Mange har det hektisk men ønsker likevel å lage hjemmelaget mat. Det smaker jo utrolig mye bedre og ikke minst er det veldig mye billigere.
Her får du 1.4 kg sylte for under hundrelappen. Dette er også fint å gi bort som gaver. Faktisk arbeidstid ca 10 minutter.
Sylte lettvint
2 ferske svineknoker totalt 2.2 kg ( 1.4 kjøtt renset)
1.5 ts malt nellik
1.5 ts allehånde
1.5 ts ingefær
2 ts svart pepper
1.5 ss salt
8 ts gelatinpulver
Du trenger to knoker. Legg de i en gryte og dekk helt med vann sett på lokk.
La det småkoke i 3 timer. Ta knokene ut av gryta og la de avkjøle såpass at du klarer å ta i kjøttet. Fjern svoren fra resten og ha dette i en food prosessor.
Riv opp kjøttet i strimler.
Kjør svoren til en fin masse i food prosessor. Bland alt i en bolle. Tilsett krydder og gelatin og rør godt rundt så krydderet fordeler seg.
Stapp blandingen godt ned i en 1 liters kartong. (Oppskriften er perfekt tilpasset 1 liter). Lukk kartongen godt igjen med skikkelig teip.
Sett den ett kaldt sted og legg noe tungt oppå på 2-3 kg. Jeg brukte ett par bakestål og en jerngryte. La det stå i press i ca 9 timer. Bruk en saks for å skjære bort kartongen. Da er det bare å dele opp i biter å fryse ned. Men det er selvsagt lov å smake litt først ;). Lykke til 🙂
Nb Om du kun finner lettsaltet knoke kan du bruke det men dropp da å ha salt i vannet. Det er sikkert lurt å vanne den ut først.
Liker du oppskriftene mine og vil gi noe tilbake?
Hvis du ønsker kan du gi et beløp du syns passer ved å vippse til 560208 eller bruke vanlig bankoverføring til konto 1503.51.66332
Det vil være høyt verdsatt 🙂
Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken:
https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter
Følg oss gjerne her også Tanjasmat:
https://www.facebook.com/Tanjasmatfrabunnen/
Er det kun svoren du har i foodprosessor, eller blander du i strimlet kjøtt/krydder og kjører det sammen etterpå også?
Kun svoren Anonym: ) og blander det i bollen med kjøtt og krydder 🙂
Kan ein bruke røkt knoke?
Jeg har gjort det nå å det gikk veldig fint den ble mere smak .
Tror ikke det blir godt Anja:
Hvorfor svor?? Kan man ikke bruke ekstra spekk?? Mai
Kan jeg bruke syltepresse, eller blir denne for “tøff” for melkekartongen ?
Det har jeg ikke forsøkt Liv:
Man bruker alt på knoken Anonym:
Hvor får jeg tak i svineknoker naturel? Kan jeg bruke lettsalta i stedefor
Jeg kjøpte i Anonym: ). Bruker du lettsaltet må du vanne ut eller så må du like pålegg som er salt ( for meg som liker salt godt hadde det gått bra )
Sylta kan både vannes ut i vann etter at den er laget, om den er for salt, eller ligge i saltlake, om den er for lite salt etter at den er laget.
Dette har min familie gjort i generasjoner med hell. Faktisk så syntes jeg sylta ikke er like god uten en runde i saltlake eller vann. Aner ikke hvorfor men det gjor noe som er bra for smaken.
Må ein mose svoren, kan eg ikkje lage den slik som ein lager sylteflesk, legge svoren nedi bunn og eventuelt oppå??
Det er jo ditt valg. Jeg gjør det, synes det smaker godt med svoren “hel” 🙂
Så det blir godt med svoren mosa og blandet inn i kjøttet? Spennende😁 denne oppskriften skal jeg prøve.
Syns den blir mer saftig da Johnny: )
Ikke muskat ???
Nei, jeg bruker ikke det i sylte SveinOlav:
Hvor mye salt i kokevannet når knoken er usaltet?
