Brioche

Brioche kan vel sies å være verdens beste brød. Det bokstavelig talt smelter på tungen. Opprinnelsen til brødet er fransk. Selv om det tar tid så er det definitivt verdt det. Her spises det omtrent med andakt. Det er ett anvendelig brød og kan brukes til så og si alt. I helgen skal jeg feks riste det og bruke det i fransk løksuppe. Må gjemme bort brød til det ellers forsvinner dette med en gang. Det finnes flere oppskrifter på dette men her har du min versjon:

Brioche
2 små brød (1.5 liters former)

280 gram romtemperert smør
7 romtempererte egg
600 gram mel
75 gram sukker
1 pk tørrgjær
1.5 ts salt

Det er svært viktig at smør og egg er romtemperert før du starter. Smøret skjæres i terninger.
Ha alt utenom smør i en bolle. Kjør i kjøkkenmaskin på lav hastighet. Ha i en og en smørbit ( ikke juks og ha tolmodighet). Hver bit skal elles godt inn i deigen før du har i neste bit. Prosessen i maskinen tar 10-15 minutter. Du vil bli fristet til å ha i mer mel da deigen virker altfor løs til å bli noen deig. Men ha tolmodighet. Kunsten med en god brioche er at den skal ha minst mulig mel for maksimal luftighet. Deigen skal til slutt sitte fast i elte kroken. Da er den klar. Slik skal deigen se ut

Sett deigen i kjøleskap og legg plastfolie over. Nå skal deigen kose seg på kaldheving i 12 timer. Jeg lager om kvelden og lar den stå over natta. Når deigen har stått 12 timer tar du den ut og legg på benken. La den ligge der i en time. Dryss så LITT mel på. Del deigen i to og del hvert emne i 8 deler. Form til boller og legg de i formene. Fyll vasken med varmt vann. Legg en rist over. Dekk med kjøkkenhåndkle. La de heve i 2.5 timer.

Formene må være godt smurt med smør før du har i bollene. Pensle så med egg og ha på valmuefrø om du ønsker. Sett i forvarmet ovn på 200 grader i 10 minutter. Etter 10 minutter  skrur du ned til 175 og lar de stå 25 minutter til. Avkjøles på rist.
Brødet kan fryses max 1 mnd.

Nb : Har du ikke så små former kan du lage i en stor. Dette vet jeg ikke steketid på men har du steketermometer kan du sette inn det. Brødet vil være perfekt på 85 grader.
Nå er det bare å ta imot jubel fra de som får smake.

Liker du oppskriftene mine og vil gi noe tilbake?
Hvis du ønsker kan du gi et beløp du syns passer ved å vippse til 560208 eller bruke vanlig bankoverføring til konto 1503.51.66332
Det vil være høyt verdsatt 🙂

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken:
https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter

Følg oss gjerne her også Tanjasmat:
https://www.facebook.com/Tanjasmatfrabunnen/

10 kommentarer

Siste innlegg