hitsMin fantastiske mat & opplevelsesreise til Middelfart-Fredricia i Lilleblt

 • 05.06.2018, 18:57

Annonse

Jeg var så utrolig heldig å få delta på LillebæltUnplugged på et opphold i Middelfart- Fredricia.
Opplevelsene var blant annet å besøke gården til Michelinstjerne-kokk Gassner, spise på restauranten deres Ti trin ned, besøk og bespisning på Gourmetrestauranten Fænøysund, båttur med to dyktige kunnskapsrike menn fra Vends motorik og natur  musical på Fredricia teater og et besøk på Coctailbar.

Jeg valgte å ta med meg en av mine administratorer i facebookgruppen Mat fra bunnen Tina Furuseth for å dele denne fantastiske opplevelsene med meg.

Bildene i saken er tatt av hovedsaklig Tina Furuseth og noen av meg selv Tanja Foss.

Les om vår fantastiske reise og se bildene.

Vi reiste med båt fra Larvik i skinnende sol.

Fra Hirtshals til ankomststedet var det 28 mil på flott motorvei. Vi rett og slett suste gjennom det deilige danske landskapet.

Vi ble innlosjert på et hotel som heter Cromwell Middelfart


Man kan jo ikke føle seg annet enn velkommen med en slik hilsen


Her er litt fra rommene og utsikten


Første kvelden fikk vi en bedre middag på hotellet med nydelig vin


Hotellet hadde en helt tydelig økologisk linje både mht mat og drikke.


Maten ble servert i hyggelige omgivelser


Etter et godt måltid dro vi videre med taxi til Fredricia teater.


Vi var så heldige å få lov å se Prince of Egypt. Dette var et vakkert stykke å både se og høre.

Da musikalen var ferdig var vi invitert rett ned i gata til Coctailbar for en forfriskende drink i varmen.
Da ble jo fristelsen stor til å prøve akkurat denne.


En drink med blant annet granateplefrø. Ser den ikke deilig ut?


Mettet av reise, mat og opplevelser valgte vi å dra tilbake til Cromwell Middelfart og dele en flaske vin, inntrykk og litt betroelser på balkongenn mens vi så solen gå ned.

Dagen etter våknet vi atter til en dag badet i både sol og opplevelser. Jeg var helt fra meg av forventning og nyskjerrighet.

Først inntok vi en rask, god og økologisk frokost på hotellet.


Etter frokost ble vi hentet av en representant fra Vends teknik som arrangerer div utflukter blant annet på havet. For ei jente som er oppvokst ved havet men nå bosatt i de dype skoger gledet jeg meg vilt til en dag med sjøluft i solen.


Vi ble geleidet om bord av to svært blide og imøtekommende menn fra Vends motorik og natur.


Vi lærte masse om både det som vokser på havets bunn og historien fra stedet. Vi fikk også smake på skudd fra blæretang som vissnok skal være bedre enn en vitamintablett.

Vi fikk tilbudet om å dykke og snorkle selv men vi overlot den jobben til Mads mens vi nøt utsikten.


Hvis du tar turen til dette området anbefaler jeg deg å la disse gutta arrangere en opplevelse for deg, der er mye å velge i.

Det nærmet seg lunsjtid og båten tok oss til gourmetrestauranten Fænøysund. Der ble vi møtt av en blid dame som er turistsjefen for området.

Her ser du Fænøysund fra sjøen.


Se på denne maten og på omgivelsene. Jeg lengter allerede tilbake og smiler når jeg ser bildene.


Se.. noe så lekkert vi fikk servert


Her er noen bilder fra området


En blid, mett og bustete meg gjør meg klar til å dra tilbake til hotellet.


Da vi var trygt plassert på hotellet igjen begynte det å krible noe voldsomt i magen av forventning.
Neste trinn på programmet vårt var nemlig et besøk på gården til ekteparet Gassner som driver restauranten Ti trin ned som innehar en Michelinstjerne.

Hjemme hos ekteparet Gassner.


Noen blir starstrucked av popstjerner og filmstjerner, men jeg.. - jeg blir starstrucked av en kokk som dette og jeg rødmet som en skolejente da jeg spurte om å få ta "selfie" av meg og han.


Varmt som det var fikk vi servert egenprodusert saft av tindved. Å benytte seg av den ekstremt sunne bæren tindved er langt mer utbredt enn i Danmark enn i Norge.

Her er litt bilder fra gården


Det var utrolig interessant å gå rundt på jordene og snakke med Gassner og se på alt han dyrker og høre hvordan han konserverte alt for bruk i restauranten gjennom hele året.
Han og kona gjør alt selv på gården uten ekstern hjelp, så de drifter gården på dagtid og restauranten på kvelden. Alt de dyrker er dyrket økologisk og de luker alt selv. Han hadde tro på å nesten pine grønnsakene litt for vann da han mente at de da kjempet mer og at det ga et resultat med enda mer smaksrike grønnsaker. Det viktigste for de med å dyrke økologisk var for å ha en jord å dele videre med kommende generasjoner.
Jeg likte at vi hadde samme filosofi når det gjelder barn og læring, nemlig at de ikke skal presses men om de har lyst å bli med så tar man en halvtime-time ekstra for å lære bort det man kan.

Etter en times tid var det på tide å dra  videre til restauranten deres Ti trin ned.

Det var litt stas da han kjørte oss dit selv. Vi fikk en biltur i området hvor han viste oss det nye stedet ved sjøen restauranten skal flyttes til i februar neste år.

Fra bilturen


Så ankom vi Ti trin ned


Stilen var enkel men med dansk design.


Se så tøft bestikk


Her får du se bilder av maten vi spiste. Jeg kan dessverre ikke beskrive den da der ikke forelå noen konkret meny og min dansk ikke er så stødig.

Først kom en sommelier til bordet med 3 champagner og fortalte om disse hvorpå vi kunne velge hvilken vi ville ha.

Jeg må bare vise dere bilde av en forventningsfull Tina


Her kommer bilde av maten på løpende bånd.
Vi fikk servert mange forskjellige viner til de forskjellige rettene.


Vi finn slike for å rense ganen før forretten.


Forretten


Hoverretten


Desserten
Dette er den beste desserten jeg noensinne har spist. Helt perfekt for min gane.


At maten var himmelsk skal det være liten tvil om og servitørene og sommelieren var profesjonell til fingerspissene.
Du burde absolutt prøve Ti trin ned om du besøker  området og har lyst på en helt spesiell opplevelse.

Vi forlot restauranten like fornøyde og mette som "restaurantkatten" som lå utenfor. Jeg sendte en stille tanke til katten min hjemme og syns brått litt synd på den, haha.

Vi falt raskt i søvn og dagen etter avsluttet vi oppholdet med hotellfrokost.


Jeg vil rette en stor takk til sponsorene våre for at vi fikk delta på denne turen som var så rik på opplevelser og hygge.

VisitLillebælt https://www.visitlillebaelt.com/ln-int/middelfart-fredericia/tourist

Comwell Middelfart
Vends Motorik & natur
Restaurant Fænøysund
Colorline

En spesiell takk til Jonas Grønlund Eriksen for flott skreddersydd opplegg0 Kommentarer

Boken Tanjas mat kan bestilles n

 • 14.05.2018, 08:42

Annonse
😊     14 MAI - BOK OG BURSDAG    😊

Det er med en enorm glede og store elefanter i magen at jeg på min egen bursdag kan presentere boken min for dere 😊

  ❤  Boken Tanjas mat kan du bestille nå ❤

Bestill her : https://www.tanum.no/_tanjas-mat-tanja-foss-9788248922018?utm_source=matfrabunnen&utm_medium=ekstern

Om du liker oppskriftene mine så bestill boken idag til redusert pris😊. Jeg håper at du bestiller kanskje både til deg selv og noen du er glad i.

Rett etter sommeren foreligger min nye kokebok, Tanjas mat. Bildene av maten er nye og tatt av en proff fotograf og den blir gitt ut via Kagge forlag. I boken finnes det 100 oppskrifter på de mest populære og etterspurte rettene mine på bloggen og i facebookgruppa Mat fra bunnen. Du kan forhåndsbestille boken allerede nå, så er du garantert et eksemplar med en gang den kommer ut❤

Boken kommer til å koste 399,-, men om du forhåndsbestiller via Tanum-linken her får du den for 349,-. Boken skal etter planen foreligge primo august.

Scrolle ned og trykk Del på innlegget så blir jeg glad :)

Bestill her:https://www.tanum.no/_tanjas-mat-tanja-foss-9788248922018?utm_source=matfrabunnen&utm_medium=ekstern3 Kommentarer

Historien om Mat fra bunnen - facebookgruppen og bloggen

 • 13.05.2018, 12:51

Historien om mat  fra bunnen, facebookgruppen og bloggen

Bakgrunnen for at alt startet :
I august 2013 stod jeg i en handlekø i varmt vær og kikket tilfeldigvis og i kjedsomhet ned i handlevognen til de som stod i nærheten. Jeg så frossenpizzaer og suppeposer og jeg tenkte : "Herlighet, er dette hva folk spiser til middag?" Jeg ble forvirra og lei meg og tenkte at dette MÅ jeg gjøre noe med.

Og så da :
I starten la jeg til venner og bekjente. Jeg turte ikke poste noe selv. Jeg var skilt og alenemor med begrenset økonomi som ufør og barna kalte middagene: "mamma lager av det hun har nr 316". Lite visste jeg da at mange av disse oppskriftene jeg tok mål på skulle bli veldig populære blant andre folk. Det tok vel et år før jeg turte å poste noe innlegg om mat, og jeg mener de to første fikk 2 og 3 likes og nærmest ingen kommentarer. Etterhvert ble oppskriftene kjempepopulære, og det å samle de på printscreen både for meg og admins når medlemmer spurte ble til slutt uholdbart. Albumene på Facebook var bare ikke bra nok for det. I februar 2016 beit jeg i det sure eplet og bestemte meg for å lage en blogg for å lagre oppskriftene i. Så både jeg og admins lettere kunne finne de igjen når medlemmer spurte etter de. Det hadde nå begynt å gå opp for meg at folk likte det jeg delte og det var egentlig et sjokk. Jeg skulle jo egentlig bare moderere gruppen - ikke være en som folk skulle bruke oppskriftene til.

Struktur:
Jeg har hele tiden hatt en tanke om at Mat fra bunnen skulle skille seg ut positivt. Dvs det skulle være en gruppe for matglede og felles læring, uten trolling som det ellers er mye av på nettet. Det skulle være en gruppe der folk fant glede og trygghet når de postet innlegg. Derav er også flere tusen netttroll fjernet. Fordi dere skal ha det bra og få den positive oppmerksomheten dere fortjener.

Admins har kommet og gått. Nesten helt fra start har jeg hatt med meg min høyre hånd Grethe Langlie. I starten var vi enige om å "ikke bry oss med så mye med hverandre privat", men heller å jobbe for gruppa sammen. Etterhvert har hun som er en generasjon eldre blitt nærmest som en mammaskikkelse etter min egen mor døde. Hun hjelper meg med sitt falkeblikk over Mat fra bunnen gruppen og også over admingruppen...og meg. Hun har stått last og brast hele veien. Etterhvert kom også Jenny Myhren til admingruppen. Hun ble etterhvert en del av det jeg kaller ledergruppen blant admin/Mat fra bunnen. Jenny er roen og sakligheten der jeg kommer til kort, og et anker både for Mat fra bunnen gruppen, admins og ikke minst for meg personlig. Jeg har møtt Jenny flere ganger og hun har blitt en sann venn. Jenny og Grethe er selvsagte i ledergruppe, men er også med å bistå i bloggen for å gjøre den bedre på diverse måter.
Ledergruppa har bestått av flere forskjellige, opptil 5. Grethe og Jenny har vært med hele veien. Idag består den også av fantastiske Gro Anitha Smedbakken og Knud Hvidberg Syvertsen. De er fantastiske og vi vet de vil utrette mye framover.

Admins rolle:
Vi har hatt et hav av fantastiske admins. Jeg takker alle som har vært og som er pr idag. Hvem som er kan du til en hver tid se i medlemmer, men også ved at de har en stjerne festet ved navnet sitt. Og ja.. De ER stjerner. De liker, kommenterer og hjelper alle dere som legger ut noe i facebookgruppen. De gjør det gratis og på sin fritid av sin idealisme for å hjelpe dere og for å passe på at ingen troller med dere.

Slik fungerer gruppen:
Vi har ansvarsvakter fra 8 til 23 på hverdager for å hjelpe og betjene dere og fra 11-23 på helg/helligdager/ferie.
Vi har god morgen tråd der vi ønsker dere god morgen og spør om deres frokost og hvordan været er.
Vi har daglig middagstråd der dere kjapt kan fortelle hva deres middag er, og dere kan bli inspirert av andre. En av mine middager vil alltid ligge til inspirasjon i den. Vi setter enormt stor pris på likes og kommentarer i denne tråden, da den tar hele dagen for den admin som har tatt den på seg.

Vi svarer på et titalls pm hver dag om hvorfor ditt og hvorfor datt. Om alle leste reglene kunne vi brukt vår tid så MYE mer konstruktivt.

Hver gang du ber om en oppskrift og jeg eller andre admins linker ut så er det min oppskrift, likeså er middagene i middagstråden mine oppskrifter. Jeg håper du liker de og prøver de.

Jeg er ufattelig takknemlig for alle medlemmer som bidrar med sine egne fantastiske oppskrifter og bilder på facebookgruppen og utrolig rørt og takknemlig over alle dere som liker og lager takkeinnlegg på mine oppskrifter. Dere rører meg langt inn i sjelen. Blir så glad.

Fortsett å dele og gi av dere selv. Dere er gull verdt alle sammen.
Stor klem.

Legger ved link til en tidligere presentasjonsvideo av meg selv her :
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/v_1508344658_videopresentasjon_av_tanja_foss.html0 Kommentarer

4 valentinesmenyer 2018 (3 retters)

 • 13.02.2018, 21:39

Valentines har nok kommet til Norge uansett om man liker det eller ikke. Men hvorfor ikke sette av dagen eller kvelden til å pleie din kjære ekstra godt? Har du ikke en hjertens kjær kan du gjøre stas på en venn.


Meny 1
Forrett : Het hummersuppe
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455222788_het_hummersuppe_av_ta.html


Middag : kveite med tilbehør
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455215091_sitronpepret_stekt_kv.html


Dessert: Sjokoladepudding
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1486807973_sjokoladepudding___mektig_og_smaksrik.html


Meny 2

Forrett : kamskjell med sellerirotpure og bacon
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1481900686_kamskjell_med_selleri.html


Middag : Plankebiff
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456497125_plankebiff_for_to_av_.html


Dessert: creme brulé
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1462214318_creme_brule_med_bring.html


Meny 3

Forrett: Blomkålsuppe med serrano og parmesan
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456327437_blomklsuppe_med_serra.html


Middag: indrefilet av rådyr
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1494086436_rdyr_indrefilet_med_bjrnebrsaus_fltegratinerte_poteter_aspargestopper_og_granareplefr.html


Dessert : sitronfromasj
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456241451_sitronfromasje_av_tan.html

Meny 4 Budsjett

Forrett:  spinatsuppe
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1517920509_kremet_spinatsuppe.html


Middag : lady og landstrykeren
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1465838073_lady_og_landstrykeren.html


Dessert : himmelsk lapskaus
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455146023_himmelsk_lapskaus_av_.html


Ha en fin valentines alle sammen0 Kommentarer

30 tips til skolemat

 • 29.01.2018, 07:57

Er du en av de som sliter med f barna til spise skolematen sin?
Med en liten ekstra innsats kan du f tilbake en tom matboks og f hjem unger etter skolen som ikke "dr av sult" fr middag. Ta gjerne med barna og ungdommene p kjkkenet, for mye av dette klarer de fint lage selv ogs.
Variasjon er stikkordet til f tomme matbokser i retur er min erfaring.
Som mamma selv tror jeg kanskje skolematen er noen av de beste minnene mine barn kommer til dra med seg inn i fremtiden.


