Kokt skinke

Jeg mottok en påleggsform og tenkte: Hvorfor ikke lage min egen skinke? Mye billigere, bedre, samt at man kan endre krydring etter ønske. Skinke er magert og anvendelig både som pålegg og i div middager. Det er bare å fryse ned i porsjonsstykker.

2 kg skinkestek

Krydderblanding:
3 ss olivenolje
2 ss grov sennep
2 ts pepper
* Du kan velge andre krydder eller ha den naturell om du vil.
Til å lage kokt skinke bruker jeg en påleggsform som er egnet for formålet. Påleggsformen er av den større typen og den kan du lese mer om og evt kjøpe her i en norsk nettbutikk : ⤵

                     goo.gl/cxyiZ4

Jeg smurte steken inn med krydderblandingen og dyttet ned i tilhørende pose. Neste gang kommer jeg til å dele opp kjøttet i biter og tilføre litt spekk (familieskinke). Formen ble ikke så pen når jeg bare dyttet ned i.

Derfor tok jeg bildet fra denne vinkelen.
Sett påleggsformen i en høy gryte med vann og sett i tilhørende termometer.

La den stå til den har en kjernetemperatur på 67 (den vil øke 3 grader når du tar den ut). Vannet i gryten skal være rett under kokepunktet på 80-90 grader. Pass på at det ikke begynner å koke.
Dette vil ta 2-3 timer.

Når kjernetemperaturen viser 67 så sett formen rett over i kaldt vannbad en time.

Sett så formen i kjøleskap og vent 6 timer før du tar den ut.Ha formen litt under rennende varmt vann og dra så opp posen. Del i skiver til pålegg eller til middagsbiter (feks terninger eller større stykker ) og frys ned.
Velbekomme.

Neste gang kan du lage feks sylte, kyllingsylte eller kanskje servelat?

Innlegget er skrevet som takk til  The Chef.

 

Liker du oppskriftene mine og vil gi noe tilbake?
Hvis du ønsker kan du gi et beløp du syns passer ved å vippse til 560208 eller bruke vanlig bankoverføring til konto 1503.51.66332
Det vil være høyt verdsatt 🙂

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken:
https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter

Følg oss gjerne her også Tanjasmat:
https://www.facebook.com/Tanjasmatfrabunnen/

Svineribbe – Steg for steg for nybegynnere.

Reklame |

Å lage sin første julemiddag kan være en stor påkjenning. Man vil gjerne imponere både kjæreste/mann, foreldre og svigerforeldre. Det er lett å få panikk når alle har forventninger til julekvelden. Jeg har laget julemiddag i 22 år i år, så jeg forhørte meg litt med ett par unge hvor skoen trykker og hva som et viktig å få vite. Jeg håper derfor at du som skal lage julemiddag for første gang får god hjelp av dette innlegget.

For å unngå stress og panikk så husk at alt du får gjort i forkant er en stor fordel for deg.

Vil du imponere lager du medisterkaker og surkål selv. Du kan selvsagt også lage julepølse selv, men det er ikke så viktig første gangen.
Lag medisterkaker i god tid (1-2 mnd før feks), og frys ned.

Medisterkaker

Slik lager jeg medisterkaker. Dette er en stor oppskrift som du har mange middager av. Oppskriften finner du her : http://matfrabunnenfb.blogg.no/1477392518_medisterkaker.html

Surkål

Surkål kan ligge noen mnd i fryser eller noen dager i kjøleskap. Dette er topp å ha ferdig i forkant.
Slik lager jeg surkål:
http://matfrabunnenfb.blogg.no/1480182104_surkl_hjemmelaget.html

Svineribbe

Beregn ca 350-500 gram per voksen.
Du kan velge mellom tynnribbe og familieribbe. Dette er en smakssak. Familieribbe er fetere enn tynnribbe. Personlig bruker jeg tynnribbe.

