Har du smakt eller laget rispilaff? Denne retten kommer opprinnelig fra Sør- Asia og Perserriket.
Den kan lages med mange forskjellige kryddersmaker og forskjellige tørkede frukter og nøtter. Det er måten å tilberede den på som er spesiell og skiller seg fra vanlige måter å tilberede ris på. Les mer om det i oppskriften.Resultatet blir en smakseksolosjon og ønsker man noe til så blir nesten kjøttet mer som ett tilbehør til pilaffen. Selv serverte jeg kylling og raita til men kyllingen ble nesten overflødig.
Slik ble min rispilaff denne gangen:
Til 4-6 personer
5 dl tørr ris (jasmin eller basmati.)
1 liter vann
2 stk hønsebuljong
3 ts gurkemeie
0.5 ts kardemomme
0.5 ts kanel
0.25 ts malt nellik
1 ts løkpulver eller 3-4 fedd hvitløk
2 ts malt ingefær
1 løk
4 stilker vårløk
100 g skolda mandler (eller andre nøtter)
En pose tørket tranebær (andre forslag er feks tørket aprikos, rosiner, dadler)
Slik gjør du:
Ha risen i ett dørslag og skyll godt og lenge med kaldt vann mens du gnir risen med hånden. Grunnen til dette er at stivelsen skal ut slik at risen ikke blir klebrig men skiller seg fint fra hverandre.
Kok opp 1 liter vann med 2 hønsebuljong og sett til side. (Pass på at buljongen har løst seg opp)
Bland krydder sammen i en liten kopp.
Kutt opp løk og vårløk.
Ha olje i pannen så den blir dekt av olje. Surr vårløk og løk blankt. Tilsett nå den tørre risen (den skal ikke kokes først) og krydder. Varmen skal være på max.
Vend risen rundt konstant i pannen helt til oljen har trekt inn i risen slik at pannen blir mest mulig tørr. Tilsett tørket tranebær. Hell nå på vannet med hønsebuljong.
Gi risen ett oppkok og skru ned på 1 og sett på lokk. Det som er viktig nå er å ta tiden. Den skal ikke stå like lenge som vanlig ris. Siden jeg bruker jasminris så drar jeg den av plata etter 15 minutter. Så lar jeg den stå fortsatt under lokk i 10 minutter.
Rist mandler i tørr panne. Når de er gyldne har du mandlene på en tallerken. Dryss over før servering.
Liker du oppskriftene mine og vil gi noe tilbake?
Hvis du ønsker kan du gi et beløp du syns passer ved å vippse til 560208 eller bruke vanlig bankoverføring til konto 1503.51.66332
Det vil være høyt verdsatt 🙂
Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken:
https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter
Følg oss gjerne her også Tanjasmat:
https://www.facebook.com/Tanjasmatfrabunnen/
Hei. Jeg lurer på om du kan nenve tid for basmatiris 🙂
Jeg bruker kun jasmin og det er 18 min Nadia: )
Jeg har laget rispilaff der står det «ha olje i pannen så det dekker oljen « de bør rettes til ha løk i pannen til det dekkes av oljen ?