Reduser matbudsjettet med 1/3 ( Slik reduserte jeg mitt)

Slik reduserer du matbudsjettet med 1/3

Mange lurer på hvordan jeg kan ha så lavt matbudsjett hver gang tråder kommer opp om dette på facebookgruppen Mat fra bunnen.

Jeg har redusert vårt husholdningsbudsjettet fra 6500 til 4500-4700.

Min kjære som er flink med penger bruker å si at man blir ikke millionær i å spare millioner men å spare kroner og det er veldig mye sant i det.

Jeg ser hele tiden at trenden i facebookgruppen  er at:

“Jeg vil lage kjempegod middag, som ikke koster mye, som er sunn og som ikke tar noe tid”.

Vel, slik er ikke virkeligheten dessverre. Noen krav må man fire på om man ønsker å spare. Ikke hver dag nødvendigvis , men noen dager i uken. Budsjettet handler heller ikke bare om middag men også andre ting mange unner seg i hverdagen som brus, dyre pålegg, spise ute, “ekstramat” som dyre youghurter osv. Det er mange moteprodukt i butikkene som koster mer enn det smaker.

MÅL:

Definer målet for sparingen. Det kan feks være å bli kvitt gjeld, kjøpe/pusse opp hus, ferieturer eller rett og slett å unne seg mer av andre ting man ønsker å bruke penger på. La hele familien din bli involvert slik at de lærer seg gleden av å spare og det å nå målet man setter seg.

SETT NÆRING ETTER TÆRING :
Første prioritet er å finne ut hvor mye du nå bruker pr mnd på husholdning/mat/snop/spise ute osv. La oss feks si at dere er en familie på 4 som pr idag bruker 6500 på mat. Dere ønsker å redusere til 4500

SLIK STARTER DU:

Sett opp summen dere ønsker å bruke hver uke, ikke omvendt hvor dere handler og ser på beløpet etterpå. La oss si dere ønsker å bruke 1200 pr uke.
Se først over hva dere MÅ ha som feks toalettruller, bind, vaskemidler osv. Skriv opp på en handleliste og summere ca beløp for dette. Beløpet du nå har til overs kan du nå benytte på mat og drikke.

LAG UKESMENY!
Sett opp ukesmeny feks søndag. Se godt gjennom hva du har fra før. La ikke fryserens innhold bli verneverdig. Det er å spare seg til fant. Men la to dager stå tomme. Disse to dagene benyttes til flere rester av middager og til gjenbruksmiddag som jeg kaller det.

.
.

GJENBRUKSMIDDAG:
er feks når du har rester av hvitsaus og fisk hvor du lager grateng dagen etter, rester av brunsaus og grønnsaker blir til brun lapskaus tilsatt rester du har liggende av kjøtt eller rimelige pølser. En gjenbruksmiddag kan feks også bli omelett, pytt i panne, stekt ris osv. I dette bruker du grønnsaker som begynner å bli slappe, pålegg som går ut på dato osv. Hver uke bør du sette av ca 200-300 til lagringskjøp.  Feks større forpakninger av kylling, fisk osv eller fyll opp med tørrvarer og krydder.

HALVERINGSKUNSTEN:
Tenk godt gjennom menyen din. Prøv å ha middager hvor du kan halvere ett produkt en dag og ha resten i en annen middag en annen dag. Man trenger ikke å fylle på i en gryte bare for å fylle på. Halveringskunsten kan også brukes på kjøtt og fisk osv. Trenger man virkelig 500 g i en gryte eller kanskje det går like fint med 300 gram og fylle på med annet? Skjær alt kjøtt i mindre biter så ser det mer ut og smaken spres bedre. Man trenger kanskje ikke en hel løk, en hel paprika osv for å smakssette maten ?Alle slike små ting monner mer enn man skulle tro.

