Joikaboller

  • 04.10.2016, 17:18

I min generasjon vil jeg tro de fleste husker boksen med joikaboller enten med kjærlighet eller med skrekk og gru. Idag fikk jeg lyst å lage det fra bunnen. Dette er også noe som har vært spurt endel etter på facebokkgruppen.

Joikaboller
NOK til en fam på 4 i 2-3 dager

Sausen:
Lag bruning av:
100 g smør
2.5 dl hvetemel
Slik lager du bruning:
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455718844_kunsten__lage_brun_sa.html
Når det er ferdig brunet har du oppi:
12 dl vann
5 skiver fløtemysost
1 stor kjøttbuljong
1.5 ts salt
0.5 ts pepper
3 dl fløte ( den har du i 10 min før servering)
La sausen putre på lav varme mens du lager joikakaker.

Joikakaker
500 g kjøttdeig
250 gram renskav
250 gram medisterdeig
2 egg
1 dl fløte
4 ss potetmel
2 ss griljermel
3 ts salt
1 ts pepper.

Kjør renskav i kjøkkenmaskin med kniver til farse.
Slik:

Bland inn kjøttdeig og medisterdeig. Ha i alt det andre. Elt godt, gjerne med hendene. Lag små boller. Jeg foretrekker å bruke en våt hånd og en teskje jeg dypper i vann for hver bolle.

Legg bollene rett i sausen. Det skal bare putre. Rør innimellom.Sett poteter på koking. Når potetene er klar er også joikaboller klar. Husk å ha i fløten i sausen 10 min før servering.
Velbekomme.



8 Kommentarer

















Viltgryte til 8 personer

  • 05.06.2016, 18:54

Viltgryte

100  g smør
1.5 dl hvetemel
8 dl vann
4 dl crème fraiche
1.5 dl fløte
1 dl rødvin (brukte jacobs creek)
700 g viltkjøtt
300 g bacon
1 løk
1/2 purre
1 kurv sopp
8 skiver fløtemysost
1 ts dijonsennep
2 stk kjøttbuljong
2 ts salt (eller smak til)
2 ts pepper (eller smak til)

Smelt smør i en gryte og ha i mel. Rør hele tiden med tresleiv til dette er helt brunt. Tilsett vannet og kjøttbuljong.. La dette putre mens du rører iblant.

Skjær opp kjøtt. Jeg brukte rester av steik. Har du ikke rester kan du bruke skav som du steker eller la kokekjøtt putre i sausen ett par timer.

Skjær opp purre og løk.
Ha løk og purre i en liten gryte med 2 ss smør. Surr dette blankt og mykt. Tilsett 1 dl rødvin og la det småkoke i 5 minutter. Ha det så over i sausen.

Kok nå ønsket mengde ris på lavesre varme.

Skjær opp soppen
Stek bacon sprøtt og la renne av på kjøkkenpapir. Hell ut fettet i vasken og ha i soppen og stek den på hard varme i ca 1 minutt.

Når sausen har kokt i ca 20-25 min så tilsetter du creme fraiche,fløte,fløtemysost,dijonsennep,salt,pepper,viltkjøtt og bacon. La dette putre i 5-10 minutter. Rett før servering tilsettes soppen.

Server gjerne med brokkoli eller rosenkål.


Tanja



4 Kommentarer

















Helstekt and med potetpure, kremet rødvinssaus, bringebærsaus og asparges

  • 01.05.2016, 20:36

Tin anda gjennom ett døgn i kjøleskap. Sett den på benken ett par timer før bruk.
Ta ut posen med innmat som ligger inne i anden.
Skyll anden godt i vasken både utvendig og innvendig.

Tørk godt av den.

Stuffing:
Riv opp 4 loff skiver og legg i en skål. Hell over fløte.  Ha på salt og pepper.
La dette stå å trekke 20 min. Ha i 2 never med rosiner.

