt av
2 dl ris grøtris
4 dl vann
10 dl melk
Velg helst den langkokte versjonen. Den er best.

Avkjøl grøten. Bland inn 4 dl pisket stiv krem. Smak til med 1-3 ss sukker etter ønske og vaniljesukker. Om du ønsker kan du koke grøten med frøene av vaniljestang og selve stanga som du tar ut til slutt. Det er nydelig.

Syrlig jordbærsaus:

400 g halvfrosne jordbær
3-4 ss sukker
1 sitron (saften av)

Ha halvfrosne jordbær i en beholder. Kjør de glatt med stavmikser. Tilsett saften av en sitron og sukker.

 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 



0 Kommentarer

















Karbonader med ingefær

  • 19.12.2016, 19:10

Karbonader kan heldigvis varieres mye med krydring etter humør og tilbehør.


Karbonader (14 store)

1 kg karbonadedeig
1.5 dl fløte, farris eller vann etter ønske
3 ss potetmel
3 ts salt
1 ts pepper
2 ts malt ingefær
En halv reven muskatnøtt (evt 0.5 ss malt muskat)

Bland alt godt sammen. Bruk våt hånd eller skei når du former som en bolle. Sett plata på max varme. Ha smør i stekepannen. Legg bollene i og trykk de flate. Stek til du får stekeskorpe på hver side. Etterstekes i ovnen på 200 g i 20 minutter.
 


Da ønsker jeg deg en god middag.

 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 



0 Kommentarer

















Ukesmeny 51

  • 18.12.2016, 17:30



0 Kommentarer

















Guacamole

  • 17.12.2016, 18:54

Guaccemole er deilig til mangt. Til nachos, taco, salater, som dip til potetchips, til skalldyr... osv

1 avokado
6 stilker vårløk
3 ts limesaft
2 ts lettrømme
0.75 ts salt
0.5 ts pepper
0.5 ts chili
1 ts sukker
Fjern skallet. Stavmiks avokadokjøtt og vårløk. Ha i resten av ingrediensene. Rør sammen. Sett kaldt.
Tips: hvis du har steinen i unngår du at guaccemolen blir brun.

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 



4 Kommentarer

















Kamskjell med sellerirotpuré og bacon

  • 16.12.2016, 16:04

Innimellom kan det være deilig med en forrett, ikke minst om man har gjester. Kamskjell er lett og lettvint å lage og ikke minst smakfullt.

Beregn 2 kamskjell per person

Til 6- 8 personer

Sellerirotpure
1 sellerirot
1 dl fløte
50 g smør
1 ts salt
2 ts sitronsaft
Fjern skallet og skjær i terninger. Kok til mørt (ca 20-25 min).
Ha i smør og stavmiks til en glatt masse. Rør i fløte, sitron og salt.

Baconblanding:
150 g bacon
1 sjalottløk
Surr små terninger av bacon i en liten gryte. Mot slutten, tilsett sjalottløk i ringer.


Kamskjellene

Kamskjell kan være noe av det beste som finnes. Prøvestek gjerne en først så du får den helt riktig for deg.
Slik gjør jeg det:
Jeg strør litt salt på romtempererte kamskjell. Smelt smør i en stekepanne. Legg i kamskjellene. Ta ett par ts sitronsaft og sprinkle over. Hell over skyen fra panna hele tiden med en skje mens du steker. Stek i ca 1.5-2 min etter tykkelse på ene siden. Vend kamskjellene og stek kun 2-3 sekunder på andre siden. De skal med andre ord bare vendes helt raskt.  Anrett på tallerkener.

 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 



0 Kommentarer

















VINNER AV FRESHBOX BY FOODSAVE

  • 15.12.2016, 10:21



 

Vi gratulerer Hanne Sand Kvalsvik som den heldige vinneren av en Freshbox by Foodsave:)

Vinneren er kontaktet på epost.

Ta gjerne en kikk på Freshbox by Foodsave sine nettsider:

https://www.facebook.com/FoodsaveAs/?hc_ref=PAGES_TIMELINE

 



1 Kommentar

















Sjokosjokk

  • 14.12.2016, 18:26

I admingruppen Mat fra bunnen sies det hele tiden " Tanja, kan du ikke lage mer med sjokolade". Så nå bestemte jeg meg for å designe ett sjokosjokk til de. Kanskje dette sjokosjokket vil falle i smak hos deg også?

Here it goes:

2.25 ss gelatinpulver
2 dl vann
7 dl sukker
6 eggehviter
4 ss bakekakao
1 ss vaniljesukker
1 pk oreokjeks
Sjokoladesaus ( kjøpt)

Legg gelatinpulver i bløt i 0.5 dl vann.
Kok opp 1.5 dl vann med sukker til sukkerlake. Ta kjelen av plata og rør inn gelatinblandingen. Avkjøles.

 

 

 

Stivpisk eggehviter. Ha i sukkerlake i tynn stråle mens det visper kraftig. Dette skal vispes kraftig i 40 min i kjøkkenmaskin til en fast kremkonsistens. Sikt inn kakao og vaniljesukker og vend forsiktig rundt med en slikkepott.
Finn fram en ildfast form ca 20 × 35 og bakepapir. Spray formfett på bakepapiret eller pensle med olje. Legg bakepapiret i formen og hell massen i. Sett i kjøleskap og la stivne over natten.
Løft bakepapiret med sjokolademassen ut av formen.

 


Hakk opp pakken med oreokjeks.
Legg ca 3/4 på ene halvdelen.


Ta i kantene på bakepapiret og brett over delen med oreokjeks.
Renskjær kanten. Del opp i 12 små eller 6 store biter.


Legg over stykkene på tallerken og strø på resten av oreokjeksene og sprinkle over med sjokoladesaus.

Nyt.

 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 



2 Kommentarer

















Salt karamellsaus ( tilbehør)

  • 14.12.2016, 15:33

Å tilsette salt i søtt gir en ny og spennende smaksfinesse. Jeg anbefaler deg å prøve om det er nytt for deg.