1. Grove fylte horn
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455818474_grove_fylte_ost_og_sk.html

2. Fine fylte horn
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455459511_fylte_ost_og_skinkeho.html

3. Matpakkevafler med havregryn.
Rren kan st i kjleskapet flere dager. Bare rr litt i den s blir den god som ny.
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1496558196_havregrynsvafler.html

4. Matpakkevafler med rug og gulrot.
P samme mte som over kan den st flere dager i kjleskapet.
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1487086223_gulrot_og_rugmelsvafler.html

5. Amerikanske pannekaker.
P en ekstra slitsom dag kan man friste med noe litt ekstra godt selv om det ikke er anbefalt spise hver dag.
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1487176706_amerikanske_pannekaker.html

6. Pastasalater er veldig populrt blant mine barn. De mest populre hos de kommer her.
Kylling tandoori pastasalat
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1500735430_kylling_tandoori_pastasalat.html

7. Gresk kremet pastasalat
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1459846561_gresk_kremet_pastasal.html

8.Kylling og baconsalat med epledressing
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455149205_kylling_og_baconsalat.html

9. Kylling og karri pleggssalat
Den trreste, kjedeligste brdskive omgjres til magisk med denne knallgode karri og kylling pleggssalaten
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455383978_karri_og_kylling_bagu.html

10. Bacon og kyllingsandwich
Denne er s god og mettende at den er en middag verdig
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456084150_sandwich_med_kylling_.html


11. Hevefrie tebriks
Til skolemat anbefaler jeg bytte ut med 30-40 % grovt. Disse kan du fylle med masse forskjellig feks pizzafyll, tacofyll,  ost og skinke osv
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1462450218_hevefrie_fylte_tebrik.html

12. Kyllingwraps med god marinade og dressing.
Wraps er iallefall veldig populrt blant mine. Her kommer noen forslag til fyll
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456757695_kylling_wraps_med_dre.html

13. Chilibollewraps
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455983889_chilibolle_wraps_med_.html

14. Her med viltskav og nydelig dressing.
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455148372_viltskav_og_grnnsaker.html

15. Sommersalat med egg
Salat er populrt hos mine.
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1497452172_sommersalat_med_egg_og_dressing.html

16. Kyllingsalat med karridressing
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456324254_lun_kyllingsalat_med_.html

17. Csarsalat med balsamicokrutonger
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1473788394_csarsalat_med_balsami.html

18. Lrdagssalat
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1473526690_lrdagssalat.html

19. Pizza er populrt. Bytt feks ut med 20 % grovt mel. Her kommer noen forslag
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1492975687_studentvennlige_pizzasnurrer.html

20. TV pizza
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1476796886_tvpizza.html

21. 80 tallspizza
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455649691_80_tallspizza_av_tanj.html

22. Eggerre
Forbruket av kologiske egg er STORT hos familien Foss. Men hva gjr vel det nr egg inneholder alt du trenger minus c vitamin? Send med en appelsin i tillegg.
Vi bruker feks salatblad, rret, laks og salami til eggerre.
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1459850179_eggerre.html

23. Spr og saftige hvitlksflak
Disse er kjempepopulre i heimen til div salater.
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1515102348_superraske_spr_og_saftige_hvitlksflak.html

24. Hjemmebakt brd er mye mer fristende en kjpt. Tenk hvor godt en lun brdskive med brunost og melk faktisk er. Her finner du mange brdoppskrifter for enhver smak. De fleste brdene vil bli godt likt av barn.
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/baking_brd.html

25. Smoothies
Barna mine elsker smoothies i alle varianter. Dette er en fin mte f i seg masse vitaminer p. Send med en smoothie i flaske p de spesielt harde dagene. Bruker du fryste br om morningen holder den seg god og kald utover dagen.
Her finner du flere oppskrifter.
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/frokost_smoothie.html

26. Skrelt og oppskjrt frukt er alltid populrt. Sprinkle litt sitronsaft over s unngr du at det blir brunt.
Feks ett kaneldryss over eplebtene er populrt hos oss.

27. Grnnsaker er mer innbydende og lettere spise nr de deles i tynne staver. Send med en liten boks med dip feks basert p yoghurt eller kesam s blir det mye bedre spise.

28. Srg for en variert matboks med mange farger og nok "plukkemat" som de har tid til putte i munnen i ett vanlig friminutt eller etter gymtimen.

29. Middagsrester er utrolig populrt i matboksen hos oss. G sammen med foreldrene i klassen og spleis med 10-20 kr hver til en rimelig mikroblgeovn med helt enkle funksjoner.

30. Det finnes varmematbokser f kjpt om de ikke har micro i klasserommet. Varmmat er undervurdert skolemat i Norge ikke minst n p vinteren.

Jeg hper at disse tipsene kan hjelpe deg og dine barn til mer inspirerende og mer varierte nistepakker.
Som mor selv ser jeg iallefall hvor stor pris mine egne setter p omtanke og tid brukt p skolematen deres.
Lykke til :)1 Kommentar

Vinner av konkurransen

 • 28.01.2018, 21:00

Og hvem var så heldig å vinne gavekortet på 1000 kr på Vertshuset Tvällen ????

Fanfare....

Jo det var Torill Bodding som var så heldig å vinne denne gang :)
Ta kontakt på pm eller på bloggmailen Torill så jeg får din adresse.
Del gjerne litt av matopplevelsen i et innlegg på facebookgruppen Mat fra bunnen om du vil men det er ikke noe krav :)
Kos dere masse
Klems:)2 Kommentarer

Vinn gavekort p vertshuset Tvllen

 • 27.01.2018, 16:23

Annonse

          VERTSHUSET TVÄLLEN

- en matopplevelse i særklasse!
Villsvin fra egen hage, bjørnekjøtt og et rikt utvalg av vilt, fugl, fisk og vegetar.

Ved å skrive en kommentar på innlegget  (scrolle helt ned her i innlegget), kan DU vinne et gavekort på 1000 kr på vertshuset Tvällen :)

Vinner trekkes i morgen søndag 28.01.18 kl 21.
Vinner annonseres her i bloggen i eget innlegg i morgen kl 21.

Les om min egen matopplevelse hos Tvällen her : http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1516722837_vertshuset_tvllen__en_matopplevelse_i_srklasse.html


Foto: Tvällen23 Kommentarer

Vertshuset Tvllen - en matopplevelse i srklasse

 • 23.01.2018, 17:07

Annonse

Ett serveringssted med villsvin fra egen hage, bjørnekjøtt og ett rikt utvalg av vilt, fugl, vegetar og fisk - hvor ofte finner man ett slikt  sted?

Jeg tok med 9 av mine nærmeste på julebord på Tvällen i en hektisk førjulstid. Forventningene var skyhøye fordi to av de jeg tok med meg hadde vært å spist der før og de skrøt uhemmet over den høye kvaliteten på maten og det store og spennende utvalget. Det ble en vakker kjøretur dit gjennom ett nydelig snødekt naturlandskap.
Selv om dette stedet ligger i de svenske skoger er det bare en kort kjøretur fra grensa.

Tvällen dukker liksom helt plutselig opp midt i all naturen. Den fulle parkeringsplassen viser likevel at MANGE  finner veien hit. Skal du besøke stedet i høysesongen er det lurt å bestille bord.

Rett innenfor døren møter du Anki og hennes svært blide og serviceinnstilte personale.

Her er litt av julestemningen som møter deg


Aller først vi litt gløgg og pepperkaker før vi ble vist til bordet som var bestilt. Barn og ungdom valgte cola på glassflaske mens de ikke-kjørende voksne bestilte en øl.

Så var det bare å gjøre seg klar til flere runder med kald og varm mat.

Her er mange eksempler på det vi fikk å spise:

Fisk
3 sorters sild ,varmrøkt kaldrøkt  innkokt og gravet laks ,reker laksepate skalldyrsmousse

Vilt/kjøtt kaldt
Pastejtårta,kalvesylte,
Rullesylte,ulika sorter pateer som feks bjørnepate',viltpate'
kylling & andepate' og
julepate'.

Røkt elg, røkt villsvin,røkt bjørn,røkt and ,røkt lam,villsvinscarre jegarskinke,  hvitvinspølse, elggpølse ,løkpølse

Dessertbord
Ulike sorter godis og småkaker, kolapannacotta, ris a la Malta, saftsaus, julekake samt kaffe, te og gløgg.

Alle rettigheter som feks tradisjonsrikt svensk øl og akevitt.

Her er noen bilder. Lokalet er litt mørkt og intimt så det var ikke så lett å ta klare bilder  men her ser du noe av det?

Hvor mange ganger har du feks sett dette før?


Man føler seg jo bare velsignet heldig når man åpenbarer slike syn.


At dette ble en fest for smaksløkene er det ikke mye tvil om.
Vi satt vel i 3 timer og spiste tror jeg og det var en meget takknemlig forsamling.

Merk: De har julebord både på dagtid hvor man kan ta med barn men også på kveldstid om man vil være bare voksne.

Stedet i seg selv var helt spesielt innredet.

Her ser du litt av det

Bakgrunn

Jeg ba Anki ( en av eierene fortelle litt om stedet og dette var det hun fortalte :

" Vi har haft tvällen i 19 år den 1 maj 2018.
Vi är tredje ägarparet på 40 år som tvällen varit restaurang .
Vi har högsäsong (sommar maj-aug  & julbord i nov/dec sedan lågsäsong i jan-april  och sep -okt)
Sommartid och till julbord är det bäst att beställa bord !
Både jag och min man är kockar 😉vi har 4 barn och 4 barnbarn 3 av våra döttrar hjälper oss från och till + att vi har anställda
Lite av ett familjeföretag .
I framtiden kommer vi att även ha byggt ett bageri /café med en ny terrass med utsikt mot sjön .
Vi fick erbjudande om att ta över tvällen av en fd arbetskamrat till Lasse när de skulle gå i pension .
Vi har en vildsvinsfarm .
Just under lågsäsong har vi en mindre a la carte men i mars/april byter vi till en större ny a la carte meny . "

Vi takker Anki og Lasse med personale for fantastisk mat og service. Vi sees garantert igjen.

Her kan du lese mer om Tvällen med blant annet åpningstider, meny  og hvordan du kommer deg dit:

http://www.tvallen.com/0 Kommentarer

Vertshuset Tvllen - en matopplevelse i srklasse

 • 23.01.2018, 16:53

Annonse

Ett serveringssted med villsvin fra egen hage, bjørnekjøtt og ett rikt utvalg av vilt, fugl, vegetar og fisk - hvor ofte finner man ett slikt  sted?

Jeg tok med 9 av mine nærmeste på julebord på Tvällen i en hektisk førjulstid. Forventningene var skyhøye fordi to av de jeg tok med meg hadde vært å spist der før og de skrøt uhemmet over den høye kvaliteten på maten og det store og spennende utvalget. Det ble en vakker kjøretur dit gjennom ett nydelig snødekt naturlandskap.
Selv om dette stedet ligger i de svenske skoger er det bare en kort kjøretur fra grensa.

Tvällen dukker liksom helt plutselig opp midt i all naturen. Den fulle parkeringsplassen viser likevel at MANGE  finner veien hit. Skal du besøke stedet i høysesongen er det lurt å bestille bord.

Rett innenfor døren møter du Anki og hennes svært blide og serviceinnstilte personale.

Her er litt av julestemningen som møter deg


Aller først vi litt gløgg og pepperkaker før vi ble vist til bordet som var bestilt. Barn og ungdom valgte cola på glassflaske mens de ikke-kjørende voksne bestilte en øl.

Så var det bare å gjøre seg klar til flere runder med kald og varm mat.

Her er mange eksempler på det vi fikk å spise:

Fisk
3 sorters sild ,varmrøkt kaldrøkt  innkokt og gravet laks ,reker laksepate skalldyrsmousse

Vilt/kjøtt kaldt
Pastejtårta,kalvesylte,
Rullesylte,ulika sorter pateer som feks bjørnepate',viltpate'
kylling & andepate' og
julepate'.

Røkt elg, røkt villsvin,røkt bjørn,røkt and ,røkt lam,villsvinscarre jegarskinke,  hvitvinspølse, elggpølse ,løkpølse

Dessertbord
Ulike sorter godis og småkaker, kolapannacotta, ris a la Malta, saftsaus, julekake samt kaffe, te og gløgg.

Alle rettigheter som feks tradisjonsrikt svensk øl og akevitt.

Her er noen bilder. Lokalet er litt mørkt og intimt så det var ikke så lett å ta klare bilder  men her ser du noe av det?

Hvor mange ganger har du feks sett dette før?


Man føler seg jo bare velsignet heldig når man åpenbarer slike syn.


At dette ble en fest for smaksløkene er det ikke mye tvil om.
Vi satt vel i 3 timer og spiste tror jeg og det var en meget takknemlig forsamling.

Merk: De har julebord både på dagtid hvor man kan ta med barn men også på kveldstid om man vil være bare voksne.

Stedet i seg selv var helt spesielt innredet.

Her ser du litt av det

Bakgrunn

Jeg ba Anki ( en av eierene fortelle litt om stedet og dette var det hun fortalte :

" Vi har haft tvällen i 19 år den 1 maj 2018.
Vi är tredje ägarparet på 40 år som tvällen varit restaurang .
Vi har högsäsong (sommar maj-aug  & julbord i nov/dec sedan lågsäsong i jan-april  och sep -okt)
Sommartid och till julbord är det bäst att beställa bord !
Både jag och min man är kockar 😉vi har 4 barn och 4 barnbarn 3 av våra döttrar hjälper oss från och till + att vi har anställda
Lite av ett familjeföretag .
I framtiden kommer vi att även ha byggt ett bageri /café med en ny terrass med utsikt mot sjön .
Vi fick erbjudande om att ta över tvällen av en fd arbetskamrat till Lasse när de skulle gå i pension .
Vi har en vildsvinsfarm .
Just under lågsäsong har vi en mindre a la carte men i mars/april byter vi till en större ny a la carte meny . "

Vi takker Anki og Kalle med personale for fantastisk mat og service. Vi sees garantert igjen.

Her kan du lese mer om Tvällen med blant annet åpningstider, meny  og hvordan du kommer deg dit:

http://www.tvallen.com/0 Kommentarer

Ett hotell med sunnhet, mosjon og velvre i fokus

 • 05.01.2018, 14:26

Annonse

Trenger du tid for deg/dere selv langt i "ingenmannsland" i Finnskogens dype skoger? Trenger du pfyll og inspirasjon til sunn mat og gruppetimer som setter kroppen og velvre i sentrum?