Det er utallige måter å lage ribbe på. Du syns kanskje det er vanskelig å velge? Jeg har laget på mange måter som alle har vært vellykket, men jeg kommer til å presentere 3 måter her så det ikke blir så vanskelig å velge.

Generelle forberedelser:
Er ribben fryst tar du den opp om kvelden 21. desember og legger i kjøleskapet.
Ønsker du fersk kan du kjøpe den 22. desember.
Den 22. desember, om kvelden kan du rute opp svoren. Rutene skal være ca 1×1 eller 1×2 cm. Hvis du kjøper i en ferskvaredisk kan du be de rute den opp for deg.
Etter ribben er rutet opp kan du krydre. Det varierer hva folk krydrer med. Jeg foretrekker klassisk med kun salt og pepper.  Krydre veldig godt og gni inn med hendene.

Det ser mye ut, men det er nødvendig. Fyll en ildfast form med ca 2 cm vann. Legg ribben med svorsiden ned i vannet. Krydre oversiden på samme måte. Dekk med plastfolie. Sett i kjøleskap. Nå skal den ligge slik frem til julaften.

Lillejulaften kveld:
Ta ut medisterkaker og surkål og legg i kjøleskapet.

Julaften morgen:

Ta ribben ut av kjøleskap og sett på benken.
Skrell poteter og sett i vann slik at dette er klart og du slipper det stresset helt på slutten.
Legg medisterkaker på ett fat og sett på benken.
Hvis du skal ha brun saus kan du lage den allerede nå. Den blir bare bedre av å putre i flere timer. Vent dog til siste ti minuttene før du har i f.eks. fløte så den ikke skiller seg. Saus lager du best på god kraft.

Her legger jeg link til min video med tekst om hvordan brune og generelle tips og triks. Trykk her⤵

http://matfrabunnenfb.blogg.no/1459951767_hvordan_lage_brun_sau.html

Det vil komme en mer spesifikk oppskrift før jul.

2 måter å lage svineribbe på som jeg har god erfaring med.

(Jeg tar som forutsetning at middagen skal serveres kl 17 så du justerer etter tidspunktet dere spiser på.)

En tradisjonell måte.
Sett ovnen på 150 g kl 13.

Legg ribba i en langpanne med svoren ned kl 13.30.
Hell på vann til det dekker litt mer svoren.
Stek i 1 time på 150 grader.
Ta ut ribba av formen. Hvis du ikke har form med ribberist, kan du legge en liten klump med aluminiumsfolie i formen eller ett tefat. Legg ribben midt på. Dette er fordi fettet skal renne av og ikke samle seg i midten.
Sett ribben tilbake i ovnen og stek den videre til kl 16.30. Fra kl 16 begynner du å øse vann over svoren ca hvert 5. minutt.

Nå setter du på potetene

Nå er det på tide å få sprø svor. Skru opp gradene på max og sett på grillelement.
Hvis du er nybegynner anbefaler jeg å sette formen i midten av ovnen. Det vil ta litt lengre tid enn om du setter den høyere opp, men da har du god kontroll og slipper å brenne den. Sitt foran ovnen og gå IKKE fra. Den feilen har mange nok gjort før deg. Du både hører og ser når svoren popper. Om den begynner å bli veldig mørk på kantene må du ta den ut eller legge en stripe aluminiumsfolie over stedet (ha det klart på forhånd).
Om du tar den ut kan du bruke en gassbrenner på de svorbitene som ikke har blitt sprø. Hold gassbrenneren nesten helt inntil i 2-3 sekunder.
Legg ett klede over ribben. Nå skal den hvile.
Skjær 2-3 små snitt på tvers på julepølsene. Legg medisterkaker og biter av julepølser i en ildfast form med noen klatter smør midt i ovnen på 200 g og stek til potetene er ferdig. Snu de iblant.

5 minutter før potetene er ferdig varmer du surkålen. (Sjekk koke/trekketiden på dine poteter.)

Langtidsstekt ribbe.

Man kan langtidssteke på flere måter, også gjennom natten om man vil. Dette ser jeg likevel som unødvendig siden gris er ett veldig lett kjøtt å få mørt.