Salt karamellsaus  ( ca 4 dl)

2.5 dl sukker
1 dl fløte
1 dl lettmelk
75 gram smør
3 ts maldonsalt

Smelt sukker på middels til høy varme uten å røre. En teflongryte er godt egnet. Når alt sukkeret er smeltet til karamell, skru ned varmen på lavt. Ha i melk og fløte blandet i tynn stråle mens du rører. Vær forsiktig for dette er varmt.

Rør godt sammen. Ha så i smøret og la det smelte inn mens du rører forsiktig. Ta gryten til side og rør inn saltet. Ha sausen i en tett flaske/beholder eller server umiddelbart. 

Holdbarhet.
Jeg er usikker på hvor lenge den er holdbar når den står kaldt, men 1 uke bør gå bra. Om du ønsker den mer holdbar kan du tilsette noen fnugg med konserveringsmiddel, feks natruimbensoat.

 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 



4 Kommentarer

















Pinnekjøtt ( skjerpet) med akevittsaus og rotmos

  • 14.12.2016, 11:28

Skjerpet pinnekjøtt med rotmos
Beregn ca 500-750 gram pr voksen

Vann ut pinnekjøttet i ca 8 timer. Hvis du er usikker kan du smake litt på kjøttet for å se. Det er ikke farlig og det smaker ikke vondt. Mange vanner ut mye lenger, men på Sunnmøre hvor jeg er fra er ikke dette vanlig. På Sunnmøre serveres pinnekjøtt hver julaften.

La pinnekjøttet dampe på pinner, rist eller med poteter i bunnen under lokk i 3 - 4 timer, til kjøttet løsner fra beina. Pass på at det ikke koker tørt for vann. Du kan også bruke en saftkoker til damping av pinnekjøtt. Ideelt når man er mange. Mange anser pinnekjøttet som ferdig nå, men det velger du selv. Jeg er vant til skjerpet, sprøtt pinnekjøtt og setter steikeovnen på 250 grader. Deretter legger jeg pinnekjøttet i langpanne med fettsiden ned med ett par klatter smør nederst. Og steker ca 12-15 minutter.

 

Rotmos:

Kok en kålrot i skiver mør sammen med 2 gulrøtter og 3 poteter. Dette tar 30-40 minutter. Hell av vannet. Mos/stapp det og tilsett salt og pepper etter smak med 100 gram smør og 3 dl fløte. Tilsett litt ribbefett tilslutt.
Nb! Ønsker du tradisjonell kålrotstappe fjerner du bare gulrot.

Siste årene har jeg servert min egen akevittsaus til pinnekjøttet. Det er fantastisk og hever smaksbildet enormt etter min mening.

Slik lager du den:

Akevittsaus:

1/2 dl hel svart pepper
2 korker akevitt ( eks Gammel reserve)
3 dl fløte
1 ts sitron
1 ts dijonsennep
Smak til med salt
Rist pepperkorn på middels varme i tørr panne. La pannen være i stadig bevegelse. Når det kommer en søtlig lukt fra pepperet, hell på to korker med akevitt. Ha så i kremfløte, sitron og dijonsennep. Smak til med salt. La putre i 5 min. Sil bort pepperet før servering.

 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 



2 Kommentarer

















Grovbrød med rug ( grytebrød 67 % grovt)

  • 13.12.2016, 19:07

 

Å lage ett godt og sunt grovbrød er en god investering for flere måltider hver dag. Det gir byggeklosser til kroppen og metter lenge. Det er også bra for tarmer og mage. Dette brødet er helt enkelt, men du kan tilføre frø etter ønske om du vil.

1 grovbrød ( stor jerngryte)
400 gram siktet rugmel
450 gram sammalt grovt
350 g hvetemel
2 ss fiberhusk
1 pose tørrgjær
2 ts bakepulver
1 ss sirup
2 ts salt
8 dl vann
(Olivenolje og maldonsalt oppå)

Ha alt det tørre i en kjøkkenmaskin. Ha i vann med temp ca 38-40 grader sammen med sirupen. Kjør deigen på lav hastighet i kjøkkenmaskin i 10-15 min. Deigen skal være noe klissete pga grovheten så ikke ha i mer mel enn angitt.

Deigen ser slik ut:

 

Sett deigen til heving i 45 min. Jeg har erfart at grov deig hever bedre om man vrir opp et kjøkkenhåndkle i varmt vann og legger over bollen.

 

Når deigen har hevet 30 av 45 min setter du på ovnen på 250 grader. Når den er varm setter du inn en tom og usmurt jerngryte med lokk. La den stå 15 minutter. Ta den ut. Bruk gode grytekluter. Dette er varmt. Ta en slikkepott og dra deigen over i gryten ( gryten skal IKKE smøres. Det at deigen haes i varm gryte gjør at brødet slipper etterpå). Sprinkle over litt olivenolje og 0.5 - 1 ss maldonsalt eller flaksalt. Sett på nederste rille med lokk i 30 minutter. Etter 30 minutter skru ned til 200 og stek videre i 15 minutter til. Hvelves direkte på rist.


Brødet er stort så la det avkjøle på rist i 70 minutter før du skjærer i det.

Oppbevares best i papirpose ( jeg bruker avfallsposer som har en fin størrelse)

 

Da er det bare å kose seg med en god mettende brødskive.

 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 



20 Kommentarer

















Tanja svarer.... :)

  • 12.12.2016, 20:51

Har du spørsmål til oppskriftene mine?
Har du generelle spørsmål om mat jeg kanskje kan svare på?
Jeg kan sikkert ikke svare på alt men skal svare så langt jeg klarer :)
Og husk... ingen spørsmål er for dumme.

Klem fra Tanja



44 Kommentarer

















Risboller uten egg og Delfiafett

  • 11.12.2016, 20:05

 

3 dl fløte

400 g mørk kokesjokolade

175 g mykt smør

1 ss vaniljesukker (Tørsleffs vanila)

1 pose puffet ris

 

Fremgangsmåte:

Kok opp fløten og tilsett sjokolade og smør. Rør rundt til alt er smeltet.

Tilsett puffet ris litt og litt, pass på at kjelen er stor nok.. Jeg måtte bytte over til bakebollen ;)

For variasjon kan du fylle noen muffinsformer og legge resten av massen på bakepapir i en langpanne. Sett de så inn i kjøleskapet så de stivner. Kan også fryses.

