Mat & kulturreise til Romania

  • 15.11.2017, 13:33

Annonse

Jeg var så utrolig heldig å få tilbud om og få sponset en reise til Romania sammen med noen få andre av turistkontoret i Romania.
Jeg tenkte at det var jammen en fin mulighet, for der har  jeg aldri vært og har heller ikke tenkt så mye på det som reisemål. Det er jeg veldig glad for nå for Romania hadde langt mer å by på enn hva jeg trodde av severdigheter.

Foto: Yvette -Marie Solem
Instagram: https://www.instagram.com/yvettesolem/
Tilknyttet : http://www.reiseliv.no/

Jeg skal først skrive om og vise litt av maten. I Romania kan man spise både tradisjonell mat og mer internasjonal mat / fusion.

Ett internasjonalt lunsjsted i Bucuresti som jeg ble begeistret for med sin mat fra bunnen var dette stedet i sentrum.


Utvalget var litt som vi er vant med i Norge på lignende lunsjsteder og jeg er ekstra begeistret for spisesteder hvor man ser mye fra kjøkkenet.

Her er litt av hva de hadde.

Foto : Yvette - Marie Solem
Instagram : https://www.instagram.com/yvettesolem/
Tilknyttet:http://www.reiseliv.no/

I hjertet av Bucuresti fikk vi besøke denne restauranten.


Restauranten var en morsom blanding av rumensk folklore og fusion.
Jeg ble helt FORELSKET i noe jeg aldri har smakt før, nemlig hvit geitost. Det var helt fantastisk og er du glad i ost anbefaler jeg at du prøver å få tak i det.

Her fikk vi menyen på norsk.


Istedetfor en forrett hver, fikk vi mange forretter satt foran oss på bordet som vi skulle nyte i felleskap.
Disse forrettene var mitt absolutte mathøydepunkt i Romania. Etter min gane stod forrettene til terningkast 6.
Kyllingpateen var helt magisk.

Her er noen bilder av forrettene.


Dette er andeconfit.


Her var det også ett åpent kjøkken.

Det tradisjonelle rumenske kjøkkenet.

Det er et kjøkken preget av forskjellige kulturer: Overførte oppskrifter fra de gamle grekerne, romerne som ga Romania sitt navn, sakserne, som slo seg ned i sørlige Transylvania, tyrkerne, som i århundrer dominerte Romania, men også slaviske og ungarske naboer. Alle disse påvirkningene er gradvis blandet inn i en variert og rumensk mattradisjon.

Rumenere tar mat og å spise sammen veldig seriøst. Selv om de rumenske tradisjonelle retter er kraftig kost, er det er helt nødvendig for enhver seriøs besøkende å smake på noen av de tradisjonelle matrettene.

På landsbygda bruker folk fortsatt leirkjeler og jernkjele for matlaging. Alle grønnsaker er ferske og kommer rett fra egen hage. Det er synd å komme i Romania og bare gå på restaurant og spise pizza eller kinesisk mat. Selv om maten er enkel i smakene og rustikke så skal jeg love deg at du blir iallefall mer enn mett nok. Det var sjelden jeg klarte å spise opp.

Årstidene generelt påvirker maten. Om sommeren og høsten har markedene friske grønnsaker og frukt som kommer fra lokale gårder. Reddiker, vårløk, poteter, brennesle, spinat, salat, tomat og agurk kan man kjøpe i april og mai. Fra slutten av mai til slutten av september er det et stort utvalg av frukt : kirsebær, aprikoser, jordbær, bringebær, plommer, pærer, meloner og vannmeloner, fersken, bjørnebær, blåbær, epler, druer, kveder og nøtter.

( Fritt sakset fra Visit Romania blandet med egne betraktninger)

Hvit geitost på Maldar Mansion i Maldaresti, Valcea.

Foto Yvette - Marie Solem
Instagram :https://www.instagram.com/yvettesolem/
Tilknyttet:http://www.reiseliv.no/

Fra Maldar mansion.


Spiste blant annet en tradisjonell suppe med blant annet pølser og bønner i Draculas barndomshjem.

Foto: Yvette - Marie Solem
Instagram:https://www.instagram.com/yvettesolem/
Tilknyttet: http://www.reiseliv.no/

Avokado og brokkolisuppe.

Foto: Yvette - Marie Solem
Instagram:https://www.instagram.com/yvettesolem/
Tilknyttet: http://www.reiseliv.no/

VIN

Romania er en av verdens beste produsenter av mange deilige viner. Noen av de aller beste vinene er derimot ikke kjent i utlandet.

Romania regnes som en av de eldste vinprodusentene i verden. Det finnes en mengde minnesmerker og funn knyttet til vinkulturen som i enkelte tilfeller kan føres mer enn 6000 år tilbake i tiden. På grunn av de varme, tørre somrene har landet et glimrende klima for druedyrking. Siden middelalderen har vin vært den tradisjonelle alkoholholdige drikken for rumenerne.

Kvaliteten på rumensk vin er svært god, og vin er billig: Forvent å betale 10 til 30 RON for en flaske rumensk vin (?3 - ?8.5). Flere mennesker i turistområdene lager sin egen vin og selger denne direkte til turistene. Romania er på tiendeplass over verdens 12 beste vinprodusenter i følge et interrnasjonalt vinmagasin.

ØL

Romania har en lang og stolt historie når det gjelder brygging av godt øl.

Det var tyske kolonister som først introduserte øl i Transylvania. Romania er fortsatt et av de billigste landene i Europa om du ønsker deg en halvliter ute på byen.

Hvis du er glad i øl, er det greit å kjenne til et par rumenske ord: "la halba" er en halvliter og "la sticla" er en flaske. I de fleste barer og restauranter selges halvlitere og flaskeøl separat.

Forvent å betale 2-3 RON ((?0.6-?0.8) for en flaske øl på supermarkedet og det dobbelte på en pub. De fleste av de internasjonale ølmerkene er brygget i Romania under en lisens, så de smaker noe annerledes enn i Vest-Europa.

BRENNEVIN

Du bør ikke forlate Romania uten å ha prøvesmakt på den lokale brennvinnen "tuica". Den smaker godt og har en farlig og rask effekt på balanseevnen. Tuica er plommebrennevin som settes i de tusen rumenske hjem. Det er prestije å ha den beste tuicaen. Når laget av andre frukter, er tuica vanligvis kalt "rachiu".

"Palinca" er en slags tuica, men er mer raffinert brennevin destillert to ganger og laget vanligvis fra en blanding av frukt. Både tuica og palinca har eksepsjonelt høyt alkoholinnhold. I Maramures er tuica kalt horinca, men er i hovedsak den samme brennevinen. Selv om mange mennesker vil insistere på at drikken skal destilleres tre ganger før det kan bli navngitt "horinca".

Andre lokale brennevin  inkluderer : "afinata", "visinata" og "zmeurata"-med ikke så høyt alkoholinnhold. Disse er pseudo-liqeurs ofte servert som aperitif eller dessert, eller rett og slett som et lettere alternativ til "tuica" når anledningen krever 'unu mic'  dvs et glass av noe.

Disse drikkene er laget ved å ta småhagefrukt som blåbær - afine - for afinata, kirsebær - visine - for visinata og bringebær - zmeura - for zmeurata og la dem gjære i store glassflasker plassert i solen for to til tre måneder - med mye sukker. Disse drikkene kan noen ganger være servert med noe av den opprinnelige frukten i glasset og litt sterkere alkohol hellet ned i glasset.
(Kopiert fra Visit Romania)

Selv ble jeg veldig begeistret for Palinca så det har jeg bestemt meg for å lage selv neste høst når plommene kommer.
Hvis jeg er heldig får jeg kanskje tips og hjelp fra mine nye kontakter der nede slik at den blir skikkelig autentisk.

Hva opplevde vi ?

Mitt definitivt største høydepunkt historisk/kulturelt var å få besøke hjemmet til Ceuasescu.

 


Nicolae Ceaușescu (født 26. januar 1918 i Scornicești, død 25. desember 1989 i Târgoviște) var en rumensk kommunistiskpolitiker og Romanias diktator fra 1967 til 
1989. (Wikipedia)

Vi fikk omvisning av en veldig flink guide som fortalte på en levende måte.
Hvert familiemedlem hadde sine egne leiligheter med kontor, bad, soverom osv. Kun spisesalen var felles. Det var ikke vanskelig å se at hjemmet var ekstremt påkostet selv om det kommer fra en annen epoke interiørmessig.


Jeg skjønte etterpå at min lidenskap for lysekroner tok litt overhånd mht hva som ble prioritert å ta bilde av, ha ha. Skulle gjerne hatt kloa i en av disse. Det var lysekroner så og si i alle rom det kunne være naturlig å ha.


På den tiden var det nok ikke vanlig andre steder i verden heller å ha sitt eget spaanlegg hjemme, selv om det etter dagens standarder ligner mer på en operasjonssal. Uten tvil svært påkostet den gangen.
 


Noe av det mest ekstraordinære syns jeg var vinterhagen med tropiske vekster. Vekstene idag er de samme som den gangen og noe må gjøres for de er i ferd med å gå gjennom taket. Det er ganske vondt å tenke på at vinterhagen holdt 60 grader året rundt mens den jevne rumener hadde en innetemperatur på 16 grader på den tiden. Det er kanskje ikke så rart at Ceausecu og konen ble tatt av dage i 1989 da omveltningene i Europa ble ett faktum.


Om du tar en tur til Bucuresti er dette ett sted du absolutt bør avlegge ett besøk for ett historisk sus.

Folkemuseet

Dette fikk jeg dessverre ikke deltatt på pga div omstendigheter, men her kommer litt kjapp informasjon uansett.

Folkemuseet i Bucuresti: Det nasjonale bygdemuseet ? eller Folkemuseet om man vil  ? i Bucuresti er en opplevelse. Ikke minst fordi det er en fredelig og imøtekommende oase i en millionby som kan stresse den aller sindigste. Har du en formiddag eller ettermiddag ledig i den rumenske hovedstaden, ta en tur dit. Området viser landsbybygninger og tradisjonelt levesett fra ulike rumenske regioner og i ulike rumenske folkegrupper

Parlamentet.

Er nest største bygning i verden etter Pentagon med cirka 1100 rom. Blant disse er 440 kontorer, 4 restauranter, 3 biblioteker, 1 konserthall osv. Det er tilogmed 9 etasjer under bakken. Ifølge guiden vår kostet det 3 BILLIONER Euro. Det er så ufattelig mye penger at det er ikke til å forestille seg en gang. Hvis man skal på en guidet tur dit så tar det en time bare å få sett 5 % sa guiden. Jeg skulle gjerne ha vært en tur innom for å se nærmere.