Dette er måten jeg selv har brukt siste åra.

Langtids Ribbe .
Sett på ovnen kl 10 på 200 grader.
Ha ribba i en form med svoren ned nederst i ovnen. Fyll opp med ca 2-3 cm vann.
Etter en time kl 11.30 ta ut formen av ovnen. Snu ribben og legg ett tefat eller en klump aliminiumsfolie midt under ribba hvis du ikke har ribberist. Sett den tilbake i ovnen og skru ned til 150 grader.
Kl 12.30 setter du den ned til ca 75 grader. Stek videre i 4 timer til kl 16.30
Pass på at det er vann/fett i panna hele tiden, så ikke ribba blir tørr. Fyll på med vann om nødvendig. Nå øser du vann over svoren hvert 5 min ca.
Kl 16.30 er det på tide å få sprø svor.

Nå setter du på potetene.

Sett ovnen opp til 250 grader. Hvis du er nybegynner kan du sette den midt i ovnen. Er du trent kan du sette den høyere. I midten har du god kontroll, men det tar noen minutter ekstra. Sett på grillen. Sett deg foran ovnen og pass på. Ikke forlat ovnen ett sekund. Den feilen har tusenvis gjort før deg. Når svoren popper som popcorn er den klar. Begynner den å bli svart på sidene før den har poppet ferdig så legg litt aliminiumsfolie over det området. Kjøp gjerne en gassbrenner om du er redd for å ta ut ribben for tidlig. Da kan du få sprø svor på de rutene som evt ikke har blitt sprø. Sett den ganske tett inntil i 2-3 sekunder på hver rute.
Legg ett klede over ribben og la den hvile.

Skjær 2-3 små snitt på tvers på julepølsene. Legg medisterkaker og biter av julepølser i en ildfast form med noen klatter smør midt i ovnen på 200 g og stek til  potetene er ferdig. Snu de iblant.5 minutter før potetene er ferdig varmer du surkålen. (Sjekk koke/trekketiden på dine poteter. )

Ellers finnes det nok like mange måter som hjem. Jeg har også prøvd å koke den før steking. Den ble saftig, men mistet mye smak synes jeg.

Det varierer også hva folk liker å krydre med. Noen bruker f.eks. hvitløk. Personlig syns jeg det blir feil i en tradisjonell oppskrift til julaften. Noen liker også å ha grønnsaker i formen til god kraft senere.

Nb! Jeg bruker å følge med på facebookgruppen fram til kl.16 på julaften, så blir du i villrede er jeg der for deg :).

Lykke til 🙂

Om du har lyst på noen unike tallerkner til julemiddagen er disse verdt å sjekke ut

Trykk på bildet under for info

Muubs

 

Liker du oppskriftene mine og vil gi noe tilbake?
Hvis du ønsker kan du gi et beløp du syns passer ved å vippse til 560208 eller bruke vanlig bankoverføring til konto 1503.51.66332
Det vil være høyt verdsatt 🙂

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken:
https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter

Følg oss gjerne her også Tanjasmat:
https://www.facebook.com/Tanjasmatfrabunnen/

Sirupsnipper

Reklame |

Dette et en tradisjonsoppskrift som jeg har valgt å øke litt krydringen på justert etter nåtidens gane. Håper du liker den

100 g smør
300 g mel
1.5 dl sukker
2 ss sirup
1 dl vann
1.5 kanel
0.5 ts nellik
1 ts ingefær
1 ts kardemomme
0.5 ts pepper
Tredjedel ts natron

Rør smør, sukker og sirup porøst.
Ha i resten, men hold tilbake litt av melet så ikke deigen blir for fast. Bland deigen lett sammen. Dekk til bollen med plast og la den stå i kjøleskap noen timer.

Kjevle tynt med godt med mel under. Lag fasong med trinse/bakespore.
Om du vil kan du sette en skåldet mandel midt i.