 



 

Jeg fylte 20 muffinsformer og brukte en liten langpanne, som ga 25 serveringsbiter. Disse er fine og pakke i en cellofanpose og gi bort i gave ;)



                Jenny

 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 

 



0 Kommentarer

















Julegavetips: Fløtekarameller

  • 11.12.2016, 19:51

Det finnes mange forskjellige oppskrifter på fløtekarameller, og de fleste er veldig like. 

Den jeg liker best å bruke er denne:

3 dl kremfløte

3 dl sukker

500 g lys sirup

50 g smør

Fremgangsmåte:

Bland fløte, sukker og sirup i en tykkbunnet kjele og la det koke minst 15 min. Jo større kjele du bruker, desto kortere tid tar det å få karamell. Jeg startet med full varme, men senket den til 2 (av 9) for at det ikke skulle sprute. Rør kraftig innimellom. Når massen har en grøtaktig konsistens kan du ta dråpetesten. Bruk en lang skje eller lignende, og drypp litt av massen i et glass med kaldt vann. Hvis massen holder seg sammen og kan rulles til en kule er den ferdig. Bruk en øse og hell massen forsiktig over i isbitformer av silikon. Sett inn i kjøleskapet og pakk inn i cellofan når de er stivnet.

               Jenny

 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 



3 Kommentarer

















Ukesmeny 50

  • 11.12.2016, 14:03



1 Kommentar

















Karamellpudding

  • 11.12.2016, 10:20

Hva er vel bedre enn denne klassiske desserten? Det er flere måter å lage den på, men slik liker jeg å lage min etter å ha laget noen ganger. Denne blir alltid vellykket med perfekt smak og konsistens i mine øyne.
Etter min oppfatning lager mange for lite karamellsaus, så det ønsker ikke jeg på min.

Bilde av konsistens.

Karamellpudding

Karamellsaus
2 dl sukker

Puddingen
6 dl melk
4 dl kremfløte
2 ss sukker

10 egg
3 ts vaniljesukker (vaniljestang om du heller ønsker det)

Ha sukkeret i en gryte ( jeg foretrekker teflon) . Velg selv om du bruker høy eller lav varme. Jeg foretrekker høy.


La sukkeret smelte helt. Pass på at det blir helt blankt uten sukkerklumper. Du må passe på hele tiden så det ikke brenner seg. Dra gryta raskt til side. Bruk grytekluter og pass deg for dette er varmt. Hell karamellen i en brødform  ( min er 1.5 liter). Vend litt på formen så du får litt opp langs kantene.

Slik


Sett formen til side.

Kok opp melk, fløte og sukker under omrøring. Ikke gå fra. Dette kan fort koke over om du ikke ser på.


Etter oppkoket setter du gryten til side. Det skal nå avkjøles. Jeg velger å bruke tid på å avkjøle den i romtemperatur da jeg syns resultatet blir best da.

Når du har satt til avkjøling så pisk lett sammen for hånd 10 egg og 3 ts vaniljesukker. Sett til side.
Nå kan du gjøre noe annet mens dette står.

Når melkemassen er fingertemperert ( viktig at det ikke er varmere) så hell eggeblandingen i og rør rundt.

Nå skal du sile dette. Jeg siler det rett i formen slik som dette.


Det er viktig at du ikke slurver med silingen for da vil den bli grynete/ kornete og det vil vi ikke ha. Vi vil ha den helt glatt og smidig. 

Sett ovnen på 125 grader og sett en langpanne med kanter nederst. Kok opp en gryte med vann. Når ovnen har nådd 125 grader setter du inn formen oppi langpannen og fyller opp med vann i langpannen, ca 3/4 opp i formen. Nå skal karamellpuddingen stå i 2.5 timer.

Ta så ut formen. Sett den på benken.

  

La den stå på benken til den er helt avkjølt. Dekk så med plastfolie og sett i kjøleskap gjerne over natten.

En halvtime før servering tar du den ut av kjøleskapet. Finn fram ett serveringsfat med kanter som er større enn brødformen.  Skyll en smørkniv i varmt vann. Dra den langs kantene. Legg serveringsfatet oppå brødformen og snu den raskt. Pisk krem om ønskelig. 
Da er den klar til servering.
Karamellpuddingen er holdbar 4-5 dager i kjøleskap så den kan lages i god tid i forkant.
Velbekomme

 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 



3 Kommentarer

















Kebab hjemmelaget

  • 10.12.2016, 09:53

Hvem kunne tro det var så enkelt å lage en nydelig deilig kebab hjemme hos seg selv? 15 åringen i huset er i "kebabhimmelen". Sitat fra den ellers kritiske jenta: " Mamma, dette smaker utrolig mye bedre enn i kebab sjappa. Kjøttet er mye mer saftig og smaksrikt og dressingen er smakfull og ikke kvalm"

Her kommer oppskrift både på kjøtt, dressing og lefse.  Denne er ikke sterk men smaksrik. Ønsker du den sterk bør du bruke mer av det sterke krydderet.

Kjøttet:
1 kg karbonadedeig eller kjøttdeig
1 kg sideflesk (ta bort svor). Du kan bruke lammekjøtt isteden om du vil.
7 ss rause gresk Youghurt
2 ts salt
2 ss løkpulver
1.5 ss provancekrydder
0.5 ts chili
1.5 ts spisskummin
2 ts paprikapulver
0.5 ts pepper
0.5 ts koriander
0.5 ingefær

For å lage kjøttet trenger man en slik påleggsform.

 

Påleggsformen fikk jeg i gave fra en norsk nettbutikk og den kan du se på eller kjøpe fra norsk nettbutikk. Du kommer rett til produktet ved å trykke her :

➡     goo.gl/cxyiZ4

Skjær sideflesk i terninger og kjør det til en fin masse med kjøkkenmaskin som har kniver.

Bland den sammen med den rå kjøttdeigen sammen med krydder og gresk yoghurt. Bruk hendene så alt blir godt fordelt.

Tre den medfølgende posen ned i påleggsformen. Fyll i kjøttet og snurr igjen enden.

