Bakepulver, natron eller hornsalt?

 

 

Bakepulver (Baking powder) – Hever i 2 trinn. Første gang i romtemperatur når man blander røra/deigen, og andre gang mens man steker kaka. Man bør derfor la røra/deigen stå og svelle litt før man setter i gang med stekingen. Bakepulver inneholder 2 syrer, natriumdifosfat og monokalsiumfosfat, i tillegg til natron og stivelse. Det gjør at man ikke trenger surmelk eller andre sure ingredienser for at det skal virke. Pga at den hever i 2 trinn gir den en luftigere kake enn natron, det skal også gi mykere og seigere kaker.

1 ts bakepulver brukes til 2,5 dl hvetemel (150g).

1 ts bakepulver tilsvarer ¼ ts natron.

Eksempel på bakst: Sukkerbrød, sjokoladekaker, muffins.

 

Natron (Baking soda) – Må ha noe surt for å reagere som f.eks. surmelk, eddik, sitronsaft, kullsyre eller sirup. I motsetning til bakepulver skjer hevingen kun 1 gang med natron. Derfor bør man blande alle de tørre ingrediensene først før man tilsetter væsken så man ikke ødelegger boblene natronen lager i røra/deigen. Med natron trenger ikke røra/deigen å stå og svelle.

¼ ts (2g) natron kan nøytraliseres med ca 2,5 dl surmelk eller 1 ts sitronsaft eller eddik.

Eksempel på bakst: Sveler, lapper, tykke lefser.

 

Hornsalt – Brukes i deiger med mye fett og lite eller ikke noe vann, flate kaker/kjeks som skal stekes ved relativ høy temperatur. Spalter seg til 3 forskjellige gasser når det varmes opp til over 60 grader. Dvs at hornsaltet forsvinner i løse lufta når kakene/kjeksene stekes, men gassene kan løfte med seg litt av deigen på vei opp. Eller den kan etterlate seg mange små hull som gjør kjeksene ekstra sprø og porøse.

Eksempel på bakst: Tørrkjeks, sirupsnipper, pepperkaker, serinakaker.

 

Hvis du ønsker å lese mer om kjemien bak de forskjellige hevemidlene så sjekk ut disse sidene:

http://www.naturfag.no/artikkel/vis.html?tid=1087336

http://www.dinside.no/bolig/dette-er-forskjellen-pa-hevemidlene/61208060

http://hverdagen.whiteaway.no/vet-du-egentlig-forskjellen-paa-natron-og-bakepulver?utm_source=facebook&utm_medium=artikel&utm_campaign=blog+vet+du+egentlig+forskjellen+p%C3%A5+natron+og+bakepulver

https://www.abcnyheter.no/livet/2015/04/05/221410/heveguiden-du-trenger

 

3 kommentarer

    1. jeg ahfgahsdg hagfgafhah haf a hadhdad hdahahsd ahdh hahsiowqodl lal lpaldpla pap palsada åa åaa kcjdf jnfbe bfd jfdfeg jefhfenjefn bhrbvhrrvbhr hfbv hfnspw oåqkzm id cdcdcid dcn a skc xsp ajd ancnc dn120eo1+\på|e12lqdwkomcjnsdod db1ui2h1y838717137813738137831787317831783137183718 auhjbsfnan abdb adjkansdj klaja la kratonkikum: ahfashbda ahdh hs hadas haa aa kaåp+ w02l.\?12n 9jidja anmc lll as ooo. ugug sa ajdjka a jsdncsnc cnjncncd cndc n nn nc c dk xapdpawld d c \ccwja 219318 cjjd zona lkemnemememem enjnenk o p gtigtg p o oepfasokf +fep\paø ø olepkfakfjaf øl ifeijfajfhjwha dkwoaøldwod and øl eifjajjiajfijfijfijidjai qabdbdyer 9\qsa nchfg d dwuabdnd hedhabne efheabg eah ehaj øl dhwahjnsd dbjadbad and jd naj dan d jandna and nqjdbnqwkx d qjd dbqkm qj echjwqk qhbhcb jc uqiwcnjkq cjnm chjnc b jma xhicun biq knjlhehui nbcj ubw hsjd jsd .hhjdsc dnmhj sdkjnj kbdslibuwcdkjn s kjwn dwjødøj dj djdj dsjkcd jjn,kd jksjk dsjkds jkdskn sd kjsd kjds kjdjds dsj djkødsjds jkdskj ds dskjkdc jck kjs jksd jdjksdnjcjac jcdjncewlkcqwemqewmk n dwjqnuiqwhuw.

      1. nei jeg nmenef afn ajsnjanfjsanfjksnfkjanjknfwiojioqwpokdo fanfjnansj da n øl jfemfalknjfan øl fkekf øl ajijfiasfjdisfanjnfaj nfa!

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg