hits






Kalkun

  • 31.12.2016, 13:08

Forberedelse: La kalkunen tine 3 dgn i kjleskapet. Ta den ut og sett p benken ett par timer fr du skal steke den. Ta ut innmaten og legg p benken. Denne er ypperlig til kraft til saus.

Kalkun
2 epler
1 neve aprikos
1 neve rosin
Smr
Persille
Sitron
Salt, pepper, paprikakrydder.

Vask kalkunen bde inni og utenp og klapp trr. Skjr opp epler i biter. Dytt inn i hulrommet sammen med rosin og aprikos. Legg ogs inn ett par gode klatter smr.


Lsne skinnet forsiktig med fingrene og jobb innover forsiktig s du skaper ett hulrom.


Skjr opp smr og skvis sitron og litt salt over. Dytt dette inn under skinnet. 


Bind sammen beina.


Smelt 200 g smr og ha i 1 ss paprikapulver, 1 ts salt og 1 ts pepper. Pensle kalkunen. Sett inn steketermometer i tykkeste delen av lret.
Sett kalkunen i en langpanne med 5 dl vann nederst i forvarmet ovn p 200 grader.  Stek den en halvtime slik. Skru n ned varmen til 125. Smre kalkunen med smrblandingen og hell over vske fra langpannen annenhver gang hvert 20 minutt. Nr kjernetemperaturen er 70 er den klar. P min kalkun tok dette 3 timer og 10 minutter. Jeg antar den veide 4-5 kg.
Ta kalkunen ut av ovnen og legg den over p en ren stekeplate. Dekk godt til frst med aliminiumsfolie og deretter en stor badehndduk. N kommer det viktigste : La den hvile minst 2.5 time. Etter 2.5 time var kjernetemperaturen p min fortsatt 62 grader s den holder seg god og varm.

 

Saus
Innmat
2 gulrtter
2 sjalottlk
2.5 dl flte
3 dl vann
2 ss smr
4 ss mel
2 ts dijonsennep
2 ts ripsgele
Salt og pepper

Del opp gulrot og lk biter. Smelt smr i en gryte. Legg i innmaten og grnnsakene og ha p 1 ts salt og 1 ts pepper  og stek 1 min tid p begge sider.


Hell p vann til innmat og grnnsaker dekkes. La dette smkoke og redusere i ca 2 timer. N siler du kraften, tar vare p den og kaster resten. Hos meg ble dette 1.5 dl redusert kraft.

Smelt smr i en panne. Ha i melet. Rr til dette blir helt brunt. Ikke g ifra men rr hele tiden. Nr det er brunt har du i vann, kraft og flte.  Tilsett sennep, ripsgele. Smak til med salt og pepper ( jeg brukte 0.5 ts av hver).
La sausen putre og kose seg. Om du syns den er for tykk s ha i mer vann.

Waldorfsalat:

2 dl flte. ( stivpiskes)
2 dl majones ( ca 1.5 pakke). vendes inn

3-4 stilker stangselleri.( deles i skiver)
150 g valntter,
1 rdt stort eple  ( kuttes i biter. Jeg bruker alltid pink lady),
100 gr kl (finsnittes)
150 gr bl druer deles i to.
Vend alt inn.
Smaksett med saft av 1/2 sitron og 2 ss sukker.
Spar litt av druene og nttene til pynt.

Danske glaserte brun poteter

Antall poteter etter nske
Sukker
Skrell poteter og kok p vanlig mte.
Smelt sukker i en stekepanne p middels varme.  Nr sukkeret er smeltet s ha i de nykokte potetene. Skru ned plata.  Jeg veksler mellom 2 og 3 ( av 9). Snu forsiktig i blant. La potetene st slik en time.


Fltegratinerte poteter


Fltegratinerte poteter

Poteter etter nske
Flte
Maizenna
Lk
Salt
Ost
Pepper
Hvitlk om nskelig

Skrell potetene. Del potetene i tynne skiver (Jeg foretrekker Asterix men mange foretrekker melne poteter ). Ha disse i en kasserolle. Fyll opp med flte til det er ca 2 cm igjen til toppen av potetene. La dette smkoke i et min. Rr ut 2- toppede ts maizenna i 1 dl flte. Hell blandingen i gryta. Kok videre i 5 min. Smak til med salt, pepper og evt hvitlk. Hell over i ildfast form, legg p ost og stek midt i ovnen p 200 grader i 25 minutter. La hvile 10 min fr servering.



4 Kommentarer

















Ukesmeny 52

  • 25.12.2016, 13:19



2 Kommentarer

















Riskrem med syrlig jordbrsaus

  • 20.12.2016, 21:24

Det er mange r siden jeg sluttet med den klassiske rde sausen til riskrem. Jeg syns en syrlig saus er mye mer smakfullt til en st dessert etter en tung julemiddag.

4 porsjoner

Lag 5 dl ferdig grt av
2 dl ris grtris
4 dl vann
10 dl melk
Velg helst den langkokte versjonen. Den er best.

Avkjl grten. Bland inn 4 dl pisket stiv krem. Smak til med 1-3 ss sukker etter nske og vaniljesukker. Om du nsker kan du koke grten med frene av vaniljestang og selve stanga som du tar ut til slutt. Det er nydelig.

Syrlig jordbrsaus:

400 g halvfrosne jordbr
3-4 ss sukker
1 sitron (saften av)

Ha halvfrosne jordbr i en beholder. Kjr de glatt med stavmikser. Tilsett saften av en sitron og sukker.

 

Hvis du nsker motta nye oppskrifter direkte til din epost, flg oss p Blogloving ved trykke p denne linken.. 



0 Kommentarer

















Karbonader med ingefr

  • 19.12.2016, 19:10

Karbonader kan heldigvis varieres mye med krydring etter humr og tilbehr.


Karbonader (14 store)

1 kg karbonadedeig
1.5 dl flte, farris eller vann etter nske
3 ss potetmel
3 ts salt
1 ts pepper
2 ts malt ingefr
En halv reven muskatntt (evt 0.5 ss malt muskat)

Bland alt godt sammen. Bruk vt hnd eller skei nr du former som en bolle. Sett plata p max varme. Ha smr i stekepannen. Legg bollene i og trykk de flate. Stek til du fr stekeskorpe p hver side. Etterstekes i ovnen p 200 g i 20 minutter.
 


Da nsker jeg deg en god middag.

 

Hvis du nsker motta nye oppskrifter direkte til din epost, flg oss p Blogloving ved trykke p denne linken.. 



1 Kommentar

















Ukesmeny 51

  • 18.12.2016, 17:30



0 Kommentarer

















Guacamole

  • 17.12.2016, 18:54

Guaccemole er deilig til mangt. Til nachos, taco, salater, som dip til potetchips, til skalldyr... osv

1 avokado
6 stilker vrlk
3 ts limesaft
2 ts lettrmme
0.75 ts salt
0.5 ts pepper
0.5 ts chili
1 ts sukker
Fjern skallet. Stavmiks avokadokjtt og vrlk. Ha i resten av ingrediensene. Rr sammen. Sett kaldt.
Tips: hvis du har steinen i unngr du at guaccemolen blir brun.

Hvis du nsker motta nye oppskrifter direkte til din epost, flg oss p Blogloving ved trykke p denne linken.. 



4 Kommentarer

















Kamskjell med sellerirotpur og bacon

  • 16.12.2016, 16:04

Innimellom kan det vre deilig med en forrett, ikke minst om man har gjester. Kamskjell er lett og lettvint lage og ikke minst smakfullt.

Beregn 2 kamskjell per person

Til 6- 8 personer

Sellerirotpure
1 sellerirot
1 dl flte
50 g smr
1 ts salt
2 ts sitronsaft
Fjern skallet og skjr i terninger. Kok til mrt (ca 20-25 min).
Ha i smr og stavmiks til en glatt masse. Rr i flte, sitron og salt.

Baconblanding:
150 g bacon
1 sjalottlk
Surr sm terninger av bacon i en liten gryte. Mot slutten, tilsett sjalottlk i ringer.


Kamskjellene

Kamskjell kan vre noe av det beste som finnes. Prvestek gjerne en frst s du fr den helt riktig for deg.
Slik gjr jeg det:
Jeg strr litt salt p romtempererte kamskjell. Smelt smr i en stekepanne. Legg i kamskjellene. Ta ett par ts sitronsaft og sprinkle over. Hell over skyen fra panna hele tiden med en skje mens du steker. Stek i ca 1.5-2 min etter tykkelse p ene siden. Vend kamskjellene og stek kun 2-3 sekunder p andre siden. De skal med andre ord bare vendes helt raskt.  Anrett p tallerkener.

 

Hvis du nsker motta nye oppskrifter direkte til din epost, flg oss p Blogloving ved trykke p denne linken.. 



0 Kommentarer

















VINNER AV FRESHBOX BY FOODSAVE

  • 15.12.2016, 10:21



 

Vi gratulerer Hanne Sand Kvalsvik som den heldige vinneren av en Freshbox by Foodsave:)

Vinneren er kontaktet p epost.

Ta gjerne en kikk p Freshbox by Foodsave sine nettsider:

https://www.facebook.com/FoodsaveAs/?hc_ref=PAGES_TIMELINE

 



1 Kommentar

















Sjokosjokk

  • 14.12.2016, 18:26

I admingruppen Mat fra bunnen sies det hele tiden " Tanja, kan du ikke lage mer med sjokolade". S n bestemte jeg meg for designe ett sjokosjokk til de. Kanskje dette sjokosjokket vil falle i smak hos deg ogs?

Here it goes:

2.25 ss gelatinpulver
2 dl vann
7 dl sukker
6 eggehviter
4 ss bakekakao
1 ss vaniljesukker
1 pk oreokjeks
Sjokoladesaus ( kjpt)

Legg gelatinpulver i blt i 0.5 dl vann.
Kok opp 1.5 dl vann med sukker til sukkerlake. Ta kjelen av plata og rr inn gelatinblandingen. Avkjles.

 

 

 

Stivpisk eggehviter. Ha i sukkerlake i tynn strle mens det visper kraftig. Dette skal vispes kraftig i 40 min i kjkkenmaskin til en fast kremkonsistens. Sikt inn kakao og vaniljesukker og vend forsiktig rundt med en slikkepott.
Finn fram en ildfast form ca 20 35 og bakepapir. Spray formfett p bakepapiret eller pensle med olje. Legg bakepapiret i formen og hell massen i. Sett i kjleskap og la stivne over natten.
Lft bakepapiret med sjokolademassen ut av formen.

 


Hakk opp pakken med oreokjeks.
Legg ca 3/4 p ene halvdelen.


Ta i kantene p bakepapiret og brett over delen med oreokjeks.
Renskjr kanten. Del opp i 12 sm eller 6 store biter.


Legg over stykkene p tallerken og str p resten av oreokjeksene og sprinkle over med sjokoladesaus.

Nyt.

 

Hvis du nsker motta nye oppskrifter direkte til din epost, flg oss p Blogloving ved trykke p denne linken.. 



2 Kommentarer

















Salt karamellsaus ( tilbehr)

  • 14.12.2016, 15:33

tilsette salt i stt gir en ny og spennende smaksfinesse. Jeg anbefaler deg prve om det er nytt for deg.

Salt karamellsaus  ( ca 4 dl)

2.5 dl sukker
1 dl flte
1 dl lettmelk
75 gram smr
3 ts maldonsalt

Smelt sukker p middels til hy varme uten rre. En teflongryte er godt egnet. Nr alt sukkeret er smeltet til karamell, skru ned varmen p lavt. Ha i melk og flte blandet i tynn strle mens du rrer. Vr forsiktig for dette er varmt.

Rr godt sammen. Ha s i smret og la det smelte inn mens du rrer forsiktig. Ta gryten til side og rr inn saltet. Ha sausen i en tett flaske/beholder eller server umiddelbart. 

Holdbarhet.
Jeg er usikker p hvor lenge den er holdbar nr den str kaldt, men 1 uke br g bra. Om du nsker den mer holdbar kan du tilsette noen fnugg med konserveringsmiddel, feks natruimbensoat.

 

Hvis du nsker motta nye oppskrifter direkte til din epost, flg oss p Blogloving ved trykke p denne linken.. 



4 Kommentarer

















Pinnekjtt ( skjerpet) med akevittsaus og rotmos

  • 14.12.2016, 11:28

Skjerpet pinnekjtt med rotmos
Beregn ca 500-750 gram pr voksen

Vann ut pinnekjttet i ca 8 timer. Hvis du er usikker kan du smake litt p kjttet for se. Det er ikke farlig og det smaker ikke vondt. Mange vanner ut mye lenger, men p Sunnmre hvor jeg er fra er ikke dette vanlig. P Sunnmre serveres pinnekjtt hver julaften.

La pinnekjttet dampe p pinner, rist eller med poteter i bunnen under lokk i 3 - 4 timer, til kjttet lsner fra beina. Pass p at det ikke koker trt for vann. Du kan ogs bruke en saftkoker til damping av pinnekjtt. Ideelt nr man er mange. Mange anser pinnekjttet som ferdig n, men det velger du selv. Jeg er vant til skjerpet, sprtt pinnekjtt og setter steikeovnen p 250 grader. Deretter legger jeg pinnekjttet i langpanne med fettsiden ned med ett par klatter smr nederst. Og steker ca 12-15 minutter.

 

Rotmos:

Kok en klrot i skiver mr sammen med 2 gulrtter og 3 poteter. Dette tar 30-40 minutter. Hell av vannet. Mos/stapp det og tilsett salt og pepper etter smak med 100 gram smr og 3 dl flte. Tilsett litt ribbefett tilslutt.
Nb! nsker du tradisjonell klrotstappe fjerner du bare gulrot.

Siste rene har jeg servert min egen akevittsaus til pinnekjttet. Det er fantastisk og hever smaksbildet enormt etter min mening.

Slik lager du den:

Akevittsaus:

1/2 dl hel svart pepper
2 korker akevitt ( eks Gammel reserve)
3 dl flte
1 ts sitron
1 ts dijonsennep
Smak til med salt
Rist pepperkorn p middels varme i trr panne. La pannen vre i stadig bevegelse. Nr det kommer en stlig lukt fra pepperet, hell p to korker med akevitt. Ha s i kremflte, sitron og dijonsennep. Smak til med salt. La putre i 5 min. Sil bort pepperet fr servering.

 

Hvis du nsker motta nye oppskrifter direkte til din epost, flg oss p Blogloving ved trykke p denne linken.. 



4 Kommentarer

















Grovbrd med rug ( grytebrd 67 % grovt)

  • 13.12.2016, 19:07

lage ett godt og sunt grovbrd er en god investering for flere mltider hver dag. Det gir byggeklosser til kroppen og metter lenge. Det er ogs bra for tarmer og mage. Dette brdet er helt enkelt, men du kan tilfre fr etter nske om du vil.

1 grovbrd ( stor jerngryte)
400 gram siktet rugmel
450 gram sammalt grovt
350 g hvetemel
2 ss fiberhusk
1 pose trrgjr
2 ts bakepulver
1 ss sirup
2 ts salt
8 dl vann
(Olivenolje og maldonsalt opp)

Ha alt det trre i en kjkkenmaskin. Ha i vann med temp ca 38-40 grader sammen med sirupen. Kjr deigen p lav hastighet i kjkkenmaskin i 10-15 min. Deigen skal vre noe klissete pga grovheten s ikke ha i mer mel enn angitt.

Deigen ser slik ut:

 

Sett deigen til heving i 45 min. Jeg har erfart at grov deig hever bedre om man vrir opp et kjkkenhndkle i varmt vann og legger over bollen.