Sett på presset og sett i en høy kjele med vann. Sett i steketermometer gjennom hullet på toppen. Vannet skal ikke på noe tidspunkt koke, men ligge rett under kokepunktet på 80-90 grader. Om du har ett ekstra termometer kan du sette det i vannet. Når kjernetemperaturen på kjøttet viser 67 grader kan du ta ut formen og sette i vasken som du har fylt med iskaldt vann.

Sett den i kjøleskap og la den stå der i 6 timer. Ta den ut av formen.

Skjær den opp i passende biter og stek i panna.

Dressing:
2 dl rømme
2 dl gresk yoghurt
4 ss majones
4 ss ketsjup
2 ts provancekrydder
2 ts sukker
1 ts salt
2 ts løkpulver
0.5 ts spisskummin
0.5 ts chili
0.5 ts Cayenne pepper

Lefser:
6.5 dl mel
2.5 dl farris
2 ss olje
1  ts salt
2 ts bakepulver
Arbeid sammen deigen og la den stå 10 minutter. Lag boller. Kjevle ut rundinger med mye mel på bakebordet.

Stek i tørr stekepanne på max varme eller på takke. Stikk hull i boblene og snu.

Skjær opp agurk, salat og mais. Fyll lefsene etter ønske.

Nyt!

Kjøttmengden holder til 3 middager for vår familie på 4. Det du ikke bruker fryser du ned.

Produktet som er brukt kan du igjen se her : ➡ goo.gl/cxyiZ4

Innlegget er skrevet som en takk til nettbutikken som ga meg påleggsformen.

 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 

http://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter



6 Kommentarer

















Brente mandler - steg for steg

  • 10.12.2016, 09:51

Brente mandler hører julen til. Det er dyrt å kjøpe, men ganske rimelig og mye bedre å lage selv.

Du kan ha de naturell eller smakssette de. Eksempler på smakstilsetning er appelsinskall, kanel, cognac osv.

Grunnoppskrift

250 gram mandler
150 gram sukker
1.5 dl vann

Sånn gjør du:

Finn frem og mål opp det du skal ha.

Ha alt i en gryte og sett på max varme. Bruk f.eks. en tresleiv. Rør hele tiden.


La det koke opp under stadig omrøring. Dette tar 3-5 minutter.
Etter det begynner å koke vil det gå tregere og tregere å røre mens vannet fordamper. Ha tålmodighet.

Så vil du se at det begynner å sukre seg som dette. Fortsett å røre.


Nå skal sukkeret smelte slik at mandlene blir glatte og glaserte.


Når sukkeret har smeltet og de ser ut som dette så ta gryten til side.


Nå kan du gjerne ha i en klatt smør (du må ikke), men dette vil gjøre de enda blankere og lettere å dele opp.

Hell over på ett bakepapir. Om du ikke har smør i mandlene bør du smøre bakepapiret med olje.

 

Hell blandingen ut og fordel de raskt utover med en gaffel. Nå skal mandlene avkjøles helt før de deles opp og for eksempel haes på tett glass.

Da er det bare å nyte ;)

 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 

http://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter



0 Kommentarer

















Lussekatter

  • 10.12.2016, 09:49

Lucia feires tradisjonelt 13 desember og da er det lussekatter som gjelder. Det er likevel ingenting i veien for å lage de litt før. De er jo gode uansett og de er fine å fryse.

Oppskrift

1 kg hvetemel
2.5 dl sukker
6 dl melk
150 g smør
3 ts vaniljesukker
3 ts kardemomme
1 pose tørrgjær
0.5 g safran
Rosiner til pynt
Egg til pensling

*Tips Hvis du ikke finner safran kan du bruke 1 ts gurkemeie for farge men det vil ikke gi den karakteristiske  smaken.
Ha alt det tørre minus safran  i en kjøkkenmaskin om du har, hvis ikke kan du kna for hånd. Varm opp melken til 37 grader. Ha i safranen og rør godt. Hell det i bakebollen og sett igang maskinen.

Skjær opp smøret i terninger og ha i litt og litt i bollen mens deigen elter. Elt på middels hastighet i 10 minutter. Sett bollen ett lunt sted og la heve under klede i 45 minutter.
Nå kan du bake ut. Du trenger ikke mel til utbaking. Nå kan du lage en eller flere former på lussekatter alt etter ønske.

Her er noen forslag


Her er eks på noen forskjellige. Jeg nummererer de fra øverst oppe til venstre og bortover
1. Lussekatt
2. Gullveien
3. Julebrus
4. Soldatgutt
5. Prestens hår
6. Julevogn
7. Gullkorn
8. Julelys
9. Lilje

Eller du kan gjøre det helt enkelt som her. Det er jo smaken som er det viktigste.


La de etterheve i 30-45 minutter. Pensle med romtemperert pisket egg. Stekes midt i ovnen på 225 grader i 8 minutter.

Nyt med kaffe eller iskald melk. 


 Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 
https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter



0 Kommentarer

















Freshbox by Foodsave GIVE AWAY!! - Konkurransen er avsluttet

  • 09.12.2016, 19:46

Vi er så heldige at Freshbox by Foodsave, sponser oss med en Freshbox til en av våre lesere :)

Alt du trenger å gjøre for å kunne få denne, er å kommentere dette innlegget. Husk å legg ved eposten din så vi kan kontakte  deg hvis du er den heldige ;)

Vinneren trekkes kl 18 mandag 12.12.2016.

Ta også en kikk inne på Freshbox by foodsave sin Facebookside.

https://www.facebook.com/FoodsaveAs/?hc_ref=PAGES_TIMELINE



God helg :D

 



95 Kommentarer

















Lussekatter

  • 09.12.2016, 15:00

Lucia feires tradisjonelt 13 desember og da er det lussekatter som gjelder. Det er likevel ingenting i veien for å lage de litt før. De er jo gode uansett og de er fine å fryse.

