Her trekker de og er klare (gått opp til overflaten),
Ypperlig å fryse
Helt nydelig å steke dagen etter
Potetball er kjent og kjær tradisjonsmat for mange deler av landet. Den blir laget litt forskjellig fra sted til sted og navnet kan også variere. Noen sier komle og kompe feks. Min måte er måten jeg er kjent med fra Sunnmøre, nærmere bestemt Stranda kommune.
Potetball
Det er vanskelig å gi oppskrift på det pga det varierer på vannmengde i poteter og hvor mye skrell det er.
Men idag brukte jeg følgende
2 kg rå asterix poteter
1 kg kokte poteter
(Veid før skrelling)
7 dl byggmel
12 ss hv.mel
1 1/2 ss salt
Fleskebit/dott
Skrell potetene. Kok 1/3 av potetene i 25 min. Riv de rå potetene med rivgjern eller bruk kjøkkenmaskin som har slikt utstyr. Jeg kjører massen av kokte og revne poteter med en stavmikser. Ha i byggmel, hvetemel og salt.
Form de med våte hender og putt inni en bit med stekt sideflesk eller en mørbit. Trekk de i en times tid i kraft av svineknoke. ( den koker jeg i forkant i 3 timer) De er ferdig når de flyter opp.
Servert med stekt flesk,vossakorv, kålrabistappe og svineknoke. Mange bruker kokte poteter til, men det gjør ikke jeg .
Elsker potetball, men i morgen kommer det beste som er stekt potetball..mmhmm.. Nb lager stor posjon og da fryser jeg også ned.
Liker du oppskriftene mine og vil gi noe tilbake?
Hvis du ønsker kan du gi et beløp du syns passer ved å vippse til 560208 eller bruke vanlig bankoverføring til konto 1503.51.66332
Det vil være høyt verdsatt 🙂
Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken:
https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter
Følg oss gjerne her også Tanjasmat:
https://www.facebook.com/Tanjasmatfrabunnen/
namnam! Ser godt ut
En av mine absolutte faboritter Simona Juseviciute: )
Det er også min favoritt,men kan man fryse ned raspeballer el potetball som du kaller de?
Jeg fryser alltid Åse Ribe: ). Hvis jeg skal dele i 3 og steke opp fryser jeg de bare vanlig. Vil jeg ha den som første dagen fryser jeg i krafta
blir vel det samme med komle då, bare uten”dåtten”?
Tror det er forskjeller mht melet johannes:?
Dette er en favoritt hos oss. Flyttet fra Volda på Sunnmøre og til Alta i Finnmark i 1957. Skulle vi ha et festlig lag så var det alltid raspaball på menyen. Mamma brukte bare hvetemel da det ikke var å oppdrive byggmel i Alta. Etter hvert laget vi våres egen vri på retten. Vi brukte kokt reinskjøtt sammen med avkokt kålrabi, poteter og løkfett. Alle mine etterkommere er veldig glad i denne retten og det er festmat hos oss.
Så koselig historie Johanne Eline Driveklepp: ). TAKK for at du delte den
Dette er ekte god Sunnmørsballoppskrift ! Lurer på å prøve potetballmelet fra Stangeland siden det er mindre arbeid for vond rygg !
Har prøvd melet Oddhild Stavseng og det er slett ikke verst og kan fungere om helsen svikter 🙂
MEN hjemmelaget er selvsagt best:)
Lager potetball for første gang i dag. Har ikkje smakt d heller. Skal ferdig kokt ball være fast og på en måte tørr inni, eller litt klisset? Mine virker litt klissete, men har kanskje hatt for løs deig? Ikkje enkelt når man ikkje har erfaring med dette. 😑
Skal være litt klissete Ann men også litt fast. Er den tørr i midten har dem ikke trekt lenge nok
Kan du skaffe oppskrift på raspeball slik den vart servert på Grand kafé på Stranda på 60/70 talet?
Den har jeg ikke smakt men prøv min da vel Anonym:). Er jo fra stranda
Er 1 kg kokte poteter 1 kg av de rå Astrix potetene?
2 kg rå og 1 kg kokte
Må ha duppe til og eller mørksirup.
Er svineknoken , fersk, røkt eller saltet ?