 

Nr deigen har hevet 30 av 45 min setter du p ovnen p 250 grader. Nr den er varm setter du inn en tom og usmurt jerngryte med lokk. La den st 15 minutter. Ta den ut. Bruk gode grytekluter. Dette er varmt. Ta en slikkepott og dra deigen over i gryten ( gryten skal IKKE smres. Det at deigen haes i varm gryte gjr at brdet slipper etterp). Sprinkle over litt olivenolje og 0.5 - 1 ss maldonsalt eller flaksalt. Sett p nederste rille med lokk i 30 minutter. Etter 30 minutter skru ned til 200 og stek videre i 15 minutter til. Hvelves direkte p rist.


Brdet er stort s la det avkjle p rist i 70 minutter fr du skjrer i det.

Oppbevares best i papirpose ( jeg bruker avfallsposer som har en fin strrelse)

 

Da er det bare kose seg med en god mettende brdskive.

 

Hvis du nsker motta nye oppskrifter direkte til din epost, flg oss p Blogloving ved trykke p denne linken.. 



26 Kommentarer

















Tanja svarer.... :)

  • 12.12.2016, 20:51

Har du spørsmål til oppskriftene mine?
Har du generelle spørsmål om mat jeg kanskje kan svare på?
Jeg kan sikkert ikke svare på alt men skal svare så langt jeg klarer :)
Og husk... ingen spørsmål er for dumme.

Klem fra Tanja



44 Kommentarer

















Risboller uten egg og Delfiafett

  • 11.12.2016, 20:05

 

3 dl flte

400 g mrk kokesjokolade

175 g mykt smr

1 ss vaniljesukker (Trsleffs vanila)

1 pose puffet ris

 

Fremgangsmte:

Kok opp flten og tilsett sjokolade og smr. Rr rundt til alt er smeltet.

Tilsett puffet ris litt og litt, pass p at kjelen er stor nok.. Jeg mtte bytte over til bakebollen ;)

For variasjon kan du fylle noen muffinsformer og legge resten av massen p bakepapir i en langpanne. Sett de s inn i kjleskapet s de stivner. Kan ogs fryses.

 



 

Jeg fylte 20 muffinsformer og brukte en liten langpanne, som ga 25 serveringsbiter. Disse er fine og pakke i en cellofanpose og gi bort i gave ;)



                Jenny

 

Hvis du nsker motta nye oppskrifter direkte til din epost, flg oss p Blogloving ved trykke p denne linken.. 

 



0 Kommentarer

















Julegavetips: Fltekarameller

  • 11.12.2016, 19:51

Det finnes mange forskjellige oppskrifter p fltekarameller, og de fleste er veldig like. 

Den jeg liker best bruke er denne:

3 dl kremflte

3 dl sukker

500 g lys sirup

50 g smr

Fremgangsmte:

Smelt smret og bland flte, sukker og sirup i en tykkbunnet kjele. La det koke minst 15 min. Jo strre kjele du bruker, desto kortere tid tar det f karamell. Jeg startet med full varme, men senket den til 2 (av 9) for at det ikke skulle sprute. Rr kraftig innimellom. Nr massen har en grtaktig konsistens kan du ta drpetesten. Bruk en lang skje eller lignende, og drypp litt av massen i et glass med kaldt vann. Hvis massen holder seg sammen og kan rulles til en kule er den ferdig. Bruk en se og hell massen forsiktig over i isbitformer av silikon. Sett inn i kjleskapet og pakk inn i cellofan nr de er stivnet.

     

Tips: Hvor harde eller myke karamellene blir kan du regulere selv ved bruk av sukkertermometer. Myke taes til 117- 118 og harde til ca 125. Er de klissete har du kokt de for lite eller ved for lav varme.

         Jenny

 

Hvis du nsker motta nye oppskrifter direkte til din epost, flg oss p Blogloving ved trykke p denne linken.. 



3 Kommentarer

















Ukesmeny 50

  • 11.12.2016, 14:03



1 Kommentar

















Karamellpudding

  • 11.12.2016, 10:20

Hva er vel bedre enn denne klassiske desserten? Det er flere mter lage den p, men slik liker jeg lage min etter ha laget noen ganger. Denne blir alltid vellykket med perfekt smak og konsistens i mine yne.
Etter min oppfatning lager mange for lite karamellsaus, s det nsker ikke jeg p min.

Bilde av konsistens.

Karamellpudding

Karamellsaus
2 dl sukker

Puddingen
6 dl melk
4 dl kremflte
2 ss sukker

10 egg
3 ts vaniljesukker (vaniljestang om du heller nsker det)

Ha sukkeret i en gryte ( jeg foretrekker teflon) . Velg selv om du bruker hy eller lav varme. Jeg foretrekker hy.


La sukkeret smelte helt. Pass p at det blir helt blankt uten sukkerklumper. Du m passe p hele tiden s det ikke brenner seg. Dra gryta raskt til side. Bruk grytekluter og pass deg for dette er varmt. Hell karamellen i en brdform  ( min er 1.5 liter). Vend litt p formen s du fr litt opp langs kantene.

Slik


Sett formen til side.

Kok opp melk, flte og sukker under omrring. Ikke g fra. Dette kan fort koke over om du ikke ser p.


Etter oppkoket setter du gryten til side. Det skal n avkjles. Jeg velger bruke tid p avkjle den i romtemperatur da jeg syns resultatet blir best da.

Nr du har satt til avkjling s pisk lett sammen for hnd 10 egg og 3 ts vaniljesukker. Sett til side.
N kan du gjre noe annet mens dette str.

Nr melkemassen er fingertemperert ( viktig at det ikke er varmere) s hell eggeblandingen i og rr rundt.

N skal du sile dette. Jeg siler det rett i formen slik som dette.


Det er viktig at du ikke slurver med silingen for da vil den bli grynete/ kornete og det vil vi ikke ha. Vi vil ha den helt glatt og smidig. 

Sett ovnen p 125 grader og sett en langpanne med kanter nederst. Kok opp en gryte med vann. Nr ovnen har ndd 125 grader setter du inn formen oppi langpannen og fyller opp med vann i langpannen, ca 3/4 opp i formen. N skal karamellpuddingen st i 2.5 timer.

Ta s ut formen. Sett den p benken.

  

La den st p benken til den er helt avkjlt. Dekk s med plastfolie og sett i kjleskap gjerne over natten.

En halvtime fr servering tar du den ut av kjleskapet. Finn fram ett serveringsfat med kanter som er strre enn brdformen.  Skyll en smrkniv i varmt vann. Dra den langs kantene. Legg serveringsfatet opp brdformen og snu den raskt. Pisk krem om nskelig. 
Da er den klar til servering.
Karamellpuddingen er holdbar 4-5 dager i kjleskap s den kan lages i god tid i forkant.
Velbekomme

 

Hvis du nsker motta nye oppskrifter direkte til din epost, flg oss p Blogloving ved trykke p denne linken.. 



11 Kommentarer

















Kebab hjemmelaget

  • 10.12.2016, 09:53

Hvem kunne tro det var s enkelt lage en nydelig deilig kebab hjemme hos seg selv? 15 ringen i huset er i "kebabhimmelen". Sitat fra den ellers kritiske jenta: " Mamma, dette smaker utrolig mye bedre enn i kebab sjappa. Kjttet er mye mer saftig og smaksrikt og dressingen er smakfull og ikke kvalm"

Her kommer oppskrift bde p kjtt, dressing og lefse.  Denne er ikke sterk men smaksrik. nsker du den sterk br du bruke mer av det sterke krydderet.

Kjttet:
1 kg karbonadedeig eller kjttdeig
1 kg sideflesk (ta bort svor). Du kan bruke lammekjtt isteden om du vil.
7 ss rause gresk Youghurt
2 ts salt
2 ss lkpulver
1.5 ss provancekrydder
0.5 ts chili
1.5 ts spisskummin
2 ts paprikapulver
0.5 ts pepper
0.5 ts koriander
0.5 ingefr

For lage kjttet trenger man en slik pleggsform.

 

Pleggsformen fikk jeg i gave fra en norsk nettbutikk og den kan du se p eller kjpe fra norsk nettbutikk. Du kommer rett til produktet ved trykke her :

➡     goo.gl/cxyiZ4

Skjr sideflesk i terninger og kjr det til en fin masse med kjkkenmaskin som har kniver.

Bland den sammen med den r kjttdeigen sammen med krydder og gresk yoghurt. Bruk hendene s alt blir godt fordelt.

Tre den medflgende posen ned i pleggsformen. Fyll i kjttet og snurr igjen enden.

Sett p presset og sett i en hy kjele med vann. Sett i steketermometer gjennom hullet p toppen. Vannet skal ikke p noe tidspunkt koke, men ligge rett under kokepunktet p 80-90 grader. Om du har ett ekstra termometer kan du sette det i vannet. Nr kjernetemperaturen p kjttet viser 67 grader kan du ta ut formen og sette i vasken som du har fylt med iskaldt vann.

Sett den i kjleskap og la den st der i 6 timer. Ta den ut av formen.

Skjr den opp i passende biter og stek i panna.

Dressing:
2 dl rmme
2 dl gresk yoghurt
4 ss majones
4 ss ketsjup
2 ts provancekrydder
2 ts sukker
1 ts salt
2 ts lkpulver
0.5 ts spisskummin
0.5 ts chili
0.5 ts Cayenne pepper

Lefser:
6.5 dl mel
2.5 dl farris
2 ss olje
1  ts salt
2 ts bakepulver
Arbeid sammen deigen og la den st 10 minutter. Lag boller. Kjevle ut rundinger med mye mel p bakebordet.

Stek i trr stekepanne p max varme eller p takke. Stikk hull i boblene og snu.

Skjr opp agurk, salat og mais. Fyll lefsene etter nske.

Nyt!

Kjttmengden holder til 3 middager for vr familie p 4. Det du ikke bruker fryser du ned.

Produktet som er brukt kan du igjen se her : ➡ goo.gl/cxyiZ4

Innlegget er skrevet som en takk til nettbutikken som ga meg pleggsformen.

 

Hvis du nsker motta nye oppskrifter direkte til din epost, flg oss p Blogloving ved trykke p denne linken.. 

http://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter



18 Kommentarer

















Brente mandler - steg for steg

  • 10.12.2016, 09:51

Brente mandler hrer julen til. Det er dyrt kjpe, men ganske rimelig og mye bedre lage selv.

Du kan ha de naturell eller smakssette de. Eksempler p smakstilsetning er appelsinskall, kanel, cognac osv.

Grunnoppskrift

250 gram mandler
150 gram sukker
1.5 dl vann

Snn gjr du:

Finn frem og ml opp det du skal ha.

Ha alt i en gryte og sett p max varme. Bruk f.eks. en tresleiv. Rr hele tiden.


La det koke opp under stadig omrring. Dette tar 3-5 minutter.
Etter det begynner koke vil det g tregere og tregere rre mens vannet fordamper. Ha tlmodighet.

S vil du se at det begynner sukre seg som dette. Fortsett rre.


N skal sukkeret smelte slik at mandlene blir glatte og glaserte.


Nr sukkeret har smeltet og de ser ut som dette s ta gryten til side.


N kan du gjerne ha i en klatt smr (du m ikke), men dette vil gjre de enda blankere og lettere dele opp.

Hell over p ett bakepapir. Om du ikke har smr i mandlene br du smre bakepapiret med olje.

 

Hell blandingen ut og fordel de raskt utover med en gaffel. N skal mandlene avkjles helt fr de deles opp og for eksempel haes p tett glass.

Da er det bare nyte ;)

 

Hvis du nsker motta nye oppskrifter direkte til din epost, flg oss p Blogloving ved trykke p denne linken.. 

http://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter



6 Kommentarer

















Lussekatter

  • 10.12.2016, 09:49

Lucia feires tradisjonelt 13 desember og da er det lussekatter som gjelder. Det er likevel ingenting i veien for lage de litt fr. De er jo gode uansett og de er fine fryse.

Oppskrift

1 kg hvetemel
2.5 dl sukker
6 dl melk
150 g smr
3 ts vaniljesukker
3 ts kardemomme
1 pose trrgjr
0.5 g safran
Rosiner til pynt
Egg til pensling

*Tips Hvis du ikke finner safran kan du bruke 1 ts gurkemeie for farge men det vil ikke gi den karakteristiske  smaken.
Ha alt det trre minus safran  i en kjkkenmaskin om du har, hvis ikke kan du kna for hnd. Varm opp melken til 37 grader. Ha i safranen og rr godt. Hell det i bakebollen og sett igang maskinen.

Skjr opp smret i terninger og ha i litt og litt i bollen mens deigen elter. Elt p middels hastighet i 10 minutter. Sett bollen ett lunt sted og la heve under klede i 45 minutter.
N kan du bake ut. Du trenger ikke mel til utbaking. N kan du lage en eller flere former p lussekatter alt etter nske.

Her er noen forslag


Her er eks p noen forskjellige. Jeg nummererer de fra verst oppe til venstre og bortover
1. Lussekatt
2. Gullveien
3. Julebrus
4. Soldatgutt
5. Prestens hr
6. Julevogn
7. Gullkorn
8. Julelys
9. Lilje

Eller du kan gjre det helt enkelt som her. Det er jo smaken som er det viktigste.


La de etterheve i 30-45 minutter. Pensle med romtemperert pisket egg. Stekes midt i ovnen p 225 grader i 8 minutter.

Nyt med kaffe eller iskald melk. 


 Hvis du nsker motta nye oppskrifter direkte til din epost, flg oss p Blogloving ved trykke p denne linken.. 
https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter



0 Kommentarer

















Freshbox by Foodsave GIVE AWAY!! - Konkurransen er avsluttet

  • 09.12.2016, 19:46

Vi er s heldige at Freshbox by Foodsave, sponser oss med en Freshbox til en av vre lesere :)

Alt du trenger gjre for kunne f denne, er kommentere dette innlegget. Husk legg ved eposten din s vi kan kontakte  deg hvis du er den heldige ;)

Vinneren trekkes kl 18 mandag 12.12.2016.

Ta ogs en kikk inne p Freshbox by foodsave sin Facebookside.

https://www.facebook.com/FoodsaveAs/?hc_ref=PAGES_TIMELINE



God helg :D

 



95 Kommentarer

















Lussekatter

  • 09.12.2016, 15:00

Lucia feires tradisjonelt 13 desember og da er det lussekatter som gjelder. Det er likevel ingenting i veien for lage de litt fr. De er jo gode uansett og de er fine fryse.

Oppskrift

1 kg hvetemel
2.5 dl sukker
6 dl melk
150 g smr
3 ts vaniljesukker
3 ts kardemomme
1 pose trrgjr
0.5 g safran
Rosiner til pynt
Egg til pensling

*Tips Hvis du ikke finner safran kan du bruke 1 ts gurkemeie for farge men det vil ikke gi den karakteristiske  smaken.
Ha alt det trre minus safran  i en kjkkenmaskin om du har, hvis ikke kan du kna for hnd. Varm opp melken til 37 grader. Ha i safranen og rr godt. Hell det i bakebollen og sett igang maskinen.

Skjr opp smret i terninger og ha i litt og litt i bollen mens deigen elter. Elt p middels hastighet i 10 minutter. Sett bollen ett lunt sted og la heve under klede i 45 minutter.
N kan du bake ut. Du trenger ikke mel til utbaking. N kan du lage en eller flere former p lussekatter alt etter nske.

Her er noen forslag


Her er eks p noen forskjellige. Jeg nummererer de fra verst oppe til venstre og bortover
1. Lussekatt
2. Gullveien
3. Julebrus
4. Soldatgutt
5. Prestens hr
6. Julevogn
7. Gullkorn
8. Julelys
9. Lilje

Eller du kan gjre det helt enkelt som her. Det er jo smaken som er det viktigste.


La de etterheve i 30-45 minutter. Pensle med romtemperert pisket egg. Stekes midt i ovnen p 225 grader i 8 minutter.

Nyt med kaffe eller iskald melk. 



Hvis du nsker motta nye oppskrifter direkte til din epost, flg oss p Blogloving ved trykke p denne linken.. 
https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter



0 Kommentarer

















Svineribbe - Steg for steg for nybegynnere

  • 08.12.2016, 09:59

lage sin frste julemiddag kan vre en stor pkjenning. Man vil gjerne imponere bde kjreste/mann, foreldre og svigerforeldre. Det er lett f panikk nr alle har forventninger til julekvelden. Jeg har laget julemiddag i 22 r i r, s jeg forhrte meg litt med ett par unge hvor skoen trykker og hva som et viktig f vite. Jeg hper derfor at du som skal lage julemiddag for frste gang fr god hjelp av dette innlegget.

For unng stress og panikk s husk at alt du fr gjort i forkant er en stor fordel for deg.

Vil du imponere lager du medisterkaker og surkl selv. Du kan selvsagt ogs lage juleplse selv, men det er ikke s viktig frste gangen.
Lag medisterkaker i god tid (1-2 mnd fr feks), og frys ned.

Medisterkaker

Slik lager jeg medisterkaker. Dette er en stor oppskrift som du har mange middager av. Oppskriften finner du her : http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1477392518_medisterkaker.html

Surkl

Surkl kan ligge noen mnd i fryser eller noen dager i kjleskap. Dette er topp ha ferdig i forkant.
Slik lager jeg surkl:
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1480182104_surkl_hjemmelaget.html

Svineribbe

Beregn ca 350-500 gram per voksen.
Du kan velge mellom tynnribbe og familieribbe. Dette er en smakssak. Familieribbe er fetere enn tynnribbe. Personlig bruker jeg tynnribbe. 

Det er utallige mter lage ribbe p. Du syns kanskje det er vanskelig velge? Jeg har laget p mange mter som alle har vrt vellykket, men jeg kommer til presentere 3 mter her s det ikke blir s vanskelig velge.

Generelle forberedelser:
Er ribben fryst tar du den opp om kvelden 21. desember og legger i kjleskapet.
nsker du fersk kan du kjpe den 22. desember.
Den 22. desember, om kvelden kan du rute opp svoren. Rutene skal vre ca 11 eller 12 cm. Hvis du kjper i en ferskvaredisk kan du be de rute den opp for deg.
Etter ribben er rutet opp kan du krydre. Det varierer hva folk krydrer med. Jeg foretrekker klassisk med kun salt og pepper.  Krydre veldig godt og gni inn med hendene.

Det ser mye ut, men det er ndvendig. Fyll en ildfast form med ca 2 cm vann. Legg ribben med svorsiden ned i vannet. Krydre oversiden p samme mte. Dekk med plastfolie. Sett i kjleskap. N skal den ligge slik frem til julaften.

Lillejulaften kveld:
Ta ut medisterkaker og surkl og legg i kjleskapet.

Julaften morgen:

Ta ribben ut av kjleskap og sett p benken.
Skrell poteter og sett i vann slik at dette er klart og du slipper det stresset helt p slutten. 
Legg medisterkaker p ett fat og sett p benken.
Hvis du skal ha brun saus kan du lage den allerede n. Den blir bare bedre av putre i flere timer. Vent dog til siste ti minuttene fr du har i f.eks. flte s den ikke skiller seg. Saus lager du best p god kraft.

Her legger jeg link til min video med tekst om hvordan brune og generelle tips og triks. Trykk her⤵

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1459951767_hvordan_lage_brun_sau.html

Det vil komme en mer spesifikk oppskrift fr jul.

2 mter lage svineribbe p som jeg har god erfaring med.

(Jeg tar som forutsetning at middagen skal serveres kl 17 s du justerer etter tidspunktet dere spiser p.)

En tradisjonell mte.
Sett ovnen p 150 g kl 13.

Legg ribba i en langpanne med svoren ned kl 13.30.
Hell p vann til det dekker litt mer svoren.
Stek i 1 time p 150 grader.
Ta ut ribba av formen. Hvis du ikke har form med ribberist, kan du legge en liten klump med aluminiumsfolie i formen eller ett tefat. Legg ribben midt p. Dette er fordi fettet skal renne av og ikke samle seg i midten.
Sett ribben tilbake i ovnen og stek den videre til kl 16.30. Fra kl 16 begynner du se vann over svoren ca hvert 5. minutt.

N setter du p potetene

N er det p tide f spr svor. Skru opp gradene p max og sett p grillelement.
Hvis du er nybegynner anbefaler jeg sette formen i midten av ovnen. Det vil ta litt lengre tid enn om du setter den hyere opp, men da har du god kontroll og slipper brenne den. Sitt foran ovnen og g IKKE fra. Den feilen har mange nok gjort fr deg. Du bde hrer og ser nr svoren popper. Om den begynner bli veldig mrk p kantene m du ta den ut eller legge en stripe aluminiumsfolie over stedet (ha det klart p forhnd).
Om du tar den ut kan du bruke en gassbrenner p de svorbitene som ikke har blitt spr. Hold gassbrenneren nesten helt inntil i 2-3 sekunder.
Legg ett klede over ribben. N skal den hvile.
Skjr 2-3 sm snitt p tvers p juleplsene. Legg medisterkaker og biter av juleplser i en ildfast form med noen klatter smr midt i ovnen p 200 g og stek til potetene er ferdig. Snu de iblant.

5 minutter fr potetene er ferdig varmer du surklen. (Sjekk koke/trekketiden p dine poteter.)

Langtidsstekt ribbe.

Man kan langtidssteke p flere mter, ogs gjennom natten om man vil. Dette ser jeg likevel som undvendig siden gris er ett veldig lett kjtt f mrt.

Dette er mten jeg selv har brukt siste ra.

Langtids Ribbe .
Sett p ovnen kl 10 p 200 grader.
Ha ribba i en form med svoren ned nederst i ovnen. Fyll opp med ca 2-3 cm vann.
Etter en time kl 11.30 ta ut formen av ovnen. Snu ribben og legg ett tefat eller en klump aliminiumsfolie midt under ribba hvis du ikke har ribberist. Sett den tilbake i ovnen og skru ned til 150 grader.
Kl 12.30 setter du den ned til ca 75 grader. Stek videre i 4 timer til kl 16.30
Pass p at det er vann/fett i panna hele tiden, s ikke ribba blir trr. Fyll p med vann om ndvendig. N ser du vann over svoren hvert 5 min ca.
Kl 16.30 er det p tide f spr svor.

N setter du p potetene.

Sett ovnen opp til 250 grader. Hvis du er nybegynner kan du sette den midt i ovnen. Er du trent kan du sette den hyere. I midten har du god kontroll, men det tar noen minutter ekstra. Sett p grillen. Sett deg foran ovnen og pass p. Ikke forlat ovnen ett sekund. Den feilen har tusenvis gjort fr deg. Nr svoren popper som popcorn er den klar. Begynner den bli svart p sidene fr den har poppet ferdig s legg litt aliminiumsfolie over det omrdet. Kjp gjerne en gassbrenner om du er redd for ta ut ribben for tidlig. Da kan du f spr svor p de rutene som evt ikke har blitt spr. Sett den ganske tett inntil i 2-3 sekunder p hver rute.
Legg ett klede over ribben og la den hvile.

Skjr 2-3 sm snitt p tvers p juleplsene. Legg medisterkaker og biter av juleplser i en ildfast form med noen klatter smr midt i ovnen p 200 g og stek til  potetene er ferdig. Snu de iblant.5 minutter fr potetene er ferdig varmer du surklen. (Sjekk koke/trekketiden p dine poteter. )

Ellers finnes det nok like mange mter som hjem. Jeg har ogs prvd koke den fr steking. Den ble saftig, men mistet mye smak synes jeg.

Det varierer ogs hva folk liker krydre med. Noen bruker f.eks. hvitlk. Personlig syns jeg det blir feil i en tradisjonell oppskrift til julaften. Noen liker ogs ha grnnsaker i formen til god kraft senere.

Nb! Jeg bruker flge med p facebookgruppen fram til kl.16 p julaften, s blir du i villrede er jeg der for deg :).

Lykke til :)

Hvis du nsker motta nye oppskrifter direkte til din epost, flg oss p Blogloving ved trykke p denne linken.. 



0 Kommentarer

















Svineribbe - Steg for steg for nybegynnere

  • 08.12.2016, 09:59

lage sin frste julemiddag kan vre en stor pkjenning. Man vil gjerne imponere bde kjreste/mann, foreldre og svigerforeldre. Det er lett f panikk nr alle har forventninger til julekvelden. Jeg har laget julemiddag i 22 r i r, s jeg forhrte meg litt med ett par unge hvor skoen trykker og hva som et viktig f vite. Jeg hper derfor at du som skal lage julemiddag for frste gang fr god hjelp av dette innlegget.

For unng stress og panikk s husk at alt du fr gjort i forkant er en stor fordel for deg.

Vil du imponere lager du medisterkaker og surkl selv. Du kan selvsagt ogs lage juleplse selv, men det er ikke s viktig frste gangen.
Lag medisterkaker i god tid (1-2 mnd fr feks), og frys ned.

Medisterkaker

Slik lager jeg medisterkaker. Dette er en stor oppskrift som du har mange middager av. Oppskriften finner du her : http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1477392518_medisterkaker.html

Surkl

Surkl kan ligge noen mnd i fryser eller noen dager i kjleskap. Dette er topp ha ferdig i forkant.
Slik lager jeg surkl:
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1480182104_surkl_hjemmelaget.html

Svineribbe

Beregn ca 350-500 gram per voksen.
Du kan velge mellom tynnribbe og familieribbe. Dette er en smakssak. Familieribbe er fetere enn tynnribbe. Personlig bruker jeg tynnribbe. 

Det er utallige mter lage ribbe p. Du syns kanskje det er vanskelig velge? Jeg har laget p mange mter som alle har vrt vellykket, men jeg kommer til presentere 3 mter her s det ikke blir s vanskelig velge.

Generelle forberedelser:
Er ribben fryst tar du den opp om kvelden 21. desember og legger i kjleskapet.
nsker du fersk kan du kjpe den 22. desember.
Den 22. desember, om kvelden kan du rute opp svoren. Rutene skal vre ca 11 eller 12 cm. Hvis du kjper i en ferskvaredisk kan du be de rute den opp for deg.
Etter ribben er rutet opp kan du krydre. Det varierer hva folk krydrer med. Jeg foretrekker klassisk med kun salt og pepper.  Krydre veldig godt og gni inn med hendene.

Det ser mye ut, men det er ndvendig. Fyll en ildfast form med ca 2 cm vann. Legg ribben med svorsiden ned i vannet. Krydre oversiden p samme mte. Dekk med plastfolie. Sett i kjleskap. N skal den ligge slik frem til julaften.

Lillejulaften kveld:
Ta ut medisterkaker og surkl og legg i kjleskapet.

Julaften morgen:

Ta ribben ut av kjleskap og sett p benken.
Skrell poteter og sett i vann slik at dette er klart og du slipper det stresset helt p slutten. 
Legg medisterkaker p ett fat og sett p benken.
Hvis du skal ha brun saus kan du lage den allerede n. Den blir bare bedre av putre i flere timer. Vent dog til siste ti minuttene fr du har i f.eks. flte s den ikke skiller seg. Saus lager du best p god kraft.

Her legger jeg link til min video med tekst om hvordan brune og generelle tips og triks. Trykk her⤵

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1459951767_hvordan_lage_brun_sau.html

Det vil komme en mer spesifikk oppskrift fr jul.

2 mter lage svineribbe p som jeg har god erfaring med.

(Jeg tar som forutsetning at middagen skal serveres kl 17 s du justerer etter tidspunktet dere spiser p.)

En tradisjonell mte.
Sett ovnen p 150 g kl 13.

Legg ribba i en langpanne med svoren ned kl 13.30.
Hell p vann til det dekker litt mer svoren.
Stek i 1 time p 150 grader.
Ta ut ribba av formen. Hvis du ikke har form med ribberist, kan du legge en liten klump med aluminiumsfolie i formen eller ett tefat. Legg ribben midt p. Dette er fordi fettet skal renne av og ikke samle seg i midten.
Sett ribben tilbake i ovnen og stek den videre til kl 16.30. Fra kl 16 begynner du se vann over svoren ca hvert 5. minutt.

N setter du p potetene

N er det p tide f spr svor. Skru opp gradene p max og sett p grillelement.
Hvis du er nybegynner anbefaler jeg sette formen i midten av ovnen. Det vil ta litt lengre tid enn om du setter den hyere opp, men da har du god kontroll og slipper brenne den. Sitt foran ovnen og g IKKE fra. Den feilen har mange nok gjort fr deg. Du bde hrer og ser nr svoren popper. Om den begynner bli veldig mrk p kantene m du ta den ut eller legge en stripe aluminiumsfolie over stedet (ha det klart p forhnd).
Om du tar den ut kan du bruke en gassbrenner p de svorbitene som ikke har blitt spr. Hold gassbrenneren nesten helt inntil i 2-3 sekunder.
Legg ett klede over ribben. N skal den hvile.
Skjr 2-3 sm snitt p tvers p juleplsene. Legg medisterkaker og biter av juleplser i en ildfast form med noen klatter smr midt i ovnen p 200 g og stek til potetene er ferdig. Snu de iblant.

5 minutter fr potetene er ferdig varmer du surklen. (Sjekk koke/trekketiden p dine poteter.)

Langtidsstekt ribbe.

Man kan langtidssteke p flere mter, ogs gjennom natten om man vil. Dette ser jeg likevel som undvendig siden gris er ett veldig lett kjtt f mrt.

Dette er mten jeg selv har brukt siste ra.

Langtids Ribbe .
Sett p ovnen kl 10 p 200 grader.
Ha ribba i en form med svoren ned nederst i ovnen. Fyll opp med ca 2-3 cm vann.
Etter en time kl 11.30 ta ut formen av ovnen. Snu ribben og legg ett tefat eller en klump aliminiumsfolie midt under ribba hvis du ikke har ribberist. Sett den tilbake i ovnen og skru ned til 150 grader.
Kl 12.30 setter du den ned til ca 75 grader. Stek videre i 4 timer til kl 16.30
Pass p at det er vann/fett i panna hele tiden, s ikke ribba blir trr. Fyll p med vann om ndvendig. N ser du vann over svoren hvert 5 min ca.
Kl 16.30 er det p tide f spr svor.

N setter du p potetene.

Sett ovnen opp til 250 grader. Hvis du er nybegynner kan du sette den midt i ovnen. Er du trent kan du sette den hyere. I midten har du god kontroll, men det tar noen minutter ekstra. Sett p grillen. Sett deg foran ovnen og pass p. Ikke forlat ovnen ett sekund. Den feilen har tusenvis gjort fr deg. Nr svoren popper som popcorn er den klar. Begynner den bli svart p sidene fr den har poppet ferdig s legg litt aliminiumsfolie over det omrdet. Kjp gjerne en gassbrenner om du er redd for ta ut ribben for tidlig. Da kan du f spr svor p de rutene som evt ikke har blitt spr. Sett den ganske tett inntil i 2-3 sekunder p hver rute.
Legg ett klede over ribben og la den hvile.

Skjr 2-3 sm snitt p tvers p juleplsene. Legg medisterkaker og biter av juleplser i en ildfast form med noen klatter smr midt i ovnen p 200 g og stek til  potetene er ferdig. Snu de iblant.5 minutter fr potetene er ferdig varmer du surklen. (Sjekk koke/trekketiden p dine poteter. )

Ellers finnes det nok like mange mter som hjem. Jeg har ogs prvd koke den fr steking. Den ble saftig, men mistet mye smak synes jeg.

Det varierer ogs hva folk liker krydre med. Noen bruker f.eks. hvitlk. Personlig syns jeg det blir feil i en tradisjonell oppskrift til julaften. Noen liker ogs ha grnnsaker i formen til god kraft senere.

Nb! Jeg bruker flge med p facebookgruppen fram til kl.16 p julaften, s blir du i villrede er jeg der for deg :).

Lykke til :)

Hvis du nsker motta nye oppskrifter direkte til din epost, flg oss p Blogloving ved trykke p denne linken.. 



0 Kommentarer

















Brente mandler - bilde for bilde

  • 07.12.2016, 13:28

Brente mandler hrer julen til. Det er dyrt kjpe, men ganske rimelig og mye bedre lage selv.

Du kan ha de naturell eller smakssette de. Eksempler p smakstilsetning er appelsinskall, kanel, cognac osv.

Grunnoppskrift

250 gram mandler
150 gram sukker
1.5 dl vann

Snn gjr du:

Finn frem og ml opp det du skal ha.

Ha alt i en gryte og sett p max varme. Bruk f.eks. en tresleiv. Rr hele tiden.


La det koke opp under stadig omrring. Dette tar 3-5 minutter.
Etter det begynner koke vil det g tregere og tregere rre mens vannet fordamper. Ha tlmodighet.

S vil du se at det begynner sukre seg som dette. Fortsett rre.


N skal sukkeret smelte slik at mandlene blir glatte og glaserte.


Nr sukkeret har smeltet og de ser ut som dette s ta gryten til side.


N kan du gjerne ha i en klatt smr (du m ikke), men dette vil gjre de enda blankere og lettere dele opp.

Hell over p ett bakepapir. Om du ikke har smr i mandlene br du smre bakepapiret med olje.

 

Hell blandingen ut og fordel de raskt utover med en gaffel. N skal mandlene avkjles helt fr de deles opp og for eksempel haes p tett glass.

Da er det bare nyte ;)

 

Hvis du nsker motta nye oppskrifter direkte til din epost, flg oss p Blogloving ved trykke p denne linken.. 



2 Kommentarer

















Breiflabb med fennikel & bacon, olivenbakte poteter og syrlig rmmesaus

  • 07.12.2016, 11:42

Breiflabb er havets biff og du kan steke den ca som en biff. Før i tiden ble den sett på som en ufisk men idag blir det sett på som ett bedre fiskemåltid. 

Oppskrift
150-200 g pr person
Poteter etter ønske
150 g bacon
1/2 fennikel

Rømmesaus:
2 dl rømme
2 sjalottløk
2 ts sitron
0.5 ts sukker
0.5 ts salt
0.5 ts pepper
En liten klatt smør ( ca 1 ss)

Slik gjør du:
Skrell potetene og del de i to. Strø maldonsalt og noen små klatter smør i en ildfast form.


Legg potetene i med den flate delen opp.

Sprinkle over maldonsalt og olivenolje. Sett i forvarmet ovn nederst på 200 grader i 1.5 time.

Bacon og fennikel:
Del opp fennikel i mindre biter.

Stek ternet bacon nesten ferdig på sterk varme. Når det er nesten ferdig stekt har du i fennikel. Skru ned på lav varme, vend om iblant og stek videre i 3-4 minutter.

Rømmesaus:
Smelt smør i en liten kasserolle.
Del opp sjalottløk i små biter.


Surr sjalottløk på svak varme med en liten klatt smør i ca 5 minutter. Ha i rømme og smakstilsetninger. Rør forsiktig rundt. Varme den forsiktig.

Breiflabben:
Tin fisken. Ha maldonsalt på begge sider og la ligge i 30 min. Skyll av og klapp tørr. Smelt smør i en stekepanne på max varme. Legg på fiskestykkene og stek på max varme 1 minutt på hver side. Skru så varmen på det laveste og la ettersteke 2 minutter på hver side.
Velbekomme :)



0 Kommentarer

















Bollekake

  • 05.12.2016, 13:24

Denne er utrolig lett slenge sammen nr du har lyst p noe godt. Minimalt med arbeid. Med kardemomme og kanel gir den ogs en god smak av jul.


Oppskrift
1 kg hvetemel
3 dl flte
3 dl vann
2.5 dl sukker
1 pose trrgjr
150 g smr
1 dl rosiner
3 ts kardemomme
1 ts kanel
1 egg ( til pensling)
Perlesukker
Vaniljekrem
Vaniljekrem finner du her:http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1457792315_eplekake_med_vaniljek.html

Ha det trre i en bakebolle. Varm vann og flte til det er lunkent. Ha det i bollen. Skjr opp smr i terninger.
Ha i terning for terning mens du elter/knar i 10 min.
Sett til heving i 45 minutter.

Legg bakepapir i en ildfast form. (Typ lasagneform) .Ha i deigen og trykk den ned og godt ut i kantene. Lag litt store hull med fingrene.


Fyll hullene med vaniljekrem. Pensle med egg og str p perlesukker.

Sett den midt i forvarmet ovn p 225 grader i 30-35minutter. Etter 15 min steking legger du ett bakepapir opp s den ikke blir brent.
Kjenn etter med en trepinne for se om den er ferdig. Det skal ikke komme deig p pinnen.

Ta ut formen og sett den p rist. La st 10 min. Lft den over p en rist ( f gjerne hjelp til dette). Lft over p serveringsfat etter 15 minutter. Er du redd for delegge den, kan du dele den i biter.
Om nskelig kan du pynte med melisglasur.
Velbekomme.

 

Hvis du nsker motta nye oppskrifter direkte til din epost, flg oss p Blogloving ved trykke p denne linken.. 



2 Kommentarer

















Sjokoladedessert i Crock-Pot

  • 04.12.2016, 19:25

Innlegget er sponset av Acreto AB, Nordens distributr av Crock-Pot. Crock-Pot er en slowcooker, en kasserolle som lager maten sakte, og som du kan la st uten tilsyn mens du gjr noe annet. Pass p at den str p et underlag som tler hy varme.

Jeg har vrt s heldig og f en Crock-Pot DuraCeramic i gave p dra . Og som testrunde prvde jeg meg p en av oppskriftene som flger med i esken.



 

Luksus sjokoladedessert med ganasj

5 eggeplommer

4.5 dl kremflte

1 ts vaniljesukker 

1.5 dl sukker

0.5 dl bake kakao

Visp alle ingrediensene sammen til rren blir myk og luftig, og hell det i en ildfast form som fr plass nede i Crock-Poten. Hell kokende vann til halvveis opp p formen. Sett p lokket, inn med kontakten og sett p 2 Hy varme i ca 3 timer. La den st kaldt i minst 6 timer fr du heller over ganasjen. 



 

Sjokoladeganasj 

1 dl kremflte

1 dl mrkt muscovadosukker

100 g Selskapsjokolade

4 ss mrk sirup

2 ss smr

Bland alle ingrediensene unntatt smret, i en kjele og kok opp til det tykner litt. Fjern kjelen fra platen og visp inn smret. La den avkjles litt fr du heller den over puddingen i formen. La dette stivne i en times tid fr servering. Server gjerne med en klatt vispet krem.



 

Har du ikke Crock-Pot kan jeg absolutt anbefale det :D

Hvis du nskwr kjpe en slik eller bare er nysgjerrig. Ta en kikk for priser og tips til hva den kan brukes til her: http://www.crockpot.no/

Her er ogs en link til en video som viser noen av mulighetene man har med en Crock-Pot: https://youtu.be/u8BhUV7B9kw 

Hvis du nsker motta nye oppskrifter direkte til din epost, flg oss p Blogloving ved trykke p denne linken.. 

 



2 Kommentarer

















Boeuf Bourguignon

  • 04.12.2016, 18:50

Innlegget er sponset av Acreto AB, Nordens distributr av Crock-Pot. Crock-Pot er en slowcooker, en kasserolle som lager maten sakte, og som du kan la st uten tilsyn mens du gjr noe annet. Pass p at den str p et underlag som tler hy varme.

Dette er en klassisk fransk gryte med mye smak. Hver bit er ren nytelse. Idag har jeg smakt til min egen og den kan jeg bare anbefale p det varmeste.

