Brioche kan vel sies å være verdens beste brød. Det bokstavelig talt smelter på tungen. Opprinnelsen til brødet er fransk. Selv om det tar tid så er det definitivt verdt det. Her spises det omtrent med andakt. Det er ett anvendelig brød og kan brukes til så og si alt. I helgen skal jeg feks riste det og bruke det i fransk løksuppe. Må gjemme bort brød til det ellers forsvinner dette med en gang. Det finnes flere oppskrifter på dette men her har du min versjon:
Brioche
2 små brød (1.5 liters former)
280 gram romtemperert smør
7 romtempererte egg
600 gram mel
75 gram sukker
1 pk tørrgjær
1.5 ts salt
Det er svært viktig at smør og egg er romtemperert før du starter. Smøret skjæres i terninger.
Ha alt utenom smør i en bolle. Kjør i kjøkkenmaskin på lav hastighet. Ha i en og en smørbit ( ikke juks og ha tolmodighet). Hver bit skal elles godt inn i deigen før du har i neste bit. Prosessen i maskinen tar 10-15 minutter. Du vil bli fristet til å ha i mer mel da deigen virker altfor løs til å bli noen deig. Men ha tolmodighet. Kunsten med en god brioche er at den skal ha minst mulig mel for maksimal luftighet. Deigen skal til slutt sitte fast i elte kroken. Da er den klar. Slik skal deigen se ut
Sett deigen i kjøleskap og legg plastfolie over. Nå skal deigen kose seg på kaldheving i 12 timer. Jeg lager om kvelden og lar den stå over natta. Når deigen har stått 12 timer tar du den ut og legg på benken. La den ligge der i en time. Dryss så LITT mel på. Del deigen i to og del hvert emne i 8 deler. Form til boller og legg de i formene. Fyll vasken med varmt vann. Legg en rist over. Dekk med kjøkkenhåndkle. La de heve i 2.5 timer.
Formene må være godt smurt med smør før du har i bollene. Pensle så med egg og ha på valmuefrø om du ønsker. Sett i forvarmet ovn på 200 grader i 10 minutter. Etter 10 minutter skrur du ned til 175 og lar de stå 25 minutter til. Avkjøles på rist.
Brødet kan fryses max 1 mnd.
Nb : Har du ikke så små former kan du lage i en stor. Dette vet jeg ikke steketid på men har du steketermometer kan du sette inn det. Brødet vil være perfekt på 85 grader.
Nå er det bare å ta imot jubel fra de som får smake.
Liker du oppskriftene mine og vil gi noe tilbake?
Hvis du ønsker kan du gi et beløp du syns passer ved å vippse til 560208 eller bruke vanlig bankoverføring til konto 1503.51.66332
Det vil være høyt verdsatt
Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken:
https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter
Følg oss gjerne her også Tanjasmat:
https://www.facebook.com/Tanjasmatfrabunnen/
Nam!
Så godt det så ut! 
Er helt nydelig elisebr: ). Tusen takk
Ikk noe melk/vann i deigen? Så rå godt ut, så skal definitivt bakes til helga

Nei det skal ikke være i Anonym: ) Takk
Lyst brød bør vel strengt tatt komme opp i minst 95 grader i kjernetemperatur. Ikke rart dette ser rått ut inni…
Det er ikke rått Lissa: . Jeg skjærte i det for fort
Kan dette lages med glutenfritt mel? Og gjerne glutenfritt grovt mel?
Har ingen erfaring med det Aina Torgersen:
kan deigen stå mer enn 12 timer i kjøleskap? tenker lage på kvelden og bake ut etter jobb?
sisel: Det skal gå bra