Etterhvert kom stunden for å forlate Bucuresti for å dra videre innover i landet. Jeg er stort sett veldig skeptisk til utenlandske sjåfører og trafikk forøvrig, men jeg følte meg totalt trygg med vår sjåfør som kom fra dette selskapet. De som kjenner meg kan skrive under på at når jeg føler meg trygg i bil så er det en ren bragd fra sjåførens side, haha.
 


Er du interessert i å se mye av landet bør du absolutt vurdere å bile innover i landet. Opplevelsen på veien med å kjøre gjennom de ulike landsbyene er en opplevelse og så annerledes enn alt vi er vant til her hjemme, så det er en severdighet i seg selv.

Eksempler på bosteder vi kjørte forbi. Det var som å dra langt tilbake i tid.


Brasov
Av rumenske storbyer er Brasov i en klasse for seg selv; en middelalderby som påfører den besøkende samme estetiske nytelse som polske Krakow og skotske Edinburgh. Brasov ligger i hjertet av Romania geografisk, men også kulturelt og politisk. Både byen selv og omgivelsene er noe av det vakreste og hyggeligste Romania kan by på. Med base i Brasov kan du på en uke få med deg det beste på Romanias turistmeny.

Peles slott er ett slott i Karpaten, nær Sinaia, i Prahova County, Romania, på en eksisterende middelalderlig rute som forbinder Transylvania og Wallachia, bygget mellom 1873 og 1914. Innvielsen ble holdt i 1883. Det ble bygget for kong Carol 1.
(Kilde: Wikipedia)

Bilder fra Peles slott og Pelisor Castle.

Dette er det gyldne rommet på Pelisor slott. Hjertet til dronning Maria ligger i den flaggdraperte boksen midt på bildet.
Gullet du ser er EKTE bladgull. Det er nesten ikke til å fatte, nesten så man mister helt pusten.

Foto: Lars Rekaa


Viscri

Langt ute i "ødemarken" kom vi til landsbyen Viscri, et sted hvor tiden virker å ha stått stille. Jeg fleipet med de andre i reisefølget om at her i stillheten føler JEG meg hjemme. Her gikk hønene og hundene fritt løs. Guiden kunne fortelle at prins Charles hadde reist mye i Romania og hadde kjøpt seg hus her. De gamle tradisjonene og skikkene står i sentrum og menneskene her lever enkle liv, langt vekk fra maset og kaoset i byen. På mange måter var det som å gå noen hundre år tilbake.

Noen bilder derfra.


Dette huset er det prins Charles som eier. Det lå langs veien ved de andre husene med ca lik standard. Så kan man jo spekulere i om han noen gang har tilbragt en natt der. Jeg har vel mine tvil :)

Foto: Yvette-Marie Solem
Instagram: https://www.instagram.com/yvettesolem/
Tilknyttet: http://www.reiseliv.no/

Midt imellom alle husene kom jeg bort i denne "butikken" til en eldre dame. Jeg satser på dagen ble reddet da jeg kjøpte ett par med strikka leggvarmere.


Bran - Draculaslottet

Mine barn ble dypt misunnelige da jeg fortalte at jeg skulle hit på besøk. Det ble derfor svært mange sendte Snap herfra. Jeg gikk selvsagt i "turistfella" og kjøpte endel suvenirer herfra ;). I tillegg kjøpte jeg Draculavin som bare skal få stå som minne og til pynt i barskapet.

Draculaslottet finnes i Bran. I landsbyene som ligger rundt Bran verserer det en folketro på onde ånder som kalles spøkelser, eller ?strigoi?. Inntil for et halvt århundre siden trodde folk at det eksisterte visse levende mennesker ? ?strigoi? ? som levde normale liv i løpet av dagen, men hvis sjeler forlot kroppene deres om natten, mens de sov, og hjemsøkte landsbyene og pinte folket i søvnen deres. Disse onde åndene hjemsøkte ofrene fra midnatt til den første hanen gol, når evnen deres til å skade folket ble svekket.


Med på reisen var også reisejournalust Yvette-Marie Solem.

Her kan du lese hennes historie fra Draculaslottet  :http://www.reiseliv.no/destinasjoner/europa/romania-draculas-slott-brasov/

Sigisohara

Sigisohara er vakker og mange vil kalle byen Romanias vakreste. Skjønnheten skyldes først og fremst omgivelsene; et frodig bakkelandskap med fantastiske kirkefestninger som er imponerende godt tatt vare på. Det merkelige er at byen ikke oversvømmes av turister i samme grad som Sibiu og Brasov. Sighisoara er en perle, en middelalderby så godt bevart at man får følelsen av å virkelig vandre i et levende museum.


Begge fotografiene over og Maldor mansion under er tatt av Yvette-Marie Solem
Instagram: https://www.instagram.com/yvettesolem/
Tilknyttet : http://www.reiseliv.no/

Horezu

Horezu er spesielt kjent for sin keramikk og har en årlig salgsmesse mht det. Vi fikk se en lokal mann lage keramikk som gikk an å kjøpe for de som ønsket.
Vi var også innom Maldor Mansion.


Dette var siste dagen før avreise og etter ett hektisk program var lykken stor da vi kom til ett hotell som hadde massasjemuligheter. Dette var virkelig gull for en trøtt kropp. Hadde jeg visst på forhånd at 1 times massasje skulle koste meg bare litt over en hundrings så hadde jeg sannsynligvis prioritert det hver dag.

Vi fløy med Blue air.

Viktig informasjon:
Blue air tar ikke kort. Her trengs det valuta for å kunne kjøpe noe.
Merk også at det er ikke en eneste minibank etter du har gått gjennom kontrollen på flyplassen i Bucuresti.

Jeg vil takke for en flott tur med et flott reisefølge.



0 Kommentarer

















Hvor og hva handler jeg i Charlottenberg i Sverige ?

  • 16.10.2017, 10:52

Annonse

Siden jeg bor 3 km fra riksgrensa til Sverige får jeg ofte spørsmål på facebookgruppen Mat fra bunnen hvor og hva jeg handler i Charlottenberg i Sverige. Dette skal jeg redegjøre for i dette innlegget. Jeg er veldig godt kjent med svenske varer, priser og butikker da Charlottenberg er like nærme meg som mine norske nærbutikker. Det er derfor helt naturlig for meg å handle en god del av ukens innkjøp hos søta bror.

Det finnes en butikk som uthever seg voldsomt fra de andre mht kvalitet og utvalg - nemlig Eda supermarket.
At butikken ikke er så stor anser jeg også som positivt. Her slipper du å nesten gå deg vill og måtte gå " 3 mil" for å komme til kassa.


På folkemunne herover blir Eda Supermarket kalt Oksen pga dette skiltet.


I Sverige er de jevnt over flinkere til å ha større ferskvaredisker enn vi generelt er vant med i Norge. Dette kan derfor føles som en opplevelse å få gå og se på så mye flott kjøtt. Kvaliteten er dog ikke den samme fra butikk til butikk slik jeg ser det, Eda supermarket fremhever seg voldsomt mht dette syns jeg. Jeg har alltid vært svært fornøyd med alt jeg har kjøpt der.
Personlig tips : Eda supermarket har stort sett alltid tilbud på 5 kg karbonadedeig fra 250-270 kr i ferskvaren. Dette kan du få singelpakket som du vil feks i 500 g poser. Husk å fryse ned karbonadedeigen hjemme samme dag. Jeg kjøper kun karbonadedeig på Eda supermarked da jeg er veldig fornøyd med den. 

Allerede i 2015 la jeg inn en personlig anmeldelse på deres side.


Det er rett og slett ett vakkert syn å se i ferskvaredisken. Personalet har god kunnskap om råvarene og har gode tips til tilbereding av råvarene hvis du spør. De yter lett det lille ekstra og er blide og serviceinnstilte.


Utvalget innen kjøtt er også enormt innen frysevarer.
Mht kjøtt som finnes i Norden finner du blant annet
- Rådyr
- kanin
- hare
- rein
- elg
- lam
- okse
- gris
- skogsdue
- and


Ikke minst er det eksotiske utvalget formidabelt med matvarer de fleste nesten ikke trodde det var mulig å få tak i.
Eksempler på dette er:
- kenguru
- kamel
- struts
- bison
- pytonslange
- krokodille
- villsvin



Ost

De fleste som handler i Sveige tar med seg ost hjem. Utvalget er større og det er stort sett halv pris fra hva vi er vant til.
Eda supermarket har en egen stor ostedisk plassert ca midt i butikken. Ditt største problem er nesten hvilke lekkerbiskner du skal velge.


Her finner du ofte også den svenske spesialiteten Smørgåstårta og feks deilige smørbrød eller salater du kan ta med som lunsj.


Hvilken osteelsker blir ikke glad av dette synet


Kinamaten i bloggen

Mange av dere som bruker bloggen er begeistret for kinamaten min. Ofte kommer det frustrerte innlegg på facebookgruppen om at medlemmer ikke alltid  finner produktene. Dette slipper du å bekymre deg for på Eda supermarket.


Meieriprodukter

Disse er ca halv pris i forhold til i Norge og utvalget er større, også mht feks laktosefrie produkter.
Feks ekte smør er dyrere i Norge og ett must å ta med hjem om man liker det.
Personlig tips : Laktosefri fløte har veldig lang holdbarhet så det er lurt å kjøpe en kartong eller to som man har i kjøleskapet som back up om man har glemt å kjøpe eller gikk tom. Jeg gjør det selv om jeg ikke har noen laktoseintolerante i hus.

Bakervarer
Disse har stort sett halv pris av Norge og utvalget feks innen kakepynt er større.
Personlig tips 1: Kjøp flere pakker av svensk perlesukker. Dette sukkeret holder seg hvitt og pent også etter steking.
Dette finner du ofte på baksten jeg legger ut.


Personlig tips 2: Kjøp feks hvetemel i 5 kg poser for det er billigst.


Eda supermarket har også kjempegodt utvalg innen div skinke, bacon/flesk og pølser.


Jeg vet ikke om det er flere av dere men jeg blir glad av å se og kjøpe produkter som dette. Dekorativt er det også.


Drikke og godis
Dette er langt billigere enn hjemme og selvsagt noe mange ønsker å ta med hjem.
Personlig tips: Kjøp capri sonne til barna. Dette er ofte svært gode tilbud på og noe man absolutt kan hamstre. Godt likt av de aller fleste unger.
Skal du kjøpe kaffe anbefaler jeg Blå Java (bønner) eller Løfberg lilla. 

Vitaminer er ett kjempemust å handle på Eda supermarked

 


Disk med nedsatte varer pga holdbarhet (både fersk og tørrvare)

Dette er vi egentlig flinkere på i Norge men Eda supermarket har tatt opp vår gode trend. Her kan du gjøre kjempekupp.
Personlig tips: Biffen er best mørnet når den går ut på dato.