Da kan jeg anbefale deg ta ett opphold p :

Finnskogtoppen velvrehotell

 


Jeg valgte ta med meg min 16 r gamle datter i en hektisk frjulstid, for finne ro til de gode samtalene. Og for bare ta vare p oss selv og hverandre med mat, trening og et deilig spaanlegg.

Her er resepsjonen. Betjeningen var svrt hyggelige.

Vi bodde p en nydelig suite med 2 soverom, oppholdsrom og bad med boblebad og dusj.

Utsikten var ett kapittel for seg selv.


Her ser du litt fra suiten.


Hotellet var preget av en svrt avslappet atmosfre. Her kler man ser rett og slett ned istedenfor opp, omtrent som p en hyttetur. Det var helt vanlig se folk g rundt p hotellet i badekpe og tfler eller se de sitte i en stol foran peisen med en bok med ullsokker og beina trukket godt oppunder seg.


Det var utrolig mange koselige steder bare sitte og slappe av og det var veldig lett bli kjent med folk i en s avslappet atmosfre. Jeg ble kjent med mange og flere var stamgjester over flere r og var der 7-8 dager i strekk for hvert opphold


Her ser du litt av stedene man kan slappe av med en god samtale eller en god bok.


P Finnskogtoppen er det mye man kan delta p om man vil. Men man kan ogs la vre og bare kjre sitt eget lp etter behovet man har. Jeg brukte rett og slett det frste halve dgnet p sove, for det hadde jeg behov for.

Her ser du ukeprogram for aktiviteter da jeg var der.


For hver dag var det ogs oppslag i resepsjonen mht dette.


Jeg og min datter tilbragte aller mest tid her.


Bassenget var oppvarmet til en svrt behagelig temperatur og boblebadet var romslig og innbydende. Vi var der flere ganger i dgnet og atmosfren var rolig og behagelig fritt for styende barn. Det meste av lyd her var noen skvulp eller lav samtale. Rolig bakgrunnsmusikk ga ro i sjelen. Vi vekslet mellom svmmebassenget, varmt/ kaldt gbasseng, dampbadstu og vanlig badstu.
Garderobene var forresten ogs veldig lekre, men det glemte jeg visst ta bilder av.

S var det maten da. Her er det virkelig mye sunn inspirasjon hente. Her trenger man heller ikke bekymre seg mht laktoseintoleranse. Det serveres 3 mltider pr dag. I tillegg finner du skler med frukt til enhver tid samt div spennende te og ogs kaffe.
Her er noen bilder.


Finnskogtoppen tilbyr ogs en rekke spabehandlinger, men disse benyttet jeg meg ikke av denne gang. Du kan lese mer om de p sidene deres.
Det finnes ogs temauker og div pakketilbud. Man kan ogs dra hit p dagspa noe jeg kommer til gjre i fremtiden siden jeg ikke bor s langt unna.

Du kan lese mer om Finnskogtoppen og bestille deg et opphold her p deres egen side : https://www.finnskogtoppen.no


Jeg takker Finnskogtoppen velvrehotell for det givende oppholdet.
Vi sees igjen.0 Kommentarer

Hvilke nye kniver befinner seg p mitt kjkken ?

 • 03.01.2018, 19:45

Annonse

Jeg hadde egentlig fått noen år på baken før jeg skjønte verdien av skikkelige gode kniver på kjøkkenet. Det finnes flere gode merker der ute men jeg har sett at et knivmerke har vært mye omtalt på facebook- gruppen Mat fra bunnen, og har derfor hatt lyst å teste de.

Så hvilke kniver er det ?


Her ligger "herlighetene" foran dere.

Nemlig Victorinox kniver


Victorinox er et anerkjent merke innen kokke- og kjøkkenkniver og en av de ledende produsentene på  markedet. Knivene har ofte blitt anbefalt av medlemmer på facebookgruppen mat fra bunnen.  Jeg har derfor ønsket meg Victorinox fordi det sies å være et godt valg for nybegynnere og hobbykokker blant annet fordi den gode kvaliteten gjør knivene godt egnet for daglig bruk.

Hvilket forhold vi har til matlaging varierer. Noen elsker å kokkelere mens for andre er det bare ett nødvendig onde. Det som er sikkert er at i uansett hvilken bås du er så vil det lette arbeidet ditt betydelig og gi ett bedre resultat når du bruker kniver av god kvalitet. Jeg husker første gangen jeg fikk prøve en skikkelig kniv etter hybeltilværelse som ung med dårlige kniver - det var nesten ett sjokk.


Skaftene er laget av rosentre og er verdsatt for sin høye kvalitet langt tilbake i tid. Rosentreets tetthet, styrke og naturlige innhold av olje gjør den ideell for produksjon av knivskaft.

Skaftene er også polerte for hånd, noe som skaper en glatt overflate.

Victorinox har livstidsgaranti mot material- og produksjonsfeil. Dette er gode og slitesterke kniver. Det er likevel viktig å huske på at redskaper av høy kvalitet krever godt vedlikehold.
Jeg håndvasker alltid kniver av god kvalitet. Dette er også viktig for skaftet.

Jevnlig skjerping og sliping sørger for at knivene holder seg skarpe og effektive.  Anbefalingene sier at om du opplever at treverket blir tørt, kan du smøre det med olivenolje.

Det er utrolig viktig at knivene ikke bare ligger slengt i en skuff der de vil bli sløve. Kjøp en knivblokk med flere kniver eller ett magnetoppheng hvor du kan feste de fast.


Skal du velge bare en kniv ville jeg gått for santekukniven eller evt kokkekniven.
Det neste på listen å prioritere er grønnsakskniven og brødkniven.
Det er kjekt å ha mange kniver for ulikt bruk.

Mange ledende kjeder selger knivene og man finner de også lett etter et søk på nettet.

Jeg kan trygt anbefale deg Victorinox kniver.0 Kommentarer

Enkel bestikklomme

 • 30.12.2017, 20:30

Endel av oss er ikke så fingerferdige når det kommer til dekor. Da er det godt å vite at det finnes enkle tips til feks serviettbretting der ute.

Du kan bruke både tøyservietter og papirservietter.  Til selskap foretrekker jeg å bruke i tøy men som er rimelige så de kan byttes ut når det trengs uten at det svir i lommeboka.

Slik brettes denne steg for steg.

Her er en serviett

Det er en fordel om du stryker de. Det har jeg ikke gjort her da jeg bare skal vise prinsippet.

Brett den slik.

Ta tak i høyre hjørne nede og brett mot midten

Ta tak i øverste høyre kant og dra den over mot venstre øverste kant

Snu servietten rundt

Ta tak i de to nederste hjørnene og brett de mot midten. Ta de to øverste hjørnene og brett over den nederste.

Her kan du gjerne ta deg tid til å stryke for en fin press eller du kan jukse litt og bare knyte den med en sløyfe slik jeg har gjort her.

Da er det bare å legge den til høyre for tallerken og legge bestikket ned i lommen.2 Kommentarer

Mat & kulturreise til Romania

 • 15.11.2017, 13:33

Annonse

Jeg var s utrolig heldig f tilbud om og f sponset en reise til Romania sammen med noen f andre av turistkontoret i Romania.
Jeg tenkte at det var jammen en fin mulighet, for der har  jeg aldri vrt og har heller ikke tenkt s mye p det som reiseml. Det er jeg veldig glad for n for Romania hadde langt mer by p enn hva jeg trodde av severdigheter.

Foto: Yvette -Marie Solem
Instagram: https://www.instagram.com/yvettesolem/
Tilknyttet : http://www.reiseliv.no/

Jeg skal frst skrive om og vise litt av maten. I Romania kan man spise bde tradisjonell mat og mer internasjonal mat / fusion.

Ett internasjonalt lunsjsted i Bucuresti som jeg ble begeistret for med sin mat fra bunnen var dette stedet i sentrum.


Utvalget var litt som vi er vant med i Norge p lignende lunsjsteder og jeg er ekstra begeistret for spisesteder hvor man ser mye fra kjkkenet.

Her er litt av hva de hadde.

Foto : Yvette - Marie Solem
Instagram : https://www.instagram.com/yvettesolem/
Tilknyttet:http://www.reiseliv.no/

I hjertet av Bucuresti fikk vi beske denne restauranten.


Restauranten var en morsom blanding av rumensk folklore og fusion.
Jeg ble helt FORELSKET i noe jeg aldri har smakt fr, nemlig hvit geitost. Det var helt fantastisk og er du glad i ost anbefaler jeg at du prver f tak i det.

Her fikk vi menyen p norsk.


Istedetfor en forrett hver, fikk vi mange forretter satt foran oss p bordet som vi skulle nyte i felleskap.
Disse forrettene var mitt absolutte mathydepunkt i Romania. Etter min gane stod forrettene til terningkast 6.
Kyllingpateen var helt magisk.

Her er noen bilder av forrettene.


Dette er andeconfit.


Her var det ogs ett pent kjkken.

Det tradisjonelle rumenske kjkkenet.

Det er et kjkken preget av forskjellige kulturer: Overfrte oppskrifter fra de gamle grekerne, romerne som ga Romania sitt navn, sakserne, som slo seg ned i srlige Transylvania, tyrkerne, som i rhundrer dominerte Romania, men ogs slaviske og ungarske naboer. Alle disse pvirkningene er gradvis blandet inn i en variert og rumensk mattradisjon.

Rumenere tar mat og spise sammen veldig serist. Selv om de rumenske tradisjonelle retter er kraftig kost, er det er helt ndvendig for enhver seris beskende smake p noen av de tradisjonelle matrettene.

P landsbygda bruker folk fortsatt leirkjeler og jernkjele for matlaging. Alle grnnsaker er ferske og kommer rett fra egen hage. Det er synd komme i Romania og bare g p restaurant og spise pizza eller kinesisk mat. Selv om maten er enkel i smakene og rustikke s skal jeg love deg at du blir iallefall mer enn mett nok. Det var sjelden jeg klarte spise opp.

rstidene generelt pvirker maten. Om sommeren og hsten har markedene friske grnnsaker og frukt som kommer fra lokale grder. Reddiker, vrlk, poteter, brennesle, spinat, salat, tomat og agurk kan man kjpe i april og mai. Fra slutten av mai til slutten av september er det et stort utvalg av frukt : kirsebr, aprikoser, jordbr, bringebr, plommer, prer, meloner og vannmeloner, fersken, bjrnebr, blbr, epler, druer, kveder og ntter.

( Fritt sakset fra Visit Romania blandet med egne betraktninger)

Hvit geitost p Maldar Mansion i Maldaresti, Valcea.

Foto Yvette - Marie Solem
Instagram :https://www.instagram.com/yvettesolem/
Tilknyttet:http://www.reiseliv.no/

Fra Maldar mansion.


Spiste blant annet en tradisjonell suppe med blant annet plser og bnner i Draculas barndomshjem.

Foto: Yvette - Marie Solem
Instagram:https://www.instagram.com/yvettesolem/
Tilknyttet: http://www.reiseliv.no/

Avokado og brokkolisuppe.

Foto: Yvette - Marie Solem
Instagram:https://www.instagram.com/yvettesolem/
Tilknyttet: http://www.reiseliv.no/

VIN

Romania er en av verdens beste produsenter av mange deilige viner. Noen av de aller beste vinene er derimot ikke kjent i utlandet.

Romania regnes som en av de eldste vinprodusentene i verden. Det finnes en mengde minnesmerker og funn knyttet til vinkulturen som i enkelte tilfeller kan fres mer enn 6000 r tilbake i tiden. P grunn av de varme, trre somrene har landet et glimrende klima for druedyrking. Siden middelalderen har vin vrt den tradisjonelle alkoholholdige drikken for rumenerne.

Kvaliteten p rumensk vin er svrt god, og vin er billig: Forvent betale 10 til 30 RON for en flaske rumensk vin (?3 - ?8.5). Flere mennesker i turistomrdene lager sin egen vin og selger denne direkte til turistene. Romania er p tiendeplass over verdens 12 beste vinprodusenter i flge et interrnasjonalt vinmagasin.

L

Romania har en lang og stolt historie nr det gjelder brygging av godt l.

Det var tyske kolonister som frst introduserte l i Transylvania. Romania er fortsatt et av de billigste landene i Europa om du nsker deg en halvliter ute p byen.

Hvis du er glad i l, er det greit kjenne til et par rumenske ord: "la halba" er en halvliter og "la sticla" er en flaske. I de fleste barer og restauranter selges halvlitere og flaskel separat.

Forvent betale 2-3 RON ((?0.6-?0.8) for en flaske l p supermarkedet og det dobbelte p en pub. De fleste av de internasjonale lmerkene er brygget i Romania under en lisens, s de smaker noe annerledes enn i Vest-Europa.

BRENNEVIN

Du br ikke forlate Romania uten ha prvesmakt p den lokale brennvinnen "tuica". Den smaker godt og har en farlig og rask effekt p balanseevnen. Tuica er plommebrennevin som settes i de tusen rumenske hjem. Det er prestije ha den beste tuicaen. Nr laget av andre frukter, er tuica vanligvis kalt "rachiu".

"Palinca" er en slags tuica, men er mer raffinert brennevin destillert to ganger og laget vanligvis fra en blanding av frukt. Bde tuica og palinca har eksepsjonelt hyt alkoholinnhold. I Maramures er tuica kalt horinca, men er i hovedsak den samme brennevinen. Selv om mange mennesker vil insistere p at drikken skal destilleres tre ganger fr det kan bli navngitt "horinca".

Andre lokale brennevin  inkluderer : "afinata", "visinata" og "zmeurata"-med ikke s hyt alkoholinnhold. Disse er pseudo-liqeurs ofte servert som aperitif eller dessert, eller rett og slett som et lettere alternativ til "tuica" nr anledningen krever 'unu mic'  dvs et glass av noe.

Disse drikkene er laget ved ta smhagefrukt som blbr - afine - for afinata, kirsebr - visine - for visinata og bringebr - zmeura - for zmeurata og la dem gjre i store glassflasker plassert i solen for to til tre mneder - med mye sukker. Disse drikkene kan noen ganger vre servert med noe av den opprinnelige frukten i glasset og litt sterkere alkohol hellet ned i glasset.
(Kopiert fra Visit Romania)

Selv ble jeg veldig begeistret for Palinca s det har jeg bestemt meg for lage selv neste hst nr plommene kommer.
Hvis jeg er heldig fr jeg kanskje tips og hjelp fra mine nye kontakter der nede slik at den blir skikkelig autentisk.

Hva opplevde vi ?

Mitt definitivt strste hydepunkt historisk/kulturelt var f beske hjemmet til Ceuasescu.

 


Nicolae Ceaușescu (fdt 26. januar 1918 i Scornicești, dd 25. desember 1989 i Trgoviște) var en rumensk kommunistiskpolitiker og Romanias diktator fra 1967 til 
1989. (Wikipedia)

Vi fikk omvisning av en veldig flink guide som fortalte p en levende mte.
Hvert familiemedlem hadde sine egne leiligheter med kontor, bad, soverom osv. Kun spisesalen var felles. Det var ikke vanskelig se at hjemmet var ekstremt pkostet selv om det kommer fra en annen epoke interirmessig.