Stekes i forvarmet ovn på 200 grader midt i ovnen i 6-8 minutter. (Jeg stekte i 8 minutter). Avkjøles helt på rist og legges i tett boks, gjerne med bakepapir i bunnen.

Hva med å ha snippene i denne skålen å sette på bordet?

Trykk på bildet under for info.

Rice Soppskål Melamin D:19 cm Mörkgrå

Liker du oppskriftene mine og vil gi noe tilbake?
Hvis du ønsker kan du gi et beløp du syns passer ved å vippse til 560208 eller bruke vanlig bankoverføring til konto 1503.51.66332
Det vil være høyt verdsatt 🙂

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken:
https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter

Følg oss gjerne her også Tanjasmat:
https://www.facebook.com/Tanjasmatfrabunnen/

Sylte ( min beste)

Reklame |

Jeg har laget mange sylter på forskjellige måter både mht utstyr og krydder. Dette er sylten jeg er aller mest fornøyd med både mht kryddersmak, utseende og form. Det er utrolig lettvint når man bruker en slik påleggsform som jeg fikk fra The chef som er en norsk nettbutikk.

Den finnes i 2 størrelser og her har jeg brukt den lille.

Oppskrift sylte

– 1 kg renskjært buklist ( buklist er ribbe uten bein. Jeg fjerner ytterste svoren. Du kan legge den rundt sylten om du vil, men jeg foretrekker uten)
– 1.5 ss salt
-1.5 ts pepper
– 1 ts allehånde
-1 ts nellik
– 1.5 ts ingefær

Fjern ytterste laget så tynt som du  klarer.

Skjær kjøttet i terninger. Fordel krydderet i kjøttet. Bruk hendene og elt kjøttet rundt slik at krydderet fordeler seg godt. Finn frem påleggsform og tilhørende pose. Ha kjøttet i posen og trykk den ned i påleggsformen. Lag en snurr på øverste del av posen. Sett på press og lokk. Sett den i en gryte slik at vannet dekker den slik. Sett i medfølgende termometer eller bruk ditt eget gjennom hullet i formen.

La sylten trekke under kokepunktet til den når kjernetemperatur på 67 ( den vil øke etter du har tatt den ut) . Dette tar ett par timer. Jeg hadde platen primært på 3, men satte den en stund på 6 iblant for å øke varmen litt igjen. Om du ønsker full kontroll kan du bruke ekstra termometer i vannet. Vannet skal ha en temperatur på 80-90 grader.
Når kjernetemperaturen når 67 grader så sett den i iskaldt vann i vasken. Den vil nå øke litt i gradene. Når temperaturen går nedover så sett den i kjøleskap over natten eller 6-7 timer.
Ta den ut av formen og frys ned i porsjonsbiter.

Nb Jeg brukte ikke gelatin denne gangen da jeg satset på at det naturlige gelatinet ville holde den sammen. Det var vellykket.  Om du vil bruke gelatin så tilsett 4 ts gelatinpulver sammen med krydderet.

Hva med å servere sylten i disse?

Trykk på bildet under for info.

Pillivuyt

Liker du oppskriftene mine og vil gi noe tilbake?
Hvis du ønsker kan du gi et beløp du syns passer ved å vippse til 560208 eller bruke vanlig bankoverføring til konto 1503.51.66332
Det vil være høyt verdsatt 🙂

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken:
https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter

Følg oss gjerne her også Tanjasmat:
https://www.facebook.com/Tanjasmatfrabunnen/

Surkål hjemmelaget

Reklame |

Når lukten av hjemmelaget surkål fyller huset, ja da lengter man mot jul. Forbløffende mange bruker en kjøpt pose  noe som for meg er uforståelig. Hjemmelaget kan du tilpasse helt etter egen gane og du kan variere den etter ønske og behov.  Lag nok når du er igang, frys ned og ta opp når du trenger.

