Mat & kulturreise til Romania

Annonse

Jeg var så utrolig heldig å få tilbud om og få sponset en reise til Romania sammen med noen få andre av turistkontoret i Romania.
Jeg tenkte at det var jammen en fin mulighet, for der har  jeg aldri vært og har heller ikke tenkt så mye på det som reisemål. Det er jeg veldig glad for nå for Romania hadde langt mer å by på enn hva jeg trodde av severdigheter.

Foto: Yvette -Marie Solem
Instagram: https://www.instagram.com/yvettesolem/
Tilknyttet : http://www.reiseliv.no/

Jeg skal først skrive om og vise litt av maten. I Romania kan man spise både tradisjonell mat og mer internasjonal mat / fusion.

Ett internasjonalt lunsjsted i Bucuresti som jeg ble begeistret for med sin mat fra bunnen var dette stedet i sentrum.

Utvalget var litt som vi er vant med i Norge på lignende lunsjsteder og jeg er ekstra begeistret for spisesteder hvor man ser mye fra kjøkkenet.

Her er litt av hva de hadde.

Foto : Yvette – Marie Solem
Instagram : https://www.instagram.com/yvettesolem/
Tilknyttet:http://www.reiseliv.no/

I hjertet av Bucuresti fikk vi besøke denne restauranten.

Restauranten var en morsom blanding av rumensk folklore og fusion.
Jeg ble helt FORELSKET i noe jeg aldri har smakt før, nemlig hvit geitost. Det var helt fantastisk og er du glad i ost anbefaler jeg at du prøver å få tak i det.

Her fikk vi menyen på norsk.

Istedetfor en forrett hver, fikk vi mange forretter satt foran oss på bordet som vi skulle nyte i felleskap.
Disse forrettene var mitt absolutte mathøydepunkt i Romania. Etter min gane stod forrettene til terningkast 6.
Kyllingpateen var helt magisk.

Her er noen bilder av forrettene.

Dette er andeconfit.

Her var det også ett åpent kjøkken.

Det tradisjonelle rumenske kjøkkenet.

Det er et kjøkken preget av forskjellige kulturer: Overførte oppskrifter fra de gamle grekerne, romerne som ga Romania sitt navn, sakserne, som slo seg ned i sørlige Transylvania, tyrkerne, som i århundrer dominerte Romania, men også slaviske og ungarske naboer. Alle disse påvirkningene er gradvis blandet inn i en variert og rumensk mattradisjon.

Rumenere tar mat og å spise sammen veldig seriøst. Selv om de rumenske tradisjonelle retter er kraftig kost, er det er helt nødvendig for enhver seriøs besøkende å smake på noen av de tradisjonelle matrettene.

På landsbygda bruker folk fortsatt leirkjeler og jernkjele for matlaging. Alle grønnsaker er ferske og kommer rett fra egen hage. Det er synd å komme i Romania og bare gå på restaurant og spise pizza eller kinesisk mat. Selv om maten er enkel i smakene og rustikke så skal jeg love deg at du blir iallefall mer enn mett nok. Det var sjelden jeg klarte å spise opp.

Årstidene generelt påvirker maten. Om sommeren og høsten har markedene friske grønnsaker og frukt som kommer fra lokale gårder. Reddiker, vårløk, poteter, brennesle, spinat, salat, tomat og agurk kan man kjøpe i april og mai. Fra slutten av mai til slutten av september er det et stort utvalg av frukt : kirsebær, aprikoser, jordbær, bringebær, plommer, pærer, meloner og vannmeloner, fersken, bjørnebær, blåbær, epler, druer, kveder og nøtter.

( Fritt sakset fra Visit Romania blandet med egne betraktninger)

Hvit geitost på Maldar Mansion i Maldaresti, Valcea.

Foto Yvette – Marie Solem
Instagram :https://www.instagram.com/yvettesolem/
Tilknyttet:http://www.reiseliv.no/

Fra Maldar mansion.

Spiste blant annet en tradisjonell suppe med blant annet pølser og bønner i Draculas barndomshjem.

Foto: Yvette – Marie Solem
Instagram:https://www.instagram.com/yvettesolem/
Tilknyttet: http://www.reiseliv.no/

Avokado og brokkolisuppe.