Jeg skjnte etterp at min lidenskap for lysekroner tok litt overhnd mht hva som ble prioritert ta bilde av, ha ha. Skulle gjerne hatt kloa i en av disse. Det var lysekroner s og si i alle rom det kunne vre naturlig ha.


P den tiden var det nok ikke vanlig andre steder i verden heller ha sitt eget spaanlegg hjemme, selv om det etter dagens standarder ligner mer p en operasjonssal. Uten tvil svrt pkostet den gangen.
 


Noe av det mest ekstraordinre syns jeg var vinterhagen med tropiske vekster. Vekstene idag er de samme som den gangen og noe m gjres for de er i ferd med g gjennom taket. Det er ganske vondt tenke p at vinterhagen holdt 60 grader ret rundt mens den jevne rumener hadde en innetemperatur p 16 grader p den tiden. Det er kanskje ikke s rart at Ceausecu og konen ble tatt av dage i 1989 da omveltningene i Europa ble ett faktum.


Om du tar en tur til Bucuresti er dette ett sted du absolutt br avlegge ett besk for ett historisk sus.

Folkemuseet

Dette fikk jeg dessverre ikke deltatt p pga div omstendigheter, men her kommer litt kjapp informasjon uansett.

Folkemuseet i Bucuresti: Det nasjonale bygdemuseet ? eller Folkemuseet om man vil  ? i Bucuresti er en opplevelse. Ikke minst fordi det er en fredelig og imtekommende oase i en millionby som kan stresse den aller sindigste. Har du en formiddag eller ettermiddag ledig i den rumenske hovedstaden, ta en tur dit. Omrdet viser landsbybygninger og tradisjonelt levesett fra ulike rumenske regioner og i ulike rumenske folkegrupper

Parlamentet.

Er nest strste bygning i verden etter Pentagon med cirka 1100 rom. Blant disse er 440 kontorer, 4 restauranter, 3 biblioteker, 1 konserthall osv. Det er tilogmed 9 etasjer under bakken. Iflge guiden vr kostet det 3 BILLIONER Euro. Det er s ufattelig mye penger at det er ikke til forestille seg en gang. Hvis man skal p en guidet tur dit s tar det en time bare f sett 5 % sa guiden. Jeg skulle gjerne ha vrt en tur innom for se nrmere.

Etterhvert kom stunden for forlate Bucuresti for dra videre innover i landet. Jeg er stort sett veldig skeptisk til utenlandske sjfrer og trafikk forvrig, men jeg flte meg totalt trygg med vr sjfr som kom fra dette selskapet. De som kjenner meg kan skrive under p at nr jeg fler meg trygg i bil s er det en ren bragd fra sjfrens side, haha.
 


Er du interessert i se mye av landet br du absolutt vurdere bile innover i landet. Opplevelsen p veien med kjre gjennom de ulike landsbyene er en opplevelse og s annerledes enn alt vi er vant til her hjemme, s det er en severdighet i seg selv.

Eksempler p bosteder vi kjrte forbi. Det var som dra langt tilbake i tid.


Brasov
Av rumenske storbyer er Brasov i en klasse for seg selv; en middelalderby som pfrer den beskende samme estetiske nytelse som polske Krakow og skotske Edinburgh. Brasov ligger i hjertet av Romania geografisk, men ogs kulturelt og politisk. Bde byen selv og omgivelsene er noe av det vakreste og hyggeligste Romania kan by p. Med base i Brasov kan du p en uke f med deg det beste p Romanias turistmeny.

Peles slott er ett slott i Karpaten, nr Sinaia, i Prahova County, Romania, p en eksisterende middelalderlig rute som forbinder Transylvania og Wallachia, bygget mellom 1873 og 1914. Innvielsen ble holdt i 1883. Det ble bygget for kong Carol 1.
(Kilde: Wikipedia)

Bilder fra Peles slott og Pelisor Castle.

Dette er det gyldne rommet p Pelisor slott. Hjertet til dronning Maria ligger i den flaggdraperte boksen midt p bildet.
Gullet du ser er EKTE bladgull. Det er nesten ikke til fatte, nesten s man mister helt pusten.

Foto: Lars Rekaa


Viscri

Langt ute i "demarken" kom vi til landsbyen Viscri, et sted hvor tiden virker ha sttt stille. Jeg fleipet med de andre i reiseflget om at her i stillheten fler JEG meg hjemme. Her gikk hnene og hundene fritt ls. Guiden kunne fortelle at prins Charles hadde reist mye i Romania og hadde kjpt seg hus her. De gamle tradisjonene og skikkene str i sentrum og menneskene her lever enkle liv, langt vekk fra maset og kaoset i byen. P mange mter var det som g noen hundre r tilbake.

Noen bilder derfra.


Dette huset er det prins Charles som eier. Det l langs veien ved de andre husene med ca lik standard. S kan man jo spekulere i om han noen gang har tilbragt en natt der. Jeg har vel mine tvil :)

Foto: Yvette-Marie Solem
Instagram: https://www.instagram.com/yvettesolem/
Tilknyttet: http://www.reiseliv.no/

Midt imellom alle husene kom jeg bort i denne "butikken" til en eldre dame. Jeg satser p dagen ble reddet da jeg kjpte ett par med strikka leggvarmere.


Bran - Draculaslottet

Mine barn ble dypt misunnelige da jeg fortalte at jeg skulle hit p besk. Det ble derfor svrt mange sendte Snap herfra. Jeg gikk selvsagt i "turistfella" og kjpte endel suvenirer herfra ;). I tillegg kjpte jeg Draculavin som bare skal f st som minne og til pynt i barskapet.

Draculaslottet finnes i Bran. I landsbyene som ligger rundt Bran verserer det en folketro p onde nder som kalles spkelser, eller ?strigoi?. Inntil for et halvt rhundre siden trodde folk at det eksisterte visse levende mennesker ? ?strigoi? ? som levde normale liv i lpet av dagen, men hvis sjeler forlot kroppene deres om natten, mens de sov, og hjemskte landsbyene og pinte folket i svnen deres. Disse onde ndene hjemskte ofrene fra midnatt til den frste hanen gol, nr evnen deres til skade folket ble svekket.


Med p reisen var ogs reisejournalust Yvette-Marie Solem.

Her kan du lese hennes historie fra Draculaslottet  :http://www.reiseliv.no/destinasjoner/europa/romania-draculas-slott-brasov/

Sigisohara

Sigisohara er vakker og mange vil kalle byen Romanias vakreste. Skjnnheten skyldes frst og fremst omgivelsene; et frodig bakkelandskap med fantastiske kirkefestninger som er imponerende godt tatt vare p. Det merkelige er at byen ikke oversvmmes av turister i samme grad som Sibiu og Brasov. Sighisoara er en perle, en middelalderby s godt bevart at man fr flelsen av virkelig vandre i et levende museum.


Begge fotografiene over og Maldor mansion under er tatt av Yvette-Marie Solem
Instagram: https://www.instagram.com/yvettesolem/
Tilknyttet : http://www.reiseliv.no/

Horezu

Horezu er spesielt kjent for sin keramikk og har en rlig salgsmesse mht det. Vi fikk se en lokal mann lage keramikk som gikk an kjpe for de som nsket.
Vi var ogs innom Maldor Mansion.


Dette var siste dagen fr avreise og etter ett hektisk program var lykken stor da vi kom til ett hotell som hadde massasjemuligheter. Dette var virkelig gull for en trtt kropp. Hadde jeg visst p forhnd at 1 times massasje skulle koste meg bare litt over en hundrings s hadde jeg sannsynligvis prioritert det hver dag.

Vi fly med Blue air.

Viktig informasjon:
Blue air tar ikke kort. Her trengs det valuta for kunne kjpe noe.
Merk ogs at det er ikke en eneste minibank etter du har gtt gjennom kontrollen p flyplassen i Bucuresti.

Jeg vil takke for en flott tur med et flott reiseflge.0 Kommentarer

Hvor og hva handler jeg i Charlottenberg i Sverige ?

 • 16.10.2017, 10:52

Annonse

Siden jeg bor 3 km fra riksgrensa til Sverige får jeg ofte spørsmål på facebookgruppen Mat fra bunnen hvor og hva jeg handler i Charlottenberg i Sverige. Dette skal jeg redegjøre for i dette innlegget. Jeg er veldig godt kjent med svenske varer, priser og butikker da Charlottenberg er like nærme meg som mine norske nærbutikker. Det er derfor helt naturlig for meg å handle en god del av ukens innkjøp hos søta bror.

Det finnes en butikk som uthever seg voldsomt fra de andre mht kvalitet og utvalg - nemlig Eda supermarket.
At butikken ikke er så stor anser jeg også som positivt. Her slipper du å nesten gå deg vill og måtte gå " 3 mil" for å komme til kassa.


På folkemunne herover blir Eda Supermarket kalt Oksen pga dette skiltet.


I Sverige er de jevnt over flinkere til å ha større ferskvaredisker enn vi generelt er vant med i Norge. Dette kan derfor føles som en opplevelse å få gå og se på så mye flott kjøtt. Kvaliteten er dog ikke den samme fra butikk til butikk slik jeg ser det, Eda supermarket fremhever seg voldsomt mht dette syns jeg. Jeg har alltid vært svært fornøyd med alt jeg har kjøpt der.
Personlig tips : Eda supermarket har stort sett alltid tilbud på 5 kg karbonadedeig fra 250-270 kr i ferskvaren. Dette kan du få singelpakket som du vil feks i 500 g poser. Husk å fryse ned karbonadedeigen hjemme samme dag. Jeg kjøper kun karbonadedeig på Eda supermarked da jeg er veldig fornøyd med den. 

Allerede i 2015 la jeg inn en personlig anmeldelse på deres side.


Det er rett og slett ett vakkert syn å se i ferskvaredisken. Personalet har god kunnskap om råvarene og har gode tips til tilbereding av råvarene hvis du spør. De yter lett det lille ekstra og er blide og serviceinnstilte.


Utvalget innen kjøtt er også enormt innen frysevarer.
Mht kjøtt som finnes i Norden finner du blant annet
- Rådyr
- kanin
- hare
- rein
- elg
- lam
- okse
- gris
- skogsdue
- and


Ikke minst er det eksotiske utvalget formidabelt med matvarer de fleste nesten ikke trodde det var mulig å få tak i.
Eksempler på dette er:
- kenguru
- kamel
- struts
- bison
- pytonslange
- krokodille
- villsvinOst

De fleste som handler i Sveige tar med seg ost hjem. Utvalget er større og det er stort sett halv pris fra hva vi er vant til.
Eda supermarket har en egen stor ostedisk plassert ca midt i butikken. Ditt største problem er nesten hvilke lekkerbiskner du skal velge.


Her finner du ofte også den svenske spesialiteten Smørgåstårta og feks deilige smørbrød eller salater du kan ta med som lunsj.


Hvilken osteelsker blir ikke glad av dette synet


Kinamaten i bloggen

Mange av dere som bruker bloggen er begeistret for kinamaten min. Ofte kommer det frustrerte innlegg på facebookgruppen om at medlemmer ikke alltid  finner produktene. Dette slipper du å bekymre deg for på Eda supermarket.


Meieriprodukter

Disse er ca halv pris i forhold til i Norge og utvalget er større, også mht feks laktosefrie produkter.
Feks ekte smør er dyrere i Norge og ett must å ta med hjem om man liker det.
Personlig tips : Laktosefri fløte har veldig lang holdbarhet så det er lurt å kjøpe en kartong eller to som man har i kjøleskapet som back up om man har glemt å kjøpe eller gikk tom. Jeg gjør det selv om jeg ikke har noen laktoseintolerante i hus.

Bakervarer
Disse har stort sett halv pris av Norge og utvalget feks innen kakepynt er større.
Personlig tips 1: Kjøp flere pakker av svensk perlesukker. Dette sukkeret holder seg hvitt og pent også etter steking.
Dette finner du ofte på baksten jeg legger ut.


Personlig tips 2: Kjøp feks hvetemel i 5 kg poser for det er billigst.


Eda supermarket har også kjempegodt utvalg innen div skinke, bacon/flesk og pølser.


Jeg vet ikke om det er flere av dere men jeg blir glad av å se og kjøpe produkter som dette. Dekorativt er det også.


Drikke og godis
Dette er langt billigere enn hjemme og selvsagt noe mange ønsker å ta med hjem.
Personlig tips: Kjøp capri sonne til barna. Dette er ofte svært gode tilbud på og noe man absolutt kan hamstre. Godt likt av de aller fleste unger.
Skal du kjøpe kaffe anbefaler jeg Blå Java (bønner) eller Løfberg lilla. 

Vitaminer er ett kjempemust å handle på Eda supermarked

 


Disk med nedsatte varer pga holdbarhet (både fersk og tørrvare)

Dette er vi egentlig flinkere på i Norge men Eda supermarket har tatt opp vår gode trend. Her kan du gjøre kjempekupp.
Personlig tips: Biffen er best mørnet når den går ut på dato.

Matintoleranser

Utvalget er større og prisene er lavere enn i Norge.

Her er litt flere bilder fra butikken til inspirasjon


Veibeskrivelse
Når du kommer fra Kongsvinger så finner du Eda supermarket som første butikk på høyre hånd like etter tollstasjonen.

Link til hjemmesiden for mer bilder, tilbud og informasjon :
http://edasupermarket.se

Kanskje vi sees ved kjøttdisken på Eda?

Jeg vil takke Eda supermarket så mye for samarbeidet - vi sees igjen denne uken også.

Scrolle gjerne ned og del innlegget med dine venner.16 Kommentarer

10 familievennlige middager til nedfrysing for hverdag og helg

 • 17.08.2017, 17:50

Sommerferien er over og de fleste har kommet tilbake til hverdagen. I hektiske liv kan det være godt å ha middager som så og si er nesten ferdig som man bare trenger å ordne litt tilbehør til.

Det er mange middager man kan gjøre dette med men jeg tar kun for meg noen nå som er litt klassiske familiemiddager for både helg og hverdag.

Jeg legger ved litt tips der jeg syns det trengs for de som er litt usikre.

Du kan gange opp oppskriftene etter eget ønske og behov.

1. Kjøttkaker
Du kan også fryse de i sausen om du vil. Det som er viktig når du fryser i saus er å ta opp kvelden før og varme opp på lav til middels varme for å unngå at kjøttkakene smuldrer seg opp og sausen ikke skiller seg.
Personlig fryser jeg feks ikke kålstuing da jeg ikke liker konsistensen etter frysing, men flere fryser. Jeg tar heller opp ertestuing som jeg lager stort av i slengen.

Oppskrift : http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1497202765_kjttkaker_med_fltesausnykl_rrt_tyttebr_og_poteter.html


Ertestuing
Oppskrift finner du her:http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1475410415_ertestuing.html


2. Fiskegrateng
Mange barns favorittmåltid innen fisk er fiskegrateng. Disse kan du fryse uten å ha stekt først, og bare ta opp og hive rett i komfyren og steke i 40-50 minutter. Jeg fryser ikke med strøet på toppen da jeg syns det kan bli seigt. Jeg har på rett før den går i ovnen.
Du kan fryse i engangs aliminiumsformer eller feks brødformer

Oppskrift: http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455548454_fiskegrateng_avtanja.html


3. Brennsnut
Her kan du lage i flere kjeler med forskjellig kjøtt eller pølse slik at du får mer enn en type middag av dette.
Noen liker ikke å fryse poteter men jeg syns at det er helt greit i dette.
Om du ikke vil fryse poteter så fryser du uten og bare har poteter oppi den dagen du skal bruke det, feks når du har rester fra dagen før.
Ta opp kvelden før og tin i kjøleskapet.