Oppskrift

1 kg hvetemel
2.5 dl sukker
6 dl melk
150 g smør
3 ts vaniljesukker
3 ts kardemomme
1 pose tørrgjær
0.5 g safran
Rosiner til pynt
Egg til pensling

*Tips Hvis du ikke finner safran kan du bruke 1 ts gurkemeie for farge men det vil ikke gi den karakteristiske  smaken.
Ha alt det tørre minus safran  i en kjøkkenmaskin om du har, hvis ikke kan du kna for hånd. Varm opp melken til 37 grader. Ha i safranen og rør godt. Hell det i bakebollen og sett igang maskinen.

Skjær opp smøret i terninger og ha i litt og litt i bollen mens deigen elter. Elt på middels hastighet i 10 minutter. Sett bollen ett lunt sted og la heve under klede i 45 minutter.
Nå kan du bake ut. Du trenger ikke mel til utbaking. Nå kan du lage en eller flere former på lussekatter alt etter ønske.

Her er noen forslag


Her er eks på noen forskjellige. Jeg nummererer de fra øverst oppe til venstre og bortover
1. Lussekatt
2. Gullveien
3. Julebrus
4. Soldatgutt
5. Prestens hår
6. Julevogn
7. Gullkorn
8. Julelys
9. Lilje

Eller du kan gjøre det helt enkelt som her. Det er jo smaken som er det viktigste.


La de etterheve i 30-45 minutter. Pensle med romtemperert pisket egg. Stekes midt i ovnen på 225 grader i 8 minutter.

Nyt med kaffe eller iskald melk. 



Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 
https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter



0 Kommentarer

















Svineribbe - Steg for steg for nybegynnere

  • 08.12.2016, 09:59

Å lage sin første julemiddag kan være en stor påkjenning. Man vil gjerne imponere både kjæreste/mann, foreldre og svigerforeldre. Det er lett å få panikk når alle har forventninger til julekvelden. Jeg har laget julemiddag i 22 år i år, så jeg forhørte meg litt med ett par unge hvor skoen trykker og hva som et viktig å få vite. Jeg håper derfor at du som skal lage julemiddag for første gang får god hjelp av dette innlegget.

For å unngå stress og panikk så husk at alt du får gjort i forkant er en stor fordel for deg.

Vil du imponere lager du medisterkaker og surkål selv. Du kan selvsagt også lage julepølse selv, men det er ikke så viktig første gangen.
Lag medisterkaker i god tid (1-2 mnd før feks), og frys ned.

Medisterkaker

Slik lager jeg medisterkaker. Dette er en stor oppskrift som du har mange middager av. Oppskriften finner du her : http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1477392518_medisterkaker.html

Surkål

Surkål kan ligge noen mnd i fryser eller noen dager i kjøleskap. Dette er topp å ha ferdig i forkant.
Slik lager jeg surkål:
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1480182104_surkl_hjemmelaget.html

Svineribbe

Beregn ca 350-500 gram per voksen.
Du kan velge mellom tynnribbe og familieribbe. Dette er en smakssak. Familieribbe er fetere enn tynnribbe. Personlig bruker jeg tynnribbe. 

Det er utallige måter å lage ribbe på. Du syns kanskje det er vanskelig å velge? Jeg har laget på mange måter som alle har vært vellykket, men jeg kommer til å presentere 3 måter her så det ikke blir så vanskelig å velge.

Generelle forberedelser:
Er ribben fryst tar du den opp om kvelden 21. desember og legger i kjøleskapet.
Ønsker du fersk kan du kjøpe den 22. desember.
Den 22. desember, om kvelden kan du rute opp svoren. Rutene skal være ca 1×1 eller 1×2 cm. Hvis du kjøper i en ferskvaredisk kan du be de rute den opp for deg.
Etter ribben er rutet opp kan du krydre. Det varierer hva folk krydrer med. Jeg foretrekker klassisk med kun salt og pepper.  Krydre veldig godt og gni inn med hendene.

Det ser mye ut, men det er nødvendig. Fyll en ildfast form med ca 2 cm vann. Legg ribben med svorsiden ned i vannet. Krydre oversiden på samme måte. Dekk med plastfolie. Sett i kjøleskap. Nå skal den ligge slik frem til julaften.

Lillejulaften kveld:
Ta ut medisterkaker og surkål og legg i kjøleskapet.

Julaften morgen:

Ta ribben ut av kjøleskap og sett på benken.
Skrell poteter og sett i vann slik at dette er klart og du slipper det stresset helt på slutten. 
Legg medisterkaker på ett fat og sett på benken.
Hvis du skal ha brun saus kan du lage den allerede nå. Den blir bare bedre av å putre i flere timer. Vent dog til siste ti minuttene før du har i f.eks. fløte så den ikke skiller seg. Saus lager du best på god kraft.

Her legger jeg link til min video med tekst om hvordan brune og generelle tips og triks. Trykk her⤵

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1459951767_hvordan_lage_brun_sau.html

Det vil komme en mer spesifikk oppskrift før jul.

2 måter å lage svineribbe på som jeg har god erfaring med.

(Jeg tar som forutsetning at middagen skal serveres kl 17 så du justerer etter tidspunktet dere spiser på.)

En tradisjonell måte.
Sett ovnen på 150 g kl 13.

Legg ribba i en langpanne med svoren ned kl 13.30.
Hell på vann til det dekker litt mer svoren.
Stek i 1 time på 150 grader.
Ta ut ribba av formen. Hvis du ikke har form med ribberist, kan du legge en liten klump med aluminiumsfolie i formen eller ett tefat. Legg ribben midt på. Dette er fordi fettet skal renne av og ikke samle seg i midten.
Sett ribben tilbake i ovnen og stek den videre til kl 16.30. Fra kl 16 begynner du å øse vann over svoren ca hvert 5. minutt.

Nå setter du på potetene

Nå er det på tide å få sprø svor. Skru opp gradene på max og sett på grillelement.
Hvis du er nybegynner anbefaler jeg å sette formen i midten av ovnen. Det vil ta litt lengre tid enn om du setter den høyere opp, men da har du god kontroll og slipper å brenne den. Sitt foran ovnen og gå IKKE fra. Den feilen har mange nok gjort før deg. Du både hører og ser når svoren popper. Om den begynner å bli veldig mørk på kantene må du ta den ut eller legge en stripe aluminiumsfolie over stedet (ha det klart på forhånd).
Om du tar den ut kan du bruke en gassbrenner på de svorbitene som ikke har blitt sprø. Hold gassbrenneren nesten helt inntil i 2-3 sekunder.
Legg ett klede over ribben. Nå skal den hvile.
Skjær 2-3 små snitt på tvers på julepølsene. Legg medisterkaker og biter av julepølser i en ildfast form med noen klatter smør midt i ovnen på 200 g og stek til potetene er ferdig. Snu de iblant.

