Gratinert blomkålform med bacon

  • 05.06.2017, 18:50

Når de norske grønnsakene kommer for sesongen er det bare å benytte seg maksimalt! Det er jo bare så godt og vi skal være glade for at vi har tilgang på så flotte råvarer.


Gratinert blomkålform med bacon
Til familie på 4

2 små blomkål
200 g bacon (evt mer etter ønske)
50 g smør
1 dl mel
6 dl melk
0.5-1 ts salt
1 ts malt muskat
0.5 ts pepper
Ost etter eget ønske mht type og mengde. Jeg brukte ca 150 g jarlsbergost.
Persille til pynt

Del blomkålen i buketter. Kok den i lettsaltet vann i 7 min. La den renne av i dørslag.
Saus:
Smelt smøret i en gryte. Rør kjapt inn melet og spe med melk mens du rører det klumpefritt. Ha i salt, pepper og muskat. La sausen putre under omrøring i 5 minutter.
Legg blomkålen i en ildfast form. Hell over sausen. Dryss over ost.
Settes i forvarmet ovn på 200 grader i 15 min. Sett så på pizzafunksjon eller grill i 3-5 min til du får fine gyldne topper.
Mens formen stekes i ovnen steker du bacon.
Ta ut formen og klipp bacon  over sammen med oppklippet persille. Server straks.


Scrolle gjerne ned og del innlegget så du har det til senere:)

Velbekomme



0 Kommentarer

















Loff med ostesausfyll

  • 16.02.2017, 13:30

Det nærmer seg helg og da vil jeg tipse om denne fylte loffen som vi hadde forrige helg.

1 loff
500 g kokt skinke eller bacon
3 dl fløte
100 g Jarlsberg eller annen gul ost
100 g parmesan ( ekte, ikke på boks)
En halv purre
1 ts salt
1 ts pepper
3 eggeplommer
Ekstra ost til å dekke loffen på toppen. Mengde etter ønske.

Om du ønsker hjemmebakt loff så finner du min oppskrift på det her: http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1476629315_luftig_loff_med_spr_s.html

Riv ostene på rivjern. Kutt purre i ringer. Skjær opp ringer av skinke  (eller stek bacon).
Varm opp fløte i en gryte. Ha i salt og pepper. La det småputre mens du har i osten. Rør så den smelter inn. Ha i skinke eller ferdigstekt bacon. Dra gryta av plata. Skill plommer fra hviter på eggene. Ha plommene i gryten og rør inn. (Gryta er dratt av plata for at eggeplommene ikke skal koke og koagulere.  Da blir det klumper og det vil du ikke ha)
Avkjøl innholdet i gryta i 20-30 min.
Skjær normal tykkelse brødskiver av loffen men litt tykkere på hver kant. Du skal IKKE skjære helt gjennom for den skal sitte sammen i bunnen. Bruk teskei og fingrene for å dytte ned fyllet i alle sprekkene. Stapp godt.
Legg så til slutt ekstra ost på toppen.
La loffen med fyllet stå i 30 minutter og trekke til seg fyllet.
Sett i forvarmet ovn på 200 g i 15-20 minutter til osten har smeltet.
Server med salat etter ønske.

Tips: Fylt loff kan varieres i det uendelige. Kun fantasien setter grenser.


Velbekomme



6 Kommentarer

















Luksusnachos med guacamole,tomatsalat og rømme

  • 27.01.2017, 21:01

Dette er vel det nærmeste vi kommer "tacomat" her i huset, men dette er kjempegodt om dog ikke fullstendig fra bunnen mht nachochipsen.

Luksusnachos
Nok til 4-5 voksne

2 pk nachos ( 185 g ×2 )
300 g ytrefilet
300 g Jarlsberg
1 pk cheddar i skiver
1 liten purre
1 rød paprika
1 boks mais
Slik ser cheddarosten ut


Tomatsalat
2 store tomater
En halv rødløk
2 ss olivenolje
1 ss saft av sitron
En neve kruspersille
3 klyper maldonsalt.
Bland godt sammen.

Oppskriften min på guacamole finer du her :http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1481997256_guaccemole.html

Slik gjør du:
Del biffen i biter. Krydre med salt og pepper. Om du ønsker kan du bruke feks hvitløk og chili eller annet du liker. Smelt smør i en panne. Vent til smøret ligger brunt og stille før du har i biffkjøttet. Du skal såvidt svisse dette i pannen noen sekund siden det skal videre inn i ovnen.