Oppskrift:http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1459412521_brennsnut_av_tanja.html


4. Ertesuppe
Dette er glimrende å fryse. Du kan også variere og ha bacon oppå tilslutt om du ikke kun vil bruke knoke i alt du fryser ned.
Ta opp kvelden før. Beregn 5-7 dl ferdig mengde pr voksen og mindre til barn.

Oppskrift: http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1473262334_gammeldags_ertesuppe.html


5. Pølse stroganogf
Denne er kjempefin å fryse. Hvis du lager opp mye av selve basen kan du variere både med biff, kjøttdeig og svin.
Denne er helt glimrende da den både kan spises med potetstappe, ris eller pasta. En salat til er også godt.
Ta opp kvelden før og tin i kjøleskapet.
Varm opp på lav til middels varme

Oppskrift: http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1491120399_plse_stroganof_med_potetmos.html


6. Fiskekaker
Dette er noe de fleste liker. Det kan også varieres i hvordan det serveres. Det er godt med feks fløtesaus, bare med en rømmeklatt, litt gressløksmør eller feks i pitabrød med grønnsaker.
Har du ikke hyse kan du bruke sei og lage seikaker isteden. Billig og godt.
Ta opp kvelden før, eller senest om morgenen og tin i kjøleskap.

Oppskrift: http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1476173233_fiskekaker_uten_egg_a.html


7. Potetball
Dette foretrekker jeg å lage opp stort av ca mellom september og mai mens det ennå finnes Asterixpoteter. Noen foretrekker Beatepoteter. Du kan fryse potetballene som de er og dele opp i tre og steke i panna, men hvis du vil ha de hele som når du lager de så frys de i kraften som du allerede har trekt de i.
Ta opp kvelden før og tin i kjøleskap.
Tips: Både rotmos og ferdig tilberedt svineknoke kan fint fryses.

Oppskrift: http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1473176407_potetball.html


8. Lasagne
Dette har jeg alltid mye av i fryseren. Perfekt til de helgene man har annet å gjøre enn å stå på kjøkkenet.
Jeg fryser ustekt og uten osten på toppen i engangs aliminiumsformer.
Denne kan du bare ta rett ut av fryseren og steke i 60-70 minutter. 
Jeg legger på osten etter halvparten av steketiden.

Oppskrift: http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455736365_lasagne_av_tanja.html


9. Pizza
Helt fint å fryse. Stek først. Lag opp masse deig og varier med fyllet.
Taes rett fra fryseren og inn i ovnen om du ønsker at bunnen skal bli litt crunchy. Om du vil den skal være mer myk så tin den først.
Jeg legger ved hele pizzakategorien så du kan få inspirasjon til forskjellig fyll
Pizza :http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/middag_pizza.html


10. Viltgeyte
Du kan steke opp en stor steik eller bruke rester av steik til formålet.
Da trenger ikke søndagsmiddagen ta lang tid. Jeg anbefaler at du fryser uten sopp om du ikke liker bløt sopp.Ta ut kvelden før og tin i kjøleskapet og legg den på benken ett par timer før du skal varme opp. Dette forhindrer at sausen lett kan sprekke. Varm opp på lav til middels varme.

Oppskrift: http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1465145681_viltgryte_til_8_perso.html


Det er som sagt utrolig mye som kan fryses bare man løser det på rette måten. Ved interesse skal jeg lage flere slike samlelinker.

Jeg håper du ble inspirert.
Scrolle gjerne ned og del innlegget så du har det til senere.6 Kommentarer

Bakepulver, natron eller hornsalt?

 • 19.07.2017, 22:10

  

Bakepulver (Baking powder) - Hever i 2 trinn. Frste gang i romtemperatur nr man blander rra/deigen, og andre gang mens man steker kaka. Man br derfor la rra/deigen st og svelle litt fr man setter i gang med stekingen. Bakepulver inneholder 2 syrer, natriumdifosfat og monokalsiumfosfat, i tillegg til natron og stivelse. Det gjr at man ikke trenger surmelk eller andre sure ingredienser for at det skal virke. Pga at den hever i 2 trinn gir den en luftigere kake enn natron, det skal ogs gi mykere og seigere kaker.

1 ts bakepulver brukes til 2,5 dl hvetemel (150g).

1 ts bakepulver tilsvarer ts natron.

Eksempel p bakst: Sukkerbrd, sjokoladekaker, muffins.

 

Natron (Baking soda) - M ha noe surt for reagere som f.eks. surmelk, eddik, sitronsaft, kullsyre eller sirup. I motsetning til bakepulver skjer hevingen kun 1 gang med natron. Derfor br man blande alle de trre ingrediensene frst fr man tilsetter vsken s man ikke delegger boblene natronen lager i rra/deigen. Med natron trenger ikke rra/deigen st og svelle.

ts (2g) natron kan nytraliseres med ca 2,5 dl surmelk eller 1 ts sitronsaft eller eddik.

Eksempel p bakst: Sveler, lapper, tykke lefser.

 

Hornsalt - Brukes i deiger med mye fett og lite eller ikke noe vann, flate kaker/kjeks som skal stekes ved relativ hy temperatur. Spalter seg til 3 forskjellige gasser nr det varmes opp til over 60 grader. Dvs at hornsaltet forsvinner i lse lufta nr kakene/kjeksene stekes, men gassene kan lfte med seg litt av deigen p vei opp. Eller den kan etterlate seg mange sm hull som gjr kjeksene ekstra spr og porse.

Eksempel p bakst: Trrkjeks, sirupsnipper, pepperkaker, serinakaker.

 

Hvis du nsker lese mer om kjemien bak de forskjellige hevemidlene s sjekk ut disse sidene:

http://www.naturfag.no/artikkel/vis.html?tid=1087336

http://www.dinside.no/bolig/dette-er-forskjellen-pa-hevemidlene/61208060

http://hverdagen.whiteaway.no/vet-du-egentlig-forskjellen-paa-natron-og-bakepulver?utm_source=facebook&utm_medium=artikel&utm_campaign=blog+vet+du+egentlig+forskjellen+p%C3%A5+natron+og+bakepulver

https://www.abcnyheter.no/livet/2015/04/05/221410/heveguiden-du-trenger

 0 Kommentarer

Ledertreff i facebookgruppen Mat fra bunnen

 • 27.06.2017, 14:44

Dette er ett litt annerledes blogginnlegg enn dere er vant til fra denne bloggen, men jeg syns at ett ledertreff var ett unntak verdig. Selvsagt stod ogs god mat og drikke i fokus denne helgen ogs.
Ledergruppa bestr av meg selv Tanja Foss, Grethe Langlie, Jenny Myhren, Caroline Nordbk og Martine Krogh Odenmark.
Grethe Langlie hadde dessverre ikke mulighet til komme.

Det var ikke med rent lite elefanter i magen da jeg inviterte jentene p hyttetur til meg. For selv om vi samarbeider svrt bra s er det jo ingen garanti for at kjemien klaffer i det virkelige livet. To av de kunne ogs vrt dtrene mine rent aldersmessig😅.

Slik s det ut da jentene kom. Jeg syns balkongen er sommerens viktigste rom.


Jenny kom frst som avtalt. Hun har vrt hos meg to ganger fr s det fltes litt betryggende. Jeg kaller Jenny bare " chill pill" da hun er synonymet for ro og tolmodighet. Eller en jente med beina godt plantet i lse luften som hun sier selv 😅 Etterhvert var de alle p plass, klemmer ble gitt og flasker ble pnet.
Jeg var s heldig f en nydelig bukett med roser 😍
Forberedelsene til middagen hadde jeg gjort klar p forhnd. Valget falt p lage Stroganoff med hyrygg. (Oppskriften kommer en annen dag)

Jeg tror det falt i smak for jeg brukte en hel kilo med hyrygg og likevel var gryta bunnskrapt😅🙈.


Derfor var jeg veldig glad for at jeg hadde laget dessert som vi kunne nyte p balkongen etterp😅
Oppskriften finner du her : http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456241451_sitronfromasje_av_tan.html

 


Praten gled s lett at man skulle trodd vi hadde mttes mange ganger fr. Tonen var uformell, spkefull men ogs nr. Etterhvert dro Martine frem brettspillet Politisk ukorrekt. Det som var litt rart med det spillet var at det ble mer og mer morsomt ut i de sene nattetimer😅. Det kan muligens ogs ha en sammenheng med vin og drinker eller ogs kan Martines latter vre hyst medvirkende😂. Tidvis lo vi nemlig mer av hennes latter enn av spillet. En hyere og mer smittende latter skal du lete lenge etter. Den mer "shady" videoen etter den andre ble postet p admingruppa til resten av adminsene. Innholdet i de er dessverre altfor dryt poste i dette innlegget 🙈😎.

 


Etterhvert begynte fuglene kvitre og det var p hy tid finne sengen. Jeg takket en stille bnn til hyere makter da de annonserte at de skulle p svenskehandel dagen etter. Som eldst i gjengen var jeg ikke lei meg for f noen timer ekstra p yet mens de slo seg ls p shopping😅. Det jeg ikke nevnte var at jeg var sjeleglad for slippe g der med overfylte handlevogner som er ett typisk tegn p nordmenn i Sverige 😂😂.

Men det ser jo ut som de hadde det ganske s moro egentlig


Og forresten... mine forutanelser stemte. Bilen var fylt til randen s bakdelen hang godt ned mot bakken 😅. Disse jentene har blant annet godteri, capri sonne og brus for lang tid framover 😅

Etter litt kaffekos p verandaen syns vi det var helt naturlig leke litt "rosabloggere". Vi har nemlig sett de har s mange lesere s da mtte vi jo  prve fylle deres sko denne dagen 😅.

Siden Caroline er yngst, bruker mest tid p badet p stelle seg og ellers en "flott liten sak" var hun jo dmt til vre motiv.

Caroline " the babe"

  


Midt p dag var det tid for en aldri s liten picnic med jordbr og Prosecco. Jeg mistenker egentlig at picnicken kun var ett pskudd for ettermiddags-prosecco😅.

Vi flte oss som litt p en film


Denne helgen var det ganske behagelig at Caroline har bijobb som bartender. Hun kunne nemlig trylle fram veldig gode drinker.

Mojito


Oppskriften p Carolines mojito :

Til 1 glass mojito:
4 CL lys rom
1 neve mynteblader
1/2 glass knust is
250ml club soda
1 ss sukker
1/2 lime

Skjr 1/2 lime i 4 bter. Knus de sammen med sukker s all saften kommer ut. Knus inn mynte. Hell p med is og rom. Bland godt. Fyll opp med club soda. Bland godt og server.


Vi fikk ogs en deilig strawberry daquiri

Oppskrift 3 glass Strawberry daquiri:

400g fryste br blendes med 8 ss sukker. Bland s inn 12 CL lys rom og 1 glass knust is. Press saften av 2 lime. Blend godt i en blender. Server i kalde glass.


Det var kos innta drinker p balkongens daybed.

Igjen s flte vi oss litt snn rosablogger /slash p film 😅

 


Vi var enige om spise godt men lettvint denne helgen.
Middagen ble denne dagen derfor reker, loff, majones, dill og min egen avokadoaioli.
Jeg trodde det ville bli rester av 4 liter reker men tok igjen feil. Hver eneste reke ble borte😂. Dette er jenter med nringsvett - det er helt sikkert.
Vi koste oss glugg ihjel og inntok mltidet p balkongen ( ja det var stort sett der vi oppholdt oss hele helgen)


Jeg hadde laget klar en ostekake med nttebunn. Den skulle egentlig ha ett lag sjokoladeganasje p toppen men det hadde jeg visst glemt kjpe.
Jeg satte derfor Martine til pynte den med det vi hadde tilgjengelig.


Kvelden fortsatte som kvelden fr med god prat og brettspill og ikke minst mye latter. Kvelden ble ikke avrundet fr solen atter en gang skinte inn p balkongen.

P sndagen kunne jeg konkludere med at helgen hadde vrt en formidabel suksess. Jeg fikk flashback til da jeg var liten og lste venninna mi inne i en redskapsbod for at hun ikke skulle dra hjem 😂. Det var litt samme flelsen liksom 😅

Vi kunne jo jugd sagt at vi elsket hverandre. De fleste av oss har jo fast flge eller nyter singellivet (Martine tar gledelig imot invitasjoner til dates). S vi elsket kanskje ikke hverandre p den mten, men pokker ta s glade vi ble i hverandre og hvor mye vi trives i hverandres selskap 😍
Alder hadde slettes ikke noe si. Det var nok latter og masse prate om.

Slike ledersamlinger i bedrifter er ment som faglig pfyll og sosialisering. Vrt ledertreff hadde vel samme intensjonen, men dersom vi ser bort i fra det faglige pfyllet holdt vi oss helt etter skjema 😂😂

Neste treff er allerede under planlegging men frst og fremst ser vi n fram til Admintreff 2017 siste helgen i juli for hele hurven. Vi har stor tro p at det ogs blir en formidabel suksess 😀

Tusen takk for at dere kom jenter! Og tusen takk for hjelp til ta bilder og for hjelpe til med alt.

I love you big time 💖8 Kommentarer

Hvordan f kiwi til stivne inn i gel

 • 02.06.2017, 16:53

Er du en av de som har hrt eller selv opplevd at geleen ikke vil stivne om du har kiwien liggene i den rennende blandingen?
Her i innlegget fr du vite hvordan du kan stivne kiwien i selve geleen :)


Ostekake med kiwi og smashbunn
26 cm form

Bunn:
1 pose smash (200 g)
7 digestive kjeks (100 g)
150 g smr

Knus grovt kjeks og sjokolade i stavmikser eller p annen mte.
Smelt smret. Vend smret inn i blandingen. Smr en kakeform og hell blandingen i. Sett i kjleskap.


Ostemassen
2 pk Philadelphia ost (400 g)
1 boks seterrmme
3 dl kremflte
250 g melis (ca 4 dl)
1 pk sitrongele

Kok opp 2.5 dl vann. Dra gryten til side og rr inn gelepulveret. Rr til det er godt opplst. La det avkjle.
Bland sammen ost og rmme til en jevn masse. Visp krem av kremflte. Vend kremen forsiktig inn i ostemassen. Vend inn melisen. Ha i den avkjlte sitrongelevsken og vend godt rundt.
Kjenn p kakebunnen i kjleskapet. Har den stivnet heller du oppi ostemassen og brer den forsiktig utover. La ostemassen stivne i 4-6 timer.

Kiwi geleen
1 pk kiwigele
5 -6 kiwi (jeg brukte akkurat 5)

Skrell kiwien p den mten du nsker. Jeg bruker en skarp potetskreller.
Skjr i skiver ca  2-3 mm.

Her kommer trikset:
Ha kiwiskivene i en liten gryte. Ha i vann. Gi dette ett oppkok. La det koke ca 20 sekunder (ikke lenger for da kan de bli delagt). Hell forsiktig kiwiskivene opp i en sil. La de avkjle.
Kok opp 2.5 dl vann i en gryte. Dra gryten til side og ha i pakken med kiwigele. Rr til den er godt opplst.
Nr geleblandingen er avkjlt legger du kiwiskivene i det mnsteret du vil opp ostemassen. Hell over den flytende avkjlte blandingen. Kiwiskivene vil flyte litt opp og flytte bittelitt p seg men dette korrigerer du forsiktig etter at du har satt formen inn i kjleskapet. Br formen s forsiktig s mulig til kjleskapet.


Da er det bare vente 2-3 timer s er den klar til servering. Sett formen p ett kakefat. Fr en smrkniv langs kanten fr du lsner ringen.

Velbekomme. Hper det smaker :)


Scrolle gjerne ned og del innlegget s du har det til senere.0 Kommentarer

Hvordan lage marengs uten egg

 • 15.05.2017, 16:07

Det finnes mange som ikke tler egg, men som gjerne skulle laget marengs til f.eks pavlova.Istedenfor egg kan man faktisk bruke kikertlake. Egg kommer i flere str. Vekten p eggene str alltid p kartongen, og iflge Prior sine sider er vektfordelingen slik: Eggeplomme 30% , eggehvite 60% og skall 10%.

Dvs p egg som veier 50 g, veier plommen ca 15 g og hviten veier ca 30 g. 

I en boks med kikerter er det ca 160 g lake. Det tilsvarer ca 5 eggehviter.

S er fremgangsmten helt lik som med eggehviter. Husk ta vare p kikertene da de kan brukes i matlaging 😉

Kikertlaken m stivpiskes, helst med maskin da det tar noen minutter, tilsett sukker litt og litt mens maskinen fortsatt gr. Og deretter eddik, maizenna og vaniljesukker. Eddik gjr marengsen hvitere og seig inni 😊

Her er min oppskrift p pavlova 😉

120 g kikertlake

200 g sukker

0.5 ts eddik 

1.5 ss maizenna

1 ss vaniljesukker

Forvarm ovnen til 200 g og sett den ned til 100 g fr du setter inn marengsen. Jeg bruker bare stekebrett med bakepapir p og setter det midt i ovnen. La den steke i 1.5 t. Nr den er ferdig stekt, skru av ovnen, og la marengsen st inni og kjle seg ned med ovnsdra p gltt. 

Hper det faller i smak 😊

Jenny4 Kommentarer

Omregningstabell

 • 01.05.2017, 11:29

OMREGNINGSTABELL

Trrvarer:

1 dl hvetemel = 60 g

1 dl sammalt hvetemel = 55 g

1 ss hvetemel = 8 g

1 dl potetmel = 80 g

1 ss potetmel = 12 g

1 dl maizena = 50 g

1 ss maizena = 8 g

1 dl knust brd (rasp) = 50 g

1 dl semulegryn = 70 g

1 dl risengryn = 85 g

1 dl byggryn = 75 g

1 dl havregryn = 35 g

1 dl sm makaroni = 50 - 60 g

1 dl trkede erter/bnner = 90 - 100 g

1 dl kakaopulver = 35 g

1 ss kakaopulver = 6 g

1 dl malt kaffe = 40 g

1 ss malt kaffe = 6 g

1 dl rugmel = 50 g

1 dl hvetkli = 25 g

1 dl hvete helkorn = 85 g

1 dl sesamfr = 70 g

1 dl fint salt = 120 g

1 dl grovt salt = 100

 

Sukker, sirup, honning

1 dl sukker, vanlig = 85 g

1 dl sukker, brunt = 90 g

1 ss sukker = 15 g

1 dl sukrin = 60 g

1 dl melis = 60 g

1 ss melis = 10 - 12 g

1 ss vaniljesukker = 10 g

1 dl sirup/honning = 135 - 145 g

1 ss sirup/honning = 20 g

Sukker til Stevia = halver mengden Stevia i forhold til sukkeret

 

Fett, smr, olje

1 ss fast smr eller annet fett = 15 g

1 ts fast smr eller annet fett = 5 g

1 dl smeltet/flytende smr eller olje = 90 g

1 ss smeltet/flytende smr eller olje = 13 g

 

Diverse varer

1 egg = 50 ? 60 g

1 eggehvite = dl

1 eggeplomme = 1 ss

4 eggehviter = 1 dl

1 dl korinter = 50 g

1 dl rosiner = 70 g

1 dl mandler/ntter = 65 g

1 dl malte mandler/ntter = 125 g

1 dl revet ost = 35 - 50 g

1 ss revet ost = 7 - 8 g

1 dl jordbr = 55 - 60 g

 

Ml og vekt

1 liter = 10 dl

1 dl = 10 cl

1 cl = 10 ml

1 ss = 15 ml

1 ts = 5 ml

kopp = 4 ss

1 kopp = 2,4 dl

1 ounce = 2 ss = 30 ml 

 

Husk at alt dette er ca ml. Det vil alltid vre vanskelig omregne helt nyaktig.

 

Dersom du nsker nye oppskrifter direkte til din epost, trykk p linken:

https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter  2 Kommentarer

Kjernetemperaturer og andre gode rd

 • 20.04.2017, 15:34

Det hersker mye forvirring rundt dette med kjernetemperaturer. Dette skyldes blant annet varierende opplysninger p nettet og at temperaturene som ble brukt i "gamle dager" ikke er i samsvar med dagens standard.
Jeg har derfor prvd sammenfatte en liste til dere basert p grunnlag av egne erfaringer og tillrt kunnskap fra blant annet kokkevenner.
Hvis du stoler p meg kan du scrolle ned og dele innlegget s trenger du ikke fle tvil igjen :)

De viktigste kjernetemperaturene du br huske p er disse:

And  - 57-58 ℃
And confitert - minimum 72 ℃

Bison - 51 ℃

Breiflabb - 48 ℃

Elg rdt - 55-57 ℃
Elg medium - 60-62 ℃

Elg gjennomstekt - 70 ℃

Hjort rd - 55-57 ℃
Hjort medium - 60-62 ℃

Kalkun -70 ℃

Kveite - 50-55 ℃

Kylling - 70 ℃

Kylling kologisk  - 61-62 ℃

Laks - 45-55 ℃

Lam - r-medium stekt (rosa) - 60-65 ℃
Lam - godt stekt (gr) - 70 ℃

Makrell - 43 ℃

Okse - rd - 55-60 ℃
Okse - medium - 60-62 ℃
Okse - godt stekt - 65-68 ℃

Rdyr rdt - 55-57 ℃
Rdyr Medium - 60-62 ℃
Rdyr gjennomstekt - 70 ℃

Reinsdyr - rdt - 55-57 ℃
Reinsdyr - litt rosa inni - 60 ℃
Reinsdyr - gjennomstekt - 70 ℃

Svin/Villsvin - 70 ℃ (Villsvin br fryses ned p -20 ℃ i minst 2 uker fr tilberedning)
Svin - nakkestek pulled pork 96 ℃

Torsk - 50-55 ℃
 

Gode rd p veien:
- Har du ikke steketermometer s kjp ett. Det finnes bde enkle til noen tiere og digitalt.

- Ta ut kjttet av ovnen 3-4 grader fr nsket kjernetemperatur da det ker etter du har tatt ut.

- La kjttet hvile minimum 20 minutter og gjerne lenger. La hvile under klede. Pakk IKKE inn i aliminiumsfolie da det vil fortsette stekeprosessen.

- P kjtt og fjrkre bruner jeg alltid kjttet i panna frst p alle sider om kjttet fr plass i stekepannen. Sett temperaturen p max og ha smr i panna. Vent til smret ligger brunt og stille i panna fr du har i kjttet. Brun 20-30 sekund p alle sider.

- Skal du langtidssteke kjtt (feks lammelr) kan du steke p samme temperatur som nsket kjernetemperatur natten over. Da vil det aldri bli overstekt og du kan servere nr du vil. Anbefaler da ha vske og grnnsaker i formen som du kan sile og lage kraft til sausen p mens det hviler.

- Stikk termometer i den tykkeste delen. Ikke treff evt bein.
- Fra 57 grader kjernetemp s begynner proteinet som binder vske i kjttet brytes ned, s derfra og ut vil kjttet bli trrere jo hyere temp man steker til.

- Personlig foretrekker jeg rdt kjtt og bruker laveste angitt temperatur.

- Er du p jakt etter spesielle oppskrifter? Trykk p Meny i bloggen og skriv i sk. Da kommer det du sker om det finnes i bloggen.

Lykke til.

Scrolle gjerne ned og del innlegget.0 Kommentarer

15 middager p under 20 minutter

 • 18.04.2017, 13:49

Mange lever i tidsklemma mellom jobb, unger som skal kjøres hit og dit, leksehjelp, husarbeid og egne interesser. Fristelsen kan være stor til å ty til ferdigmat.
Dette er dog ikke nødvendig. Her har du 15 tips for de mest travle dagene.

1. Pasta carbonara
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455196575_pasta_carbonara_av_ta.html


2. Pølsepytt med makaronistuing
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455297277_plsepytt_med_makaroni.html

3. Jukserømmegrøt
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456247596_rmmegrt_av_tanja.html

4. Svinefilet og tagliatellesnadder
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1484668262_svinefilet__tagliatel.html

5. Kylling chop suey
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1486388896_kylling_chop_suey.html

6. Pytt i panne med pølser
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1474530270_pytt_i_panne_med_plse.html

7. Kyllingwok med himmelsk saus
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1472140472_kyllingwok__med_himme.html

8. Pasta med karbonadedeigpytt
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1460652951_pasta_med_karbonadede.html

9. Hybelgryte med orientalske smaker
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1465311262_hybelgryte_med_orient.html

10. http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456922746_mild_kremet_fiskesupp.html

11. Tomatsuppe. Tilsett gjerne hardkokt egg eller makaroni
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1462464705_mild_tomatsuppe.html

12. Kyllingwraps
Legg kyllingen i marinade kvelden før så slipper du å vente på den
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455904834_kylling_wraps_med_dre.html

13. Viltskav med tyttebærrømme
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455148372_viltskav_og_grnnsaker.html

14. Pølsepanne med spaghetti
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1464622182_plsepanne_med_spaghet.html

15. Pasta med serranoskinke og ostesaus
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456836074_pasta_med_serranoskin.html

Da håper jeg du fant en eller flere retter du kan ha i din hektiske hverdag :)

Scrolle gjerne ned og del innlegget slik at du har det lett tilgjengelig.2 Kommentarer

15 nye middager under 70 kr for familie p 4

 • 17.04.2017, 13:35

Jeg har tidligere lagt ut 30 middager under 70 kr for familie på 4.
Det virket som ett kjærkomment innlegg for mange så her kommer derfor ett tilsvarende med andre middager.

I oppskriftene som legges ut her taes det som forutsetning at man velger de rimeligste produktene som butikkens egne merker samt
frysevarer istedenfor fersk der det et gunstig økonomisk.. Du bruker selvsagt produkter du vil etter økonomi og lyst.
Det er tatt i betraktning at man har mel og krydder hjemme fra før.
Om man lager ukesmeny og ser over ingredienser slik at man kan feks bruke en halv paprika ene dagen og en halv paprika en annen dag så sparer man mye penger. Oppskriftene er beregnet prismessig mht hva som nøyaktig er brukt i oppskriften.

1. Budsjettform
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1478192387_budsjettform_for_fami.html

2. Pølse stroganof
Bytt ut potetmos med ris, poteter eller pastaskruer så kommer denne på under 70 kr.
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1491120399_plse_stroganof_med_potetmos.html

3. Barnas makaroniform
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1478603817_barnas_makaroniform_5.html

4. Enkel krydderstekt pasta med kylling og grønnsaker
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1490708290_enkel_krydderstekt_pasta_med_kylling_og_grnnsaker.html

5. Blomkålsuppe med kjøttboller.
Denne holder til 2 dager og kommer derfor under prisen om du lager halvert mengde kjøttboller eller max av 1 kg. 1.5 kg er unødvendig til 2 middager. Jeg fryser en del av mengden når jeg lager av 1.5 kg.
Creme fraiche kan sløyfes.

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456330855_blomklsuppe_med_kjttb.html

6. Koteletter
Servert med poteter og grønnsaker og stekesky kommer det på under 70 kr.
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1479216329_mre_koteletter.html

7. Spareribs. Tilbehøret kan du variere.  Får du tak i rimelig ribbe til 30-40 kr pr kg blir dette veldig billig mat. Denne mengden holder til 3 middager for familie på 4. Mariner alt og frys ned ferdig marinert til senere.
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1491241288_spareribs_med_coleslaw_maiskolber_og_ris.html

8.Marinerte koteletter med bakt potet og salat.
Ofte lønner det seg å plukke ut store poteter og ikke ta de som er ferdigpakket i folie.
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1466277504_marinerte_koteletter_.html

9. Vårruller.
Bytt ut filet med kyllingkjøttdeig for en enda mer rimelig variant.
Dette blir flere middager for en familie på 4 da det blir 40-50 små våruller av oppskriften. Frys ned rå side om side og bakepapir mellom lagene i høyden.
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455220152_smaksrike_vrruller_me.html


10.
Ovnspannekake
Halverer du baconet på denne kommer den under 70 kr
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1487525532_ovnspannekake.html

11. Svineknoke med rotmos og poteter. Svineknoker er billig vanligvis . Ofte kan man også finne de til enda lavere pris.
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1462894016_svineknoke_med_rotmos.html


12. Seikaker
Bytt ut hyse med sei i oppskriften så har du gode billige seikaker isteden
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1488645529_fiskekaker.html

13. Fiskepinner
Bytt ut med sei så kommer det under 70 kr.
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1476031316_fiskepinner.html

14. Pastasalat.
Pastasalat kan være helt innafor som middag, spesielt på en varm sommerdag. Denne holder til en familie i 2 dager servert med feks brød eller baguetter og kommer derfor under 70 kr pr middag
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1459846561_gresk_kremet_pastasal.html

15. Fiskegrateng. Oppskriften er nok til en middagsrasjon og to fryserasjoner. Da blir hver middag under 70 kr. Bytter du til sei vil middagene bli enda billigere.
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455548454_fiskegrateng_avtanja.html

Jeg håper at dette kan være til hjelp for noen :)

Her kommer ett ekstra sparetips:
Hvis du tar en uke hvor du lever veldig billig i matveien kan du bruke de overskytende pengene på å handle inn krydder og andre basisvarer. Med en del slikt i hus er det lettere å variere middagene.

Scrolle gjerne ned og del innlegget så du har det til senere eller del på veggen din til andre interesserte.

Her er link til de tidligere 30 middagene under 70 kr som jeg har delt tidligere: http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1476109340_middager_under_70_kr_.html

Her er link til mitt innlegg tidligere hvordan man med relativt lette knep kan redusere matbudsjettet: http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1478793509_reduser_matbudsjettet.html10 Kommentarer

Tanja svarer.... :)

 • 12.12.2016, 20:51

Har du spørsmål til oppskriftene mine?
Har du generelle spørsmål om mat jeg kanskje kan svare på?
Jeg kan sikkert ikke svare på alt men skal svare så langt jeg klarer :)
Og husk... ingen spørsmål er for dumme.