Klassisk surkål
1 stor hodekål ( 3 kg når jeg målte)
4 ts salt
2 ts pepper
4 ts karve
4 dl kjøttkraft eller 4 dl vann oppkok med kjøttbuljong

Etter koking tilsettes:
2 ss sukker
4 ss eddik

NB Alt dette er tilpasset min gane så du kan smake til som du ønsker. Dette er bare retningslinjer mht da jeg målte opp idag. Mange ønsker feks mye mer karve i enn jeg bruker og noen liker feks å tilsette revet eple eller vin.

Fjern ytterste skallet.Del kålen i to deler.

Skjær ut stammen.

Dette er avskjæret.

Det skal du ikke bruke.

Finsnitt kålen.

Legg en fjerdedel i en 5 liters gryte. Ha på 1 ts salt, 1 ts karve og 0.5 ts pepper. Gjenta nytt lag og ny krydring 4 ganger.

Kok opp kjøttkraft. Hell dette i gryta.  Sett gryta på komfyren og gi ett oppkok.

Skru ned gradene til 3 ( av totalt 9) . Sett på lokk. Du skal IKKE røre underveis men ta tak i håndtakene på gryta og føre den litt fort fram og tilbake på komfyren. Dette gjør du iblant. La gryten stå slik i 3 timer. Mange lar den stå 45-60 min men jeg syns man får mye bedre surkål av å ta seg god tid.
Etter 3 timer tar du av lokket og lar siste vannet fordampe.  Hvis du har fett av feks ribbe kjøtt er det godt å tilsette litt av de rett før servering. Frys ned det du ikke skal bruke samme dag.

 

Hva med å servere surkålen i disse?

Trykk på bildet under for info.

Serveringssett, Oval Oak, 3 skåler, Sagaform

 

Liker du oppskriftene mine og vil gi noe tilbake?
Hvis du ønsker kan du gi et beløp du syns passer ved å vippse til 560208 eller bruke vanlig bankoverføring til konto 1503.51.66332
Det vil være høyt verdsatt 🙂

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken:
https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter

Følg oss gjerne her også Tanjasmat:
https://www.facebook.com/Tanjasmatfrabunnen/

Give away Le creuset gryte. Sponset

Vi kjører igang med en Give Away på en Le Creuset gryte sponset av Bakeren og Kokken.
Bakeren og Kokken feirer Black Friday i dag og har i samarbeid med oss laget en konkurranse hvor du har mulighet til å vinne en fantastisk svart Le Creuset gryte! Skriv en kommentar hvor du forteller hvorfor akkurat du vil vinne. Gå gjerne inn og se deres Black Friday tilbud – https://bakerenogkokken.no/blackfriday/

Legg igjen fullt navn og en kommentar og ikke minst trykk Del på innlegget. Scrolle ned og trykk på Del.
Konkurransen avsluttes mandag kl 13.
Sponset av Bakeren og kokken.

Julekake/julebrød

Reklame |

Hva er vel mer jul enn dette? Disse brødene er utrolig saftig og er du en av de som elsker gjærbakstoppskriftene mine så vil du nok elske denne også.

Julebrød/julekake ( 2 store)

1 – 1.1 kg hvetemel
6 dl melk
1 egg
100 g smør eller margarin
1 ts salt
2 dl sukker
2 ts kardemomme
5,5 dl rosiner
1 pk tørrgjær
2 poser sukat om du vil ( jeg bruker ikke det)
Melk til pensling

Ha alt det tørre i en bakebolle ( ikke ha i rosiner og evt sukat). Varm melken til den blir lunken. Ha melken i bollen sammen med egget. Kjør på langsom hastighet.
Skjær smøret i terninger og ha i en og en terning mens maskinen går. Skru opp til middels hastighet. Kjør videre i 5 minutter.

Sett deigen til heving ett lunt sted i 30 minutter. Ha deigen ut på benken. Del i to. (Du trenger ikke mel til utbaking)
Lag to store rundinger. Kna inn rosiner og evt sukat. Sett de på bakepapir. La heve lunt i 1 time. Settes nederst i ovnen i 35 min i forvarmet ovn på 180 grader.
Avkjøl på rist. Nb ikke skjær i brødet før det har gått 40-50 minutter.

 

Hva med å legge brødet I disse?

Trykk på bildet under for info

Alessi

Liker du oppskriftene mine og vil gi noe tilbake?
Hvis du ønsker kan du gi et beløp du syns passer ved å vippse til 560208 eller bruke vanlig bankoverføring til konto 1503.51.66332
Det vil være høyt verdsatt 🙂

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken:
https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter

Følg oss gjerne her også Tanjasmat:
https://www.facebook.com/Tanjasmatfrabunnen/

Prosecco & jordbærmousse

Til de større anledningene og feks etter en tung nyttårsmiddag er det kjempedeilig med noe luftig og friskt.

200 g jordbær
3 ss sukker
0.5 dl vann
0.5 dl limesaft
5 plater gelatin

2 dl extra dry prosecco

3 dl kremfløte
2 ss sukker
2 ts vaniljesukker

Ha jordbær, lime, vann og 3 ss sukker i en gryte.

Ha jordbær

Knus bærene lett.

La dette småputre i 20 min. Legg gelatinplatene i vann i 2 minutter.
Dra gryten av platen og rør inn gelatinplatene. Pass på at de blir skikkelig oppløst.

Pisk krem av fløte, vaniljesukker og 2 ss sukker. Hell i prosecco og jordbærblandingen. Rør godt rundt.
Hell alt i en skål. La stivne i ca 3 timer. Pynt med raspet mørk sjokolade og noen jordbær rett før servering.

Liker du oppskriftene mine og vil gi noe tilbake?
Hvis du ønsker kan du gi et beløp du syns passer ved å vippse til 560208 eller bruke vanlig bankoverføring til konto 1503.51.66332
Det vil være høyt verdsatt 🙂

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken:
https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter

Følg oss gjerne her også Tanjasmat:
https://www.facebook.com/Tanjasmatfrabunnen/

Grove eplelapper med ett hint kanel

Mange blir lei av brødskiver. Dette er ett ypperlig alternativ. De metter bra og har en frisk smak av eple. Denne røren er stor så den holder nok noen dager.

Grove eplevafler

2.5 dl finmalt rug
2.5 dl sammalt grovt mel
2.5 dl hvetemel
12-13 dl lettmelk
5 egg
2 ss sukker eller søtning
0.5 ss kanel
1 ts salt
3 små eller 2 store epler.

Visp sammen egg og melk og ha i resten.
Rasp epler på grov rasp.

Du kan velge om du vil ha med eller uten skall. Jeg har med.
Stek på litt over middels varme til de er gylne. Ha på det du ønsker.

Røren tåler fint å stå i kjøleskapet noen dager.

Liker du oppskriftene mine og vil gi noe tilbake?
Hvis du ønsker kan du gi et beløp du syns passer ved å vippse til 560208 eller bruke vanlig bankoverføring til konto 1503.51.66332
Det vil være høyt verdsatt 🙂

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken:
https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter

Følg oss gjerne her også Tanjasmat:
https://www.facebook.com/Tanjasmatfrabunnen/

 

Donuts med sukker og kanel

Reklame |

En litt annerledes variant av våre tradisjonelle smultringer.

Dette gir ca 35 stk
3 egg
225 gram sukker
1.25 dl kremfløte

650 gram mel
2 ts kardemomme
1 ts natron
1.5 ts hjortetakksalt

Smult til steking

Pisk eggedosis av 3 egg og 225 gram sukker.
Pisk 1.25 dl kremfløte stiv.

Sikt sammen 650 g mel,
2 ts kardemomme,
1 ts natron,
1.5 ts hjortetakksalt.
Tilsett de andre ingrediensene og rør sammen.
Bruk smultringbaker.
Stekes i smult.
Ta de rett opp fra gryta og vend i blanding av sukker og kanel.

Hva med å legge de i denne boksen?

Trykk på bildet under for info