Ha 1 ss salt og 1 ss pepper i hånden. Ta hånden inn i anden og gni mot kantene.
Del en appelsin i to.

Skvis en halvdel appelsin på hver side av anden.

Dytt resten av appelsinen og stuffingen inn i anden. 

Samle beina og surr hyssing rundt så anden lukkes. 

Legg anden på rist, først med brystet ned. Gni inn godt med salt og pepper. And trenger en god del salt.
Sett ovnen på 160 grader.
Skjær opp 6 gulrøtter, 3 stilker selleri og 1 løk. Legg dette i en langpanne og fyll på 2 liter vann.

Sett den på nederste rille i ovnen. Sett risten med anden rett over.

Stek den slik i en time. Øs over kraft hvert kvarter.  Ta ut risten. Snu anden med brystet opp. Ha på mer salt og pepper. Høvle smør med ostehøvel og legg over. Sett inn steketermometer i brystets tykkeste del.  Sett den tilbake i ovnen.

Kremet rødvinssaus:
Innmat
Smør
2 sjarlottløk
2 ss mel
4 dl kraft
2 dl rødvin
Etter den er innkokt og silet
1.5 dl kraft
1.5 dl fløte
0.5 ts salt
0.25 ts pepper.
Ha smør i en gryte og la det bli brunt.
Legg i innmaten og sjarlottløk og strø over 2 ss mel. Brun dette godt. Ha i kraft og rødvin. La dette småputre i 1.5 time

Sil kraften og ha den over i ny gryte.
Tilsett mer kraft, fløte salt og pepper. La dette småputre i 7-8 minutter. 

 

Bringebærsaus:
2.5 dl (frosne) bringebær
2 dl crema balsamico
4 terninger brunt sukker.
Varm opp alt i en gryte og la det redusere i 20-25 minutter.

Fortsett å øse over anden. Når anden viser 58-60 grader så skru opp varmen til 225. Nå skal den bli ferdig og skinnet sprøtt. Når den når 64 grader så sett på grillfunksjon. 
Nå må du sitte foran og passe på at den ikke blir brent. Ta den ut når skinnet er litt crispy og gyllent på ca 66-67 grader. Sett risten over vasken. Nå skal den hvile.

Potetpure:
10 poteter
100 g smør
3 dl fløte
Salt og pepper
Skrell 10 store poteter. Kok de møre UTEN salt. Hell av vann og ha i smør. Stamp de i smøret. Ha i fløte. Kjør glatt med en stavmikser. Smak til med salt og pepper.

Spiss asparges på høy varme med litt smør i 30 sekund.

Del opp anden. Skjær brystfileene i fine serveringsstykker.
Jeg sparer lårene til andre retter som feks pekingsuppe. Disse er mer stekt enn brystene. 

Tips : Etter middag siler du formen med grønnsaker fra langpannen og skroget og lager kraft til senere bruk. Dette legger jeg ut fremgangsmåte på i morgen

Tanja



7 Kommentarer

















Viltskav og grønnsaker i tortilla med tyttebærrømme

  • 29.02.2016, 13:54

Viltskav og grønnsaker i tortilla med tyttebærrømme 

4 pers
6-8 tortillalefser
6-800 g viltskav
Grønnsaker etter eget ønske
(Jeg hadde salat,gul og rød paprika, mais, purre og rødløk.)
Stek viltskav i smør med salt,pepper og timian.

Tyttebærrømme:
Vend inn 6 ts rørt tyttebær i en halv boks rømme.

Tortillalefsene er kjøpt da jeg enda ikke har komponert en oppskrift jeg er fornøyd med.