Matintoleranser

Utvalget er større og prisene er lavere enn i Norge.

Her er litt flere bilder fra butikken til inspirasjon


Veibeskrivelse
Når du kommer fra Kongsvinger så finner du Eda supermarket som første butikk på høyre hånd like etter tollstasjonen.

Link til hjemmesiden for mer bilder, tilbud og informasjon :
http://edasupermarket.se

Kanskje vi sees ved kjøttdisken på Eda?

Jeg vil takke Eda supermarket så mye for samarbeidet - vi sees igjen denne uken også.

Scrolle gjerne ned og del innlegget med dine venner.



16 Kommentarer

















10 familievennlige middager til nedfrysing for hverdag og helg

  • 17.08.2017, 17:50

Sommerferien er over og de fleste har kommet tilbake til hverdagen. I hektiske liv kan det være godt å ha middager som så og si er nesten ferdig som man bare trenger å ordne litt tilbehør til.

Det er mange middager man kan gjøre dette med men jeg tar kun for meg noen nå som er litt klassiske familiemiddager for både helg og hverdag.

Jeg legger ved litt tips der jeg syns det trengs for de som er litt usikre.

Du kan gange opp oppskriftene etter eget ønske og behov.

1. Kjøttkaker
Du kan også fryse de i sausen om du vil. Det som er viktig når du fryser i saus er å ta opp kvelden før og varme opp på lav til middels varme for å unngå at kjøttkakene smuldrer seg opp og sausen ikke skiller seg.
Personlig fryser jeg feks ikke kålstuing da jeg ikke liker konsistensen etter frysing, men flere fryser. Jeg tar heller opp ertestuing som jeg lager stort av i slengen.

Oppskrift : http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1497202765_kjttkaker_med_fltesausnykl_rrt_tyttebr_og_poteter.html


Ertestuing
Oppskrift finner du her:http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1475410415_ertestuing.html


2. Fiskegrateng
Mange barns favorittmåltid innen fisk er fiskegrateng. Disse kan du fryse uten å ha stekt først, og bare ta opp og hive rett i komfyren og steke i 40-50 minutter. Jeg fryser ikke med strøet på toppen da jeg syns det kan bli seigt. Jeg har på rett før den går i ovnen.
Du kan fryse i engangs aliminiumsformer eller feks brødformer

Oppskrift: http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455548454_fiskegrateng_avtanja.html


3. Brennsnut
Her kan du lage i flere kjeler med forskjellig kjøtt eller pølse slik at du får mer enn en type middag av dette.
Noen liker ikke å fryse poteter men jeg syns at det er helt greit i dette.
Om du ikke vil fryse poteter så fryser du uten og bare har poteter oppi den dagen du skal bruke det, feks når du har rester fra dagen før.
Ta opp kvelden før og tin i kjøleskapet.

Oppskrift:http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1459412521_brennsnut_av_tanja.html


4. Ertesuppe
Dette er glimrende å fryse. Du kan også variere og ha bacon oppå tilslutt om du ikke kun vil bruke knoke i alt du fryser ned.
Ta opp kvelden før. Beregn 5-7 dl ferdig mengde pr voksen og mindre til barn.

Oppskrift: http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1473262334_gammeldags_ertesuppe.html


5. Pølse stroganogf
Denne er kjempefin å fryse. Hvis du lager opp mye av selve basen kan du variere både med biff, kjøttdeig og svin.
Denne er helt glimrende da den både kan spises med potetstappe, ris eller pasta. En salat til er også godt.
Ta opp kvelden før og tin i kjøleskapet.
Varm opp på lav til middels varme

Oppskrift: http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1491120399_plse_stroganof_med_potetmos.html


6. Fiskekaker
Dette er noe de fleste liker. Det kan også varieres i hvordan det serveres. Det er godt med feks fløtesaus, bare med en rømmeklatt, litt gressløksmør eller feks i pitabrød med grønnsaker.
Har du ikke hyse kan du bruke sei og lage seikaker isteden. Billig og godt.
Ta opp kvelden før, eller senest om morgenen og tin i kjøleskap.

Oppskrift: http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1476173233_fiskekaker_uten_egg_a.html


7. Potetball
Dette foretrekker jeg å lage opp stort av ca mellom september og mai mens det ennå finnes Asterixpoteter. Noen foretrekker Beatepoteter. Du kan fryse potetballene som de er og dele opp i tre og steke i panna, men hvis du vil ha de hele som når du lager de så frys de i kraften som du allerede har trekt de i.
Ta opp kvelden før og tin i kjøleskap.
Tips: Både rotmos og ferdig tilberedt svineknoke kan fint fryses.

Oppskrift: http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1473176407_potetball.html


8. Lasagne
Dette har jeg alltid mye av i fryseren. Perfekt til de helgene man har annet å gjøre enn å stå på kjøkkenet.
Jeg fryser ustekt og uten osten på toppen i engangs aliminiumsformer.
Denne kan du bare ta rett ut av fryseren og steke i 60-70 minutter. 
Jeg legger på osten etter halvparten av steketiden.

Oppskrift: http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455736365_lasagne_av_tanja.html


9. Pizza
Helt fint å fryse. Stek først. Lag opp masse deig og varier med fyllet.
Taes rett fra fryseren og inn i ovnen om du ønsker at bunnen skal bli litt crunchy. Om du vil den skal være mer myk så tin den først.
Jeg legger ved hele pizzakategorien så du kan få inspirasjon til forskjellig fyll
Pizza :http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/middag_pizza.html


10. Viltgeyte
Du kan steke opp en stor steik eller bruke rester av steik til formålet.
Da trenger ikke søndagsmiddagen ta lang tid. Jeg anbefaler at du fryser uten sopp om du ikke liker bløt sopp.Ta ut kvelden før og tin i kjøleskapet og legg den på benken ett par timer før du skal varme opp. Dette forhindrer at sausen lett kan sprekke. Varm opp på lav til middels varme.

Oppskrift: http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1465145681_viltgryte_til_8_perso.html


Det er som sagt utrolig mye som kan fryses bare man løser det på rette måten. Ved interesse skal jeg lage flere slike samlelinker.

Jeg håper du ble inspirert.
Scrolle gjerne ned og del innlegget så du har det til senere.



1 Kommentar

















Bakepulver, natron eller hornsalt?

  • 19.07.2017, 22:10

 



 

Bakepulver (Baking powder) - Hever i 2 trinn. Første gang i romtemperatur når man blander røra/deigen, og andre gang mens man steker kaka. Man bør derfor la røra/deigen stå og svelle litt før man setter i gang med stekingen. Bakepulver inneholder 2 syrer, natriumdifosfat og monokalsiumfosfat, i tillegg til natron og stivelse. Det gjør at man ikke trenger surmelk eller andre sure ingredienser for at det skal virke. Pga at den hever i 2 trinn gir den en luftigere kake enn natron, det skal også gi mykere og seigere kaker.

1 ts bakepulver brukes til 2,5 dl hvetemel (150g).

1 ts bakepulver tilsvarer ¼ ts natron.

Eksempel på bakst: Sukkerbrød, sjokoladekaker, muffins.

 

Natron (Baking soda) - Må ha noe surt for å reagere som f.eks. surmelk, eddik, sitronsaft, kullsyre eller sirup. I motsetning til bakepulver skjer hevingen kun 1 gang med natron. Derfor bør man blande alle de tørre ingrediensene først før man tilsetter væsken så man ikke ødelegger boblene natronen lager i røra/deigen. Med natron trenger ikke røra/deigen å stå og svelle.

¼ ts (2g) natron kan nøytraliseres med ca 2,5 dl surmelk eller 1 ts sitronsaft eller eddik.

Eksempel på bakst: Sveler, lapper, tykke lefser.

 

Hornsalt - Brukes i deiger med mye fett og lite eller ikke noe vann, flate kaker/kjeks som skal stekes ved relativ høy temperatur. Spalter seg til 3 forskjellige gasser når det varmes opp til over 60 grader. Dvs at hornsaltet forsvinner i løse lufta når kakene/kjeksene stekes, men gassene kan løfte med seg litt av deigen på vei opp. Eller den kan etterlate seg mange små hull som gjør kjeksene ekstra sprø og porøse.

Eksempel på bakst: Tørrkjeks, sirupsnipper, pepperkaker, serinakaker.

 

Hvis du ønsker å lese mer om kjemien bak de forskjellige hevemidlene så sjekk ut disse sidene:

http://www.naturfag.no/artikkel/vis.html?tid=1087336

http://www.dinside.no/bolig/dette-er-forskjellen-pa-hevemidlene/61208060

http://hverdagen.whiteaway.no/vet-du-egentlig-forskjellen-paa-natron-og-bakepulver?utm_source=facebook&utm_medium=artikel&utm_campaign=blog+vet+du+egentlig+forskjellen+p%C3%A5+natron+og+bakepulver

https://www.abcnyheter.no/livet/2015/04/05/221410/heveguiden-du-trenger

 



0 Kommentarer

















Ledertreff i facebookgruppen Mat fra bunnen

  • 27.06.2017, 14:44

Dette er ett litt annerledes blogginnlegg enn dere er vant til fra denne bloggen, men jeg syns at ett ledertreff var ett unntak verdig. Selvsagt stod også god mat og drikke i fokus denne helgen også.
Ledergruppa består av meg selv Tanja Foss, Grethe Langlie, Jenny Myhren, Caroline Nordbæk og Martine Krogh Odenmark.
Grethe Langlie hadde dessverre ikke mulighet til å komme.

Det var ikke med rent lite elefanter i magen da jeg inviterte jentene på hyttetur til meg. For selv om vi samarbeider svært bra så er det jo ingen garanti for at kjemien klaffer i det virkelige livet. To av de kunne også vært døtrene mine rent aldersmessig😅.

Slik så det ut da jentene kom. Jeg syns balkongen er sommerens viktigste rom.


Jenny kom først som avtalt. Hun har vært hos meg to ganger før så det føltes litt betryggende. Jeg kaller Jenny bare " chill pill" da hun er synonymet for ro og tolmodighet. Eller en jente med beina godt plantet i løse luften som hun sier selv 😅 Etterhvert var de alle på plass, klemmer ble gitt og flasker ble åpnet.
Jeg var så heldig å få en nydelig bukett med roser 😍
Forberedelsene til middagen hadde jeg gjort klar på forhånd. Valget falt på å lage Stroganoff med høyrygg. (Oppskriften kommer en annen dag)

Jeg tror det falt i smak for jeg brukte en hel kilo med høyrygg og likevel var gryta bunnskrapt😅🙈.


Derfor var jeg veldig glad for at jeg hadde laget dessert som vi kunne nyte på balkongen etterpå😅
Oppskriften finner du her : http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456241451_sitronfromasje_av_tan.html

 


Praten gled så lett at man skulle trodd vi hadde møttes mange ganger før. Tonen var uformell, spøkefull men også nær. Etterhvert dro Martine frem brettspillet Politisk ukorrekt. Det som var litt rart med det spillet var at det ble mer og mer morsomt ut i de sene nattetimer😅. Det kan muligens også ha en sammenheng med vin og drinker eller også kan Martines latter være høyst medvirkende😂. Tidvis lo vi nemlig mer av hennes latter enn av spillet. En høyere og mer smittende latter skal du lete lenge etter. Den mer "shady" videoen etter den andre ble postet på admingruppa til resten av adminsene. Innholdet i de er dessverre altfor drøyt å poste i dette innlegget 🙈😎.

 


Etterhvert begynte fuglene å kvitre og det var på høy tid å finne sengen. Jeg takket en stille bønn til høyere makter da de annonserte at de skulle på svenskehandel dagen etter. Som eldst i gjengen var jeg ikke lei meg for å få noen timer ekstra på øyet mens de slo seg løs på shopping😅. Det jeg ikke nevnte var at jeg var sjeleglad for å slippe å gå der med overfylte handlevogner som er ett typisk tegn på nordmenn i Sverige 😂😂.

Men det ser jo ut som de hadde det ganske så moro egentlig


Og forresten... mine forutanelser stemte. Bilen var fylt til randen så bakdelen hang godt ned mot bakken 😅. Disse jentene har blant annet godteri, capri sonne og brus for lang tid framover 😅

Etter litt kaffekos på verandaen syns vi det var helt naturlig å leke litt "rosabloggere". Vi har nemlig sett de har så mange lesere så da måtte vi jo  prøve å fylle deres sko denne dagen 😅.

Siden Caroline er yngst, bruker mest tid på badet på å stelle seg og ellers en "flott liten sak" var hun jo dømt til å være motiv.

Caroline " the babe"

  


Midt på dag var det tid for en aldri så liten picnic med jordbær og Prosecco. Jeg mistenker egentlig at picnicken kun var ett påskudd for ettermiddags-prosecco😅.

Vi følte oss som litt på en film


Denne helgen var det ganske behagelig at Caroline har bijobb som bartender. Hun kunne nemlig trylle fram veldig gode drinker.

Mojito


Oppskriften på Carolines mojito :

Til 1 glass mojito:
4 CL lys rom
1 neve mynteblader
1/2 glass knust is
250ml club soda
1 ss sukker
1/2 lime

Skjær 1/2 lime i 4 båter. Knus de sammen med sukker så all saften kommer ut. Knus inn mynte. Hell på med is og rom. Bland godt. Fyll opp med club soda. Bland godt og server.


Vi fikk også en deilig strawberry daquiri

Oppskrift 3 glass Strawberry daquiri:

400g fryste bær blendes med 8 ss sukker. Bland så inn 12 CL lys rom og 1 glass knust is. Press saften av 2 lime. Blend godt i en blender. Server i kalde glass.


Det var kos å innta drinker på balkongens daybed.

Igjen så følte vi oss litt sånn rosablogger /slash på film 😅

 


Vi var enige om å spise godt men lettvint denne helgen.
Middagen ble denne dagen derfor reker, loff, majones, dill og min egen avokadoaioli.
Jeg trodde det ville bli rester av 4 liter reker men tok igjen feil. Hver eneste reke ble borte😂. Dette er jenter med næringsvett - det er helt sikkert.
Vi koste oss glugg ihjel og inntok måltidet på balkongen ( ja det var stort sett der vi oppholdt oss hele helgen)


Jeg hadde laget klar en ostekake med nøttebunn. Den skulle egentlig ha ett lag sjokoladeganasje på toppen men det hadde jeg visst glemt å kjøpe.
Jeg satte derfor Martine til å pynte den med det vi hadde tilgjengelig.


Kvelden fortsatte som kvelden før med god prat og brettspill og ikke minst mye latter. Kvelden ble ikke avrundet før solen atter en gang skinte inn på balkongen.

På søndagen kunne jeg konkludere med at helgen hadde vært en formidabel suksess. Jeg fikk flashback til da jeg var liten og låste venninna mi inne i en redskapsbod for at hun ikke skulle dra hjem 😂. Det var litt samme følelsen liksom 😅

Vi kunne jo jugd å sagt at vi elsket hverandre. De fleste av oss har jo fast følge eller nyter singellivet (Martine tar gledelig imot invitasjoner til dates). Så vi elsket kanskje ikke hverandre på den måten, men pokker ta så glade vi ble i hverandre og hvor mye vi trives i hverandres selskap 😍
Alder hadde slettes ikke noe å si. Det var nok latter og masse å prate om.

Slike ledersamlinger i bedrifter er ment som faglig påfyll og sosialisering. Vårt ledertreff hadde vel samme intensjonen, men dersom vi ser bort i fra det faglige påfyllet holdt vi oss helt etter skjema 😂😂

Neste treff er allerede under planlegging men først og fremst ser vi nå fram til Admintreff 2017 siste helgen i juli for hele hurven. Vi har stor tro på at det også blir en formidabel suksess 😀

Tusen takk for at dere kom jenter! Og tusen takk for hjelp til å ta bilder og for å hjelpe til med alt.

I love you big time 💖



8 Kommentarer

















Hvordan få kiwi til å stivne inn i gelé

  • 02.06.2017, 16:53

Er du en av de som har hørt eller selv opplevd at geleen ikke vil stivne om du har kiwien liggene i den rennende blandingen?
Her i innlegget får du vite hvordan du kan stivne kiwien i selve geleen :)


Ostekake med kiwi og smashbunn
26 cm form

Bunn:
1 pose smash (200 g)
7 digestive kjeks (100 g)
150 g smør

Knus grovt kjeks og sjokolade i stavmikser eller på annen måte.
Smelt smøret. Vend smøret inn i blandingen. Smør en kakeform og hell blandingen i. Sett i kjøleskap.


Ostemassen
2 pk Philadelphia ost (400 g)
1 boks seterrømme
3 dl kremfløte
250 g melis (ca 4 dl)
1 pk sitrongele

Kok opp 2.5 dl vann. Dra gryten til side og rør inn gelepulveret. Rør til det er godt oppløst. La det avkjøle.
Bland sammen ost og rømme til en jevn masse. Visp krem av kremfløte. Vend kremen forsiktig inn i ostemassen. Vend inn melisen. Ha i den avkjølte sitrongelevæsken og vend godt rundt.
Kjenn på kakebunnen i kjøleskapet. Har den stivnet heller du oppi ostemassen og brer den forsiktig utover. La ostemassen stivne i 4-6 timer.

Kiwi geleen
1 pk kiwigele
5 -6 kiwi (jeg brukte akkurat 5)

Skrell kiwien på den måten du ønsker. Jeg bruker en skarp potetskreller.
Skjær i skiver ca  2-3 mm.

Her kommer trikset:
Ha kiwiskivene i en liten gryte. Ha i vann. Gi dette ett oppkok. La det koke ca 20 sekunder (ikke lenger for da kan de bli ødelagt). Hell forsiktig kiwiskivene opp i en sil. La de avkjøle.
Kok opp 2.5 dl vann i en gryte. Dra gryten til side og ha i pakken med kiwigele. Rør til den er godt oppløst.
Når geleblandingen er avkjølt legger du kiwiskivene i det mønsteret du vil oppå ostemassen. Hell over den flytende avkjølte blandingen. Kiwiskivene vil flyte litt opp og flytte bittelitt på seg men dette korrigerer du forsiktig etter at du har satt formen inn i kjøleskapet. Bær formen så forsiktig så mulig til kjøleskapet.


Da er det bare å vente 2-3 timer så er den klar til servering. Sett formen på ett kakefat. Før en smørkniv langs kanten før du løsner ringen.

Velbekomme. Håper det smaker :)


Scrolle gjerne ned og del innlegget så du har det til senere.



0 Kommentarer

















Hvordan lage marengs uten egg

  • 15.05.2017, 16:07

Det finnes mange som ikke tåler egg, men som gjerne skulle laget marengs til f.eks pavlova.



Istedenfor egg kan man faktisk bruke kikertlake. Egg kommer i flere str. Vekten på eggene står alltid på kartongen, og ifølge Prior sine sider er vektfordelingen slik: Eggeplomme 30% , eggehvite 60% og skall 10%.

Dvs på egg som veier 50 g, veier plommen ca 15 g og hviten veier ca 30 g. 

I en boks med kikerter er det ca 160 g lake. Det tilsvarer ca 5 eggehviter.

Så er fremgangsmåten helt lik som med eggehviter. Husk å ta vare på kikertene da de kan brukes i matlaging 😉

Kikertlaken må stivpiskes, helst med maskin da det tar noen minutter, tilsett sukker litt og litt mens maskinen fortsatt går. Og deretter eddik, maizenna og vaniljesukker. Eddik gjør marengsen hvitere og seig inni 😊

Her er min oppskrift på pavlova 😉

120 g kikertlake

200 g sukker

0.5 ts eddik 

1.5 ss maizenna

1 ss vaniljesukker

Forvarm ovnen til 200 g og sett den ned til 100 g før du setter inn marengsen. Jeg bruker bare stekebrett med bakepapir på og setter det midt i ovnen. La den steke i 1.5 t. Når den er ferdig stekt, skru av ovnen, og la marengsen stå inni og kjøle seg ned med ovnsdøra på gløtt. 