Foto: Yvette – Marie Solem
Instagram:https://www.instagram.com/yvettesolem/
Tilknyttet: http://www.reiseliv.no/

VIN

Romania er en av verdens beste produsenter av mange deilige viner. Noen av de aller beste vinene er derimot ikke kjent i utlandet.

Romania regnes som en av de eldste vinprodusentene i verden. Det finnes en mengde minnesmerker og funn knyttet til vinkulturen som i enkelte tilfeller kan føres mer enn 6000 år tilbake i tiden. På grunn av de varme, tørre somrene har landet et glimrende klima for druedyrking. Siden middelalderen har vin vært den tradisjonelle alkoholholdige drikken for rumenerne.

Kvaliteten på rumensk vin er svært god, og vin er billig: Forvent å betale 10 til 30 RON for en flaske rumensk vin (?3 – ?8.5). Flere mennesker i turistområdene lager sin egen vin og selger denne direkte til turistene. Romania er på tiendeplass over verdens 12 beste vinprodusenter i følge et interrnasjonalt vinmagasin.

ØL

Romania har en lang og stolt historie når det gjelder brygging av godt øl.

Det var tyske kolonister som først introduserte øl i Transylvania. Romania er fortsatt et av de billigste landene i Europa om du ønsker deg en halvliter ute på byen.

Hvis du er glad i øl, er det greit å kjenne til et par rumenske ord: “la halba” er en halvliter og “la sticla” er en flaske. I de fleste barer og restauranter selges halvlitere og flaskeøl separat.

Forvent å betale 2-3 RON ((?0.6-?0.8) for en flaske øl på supermarkedet og det dobbelte på en pub. De fleste av de internasjonale ølmerkene er brygget i Romania under en lisens, så de smaker noe annerledes enn i Vest-Europa.

BRENNEVIN

Du bør ikke forlate Romania uten å ha prøvesmakt på den lokale brennvinnen “tuica”. Den smaker godt og har en farlig og rask effekt på balanseevnen. Tuica er plommebrennevin som settes i de tusen rumenske hjem. Det er prestije å ha den beste tuicaen. Når laget av andre frukter, er tuica vanligvis kalt “rachiu”.

“Palinca” er en slags tuica, men er mer raffinert brennevin destillert to ganger og laget vanligvis fra en blanding av frukt. Både tuica og palinca har eksepsjonelt høyt alkoholinnhold. I Maramures er tuica kalt horinca, men er i hovedsak den samme brennevinen. Selv om mange mennesker vil insistere på at drikken skal destilleres tre ganger før det kan bli navngitt “horinca”.

Andre lokale brennevin  inkluderer : “afinata”, “visinata” og “zmeurata”-med ikke så høyt alkoholinnhold. Disse er pseudo-liqeurs ofte servert som aperitif eller dessert, eller rett og slett som et lettere alternativ til “tuica” når anledningen krever ‘unu mic’  dvs et glass av noe.

Disse drikkene er laget ved å ta småhagefrukt som blåbær – afine – for afinata, kirsebær – visine – for visinata og bringebær – zmeura – for zmeurata og la dem gjære i store glassflasker plassert i solen for to til tre måneder – med mye sukker. Disse drikkene kan noen ganger være servert med noe av den opprinnelige frukten i glasset og litt sterkere alkohol hellet ned i glasset.
(Kopiert fra Visit Romania)

Selv ble jeg veldig begeistret for Palinca så det har jeg bestemt meg for å lage selv neste høst når plommene kommer.
Hvis jeg er heldig får jeg kanskje tips og hjelp fra mine nye kontakter der nede slik at den blir skikkelig autentisk.

Hva opplevde vi ?

Mitt definitivt største høydepunkt historisk/kulturelt var å få besøke hjemmet til Ceuasescu.

 

Nicolae Ceaușescu (født 26. januar 1918 i Scornicești, død 25. desember 1989 i Târgoviște) var en rumensk kommunistiskpolitiker og Romanias diktator fra 1967 til 
1989. (Wikipedia)

Vi fikk omvisning av en veldig flink guide som fortalte på en levende måte.
Hvert familiemedlem hadde sine egne leiligheter med kontor, bad, soverom osv. Kun spisesalen var felles. Det var ikke vanskelig å se at hjemmet var ekstremt påkostet selv om det kommer fra en annen epoke interiørmessig.