         Tanja 



0 Kommentarer

















Elg-kjøttkaker med kålsuing, poteter og ripsgele 

  • 24.02.2016, 12:21


Elg-kjøttkaker med kålsuing,poteter og ripsgele 
4 pers

Kjøttkaker: 
bland sammen
600 g elgkjøttdeig med 
1 egg
2 ss brødrasp eller griljermel
1/2 knust stor løk
1/2 ss muskat. 
Smak til med salt og pepper 
Spe med 
1 dl fløte.
Løken og fløten gjør at elgkjøttet blir saftig og ikke tørt. 
Bland sammen raskt med hendene. 
Bruk våt spiseskei og form til kaker. 
Stek de på middels temp til de får stekeskorpe.
Trekk de så i elgkraft eller buljongvann i 10 min og ta de opp.

Saus :
Jeg bruker fløtesaus til dette og tilfører også litt soyasaus. Smak til. La den småkoke til melsmaken er borte. Tilsett så kjøttkakene.

Kålstuing. 
Trikset med god kålstuing er å ikke la kålen koke for lenge!! 
Hakk opp 
1/2 kål i passe småbiter. 
Legg i lettsaltet vann. 
Fra det begynner å koke tar du tiden på 7 min. 
Hell så i dørslag.
Smelt 
2 ss smør i en gryte og tilsett raskt 3 ss mel. 
Tilfør umiddelbart 6-7 dl melk og ett par ts muskat. 
Smak til med salt og pepper.
La den putre i 5-10 min til melsmak er borte og stuingen tykk og jevn. 
Tilsett kål og en skvett fløte (om du vil) ett minutt før servering.

Velbekomme.

            Tanja 



6 Kommentarer

















Langtidsstekt hjortesteik

  • 22.02.2016, 20:10



Langtidsstekt hjortesteik ala Tanja

Steika:
Brun den på alle sider. Ha på salt og pepper.
Legg på rist i midt i ovn på 100 grader med steketermometer.
Fyll en lang panne med vann. Ha i sellerirot, løk og eple. Sett den nederst.
Ta den ut da kjernetemp er 62. Pakk inn i klede. Den øker med 3 grader. La hvile i 30-60 min.

Saus (stor oppskrift. Ca 4-6 liter for nedfrysing)
Brun 400 g margarin og 6 dl mel. Hell på kraft fra lanpanna da steika er ferdig.
Fyll opp med vann så væska blir totalt 17 dl. Kok ut stekepanna og tilsett i sausen.
Ha i 2 kjøttbuljong, 4 ts dijonsennep, 2 ss soyasaus og 17 skiver brunost.
La putre i 30 min mens steika hviler. 3 min før servering tilsetter du 5 dl fløte og 3 dl seterrømme.
Smak til med salt og pepper.

Rødvinskokte pærer.
Skrell 4 pærer. Del de på langs i 8. Legg i liten kjele og dekk med rødvin.
Tilsett 4 kanelstenger, 3 ss sirup, 5 terninger brunt sukker. La putre under lokk i 3.5 timer.

Asparges: på rist i ovn på 230 grader i 13 min. Al dente
Server med poteter og rørt tyttebær. Velbekomme.



0 Kommentarer

















Elggryte

  • 22.02.2016, 18:43

Elggryte 

Kjøtt : 400 gr

 

Kjøtt av kraftbein kokt i ett døgn

Alternativt bog som er kuttet i små biter og brunet raskt på panna før man lar det koke i sausen 2-3 timer.

Kjøtt kokt ett døgn på kraftbein er så mørt at det kan tilsettes mot slutten.


Saus:

lag bruning av :

200 gram smør og

3 dl hvetemel.

Hell så på passelig mengde kraft eller vann med viltfond til passe tykkelse.

La dette småkoke.

Stek div sopp og noen sjarlottløk i stekepanna.

Tilsett dette i gryta.

Kok gjerne ut panna med vann og tilsett den reduserte krafta i gryta.

Tilsett 5-6 skiver geitost og

2 ts dijonsennep.

Smak til med salt og pepper.

1 ts basilikum,

1/2 ts timian

1/2 ts rosmarin.

 

2-3 min før servering tilsetter du

1 beger creme fraiche.

Server gjerne al dente broccoli, poteter og rørt tyttebær/tyttebærsyltetøy. 


Velbekomme.

           Tanja 



0 Kommentarer

















Karbonader med soppstuing og blomkål

  • 22.02.2016, 16:56


Karbonader med soppstuing,blomkål og poteter
Av Elgkjøtt

Soppstuing : 
1/2 boks champinjong 
1/2 boks aromasopp stekes på høy varme 
4 charlottløk 
Stekes med svært lite smør (for god konsistens).
Smak til med salt og pepper 

Ha sopp/løk i en liten gryte og dekk godt over med fløte og la koke ned. 
Tilsett 1 stor ss med creme fraiche.
Tilsett evt 1 ss hv.mel

Karbonader: 
600 gram karbonadedeig blandes med 
1 ts muskat. 
Smak til med salt og pepper 
2 ss griljermel, 
1ss potetmel, 
1/2 knust løk 
1 dl fløte. 
1 egg 
Bland dette fort fort sammen 
Stek i panna.

Blomkål : 
Blir perfekt og al dente etter 7 min fra kokepunktet.
Velbekomme.

               Tanja 



0 Kommentarer

















Elgsteik

  • 22.02.2016, 15:37


Elgsteik
1-2 kg stek 

Setter ovnen på 90-100 grader. 
Brun romtemperert steik kjapt i panna.
Gni den inn med basilikum, rosmarin og timian. 
Sett i steketermometer. 
Legg den på rist i midten av ovnen, ha gjerne en langpanne med vann, friske urter, sellerirot, gulrot og løk. 
Jeg øser steika hvert kvarter. 
Da den har nådd 61-62 grader er den perfekt. 
Da lar jeg den hvile under klede.

Saus : 
Lag brun jevning av 
200 gram smør og 
3 dl hvetemel. 
Tilsett kraft fra langpannen 
Kok sausen i 20 -25 min. 
Ha oppi 
1 beger creme fraiche,
1 ts basilikum,
1/2 ts rosmarin,
1/2 ts timian 
Smak til med salt og pepper.
Velbekomme.

            Tanja



0 Kommentarer

















Elgkarbonader

  • 20.02.2016, 15:49


Elgkarbonader
(30-35 store)

2 kg karbonadedeig
2 dl fløte
4 egg
2 ss malt muskat
Smak til med salt og pepper 

Ha karbonadedeigen i en bolle. 
Tilsett krydderet. 
Ha i eggene. 
Bruk gjerne hendene og elt deigen godt. 
Ha våt hånd eller skje og form til boller.
Legg de i varm stekepanne med smør. (godt over middels varme)
Trykk de godt ned. 
Jeg bruker en slik man stapper poteter med.
Kan serveres til svært mye.

Fint å fryse og ta opp på travle dager. Velbekomme.

            Tanja 



10 Kommentarer

















Rådyrgryte med potetmos og tranebær

  • 19.02.2016, 18:28


Rådyrgryte med potetmos og tranebær:

100 gr smør
1,5 dl mel
6 dl vann
2 dl crème fraiche 
3 dl fløte 
3 skiver fløtemysost 
1 ts Dijon sennep

Smelt smø, r ha i mel .
Rør til dette blir brunt. Ha i vann.
Ha i resten av ingrediensene 
La dette putre.

3 store sjarlottløk
1/4 rødløk 
3 store gulrøtter

Del dette opp og surr de i litt smør til de er blitt blanke og myke.
Ha i 1 dl rødvin og kok ned til halv mengde.
Ha denne blandingen i sausen

500 g rådyr i biter 
2 ts salt 
2 ts pepper
Ha smør i en stekepanne. 
Da smøret ligger brunt og stille steker du kjapt rådyrbitene 

Legg kjøttet så i sausen. 
Ha i 2 store kjøttbuljongterninger. 
Kok ut stekepanna med 1.5 dl vann og tilsett denne skyen i gryta. 
Stek 250 g sopp med bare litt smør på hard varme i stekepanne ett par min. 
Sett dette til side.

 
Del opp 1/4 brokkoli i små biter. 
Sett til side. 
10 min før servering tilsetter du soppen og brokkolien i gryta. 

Potetmos:
16 - 18 Asterix poteter kokes i ca 22 min.
100 g smør 
3 dl fløte
1-2 dl melk
Salt og pepper 

Ha potetene i en kjele.
Ha i smør og bruk redskap til å stappe med. 
Tilsett fløte og melk slik at den blir luftig.
Smak til med salt og pepper.

Velbekomme.

              Tanja 



2 Kommentarer

















Utbenet rådyrstek med sellerirotpurè, sopp & løkblanding, poteter, rørt tyttebær og viltsaus

  • 19.02.2016, 18:12


Utbenet rådyrstek med sellerirotpurè,sopp & løkblanding, poteter, rørt tyttebær og viltsaus

Kraft til sausen:
Ben ut låret med en god utbeningskniv. 
Skyll de og legg de i en gryte dekt av vann. 

Ha i 1 løk delt i biter, 
3 gulrøtter 
1/2 sellerirot i skiver. 
Ha i noen stilker frisk timian 
ca 1 ts salt pr liter. 
Kokes i minimum 10 timer. Etterfyll vann underveis.

Sausen (stor oppskrift)
200 g smør
3 dl hvetemel
12 dl kraft ( evt delvis vann)
4 dl crème fraiche 
6 dl fløte
6 skivet fløtemysost
2 ts dijonsennep 
1 ss soyasaus
2 ts timian
Salt og pepper etter ønske
3-5 store sjarlottløk
1/2 rødløk
2 dl rødvin. 
Finhakk sjalottløk og rødløk. Fres de blanke og myke i litt smør. 
Ha i rødvin. 
La dette putre og redusere ned. Sett gryten til side.

Lag mørkebrun jevning av mel og smør. 
Ha i kraften og smakstilsetningene inkludert løk og vinblandingen. 
La småkoke i ca 30 min. 
Tilsett fløte og crème fraiche 5 min før servering. 

Steken: 
Bindes opp med hyssing som på bildet. 
Ha på salt og pepper. 
Når den er romtemperert brunes den raskt på alle sidene i stekepanne på max varme. 
Legg den i en stekepose. 
Legg en klatt smør på Steken.
Sett i steketermometer. 
Settes i forvarmet ovn på 70 grader midt i ovnen.
Når kjernetemperaturen viser 60 tar du den ut (dette tar mange timer. Start om morgenen). 
Ta den umiddelbart ut av stekepose og pakk den i rent koppehåndkle. La den hvile minst 30 min før oppskjæring. Kraften fra posen haes i sausen. 

Sellerirotpurè: 
1 stor sellerirot
50 g smør
1-2 dl fløte 

Kok sellerirot i skiver til de er mør. 
Hell av kokevannet. 
Bruk stavmikser for glatt konsistens.
Ha i smør og fløte.
Smak til med salt pepper og noen dråper hvit trøffelolje (trøffelolje kan kuttes ut)

Sopp og løkblanding: 
Del forskjellig type sopp i skiver. 
Finkutt 2-3 sjalottløk. 
Stekes på hard varme i litt smør, litt soyasaus og pepper ett par minutter mens du vender rundt. 

Kok poteter mens steken hviler.

Velbekomme.

             Tanja 



0 Kommentarer

















Enkel elg panne

  • 12.02.2016, 19:58


Til fam på 4 i 2 dager

1 kg elgkjøtt (kokekjøtt)
3 dl vann
5 dl kremfløte
4-5 sjarlottløk
3 never sopp
10 skiver fløtemysost
2 kjøttbuljong
3 ts dijonsennep
1 ts timian
2 ss soyasaus
4 ss tørka tranebær

Stek kjøttet og sjarlottløk raskt på hard varme i en stekepanne med høye kanter.
Tilsett væsken og smakstilsetninger og resten av indigriensene. Stek raskt sopp i en panne og sett til side.
La elg elgpannen putre i ca 2.5 time til kjøttet er mørt. Rett før servering tilsettes soppen.
Kok ris og damp grønnsaker.