MAT I SAMSVAR:
Mange spiser veldig store mengder kjøtt kontra tilbehør. 4 kjøttkaker til 2 poteter er feil vei å gå. Snu heller på det. Fyll på med grønnsaker. Nb Frosne grønnsaker er rimelig og ingen synd. Spesielt i vinteråret inneholder de mer næring enn ferske grønnsaker så dette er vinn vinn situasjon. Du kan også forvelle egne grønnsaker

PÅLEGG:  Her er det mye å hente. Pålegg er dyrt. Man trenger ikke ha 10 pålegg i kjøleskapet. Man kan skille mellom hverdagspålegg og pålegg til helg. Man trenger heller ikke to pålegg på brødskiven som feks både ost og skinke. Her spiser vi feks kun egg, røykalaks osv når det er helg. Påleggssalater lager jeg selv. Det er mye billigere og bedre enn å kjøpe. Oppskrifter finner du i bloggen. Mange vil også ha mye å tjene på å gå over til butikkens egne billigmerke

.

KVALITET KONTRA KVANTITET:
Ta en vurdering for det for deg er viktig med kvalitet/kvantitet. Ønsker man å spare kan man ikke alltid gå for de dyreste produktene selv om de i en del tilfeller smaker bedre. La meg gi noen eksempler fra mine prioriteringer. Jeg handler økologiske egg og økologisk kylling. Dette går både på smak og dyrevelferd. Istedenfor så handler jeg feks butikkens eget merke på pølser istedenfor en annen kjent produsent jeg syns er bedre. Om du vil handle dyre pølser må du kanskje akseptere å spise mindre pølser enn det du hadde lyst på. Da må du spørre deg selv om smak eller mengde er det viktigste fra produkt til produkt (dette vil helt sikkert variere fra ting til ting.

.
).

RESTER/ Å KASTE:
Rester ble også nevnt med tips lenger opp. Har du 1-2 kjøttkaker igjen etter middag så ikke kast. Ha feks en tom boks i fryseren du legger kjøttkaker (eller hva det skulle være) hver gang du har en rest. Plutselig har du en hel middag til familien på restene. Noen middagsrester egner seg godt til lunsj dagen etterpå. Grønnsaker man ikke får brukt opp kan forvelles og legges i fryser. Fløte som går ut kan fryses i boksen eller i isterningposer. Slutten  på brunost en kan fryses og er perfekt å ta opp til når du skal ha feks en god viltsaus. Gulost kan rives og fryses og ha på pizza senere. Har du kjøtt som går ut samme dag så stek det og frys ned. Bruk tid på å tenke over hva du kan gjøre for å bevare istedenfor å kaste.

.
.

..OG ALT BARE FORSVANT
På facebookgruppen Mat fra bunnen ser jeg veldig ofte at når noe godt lages så forsvinner alt samme dag før det rekker å nå fryseren. La heller hele familien få en smaksprøve hver og ta heller opp feks rundstykker til helgens frokost eller lunsj eller la de feks ha fylt horn i matpakken endag istedenfor brødskiver på skolen. De trenger det ikke hver dag men iblant for variasjonens del.
Selv om melk/juice er godt trenger man ikke å drikke en liter av det hver daglig. Det er faktisk mot sin hensikt på alle måter. Man kan fint drikke vann til mange måltider eller en rimelig saft innimellom til avveksling.
Smoothie og slikt kan fort bli dyrt å innføre som frokoster. Det er fort gjort å dra på seg vaner som vil koste endel ekstra.  Man trenger ikke feks 3 epler om dagen selv om epler er godt.  Det finnes andre og rimelige måter å fylle tomrommet i magen på. Lær familien din at “det er ikke bare å forsyne seg fritt av absolutt alt”. Det vil komme feks barn til gode den dagen de skal flytte ut. De skal aldri gå sultne men de må ikke velge fra øverste hylle hele tiden. Innfør 1 fast handledag. La resten av familien forstå at det blir ikke mer påfyll før det av det som er ” godt “. Ha forskjell på helg og hverdag.

MEN HVA SKAL JEG LAGE TIL MIDDAG? JEG HAR IKKE SÅ MYE FANTASI?

HER finner du link til 30 middager til under 70 kr for familie på 4:
http://matfrabunnenfb.blogg.no/1476109340_middager_under_70_kr_.html

Du finner også middager til 50 kr i bloggen som jeg har startet opp med nylig. Disse ligger ikke samlet.

