Brennsnut

  • 31.03.2016, 10:22

Brennsnut passer godt på litt hustrige dager eller hvis man skal ha middag til mange, f.eks. ved dugnader og lignende. 

Brennsnut
Til 10-12 personer
2 kg kokefaste poteter ( jeg bruker Asterix )
1 stor kålrot
1 persillerot
1 sellerirot
1 pose gulrøtter
1 purre
Kjøtt.(mengde etter ønske feks 500-1000 gram)  Du kan bruke f.eks. kjøtt av svineknoke, rester av pinnekjøtt eller biffkjøtt.

Svineknoke: la den småputre i 3 timer. Skum av krafta. Krafta bruker du som base i brennsnuten og kjøttet haes i gryta.

Biffkjøtt: Stekes i panna i omganger. Kok ut panna med vann etter hver gang og ha denne krafta i gryta.
Pinnekjøttrester: Deles opp og haes i gryta. Om man har tatt vare på krafta kan man bruke den.
Del opp poteter og kålrot i passende biter. Del persillerot og sellerirot i biter på størrelse med sukkerbiter (disse gir mye smak og gjør hele forskjellen). Skjær tynne ringer av gulrot og purre.
Ha alt i en gryte unntatt purren .Ha også i kjøttet. Hell på kraft/vann til grønnsakene dekkes. La det småkoke til grønnsakene er møre. Dette tester du ved å stikke gaffel i kålrot og gulrot. (Evt ta en smak). Når grønnsakene virker klare så ha i purre og smak til med salt og pepper. Har du ikke kraft kan du bruke kjøttbuljong eller grønnsaksbuljong.

Serveres med feks flatbrød, brød eller rundstykker.

                 Tanja



3 Kommentarer

















Fårikål

  • 23.02.2016, 16:52


Fårikål 

2 kålhoder
1.5 kg lammekjøtt (bog)
Hel pepper
Salt og pepper
Hvetemel

Skjær kålen i båter. 
Legg i gryta. 
Salte og peppre den og strø på tynt lag med mel. 
Legg på kjøttet og nytt lag med kål med salt pepper og mel. 
Fortsett til gryta er fylt. 
Fyll opp med vann. 
Ha i hel pepper etter smak. 
La dette småkoke til kjøttet løsner fra beina. 
Kok poteter.
NB fårikålen er best dag nr 2.

                Tanja



0 Kommentarer

















Flesk og duppe

  • 23.02.2016, 10:18


Flesk og duppe av Tanja

( dette er nok til 3 middager for en fam og kan fryses ned)

Rotmos : 
En stor eller to små kålrot kokes mør med
3 gulrøtter og
2 store poteter. 
Stapp den med 
150 gr smør 
3-4 dl fløte.
1 ss muskat, 
Smak til med salt og pepper 

Flesket: 
1 side flesk 500 gram og stek det i litt margarin. 
Legg fleskeskivene i ovnen på 100 grader så de holder varmen. 
Ta vare på stekefettet.

Duppe: 
2.5 dl fleskefett i gryte sammen med 
5 strøkne ss mel. 
Tilsett
6-8 dl melk mens du rører hele tiden.
Det tykner mer og forterte enn vanlig hvit saus. 
La det putre i 10 min. 

Tilsett 
1 ts salt, 
1 ts pepper 
1/2 ts muskat 
2 ss frisk gressløk. 
Smak til med salt og pepper 

Kok poteter.

Velbekomme.

          Tanja



2 Kommentarer

















Sosakjøtt (Kjøtt i mørket)

  • 18.02.2016, 21:51


Sosakjøtt:

Man kan variere med hvilket kjøtt man bruker, men jeg benytter vanligvis høyrygg eller elgkjøtt ( her bruker jeg 1400 g ytrefilet av elg )

Saus: (jeg lager rikelig med saus for da bruker jeg restene til brun lapsksus dagen etter og ofte blir det nok til å fryse ned en familierasjon )
Jeg bruner 300 gram margarin med 5 dl hvetemel (se mitt sauskurs om du lurer på hvordan du gjør dette).
Jeg sper jevninga med elgkraft eller alternativt 13 dl vann med 3 kjøttbuljongterninger.
(Vi foretrekker tykk saus men du kan ha i mer væske om du ønsker).
Tilsetter 4.5 dl kremfløte og 5 rause ss creme fraiche.
Jeg tilsetter 13 skiver fløtemysost, 4 ts dijonsennep, 1 ts salt, 2 ts pepper, 2 ts soyasaus og 3 ts sukker.

Kjøttet : del opp i store serveringsstykker. Stek de kjapt på hard varme og ha kjøttet i sausen.
Kok ut panna med vann og tilsett den nedkokte krafta av kjøttet i sausen.
La dette putre i 3-3,5 time til kjøttet er så mørt at det nesten går i oppløsning.

Ertestuing:

Stor porsjon ertestuing for nedfrysing i posjoner av Tanja.

Legg 4 pk tørrerter i vann over natten med 1 ss salt. ( jeg bruker 15 liters gryte) Dagen etter tømmer du ut vannet og har i nytt vann. Sett på koking. Jeg tar ut de hvite skallene etterhvert som de flyter opp men det er en smakssak. La det småkoke 2 timer med lokk. La den så småkoke i 45 min uten lokk slik at den tykner. Rør av og til så den ikke brenner seg fast. Mot slutten tilsetter du 300 gram smør, 4 ss sukker og 1 ss salt. For en magrere variant kan du redusere på smøret, men denne blir iallefall kjempegod.

Dette holder til 7-10 nedbrysbare porsjoner for en familie på 4. Det kommer litt an på hvor mye ertestuing dere spiser


Server med poteter og ønskede grønnsaker.
Velbekomme.

                       Tanja



6 Kommentarer
















Dette er en blogg for alle som vil lære å lage mat fra bunnen, eller få inspirasjon til dette. Her kommer vi til å legge ut mange nye og fristende oppskrifter. I menyen kan du velge oppskrifter og navigere deg frem til alle våre deilige oppskrifter, oppdelt i kategorier.

Vårt mål er å hjelpe og inspirere flest mulige til å lage mat fra bunnen, isteden for posemat, ferdigmat og halvfabrikat.

Se gjerne vår facebookside og bli medlem HER!





Bær Dessert Drinker Fisk Forrett Frokost Gjærbakst Glutenfritt Grilling Gryter Internasjonal mat Jul kaker Kjøtt Kylling Lettvint middag Lunsj Ovnsretter Pasta Pizza Pålegg Salater Sauser Sjømat Skalldyr og skjell Småkaker Supper Sylting Tapas/fingermat Tilbehør Tradisjon Ukesmeny Vilt




Søk i bloggen



Følg oss

bilde bilde bilde


Oppskrifter

Arkiv



Design og koding

Albertine L. Vestvik

hits




Design OG KODING av Albertine Løseth Vestvik ©