Velbekomme.

              Tanja 



0 Kommentarer

















Helstekt indrefilet av elg med lys peppersaus,maiskrem og poteter

  • 12.02.2016, 18:10



Indrefileten:
La kjøttet bli romtemperert. Smelt smør. Vent til smøret ligger brunt og stille i panna. Brun kjøttet på absolutt alle sider. Krydre med salt og pepper. Sett i ovn med steketermometer på 130 grader. Ta ut når kjøttet har kjernetemp på 55 ( medium minus). La hvile under klede.

Maiskrem:
3 bokser mais
50 g smør
2 dl fløte
1 ts salt
1/2 ts pepper

Ha mais i en liten gryte. Ha i smør og fløte. La putre i 30 -40 min. Stavmiks. Tilsett salt og pepper

Lys peppersaus:
1/2 dl hel pepper
1/2 dl god cognac
2 dl fløte
1-2 ts dijonsennep
1 ts salt
2 ts pepper 
2 ss creme fraiche


Rist hel pepper på middels varme uten noe. Vend stadig panna. Vent på søtlig pepperaroma.
Tilsett cognac og la frese ca 20 -30 sekund.
Tilsett så fløte, dijonsennep, salt, pepper og creme fraiche. .Sil bort pepperkorn om ønskelig.

Kok asterix poteter i ca 22 min i lettsalta vann.

Velbekomme.

            Tanja 



0 Kommentarer

















Jegergryte med (elg)karbonadedeig

  • 12.02.2016, 00:02




 

Jegergryte med (elg)karbonadedeig
Fam på 4 ( tid ca 15-20 min)

150 g bacon
4-600 g karbonadedeig
4 dl vann
3 opphakka charlottløk
1/ 2 purre i skiver
en opphakka paprika
15 skiver fløtemysost
2 kjøttbuljong
3 dl fløte
1 ss soyasaus
1 1/2 ts timian
2 ss creme fraiche
salt/pepper

Finn en middels stor kasserolle. Stek i biter i gryta. Tilsett karbonadedeig og steik med ett dryss salt og pepper.
Hell på vann og tilsett opphakka charlottløk, purre i skiver og opphakka paprika.
Tisett nå skiver fløtemysost og kjøttbuljong. Ha så oppi fløte, soyasaus og timian. Til slutt rør inn creme fraiche.
Smak om du ønsker mer salt og pepper. Serveres med poteter, potetmos eller ris.
          Tanja 

 



0 Kommentarer
















Dette er en blogg for alle som vil lære å lage mat fra bunnen, eller få inspirasjon til dette. Her kommer vi til å legge ut mange nye og fristende oppskrifter. I menyen kan du velge oppskrifter og navigere deg frem til alle våre deilige oppskrifter, oppdelt i kategorier.

Vårt mål er å hjelpe og inspirere flest mulige til å lage mat fra bunnen, isteden for posemat, ferdigmat og halvfabrikat.

Se gjerne vår facebookside og bli medlem HER!





Bær Dessert Drinker Fisk Forrett Frokost Gjærbakst Glutenfritt Grilling Gryter Internasjonal mat Jul kaker Kjøtt Kylling Lettvint middag Lunsj Ovnsretter Pasta Pizza Pålegg Salater Sauser Sjømat Skalldyr og skjell Småkaker Supper Sylting Tapas/fingermat Tilbehør Tradisjon Ukesmeny Vilt




Søk i bloggen



Følg oss

bilde bilde bilde


Oppskrifter

Arkiv



Design og koding

Albertine L. Vestvik

hits




Design OG KODING av Albertine Løseth Vestvik ©