Fra gammelt av ble det stort sett benyttet grisehode for å lage sylte. Det er tidkrevende og en relativt grisete jobb. Idag benyttes det oftere buklist eller svineknoker. Lettvint sylte med svineknoke har jeg lagt ut før så her kommer sylte laget av buklist.
Oppskrift
2 kg buklist
500 g annet kjøtt feks elg eller kalv
Krydderblanding:
3 ts pepper
2 ts nellik
2 ts allehånde
2 ts malt ingefær
13 ts gelatinpulver
Start med å skjære inn i buklista men ikke helt gjennom. La det være igjen 1-2 cm på siden og brett til side.
Skjær så mot motsatt side så du kan brette ut som ett langt stykke
Finskjær tynt det andre kjøttet og legg oppå der det er mest fett
Fordel krydderet og gni det godt inn
Begynn fra kortsiden og rulle sammen.
Finn fram hyssing og snøre den godt sammen. En hjelpende hånd fra noen er kjekt.
Surr godt sammen slik som på bildet
Finn så frem en ren koppehånduk og rull den inni. Surr hyssing tilsvarende rundt den.
Stikk inn ett steketermometer fra kortsiden til ca midten av rullen.
Kok opp vann. Når vannet koker legg sylten ned i vannet og skru ned temp. Vannet skal være rundt 80 grader (rett før kokepunktet) . Her skal sylten ligge å trekke til den er ferdig. Den er ferdig når kjernetemperatur er 70 grader.
Når den er klar så tar du den ut og legger den i press på ett kaldt sted. Jeg syns det er koselig å bruke en arvet syltepresse men du kan bruke noen kg med noe annet tungt. Feks en plate med noe tungt oppå. La den stå i press i ca 9 timer.
Etter 9 timer så tar du sylten ut av press. Nå skal den i saltlake.
Saltlake:
500 g salt
3 liter vann
Kok opp vannet og kjøl av.
Når laken er avkjølt deler du sylten i passende stykker til å fryse ned. Legg de så i laken og sett kaldt. Etter ett døgn smaker du på sylten og vurderer om du ønsker om den skal bli saktere og la den ligge ett døgn til.
Nå er det bare å ta en prøvesmak og fryse ned resten:)
Tips: holdbar i kjøleskap i 3-4 dager. Om du lager en oppbevaringslake å legger den i kan den ligge i 10-14 dager. Oppbevaringslake finner du ved ett kjapt søk på nettet.
Velbekomme.
Liker du oppskriftene mine og vil gi noe tilbake?
Hvis du ønsker kan du gi et beløp du syns passer ved å vippse til 560208 eller bruke vanlig bankoverføring til konto 1503.51.66332
Det vil være høyt verdsatt 🙂
Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken:
https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter
Følg oss gjerne her også Tanjasmat:
https://www.facebook.com/Tanjasmatfrabunnen/
Sylta ble altfor salt ved å følge oppskriften. 500 gram salt – 3 liter vann.
Da kan du prøve å vanne den ut noen timer
100gr per liter vann salt