Bruk en fiskeøse å ta ut kjøttet med eller hell det i ett dørslag så væsken renner av (du ønsker ikke våt myk nachos). Sett til side.

Hakk opp grønnsakene.
Finn frem ett stekebrett med bakepapir eller en ildfast form. Før brukte jeg form men nå bruker jeg brett. Legg ett lag med nachos i bunnen. Strø over med revet ost og cheddar revet i mindre biter. Legg så på mais, paprika i strimler, purre i ringer og biffkjøtt.  Legg nytt lag med nachos og gjenta prosessen.
Da blir det seende slik ut


Sett nederst i forvarmet ovn på 200 grader nederst i 15 minutter.
Server med tomatsalat, guaccamole og rømme. Om du ønsker kan du bruke en sterk salsa. Server umiddelbart.

Her ser du brettet ferdig stekt


Velbekomme :)



8 Kommentarer

















Kyllinggrateng med karri, sursøt gulrot og poteter

  • 24.01.2017, 18:45

Jeg er utrolig glad i grateng men det blir mest klassiske varianter. Idag fikk jeg imidlertidig en ide til en for meg ny variant.

Kylling & karrigrateng
Nok til en familie på 4 i to dager

400 g kyllingfilet
2 dl makaroni
1 brokkoli
1 liten purre
100 g margarin
2 dl hvetemel
1.2 liter lettmelk
4 egg
3 ts karri
1.5 ts salt
0.5 ts pepper
2 ts sitron
Panko eller griljermel


Smelt smør. Rør raskt inn melet. Hell i melet gradvis mens du visper. Ha i krydder og rør klumpefritt. La putre på middels varme i 7 min.


Sett den til avkjøling.
Kok makaroni etter pakkens anvisning. Sett til side.

Kutt kyllingfilet i små biter og stek i stekepanna med ett lett dryss salt. Sett til side.


Skjær opp purre og surre den lett i litt smør. Sett til side.


Skjær bort mesteparten av stilken på brokkolien og del opp i små biter.


Kakk eggene og ha innholdet i sausen (når sausen er avkjølt) .
Ha i kylling, makaroni og purre.
Bland alt godt.


Ha alt over i en ildfast form og strø over panko eller griljermel.


Stek på nederste rille på 200 grader i 45 min.

I mellomtiden koker du poteter og lager sursøt gulrot.

Sursøt gulrot
4 store gulrøtter
0.5 dl vann
3 ts sukker eller søtning
0.5 dl saft av sitron.

Server gjerne med smeltet smør.
Velbekomme.



9 Kommentarer

















Grateng med salt sideflesk/bacon

  • 14.11.2016, 17:51

De aller fleste liker grateng. Dette er min favoritt. Det vekker gode minner om middager på min mormors kjøkken.

Grateng med salt sideflesk/bacon
Oppskriften tilsvarer
3 middager for en familie på 4.

Sausen
300 gr smør
5 dl hv.mel
11-14 dl ( etter hvor tykk du vil ha sausen )
1 ss salt
1 ts pepper
1 ss muskat
4 eggelommer
4 eggehvitter

500 g lettsaltet sideflesk
5 dl tørr makaroni

Smelt smør. Vendt fort inn melet .
Spe med melk mens du rører. Ha i krydderet.
La putre under omrøring i 10 minutter. Sett gryten i kaldt vannbad for nedkjøling.

Skjær sideflesk i biter og stek i panna. Sett så til side.

Kok 5 dl tørr makaroni etter pakkens anvisning.

Når sausen er noe avkjølt ha i eggeplommene.
Bland alt det andre sammen i gryta.
Stivpisk eggehviter og vend forsiktig inn.

Den forma som skal i ovnen har du panko, brødrasp eller griljermel på.
De du skal fryse skal du ikke ha på det før du tar den opp igjen fra fryseren. Du trenger ikke steke de formene som skal fryses.
Gratengen stekes midt i ovnen på 200 grader i 40-45 min.

Server gjerne med poteter, råkost og gressløksmør.