Håper det faller i smak 😊

Jenny



4 Kommentarer

















Omregningstabell

  • 01.05.2017, 11:29

OMREGNINGSTABELL

Tørrvarer:

1 dl hvetemel = 60 g

1 dl sammalt hvetemel = 55 g

1 ss hvetemel = 8 g

1 dl potetmel = 80 g

1 ss potetmel = 12 g

1 dl maizena = 50 g

1 ss maizena = 8 g

1 dl knust brød (rasp) = 50 g

1 dl semulegryn = 70 g

1 dl risengryn = 85 g

1 dl byggryn = 75 g

1 dl havregryn = 35 g

1 dl små makaroni = 50 - 60 g

1 dl tørkede erter/bønner = 90 - 100 g

1 dl kakaopulver = 35 g

1 ss kakaopulver = 6 g

1 dl malt kaffe = 40 g

1 ss malt kaffe = 6 g

1 dl rugmel = 50 g

1 dl hvetkli = 25 g

1 dl hvete helkorn = 85 g

1 dl sesamfrø = 70 g

1 dl fint salt = 120 g

1 dl grovt salt = 100

 

Sukker, sirup, honning

1 dl sukker, vanlig = 85 g

1 dl sukker, brunt = 90 g

1 ss sukker = 15 g

1 dl sukrin = 60 g

1 dl melis = 60 g

1 ss melis = 10 - 12 g

1 ss vaniljesukker = 10 g

1 dl sirup/honning = 135 - 145 g

1 ss sirup/honning = 20 g

Sukker til Stevia = halver mengden Stevia i forhold til sukkeret

 

Fett, smør, olje

1 ss fast smør eller annet fett = 15 g

1 ts fast smør eller annet fett = 5 g

1 dl smeltet/flytende smør eller olje = 90 g

1 ss smeltet/flytende smør eller olje = 13 g

 

Diverse varer

1 egg = 50 ? 60 g

1 eggehvite = ¼ dl

1 eggeplomme = 1 ss

4 eggehviter = 1 dl

1 dl korinter = 50 g

1 dl rosiner = 70 g

1 dl mandler/nøtter = 65 g

1 dl malte mandler/nøtter = 125 g

1 dl revet ost = 35 - 50 g

1 ss revet ost = 7 - 8 g

1 dl jordbær = 55 - 60 g

 

Mål og vekt

1 liter = 10 dl

1 dl = 10 cl

1 cl = 10 ml

1 ss = 15 ml

1 ts = 5 ml

¼ kopp = 4 ss

1 kopp = 2,4 dl

1 ounce = 2 ss = 30 ml 

 

Husk at alt dette er ca mål. Det vil alltid være vanskelig å omregne helt nøyaktig.

 

Dersom du ønsker nye oppskrifter direkte til din epost, trykk på linken:

https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter  



2 Kommentarer

















Kjernetemperaturer og andre gode råd

  • 20.04.2017, 15:34

Det hersker mye forvirring rundt dette med kjernetemperaturer. Dette skyldes blant annet varierende opplysninger på nettet og at temperaturene som ble brukt i "gamle dager" ikke er i samsvar med dagens standard.
Jeg har derfor prøvd å sammenfatte en liste til dere basert på grunnlag av egne erfaringer og tillært kunnskap fra blant annet kokkevenner.
Hvis du stoler på meg kan du scrolle ned og dele innlegget så trenger du ikke føle tvil igjen :)

De viktigste kjernetemperaturene du bør huske på er disse:

And  - 57-58 ℃
And confitert - minimum 72 ℃

Bison - 51 ℃

Breiflabb - 48 ℃

Elg rødt - 55-57 ℃
Elg medium - 60-62 ℃

Elg gjennomstekt - 70 ℃

Hjort rød - 55-57 ℃
Hjort medium - 60-62 ℃

Kalkun -70 ℃

Kveite - 50-55 ℃

Kylling - 70 ℃

Kylling økologisk  - 61-62 ℃

Laks - 45-55 ℃

Lam - rå-medium stekt (rosa) - 60-65 ℃
Lam - godt stekt (grå) - 70 ℃

Makrell - 43 ℃

Okse - rød - 55-60 ℃
Okse - medium - 60-62 ℃
Okse - godt stekt - 65-68 ℃

Rådyr rødt - 55-57 ℃
Rådyr Medium - 60-62 ℃
Rådyr gjennomstekt - 70 ℃

Reinsdyr - rødt - 55-57 ℃
Reinsdyr - litt rosa inni - 60 ℃
Reinsdyr - gjennomstekt - 70 ℃

Svin/Villsvin - 70 ℃ (Villsvin bør fryses ned på -20 ℃ i minst 2 uker før tilberedning)
Svin - nakkestek pulled pork 96 ℃

Torsk - 50-55 ℃
 

Gode råd på veien:
- Har du ikke steketermometer så kjøp ett. Det finnes både enkle til noen tiere og digitalt.

- Ta ut kjøttet av ovnen 3-4 grader før ønsket kjernetemperatur da det øker etter du har tatt ut.

- La kjøttet hvile minimum 20 minutter og gjerne lenger. La hvile under klede. Pakk IKKE inn i aliminiumsfolie da det vil fortsette stekeprosessen.

- På kjøtt og fjærkre bruner jeg alltid kjøttet i panna først på alle sider om kjøttet får plass i stekepannen. Sett temperaturen på max og ha smør i panna. Vent til smøret ligger brunt og stille i panna før du har i kjøttet. Brun 20-30 sekund på alle sider.

- Skal du langtidssteke kjøtt (feks lammelår) kan du steke på samme temperatur som ønsket kjernetemperatur natten over. Da vil det aldri bli overstekt og du kan servere når du vil. Anbefaler da å ha væske og grønnsaker i formen som du kan sile og lage kraft til sausen på mens det hviler.

- Stikk termometer i den tykkeste delen. Ikke treff evt bein.
- Fra 57 grader kjernetemp så begynner proteinet som binder væske i kjøttet å brytes ned, så derfra og ut vil kjøttet bli tørrere jo høyere temp man steker til.

- Personlig foretrekker jeg rødt kjøtt og bruker laveste angitt temperatur.

- Er du på jakt etter spesielle oppskrifter? Trykk på Meny i bloggen og skriv i søk. Da kommer det du søker om det finnes i bloggen.

Lykke til.

Scrolle gjerne ned og del innlegget.



0 Kommentarer

















15 middager på under 20 minutter

  • 18.04.2017, 13:49

Mange lever i tidsklemma mellom jobb, unger som skal kjøres hit og dit, leksehjelp, husarbeid og egne interesser. Fristelsen kan være stor til å ty til ferdigmat.
Dette er dog ikke nødvendig. Her har du 15 tips for de mest travle dagene.

1. Pasta carbonara
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455196575_pasta_carbonara_av_ta.html


2. Pølsepytt med makaronistuing
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455297277_plsepytt_med_makaroni.html

3. Jukserømmegrøt
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456247596_rmmegrt_av_tanja.html

4. Svinefilet og tagliatellesnadder
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1484668262_svinefilet__tagliatel.html

5. Kylling chop suey
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1486388896_kylling_chop_suey.html

6. Pytt i panne med pølser
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1474530270_pytt_i_panne_med_plse.html

7. Kyllingwok med himmelsk saus
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1472140472_kyllingwok__med_himme.html

8. Pasta med karbonadedeigpytt
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1460652951_pasta_med_karbonadede.html

9. Hybelgryte med orientalske smaker
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1465311262_hybelgryte_med_orient.html

10. http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456922746_mild_kremet_fiskesupp.html

11. Tomatsuppe. Tilsett gjerne hardkokt egg eller makaroni
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1462464705_mild_tomatsuppe.html

12. Kyllingwraps
Legg kyllingen i marinade kvelden før så slipper du å vente på den
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455904834_kylling_wraps_med_dre.html

13. Viltskav med tyttebærrømme
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455148372_viltskav_og_grnnsaker.html

14. Pølsepanne med spaghetti
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1464622182_plsepanne_med_spaghet.html

15. Pasta med serranoskinke og ostesaus
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456836074_pasta_med_serranoskin.html

Da håper jeg du fant en eller flere retter du kan ha i din hektiske hverdag :)

Scrolle gjerne ned og del innlegget slik at du har det lett tilgjengelig.



2 Kommentarer

















15 nye middager under 70 kr for familie på 4

  • 17.04.2017, 13:35

Jeg har tidligere lagt ut 30 middager under 70 kr for familie på 4.
Det virket som ett kjærkomment innlegg for mange så her kommer derfor ett tilsvarende med andre middager.

I oppskriftene som legges ut her taes det som forutsetning at man velger de rimeligste produktene som butikkens egne merker samt
frysevarer istedenfor fersk der det et gunstig økonomisk.. Du bruker selvsagt produkter du vil etter økonomi og lyst.
Det er tatt i betraktning at man har mel og krydder hjemme fra før.
Om man lager ukesmeny og ser over ingredienser slik at man kan feks bruke en halv paprika ene dagen og en halv paprika en annen dag så sparer man mye penger. Oppskriftene er beregnet prismessig mht hva som nøyaktig er brukt i oppskriften.

1. Budsjettform
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1478192387_budsjettform_for_fami.html

2. Pølse stroganof
Bytt ut potetmos med ris, poteter eller pastaskruer så kommer denne på under 70 kr.
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1491120399_plse_stroganof_med_potetmos.html

3. Barnas makaroniform
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1478603817_barnas_makaroniform_5.html

4. Enkel krydderstekt pasta med kylling og grønnsaker
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1490708290_enkel_krydderstekt_pasta_med_kylling_og_grnnsaker.html

5. Blomkålsuppe med kjøttboller.
Denne holder til 2 dager og kommer derfor under prisen om du lager halvert mengde kjøttboller eller max av 1 kg. 1.5 kg er unødvendig til 2 middager. Jeg fryser en del av mengden når jeg lager av 1.5 kg.
Creme fraiche kan sløyfes.

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456330855_blomklsuppe_med_kjttb.html

6. Koteletter
Servert med poteter og grønnsaker og stekesky kommer det på under 70 kr.
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1479216329_mre_koteletter.html

7. Spareribs. Tilbehøret kan du variere.  Får du tak i rimelig ribbe til 30-40 kr pr kg blir dette veldig billig mat. Denne mengden holder til 3 middager for familie på 4. Mariner alt og frys ned ferdig marinert til senere.
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1491241288_spareribs_med_coleslaw_maiskolber_og_ris.html

8.Marinerte koteletter med bakt potet og salat.
Ofte lønner det seg å plukke ut store poteter og ikke ta de som er ferdigpakket i folie.
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1466277504_marinerte_koteletter_.html

9. Vårruller.
Bytt ut filet med kyllingkjøttdeig for en enda mer rimelig variant.
Dette blir flere middager for en familie på 4 da det blir 40-50 små våruller av oppskriften. Frys ned rå side om side og bakepapir mellom lagene i høyden.
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455220152_smaksrike_vrruller_me.html


10.
Ovnspannekake
Halverer du baconet på denne kommer den under 70 kr
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1487525532_ovnspannekake.html

11. Svineknoke med rotmos og poteter. Svineknoker er billig vanligvis . Ofte kan man også finne de til enda lavere pris.
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1462894016_svineknoke_med_rotmos.html


12. Seikaker
Bytt ut hyse med sei i oppskriften så har du gode billige seikaker isteden
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1488645529_fiskekaker.html

13. Fiskepinner
Bytt ut med sei så kommer det under 70 kr.
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1476031316_fiskepinner.html

14. Pastasalat.
Pastasalat kan være helt innafor som middag, spesielt på en varm sommerdag. Denne holder til en familie i 2 dager servert med feks brød eller baguetter og kommer derfor under 70 kr pr middag
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1459846561_gresk_kremet_pastasal.html

15. Fiskegrateng. Oppskriften er nok til en middagsrasjon og to fryserasjoner. Da blir hver middag under 70 kr. Bytter du til sei vil middagene bli enda billigere.
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455548454_fiskegrateng_avtanja.html

Jeg håper at dette kan være til hjelp for noen :)

Her kommer ett ekstra sparetips:
Hvis du tar en uke hvor du lever veldig billig i matveien kan du bruke de overskytende pengene på å handle inn krydder og andre basisvarer. Med en del slikt i hus er det lettere å variere middagene.

