Pinnekjøtt ( skjerpet) med akevittsaus og rotmos

  • 14.12.2016, 11:28

Skjerpet pinnekjøtt med rotmos
Beregn ca 500-750 gram pr voksen

Vann ut pinnekjøttet i ca 8 timer. Hvis du er usikker kan du smake litt på kjøttet for å se. Det er ikke farlig og det smaker ikke vondt. Mange vanner ut mye lenger, men på Sunnmøre hvor jeg er fra er ikke dette vanlig. På Sunnmøre serveres pinnekjøtt hver julaften.

La pinnekjøttet dampe på pinner, rist eller med poteter i bunnen under lokk i 3 - 4 timer, til kjøttet løsner fra beina. Pass på at det ikke koker tørt for vann. Du kan også bruke en saftkoker til damping av pinnekjøtt. Ideelt når man er mange. Mange anser pinnekjøttet som ferdig nå, men det velger du selv. Jeg er vant til skjerpet, sprøtt pinnekjøtt og setter steikeovnen på 250 grader. Deretter legger jeg pinnekjøttet i langpanne med fettsiden ned med ett par klatter smør nederst. Og steker ca 12-15 minutter.

 

Rotmos:

Kok en kålrot i skiver mør sammen med 2 gulrøtter og 3 poteter. Dette tar 30-40 minutter. Hell av vannet. Mos/stapp det og tilsett salt og pepper etter smak med 100 gram smør og 3 dl fløte. Tilsett litt ribbefett tilslutt.
Nb! Ønsker du tradisjonell kålrotstappe fjerner du bare gulrot.

Siste årene har jeg servert min egen akevittsaus til pinnekjøttet. Det er fantastisk og hever smaksbildet enormt etter min mening.

Slik lager du den:

Akevittsaus:

1/2 dl hel svart pepper
2 korker akevitt ( eks Gammel reserve)
3 dl fløte
1 ts sitron
1 ts dijonsennep
Smak til med salt
Rist pepperkorn på middels varme i tørr panne. La pannen være i stadig bevegelse. Når det kommer en søtlig lukt fra pepperet, hell på to korker med akevitt. Ha så i kremfløte, sitron og dijonsennep. Smak til med salt. La putre i 5 min. Sil bort pepperet før servering.

 

Hvis du ønsker å motta nye oppskrifter direkte til din epost, følg oss på Blogloving ved å trykke på denne linken.. 



2 Kommentarer














14.12.2016 kl.20:05

Kan den lages på forhånd og varmes opp igjen?
matfrabunnenfb.blogg.no

14.12.2016 kl.21:39

Du kan lage på forhånd om du skal skjerpe den :)


Dette er en blogg for alle som vil lære å lage mat fra bunnen, eller få inspirasjon til dette. Her kommer vi til å legge ut mange nye og fristende oppskrifter. I menyen kan du velge oppskrifter og navigere deg frem til alle våre deilige oppskrifter, oppdelt i kategorier.

Vårt mål er å hjelpe og inspirere flest mulige til å lage mat fra bunnen, isteden for posemat, ferdigmat og halvfabrikat.

Se gjerne vår facebookside og bli medlem HER!





Bær Dessert Drinker Fisk Forrett Frokost Gjærbakst Glutenfritt Grilling Gryter Internasjonal mat Jul kaker Kjøtt Kylling Lettvint middag Lunsj Ovnsretter Pasta Pizza Pålegg Salater Sauser Sjømat Skalldyr og skjell Småkaker Supper Sylting Tapas/fingermat Tilbehør Tradisjon Ukesmeny Vilt




Søk i bloggen



Følg oss

bilde bilde bilde


Oppskrifter

Arkiv



Design og koding

Albertine L. Vestvik

hits




Design OG KODING av Albertine Løseth Vestvik ©