 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 

 



4 Kommentarer

















Barnas makaroniform (50 kr)

  • 08.11.2016, 12:16

Jeg fortsetter med rimelige middager da mange setter pris på dette. Prisen er regnet ut fra nettopris og hvor mye man bruker. Du kan selvsagt tilsette mer kjøtt og grønnsaker, men det vil da bli en dyrere variant.

 

Fyll:

50 g smør
1.5 dl mel
1 liter lettmelk
6 dl makaroni
En halv pakke First price kokt skinke
1 liten brokkoli
100 g ost
2 ts muskat
1 ts salt
0.5 ts pepper.

Kok makaroni etter pakkens anvisning.
Skjær skinken i to og så i strimler. Del brokkoli i buketter og ta bort groveste stilken.

Hvit saus:  

Smelt smøret. Rør raskt inn mel. Hell umiddelbart i melken. Rør til det blir klumpefritt. Ha i salt, muskat og pepper. La småkoke 5 minutter. Ha makaronien og skinke  i sausen. Ha så alt  i en ildfast form. Dytt ned i brokkolibuketter. Dryss over ost.
Sett midt i ovnen i forvarmet ovn på 200 grader i 25 minutter.
Hvis du ønsker kan du servere med salat eller brød men det ligger ikke i prisen på 50 kr.
Håper dette kan være til hjelp om du har dårlig råd eller trenger å spare :)

 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 

 



0 Kommentarer

















Budsjettform for familie på 4 (50 kr)

  • 03.11.2016, 17:59

Avogtil har en ønske om eller rett og slett må leve mer billigere enn vanlig. Det er ingen grunn til å fortvile.  Man kan spise gode middager likevel

Budsjettform
7 poteter (kokt, rester fra dagen før)
4 skinnfrie kjøttpølser (billig merke)
En halv løk
6 egg
6 ss vann eller melk
En neve ost (man kan utelate)
Purre eller feks tomat (om man har)
Salt og pepper

Sett ovnen på 200 grader

Skjær opp potetene i skiver. Dekk bunnen. (Spar en potet til å legge oppå). Dryss lett over med salt og pepper. Skjær opp pølser og løk i små biter og strø over.

Pisk sammen egg og væske i en bolle med 0.5 ts salt og 0.5 ts pepper. Hell blandingen i formen.

Dryss over ost hvis du har og skjær opp siste poteten i skiver og legg oppå. Sett midt i ovnen i 35-40 min. Når det er ca 10 minutter igjen av steketiden så dryss på purre eller tomat om du har.
Server med brød om du ønsker men vi hadde ikke behov for det.
Velbekomme:)



3 Kommentarer

















Pølse og purregrateng

  • 23.09.2016, 20:58

Grateng i alle former og varianter er populært i de fleste hjem, ikke minst hos barn. Når jeg lager gratenger lager jeg alltid nok til mer enn en middag enten som i to dager på rad eller flere ment til nedfrysing.

Denne gratengen er ment til å vare i 2 dager for en familie på fire.

100 g smør
2.5 dl hvetemel
1.5 liter melk
4 egg
3 ts muskat
2 ts salt
0.5 ts pepper
Panko, kavring, brødstrøssel eller griljermel

4 skinnfrie kjøttpølser
3 dl makaroni ( for koking)
1/2 purre

Smelt smøret. Vend melet raskt inn og ha umiddelbart i melk litt om gangen. La dette koke opp mens du rører. Ha i krydderet. La det putre på middels varme i 5 min. Sett gryta i kaldt vann i vasken for rask nedkjøling. Når den er lunken visper du inn eggene. Hvis du vil ha gratengen enda mer luftig så skill hvitene fra plommene og stivpisk hviten og vend inn til slutt.

Kutt opp pølser og purre. Om du ønsker kan du tilsette rett i sausen men jeg liker å steke lett i litt smør først.
Kok makaroni etter pakkens anvisning. 
Ha alt over i gryta med sausen og vend godt rundt. Hell så alt i en ildfast form. Sett i midten av forvarmet ovn på 200 grader i 45 minutter.
Anbefalt tilbehør er revne gulrøtter, poteter og gressløksmør.