Scrolle gjerne ned og del innlegget så du har det til senere eller del på veggen din til andre interesserte.

Her er link til de tidligere 30 middagene under 70 kr som jeg har delt tidligere: http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1476109340_middager_under_70_kr_.html

Her er link til mitt innlegg tidligere hvordan man med relativt lette knep kan redusere matbudsjettet: http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1478793509_reduser_matbudsjettet.html



10 Kommentarer

















Tanja svarer.... :)

  • 12.12.2016, 20:51

Har du spørsmål til oppskriftene mine?
Har du generelle spørsmål om mat jeg kanskje kan svare på?
Jeg kan sikkert ikke svare på alt men skal svare så langt jeg klarer :)
Og husk... ingen spørsmål er for dumme.

Klem fra Tanja



44 Kommentarer

















Svineribbe - Steg for steg for nybegynnere

  • 08.12.2016, 09:59

Å lage sin første julemiddag kan være en stor påkjenning. Man vil gjerne imponere både kjæreste/mann, foreldre og svigerforeldre. Det er lett å få panikk når alle har forventninger til julekvelden. Jeg har laget julemiddag i 22 år i år, så jeg forhørte meg litt med ett par unge hvor skoen trykker og hva som et viktig å få vite. Jeg håper derfor at du som skal lage julemiddag for første gang får god hjelp av dette innlegget.

For å unngå stress og panikk så husk at alt du får gjort i forkant er en stor fordel for deg.

Vil du imponere lager du medisterkaker og surkål selv. Du kan selvsagt også lage julepølse selv, men det er ikke så viktig første gangen.
Lag medisterkaker i god tid (1-2 mnd før feks), og frys ned.

Medisterkaker

Slik lager jeg medisterkaker. Dette er en stor oppskrift som du har mange middager av. Oppskriften finner du her : http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1477392518_medisterkaker.html

Surkål

Surkål kan ligge noen mnd i fryser eller noen dager i kjøleskap. Dette er topp å ha ferdig i forkant.
Slik lager jeg surkål:
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1480182104_surkl_hjemmelaget.html

Svineribbe

Beregn ca 350-500 gram per voksen.
Du kan velge mellom tynnribbe og familieribbe. Dette er en smakssak. Familieribbe er fetere enn tynnribbe. Personlig bruker jeg tynnribbe. 

Det er utallige måter å lage ribbe på. Du syns kanskje det er vanskelig å velge? Jeg har laget på mange måter som alle har vært vellykket, men jeg kommer til å presentere 3 måter her så det ikke blir så vanskelig å velge.

Generelle forberedelser:
Er ribben fryst tar du den opp om kvelden 21. desember og legger i kjøleskapet.
Ønsker du fersk kan du kjøpe den 22. desember.
Den 22. desember, om kvelden kan du rute opp svoren. Rutene skal være ca 1×1 eller 1×2 cm. Hvis du kjøper i en ferskvaredisk kan du be de rute den opp for deg.
Etter ribben er rutet opp kan du krydre. Det varierer hva folk krydrer med. Jeg foretrekker klassisk med kun salt og pepper.  Krydre veldig godt og gni inn med hendene.

Det ser mye ut, men det er nødvendig. Fyll en ildfast form med ca 2 cm vann. Legg ribben med svorsiden ned i vannet. Krydre oversiden på samme måte. Dekk med plastfolie. Sett i kjøleskap. Nå skal den ligge slik frem til julaften.

Lillejulaften kveld:
Ta ut medisterkaker og surkål og legg i kjøleskapet.

Julaften morgen:

Ta ribben ut av kjøleskap og sett på benken.
Skrell poteter og sett i vann slik at dette er klart og du slipper det stresset helt på slutten. 
Legg medisterkaker på ett fat og sett på benken.
Hvis du skal ha brun saus kan du lage den allerede nå. Den blir bare bedre av å putre i flere timer. Vent dog til siste ti minuttene før du har i f.eks. fløte så den ikke skiller seg. Saus lager du best på god kraft.

Her legger jeg link til min video med tekst om hvordan brune og generelle tips og triks. Trykk her⤵

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1459951767_hvordan_lage_brun_sau.html

Det vil komme en mer spesifikk oppskrift før jul.

2 måter å lage svineribbe på som jeg har god erfaring med.

(Jeg tar som forutsetning at middagen skal serveres kl 17 så du justerer etter tidspunktet dere spiser på.)

En tradisjonell måte.
Sett ovnen på 150 g kl 13.

Legg ribba i en langpanne med svoren ned kl 13.30.
Hell på vann til det dekker litt mer svoren.
Stek i 1 time på 150 grader.
Ta ut ribba av formen. Hvis du ikke har form med ribberist, kan du legge en liten klump med aluminiumsfolie i formen eller ett tefat. Legg ribben midt på. Dette er fordi fettet skal renne av og ikke samle seg i midten.
Sett ribben tilbake i ovnen og stek den videre til kl 16.30. Fra kl 16 begynner du å øse vann over svoren ca hvert 5. minutt.

Nå setter du på potetene

Nå er det på tide å få sprø svor. Skru opp gradene på max og sett på grillelement.
Hvis du er nybegynner anbefaler jeg å sette formen i midten av ovnen. Det vil ta litt lengre tid enn om du setter den høyere opp, men da har du god kontroll og slipper å brenne den. Sitt foran ovnen og gå IKKE fra. Den feilen har mange nok gjort før deg. Du både hører og ser når svoren popper. Om den begynner å bli veldig mørk på kantene må du ta den ut eller legge en stripe aluminiumsfolie over stedet (ha det klart på forhånd).
Om du tar den ut kan du bruke en gassbrenner på de svorbitene som ikke har blitt sprø. Hold gassbrenneren nesten helt inntil i 2-3 sekunder.
Legg ett klede over ribben. Nå skal den hvile.
Skjær 2-3 små snitt på tvers på julepølsene. Legg medisterkaker og biter av julepølser i en ildfast form med noen klatter smør midt i ovnen på 200 g og stek til potetene er ferdig. Snu de iblant.

5 minutter før potetene er ferdig varmer du surkålen. (Sjekk koke/trekketiden på dine poteter.)

Langtidsstekt ribbe.

Man kan langtidssteke på flere måter, også gjennom natten om man vil. Dette ser jeg likevel som unødvendig siden gris er ett veldig lett kjøtt å få mørt.

Dette er måten jeg selv har brukt siste åra.

Langtids Ribbe .
Sett på ovnen kl 10 på 200 grader.
Ha ribba i en form med svoren ned nederst i ovnen. Fyll opp med ca 2-3 cm vann.
Etter en time kl 11.30 ta ut formen av ovnen. Snu ribben og legg ett tefat eller en klump aliminiumsfolie midt under ribba hvis du ikke har ribberist. Sett den tilbake i ovnen og skru ned til 150 grader.
Kl 12.30 setter du den ned til ca 75 grader. Stek videre i 4 timer til kl 16.30
Pass på at det er vann/fett i panna hele tiden, så ikke ribba blir tørr. Fyll på med vann om nødvendig. Nå øser du vann over svoren hvert 5 min ca.
Kl 16.30 er det på tide å få sprø svor.

Nå setter du på potetene.

Sett ovnen opp til 250 grader. Hvis du er nybegynner kan du sette den midt i ovnen. Er du trent kan du sette den høyere. I midten har du god kontroll, men det tar noen minutter ekstra. Sett på grillen. Sett deg foran ovnen og pass på. Ikke forlat ovnen ett sekund. Den feilen har tusenvis gjort før deg. Når svoren popper som popcorn er den klar. Begynner den å bli svart på sidene før den har poppet ferdig så legg litt aliminiumsfolie over det området. Kjøp gjerne en gassbrenner om du er redd for å ta ut ribben for tidlig. Da kan du få sprø svor på de rutene som evt ikke har blitt sprø. Sett den ganske tett inntil i 2-3 sekunder på hver rute.
Legg ett klede over ribben og la den hvile.

Skjær 2-3 små snitt på tvers på julepølsene. Legg medisterkaker og biter av julepølser i en ildfast form med noen klatter smør midt i ovnen på 200 g og stek til  potetene er ferdig. Snu de iblant.5 minutter før potetene er ferdig varmer du surkålen. (Sjekk koke/trekketiden på dine poteter. )

Ellers finnes det nok like mange måter som hjem. Jeg har også prøvd å koke den før steking. Den ble saftig, men mistet mye smak synes jeg.

Det varierer også hva folk liker å krydre med. Noen bruker f.eks. hvitløk. Personlig syns jeg det blir feil i en tradisjonell oppskrift til julaften. Noen liker også å ha grønnsaker i formen til god kraft senere.

Nb! Jeg bruker å følge med på facebookgruppen fram til kl.16 på julaften, så blir du i villrede er jeg der for deg :).

Lykke til :)

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 



0 Kommentarer

















Reduser matbudsjettet med 1/3 ( Slik reduserte jeg mitt)

  • 10.11.2016, 16:58

Slik reduserer du matbudsjettet med 1/3

Mange lurer på hvordan jeg kan ha så lavt matbudsjett hver gang tråder kommer opp om dette på facebookgruppen Mat fra bunnen.

Jeg har redusert vårt husholdningsbudsjettet fra 6500 til 4500-4700.

Min kjære som er flink med penger bruker å si at man blir ikke millionær i å spare millioner men å spare kroner og det er veldig mye sant i det.

Jeg ser hele tiden at trenden i facebookgruppen  er at:

"Jeg vil lage kjempegod middag, som ikke koster mye, som er sunn og som ikke tar noe tid".

Vel, slik er ikke virkeligheten dessverre. Noen krav må man fire på om man ønsker å spare. Ikke hver dag nødvendigvis , men noen dager i uken. Budsjettet handler heller ikke bare om middag men også andre ting mange unner seg i hverdagen som brus, dyre pålegg, spise ute, "ekstramat" som dyre youghurter osv. Det er mange moteprodukt i butikkene som koster mer enn det smaker.

MÅL:

Definer målet for sparingen. Det kan feks være å bli kvitt gjeld, kjøpe/pusse opp hus, ferieturer eller rett og slett å unne seg mer av andre ting man ønsker å bruke penger på. La hele familien din bli involvert slik at de lærer seg gleden av å spare og det å nå målet man setter seg.

SETT NÆRING ETTER TÆRING :
Første prioritet er å finne ut hvor mye du nå bruker pr mnd på husholdning/mat/snop/spise ute osv. La oss feks si at dere er en familie på 4 som pr idag bruker 6500 på mat. Dere ønsker å redusere til 4500

SLIK STARTER DU:

Sett opp summen dere ønsker å bruke hver uke, ikke omvendt hvor dere handler og ser på beløpet etterpå. La oss si dere ønsker å bruke 1200 pr uke.
Se først over hva dere MÅ ha som feks toalettruller, bind, vaskemidler osv. Skriv opp på en handleliste og summere ca beløp for dette. Beløpet du nå har til overs kan du nå benytte på mat og drikke.

LAG UKESMENY!
Sett opp ukesmeny feks søndag. Se godt gjennom hva du har fra før. La ikke fryserens innhold bli verneverdig. Det er å spare seg til fant. Men la to dager stå tomme. Disse to dagene benyttes til flere rester av middager og til gjenbruksmiddag som jeg kaller det.

.
.

GJENBRUKSMIDDAG:
er feks når du har rester av hvitsaus og fisk hvor du lager grateng dagen etter, rester av brunsaus og grønnsaker blir til brun lapskaus tilsatt rester du har liggende av kjøtt eller rimelige pølser. En gjenbruksmiddag kan feks også bli omelett, pytt i panne, stekt ris osv. I dette bruker du grønnsaker som begynner å bli slappe, pålegg som går ut på dato osv. Hver uke bør du sette av ca 200-300 til lagringskjøp.  Feks større forpakninger av kylling, fisk osv eller fyll opp med tørrvarer og krydder.


HALVERINGSKUNSTEN:
Tenk godt gjennom menyen din. Prøv å ha middager hvor du kan halvere ett produkt en dag og ha resten i en annen middag en annen dag. Man trenger ikke å fylle på i en gryte bare for å fylle på. Halveringskunsten kan også brukes på kjøtt og fisk osv. Trenger man virkelig 500 g i en gryte eller kanskje det går like fint med 300 gram og fylle på med annet? Skjær alt kjøtt i mindre biter så ser det mer ut og smaken spres bedre. Man trenger kanskje ikke en hel løk, en hel paprika osv for å smakssette maten ?Alle slike små ting monner mer enn man skulle tro.


MAT I SAMSVAR:
Mange spiser veldig store mengder kjøtt kontra tilbehør. 4 kjøttkaker til 2 poteter er feil vei å gå. Snu heller på det. Fyll på med grønnsaker. Nb Frosne grønnsaker er rimelig og ingen synd. Spesielt i vinteråret inneholder de mer næring enn ferske grønnsaker så dette er vinn vinn situasjon. Du kan også forvelle egne grønnsaker


PÅLEGG:  Her er det mye å hente. Pålegg er dyrt. Man trenger ikke ha 10 pålegg i kjøleskapet. Man kan skille mellom hverdagspålegg og pålegg til helg. Man trenger heller ikke to pålegg på brødskiven som feks både ost og skinke. Her spiser vi feks kun egg, røykalaks osv når det er helg. Påleggssalater lager jeg selv. Det er mye billigere og bedre enn å kjøpe. Oppskrifter finner du i bloggen. Mange vil også ha mye å tjene på å gå over til butikkens egne billigmerke

KVALITET KONTRA KVANTITET:
Ta en vurdering for det for deg er viktig med kvalitet/kvantitet. Ønsker man å spare kan man ikke alltid gå for de dyreste produktene selv om de i en del tilfeller smaker bedre. La meg gi noen eksempler fra mine prioriteringer. Jeg handler økologiske egg og økologisk kylling. Dette går både på smak og dyrevelferd. Istedenfor så handler jeg feks butikkens eget merke på pølser istedenfor en annen kjent produsent jeg syns er bedre. Om du vil handle dyre pølser må du kanskje akseptere å spise mindre pølser enn det du hadde lyst på. Da må du spørre deg selv om smak eller mengde er det viktigste fra produkt til produkt (dette vil helt sikkert variere fra ting til ting.

.
).

RESTER/ Å KASTE:
Rester ble også nevnt med tips lenger opp. Har du 1-2 kjøttkaker igjen etter middag så ikke kast. Ha feks en tom boks i fryseren du legger kjøttkaker (eller hva det skulle være) hver gang du har en rest. Plutselig har du en hel middag til familien på restene. Noen middagsrester egner seg godt til lunsj dagen etterpå. Grønnsaker man ikke får brukt opp kan forvelles og legges i fryser. Fløte som går ut kan fryses i boksen eller i isterningposer. Slutten  på brunost en kan fryses og er perfekt å ta opp til når du skal ha feks en god viltsaus. Gulost kan rives og fryses og ha på pizza senere. Har du kjøtt som går ut samme dag så stek det og frys ned. Bruk tid på å tenke over hva du kan gjøre for å bevare istedenfor å kaste.

.
.

..OG ALT BARE FORSVANT
På facebookgruppen Mat fra bunnen ser jeg veldig ofte at når noe godt lages så forsvinner alt samme dag før det rekker å nå fryseren. La heller hele familien få en smaksprøve hver og ta heller opp feks rundstykker til helgens frokost eller lunsj eller la de feks ha fylt horn i matpakken endag istedenfor brødskiver på skolen. De trenger det ikke hver dag men iblant for variasjonens del.
Selv om melk/juice er godt trenger man ikke å drikke en liter av det hver daglig. Det er faktisk mot sin hensikt på alle måter. Man kan fint drikke vann til mange måltider eller en rimelig saft innimellom til avveksling.
Smoothie og slikt kan fort bli dyrt å innføre som frokoster. Det er fort gjort å dra på seg vaner som vil koste endel ekstra.  Man trenger ikke feks 3 epler om dagen selv om epler er godt.  Det finnes andre og rimelige måter å fylle tomrommet i magen på. Lær familien din at "det er ikke bare å forsyne seg fritt av absolutt alt". Det vil komme feks barn til gode den dagen de skal flytte ut. De skal aldri gå sultne men de må ikke velge fra øverste hylle hele tiden. Innfør 1 fast handledag. La resten av familien forstå at det blir ikke mer påfyll før det av det som er " godt ". Ha forskjell på helg og hverdag.


MEN HVA SKAL JEG LAGE TIL MIDDAG? JEG HAR IKKE SÅ MYE FANTASI?

HER finner du link til 30 middager til under 70 kr for familie på 4:
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1476109340_middager_under_70_kr_.html

Du finner også middager til 50 kr i bloggen som jeg har startet opp med nylig. Disse ligger ikke samlet.

70-80 % av middagene i bloggen koster mindre enn 100 kr for familie på 4.

Generelle tips:

Generelle tips:
1. Ikke handle når du er sulten og heller ikke uten handlelapp.
2. Ha til enhver tid kontroll på hva som er i fryser, skuffer og skap
3. Ha noen raske middager på menyen så du ikke tyr til take away
4. Lag store kvanta med middager og frys ned
5. Butikker har ofte ulike ting de velger å holde prisene fast nede på. Finn ut av dette og handle bevisst produkter bestemte steder.
6. Ikke kast mat bare fordi den har gått ut på dato  ( med kylling gjør jeg unntak). Lukt- smak- se
7. Ha god kontroll på prisene til forskjellige butikker. Handle smart.
8. Kast ikke rester
9. Spis mindre av det som er godt
10. Handle mat som er utgått på dato. Varmebehandle det og spis eller frys ned samme dag. Nb biff er stort sett best når den er utgått.
11. Ikke kjøp hel og halvfabrikata. Det meste fordyrer maten og smaker ikke godt jmf  hjemmelaget. 
12. Innfør vegetardag
13. Melkemat er billig. Innfør gjerne en dag.
14. Rødt kjøtt max 1 gang i uka.
15. Bak brød. Det tar ikke lenger tid å bake 4 enn 1
16. Ikke at jeg inviterer til handelslekkasje men bor du i nærheten kan du halvere utgiftene på å spare en del på å handle i Sverige.  Se forøvrig svensketråden i facebookgruppen.
17. Om du har mulighet kan du handle feks egg og annet  hos endel lokale bønder.  Stort sett billigere.
18. Studer kvitteringen. Ofte er produkter mye billigere eller dyrere enn hva vi tror. Dette vil hjelpe deg mht videre handling.
19. Husk å sjekke KILOPRIS, ikke enhetspris.
20. Følg med på tilbud via div tilbudsapper, reklameaviser eller nett og benytt dette i planlegging av ukesmeny og den ekstra potten på 2-300 du setter av til å fylle opp det du er tom for.
21. Fryser er ett must! Selv har jeg to. Det du sparer første mnd kan fort bli nok til en ny eller brukt fryser neste mnd. Invester i en.
22. Benytt egne handlenett fremfor butikkens poser som bare er reklame for de uansett.
23. Handle stor pakning kontra liten pakning.  Her er det veldig mye å hente feks på smør, knekkebrød, mais osv osv. Bli kjent med dette neste gang du handler.
24. Høst alt du kan og har muligheter til. Fisk din egen fisk om du har tilgang og høste og foredle fra egen hage om du har.  Skogen er for alle!
25. Har du en velfylt fryser? Spis ut av fryseren 2 ganger pr år der du handler svært lite ved siden av.
26. Lag alltid nistepakke både på jobb og tur.
27. Ikke kjøp vann på flaske. Det finnes helt gratis i springen
28. Handle kun 1 gang i uka
29. Har du en "innvandrerbutikk" i nærheten så bruk den. Grønnsaker, olje og krydder er ofte billigere.
30. Handle aldri på kreditt.

Innlegget er IKKE ment til diskusjon. Innlegget er kun tanker og tips som kan være nyttig. Du kan velge å bruke de eller la være :)

Hva er dine beste sparetips? Bruk gjerne kommentarfeltet her på bloggen:)

Lykke til



23 Kommentarer

















Mine 15 mest populære gjærbakstoppskrifter

  • 15.10.2016, 11:20

Jeg har valgt å samle mine mest populære gjærbakstoppskrifter i ett innlegg så de blir lett å finne igjen for dere.

Om dere går helt nederst i innlegget og trykker på Del vil det være lett og fort for dere å finne igjen når dere trenger det raskt.

Oppskriftene har fått helt tilfeldig nummering.