Med rdvin fra Provence og Languedoc- Roussilions bde i gryta og i glasset er du sikret suksess.

Jeg fikk nylig en Crock-Pot p i gave s jeg benyttet den. Da fikk retten syde i 8 timer for maksimal smak.

Oppskrift
700 g hyrygg av storfe
150 g rkt sideflesk
4 store gulrtter
En kurv champion
2 ss soyasaus
1 ts pepper
1 ts timian
1 ts salt
1 stort laurbrblad
2 dl kraft/ vann( hvis vann 1 buljongterning)
Et fjerdedels glass syltet lk
3 dl rdvin feks Gravillas London vielh Carignal 2012 eller Ch. des Sarrins 2011.

Dette er en crock pot. Om du vil kan du lese mer om den her: http://www.crockpot.no
Den jeg har heter 6 L saute slow cooker Witherspoon duraceramic coating.

Skjr gulrot i tynne stenger og sopp i skiver.

Skjr kjttet i passende biter.

Du kan velge om du vil brune kjttet i panne frst eller ha det rett i.
Ha alt i Crock-Poten. Ha s i svlk.
Den ser slik ut

Skru bryteren til venstre p det laveste og den til hyre p 8 timer. Sett p lokket. N trenger du ikke rre gryten fr den er ferdig.

30 min setter du poteter p koking til potetstappe. Jeg legger link til Tilbehr her i bloggen, s kan du se hvordan jeg lager min :
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1457508820_potetmos_tanjastappa_.html

Innlegget er skrevet som en takk til Crock-Pot. Dette er en gryte jeg kommer til benytte meg mye av fremover til mange herlige middager.

 

Hvis du nsker motta nye oppskrifter direkte til din epost, flg oss p Blogloving ved trykke p denne linken.. 



13 Kommentarer

















Ukesmeny 49

  • 04.12.2016, 13:30



0 Kommentarer

















Oreo milkshake

  • 03.12.2016, 16:44

Min yngste datter elsker oreo milkshake som er f kjpt. Men det er jo ingen grunn til forlate huset for. Den lager man enda bedre hjemme.

Oppskrift (4 dl ca)
3 dl vaniljeis
2 dl melk
7 oreokjeks (1 til pynt)
Sjokoladesaus 

Sett ett tomt glass i kjleskapet. La det st 30-60 minutter.
Ha is, kjeks og melk i en blender. Kjr massen til jevn rre. Knus en kjeks til pynt. Ta glasset ut av kjleskapet og sprut sjokoladesaus langs kantene. Ha i milkshake og legg knust kjeks p toppen :)

Nyt!

Hvis du nsker motta nye oppskrifter direkte til din epost, flg oss p Blogloving ved trykke p denne linken.. 



0 Kommentarer

















Kardemommekake med crunch

  • 02.12.2016, 15:35

Denne kaken er utrolig lett og kjapp lage nr man fr uventede gjester eller har lyst p noe godt til kaffen.
Den er saftig inni og crunchy utenp.

Oppskrift
3 dl sukker
2 egg
3 dl hvetemel
1.5 dl melk
2 ts kardemomme
1 ts kanel
2 ts bakepulver
100 g smeltet smr
(Smeltet smr og griljermel til smring av formen)

Pisk egg og sukker til eggedosis. Vend inn resten.

Smr en form med smeltet smr. Str over griljermel.

Stekes midt i ovnen p 200 grader i 40 min hvis det er form med hull i og 45 min hvis det ikke er hull i.

Str p melis fr servering som pynt.

 

Hvis du nsker motta nye oppskrifter direkte til din epost, flg oss p Blogloving ved trykke p denne linken.. 



0 Kommentarer

















Kebab hjemmelaget

  • 01.12.2016, 17:49

Hvem kunne tro det var s enkelt lage en nydelig deilig kebab hjemme hos seg selv? 15 ringen i huset er i "kebabhimmelen". Sitat fra den ellers kritiske jenta: " Mamma, dette smaker utrolig mye bedre enn i kebab sjappa. Kjttet er mye mer saftig og smaksrikt og dressingen er smakfull og ikke kvalm"

Her kommer oppskrift bde p kjtt, dressing og lefse.  Denne er ikke sterk men smaksrik. nsker du den sterk br du bruke mer av det sterke krydderet.

Kjttet:
1 kg karbonadedeig eller kjttdeig
1 kg sideflesk (ta bort svor). Du kan bruke lammekjtt isteden om du vil.
7 ss rause gresk Youghurt
2 ts salt
2 ss lkpulver
1.5 ss provancekrydder
0.5 ts chili
1.5 ts spisskummin
2 ts paprikapulver
0.5 ts pepper
0.5 ts koriander
0.5 ingefr

For lage kjttet trenger man en slik pleggsform.

 

Pleggsformen fikk jeg i gave fra en norsk nettbutikk og den kan du se p eller kjpe fra norsk nettbutikk. Du kommer rett til produktet ved trykke her :

➡     goo.gl/cxyiZ4

Skjr sideflesk i terninger og kjr det til en fin masse med kjkkenmaskin som har kniver.

Bland den sammen med den r kjttdeigen sammen med krydder og gresk yoghurt. Bruk hendene s alt blir godt fordelt.

Tre den medflgende posen ned i pleggsformen. Fyll i kjttet og snurr igjen enden.

Sett p presset og sett i en hy kjele med vann. Sett i steketermometer gjennom hullet p toppen. Vannet skal ikke p noe tidspunkt koke, men ligge rett under kokepunktet p 80-90 grader. Om du har ett ekstra termometer kan du sette det i vannet. Nr kjernetemperaturen p kjttet viser 67 grader kan du ta ut formen og sette i vasken som du har fylt med iskaldt vann.

Sett den i kjleskap og la den st der i 6 timer. Ta den ut av formen.

Skjr den opp i passende biter og stek i panna.

Dressing:
2 dl rmme
2 dl gresk yoghurt
4 ss majones
4 ss ketsjup
2 ts provancekrydder
2 ts sukker
1 ts salt
2 ts lkpulver
0.5 ts spisskummin
0.5 ts chili
0.5 ts Cayenne pepper

Lefser:
6.5 dl mel
2.5 dl farris
2 ss olje
1  ts salt
2 ts bakepulver
Arbeid sammen deigen og la den st 10 minutter. Lag boller. Kjevle ut rundinger med mye mel p bakebordet.

Stek i trr stekepanne p max varme eller p takke. Stikk hull i boblene og snu.

Skjr opp agurk, salat og mais. Fyll lefsene etter nske.

Nyt!

Kjttmengden holder til 3 middager for vr familie p 4. Det du ikke bruker fryser du ned.

Produktet som er brukt kan du igjen se her : ➡ goo.gl/cxyiZ4

Innlegget er skrevet som en takk til nettbutikken som ga meg pleggsformen.

 

Hvis du nsker motta nye oppskrifter direkte til din epost, flg oss p Blogloving ved trykke p denne linken.. 



18 Kommentarer
















Dette er en blogg for alle som vil lre lage mat fra bunnen, eller f inspirasjon til dette. Her kommer vi til legge ut mange nye og fristende oppskrifter. I menyen kan du velge oppskrifter og navigere deg frem til alle vre deilige oppskrifter, oppdelt i kategorier.

Vrt ml er hjelpe og inspirere flest mulige til lage mat fra bunnen, isteden for posemat, ferdigmat og halvfabrikat.

Se gjerne vr facebookside og bli medlem HER!





Br Dessert Drinker Fisk Forrett Frokost Gjrbakst Glutenfritt Grilling Gryter Internasjonal mat Jul kaker Kjtt Kylling Lettvint middag Lunsj Ovnsretter Pasta Pizza Plegg Salater Sauser Sjmat Skalldyr og skjell Smkaker Supper Sylting Tapas/fingermat Tilbehr Tradisjon Ukesmeny Vilt




Sk i bloggen



Flg oss

bilde bilde bilde


Oppskrifter

Arkiv



Design og koding

Albertine L. Vestvik





Design OG KODING av Albertine Lseth Vestvik