Brente mandler - steg for steg

  • 10.12.2016, 09:51

Brente mandler hører julen til. Det er dyrt å kjøpe, men ganske rimelig og mye bedre å lage selv.

Du kan ha de naturell eller smakssette de. Eksempler på smakstilsetning er appelsinskall, kanel, cognac osv.

Grunnoppskrift

250 gram mandler
150 gram sukker
1.5 dl vann

Sånn gjør du:

Finn frem og mål opp det du skal ha.

Ha alt i en gryte og sett på max varme. Bruk f.eks. en tresleiv. Rør hele tiden.


La det koke opp under stadig omrøring. Dette tar 3-5 minutter.
Etter det begynner å koke vil det gå tregere og tregere å røre mens vannet fordamper. Ha tålmodighet.

Så vil du se at det begynner å sukre seg som dette. Fortsett å røre.


Nå skal sukkeret smelte slik at mandlene blir glatte og glaserte.


Når sukkeret har smeltet og de ser ut som dette så ta gryten til side.


Nå kan du gjerne ha i en klatt smør (du må ikke), men dette vil gjøre de enda blankere og lettere å dele opp.

Hell over på ett bakepapir. Om du ikke har smør i mandlene bør du smøre bakepapiret med olje.

 

Hell blandingen ut og fordel de raskt utover med en gaffel. Nå skal mandlene avkjøles helt før de deles opp og for eksempel haes på tett glass.

Da er det bare å nyte ;)

 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 

http://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter



0 Kommentarer

















Gammeldags ertesuppe

  • 07.09.2016, 17:32

Personlig syns jeg det er lite som kan måle seg med god gammeldags husmannskost. God gammeldags ertesuppe er en klassiker og kan varieres både på den gammeldagse måten og på en mer moderne måte.

Slik laget jeg ertesuppe denne deilige høstdagen.

God gammeldags ertesuppe
1 lettsaltet svineknoke
1 pakke gule erter
2 dl byggryn
4 store poteter
4 gulrøtter
Salt og pepper
Frisk timian til pynt.
Legg erter og byggryn i vann kvelden før du skal lage suppa.
Kok lettsaltet svineknoke i  3 timer.
Hvis du velger å bruke ikke lettsaltet men saltet må den vannes ut 2-3 timer og helle ut vannet.  Dette kan du gjøre enten samme dag eller dagen før.
Når ertene og byggryn har ligget i vann natta over så sil av vannet og ha dette i gryte med krafta av svineknoke. La dette småkoke. Etterfylle med vann om nødvendig.
Skrell og skjær opp gulrot og poteter i biter. Når du har kokt suppen i 2 timer kan du ha i poteter og gulrot. La det koke videre i 20 minutter. Smak til med pepper og evt salt.Del opp knokekjøtt og legg på ett serveringsfat.  Server med frisk timian på toppen.

Tips : Du kan bruke rotgrønnsaker du liker samt løk, laurbærblader og andre krydder.
Moderne variant: ta bort byggryn og evt poteter og gulrot om du vil og tilsett noen dråper hvit trøffelolje og sprøstekt serranoskinke eller strandaskinke. Lek i vei :)



6 Kommentarer

















Potetball

  • 06.09.2016, 17:40

Potetball er kjent og kjær tradisjonsmat for mange deler av landet. Den blir laget litt forskjellig fra sted til sted og navnet kan også variere. Noen sier komle og kompe feks. Min måte er måten jeg er kjent med fra Sunnmøre,nærmere bestemt Stranda kommune.

Potetball

Det er vanskelig å gi oppskrift på det pga det varierer på vannmengde i poteter og hvor mye skrell det er.
Men idag brukte jeg følgende
2 kg rå asterix poteter
1 kg kokte poteter
(Veid før skrelling)
7 dl byggmel
12 ss hv.mel
1 1/2 ss salt
Fleskebit/dott

Skrell potetene. Kok 1/3 av potetene i 25 min. Riv de rå potetene med rivgjern eller bruk kjøkkenmaskin som har slikt utstyr. Jeg kjører massen av kokte og revne poteter med en stavmikser. Ha i byggmel, hvetemel og salt.
Form de med våte hender og putt inni en  bit med stekt sideflesk eller en mørbit. Trekk  de i en times tid i kraft av svineknoke. ( den koker jeg i forkant i 3 timer) De er ferdig når de flyter opp.

Servert med stekt flesk,vossakorv, kålrabistappe og svineknoke. Mange bruker kokte poteter til men det gjør ikke jeg .

Elsker potetball, men i morgen kmr det beste som er stekt potetball..mmhmm.. Nb lager stor posjon og da fryser jeg også ned.
                      Tanja



4 Kommentarer
















Dette er en blogg for alle som vil lære å lage mat fra bunnen, eller få inspirasjon til dette. Her kommer vi til å legge ut mange nye og fristende oppskrifter. I menyen kan du velge oppskrifter og navigere deg frem til alle våre deilige oppskrifter, oppdelt i kategorier.

Vårt mål er å hjelpe og inspirere flest mulige til å lage mat fra bunnen, isteden for posemat, ferdigmat og halvfabrikat.

Se gjerne vår facebookside og bli medlem HER!





Bær Dessert Drinker Fisk Forrett Frokost Gjærbakst Glutenfritt Grilling Gryter Internasjonal mat Jul kaker Kjøtt Kylling Lettvint middag Lunsj Ovnsretter Pasta Pizza Pålegg Salater Sauser Sjømat Skalldyr og skjell Småkaker Supper Sylting Tapas/fingermat Tilbehør Tradisjon Ukesmeny Vilt




Søk i bloggen



Følg oss

bilde bilde bilde


Oppskrifter

Arkiv



Design og koding

Albertine L. Vestvik

hits




Design OG KODING av Albertine Løseth Vestvik ©