Klem fra Tanja44 Kommentarer

Svineribbe - Steg for steg for nybegynnere

 • 08.12.2016, 09:59

lage sin frste julemiddag kan vre en stor pkjenning. Man vil gjerne imponere bde kjreste/mann, foreldre og svigerforeldre. Det er lett f panikk nr alle har forventninger til julekvelden. Jeg har laget julemiddag i 22 r i r, s jeg forhrte meg litt med ett par unge hvor skoen trykker og hva som et viktig f vite. Jeg hper derfor at du som skal lage julemiddag for frste gang fr god hjelp av dette innlegget.

For unng stress og panikk s husk at alt du fr gjort i forkant er en stor fordel for deg.

Vil du imponere lager du medisterkaker og surkl selv. Du kan selvsagt ogs lage juleplse selv, men det er ikke s viktig frste gangen.
Lag medisterkaker i god tid (1-2 mnd fr feks), og frys ned.

Medisterkaker

Slik lager jeg medisterkaker. Dette er en stor oppskrift som du har mange middager av. Oppskriften finner du her : http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1477392518_medisterkaker.html

Surkl

Surkl kan ligge noen mnd i fryser eller noen dager i kjleskap. Dette er topp ha ferdig i forkant.
Slik lager jeg surkl:
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1480182104_surkl_hjemmelaget.html

Svineribbe

Beregn ca 350-500 gram per voksen.
Du kan velge mellom tynnribbe og familieribbe. Dette er en smakssak. Familieribbe er fetere enn tynnribbe. Personlig bruker jeg tynnribbe. 

Det er utallige mter lage ribbe p. Du syns kanskje det er vanskelig velge? Jeg har laget p mange mter som alle har vrt vellykket, men jeg kommer til presentere 3 mter her s det ikke blir s vanskelig velge.

Generelle forberedelser:
Er ribben fryst tar du den opp om kvelden 21. desember og legger i kjleskapet.
nsker du fersk kan du kjpe den 22. desember.
Den 22. desember, om kvelden kan du rute opp svoren. Rutene skal vre ca 11 eller 12 cm. Hvis du kjper i en ferskvaredisk kan du be de rute den opp for deg.
Etter ribben er rutet opp kan du krydre. Det varierer hva folk krydrer med. Jeg foretrekker klassisk med kun salt og pepper.  Krydre veldig godt og gni inn med hendene.

Det ser mye ut, men det er ndvendig. Fyll en ildfast form med ca 2 cm vann. Legg ribben med svorsiden ned i vannet. Krydre oversiden p samme mte. Dekk med plastfolie. Sett i kjleskap. N skal den ligge slik frem til julaften.

Lillejulaften kveld:
Ta ut medisterkaker og surkl og legg i kjleskapet.

Julaften morgen:

Ta ribben ut av kjleskap og sett p benken.
Skrell poteter og sett i vann slik at dette er klart og du slipper det stresset helt p slutten. 
Legg medisterkaker p ett fat og sett p benken.
Hvis du skal ha brun saus kan du lage den allerede n. Den blir bare bedre av putre i flere timer. Vent dog til siste ti minuttene fr du har i f.eks. flte s den ikke skiller seg. Saus lager du best p god kraft.

Her legger jeg link til min video med tekst om hvordan brune og generelle tips og triks. Trykk her⤵

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1459951767_hvordan_lage_brun_sau.html

Det vil komme en mer spesifikk oppskrift fr jul.

2 mter lage svineribbe p som jeg har god erfaring med.

(Jeg tar som forutsetning at middagen skal serveres kl 17 s du justerer etter tidspunktet dere spiser p.)

En tradisjonell mte.
Sett ovnen p 150 g kl 13.

Legg ribba i en langpanne med svoren ned kl 13.30.
Hell p vann til det dekker litt mer svoren.
Stek i 1 time p 150 grader.
Ta ut ribba av formen. Hvis du ikke har form med ribberist, kan du legge en liten klump med aluminiumsfolie i formen eller ett tefat. Legg ribben midt p. Dette er fordi fettet skal renne av og ikke samle seg i midten.
Sett ribben tilbake i ovnen og stek den videre til kl 16.30. Fra kl 16 begynner du se vann over svoren ca hvert 5. minutt.

N setter du p potetene

N er det p tide f spr svor. Skru opp gradene p max og sett p grillelement.
Hvis du er nybegynner anbefaler jeg sette formen i midten av ovnen. Det vil ta litt lengre tid enn om du setter den hyere opp, men da har du god kontroll og slipper brenne den. Sitt foran ovnen og g IKKE fra. Den feilen har mange nok gjort fr deg. Du bde hrer og ser nr svoren popper. Om den begynner bli veldig mrk p kantene m du ta den ut eller legge en stripe aluminiumsfolie over stedet (ha det klart p forhnd).
Om du tar den ut kan du bruke en gassbrenner p de svorbitene som ikke har blitt spr. Hold gassbrenneren nesten helt inntil i 2-3 sekunder.
Legg ett klede over ribben. N skal den hvile.
Skjr 2-3 sm snitt p tvers p juleplsene. Legg medisterkaker og biter av juleplser i en ildfast form med noen klatter smr midt i ovnen p 200 g og stek til potetene er ferdig. Snu de iblant.

5 minutter fr potetene er ferdig varmer du surklen. (Sjekk koke/trekketiden p dine poteter.)

Langtidsstekt ribbe.

Man kan langtidssteke p flere mter, ogs gjennom natten om man vil. Dette ser jeg likevel som undvendig siden gris er ett veldig lett kjtt f mrt.

Dette er mten jeg selv har brukt siste ra.

Langtids Ribbe .
Sett p ovnen kl 10 p 200 grader.
Ha ribba i en form med svoren ned nederst i ovnen. Fyll opp med ca 2-3 cm vann.
Etter en time kl 11.30 ta ut formen av ovnen. Snu ribben og legg ett tefat eller en klump aliminiumsfolie midt under ribba hvis du ikke har ribberist. Sett den tilbake i ovnen og skru ned til 150 grader.
Kl 12.30 setter du den ned til ca 75 grader. Stek videre i 4 timer til kl 16.30
Pass p at det er vann/fett i panna hele tiden, s ikke ribba blir trr. Fyll p med vann om ndvendig. N ser du vann over svoren hvert 5 min ca.
Kl 16.30 er det p tide f spr svor.

N setter du p potetene.

Sett ovnen opp til 250 grader. Hvis du er nybegynner kan du sette den midt i ovnen. Er du trent kan du sette den hyere. I midten har du god kontroll, men det tar noen minutter ekstra. Sett p grillen. Sett deg foran ovnen og pass p. Ikke forlat ovnen ett sekund. Den feilen har tusenvis gjort fr deg. Nr svoren popper som popcorn er den klar. Begynner den bli svart p sidene fr den har poppet ferdig s legg litt aliminiumsfolie over det omrdet. Kjp gjerne en gassbrenner om du er redd for ta ut ribben for tidlig. Da kan du f spr svor p de rutene som evt ikke har blitt spr. Sett den ganske tett inntil i 2-3 sekunder p hver rute.
Legg ett klede over ribben og la den hvile.

Skjr 2-3 sm snitt p tvers p juleplsene. Legg medisterkaker og biter av juleplser i en ildfast form med noen klatter smr midt i ovnen p 200 g og stek til  potetene er ferdig. Snu de iblant.5 minutter fr potetene er ferdig varmer du surklen. (Sjekk koke/trekketiden p dine poteter. )

Ellers finnes det nok like mange mter som hjem. Jeg har ogs prvd koke den fr steking. Den ble saftig, men mistet mye smak synes jeg.

Det varierer ogs hva folk liker krydre med. Noen bruker f.eks. hvitlk. Personlig syns jeg det blir feil i en tradisjonell oppskrift til julaften. Noen liker ogs ha grnnsaker i formen til god kraft senere.

Nb! Jeg bruker flge med p facebookgruppen fram til kl.16 p julaften, s blir du i villrede er jeg der for deg :).

Lykke til :)

Hvis du nsker motta nye oppskrifter direkte til din epost, flg oss p Blogloving ved trykke p denne linken.. 0 Kommentarer

Reduser matbudsjettet med 1/3 ( Slik reduserte jeg mitt)

 • 10.11.2016, 16:58

Slik reduserer du matbudsjettet med 1/3

Mange lurer på hvordan jeg kan ha så lavt matbudsjett hver gang tråder kommer opp om dette på facebookgruppen Mat fra bunnen.

Jeg har redusert vårt husholdningsbudsjettet fra 6500 til 4500-4700.

Min kjære som er flink med penger bruker å si at man blir ikke millionær i å spare millioner men å spare kroner og det er veldig mye sant i det.

Jeg ser hele tiden at trenden i facebookgruppen  er at:

"Jeg vil lage kjempegod middag, som ikke koster mye, som er sunn og som ikke tar noe tid".

Vel, slik er ikke virkeligheten dessverre. Noen krav må man fire på om man ønsker å spare. Ikke hver dag nødvendigvis , men noen dager i uken. Budsjettet handler heller ikke bare om middag men også andre ting mange unner seg i hverdagen som brus, dyre pålegg, spise ute, "ekstramat" som dyre youghurter osv. Det er mange moteprodukt i butikkene som koster mer enn det smaker.

MÅL:

Definer målet for sparingen. Det kan feks være å bli kvitt gjeld, kjøpe/pusse opp hus, ferieturer eller rett og slett å unne seg mer av andre ting man ønsker å bruke penger på. La hele familien din bli involvert slik at de lærer seg gleden av å spare og det å nå målet man setter seg.

SETT NÆRING ETTER TÆRING :
Første prioritet er å finne ut hvor mye du nå bruker pr mnd på husholdning/mat/snop/spise ute osv. La oss feks si at dere er en familie på 4 som pr idag bruker 6500 på mat. Dere ønsker å redusere til 4500

SLIK STARTER DU:

Sett opp summen dere ønsker å bruke hver uke, ikke omvendt hvor dere handler og ser på beløpet etterpå. La oss si dere ønsker å bruke 1200 pr uke.
Se først over hva dere MÅ ha som feks toalettruller, bind, vaskemidler osv. Skriv opp på en handleliste og summere ca beløp for dette. Beløpet du nå har til overs kan du nå benytte på mat og drikke.

LAG UKESMENY!
Sett opp ukesmeny feks søndag. Se godt gjennom hva du har fra før. La ikke fryserens innhold bli verneverdig. Det er å spare seg til fant. Men la to dager stå tomme. Disse to dagene benyttes til flere rester av middager og til gjenbruksmiddag som jeg kaller det.

.
.

GJENBRUKSMIDDAG:
er feks når du har rester av hvitsaus og fisk hvor du lager grateng dagen etter, rester av brunsaus og grønnsaker blir til brun lapskaus tilsatt rester du har liggende av kjøtt eller rimelige pølser. En gjenbruksmiddag kan feks også bli omelett, pytt i panne, stekt ris osv. I dette bruker du grønnsaker som begynner å bli slappe, pålegg som går ut på dato osv. Hver uke bør du sette av ca 200-300 til lagringskjøp.  Feks større forpakninger av kylling, fisk osv eller fyll opp med tørrvarer og krydder.


HALVERINGSKUNSTEN:
Tenk godt gjennom menyen din. Prøv å ha middager hvor du kan halvere ett produkt en dag og ha resten i en annen middag en annen dag. Man trenger ikke å fylle på i en gryte bare for å fylle på. Halveringskunsten kan også brukes på kjøtt og fisk osv. Trenger man virkelig 500 g i en gryte eller kanskje det går like fint med 300 gram og fylle på med annet? Skjær alt kjøtt i mindre biter så ser det mer ut og smaken spres bedre. Man trenger kanskje ikke en hel løk, en hel paprika osv for å smakssette maten ?Alle slike små ting monner mer enn man skulle tro.


MAT I SAMSVAR:
Mange spiser veldig store mengder kjøtt kontra tilbehør. 4 kjøttkaker til 2 poteter er feil vei å gå. Snu heller på det. Fyll på med grønnsaker. Nb Frosne grønnsaker er rimelig og ingen synd. Spesielt i vinteråret inneholder de mer næring enn ferske grønnsaker så dette er vinn vinn situasjon. Du kan også forvelle egne grønnsaker


PÅLEGG:  Her er det mye å hente. Pålegg er dyrt. Man trenger ikke ha 10 pålegg i kjøleskapet. Man kan skille mellom hverdagspålegg og pålegg til helg. Man trenger heller ikke to pålegg på brødskiven som feks både ost og skinke. Her spiser vi feks kun egg, røykalaks osv når det er helg. Påleggssalater lager jeg selv. Det er mye billigere og bedre enn å kjøpe. Oppskrifter finner du i bloggen. Mange vil også ha mye å tjene på å gå over til butikkens egne billigmerke

KVALITET KONTRA KVANTITET:
Ta en vurdering for det for deg er viktig med kvalitet/kvantitet. Ønsker man å spare kan man ikke alltid gå for de dyreste produktene selv om de i en del tilfeller smaker bedre. La meg gi noen eksempler fra mine prioriteringer. Jeg handler økologiske egg og økologisk kylling. Dette går både på smak og dyrevelferd. Istedenfor så handler jeg feks butikkens eget merke på pølser istedenfor en annen kjent produsent jeg syns er bedre. Om du vil handle dyre pølser må du kanskje akseptere å spise mindre pølser enn det du hadde lyst på. Da må du spørre deg selv om smak eller mengde er det viktigste fra produkt til produkt (dette vil helt sikkert variere fra ting til ting.

.
).

RESTER/ Å KASTE:
Rester ble også nevnt med tips lenger opp. Har du 1-2 kjøttkaker igjen etter middag så ikke kast. Ha feks en tom boks i fryseren du legger kjøttkaker (eller hva det skulle være) hver gang du har en rest. Plutselig har du en hel middag til familien på restene. Noen middagsrester egner seg godt til lunsj dagen etterpå. Grønnsaker man ikke får brukt opp kan forvelles og legges i fryser. Fløte som går ut kan fryses i boksen eller i isterningposer. Slutten  på brunost en kan fryses og er perfekt å ta opp til når du skal ha feks en god viltsaus. Gulost kan rives og fryses og ha på pizza senere. Har du kjøtt som går ut samme dag så stek det og frys ned. Bruk tid på å tenke over hva du kan gjøre for å bevare istedenfor å kaste.

.
.

..OG ALT BARE FORSVANT
På facebookgruppen Mat fra bunnen ser jeg veldig ofte at når noe godt lages så forsvinner alt samme dag før det rekker å nå fryseren. La heller hele familien få en smaksprøve hver og ta heller opp feks rundstykker til helgens frokost eller lunsj eller la de feks ha fylt horn i matpakken endag istedenfor brødskiver på skolen. De trenger det ikke hver dag men iblant for variasjonens del.
Selv om melk/juice er godt trenger man ikke å drikke en liter av det hver daglig. Det er faktisk mot sin hensikt på alle måter. Man kan fint drikke vann til mange måltider eller en rimelig saft innimellom til avveksling.
Smoothie og slikt kan fort bli dyrt å innføre som frokoster. Det er fort gjort å dra på seg vaner som vil koste endel ekstra.  Man trenger ikke feks 3 epler om dagen selv om epler er godt.  Det finnes andre og rimelige måter å fylle tomrommet i magen på. Lær familien din at "det er ikke bare å forsyne seg fritt av absolutt alt". Det vil komme feks barn til gode den dagen de skal flytte ut. De skal aldri gå sultne men de må ikke velge fra øverste hylle hele tiden. Innfør 1 fast handledag. La resten av familien forstå at det blir ikke mer påfyll før det av det som er " godt ". Ha forskjell på helg og hverdag.


