Brun lapskaus

  • 04.01.2017, 16:53

Gryter er kjærkomment å lage.  Det er lite arbeid og det metter mange og lett å like for de fleste. Ikke minst får man brukt masse deilige grønnsaker.


Brun lapskaus
( til en familie i to dager)
Serveres med brød eller flatbrød

700 g høyrygg
80 g smør
1.5 dl hvetemel
1 - 1.2 liter kraft (eller vann + buljongterning)
1 ss soyasaus
(1 ts salt)
1 ts pepper
1 liten kålrot
2 store gulrøtter
En halv sellerirot
En halv persillerot
10 poteter
1 liten purre

Skjær opp romtemperert kjøtt i biter og grønnsaker i terninger. Persillerot og sellerirot skjæres mindre pga de er veldig konsentrert på smak.

Smelt smøret i en gryte. Vent til smøret ligger brunt og stille før du har i kjøttet. Stek på sterk varme 1-2 minutter. Hell over melet. Vend rundt hele tiden til du kjenner en brunet lukt (1-2 minutter). Hell på kraft/vann. Ha i grønnsakene minus poteter og purre. Gi ett oppkok under omrøring. Ha i smakstilsetninger. La dette småkoke i 30 minutter. Ha nå i poteter og purre. La det småkoke i ytterligere 20 minutter. Ta noen smaksprøver av terningene for å se om det er gjennomkokt.  Server:)



2 Kommentarer

















Bretagnegryte med kylling

  • 03.10.2016, 16:40

Hvem liker vel ikke en god bretagnesaus? Å hva er vel bedre enn å lage en gryte basert på den ideen?
Slik ble dagens gryte

Bretagnegryte med kylling
Marinade:
500 g kyllingfilet
1 ss paprikapulver
1ss løkpulver eller hvitløkspulver
1 ts salt
1 ts pepper
0.5 dl solsikkeolje
Rør sammen og la trekke 20 min.

Sausen:
1 liten løk
1 stor tomat
1 stor rød paprika
Stek i gryte med 2 ss smør i 15 min på middels varme. Rør iblant. Bruk tilslutt stavmikser og lag en klumpefri jevning.
Tilsett
3 ss mel
1 ss paprikapulver
1 ss løkpulver
1 ss estragon
1 ss sitron
1 ts salt
3-4 fedd hvitløk om ønskelig
3 dl vann
4 dl fløte
4 ss crème fraiche 
La dette putre på litt under middels varme.
Stek kyllingen i stekepanne med all marinaden. Ha alt oppi gryta inkl stekeskyen.
Tilsett en halv pose blomkål eller brokkoli blanding.  La gryten putre 7 min før servering.

Server med ris, pasta eller poteter.



4 Kommentarer

















Kyllinggryte med orientalske smaker

  • 21.05.2016, 19:34

Kyllinggryte med orientalske smaker

4 kyllingfileter
Ris etter ønske feks 4 dl tørr ris
3 dl fløte
1 dl melk
1 ts salt
1 ts pepper
3 ts maizenna
3 ts karri
1 ts spisskummin
1 ts ingefær
1 ss sitronsaft
1 ss soyasaus
1 pose chineese wok

Kok ris etter pakkens anvisning. Ha i litt salt og 2 ts gurkemeie.
Kutt opp kyllingfilet i biter. Stek i panna til gjennomstekt. Ha i fløte,krydder, sitron og soyasaus. Rør ut maizenna i melk og ha oppi panna. La dette putre 12-15 minutter.  Stek wok grønnsaker i en annen panne.

Rett før servering heller du wok grønnsakene oppi kyllinggryten. 
Server straks

Tanja



1 Kommentar

















Fiskegryte.

  • 08.04.2016, 19:22

Fiskegryte
Til ca 6 voksne

1 kg torsk (benytt fritt fisken du vil)
1 pakke gulrot
1 fennikel
2 brokkoli
1 purre
2 sjarlottløk
2 ss saft av lime
3 dl fløte
6 dl crème fraîche
Fiskekrydder, salt,pepper
3.5 dl kraft av hummer, fisk eller annet ( evt fond til fisk)

Del opp fisk i stykker (fersk eller tint).
Salt filetene lett.

Skjær purre og sjarlottløk i tynne ringer og gulrot i tynne staver. Ha dette i gryte i godt smør og la det surre seg blankt i ca 5 min.