70-80 % av middagene i bloggen koster mindre enn 100 kr for familie på 4.

Generelle tips:

Generelle tips:
1. Ikke handle når du er sulten og heller ikke uten handlelapp.
2. Ha til enhver tid kontroll på hva som er i fryser, skuffer og skap
3. Ha noen raske middager på menyen så du ikke tyr til take away
4. Lag store kvanta med middager og frys ned
5. Butikker har ofte ulike ting de velger å holde prisene fast nede på. Finn ut av dette og handle bevisst produkter bestemte steder.
6. Ikke kast mat bare fordi den har gått ut på dato  ( med kylling gjør jeg unntak). Lukt- smak- se
7. Ha god kontroll på prisene til forskjellige butikker. Handle smart.
8. Kast ikke rester
9. Spis mindre av det som er godt
10. Handle mat som er utgått på dato. Varmebehandle det og spis eller frys ned samme dag. Nb biff er stort sett best når den er utgått.
11. Ikke kjøp hel og halvfabrikata. Det meste fordyrer maten og smaker ikke godt jmf  hjemmelaget.
12. Innfør vegetardag
13. Melkemat er billig. Innfør gjerne en dag.
14. Rødt kjøtt max 1 gang i uka.
15. Bak brød. Det tar ikke lenger tid å bake 4 enn 1
16. Ikke at jeg inviterer til handelslekkasje men bor du i nærheten kan du halvere utgiftene på å spare en del på å handle i Sverige.  Se forøvrig svensketråden i facebookgruppen.
17. Om du har mulighet kan du handle feks egg og annet  hos endel lokale bønder.  Stort sett billigere.
18. Studer kvitteringen. Ofte er produkter mye billigere eller dyrere enn hva vi tror. Dette vil hjelpe deg mht videre handling.
19. Husk å sjekke KILOPRIS, ikke enhetspris.
20. Følg med på tilbud via div tilbudsapper, reklameaviser eller nett og benytt dette i planlegging av ukesmeny og den ekstra potten på 2-300 du setter av til å fylle opp det du er tom for.
21. Fryser er ett must! Selv har jeg to. Det du sparer første mnd kan fort bli nok til en ny eller brukt fryser neste mnd. Invester i en.
22. Benytt egne handlenett fremfor butikkens poser som bare er reklame for de uansett.
23. Handle stor pakning kontra liten pakning.  Her er det veldig mye å hente feks på smør, knekkebrød, mais osv osv. Bli kjent med dette neste gang du handler.
24. Høst alt du kan og har muligheter til. Fisk din egen fisk om du har tilgang og høste og foredle fra egen hage om du har.  Skogen er for alle!
25. Har du en velfylt fryser? Spis ut av fryseren 2 ganger pr år der du handler svært lite ved siden av.
26. Lag alltid nistepakke både på jobb og tur.
27. Ikke kjøp vann på flaske. Det finnes helt gratis i springen
28. Handle kun 1 gang i uka
29. Har du en “innvandrerbutikk” i nærheten så bruk den. Grønnsaker, olje og krydder er ofte billigere.
30. Handle aldri på kreditt.

Innlegget er IKKE ment til diskusjon. Innlegget er kun tanker og tips som kan være nyttig. Du kan velge å bruke de eller la være 🙂

Hva er dine beste sparetips? Bruk gjerne kommentarfeltet her på bloggen:)

Lykke til

Liker du oppskriftene mine og vil gi noe tilbake?
Hvis du ønsker kan du gi et beløp du syns passer ved å vippse til 560208 eller bruke vanlig bankoverføring til konto 1503.51.66332
Det vil være høyt verdsatt 🙂

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken:
https://www.bloglovin.com/blogs/mat-fra-bunnen-14744499/?referrer_context=autocomplete_enter

Følg oss gjerne her også Tanjasmat:
https://www.facebook.com/Tanjasmatfrabunnen/

32 kommentarer

Siste innlegg