2 Kommentarer

















Biff & pastaform

  • 26.05.2016, 18:11

Denne ovnsretten har jeg laget i over 20 år og selv om den har enkle smaker syns jeg den er like god fortsatt. Har rett og slett glemt å dele denne med dere men idag tok jeg mål på slumpinga

Biff & pastaform
300 g biff
500 g pastaskruer
Mozarella (eller annen gul ost)
1/2 løk
1/2 paprika
6 dl fløte
1.5 ss piffi
1 ts paprikapulver
1 ts løkpulver eller hvitløkspulver

Hakk opp paprika og løk. Skjær biff i strimler. Stek raskt i panna i max 1 minutt. Sett til side.
Kok pastaskruer etter pakkens anvisning.
Ha fløten i en gryte. Ha i krydderet. Kok opp under omrøring. La den småputre i 3 minutter. Ha pastaen i en ildfast form. Fordel biffblandingen jevnt fordelt i formen. Hell i fløteblandingen. Legg ost på toppen. Sett på midterste rille i forvarmet ovn på 200 grader. Stek til osten er gylden ca 15-20 minutter.
Server gjerne med baguetter.



14 Kommentarer

















Nachos med hjemmelaget cheddarsaus

  • 23.04.2016, 18:56

Nachos med cheddarsaus er en veldig mektig koserett som passer best en lørdag en gang i blant.

1 pose nachos
400 g karbonadedeig
Mozzarella ost  (mengde etter ønske)

Stek kjøttdeig med salt og pepper.
(Liker du taco krydder kan du bruke det istedenfor. Lag ditt eget)
Strø nachos i en ildfast form. Strø over ost og så karbonadedeig. Gjenta dette til ønsket mengde/formen er full. Stek i ovnen i 20 min.

Cheddarsaus
200 g gul cheddar eller ched-_up.
2 dl lettmelk
1/2 ts pepper
1/2 ts salt
1-3 ts sambal oelek etter ønske. Vi bruker 1 ts i vår familie hvor den minste er 9.
Tips: Du kan velge å bruke fersk jalapenos isteden.
Varm opp melka og smelt osten inn under omrøring. La dette småputre i 10 min til sausen blir tykk.
Server med feks mais,tomat og rødløk. Alternativt en stor salat.



10 Kommentarer

















Grønnsaksgrateng

  • 19.04.2016, 16:53

Grønnsaksgrateng er en fin middag når man vil ha en kjøttfri,har rester men også som tilbehør til kjøtt om du ønsker. Idag brukte jeg grønnsaker jeg følte var på tide å få brukt opp.

1 brokkoli
5 gulrøtter
1/2 stor purre
1/2 løk
Kutt opp grønnsakene

Saus
100 g smør
1.5 dl mel
12 dl lettmelk
3 ts muskat
4 egg
Salt og pepper etter eget ønske
Smelt smør og ha i melet. Rør rundt. Spe med melken gradvis. La det koke opp og la det småkoke 5-6 min.  Tilsett krydderet og rør inn.
Sett sausen i kummen med kaldt vann og avkjøl til den er lunken.
Separer eggehviter fra eggeplommer. Rør inn eggeplommene. Stivpisk eggehvitene. Vend den inn i sausen med slikkepott. Ha grønnsakene i en ildfast form (20×30) og hell sausen over. Strø på brødrasp/panko/griljermel.
Sett nederst i ovnen på 200 grader i 45 min.

Tanja



0 Kommentarer

















Fløtegratinerte poteter

  • 19.03.2016, 12:33

Jeg har lagt ut flere typer fløtegratinerte poteter bakover, men dette er min favoritt selv om den ikke er helt klassisk.

Jeg har prøvd å lage de på alle tenkelige måter, men kun på denne måten får jeg de krema potetene jeg ønsker. Dette er også raskeste måten.

Fløtegratinerte poteter

Poteter etter ønske
Kremfløte
Maizenna
Løk
Salt
Ost
Pepper
Hvitløk om ønskelig 3-4 fedd

Skrell potetene. Del potetene i tynne skiver (Jeg foretrekker Asterix ). Ha disse i en kasserolle. Fyll opp med fløte til det er ca 2 cm igjen til toppen av potetene. La dette småkoke i 10 min. Rør ut 2 toppede ts maizenna i 1 dl fløte. Hell blandingen i gryta. Kok videre i 5 min. Smak til med salt, pepper og evt hvitløk. Hell over i ildfast form og stek midt i ovnen på 200 grader i 25 minutter.