Skjær brokkoli i buketter og skrell fennikel og del i biter.
Ha kraft, fløte, lime og creme fraiche i gryta. La dette koke seg tykkere i 10-15 minutter. Legg fisken i. Sett på lav varme og la den såvidt boble. Etter 5 min har du i brokkoli og fennikel.  Krydre etter smak med salt, pepper og fiskekrydder. 

Jeg bruker dette fiskekrydderet og bruker ca 20-25 drag med kverna. Smak til etter eget ønske. 5-7 min etter du har hatt i det siste er den tykk og god og klar til servering. 

                 Tanja



0 Kommentarer

















Smaksrik kyllinggryte

  • 02.03.2016, 11:19

Smaksrik kyllinggryte
Ca til 6-7 personer

Kutt opp 1 rød og 1 grønn paprika, 2 store sjarlottløk og ca 5 cm purre. (Legg halvparten av paprika til siden ). Ha i en gryte med 3 ss smør og 1 ss worchestersauce. La dette surre på middels varme.
Stek 1 pk med bacon. Stek 3 store kyllingfileter i biter i baconfettet. Ha i 1 ss kylling hindu tandori krydder. Når kyllingbitene er stekt tilsetter du 1 dl eplejuice og lar det surre på sterk varme i ca 10 min. Tilsett 3 ss mel i gryta med grønnsakene og rør raskt rundt. Tilsett 2 dl vann, 2 dl fløte, 2 dl eplejuice og 4 dl creme fraice. Hell oppi kyllingbitene og væska i panna over i gryta sammen med det stekte baconet i biter. Sett smak ved å tilsette 3 ss soyasaus, 1.5 ss karri, 1 ts salt, 1/2 ss sukker, 1/2 ss gurkemeie, 1 ss hindu kyllingkrydder tandoori og 3 ss sitron ( gjerne ferskpresset).  Rett før servering tilsetter du resten av paprikaen. Velbekomme ☺

             Tanja 



13 Kommentarer

















 Biff stroganoff

  • 24.02.2016, 12:16


 Biff stroganoff 
4-6 pers

Grovhakk 
2 store løk og 
1 paprika
La dette surre i en kasserolle med litt smør.

Stek 700 gram ytrefilet kort tid på sterk varme med ett dryss salt og pepper. 
Bruk stavmikser på løken og paprikaen. 
Tilsett 8 dl creme fraiche og
3 dl fløte. 
Ha nå i det stekte biffkjøttet. 
Ha litt vann i stekepanna og kok ut krafta etter biffen. 
Tilsett krafta i kasserollen. 
Tilsett 2 ss soyasaus, 
1 ss worchestersaus, 
3 ss tomatpuré og 
3 ss kalvefond. 
Smak til med evt salt og pepper. 
Serveres med hurtigris og aller helst jasminris om du har tid. 
Velbekomme.

                         Tanja



4 Kommentarer

















Meksikansk gryte

  • 24.02.2016, 12:07


Meksikansk gryte 
5-6 pers

Sett mengde ris du ønsker til koking.

Ha 5 dl vann i gryte og la det koke. 
Del opp 3 store plommetomater( eller en boks hakka tomat) i gryta sammen med 3 stilker opphakka stangselleri.
La dette koke 2-3 minutt. 

Ha i en hakka løk
2 toppa ss med tomatpure. 
Mos dette med stavmikser.

Steik 400-600 gram karbonadedeig/kjøttdeig. 
Ha på salt og pepper. 
Tilsett i gryta. 
Tilsett 10 cm opphakka purre. 
Krydre med 1 ts spisskummin, 
2 ts paprika, 
1 ss sukker og smak til med salt og pepper

Kan evt etterkrydre med cayennepepper.

                          Tanja



2 Kommentarer

















Pølsegryte

  • 21.02.2016, 16:58


Pølsegryte
Barnevennlig


Alt blandes i en gryte
2 bokser hakka tomat 
2 dl vann
3 dl fløte 
3 ss rømme
3 ss tomatpure
2ss sukker 
2 ss ketchup
Smak til med salt og pepper 

Hakk opp 
4 stangselleri, 
1/2 purre og 
1 løk i biter og ha i. 