5 minutter før potetene er ferdig varmer du surkålen. (Sjekk koke/trekketiden på dine poteter.)

Langtidsstekt ribbe.

Man kan langtidssteke på flere måter, også gjennom natten om man vil. Dette ser jeg likevel som unødvendig siden gris er ett veldig lett kjøtt å få mørt.

Dette er måten jeg selv har brukt siste åra.

Langtids Ribbe .
Sett på ovnen kl 10 på 200 grader.
Ha ribba i en form med svoren ned nederst i ovnen. Fyll opp med ca 2-3 cm vann.
Etter en time kl 11.30 ta ut formen av ovnen. Snu ribben og legg ett tefat eller en klump aliminiumsfolie midt under ribba hvis du ikke har ribberist. Sett den tilbake i ovnen og skru ned til 150 grader.
Kl 12.30 setter du den ned til ca 75 grader. Stek videre i 4 timer til kl 16.30
Pass på at det er vann/fett i panna hele tiden, så ikke ribba blir tørr. Fyll på med vann om nødvendig. Nå øser du vann over svoren hvert 5 min ca.
Kl 16.30 er det på tide å få sprø svor.

Nå setter du på potetene.

Sett ovnen opp til 250 grader. Hvis du er nybegynner kan du sette den midt i ovnen. Er du trent kan du sette den høyere. I midten har du god kontroll, men det tar noen minutter ekstra. Sett på grillen. Sett deg foran ovnen og pass på. Ikke forlat ovnen ett sekund. Den feilen har tusenvis gjort før deg. Når svoren popper som popcorn er den klar. Begynner den å bli svart på sidene før den har poppet ferdig så legg litt aliminiumsfolie over det området. Kjøp gjerne en gassbrenner om du er redd for å ta ut ribben for tidlig. Da kan du få sprø svor på de rutene som evt ikke har blitt sprø. Sett den ganske tett inntil i 2-3 sekunder på hver rute.
Legg ett klede over ribben og la den hvile.

Skjær 2-3 små snitt på tvers på julepølsene. Legg medisterkaker og biter av julepølser i en ildfast form med noen klatter smør midt i ovnen på 200 g og stek til  potetene er ferdig. Snu de iblant.5 minutter før potetene er ferdig varmer du surkålen. (Sjekk koke/trekketiden på dine poteter. )

Ellers finnes det nok like mange måter som hjem. Jeg har også prøvd å koke den før steking. Den ble saftig, men mistet mye smak synes jeg.

Det varierer også hva folk liker å krydre med. Noen bruker f.eks. hvitløk. Personlig syns jeg det blir feil i en tradisjonell oppskrift til julaften. Noen liker også å ha grønnsaker i formen til god kraft senere.

Nb! Jeg bruker å følge med på facebookgruppen fram til kl.16 på julaften, så blir du i villrede er jeg der for deg :).

Lykke til :)

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 



0 Kommentarer

















Brente mandler - bilde for bilde

  • 07.12.2016, 13:28

Brente mandler hører julen til. Det er dyrt å kjøpe, men ganske rimelig og mye bedre å lage selv.

Du kan ha de naturell eller smakssette de. Eksempler på smakstilsetning er appelsinskall, kanel, cognac osv.

Grunnoppskrift

250 gram mandler
150 gram sukker
1.5 dl vann

Sånn gjør du:

Finn frem og mål opp det du skal ha.

Ha alt i en gryte og sett på max varme. Bruk f.eks. en tresleiv. Rør hele tiden.


La det koke opp under stadig omrøring. Dette tar 3-5 minutter.
Etter det begynner å koke vil det gå tregere og tregere å røre mens vannet fordamper. Ha tålmodighet.

Så vil du se at det begynner å sukre seg som dette. Fortsett å røre.


Nå skal sukkeret smelte slik at mandlene blir glatte og glaserte.


Når sukkeret har smeltet og de ser ut som dette så ta gryten til side.


Nå kan du gjerne ha i en klatt smør (du må ikke), men dette vil gjøre de enda blankere og lettere å dele opp.

Hell over på ett bakepapir. Om du ikke har smør i mandlene bør du smøre bakepapiret med olje.

 

Hell blandingen ut og fordel de raskt utover med en gaffel. Nå skal mandlene avkjøles helt før de deles opp og for eksempel haes på tett glass.

Da er det bare å nyte ;)

 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 



2 Kommentarer

















Breiflabb med fennikel & bacon, olivenbakte poteter og syrlig rømmesaus

  • 07.12.2016, 11:42

Breiflabb er havets biff og du kan steke den ca som en biff. Før i tiden ble den sett på som en ufisk men idag blir det sett på som ett bedre fiskemåltid. 

Oppskrift
150-200 g pr person
Poteter etter ønske
150 g bacon
1/2 fennikel

Rømmesaus:
2 dl rømme
2 sjalottløk
2 ts sitron
0.5 ts sukker
0.5 ts salt
0.5 ts pepper
En liten klatt smør ( ca 1 ss)

Slik gjør du:
Skrell potetene og del de i to. Strø maldonsalt og noen små klatter smør i en ildfast form.


Legg potetene i med den flate delen opp.

Sprinkle over maldonsalt og olivenolje. Sett i forvarmet ovn nederst på 200 grader i 1.5 time.

Bacon og fennikel:
Del opp fennikel i mindre biter.

Stek ternet bacon nesten ferdig på sterk varme. Når det er nesten ferdig stekt har du i fennikel. Skru ned på lav varme, vend om iblant og stek videre i 3-4 minutter.

Rømmesaus:
Smelt smør i en liten kasserolle.
Del opp sjalottløk i små biter.


Surr sjalottløk på svak varme med en liten klatt smør i ca 5 minutter. Ha i rømme og smakstilsetninger. Rør forsiktig rundt. Varme den forsiktig.