Jeg skjønte etterpå at min lidenskap for lysekroner tok litt overhånd mht hva som ble prioritert å ta bilde av, ha ha. Skulle gjerne hatt kloa i en av disse. Det var lysekroner så og si i alle rom det kunne være naturlig å ha.

På den tiden var det nok ikke vanlig andre steder i verden heller å ha sitt eget spaanlegg hjemme, selv om det etter dagens standarder ligner mer på en operasjonssal. Uten tvil svært påkostet den gangen.
 

Noe av det mest ekstraordinære syns jeg var vinterhagen med tropiske vekster. Vekstene idag er de samme som den gangen og noe må gjøres for de er i ferd med å gå gjennom taket. Det er ganske vondt å tenke på at vinterhagen holdt 60 grader året rundt mens den jevne rumener hadde en innetemperatur på 16 grader på den tiden. Det er kanskje ikke så rart at Ceausecu og konen ble tatt av dage i 1989 da omveltningene i Europa ble ett faktum.

Om du tar en tur til Bucuresti er dette ett sted du absolutt bør avlegge ett besøk for ett historisk sus.

Folkemuseet

Dette fikk jeg dessverre ikke deltatt på pga div omstendigheter, men her kommer litt kjapp informasjon uansett.

Folkemuseet i Bucuresti: Det nasjonale bygdemuseet ? eller Folkemuseet om man vil  ? i Bucuresti er en opplevelse. Ikke minst fordi det er en fredelig og imøtekommende oase i en millionby som kan stresse den aller sindigste. Har du en formiddag eller ettermiddag ledig i den rumenske hovedstaden, ta en tur dit. Området viser landsbybygninger og tradisjonelt levesett fra ulike rumenske regioner og i ulike rumenske folkegrupper

Parlamentet.

Er nest største bygning i verden etter Pentagon med cirka 1100 rom. Blant disse er 440 kontorer, 4 restauranter, 3 biblioteker, 1 konserthall osv. Det er tilogmed 9 etasjer under bakken. Ifølge guiden vår kostet det 3 BILLIONER Euro. Det er så ufattelig mye penger at det er ikke til å forestille seg en gang. Hvis man skal på en guidet tur dit så tar det en time bare å få sett 5 % sa guiden. Jeg skulle gjerne ha vært en tur innom for å se nærmere.

Etterhvert kom stunden for å forlate Bucuresti for å dra videre innover i landet. Jeg er stort sett veldig skeptisk til utenlandske sjåfører og trafikk forøvrig, men jeg følte meg totalt trygg med vår sjåfør som kom fra dette selskapet. De som kjenner meg kan skrive under på at når jeg føler meg trygg i bil så er det en ren bragd fra sjåførens side, haha.
 

Er du interessert i å se mye av landet bør du absolutt vurdere å bile innover i landet. Opplevelsen på veien med å kjøre gjennom de ulike landsbyene er en opplevelse og så annerledes enn alt vi er vant til her hjemme, så det er en severdighet i seg selv.

Eksempler på bosteder vi kjørte forbi. Det var som å dra langt tilbake i tid.

Brasov
Av rumenske storbyer er Brasov i en klasse for seg selv; en middelalderby som påfører den besøkende samme estetiske nytelse som polske Krakow og skotske Edinburgh. Brasov ligger i hjertet av Romania geografisk, men også kulturelt og politisk. Både byen selv og omgivelsene er noe av det vakreste og hyggeligste Romania kan by på. Med base i Brasov kan du på en uke få med deg det beste på Romanias turistmeny.

Peles slott er ett slott i Karpaten, nær Sinaia, i Prahova County, Romania, på en eksisterende middelalderlig rute som forbinder Transylvania og Wallachia, bygget mellom 1873 og 1914. Innvielsen ble holdt i 1883. Det ble bygget for kong Carol 1.
(Kilde: Wikipedia)

Bilder fra Peles slott og Pelisor Castle.

Dette er det gyldne rommet på Pelisor slott. Hjertet til dronning Maria ligger i den flaggdraperte boksen midt på bildet.
Gullet du ser er EKTE bladgull. Det er nesten ikke til å fatte, nesten så man mister helt pusten.