2 til 3 som det står Anonym:
Eg har prøvd i syltepresse og det gjekk bra det 🙂
Herlig Laila: )
Takk for super oppskrift! Kan man lage lammerull på noe tilsvarende lettvint måte? Har du noe forslag? 🙂
Det vil jeg tro Christine men har ikke noe konkret forslag. Hyggelig at du likte den 🙂
En kan og bruke røkte kroker. Liker du røkt mat er blir det godt det også. Blir bare det at det blir røykesmak på syltaflesket. Hvis eg bruker røkte blander eg det med saltet kroker el.får du tak i usaltet bruker eg det. Bruker eg salta kroker bruker eg ikke salt i kokevannet.
Har laget den 2 ganger nå.God og lettvint
Kos at du ble fornøyd Torill Angell: )
Kan jeg bruke salt knoke? Det var det eneste jeg fant i butikken:)
Ann Caroline: Ja, men ikke ha salt i vannet da 🙂
Så mye gelatin når du bruker alle svoren? Er ikke svoren god nok bindemiddel da?
Ofte er det det Anonym men ikke alltid. Svin er magrere nå enn før.
Kan man bruke gelatinplater og hvor mange
Det har jeg ikke prøvd dessverre
Denne oppskriften var bare helt himmelsk- tuuusen takk 🙂 Jeg brukte lettsaltet, og det funket utmerket- vannet den ikke ut før koking. Lettvidt å enkelt, så denne kommer jeg til å lage flere ganger.
Så kjekt å høre Sigrid: )
Hvor kaldt må det stå? Typ kjøleskap?
Ja 🙂
Rense du ort all fettet eller bruke du det og?
Alt Linda:
oppbevarer du den i Lake i kjøleskapet?
Nei. Tar opp mindre biter losiro. Men du kan om du vil
Det blir nydelig med røkt knoke , men da bruker man ikke krydder. Fulgte samme bruksanvisning , men æ har det i plastdekt brødform og ikke melkekartong. Så bretta æ ei avis og pakka inn i plast som lokk og 2kg hv.mel som presstyngde.
Kjempe bra! 👏Flink du er! 🙂
Kan man lage det uten fettet mon tro, med bare rent kjøtt?😜
Det blir nok ikke noe særlig Anonym: )
Hei Ser ikke at det står noen plass om hvor mye salt du har I vannet 😊
Bare å drysse lett i som ved poteter Anonym: )
1.5 ss salt….Skal det tilsettes sammen med krydderblandingen eller skal det i vannet når knokene kokes?
Nå vi lagde hodesylte før i tiden la vi svoren rundt sylta, så den nærmest ble et skall rundt. Hva med å gjøre det på denne varianten?
Du kan prøve Asle:). Jeg gar en sylte med det i bloggen om du vil se på den
Med keydderet Gunhild: ). Bruker du lettsaltet knoke kan du bruke mindre
Kor lenge vatnar ein ut om ein bruke salta-knoka?
Salta vet jeg ikke men om det er lettsalta kan du bruke som den er og droppe salt i vannet peder: )
Lagde denne av feilinnkjøpte salte knoker, men kuttet ut salt i vannet ved koking. Kuttet også ut 1 1/2 ts salt som skal inn i selve blandingen!!! Ble helt perfekt for meg som ikke liker mat som blir oversaltet 🙂 Tusen takk for oppskriften på enkel sylte 🙂
Så bra du ble fornøyd Bente: )
Smakte nettopp på sylta…laget av lettsalta knoker.Den var nydelig..Lage en til ja 😊Takk for oppskriften.😊⚘
Sylte står i press nå. Gleder meg.🌞
Har ikke foodprosessor,kun kjøkkenmaskin,blender & stavmixer…må vel bare anskaffe meg en maskin til😁😉For denne sylta skal lages😃
Jeg brukte RØKT KJØTT.
Det ble helt utrolig god smak.
jonny Dalseide: Takk for tips 🙂
Tove: Håper du blir fornøyd 🙂
Hei🤗
Skal de være 1,5ss salt kun i kokevannet og ikke i krydderblandingen?
Skal gelatinpulver i tørt?
Skal massen være varm når den legges i melkekartongen?
Jeg prøvde med å kjøre svoren i foodprosessor og det blir ikke siste gang.
Svor er naturli gelatin, derfor det er lurt å male opp den etter den er kokt å blande den gjevnt inn i kjøttet. Lettsaltet knoke bør vannes ut og så bør kjøttet smakes på før du tilsetter mer salt. ellers er det lett å få for salt Sylte. Røkt knoke gir jo røyksmak, så om du ønsker Sylte med røyksmak så kan det seff brukes. men husk å vann ut den også.