Breiflabben:
Tin fisken. Ha maldonsalt på begge sider og la ligge i 30 min. Skyll av og klapp tørr. Smelt smør i en stekepanne på max varme. Legg på fiskestykkene og stek på max varme 1 minutt på hver side. Skru så varmen på det laveste og la ettersteke 2 minutter på hver side.
Velbekomme :)



0 Kommentarer

















Bollekake

  • 05.12.2016, 13:24

Denne er utrolig lett å slenge sammen når du har lyst på noe godt. Minimalt med arbeid. Med kardemomme og kanel gir den også en god smak av jul.


Oppskrift
1 kg hvetemel
3 dl fløte
3 dl vann
2.5 dl sukker
1 pose tørrgjær
150 g smør
1 dl rosiner
3 ts kardemomme
1 ts kanel
1 egg ( til pensling)
Perlesukker
Vaniljekrem
Vaniljekrem finner du her:http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1457792315_eplekake_med_vaniljek.html

Ha det tørre i en bakebolle. Varm vann og fløte til det er lunkent. Ha det i bollen. Skjær opp smør i terninger.
Ha i terning for terning mens du elter/knar i 10 min.
Sett til heving i 45 minutter.

Legg bakepapir i en ildfast form. (Typ lasagneform) .Ha i deigen og trykk den ned og godt ut i kantene. Lag litt store hull med fingrene.


Fyll hullene med vaniljekrem. Pensle med egg og strø på perlesukker.

Sett den midt i forvarmet ovn på 225 grader i 30-35minutter. Etter 15 min steking legger du ett bakepapir oppå så den ikke blir brent.
Kjenn etter med en trepinne for å se om den er ferdig. Det skal ikke komme deig på pinnen.

Ta ut formen og sett den på rist. La stå 10 min. Løft den over på en rist ( få gjerne hjelp til dette). Løft over på serveringsfat etter 15 minutter. Er du redd for å ødelegge den, kan du dele den i biter.
Om ønskelig kan du pynte med melisglasur.
Velbekomme.

 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 



2 Kommentarer

















Sjokoladedessert i Crock-Pot

  • 04.12.2016, 19:25

Innlegget er sponset av Acreto AB, Nordens distributør av Crock-Pot. Crock-Pot er en slowcooker, en kasserolle som lager maten sakte, og som du kan la stå uten tilsyn mens du gjør noe annet. Pass på at den står på et underlag som tåler høy varme.

Jeg har vært så heldig og få en Crock-Pot DuraCeramic i gave på døra . Og som testrunde prøvde jeg meg på en av oppskriftene som følger med i esken.



 

Luksus sjokoladedessert med ganasj

5 eggeplommer

4.5 dl kremfløte

1 ts vaniljesukker 

1.5 dl sukker

0.5 dl bake kakao

Visp alle ingrediensene sammen til røren blir myk og luftig, og hell det i en ildfast form som får plass nede i Crock-Poten. Hell kokende vann til halvveis opp på formen. Sett på lokket, inn med kontakten og sett på 2 Høy varme i ca 3 timer. La den stå kaldt i minst 6 timer før du heller over ganasjen. 



 

Sjokoladeganasj 

1 dl kremfløte

1 dl mørkt muscovadosukker

100 g Selskapsjokolade

4 ss mørk sirup

2 ss smør

Bland alle ingrediensene unntatt smøret, i en kjele og kok opp til det tykner litt. Fjern kjelen fra platen og visp inn smøret. La den avkjøles litt før du heller den over puddingen i formen. La dette stivne i en times tid før servering. Server gjerne med en klatt vispet krem.



 

Har du ikke Crock-Pot kan jeg absolutt anbefale det :D

Hvis du ønskwr å kjøpe en slik eller bare er nysgjerrig. Ta en kikk for priser og tips til hva den kan brukes til her: http://www.crockpot.no/

Her er også en link til en video som viser noen av mulighetene man har med en Crock-Pot: https://youtu.be/u8BhUV7B9kw 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 

 



2 Kommentarer

















Boeuf Bourguignon

  • 04.12.2016, 18:50

Innlegget er sponset av Acreto AB, Nordens distributør av Crock-Pot. Crock-Pot er en slowcooker, en kasserolle som lager maten sakte, og som du kan la stå uten tilsyn mens du gjør noe annet. Pass på at den står på et underlag som tåler høy varme.

Dette er en klassisk fransk gryte med mye smak. Hver bit er ren nytelse. Idag har jeg smakt til min egen og den kan jeg bare anbefale på det varmeste.

Med rødvin fra Provence og Languedoc- Roussilions både i gryta og i glasset er du sikret suksess.

Jeg fikk nylig en Crock-Pot på i gave så jeg benyttet den. Da fikk retten syde i 8 timer for maksimal smak.

Oppskrift
700 g høyrygg av storfe
150 g røkt sideflesk
4 store gulrøtter
En kurv champion
2 ss soyasaus
1 ts pepper
1 ts timian
1 ts salt
1 stort laurbærblad
2 dl kraft/ vann( hvis vann 1 buljongterning)
Et fjerdedels glass syltet løk
3 dl rødvin feks Gravillas London vielh Carignal 2012 eller Ch. des Sarrins 2011.

Dette er en crock pot. Om du vil kan du lese mer om den her: http://www.crockpot.no
Den jeg har heter 6 L saute slow cooker Witherspoon duraceramic coating.

Skjær gulrot i tynne stenger og sopp i skiver.

Skjær kjøttet i passende biter.

Du kan velge om du vil brune kjøttet i panne først eller ha det rett i.
Ha alt i Crock-Poten. Ha så i søvløk.
Den ser slik ut

Skru bryteren til venstre på det laveste og den til høyre på 8 timer. Sett på lokket. Nå trenger du ikke røre gryten før den er ferdig.

30 min setter du poteter på koking til potetstappe. Jeg legger link til Tilbehør her i bloggen, så kan du se hvordan jeg lager min :
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1457508820_potetmos_tanjastappa_.html

Innlegget er skrevet som en takk til Crock-Pot. Dette er en gryte jeg kommer til å benytte meg mye av fremover til mange herlige middager.