                                Tanja



0 Kommentarer

















 Kremet pulled pork med ovnspoteter og smørdampa grønnkål

  • 03.03.2016, 16:32


 Kremet pulled pork med ovnspoteter og smørdampa grønnkål 

Pulled pork: 

(Svinenakke 2.5 kg. Rub: (lett fuktet type) 

2 ss røkt paprika 

1 ss spisskummin 

1 ts chili 

1 1/2 ts hoisin 

4 ts sitronsaft 

6 ts akasie honning 

2 ts soyasaus 

Bland dette godt sammen og gni inn svinenakken. 

La den stå på benken i 3-4 timer og godgjøre seg i en ildfast form. 

 

Lag en blanding av  

2 dl vann 

2 dl hvitvinseddik og 

2 ss brunt sukker. 

Hell dette over svinenakken før du setter i ovnen. 

Ha i steketermometer og pakk godt rundt med aluminiumsfolie. 

La den steke på 125 grader til kjernetemp er fra 86-94 grader. 

Dette tar 8-10 timer. Sett den på benken og la hvile 30 - 40 min. 
Riv fra hverandre med 2 gafler. 

Ha kjøttet i en ildfast form sammen med  
1/2 gul paprika, 
1/2 rød paprika  
1/2 grønn paprika.  
Ha over 1 boks creme fraiche i klatter og fyll på med fløte til kjøttet er dekt.  
Krydre med salt og pepper. Ha i ovn på 200 grader i 35 min. 
 
Potetene: 
Skjær poteter i båter og legg de i en brødpose.  
Ha i ønsket krydder.  
Her har jeg brukt salt, pepper og timian. 
La potetene trekke en halvtime. Klipp hull i posen og la oljen renne ut. 
Ha potetene i ildfast form. Strø over maldonsalt. Stek i ovnen i 45-50 min på 200 grader. 
 
Smørdampa grønnkål: 
Damp grønnkålen i 50 g smør og salt i 3-5 min.

                          Tanja



1 Kommentar

















Kylling og bacon pai

  • 24.02.2016, 15:02


Kylling og bacon pai 
4 Pers

Paideig :
150 gr hvetemel
100 gr smør
Smak til med salt
30 basilikumblader
2 ss vann
Del iskaldt smør i terninger og smuldre inn i deigen. Ha i de andre indigriensene. Sett deigen 30 min i kjøleskap mens du lager fyll.


Fyll :
1 pk bacon
300 g kyllingfilet
1/2 rød paprika
1/2 purre 
1/2 rødløk
1/4 brokkoli
Stek bacon og kylling i biter. Skjær grønnsakene i biter. 

Eggestand:
4 egg
2 dl fløte
Smak til med salt - Pepper

Visp dette godt sammen.
Bak ut deigen til en stor runding mellom to bakepapir. Ha den i smurt paiform og dra deigen godt over kanten. Prikk deigen nå med gaffel. Forstek den nederst i ovnen på 200 g i 5 min. Ta den ut og ha i eggestanden, kylling, bacon og grønnsaker. Du kan ha på ost, men det gjorde ikke jeg med denne. Stek videre nederst i 40 min på 200 g. Velbekomme.

         Tanja



4 Kommentarer

















Brennende Kjærlighet

  • 23.02.2016, 14:07

Brennende Kjærlighet

Ukomplisert barnevennlig kosemat
(til 5-6 pers (en nesten bortglemt rett )

Lag potetmos av 20 asterixpoteter. 
Kok til de er ferdige ca 22 min. 

Moses med:
100 g smør 
3 dl fløte

Tilsett så ca 2 dl melk og rør rundt til den blir luftig. Smak til med salt og pepper. 
Ha den i ildfast form. 
Stekt bacon purre og pølse om du vil. 
Ost på toppen. 
I ovn på 225 i 10 min og 3 min på gratineringsfunksjon.

                 Tanja



14 Kommentarer

















Potatoskins med fløtepotetskål og frisk salat

  • 23.02.2016, 10:09

Potatoskins med fløtepotetskål og frisk salat

2 store poteter deles i to 
1 pk Bacon 

Legg potetene i ovn med skallet på i en time på 200 grader.