MEN HVA SKAL JEG LAGE TIL MIDDAG? JEG HAR IKKE SÅ MYE FANTASI?

HER finner du link til 30 middager til under 70 kr for familie på 4:
http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1476109340_middager_under_70_kr_.html

Du finner også middager til 50 kr i bloggen som jeg har startet opp med nylig. Disse ligger ikke samlet.

70-80 % av middagene i bloggen koster mindre enn 100 kr for familie på 4.

Generelle tips:

Generelle tips:
1. Ikke handle når du er sulten og heller ikke uten handlelapp.
2. Ha til enhver tid kontroll på hva som er i fryser, skuffer og skap
3. Ha noen raske middager på menyen så du ikke tyr til take away
4. Lag store kvanta med middager og frys ned
5. Butikker har ofte ulike ting de velger å holde prisene fast nede på. Finn ut av dette og handle bevisst produkter bestemte steder.
6. Ikke kast mat bare fordi den har gått ut på dato  ( med kylling gjør jeg unntak). Lukt- smak- se
7. Ha god kontroll på prisene til forskjellige butikker. Handle smart.
8. Kast ikke rester
9. Spis mindre av det som er godt
10. Handle mat som er utgått på dato. Varmebehandle det og spis eller frys ned samme dag. Nb biff er stort sett best når den er utgått.
11. Ikke kjøp hel og halvfabrikata. Det meste fordyrer maten og smaker ikke godt jmf  hjemmelaget. 
12. Innfør vegetardag
13. Melkemat er billig. Innfør gjerne en dag.
14. Rødt kjøtt max 1 gang i uka.
15. Bak brød. Det tar ikke lenger tid å bake 4 enn 1
16. Ikke at jeg inviterer til handelslekkasje men bor du i nærheten kan du halvere utgiftene på å spare en del på å handle i Sverige.  Se forøvrig svensketråden i facebookgruppen.
17. Om du har mulighet kan du handle feks egg og annet  hos endel lokale bønder.  Stort sett billigere.
18. Studer kvitteringen. Ofte er produkter mye billigere eller dyrere enn hva vi tror. Dette vil hjelpe deg mht videre handling.
19. Husk å sjekke KILOPRIS, ikke enhetspris.
20. Følg med på tilbud via div tilbudsapper, reklameaviser eller nett og benytt dette i planlegging av ukesmeny og den ekstra potten på 2-300 du setter av til å fylle opp det du er tom for.
21. Fryser er ett must! Selv har jeg to. Det du sparer første mnd kan fort bli nok til en ny eller brukt fryser neste mnd. Invester i en.
22. Benytt egne handlenett fremfor butikkens poser som bare er reklame for de uansett.
23. Handle stor pakning kontra liten pakning.  Her er det veldig mye å hente feks på smør, knekkebrød, mais osv osv. Bli kjent med dette neste gang du handler.
24. Høst alt du kan og har muligheter til. Fisk din egen fisk om du har tilgang og høste og foredle fra egen hage om du har.  Skogen er for alle!
25. Har du en velfylt fryser? Spis ut av fryseren 2 ganger pr år der du handler svært lite ved siden av.
26. Lag alltid nistepakke både på jobb og tur.
27. Ikke kjøp vann på flaske. Det finnes helt gratis i springen
28. Handle kun 1 gang i uka
29. Har du en "innvandrerbutikk" i nærheten så bruk den. Grønnsaker, olje og krydder er ofte billigere.
30. Handle aldri på kreditt.

Innlegget er IKKE ment til diskusjon. Innlegget er kun tanker og tips som kan være nyttig. Du kan velge å bruke de eller la være :)

Hva er dine beste sparetips? Bruk gjerne kommentarfeltet her på bloggen:)

Lykke til27 Kommentarer

Mine 15 mest populre gjrbakstoppskrifter

 • 15.10.2016, 11:20

Jeg har valgt å samle mine mest populære gjærbakstoppskrifter i ett innlegg så de blir lett å finne igjen for dere.

Om dere går helt nederst i innlegget og trykker på Del vil det være lett og fort for dere å finne igjen når dere trenger det raskt.

Oppskriftene har fått helt tilfeldig nummering.

1. Rundstykker

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1473771328_rundstykker.html

2. Sukker og kanelbriks

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1474456878_sukker_og_kanelbriks.html

3. Hevefrie tebriks

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1462450218_hevefrie_fylte_tebrik.html

4. Niste og sandwichbrød
(Får ikke lagt inn bildet av uviss grunn)

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1471352515_nistebrd_sandwichbrd.html

5. Supersaftige grove rundstykker

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456002576_supersaftige_grove_ru.html

6. Luftige tebriks

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455150935_luftige_tebriks_av_ta.html

7. Ciabatta

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455312047_ciabatta_avtanja.html

8. Fylte fine horn

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455459511_fylte_ost_og_skinkeho.html

9. Foccachia

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455629809_foccacia_av_tanja.html

10. Vannkringler  (myke inni)

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1475673676_vannkringler.html

11. Halvgrove håndtverkere

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456061750_halvgrove_hndtverkere.html

12. Baguetter

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455816897_baguetter_av_tanja.html

13. Klippekrans/kringle

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455816549_flettekrans_kringle_m.html

14. Grove fylte horn

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455818474_grove_fylte_ost_og_sk.html

15. Brioche

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1475757983_brioche.html

Hva er grunnen til at jeg bruker Tipo 0 mel/pizzamel i en del av oppskriftene mine?
Forklaring kommer nedenfor. Der dette melet er brukt kan det ikke forventes samme resultat om man bruker vanlig hvetemel.

I Italia (og en del andre land) blir melet klassifisert etter hvor mye av mineralene som er igjen etter bearbeidingen av kornet og hvor fint melet er malt. I Italia brukes klassifisering fra 00 til 4. Det italienske 00 melet har et lavere innhold av mineraler en det norske, det vil si at det er benyttet større andel av kornets innerste kjerne i melet. Dette innholdet måles i "aske masse" (utmalingsgrad). I norsk siktet hvetemel ligger utmalingsgraden på ca. 78 %, mens det italienske melet har ca. 65 % for Tipo 0 og helt ned i ca. 55 % for Tipo 00. Med andre ord bruker vi i Norge mer av hele kornet i hvetemelet vårt og mindre kjerne enn for det italienske 00 melet.

Siden det italienske kornets innhold av kjerne er høyere vil det også ha et høyt innhold av protein. Det er i melets kjerne at glutenproteinene ligger og det er dette proteinet som danner nettverk og holder deigen oppe når den hever.

I tillegg til et høyt innhold av gluten vil også mel som dyrkes i tørrere og mer solfylte områder ha et høyere falltall (forklistringsevne) enn norsk mel. Forklistringsevnen sier noe om kvaliteten på stivelsen (glutenet) og deigens evne til å oppta fuktighet. Falltallet stiger under kornets modning, og er høyest mellom gulmodning og fullmodning. Det som man vil oppdage ved å bruke italiensk mel til baking av pizzadeig, foccachia etc. er at man kan tilsette mer vann i deigen, noe som også er med på å gi et luftigere og sprøere resultat.

Oppsummering.
Melets bakeevne ligger i kjernen på kornet. Mel som inneholder mye glutendannende protein og stivelse med stor forklistringsevne ved opptak av væske, gir god bakeevne. Italiensk mel har en større andel av kjernen i seg og dermed en helt annen bakeevne - så enkelt og så komplisert...0 Kommentarer

30 middager under 70 kr for fam p 4

 • 10.10.2016, 16:22

Man kan lage god hjemmelaget mat uten "blakke seg" helt. Som tidligere alenemor som mtte snu p krona lrte jeg meg lage rimelig mat.
I oppskriftene som legges ut her taes det som forutsetning at man velger de rimeligste produktene som butikkens egne merker samt
frysevarer istedenfor fersk der det et gunstig konomisk.. Du bruker selvsagt produkter du vil etter konomi og lyst.
Det er tatt i betraktning at man har mel og krydder hjemme fra fr.
Om man lager ukesmeny og ser over ingredienser slik at man kan feks bruke en halv paprika ene dagen og en halv paprika en annen dag s sparer man mye penger. Oppskriftene er beregnet prismessig mht hva som nyaktig er brukt i oppskriften.

1. Gammeldags ertesuppe

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1473262334_gammeldags_ertesuppe.html

2. Meksikansk gryte.(mild. Kan tffes opp med chili og hvitlk)

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456312050_meksikansk_gryte_av_t.html

3. Plsegryte

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456070333_plsegryte_av_tanja.html

4. Plse og purregrateng

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1474657081_plse_og_purregrateng.html

5. Grnnsaksgrateng

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1461077628_grnnsaksgrateng.html

6.Brennende kjrlighet

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456232855_brennende_kjrlighet_a.html

7. Ovnsomelett

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456001112_ovnsomelett_av_tanja.html

8. Sei i hstsaus

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456154178_sei_i_hstsaus_avtanja.html

9. Seibiff

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1455721379_seibiff_av_tanja.html

10. Pytt i panne med plser

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1474530270_pytt_i_panne_med_plse.html

11. Stekt ris med egg og grnnsaker

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1472054638_stekt_ris_med_egg_og_.html

12. Hybelgryte med orientalske smaker

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1465311262_hybelgryte_med_orient.html

13. Skinke omelett

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1460561116_skinkeomelett.html

14.Fiskesuppe

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456922746_mild_kremet_fiskesupp.html

15. Grove hverdagspannekaker

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456756823_grove_hverdagspanneka.html

16.Mektig brunsaus-lapskaus

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456310928_hurtigversjon_brun_la.html

17.Lettvint jukse-rmmegrt

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456247596_rmmegrt_av_tanja.html

18. Pannemix med skruestuing

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456222279_pannemix_med_skruestu.html

19. Pizzabaguetter

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1474997169_pizzabaguetter.html

20. Plse og baconpizza

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1472399122_plse_og_baconpizza.html

21. Fylte meksikanske pannekaker

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1474387540_pannekaker_med_meksik.html

22.  Orientalsk pytt

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1463584032_orientalsk_pytt.html

23. Kylling pasta penne

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1471365467_kyllingpasta_penne.html

24. Lady og landstrykeren

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1465838073_lady_og_landstrykeren.html

25. Plsepanne med spaghetti

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1464622182_plsepanne_med_spaghet.html

26. Pasta med karbonadedeig pytt

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1460652951_pasta_med_karbonadede.html

 

27. Pasta bolognese kortversjon

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456069973_spaghetti_bolognese_a.html

28. Tomatsuppe

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1462464705_mild_tomatsuppe.html

29. Sellerirot suppe med bacon

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1461855114_sellerirotsuppe_med_b.html

30. Pasta di parma

http://m.matfrabunnenfb.blogg.no/1456404352_pasta_di_parma__av_ta.html

 

Hvis du nsker motta nye oppskrifter direkte til din epost, flg oss p Blogloving ved trykke p denne linken.. 

 8 Kommentarer

Tips til farging av egg

 • 17.03.2016, 13:12

Gule egg: lk med skall i kokevannet eller konditorfarge
Rde egg: rdbeter eller konditorfarge i kokevannet
Grnne: spinat eller konditorfarge i kokevannet.

Man kan tegne p egg ved feks bruke konditorpenner  (Panduro) eller vanlig tusj.

         Tanja1 Kommentar

Trk din egen frukt

 • 25.02.2016, 15:48

Liker du spise frokostblandinger med trket frukt eller liker du spise sunnere snacks som eplechips med kanel ? Kjp en sopp og frukttrker eller stek div frukt i stekeovnen p varmluft p 55 grader. Hvor lang tid det tar avhenger av frukten og tykkelsen p de fint snitta fruktskivene.2 Kommentarer

f ut mat av krabbeklr

 • 23.02.2016, 14:01

Leddet nrmest selve kloa kan vre vanskelig knekke opp. Ett lite knepp p oversiden av leddet ordner dette raskt og smidig uten knuse skall i smbiter.0 Kommentarer

Kunsten lage brun saus

 • 17.02.2016, 15:20 

Kunsten lage brun saus. Av Tanja

lage god hjemmelaget brun saus er en kunst som lres via trening og gode rd.
Til de uerfarne som nsker hjelp bruker jeg gi noen generelle rd. Bruk teflonpanne da det gjr det lettere ikke la den brenne seg. En tresleiv er best bruke. Smelt smr og ha i lik mengde mel. I starten er det lurt ha max middels/litt over middels varme. Rr hele tiden og ikke g fra. Ha kraft eller vann ved siden av deg. Nr den er brunet s dra gryta av plata. Hell i vske mens du rrer til tykkelsen du nsker. Lett brenne seg p dampen s bruk hanske om du er redd for det. N kan du leke med krydder, dijonsennep,soyasaus, brunost, flte, rmme osv..alt etter hva du liker og hva du skal ha. Etterhvert lager du mange ulike sauser av dette.  Sausen br smkoke 20-30 min for f bort melsmaken.  Lykke til.4 Kommentarer

Tips heving av utbakt gjrbakst

 • 15.02.2016, 14:45

For ekstra god heving fyll kjkkenvasken med varmt vann og sett stekebrettet  med utbakt bakst over.2 Kommentarer

Tips til gjrbakst

 • 15.02.2016, 14:32

Hvis du vil unng at deigen fester seg til hendene kan du bruke engangshanske eller ha litt olje p hendene.0 Kommentarer

Tips til fritering av innbakt

 • 15.02.2016, 08:32

Ved fritering av mat med tempurarre  som feks innbakt kylling eller fish & chips lnner det seg bruke plseklype i stl. Da holder du feks kyllingfiletbiten med klypa i ca 10 sekund fr du slipper. P denne mten unngr du at biten fester seg fast i noe slik at alt blir bare klin☺0 Kommentarer
Dette er en blogg for alle som vil lre lage mat fra bunnen, eller f inspirasjon til dette. Her kommer vi til legge ut mange nye og fristende oppskrifter. I menyen kan du velge oppskrifter og navigere deg frem til alle vre deilige oppskrifter, oppdelt i kategorier.

Vrt ml er hjelpe og inspirere flest mulige til lage mat fra bunnen, isteden for posemat, ferdigmat og halvfabrikat.

Se gjerne vr facebookside og bli medlem HER!

Br Dessert Drinker Fisk Forrett Frokost Gjrbakst Glutenfritt Grilling Gryter Internasjonal mat Jul kaker Kjtt Kylling Lettvint middag Lunsj Ovnsretter Pasta Pizza Plegg Salater Sauser Sjmat Skalldyr og skjell Smkaker Supper Sylting Tapas/fingermat Tilbehr Tradisjon Ukesmeny Vilt
Sk i bloggenFlg oss

bilde bilde bilde


Oppskrifter

ArkivDesign og koding

Albertine L. Vestvik

Design OG KODING av Albertine Lseth Vestvik