Foto: Lars Rekaa

Viscri

Langt ute i “ødemarken” kom vi til landsbyen Viscri, et sted hvor tiden virker å ha stått stille. Jeg fleipet med de andre i reisefølget om at her i stillheten føler JEG meg hjemme. Her gikk hønene og hundene fritt løs. Guiden kunne fortelle at prins Charles hadde reist mye i Romania og hadde kjøpt seg hus her. De gamle tradisjonene og skikkene står i sentrum og menneskene her lever enkle liv, langt vekk fra maset og kaoset i byen. På mange måter var det som å gå noen hundre år tilbake.

Noen bilder derfra.

Dette huset er det prins Charles som eier. Det lå langs veien ved de andre husene med ca lik standard. Så kan man jo spekulere i om han noen gang har tilbragt en natt der. Jeg har vel mine tvil 🙂

Foto: Yvette-Marie Solem
Instagram: https://www.instagram.com/yvettesolem/
Tilknyttet: http://www.reiseliv.no/

Midt imellom alle husene kom jeg bort i denne “butikken” til en eldre dame. Jeg satser på dagen ble reddet da jeg kjøpte ett par med strikka leggvarmere.

Bran – Draculaslottet

Mine barn ble dypt misunnelige da jeg fortalte at jeg skulle hit på besøk. Det ble derfor svært mange sendte Snap herfra. Jeg gikk selvsagt i “turistfella” og kjøpte endel suvenirer herfra ;). I tillegg kjøpte jeg Draculavin som bare skal få stå som minne og til pynt i barskapet.

Draculaslottet finnes i Bran. I landsbyene som ligger rundt Bran verserer det en folketro på onde ånder som kalles spøkelser, eller ?strigoi?. Inntil for et halvt århundre siden trodde folk at det eksisterte visse levende mennesker ? ?strigoi? ? som levde normale liv i løpet av dagen, men hvis sjeler forlot kroppene deres om natten, mens de sov, og hjemsøkte landsbyene og pinte folket i søvnen deres. Disse onde åndene hjemsøkte ofrene fra midnatt til den første hanen gol, når evnen deres til å skade folket ble svekket.

Med på reisen var også reisejournalust Yvette-Marie Solem.

Her kan du lese hennes historie fra Draculaslottet  :http://www.reiseliv.no/destinasjoner/europa/romania-draculas-slott-brasov/

Sigisohara

Sigisohara er vakker og mange vil kalle byen Romanias vakreste. Skjønnheten skyldes først og fremst omgivelsene; et frodig bakkelandskap med fantastiske kirkefestninger som er imponerende godt tatt vare på. Det merkelige er at byen ikke oversvømmes av turister i samme grad som Sibiu og Brasov. Sighisoara er en perle, en middelalderby så godt bevart at man får følelsen av å virkelig vandre i et levende museum.

Begge fotografiene over og Maldor mansion under er tatt av Yvette-Marie Solem
Instagram: https://www.instagram.com/yvettesolem/
Tilknyttet : http://www.reiseliv.no/

Horezu

Horezu er spesielt kjent for sin keramikk og har en årlig salgsmesse mht det. Vi fikk se en lokal mann lage keramikk som gikk an å kjøpe for de som ønsket.
Vi var også innom Maldor Mansion.

Dette var siste dagen før avreise og etter ett hektisk program var lykken stor da vi kom til ett hotell som hadde massasjemuligheter. Dette var virkelig gull for en trøtt kropp. Hadde jeg visst på forhånd at 1 times massasje skulle koste meg bare litt over en hundrings så hadde jeg sannsynligvis prioritert det hver dag.

Vi fløy med Blue air.

Viktig informasjon:
Blue air tar ikke kort. Her trengs det valuta for å kunne kjøpe noe.
Merk også at det er ikke en eneste minibank etter du har gått gjennom kontrollen på flyplassen i Bucuresti.

Jeg vil takke for en flott tur med et flott reisefølge.

2 kommentarer
  1. Kjempegøy å lese. Har vært i Romania flere ganger, og det er et spennende land med god mat og drikke, og hyggelige mennesker. Og billig.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg