Vannkringler er egentlig ett tradisjonsbakkels fra Bergen. Det serveres ofte til spekemat og rømmegrøt ikke minst på 17 mai. For meg personlig er det ett godt barndomsminne for dette fikk jeg hos mormor. Da var de delt i to med smør og evt hjemmelaget syltetøy på.
Vannkringler har fått navnet sitt fordi de etterheves i kokende vann. Det finnes flere oppskrifter. Jeg har laget min egen variant.
Vannkringler
20 stk
650 gram mel
4 dl melk
100 g smør
1 ts salt
2 ts sukker
1 pk gjær
Ha det tørre i en bakebolle. Smelt smøret. Ha i melken i smøret. Kjenn etter om væsken har ca 38 grader. Hell dette i det tørre. Kjør i kjøkkenmaskin i 10 min på middels hastighet. La heve under klede 1 time.
Ha deigen ut på benken. Du skal ikke bruke mel til utbaking. Rull en pølse og del i 20 biter. Trill ut så du får en lang remse og forme de slik som på bildet. Pass på at det sitter godt fast i skjøten.
Jeg liker å legge de på ett brett slik at det er lett å frakte de til komfyren.
Fyll en gryte med vann og sett på komfyren. Når vannet koker er det klart til å ha i kringlene . Har du ikke gjort det før så prøv gjerne med en kringle først.
Når den flyter opp er den klar til å taes ut. Dette skjer kjapt. Ta de ut av gryten og legg på bakepapir. Jeg foretrekker en fiskeøse med hull i til å ta de ut med. Pensle kringlene med egg. Settes i varm ovn på 225 grader og stekes i 15 minutt.
Liker du oppskriftene mine og vil gi noe tilbake?
Hvis du ønsker kan du gi et beløp du syns passer ved å vippse til 560208 eller bruke vanlig bankoverføring til konto 1503.51.66332
Det vil være høyt verdsatt 🙂
Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken:
https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter
Følg oss gjerne her også Tanjasmat:
https://www.facebook.com/Tanjasmatfrabunnen/
Ser supermumsigt ut 🙂
Takk, det er sååå Susanna: ) Håper du vil prøve?
Skal prøves! Går det greit å fryse de da tro?😊
Jada Karianne:). Kos om du vil prøve de 🙂
de blei kjempe gode ,de forsvant med en gang og jeg laga dobbel porsjon
Så herlig å høre Anita Wiesener: ). Håper du vil prøve flere oppskrifter
Hei! Lagde disse i stad og de ble ganske gode! Da jeg la kringlene i vannet så fløt de med en gang, jeg lurer på hva jeg gjorde feil, siden de ikke sank ned, men lå å fløt fra starten?
Neida, det skjer iblant tina: )
Hei, har laget disse flere ganger, og de er kjempegode. Lurer på om det er mulig å øke oppskriften uten å øke gjærmengden? Jeg bruker forøvrig fersk gjær, og deigen hever veldig bra. Går det an å bruke tørrgjær?
Du kan gange opp med 3-4 ganger uten å øke gjær Linda: ). Jeg bruker tørrgjær til alt
Har du prøvd å bytte ut noe av melet med sammalt hvete eller havremel?
Nei har ikke prøvd det Susanne: )
Noen som har prøvd å lage med glutenfritt mel ?😊
Ikke som jeg vet Emely
Har for første gang bakt vannkringlene dine i dag. Kjempegode. 😀 Men lurer på hvordan det er best å oppbevere dem? For å bevare sprøheten…
Min gamle far på snart 81, fikk vann i munnen bare av å høre om kringlene. Så jeg må nok forære ham noen også. Heldigvis lagde jeg dobbel porsjon 😀
Fryse og varme opp fryst på høy varme Karen: )
Hvor lenge ska dem koke vis dem flyter opp med engang?
Da tar du de opp med en gang Anonym:
Hei. Benyttet ikke stekepapir men smurte stekebrettet. Kringlene satt fast i brettet etter steking. Hvagjør jeg feil?
Skulle gjerne prøvd denne. Lar du de heve videre etter turen i kjelen, eller skal de bare avkjøles, pensles og rett i ovn?
Vi lagde disse glutenfrie. Brukte Semper mix som mel, og hadde ca 0.5-1 dl mer melk i fordi det hjelper glutenfri bakst å heve bedre. Da ble de litt mer klissete, og vi trengte å bruke litt mel til utbakingen.
Men de ble veldig gode, så disse kan anbefales også for dem som spiser glutenfritt 🙂
Tusen takk for oppskriften! 🙂