Ta en teskje og skrap ut litt av innholdet.
Legg dette i egen skål.
Fyll så de halve potetene med sprøstekt bacon,løk og ost. 
Her har jeg brukt cheddar og jarlsberg.
Fyll den lille potetskålen med fløte og ha i salt, pepper og evt hvitløk .

Legg ost på topp.

De halve potetene og skål settes tilbake i ovnen til osten blir gylden. 

Server med frisk salat. Velbekomme

( retten passer både alene og til kjøtt )

 

                             Tanja



2 Kommentarer

















 Blomkål og pølseform

  • 21.02.2016, 15:22


Blomkål og pølseform
5-6 pers

3 små blomkål
1/2 stor purre
10 grillpølser
100 g smør
1 dl mel
5 dl melk
3 dl fløte
2 ts sambal oelek 
1 ts Cayenne
200 g ost (mozzarella)
Smak til med salt 

Lag jevning av smør og mel. 
Spe med melk og fløte under visping. 
Ha i krydderet. 
La putre 5 min.

Sett til side.

Del blomkålene i små buketter. 
Kutt purre og pølser. 
Bland sammen i en stor ildfast form. 

Hell over sausen. Strø over ost. 
Sett forma nederst i forvarmet ovn på 200 g.

Etter 25 min er blomkålen al dente med tyggemotstand. 
Ønsker du den mykere stek i 35 min. 
Serveres feks med ruccola og tomat. Velbekomme.

                   Tanja



12 Kommentarer

















Ovnsomelett

  • 20.02.2016, 21:45


Ovnsomelett 
4 pers

Pisk sammen

6 eggeplommer 
10 ss fløte 

Smak med salt og pepper 

Ha i : 
5 oppkuttet grillpølser
1 løk oppkuttet 
1/2 purre
1/2 paprika 

Ha over i ildfast form. 
Stivpisk de 6 eggehvitene og vend inn i resten. 
Ha på ost. 
Stekes i ovn på 200 grader i 25-30 min midt i ovnen.
Server med salat og evt brød. 
Velbekomme.

               Tanja



0 Kommentarer

















Moussaka

  • 18.02.2016, 15:37




Moussaka av tanja

Kjøttsaus : 

600 gr karbonadedeig stekes
1 boks hakket tomater 
2 hakket friske tomater 
3 dl kraft eller vann
2 kjøttbuljongterninger
3 klyper sukker
1/2ts ingefær
1 ts kanel
1 ts timian
2 1/2 ss basilikum 
3 ts løkpulver
1 stor hakket løk                                                       
2 - 3 fedd hvitløk


La det småkoke i 20 min.
Smak til med salt og pepper.

Hvitsaus: 
2 toppet ss margarin. 
3 toppet ss hv.mel. 
spe på med 
4.5 dl melk og 2.5 dl fløte. 
1 ts muskat og 2 ss parmesan. 

Smak til med salt og pepper. 
La det småkoke

Skrell 5 poteter og del de i tynne skiver i rå tilstand.
Ha de i hvitsaus og putre i 5 min. 
Finn en ildfast form og ha kjøttfyllet først og så sausen. 
Topp det med jarlsberg. 
Nederst i ovn i 40 -45 min. 200 g . 
Kan hvile litt før servering.

Forslag til tilbehør feks : 
Gresk salat. Tzatziki. Foccachia eller lyst brød. Velbekomme.

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken..
http://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter



12 Kommentarer

















Lasagne

  • 17.02.2016, 20:12

Lasagne
 4  pers + tilsvarende til en fryserasjon


Tomatsaus:
2 pk hakka tomat (eldorado)
1 liten boks tomatpuré (140 g)
3 stilker stangselleri
2 store gulrøtter 
1 1/2 løk
2 dl vann
4 ss basilikum 
2 ts timian
1 ts kanel
2 store kjøttbuljongterninger
4 ss ketchup
3 ts sukker
1 ts sambal oelek (chilipasta)


Skjær opp gulrot,løk og selleri og ha i gryta med resten av ingrediensene. 
La det putre i 2 timer. 
Etter 2 timer stavmiks blandingen. 
Stek 1 kg karbonadedeig med 2 ts salt og 2.5 ts pepper.
Ha karbonadedeig i tomatsausen når tomatsausen er ferdigkokt.

