hits






Kalkun

  • 31.12.2016, 13:08

Forberedelse: La kalkunen tine 3 dgn i kjleskapet. Ta den ut og sett p benken ett par timer fr du skal steke den. Ta ut innmaten og legg p benken. Denne er ypperlig til kraft til saus.

Kalkun
2 epler
1 neve aprikos
1 neve rosin
Smr
Persille
Sitron
Salt, pepper, paprikakrydder.

Vask kalkunen bde inni og utenp og klapp trr. Skjr opp epler i biter. Dytt inn i hulrommet sammen med rosin og aprikos. Legg ogs inn ett par gode klatter smr.


Lsne skinnet forsiktig med fingrene og jobb innover forsiktig s du skaper ett hulrom.


Skjr opp smr og skvis sitron og litt salt over. Dytt dette inn under skinnet. 


Bind sammen beina.


Smelt 200 g smr og ha i 1 ss paprikapulver, 1 ts salt og 1 ts pepper. Pensle kalkunen. Sett inn steketermometer i tykkeste delen av lret.
Sett kalkunen i en langpanne med 5 dl vann nederst i forvarmet ovn p 200 grader.  Stek den en halvtime slik. Skru n ned varmen til 125. Smre kalkunen med smrblandingen og hell over vske fra langpannen annenhver gang hvert 20 minutt. Nr kjernetemperaturen er 70 er den klar. P min kalkun tok dette 3 timer og 10 minutter. Jeg antar den veide 4-5 kg.
Ta kalkunen ut av ovnen og legg den over p en ren stekeplate. Dekk godt til frst med aliminiumsfolie og deretter en stor badehndduk. N kommer det viktigste : La den hvile minst 2.5 time. Etter 2.5 time var kjernetemperaturen p min fortsatt 62 grader s den holder seg god og varm.

 

Saus
Innmat
2 gulrtter
2 sjalottlk
2.5 dl flte
3 dl vann
2 ss smr
4 ss mel
2 ts dijonsennep
2 ts ripsgele
Salt og pepper

Del opp gulrot og lk biter. Smelt smr i en gryte. Legg i innmaten og grnnsakene og ha p 1 ts salt og 1 ts pepper  og stek 1 min tid p begge sider.


Hell p vann til innmat og grnnsaker dekkes. La dette smkoke og redusere i ca 2 timer. N siler du kraften, tar vare p den og kaster resten. Hos meg ble dette 1.5 dl redusert kraft.

Smelt smr i en panne. Ha i melet. Rr til dette blir helt brunt. Ikke g ifra men rr hele tiden. Nr det er brunt har du i vann, kraft og flte.  Tilsett sennep, ripsgele. Smak til med salt og pepper ( jeg brukte 0.5 ts av hver).
La sausen putre og kose seg. Om du syns den er for tykk s ha i mer vann.

Waldorfsalat:

2 dl flte. ( stivpiskes)
2 dl majones ( ca 1.5 pakke). vendes inn

3-4 stilker stangselleri.( deles i skiver)
150 g valntter,
1 rdt stort eple  ( kuttes i biter. Jeg bruker alltid pink lady),
100 gr kl (finsnittes)
150 gr bl druer deles i to.
Vend alt inn.
Smaksett med saft av 1/2 sitron og 2 ss sukker.
Spar litt av druene og nttene til pynt.

Danske glaserte brun poteter

Antall poteter etter nske
Sukker
Skrell poteter og kok p vanlig mte.
Smelt sukker i en stekepanne p middels varme.  Nr sukkeret er smeltet s ha i de nykokte potetene. Skru ned plata.  Jeg veksler mellom 2 og 3 ( av 9). Snu forsiktig i blant. La potetene st slik en time.


Fltegratinerte poteter


Fltegratinerte poteter

Poteter etter nske
Flte
Maizenna
Lk
Salt
Ost
Pepper
Hvitlk om nskelig

Skrell potetene. Del potetene i tynne skiver (Jeg foretrekker Asterix men mange foretrekker melne poteter ). Ha disse i en kasserolle. Fyll opp med flte til det er ca 2 cm igjen til toppen av potetene. La dette smkoke i et min. Rr ut 2- toppede ts maizenna i 1 dl flte. Hell blandingen i gryta. Kok videre i 5 min. Smak til med salt, pepper og evt hvitlk. Hell over i ildfast form, legg p ost og stek midt i ovnen p 200 grader i 25 minutter. La hvile 10 min fr servering.



4 Kommentarer














Torunn Krokeide Hove.

06.10.2017 kl.15:23

Av mamma fikk jeg "verdens" beste oppskrift p stuffing.

200 gr stenfrie svisker

120 gr brd terninger

1/2 hakket lk

10 gr bacon

1 eple

150 gr champingnong

salt, pepper, persille. etter smak.

1/2 dl melk + 1 dl rmme.
matfrabunnenfb.blogg.no

10.10.2017 kl.00:28

Mye godt man kan ha i Torunn Krokeide Hove.: ). Og gode minner smaker ofte godt :)
Inger

27.12.2017 kl.15:46

Hva har du til dessert nyttrsaften?
matfrabunnenfb.blogg.no

06.01.2018 kl.15:41

Inger: Det varierer fra r til r, har ikke en fast dessert.


Dette er en blogg for alle som vil lre lage mat fra bunnen, eller f inspirasjon til dette. Her kommer vi til legge ut mange nye og fristende oppskrifter. I menyen kan du velge oppskrifter og navigere deg frem til alle vre deilige oppskrifter, oppdelt i kategorier.

Vrt ml er hjelpe og inspirere flest mulige til lage mat fra bunnen, isteden for posemat, ferdigmat og halvfabrikat.

Se gjerne vr facebookside og bli medlem HER!





Br Dessert Drinker Fisk Forrett Frokost Gjrbakst Glutenfritt Grilling Gryter Internasjonal mat Jul kaker Kjtt Kylling Lettvint middag Lunsj Ovnsretter Pasta Pizza Plegg Salater Sauser Sjmat Skalldyr og skjell Smkaker Supper Sylting Tapas/fingermat Tilbehr Tradisjon Ukesmeny Vilt




Sk i bloggen



Flg oss

bilde bilde bilde


Oppskrifter

Arkiv



Design og koding

Albertine L. Vestvik





Design OG KODING av Albertine Lseth Vestvik