La dette putre under lokk i 30-45 min. 
Bruk så stavmikseren og få en glatt konsistens. 
Tilsett 6 middagspølser i biter uten skinn. 
Kok 500 gram pastaskruer. Velbekomme

                          Tanja



2 Kommentarer

















Finnbiff med potetmos

  • 19.02.2016, 18:02


Finnbiff med potetmos


150 g bacon 
400 g reinskav 
salt og pepper 

Brun baconbiter i stekepanna. Ha over i gryte. 
Stek reinskav i baconfettet med salt og pepper. 
Ha over i gryta. 

1 kurv sopp 
1 stor løk
1 dl vann 
Stek soppen raskt i panna og ha over i gryta. 
Del løk i biter og surr i panna. 
Ha på vann og kok ut panna og ha krafta og løken oppi gryta. 

Ha 2 dl vann i gryta. 1 dl kan byttes med rødvin om du vil. 
Tilsett 10 skivet fløtemysost, 
1 ts rosmarin 
2 ts timian. 
La dette surre mens potetene koker. 

2-3 dl creme fraiche. Haes i 5 min før servering.

Potetmos : 
Kok 15-18 poteter i 22-25 min. 
Jeg bruker asterix. 
Tilsett 100 g margarin mens du moser potetene. 
Tilsett 1 dl fløte mens du rører rundt. 
Tilsett så 1-2 dl melk og pisk den luftig. 
Smak til med salt og pepper.

Velbekomme

                        Tanja



0 Kommentarer

















Karbonadedeiggryte med potetmos

  • 16.02.2016, 19:44

Karbonadedeiggryte med potetmos 
 
600 g karbonadedeig
1, 5 løk
1 ts salt
2 ts løkpulver
2 ts pepper
2 dl crème fraiche 
2.5 dl fløte
1 ss soyasaus
2 ts HP saus
2 ss tomatpuré 

Stek karbonadedeig.
Tilsett finhakket løk og alle smakstilsetningene.
La den surre på lav varme mens du koker poteter.

Potetmos:
16-18 Asterix poteter
100 g smør
3 dl fløte
1-2 dl melk
Salt og pepper

Kok potetene i 25 min. Sil av vannet.
Tilsett smør og stapp. Tilsett fløte og mos den videre.
Smak til med salt og pepper.
Visp inn melka med en sleiv til den blir luftig.

            Tanja

 



8 Kommentarer

















Jegergryte med (elg)karbonadedeig

  • 16.02.2016, 16:44

 4 Pers. ( tid ca 15-20 min)

Finn en middels stor kasserolle.
150 gr bacon
400 ? 600 gr karbonadedeig
salte og pepper
4 dl vann
3 opphakket charlottløk
1/2 purre i skiver
1 paprika opphagget
15 skiver fløtemysost
2 kjøttbulljong tern
 
Stek bacon i gryta tilsett karbonadedeigen .
salte og peppre
 
Ha i vann 
Tilsett løk/paprika/purre
Tilsett fløtemysost ? bulljongterninger
Tilslutt ha over 3 dl fløte
1 ss soyasaus
1 1/2 ts timian .
Rør inn 2 ss creme fraiche
 
Serveres med poteter, potetmos eller ris.

          Tanja

 



0 Kommentarer
















Dette er en blogg for alle som vil lære å lage mat fra bunnen, eller få inspirasjon til dette. Her kommer vi til å legge ut mange nye og fristende oppskrifter. I menyen kan du velge oppskrifter og navigere deg frem til alle våre deilige oppskrifter, oppdelt i kategorier.

Vårt mål er å hjelpe og inspirere flest mulige til å lage mat fra bunnen, isteden for posemat, ferdigmat og halvfabrikat.

Se gjerne vår facebookside og bli medlem HER!





Bær Dessert Drinker Fisk Forrett Frokost Gjærbakst Glutenfritt Grilling Gryter Internasjonal mat Jul kaker Kjøtt Kylling Lettvint middag Lunsj Ovnsretter Pasta Pizza Pålegg Salater Sauser Sjømat Skalldyr og skjell Småkaker Supper Sylting Tapas/fingermat Tilbehør Tradisjon Ukesmeny Vilt




Søk i bloggen



Følg oss

bilde bilde bilde


Oppskrifter

Arkiv



Design og koding

Albertine L. Vestvik

hits




Design OG KODING av Albertine Løseth Vestvik ©