 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 



13 Kommentarer

















Ukesmeny 49

  • 04.12.2016, 13:30



0 Kommentarer

















Oreo milkshake

  • 03.12.2016, 16:44

Min yngste datter elsker oreo milkshake som er å få kjøpt. Men det er jo ingen grunn til å forlate huset for. Den lager man enda bedre hjemme.

Oppskrift (4 dl ca)
3 dl vaniljeis
2 dl melk
7 oreokjeks (1 til pynt)
Sjokoladesaus 

Sett ett tomt glass i kjøleskapet. La det stå 30-60 minutter.
Ha is, kjeks og melk i en blender. Kjør massen til jevn røre. Knus en kjeks til pynt. Ta glasset ut av kjøleskapet og sprut sjokoladesaus langs kantene. Ha i milkshake og legg knust kjeks på toppen :)

Nyt!

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 



0 Kommentarer

















Kardemommekake med crunch

  • 02.12.2016, 15:35

Denne kaken er utrolig lett og kjapp å lage når man får uventede gjester eller har lyst på noe godt til kaffen.
Den er saftig inni og crunchy utenpå.

Oppskrift
3 dl sukker
2 egg
3 dl hvetemel
1.5 dl melk
2 ts kardemomme
1 ts kanel
2 ts bakepulver
100 g smeltet smør
(Smeltet smør og griljermel til smøring av formen)

Pisk egg og sukker til eggedosis. Vend inn resten.

Smør en form med smeltet smør. Strø over griljermel.

Stekes midt i ovnen på 200 grader i 40 min hvis det er form med hull i og 45 min hvis det ikke er hull i.

Strø på melis før servering som pynt.

 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 



0 Kommentarer

















Kebab hjemmelaget

  • 01.12.2016, 17:49

Hvem kunne tro det var så enkelt å lage en nydelig deilig kebab hjemme hos seg selv? 15 åringen i huset er i "kebabhimmelen". Sitat fra den ellers kritiske jenta: " Mamma, dette smaker utrolig mye bedre enn i kebab sjappa. Kjøttet er mye mer saftig og smaksrikt og dressingen er smakfull og ikke kvalm"

Her kommer oppskrift både på kjøtt, dressing og lefse.  Denne er ikke sterk men smaksrik. Ønsker du den sterk bør du bruke mer av det sterke krydderet.

Kjøttet:
1 kg karbonadedeig eller kjøttdeig
1 kg sideflesk (ta bort svor). Du kan bruke lammekjøtt isteden om du vil.
7 ss rause gresk Youghurt
2 ts salt
2 ss løkpulver
1.5 ss provancekrydder
0.5 ts chili
1.5 ts spisskummin
2 ts paprikapulver
0.5 ts pepper
0.5 ts koriander
0.5 ingefær

For å lage kjøttet trenger man en slik påleggsform.

 

Påleggsformen fikk jeg i gave fra en norsk nettbutikk og den kan du se på eller kjøpe fra norsk nettbutikk. Du kommer rett til produktet ved å trykke her :

➡     goo.gl/cxyiZ4

Skjær sideflesk i terninger og kjør det til en fin masse med kjøkkenmaskin som har kniver.

Bland den sammen med den rå kjøttdeigen sammen med krydder og gresk yoghurt. Bruk hendene så alt blir godt fordelt.

Tre den medfølgende posen ned i påleggsformen. Fyll i kjøttet og snurr igjen enden.

Sett på presset og sett i en høy kjele med vann. Sett i steketermometer gjennom hullet på toppen. Vannet skal ikke på noe tidspunkt koke, men ligge rett under kokepunktet på 80-90 grader. Om du har ett ekstra termometer kan du sette det i vannet. Når kjernetemperaturen på kjøttet viser 67 grader kan du ta ut formen og sette i vasken som du har fylt med iskaldt vann.

Sett den i kjøleskap og la den stå der i 6 timer. Ta den ut av formen.

Skjær den opp i passende biter og stek i panna.

Dressing:
2 dl rømme
2 dl gresk yoghurt
4 ss majones
4 ss ketsjup
2 ts provancekrydder
2 ts sukker
1 ts salt
2 ts løkpulver
0.5 ts spisskummin
0.5 ts chili
0.5 ts Cayenne pepper

Lefser:
6.5 dl mel
2.5 dl farris
2 ss olje
1  ts salt
2 ts bakepulver
Arbeid sammen deigen og la den stå 10 minutter. Lag boller. Kjevle ut rundinger med mye mel på bakebordet.

Stek i tørr stekepanne på max varme eller på takke. Stikk hull i boblene og snu.

Skjær opp agurk, salat og mais. Fyll lefsene etter ønske.

Nyt!

Kjøttmengden holder til 3 middager for vår familie på 4. Det du ikke bruker fryser du ned.

Produktet som er brukt kan du igjen se her : ➡ goo.gl/cxyiZ4

Innlegget er skrevet som en takk til nettbutikken som ga meg påleggsformen.

 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 



6 Kommentarer
















Dette er en blogg for alle som vil lære å lage mat fra bunnen, eller få inspirasjon til dette. Her kommer vi til å legge ut mange nye og fristende oppskrifter. I menyen kan du velge oppskrifter og navigere deg frem til alle våre deilige oppskrifter, oppdelt i kategorier.

Vårt mål er å hjelpe og inspirere flest mulige til å lage mat fra bunnen, isteden for posemat, ferdigmat og halvfabrikat.

Se gjerne vår facebookside og bli medlem HER!





Bær Dessert Drinker Fisk Forrett Frokost Gjærbakst Glutenfritt Grilling Gryter Internasjonal mat Jul kaker Kjøtt Kylling Lettvint middag Lunsj Ovnsretter Pasta Pizza Pålegg Salater Sauser Sjømat Skalldyr og skjell Småkaker Supper Sylting Tapas/fingermat Tilbehør Tradisjon Ukesmeny Vilt




Søk i bloggen



Følg oss

bilde bilde bilde


Oppskrifter

Arkiv



Design og koding

Albertine L. Vestvik

hits




Design OG KODING av Albertine Løseth Vestvik ©