hits







Brente mandler - steg for steg

  • 10.12.2016, 09:51

Brente mandler hrer julen til. Det er dyrt kjpe, men ganske rimelig og mye bedre lage selv.

Du kan ha de naturell eller smakssette de. Eksempler p smakstilsetning er appelsinskall, kanel, cognac osv.

Grunnoppskrift

250 gram mandler
150 gram sukker
1.5 dl vann

Snn gjr du:

Finn frem og ml opp det du skal ha.

Ha alt i en gryte og sett p max varme. Bruk f.eks. en tresleiv. Rr hele tiden.


La det koke opp under stadig omrring. Dette tar 3-5 minutter.
Etter det begynner koke vil det g tregere og tregere rre mens vannet fordamper. Ha tlmodighet.

S vil du se at det begynner sukre seg som dette. Fortsett rre.


N skal sukkeret smelte slik at mandlene blir glatte og glaserte.


Nr sukkeret har smeltet og de ser ut som dette s ta gryten til side.


N kan du gjerne ha i en klatt smr (du m ikke), men dette vil gjre de enda blankere og lettere dele opp.

Hell over p ett bakepapir. Om du ikke har smr i mandlene br du smre bakepapiret med olje.

 

Hell blandingen ut og fordel de raskt utover med en gaffel. N skal mandlene avkjles helt fr de deles opp og for eksempel haes p tett glass.

Da er det bare nyte ;)

 

Hvis du nsker motta nye oppskrifter direkte til din epost, flg oss p Blogloving ved trykke p denne linken.. 

http://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter



6 Kommentarer

















Gammeldags ertesuppe

  • 07.09.2016, 17:32

Personlig syns jeg det er lite som kan måle seg med god gammeldags husmannskost. God gammeldags ertesuppe er en klassiker og kan varieres både på den gammeldagse måten og på en mer moderne måte.

Slik laget jeg ertesuppe denne deilige høstdagen.

God gammeldags ertesuppe
1 lettsaltet svineknoke
1 pakke gule erter
2 dl byggryn
4 store poteter
4 gulrøtter
Salt og pepper
Frisk timian til pynt.
Legg erter og byggryn i vann kvelden før du skal lage suppa.
Kok lettsaltet svineknoke i  3 timer.
Hvis du velger å bruke ikke lettsaltet men saltet må den vannes ut 2-3 timer og helle ut vannet.  Dette kan du gjøre enten samme dag eller dagen før.
Når ertene og byggryn har ligget i vann natta over så sil av vannet og ha dette i gryte med krafta av svineknoke. La dette småkoke. Etterfylle med vann om nødvendig.
Skrell og skjær opp gulrot og poteter i biter. Når du har kokt suppen i 2 timer kan du ha i poteter og gulrot. La det koke videre i 20 minutter. Smak til med pepper og evt salt.Del opp knokekjøtt og legg på ett serveringsfat.  Server med frisk timian på toppen.

Tips : Du kan bruke rotgrønnsaker du liker samt løk, laurbærblader og andre krydder.
Moderne variant: ta bort byggryn og evt poteter og gulrot om du vil og tilsett noen dråper hvit trøffelolje og sprøstekt serranoskinke eller strandaskinke. Lek i vei :)



6 Kommentarer

















Potetball

  • 06.09.2016, 17:40

POTETBALL

 



 

Her trekker de og er klare (gtt opp til overflaten),

 





Ypperlig fryse

Helt nydelig steke dagen etter 

Potetball er kjent og kjr tradisjonsmat for mange deler av landet. Den blir laget litt forskjellig fra sted til sted og navnet kan ogs variere. Noen sier komle og kompe feks. Min mte er mten jeg er kjent med fra Sunnmre,nrmere bestemt Stranda kommune.

Potetball

Det er vanskelig gi oppskrift p det pga det varierer p vannmengde i poteter og hvor mye skrell det er.
Men idag brukte jeg flgende
2 kg r asterix poteter
1 kg kokte poteter
(Veid fr skrelling)
7 dl byggmel
12 ss hv.mel
1 1/2 ss salt
Fleskebit/dott

Skrell potetene. Kok 1/3 av potetene i 25 min. Riv de r potetene med rivgjern eller bruk kjkkenmaskin som har slikt utstyr. Jeg kjrer massen av kokte og revne poteter med en stavmikser. Ha i byggmel, hvetemel og salt.
Form de med vte hender og putt inni en  bit med stekt sideflesk eller en mrbit. Trekk  de i en times tid i kraft av svineknoke. ( den koker jeg i forkant i 3 timer) De er ferdig nr de flyter opp.

Servert med stekt flesk,vossakorv, klrabistappe og svineknoke. Mange bruker kokte poteter til men det gjr ikke jeg .

Elsker potetball, men i morgen kmr det beste som er stekt potetball..mmhmm.. Nb lager stor posjon og da fryser jeg ogs ned.
                      Tanja


Hvis du nsker motta nye oppskrifter direkte til din epost, flg oss p Blogloving ved trykke p denne linken
https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter&fref=gc&dti=418811681553537



14 Kommentarer
















Dette er en blogg for alle som vil lre lage mat fra bunnen, eller f inspirasjon til dette. Her kommer vi til legge ut mange nye og fristende oppskrifter. I menyen kan du velge oppskrifter og navigere deg frem til alle vre deilige oppskrifter, oppdelt i kategorier.

Vrt ml er hjelpe og inspirere flest mulige til lage mat fra bunnen, isteden for posemat, ferdigmat og halvfabrikat.

Se gjerne vr facebookside og bli medlem HER!





Br Dessert Drinker Fisk Forrett Frokost Gjrbakst Glutenfritt Grilling Gryter Internasjonal mat Jul kaker Kjtt Kylling Lettvint middag Lunsj Ovnsretter Pasta Pizza Plegg Salater Sauser Sjmat Skalldyr og skjell Smkaker Supper Sylting Tapas/fingermat Tilbehr Tradisjon Ukesmeny Vilt




Sk i bloggen



Flg oss

bilde bilde bilde


Oppskrifter

Arkiv



Design og koding

Albertine L. Vestvik





Design OG KODING av Albertine Lseth Vestvik