Ostesaus: 
80 g smør
1 dl mel
5 dl melk
3 dl fløte
75 g parmesanost
100 g jarlsberg
3 ts Salt
1 ts muskat
1/2 ts pepper


Smelt smøret og rør fort inn melet. 
Spe med melk mens du visper. 
Ha i fløten og osten og krydderet. 
La småputre 6-7 min.

Legg pasta plater i bunn i en litt stor ildfast form. 
Ha på kjøtttomatsausen og så ett lag Ostesaus opp på den. 
Legg 3 slike lag. 
Legg til slutt på 2 lag med jarlsberg. 
Stekes nederst i ovnen på 200 g i 33 min.

La den hvile 15 min før servering.

                   Tanja



14 Kommentarer

















Fiskegrateng

  • 15.02.2016, 16:00


Fiskegrateng

Oppskriften tilsvarer
3 middager/former for en familie på 4.

300 gr smør
5 dl hv.mel
11-14 dl melk ( etter hvordan du vil ha sausen )
1 ss salt
1 ts pepper
1 ss muskat
4 eggelommer
4 eggehvitter

Smelt smør. Vendt fort inn melet .
Spe med melk. Ha i krydderet.
La putre under omrøring i 10 min.Sett i vannbad.

Trekk 1-1,2 kg hyse eller torsk i 10 min.

Kok 5 dl makaroni.
Når sausen er noe avkjølt ha i eggeplommene
Bland alt sammen i gryta.
Stivpisk eggehviter og vend forsiktig inn.

Den forma som skal i ovnen har du brødrasp eller griljermel på.
De du skal fryse skal du ikke ha på det før du tar den opp igjen fra fryseren.
Gratengen stekes midt i ovnen på 200 grader i 40-45 min.

Server gjerne med poteter, råkost og gressløksmør.

            Tanja

 



0 Kommentarer

















Grateng

  • 15.02.2016, 15:39

Grateng av Tanja

 

Dette er en stor oppskrift
Grunnoppskriften: 
350 g smør
7 dl mel
2 × 1.75 liter melk
2 ss salt
1 ss muskat
1/2 ss pepper
7 dl makaroni
6 egg
Brødrasp eller griljermel
 
Smelt smøret i en minimum 5 liters gryte.
Rør kjapt inn melet.
Spe gradvis med melken og rør hele tiden.
Gi ett oppkok.
Ha i krydder og la putre i 5 min.
 

Sett gryten i kaldt vannbad for nedkjøling.
 
 
 
Kok makaroni.
 
 
Skill eggeplommer og eggehviter.
 
Kontroller at hvitsausen er lunken eller kald.
Rør inn eggeplommene og ha i makaronien.
Stivpisk eggehvitene.
Vend eggehviten inn i sausen forsiktig.
 
 
 
 
Fordel dette i former.
Ha i ønsket fyll som du dytter ned i formene.
 
 
 
Lagde 3 typer idag.
Med stekt flesk,pølser og fisk.
Jeg brukte ca 400 g av hver.
Ha på brødrasp eller griljermel.
 
Stekes nederst i forvarmet ovn på 200 g i 45-50 min.
De som skal fryses trenger ikke stekes først.
De taes opp kvelden før og varmes som angitt.
     
                   Tanja

 

 

 



2 Kommentarer
















Dette er en blogg for alle som vil lære å lage mat fra bunnen, eller få inspirasjon til dette. Her kommer vi til å legge ut mange nye og fristende oppskrifter. I menyen kan du velge oppskrifter og navigere deg frem til alle våre deilige oppskrifter, oppdelt i kategorier.

Vårt mål er å hjelpe og inspirere flest mulige til å lage mat fra bunnen, isteden for posemat, ferdigmat og halvfabrikat.

Se gjerne vår facebookside og bli medlem HER!





Bær Dessert Drinker Fisk Forrett Frokost Gjærbakst Glutenfritt Grilling Gryter Internasjonal mat Jul kaker Kjøtt Kylling Lettvint middag Lunsj Ovnsretter Pasta Pizza Pålegg Salater Sauser Sjømat Skalldyr og skjell Småkaker Supper Sylting Tapas/fingermat Tilbehør Tradisjon Ukesmeny Vilt




Søk i bloggen



Følg oss

bilde bilde bilde


Oppskrifter

Arkiv



Design og koding

Albertine L. Vestvik

hits




Design OG KODING av Albertine Løseth Vestvik ©