1. Rundstykker

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1473771328_rundstykker.html

2. Sukker og kanelbriks

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1474456878_sukker_og_kanelbriks.html

3. Hevefrie tebriks

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1462450218_hevefrie_fylte_tebrik.html

4. Niste og sandwichbrød
(Får ikke lagt inn bildet av uviss grunn)

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1471352515_nistebrd_sandwichbrd.html

5. Supersaftige grove rundstykker

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456002576_supersaftige_grove_ru.html

6. Luftige tebriks

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455150935_luftige_tebriks_av_ta.html

7. Ciabatta

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455312047_ciabatta_avtanja.html

8. Fylte fine horn

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455459511_fylte_ost_og_skinkeho.html

9. Foccachia

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455629809_foccacia_av_tanja.html

10. Vannkringler  (myke inni)

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1475673676_vannkringler.html

11. Halvgrove håndtverkere

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456061750_halvgrove_hndtverkere.html

12. Baguetter

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455816897_baguetter_av_tanja.html

13. Klippekrans/kringle

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455816549_flettekrans_kringle_m.html

14. Grove fylte horn

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455818474_grove_fylte_ost_og_sk.html

15. Brioche

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1475757983_brioche.html

Hva er grunnen til at jeg bruker Tipo 0 mel/pizzamel i en del av oppskriftene mine?
Forklaring kommer nedenfor. Der dette melet er brukt kan det ikke forventes samme resultat om man bruker vanlig hvetemel.

I Italia (og en del andre land) blir melet klassifisert etter hvor mye av mineralene som er igjen etter bearbeidingen av kornet og hvor fint melet er malt. I Italia brukes klassifisering fra 00 til 4. Det italienske 00 melet har et lavere innhold av mineraler en det norske, det vil si at det er benyttet større andel av kornets innerste kjerne i melet. Dette innholdet måles i "aske masse" (utmalingsgrad). I norsk siktet hvetemel ligger utmalingsgraden på ca. 78 %, mens det italienske melet har ca. 65 % for Tipo 0 og helt ned i ca. 55 % for Tipo 00. Med andre ord bruker vi i Norge mer av hele kornet i hvetemelet vårt og mindre kjerne enn for det italienske 00 melet.

Siden det italienske kornets innhold av kjerne er høyere vil det også ha et høyt innhold av protein. Det er i melets kjerne at glutenproteinene ligger og det er dette proteinet som danner nettverk og holder deigen oppe når den hever.

I tillegg til et høyt innhold av gluten vil også mel som dyrkes i tørrere og mer solfylte områder ha et høyere falltall (forklistringsevne) enn norsk mel. Forklistringsevnen sier noe om kvaliteten på stivelsen (glutenet) og deigens evne til å oppta fuktighet. Falltallet stiger under kornets modning, og er høyest mellom gulmodning og fullmodning. Det som man vil oppdage ved å bruke italiensk mel til baking av pizzadeig, foccachia etc. er at man kan tilsette mer vann i deigen, noe som også er med på å gi et luftigere og sprøere resultat.

Oppsummering.
Melets bakeevne ligger i kjernen på kornet. Mel som inneholder mye glutendannende protein og stivelse med stor forklistringsevne ved opptak av væske, gir god bakeevne. Italiensk mel har en større andel av kjernen i seg og dermed en helt annen bakeevne - så enkelt og så komplisert...



0 Kommentarer

















30 middager under 70 kr for fam på 4

  • 10.10.2016, 16:22

Man kan lage god hjemmelaget mat uten å "blakke seg" helt. Som tidligere alenemor som måtte snu på krona lærte jeg meg å lage rimelig mat.
I oppskriftene som legges ut her taes det som forutsetning at man velger de rimeligste produktene som butikkens egne merker samt
frysevarer istedenfor fersk der det et gunstig økonomisk.. Du bruker selvsagt produkter du vil etter økonomi og lyst.
Det er tatt i betraktning at man har mel og krydder hjemme fra før.
Om man lager ukesmeny og ser over ingredienser slik at man kan feks bruke en halv paprika ene dagen og en halv paprika en annen dag så sparer man mye penger. Oppskriftene er beregnet prismessig mht hva som nøyaktig er brukt i oppskriften.

1. Gammeldags ertesuppe

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1473262334_gammeldags_ertesuppe.html

2. Meksikansk gryte.(mild. Kan tøffes opp med chili og hvitløk)

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456312050_meksikansk_gryte_av_t.html

3. Pølsegryte

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456070333_plsegryte_av_tanja.html

4. Pølse og purregrateng

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1474657081_plse_og_purregrateng.html

5. Grønnsaksgrateng

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1461077628_grnnsaksgrateng.html

6.Brennende kjærlighet

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456232855_brennende_kjrlighet_a.html

7. Ovnsomelett

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456001112_ovnsomelett_av_tanja.html

8. Sei i høstsaus

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456154178_sei_i_hstsaus_avtanja.html

9. Seibiff

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455721379_seibiff_av_tanja.html

10. Pytt i panne med pølser

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1474530270_pytt_i_panne_med_plse.html

11. Stekt ris med egg og grønnsaker

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1472054638_stekt_ris_med_egg_og_.html

12. Hybelgryte med orientalske smaker

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1465311262_hybelgryte_med_orient.html

13. Skinke omelett

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1460561116_skinkeomelett.html

14.Fiskesuppe

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456922746_mild_kremet_fiskesupp.html

15. Grove hverdagspannekaker

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456756823_grove_hverdagspanneka.html

16.Mektig brunsaus-lapskaus

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456310928_hurtigversjon_brun_la.html

17.Lettvint jukse-rømmegrøt

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456247596_rmmegrt_av_tanja.html

18. Pannemix med skruestuing

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456222279_pannemix_med_skruestu.html

19. Pizzabaguetter

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1474997169_pizzabaguetter.html

20. Pølse og baconpizza

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1472399122_plse_og_baconpizza.html

21. Fylte meksikanske pannekaker

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1474387540_pannekaker_med_meksik.html

22.  Orientalsk pytt

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1463584032_orientalsk_pytt.html

23. Kylling pasta penne

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1471365467_kyllingpasta_penne.html

24. Lady og landstrykeren

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1465838073_lady_og_landstrykeren.html

25. Pølsepanne med spaghetti

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1464622182_plsepanne_med_spaghet.html

26. Pasta med karbonadedeig pytt

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1460652951_pasta_med_karbonadede.html

 

27. Pasta bolognese kortversjon

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456069973_spaghetti_bolognese_a.html

28. Tomatsuppe

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1462464705_mild_tomatsuppe.html

29. Sellerirot suppe med bacon

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1461855114_sellerirotsuppe_med_b.html

30. Pasta di parma

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456404352_pasta_di_parma__av_ta.html

 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 

 



8 Kommentarer

















Tips til farging av egg

  • 17.03.2016, 13:12

Gule egg: løk med skall i kokevannet eller konditorfarge
Røde egg: rødbeter eller konditorfarge i kokevannet
Grønne: spinat eller konditorfarge i kokevannet.

Man kan tegne på egg ved å feks bruke konditorpenner  (Panduro) eller vanlig tusj.

         Tanja



1 Kommentar

















Tørk din egen frukt

  • 25.02.2016, 15:48

Liker du å spise frokostblandinger med tørket frukt eller liker du å spise sunnere snacks som eplechips med kanel ? Kjøp en sopp og frukttørker eller stek div frukt i stekeovnen på varmluft på 55 grader. Hvor lang tid det tar avhenger av frukten og tykkelsen på de fint snitta fruktskivene.



2 Kommentarer

















Å få ut mat av krabbeklør

  • 23.02.2016, 14:01

Leddet nærmest selve kloa kan være vanskelig å knekke opp. Ett lite knepp på oversiden av leddet ordner dette raskt og smidig uten å knuse skall i småbiter.



0 Kommentarer

















Kunsten å lage brun saus

  • 17.02.2016, 15:20



 

Kunsten å lage brun saus. Av Tanja

Å lage god hjemmelaget brun saus er en kunst som læres via trening og gode råd.
Til de uerfarne som ønsker hjelp bruker jeg å gi noen generelle råd. Bruk teflonpanne da det gjør det lettere å ikke la den brenne seg. En tresleiv er best å bruke. Smelt smør og ha i lik mengde mel. I starten er det lurt å ha max middels/litt over middels varme. Rør hele tiden og ikke gå fra. Ha kraft eller vann ved siden av deg. Når den er brunet så dra gryta av plata. Hell i væske mens du rører til tykkelsen du ønsker. Lett å brenne seg på dampen så bruk hanske om du er redd for det. Nå kan du leke med krydder, dijonsennep,soyasaus, brunost, fløte, rømme osv..alt etter hva du liker og hva du skal ha. Etterhvert lager du mange ulike sauser av dette.  Sausen bør småkoke 20-30 min for å få bort melsmaken.  Lykke til.



4 Kommentarer

















Tips heving av utbakt gjærbakst

  • 15.02.2016, 14:45

For ekstra god heving fyll kjøkkenvasken med varmt vann og sett stekebrettet  med utbakt bakst over.



2 Kommentarer

















Tips til gjærbakst

  • 15.02.2016, 14:32

Hvis du vil unngå at deigen fester seg til hendene kan du bruke engangshanske eller ha litt olje på hendene.



0 Kommentarer

















Tips til fritering av innbakt

  • 15.02.2016, 08:32

Ved fritering av mat med tempurarøre  som feks innbakt kylling eller fish & chips lønner det seg å bruke pølseklype i stål. Da holder du feks kyllingfiletbiten med klypa i ca 10 sekund før du slipper. På denne måten unngår du at biten fester seg fast i noe slik at alt blir bare klin☺



0 Kommentarer
















Dette er en blogg for alle som vil lære å lage mat fra bunnen, eller få inspirasjon til dette. Her kommer vi til å legge ut mange nye og fristende oppskrifter. I menyen kan du velge oppskrifter og navigere deg frem til alle våre deilige oppskrifter, oppdelt i kategorier.

Vårt mål er å hjelpe og inspirere flest mulige til å lage mat fra bunnen, isteden for posemat, ferdigmat og halvfabrikat.

Se gjerne vår facebookside og bli medlem HER!





Bær Dessert Drinker Fisk Forrett Frokost Gjærbakst Glutenfritt Grilling Gryter Internasjonal mat Jul kaker Kjøtt Kylling Lettvint middag Lunsj Ovnsretter Pasta Pizza Pålegg Salater Sauser Sjømat Skalldyr og skjell Småkaker Supper Sylting Tapas/fingermat Tilbehør Tradisjon Ukesmeny Vilt




Søk i bloggen



Følg oss

bilde bilde bilde


Oppskrifter

Arkiv



Design og koding

Albertine L. Vestvik

hits




Design OG KODING av Albertine Løseth Vestvik ©